Dodaj do ulubionych

Paypal - co robić?

27.06.20, 23:39
Założyłam konto na paypal tylko w celu dokonania jednej płatności (booking), z myślą o likwidacji konta po tej płatności.
Niestety, jak weszłam na konto około dwie godziny później (żeby je zlikwidować), okazało się, że konto jest zablokowane ze względu na podejrzaną transakcję (??)

Poinformowano mnie, że aby odblokować (a potem zlikwidować) konto muszę dosłać dowód tożsamości. Zrobiłam to. Niestety, paypal żąda dodatkowo wyciągu z karty kredytowej, a jako że nie posiadam takiej karty, żąda wyciągu z rachunku bankowego, z którego zeszła płatność.

Jest to mój podstawowy rachunek bankowy, na który wpływają moje zarobki i którego używam do codziennych bieżących płatności. Nie uśmiecha mi się wysyłanie w świat takiej spowiedzi o moich finansach.

Czy mam jakieś inne wyjście??

Obserwuj wątek
    • rosabell Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:44
      Ale po co likwidowac? Przeciez Paypal nic nie kosztuje, a placenie jest supet wygodne. Ja place gdzie moge tylko Paypal, bo w razie problemow ze sprzedawca masz ich parasol ochronny.
      • agnes_gray Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:47
        dopóki jest zablokowane to i tak w żaden sposób go nie wykorzystam sad

Wymagali od Ciebie kiedyś takich prywatnych dokumentów jak wyciągi czy dowód tożsamości?
        • rosabell Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:57
          Tak, przeciez w banku tez wymagaja jak otwierasz konto. Co w tym dziwnego. Musza cie zweryfikowac jakos. No a jak ktos zaklada i zaraz likwiduje, to oczywiste, ze sprawdzaja czy nie jestes oszustem., ze zaplacilas/sprzedalas i pieniadze zniknely razem z likwidacja konta.
          • agnes_gray Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:59
            rozumiem, tylko, że konto zostało zablokowane zaraz po zapłacie, nie zrobiłam jeszcze nic w kierunku likwidacji.
            • rosabell Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 00:18
              Nie wiem na czym polega zablokowanie, ale poczatku kiedy nie jestes jeszcze zweryfikowana i wiarygodna moga byc jakies ograniczenia np. Mozesz nie miec dostepu do pieniedzy na Paypal. Cos ok 3 miesiecy to trwa chyba. Najlepiej zadzwonic i wszystko wyjasniac osobiscie.
              • agnes_gray Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 00:24
                dzięki, na razie rozmawiałam tylko przez czat, spróbuję zadzwonić w poniedziałek.
    • alpepe Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:47
      Mam konto Paypal jako sprzedawca, nieważne, że łupią na każdej transakcji jak zbój na rozwidleniu dróg, jeszcze żądali sryliona papierów, by się uwiarygodnić. Niestety nie miałam wyjścia, ale prywatnie, nigdy nie założę.
    • joanna05 Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:48
      Brzmi niestety, jakby ktoś Cię próbował okraść, podszywajac się pod PayPal. Nie spotkałam się nigdy z takimi żadaniami od PayPal, raczej o nic takiego nie prosza. Niczego bym nie dosyłała, po co chcesz blokować konto?

a jeśli to prawda - niech sobie zablokowane konto wisi, nic się nie stanie. Napisz do PayPal, że podejrzewasz zhakowanie konta - to raczej oszuści próbuja wyłudzić jakieś Twoje dane.
      • agnes_gray Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:50
        Nie, to nie oszuści, rozmawiałam na czacie na paypal z ich obsługą.
    • zuzi.1 Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:48
      Nie likwiduj tego konta, zostaw je w takim stanie jak jest.
      • agnes_gray Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:53
        do konta jest podpięta moja karta, chciałabym ją usunąć, a przy zablokowanym koncie nie ma takiej możliwości.
        • prawackie_trolliszcze Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 06:15
          To zastrzeż kartę w banku.
    • dramatika Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:49
      Sprawdź, czy to rzeczywiście PayPal prosił Cię o wysyłanie dowodu tożsamości (wtf?) i jakiś wyciągów bankowych. Mnie to wygląda na phishing - wyłudzanie danych.
      • agnes_gray Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:52
        Paypal, te prośby są widoczne jak się zaloguję na konto.
        • dramatika Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:54
          agnes_gray napisała:

> Paypal, te prośby są widoczne jak się zaloguję na konto.

Sprawdź, czy logujesz się na prawdziwej stronie PayPala.
          • agnes_gray Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:57
            tak, ma "kłódkę" i certyfikat wystawiony na paypal
          • alpepe Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:57
            Loguje się na prawdziwej stronie. Z powodu Corona bardzo zwiększyła się aktywność ludzi w sieci, a więc i oszustów i Paypal bardzo sprawdza swoich klientów.
    • bigzaganiacz Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:51
      Zajezdza jakims skamem
    • dramatika Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:53
      Acha, sytuacja jest niebezpieczna - najprawdopodobniej oszust ma skan twojego dowodu osobistego. Na coś takiego można wyłudzić pożyczkę. Radziłabym wykupić monitoring w BIKu
      • agnes_gray Re: Paypal - co robić? 27.06.20, 23:57
        nie wysyłałam skanu dowodu osobistego, tylko prawo jazdy.
    • forumologin Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 00:34
      u mnie weryfikacja to bylo zdaje sie przelew 1 grosza z kodem czy cos w tym stylu. zadnych papierow... aczkolwiek zakladalam kilka lat temu
      • damartyn Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 00:49
        www.paypal.com/pl/webapps/mpp/phishing

nie wiem czy pomogę mogę jedynie napisać , ze konto Paypal mam od lat. Płace , co tylko mogę w ten sposób. Nigdy żadnych problemów ,żadnych dodatkowych opłat i żadnych dodatkowych weryfikacji.
    • panna_lila Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 05:53
      Konto na paypalu mam od łat
      Nigdy nie okazywałam dowodów tożsamości, rachunków bankowych.
    • prawackie_trolliszcze Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 06:24
      Żądanie dokumentów finansowych, nie tylko wyciągu z konta, ale np. rachunków za prąd, jest normalną praktyką PayPala. Jeśli ktoś ma konto na PayPal przez lata i tego nie doświadczył, to znaczy, że najprawdopodobniej jego aktywność ogranicza się do płacenia, a przyjmowania płatności nie ma, albo niewielkie.
      • mysiulek08 Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 06:46
        dokladnie, przy przyjmowaniu platnosci powyzej bodajze 2tys euro PP chce skanu dowodu/paszportu i jakiegos rachunku potwierdzajacego adres, dotyczy to glownie europy i usa, jakies przepisy o finansowaniu terroryzmu czy cos, przechodzilam przez to przy koncie mojej mamuski, na ktore wysylalam jej kase

u forumki moglo byc tak, ze zalozyla konto bez karty kredytowej wiec PP chce innej weryfikacji ale moge sie mylic
    • ichi51e Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 09:06
      A z jakiego adresu masz tego maila ze ci zablokowali? Wiesz ze to może być przejęcie?
      • agnes_gray Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 13:06
        Informacja o ograniczeniu dostępu jest widoczna po zalogowaniu na konto paypal, nie dostałam maila w tej sprawie.
        Nie żądają wysyłania dokumentów na maila, gdyby tak było to bym miała bardzo duże obawy. Dokumenty składa się poprzez stronę paypal, po zalogowaniu na swoje konto.

• joanna05 Re: Paypal - co robić? 28.06.20, 15:05
          agnes_gray napisała:

> Informacja o ograniczeniu dostępu jest widoczna po zalogowaniu na konto paypal,
          > nie dostałam maila w tej sprawie.
          > Nie żądają wysyłania dokumentów na maila, gdyby tak było to bym miała bardzo du
          > że obawy. Dokumenty składa się poprzez stronę paypal, po zalogowaniu na swoje k
          > onto.
          No to doślij. Skoro to wiarygodne to doślij i zostaw sobie to konto. To bardzo wygodna forma płatności jest, i bezpieczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka