Dodaj do ulubionych

prysznic walk-in

03.06.20, 10:10
No to i mnie dosięgnął temat remontu łazienek, więc piszę "droga redakcjo, ematko, pomóżcie..."
Czy ktoś ma i używa "kabiny" prysznicowej typu walk-in?
(bez brodzika, bez żadnej przegrody oddzielającej powierzchnię pod prysznicem od reszty podłogi, często z półotwartą przestrzenią, bez drzwi z jednej strony).
Po kontaktach z takim ustrojstwem w kilku hotelach, wydaje mi się to mega niepraktyczne. Wiecznie zalana wodą podłoga, zimno w czasie mycia...
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:18
      Wystarczy zawiesić kotarkę i już jest ceiplej. A po każdej kąpieli ściągać z podłogi wodę taką gumką na drążku jak do mycia okien.
      • thea19 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:19
        kotarka to rozwiązanie z lat komunistycznych w ośrodkach wczasowych. Nie rozumiem idei tego czegoś w nowoczesnej łazience.
        • aandzia43 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 11:59
          thea19 napisała:

> kotarka to rozwiązanie z lat komunistycznych w ośrodkach wczasowych. Nie rozumi
          > em idei tego czegoś w nowoczesnej łazience.

Kij z tym z jakich lat to rozwiązanie jeśli dla kogoś jest najwygodniejsze. Proponuje brać pod uwagę indywidualne preferencje zamiast naginać się do rozwiązań dyktowanych przez mody
          • koronka2012 Re: prysznic walk-in 29.08.22, 12:26
            Ale kotarka jest czymś upiornym niezależnie od mody
        • sueellen Re: prysznic walk-in 29.08.22, 14:53
          Nie wpadlabym na kotarke/ zasłonkę 😅

Walk in super ale z odpowiednio wyprofilowana podłoga (spadek) i szyba oddzielająca. Więc drzwi chcąc nie chcąc być muszą.
      • agnieszka_kak Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:20
        Nie instalujesz sobie nowoczesnej kabiny po to by wieszac tam kotarke...
        Co do mycia po kazdej kapieli tez sie nie zgodze. Mam taka kabine by bylo ladnie i wygodnie, i by bylo bardzo malo sprzatania. Myje normalnie raz w tygodniu szybe, a podloge mopem.
        • kamin Re: prysznic walk-in 29.08.22, 13:11
          ale jak masz szybę do mycia, to jest normalna kabina prysznicowa tylko bez brodzika
          pytanie w poście założycielskim jest o taki prysznic:
          jakbudowac.pl/Prysznic-bez-kabiny
      • jehanette Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:40
        Fuj, taka mokra kotarka to jest "to"!
      • pitupitt Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:52
        Jakoś sobie nie wyobrażam takiego rozwiązania. Nie po to robi się tego typu prysznic, żeby potem kotarką ozdabiać...
      • mid.week Re: prysznic walk-in 29.08.22, 15:09
        aqua48 napisała:

> Wystarczy zawiesić kotarkę i już jest ceiplej. A po każdej kąpieli ściągać z po
        > dłogi wodę taką gumką na drążku jak do mycia okien.

Nie po to się robi walk in żeby zawieszać szmate ceratową 🙄
      • alicjamagdalena Re: prysznic walk-in 29.08.22, 15:12
        Jak remont to może podłogówka i będzie ciepło.
    • agnieszka_kak Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:18
      Tak, podloga nie jest zalana jak masz dobry spadek a cala kabine po prostu odpowiednia duza. A na zimno proponuje ogrzewanie podlogowe (nie mam, ale zrobilabym). Mnie sie podobaja takie kabiny, bo wygladaja nowoczesnie i jest bardzo malo sprzatania.
      • thea19 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:20
        ogrzewanie podłogowe nie chodzi cały rok
        • agnieszka_kak Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:21
          jak nie chodzi? mozesz sobie zrobic tak by chodzilo., przeciez to jest na prad.
          • mona-taran Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:49
            Co jest na prąd? Ogrzewanie podłogowe? Moje nie jest :p ale faktycznie mogę sobie zrobić tak, żeby chodziło cały rok tylko w łazience.
            • pitupitt Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:54
              Ogrzewanie podłogowe jest jak najbardziej na prąd😂😂😂
              • tilijka123 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:58
                Ogrzewanie podłogowe może być zarówno na prąd jak i być częścią zwykłej instalacji co ogrzewanej piecem gazowym czy na inny opał.
              • aerra Re: prysznic walk-in 03.06.20, 12:25
                Przecież to zależy od typu - może być i na prąd i na gaz i na drewno/węgiel. I nawet na słońce, jak z kolektorów pociągnięte.
          • thea19 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 12:18
            no patrz, moje jest na gaz
          • hanusinamama Re: prysznic walk-in 26.02.21, 15:53
            Czemu na prąd?
            • ichi51e Re: prysznic walk-in 26.02.21, 15:58
              Moze byc i na prods i na gaz i na panele sloneczne
    • bei Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:18
      By ńie było zimno wystarczy korzystać z cieplej wody😉, lub ogrzewać łazienkę.
      Mam otwarte miejsca prysznicowe, powinny być dostatecznie przestrzenne, by nie zalewać łazienki, oraz musi być dobrze dobrany odpływ, by zdążył odbierać wodę, oraz odpowiedni kat nachylenia podłogi - dlatego potrzebna jest przestrzeń by nie stać na za bardzo ukośnej powierzchni
      • agnieszka_kak Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:22
        O to to: miejsce. Moja kabina zajmuje zdecydowanie wiecej miejsca niz standardowa wanna. Jest bardzo duza, moze dlatego nie mam problemu z zalewaniem podlogi i sprzataniem.
    • bei Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:19
      Możesz tez zamontować brodzik easy step
    • thea19 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:22
      właśnie dlatego nie zrobiłam a się napaliłam jak łysy na grzebień bo ja lubię minimalizm łazienkowy. Mam w obu zamkniętą kabinę.
    • waleria_s Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:32
      Wynajmowałam kiedyś mieszkanie z taką kabiną, dla mnie średnio. Od płytek zimno (nie było podłogówki), ta powierzchnia też jakby za duża, dziwnie się czułam. Woda spływała średnio. Ten sam problem miałam w jednym z warszawskich hoteli, wykorzystałam wszystkie ręczniki na zbieranie wody z podłogi. Wolę zwykły brodzik, choć może nie jest tak ładny.
      • koronka2012 Re: prysznic walk-in 29.08.22, 12:28
        Mam taką kabinę i wystarczy puścić ciepłą wodę zanim się rozbiorę to kafelki są już ciepłe.
        Wygodna kabina to 90x90, w mniejszej jest po prostu dość niewygodnie.
        Odpływ wody to kwestia dobrze zrobionego spadku i tyle.
    • kotejka Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:33
      mam dwie - typu bezbrodzikowego - jedna walk in - po prostu scianka
      jest to jest bardzo higieniczne, i latwo sie sprzata
      niestety podczas kapieli jest dosc chlodno
      wszyscy wolą drugi prysznic, tez bez kabiny i brodzika
      ale jest wymurowana wneka i drzwi wstawione prysznicowe
      czysci sie to trudniej, ale daje przyjemne cieplo i nie chlapie
      w zasadzie tamta tez nie chlapie, bo jest tak umiejscowiona
      rozwiazanie bez brodzika polecam bardzo
      sprzata sie szybko i fajnie
      nie ma mowy o jakichs zaciekach czy kamieniu na podlodze
      plytki sa estetyczne i higieniczne
      a czyszczenie odplywu liniowego to bajka
      warunek - musi byc faktycznie dobrze wyprofilowany ten spad - u mnie fachowcy sie spisali, wiec jestem zadowolona i polecam

• danka88 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:47
        A ja nie polecam , wiecznie zachlapana podłoga . kabina to kabina
    • magda_100 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 10:52
      Ja mam - do tego mam drzwi otwierane w obie strony, z taką malutką rynienką (szer. ok 8 mm) na dole od wewnątrz oraz takim malutkim czymś a'la próg przyklejonym do podłogi - takie gumowe ok. 5 mm na 5 mm. Jest ciepło się myć i nie chlapie się na łazienkę. Żeby zrobić potop w łazience trzeba się postarać. Używam pół roku i do tej pory córkom raz się udało. Ale mnie kiedyś też udało się zrobić potop z kabiny z brodzikiem.
      Pozdrawiam
    • lauren6 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 12:06
      Mam półotwarty prysznic i zimno nie jest. Wystarczy zamykać drzwi do łazienki, a zimą łazienkę ogrzewać.
      • swinka-morska Re: prysznic walk-in 03.06.20, 12:08
        Zawsze mam zamknięte drzwi do łazienki i solidne ogrzewanie, ale jak nie zamknę drzwi do kabiny prysznicowej to mi po prostu zimno...
        • lauren6 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 12:14
          To używaj cieplejszej wody. Nie wiem co Ci doradzić, u mnie po 2-3 minutach pod prysznicem w łazience robi się sauna. Jest ciepło i przyjemnie, nawet jak wyłączę wodę.
        • skat_0 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 12:21
          Nienawidzę zamkniętych kabin prysznicowych, mam chyba wtedy coś w rodzaju klaustrofobii? Mam otwarty prysznic z odplywem liniowym , ogrzewanie podłogowe i ciepłą wodę, wiec nie marznę
    • szmytka1 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 12:08
      Moja matka ma, są wszystkie wady co wymieniasz, ma kotarkę, nienawidze dotykać tej mokrej szmaty. Polejesz mocniej wodą cyz nakierujesz strumien nie tak jak trzeba, to mimo spadku ta woda nie nadąza być odbierana rpzez kratkę i wypływa, mimo jeszcze takiego podwyższenia za kratką wymodelowanego z płytek. No i czasem muszę coś wielkiego wymyć, jakiś gar mega co mi do małego zlewu kuchennego nie wchodzi, ani do zmywary, idę pod prysznic, czasem mopy piorę, wiadro wstawiam pod prysznic, do brodzika, nic się nie chlapie. Brodzik to jednak dla mnie lepsze rozwiązanie, choć łazienka matki ładniejsza.
      • krypteia Re: prysznic walk-in 29.08.22, 13:06
        Dzizas, kabina walk-in z kotarą to jak Tesla przerobiona na LPG
    • lily_evans11 Re: prysznic walk-in 03.06.20, 12:11
      Marzę o takim, odkąd młoda ma kłopoty z rzepką.
      To na pewno dobre rozwiązanie dla osób z chorobami narządu ruchu, niepełnosprawnych, rehabilitowanych, starszych itp.
      No i ładnie wygląda, wtapia się w podłogę.
    • trampki-w-kwiatki Re: prysznic walk-in 03.06.20, 12:36
      Wygląda to super i jest mega praktyczne przy sprzątaniu. Mój niepełnosprawny ojciec może wygodnie korzystać.
      ALE.
      zimno w tym! Ja przerywam lanie wody, bo mam włosy do pasa, które długo "piorę", a wtedy marznę, bo nie mam się czym zamknąć. Nie lubię takich "kabin", muszę mieć zamknięcie.
      I piany produkuję przez te włosy bardzo dużo, a ta piana nie spływa ta łatwo i robi się trochę masakra.
      Poza tym spoko, bo wielkie to, wygodne.
    • piesiedwa Re: prysznic walk-in 26.02.21, 15:44
      Mam w jednej lazience taki. Wyglada swietnie, nie widze minusow.
    • swinka-morska Re: prysznic walk-in 26.02.21, 15:48
      Widzę, że mój wątek wrócił, to dopiszę:
      W jednej łazience zrobiłam kabinę na bardzo niskim brodziku. Kabina z drzwiami otwieranymi w obu kierunkach wewnątrz-zewnątrz. W drugiej łazience zrobiłam głęboki brodzik z siedziskiem w rogu plus drzwi łamane.
      Bardzo sobie chwalę.
    • ichi51e Re: prysznic walk-in 26.02.21, 15:57
      Ja tam. Nic sie nie zalewa bo spadek jest. Zimno??
      Uwielbiam.
    • bpszklane [...] 29.08.22, 12:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • princy-mincy Re: prysznic walk-in 29.08.22, 12:24
      Rozwazalismy ale stanelo na kabinie bez brodzika.
      Nie jest mi nigdy zimno od podlogi, ale bez zamknietej kabiny byloby mi zimno
      • princy-mincy Re: prysznic walk-in 29.08.22, 12:25
        Dodam, ze korzystalam czesto z hoteli z prysznicem walk-in i nawet jesli to miejsce bylo wielkosci wanny to i tak podloga byla zachlapana.
    • littlesquirrel Re: prysznic walk-in 29.08.22, 12:28
      Także mam doświadczenie z prysznicami typu "walk in" na wyjazdach i uważam, że są mega niepraktyczne. Wszystko wokoło zalane, a kotar w łazience nie toleruję (twór z czasów PRL). Prysznice "walk in" kojarzą mi się z basenami.
    • atoness Re: prysznic walk-in 29.08.22, 12:36
      Mam i uwielbiam. Woda spływa bez problemu, były mąż zrobił porządny spadek. 85x180, więc chociaż jest otwarty, nie leje się na podłogę. Łatwo wykąpać psa. Czasem wstawiam tam plastikową wannę, wchodzi bez problemu.
    • mamamisi2005 Re: prysznic walk-in 29.08.22, 13:47
      Mam w 1 łazience walk in, w drugiej zamykaną. Walk in jest ładniejsza, ale jest w jest chłodniej i szczerze mówiąc niezbyt to lubię. Zalewania nie ma, kabina jest spora, a podłoga ma spadek w kształcie.
    • szmytka1 Re: prysznic walk-in 29.08.22, 13:52
      Moja matka ma i to w 2 lazienkaxh. W jednej z odplywem liniowym a w drugiej z takim okraglym przy wiekszym spadku podlogi. Zaden nie zdaje egzaminu. Mega niepraktyczne. Nie możesz bryzgac woda na wszystkie strony bo jest wlasnienotwarta przestrzen😆 Dodatkowo wiecznie przylapuje się na tym, że kontroluje siłę strumienia wody, żeby przypadkiem za mocno nie polało i nie wylało się poza kratkę odpływowa. Ten odpływ liniowy zapycha się zupełnie jak tradycyjny i wcale tak super nie odbiera wody. W związku z tym wiecNie szmaty, mopy w pogotowiu. Nie postoisz sobie w wodzie i nóg niebpomocYsz. Dzieci się nie pobawią. Ja dodatkowo wykorzystuje prysznic jak muszę zrzucić masę prania bonpiore pralka po pralce, a mąż myje pod prysznicem różne wielkie gary i ma większą swobodę jak nie musi uważać, by mu woda na stopy nie leciała.
    • guacamole2020 Re: prysznic walk-in 29.08.22, 13:59
      mialam taki prysznic w hotelu i pomyslam ze tez sobie taki zrobie, byl odpowiednio duzy tak ze nie bylo mokro wszedzie, ale kluczem do sukcesu uwazam byla lekko obnizona podloga prysznica w stosunku do podlogi lazienki - tak 5 - 7 mm i porzadny odplyw liniowy, tak ze woda nigdzie do wyplywala i szybko splywala. I to jest ten patent, ktory wdroze przy remoncie smile.
    • bei Re: prysznic walk-in 29.08.22, 14:10
      Ważne, by podłoga w miejscu brania tuszu była dobrze wyprofilowana, wówczas woda trzymana jest w ryzach. W naszych łazienkach nie mamy nawet szyb, ale łazienki mają większy metraż, woda nawet gdy rozleje się dalej to nie oblewa sprzętów czy sanitariatów.w łazience rodziców zamontowaliśmy szybę, która wydziela strefę prysznica. Łazienka nie jest duża, ale tafla szkła skutecznie trzyma wodę w ryzach.
      • bei Re: prysznic walk-in 29.08.22, 14:11
        …a z tym wiecznie zimno- to nie doświadczyłam. Ja , mimo, ze jestem zmarzluch, to w czasie kąpieli lubię okno szeroko otworzyć- nawet zimą, mój najmłodszy syn również.
    • mid.week Re: prysznic walk-in 29.08.22, 15:12
      Ja mam, nie marznę, nie wiem czemu miałabym skoro w łazience jest ciepło. Kiedy ja się myje nic się nie wylewa, kiedy myje się moje dziecko woda jest i na suficie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka