Dodaj do ulubionych

Zakup nowego auta

31.05.20, 17:39
Pytanie do osób, które kupowały nowy samochód z salonu. Otóż zadzwoniła do mnie samotna kuzynka, że nadszedł czas zmiany auta. Po dokładnym przemyśleniu doszła do wniosku że kupi auto z salonu. Ona na samochodach się nie zna, boi się kupić używanego, auto miałoby posłużyć tak jak poprzednie kilkanaście lat. Moje pytanie brzmi na co zwrócić uwagę kupując samochód z salonu? Jak to się w ogóle odbywa? Wybiera się model, potem zamawia? Można negocjować cenę czy jest to niemożliwe? Kiedy kupić, teraz jak jest wyprzedaż rocznika czy może pod koniec roku? Ona chce żebym z nią po ten samochód pojechała 😉
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 17:43
      W salonach też sprzedają używki, niech kupi tak roczny czy dwuletni samochód. Co do nowych, wybiera się model, sępi gratisy w cenie lub negocjuje cenę. Pamiętaj, sprzedawca zarabia na prowizji z kredytu samochodowego, więc to nie jest tak, że mu mówisz, gotówka na stół, ale cena taka a taka.
      • alba27 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 18:10
        Ona planuje kupić koniecznie nowy i za gotówkę.
        • alpepe Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 18:12
          Dlatego ci piszę, że negocjacje cenowe będą nie bardzo, choć może teraz sprzedaż siadła. Propozycja zapłaty gotówką nie jest żadnym argumentem ułatwiającym obniżkę ceny.
          • mysiulek08 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 18:25
            alez jest, bo lepiej miec w kasie juz niz czekac az bank przeleje
            przerabiane pare miesiecy temu, upust znaczny ale i auto bylo takie, ze salon byl szczesliwy, ze im zeszlo
            • alpepe Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 19:37
              W Polsce?
              • heca7 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 20:03
                My w Polsce negocjowaliśmy i rabat dostaliśmy. Ale fakt, to był trzeci samochód z tego salonu w ciągu 3 lat.
              • mysiulek08 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 20:04
                nie
          • bigzaganiacz Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 18:43
            Jak stoi ma placu to hest argumentem
            • alpepe Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 19:37
              Jak stoi na placu. A jak nie stoi, nie jest.
              • mysiulek08 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 20:06
                w zyciu bym nie czekala na auto, chce wejsc, kupic wyjsc, tak jak kazda inna rzecz

raz nam Mazda zaproponowala czekac ze dwa miesiace na jeden model, kupilismy wtedy inne auto, ktore bylo dostepne od reki w Renault

w pazdzierniki zmienialismy naszego smoka, marzylo sie nam Volvo, ale salonie byla tylko hybryda i diesel, na wersja w benzynie znowu trzeba bylo czekac, wiec wyjechalismy tym co mieli na placu a nam odpowiadalo, finalnie dostalismy cene duzoooo nizsza niz w stanach za ten sam model i widac bylo skrywana duza radosc tongue_out
                przy poprzednim modelu bylo zreszta tak samo
              • bigzaganiacz Re: Zakup nowego auta 01.06.20, 12:36
                Akurat teraz sprzedaz siadla
                I jest dobry czas na pomachanie sprzedawcy gotowka przed nosem
        • bywalec.hoteli Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 22:28
          alba27 napisała:

> Ona planuje kupić koniecznie nowy i za gotówkę.

I bardzo dobrze, takie roczne albo dwuletnie auta są niewiele tańsze od nowych, a maja gorsze warunki finansowo-ubezpieczeniowe, potrafią mieć duze przebiegi, są wypierdziane przez innych a także mogą być po stłuczce czy wypadku. Na nowy można dostać jakaś promocje cenowa np.
    • iwoniaw Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 17:46
      Tak, wybierasz model, ew. dodatkowe opcje (od mocniejszego modelu silnika poprzez lepsze wyposażenie wnętrza po kolor z dostępnej puli). Wszystko ci konfigurują, podają cenę, coś tam możesz utargować i czekasz (jak się uprzesz na mało chodliwy kolor to nawet kilka miesięcy). Oczywiście jest opcja, że ci podpasuje konfiguracja egzemplarza już stojącego fizycznie w salonie, wtedy masz od ręki. Konfigurację popularną też ci szybko ściągną.
    • heca7 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 18:26
      Może niech zacznie od początku. Wybierze markę, model, cenę orientacyjną ustali itd przez internet. A potem dopiero do salonu. Na samochód będzie musiała poczekać. Cenę zwykle można trochę negocjować. Są zwykle przygotowani na małe rabaty. Jeśli nie przeszkadza kuzynce rocznik samochodu to na pewno w grudniu będzie taniej.
      • mia_mia Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 18:50
        Z tym przygotowaniem na rabaty bym nie przesadzała, to raczej dodatkowy komplet kół, jakiś gadżet itd.
        • heca7 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 20:08
          U mnie był rabat wink A z gadżetów przy odbiorze kubek z logo marki i dwa breloczki z logo- jako przeprosiny na dwutygodniowe opóźnienie w dostawie samochodu big_grin
          • dyzurny_troll_forum Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 23:57
            heca7 napisała:

> U mnie był rabat wink A z gadżetów przy odbiorze kubek z logo marki i dwa breloc
            > zki z logo- jako przeprosiny na dwutygodniowe opóźnienie w dostawie samochodu :
            > D

O qrwa, ale żenada!
            Powinnaś się chyba pochwalić, kto jest tak żałosny...
            • bywalec.hoteli Re: Zakup nowego auta 01.06.20, 00:02
              Jeśli to był bentley to taki kubek czy breloczek to niezły koszt ma big_grin
            • heca7 Re: Zakup nowego auta 01.06.20, 08:24
              Jaguar.
              Dodam, że jeden z nich po roku się wytarł i... urwał big_grin
              • bywalec.hoteli Re: Zakup nowego auta 01.06.20, 17:53
                No i kubki i breloczki Jaguara to zapewne tanie nie są smile
          • mysiulek08 Re: Zakup nowego auta 01.06.20, 00:09
            Heca, serio? tylko tym sie wykpili?
            bez opoznien, bo z podlogi salonu, dwa breloczki (nieuzywalne, bo 'kluczyk' typ cegla, skorzany portfel na dokumenty, trzy kubki, trzy dlugopisy, miarka, sluchawki do ekranow w zaglowkach byly raczej wyposazeniem 😀 rabat spory swoja droga
    • premeda Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 18:42
      Zależy jakie auto chce kupić, jedne marki dają duże upusty, w innych wcale co najwyżej dywaniki. Można kupić auto z placu wtedy nie czeka się na auto lub auto idzie do produkcji, więc wpłacasz zaliczkę i czekasz na odbiór.
    • bigzaganiacz Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 18:46
      I jak juz bedzie wiedziec jaki samochod do dzwoni lub pisze majla do kilku salonow roznice moga byc znaczne
      • mia_mia Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 19:01
        To fakt, ale kupowałam niedawno nowy samochód, przyjaciel też, wyszło na to, że różne zniżki i rabaty wcale nie wyszły go tanio. Była dobra oferta, ale zanim kliknął kupuję, to już było po sprawie, a myślał z 5-10 minut.
        • alba27 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 19:13
          Bardzo Wam dziękuję. Na to żeby popytać w kilku salonach bym nie wpadła, myślałam że ceny raczej wszędzie takie same. Samochód wybrała, toyota Yaris. A dlaczego w grudniu jest taniej? Myślałam właśnie że wiosną.
          • nenia1 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 19:54
            Jak kuzynka z okolic Katowic mogę polecić świetnego handlowca w Toyocie, już trzeci raz braliśmy u niego nowe samochód, facet jest bezkonkurencyjny. Też pytamy najpierw w kilku salonach, w każdym mówiąc, że weźmiemy tam gdzie dadzą najlepszą ofertę i on zawsze ma najlepszą ofertę. Do tego przystojny wink
            Im droższy samochód tym większy dostaniesz rabat, ale na yariski też coś się znajdzie, znajoma kupowała u niego Aygo i też dostała niezły rabat. My kupujemy zazwyczaj w listopadzie, końcówka roku jest dobra bo zaczynają się wyprzedaże rocznika a wybór jest jeszcze spory, więc kupisz auto jaki ci faktycznie odpowiada łącznie z kolorem. I nie bać się negocjacji, handlowcy są do nich przyzwyczajeni.
            Zawsze można się dopytać, czy coś jeszcze dołożą wink
          • heca7 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 20:13
            W grudniu są wyprzedaże rocznika wink Czyli kupujesz w grudniu 2020 samochód i jeździsz nim powiedzmy 3 tygodnie i zaczyna się 2021. Teoretycznie , na papierze twój samochód ma już rok wink
    • leni6 Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 20:15
      Niech ustali jakie marki i modele ja interesują i pójdzie do salonu pogadać. Zwykle diler ma jakies samochody na stanie z wtedy nic nie można zmienić, jak ma być do produkcji to czas oczekiwania może wynosić nawet do 4-8 miesięcy. Z rabatami jest różnie z różnymi markami.
    • agnieszka_kak Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 20:19
      Sprawdzilismy w kilku salonach, jakie samochody oferuja w naszym budzecie od reki, to cale czekanie na odpowiedni kolor to dla mnie jakis obcy swiat. Zdecydowalismy sie, zadzwonilismy i tyle.
    • unaluna Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 22:14
      Najpierw wymyśliłam jakie auto chcę - marka,model,silnik,konfiguracja itp. Potem usiadłam do komputera i napisałam maila do kilkunastu salonów danej marki w okolicy czy mają na stanie właśnie taki samochód i za ile chcieliby się go pozbyć. Kilka miało. Odrzuciłam kolory, których absolutnie nie chciałam. Zadwoniłam do salonu, który miał model, który mi pasował w najlepszej cenie, następnego dnia pojechałam go obejrzeć i przy okazji przejechałam się samochodem o idrntycznej konfiguracji. Ponegocjowałam cenę, upomniałam się o opony zimowe w gratisie i coś tam jeszcze i kupiłam wink
    • zwyczajnamatka Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 22:18
      Czekałam na samochód dwa tygodnie, więc nie zawsze jest to wielotygodniowe czy wielomiesięczne czekanie. U mnie o marce przesądziła jazda próbna, więc moja rada jest taka, żeby przetestować kilka samochodów i nie nastawiać się z góry na jeden model.
    • bywalec.hoteli Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 22:23
      Obejrzeć auto czy nie ma np uszkodzeń lakierniczych czy wymiotów - za to można dostać rabat smile
    • best_bej Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 22:25
      Umawiasz się na jazdę próbna, jeśli chcesz konkretny kolor to pewnie trzeba będzie poczekać, albo bierzesz to co salon ma na stanie. Warto poczekać na wyprzedaż rocznika, można coś utargować, zależy od salonu. Można upatrzyć sobie konkretny model i poszukać go w salonach po całej Polsce. Różnica czasem
      10tys, wiec moim zdaniem warto.
      Aha jelsi jesteś z Warszawy, odpuscie sobie wszelkie japońskie marki, kradną je tu na potęgę.
    • bywalec.hoteli Re: Zakup nowego auta 31.05.20, 22:30
      A jaki ma budżet na to auto i jak duze ma być?
    • kosmos_pierzasty_x Re: Zakup nowego auta 01.06.20, 00:28
      Nie jest to szczególnie skomplikowane. Warto porównać oferty, o rabat można pytać, ale mam wrażenie, że teraz trudniej go dostać niż kiedyś. Niech się nie spina, tylko normalnie podejdzie do tematu, hak przy każdym innym zakupie.
    • bei Re: Zakup nowego auta 01.06.20, 08:14
      Gdy już skonfiguruje detale modelu i wynegocjuje cenę- robi to w kolejnym salonie informując jaką cenę wynegocjowała, i tak pomiędzy salonami można wyzylowac 😉 najkorzystniejszą kompilację (diler może ceny niższej nie podać, ale dolozyc komplet kół z oponami, ubezpieczenie itp.
    • princy-mincy Re: Zakup nowego auta 01.06.20, 13:00
      U nas samochody kupuje maz.
      Wymysla target, jedzie do salonow na jazdy probne, odpada mu przy tym kilka modeli.
      Jak juz sie zdecyduje na dany model to wtedy zaczyna szukac dobrej okazji w pobliskich salonach danego dealera- jest oczywiscie oferta stala, sa rabaty ale i handlowiec moze zejsc ze swojej prowizji- roznica w cenie nawet 5 K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka