Dodaj do ulubionych

Falcon 9 ...dzisiaj start

30.06.20, 08:45
Kto nie widział ostatnio dzisiaj ma szansę..

Z głową w gwiazdach :

‼️ FALCON 9 dziś nad Polską! To będzie najlepszy z przelotów jaki do tej pory mogliśmy obserwować ‼️

Na Starlinki będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać, po ostatnim odwołaniu startu, ich lot został przeniesiony na "po-GPS-Columbus". Start rakiety Falcon 9 z tym właśnie satelitą GPS nastąpi już dziś wieczorem o 21:56 i... jego orbita docelowa ma większe nachylenie orbity niż w przypadku Starlinków. To z kolei oznacza dużo lepsze warunki do obserwacji przelotu rakiety tuż po starcie z Florydy! 😍

Przelot drugiego stopnia Falcona 9 z satelitą GPS będzie widoczny z Polski w 17 minut po starcie, pomiędzy 22:13, a 22:19. W kulminacyjnym momencie przelotu rakieta będzie widoczna z centralnej Polski AŻ na 35 stopniach nad horyzontem! To pozwoli na jej obserwacje w CAŁYM kraju!

Oczywiście nie może zabraknąć transmisji LIVE z tego wydarzenia, możecie już teraz ustawić sobie przypomnienie pod linkiem:
www.facebook.com/ZGlowaWGwiazdach/videos/735960633837831
Ok. 16:00 zapraszam Was na dodatkowy LIVE podczas które na żywo przeanalizuję trajektorie przelotu dla Waszego miejsca zamieszkania! smile
🚀

[UDOSTĘPNIJCIE] informację swoim astro-znajomym. Wieczór w większości Polski szykuje się w miarę pogodnie. Przed nami świetne widowisko 😍
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 10:02
      O, dzięki za przypomnienie! Chętnie popatrzę, choć ja nie z Polski, więc pewnie tylko transmisja wchodzi w grę.
      • mikams75 Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 21:24
        Eliszka, doczytalas gdzies czy bedzie cos widac? W drodze jestem i moze gdzies po drodze bym wypatrzyla.
    • princy-mincy Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 18:43
      Pytanie czy będzie już wystarczająco ciemno by zobaczyć Falcona.
      • beata985 Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 19:46
        princy-mincy napisała:

> Pytanie czy będzie już wystarczająco ciemno by zobaczyć Falcona.

Jak nie mieszkasz na północy to powinno być widać...
        Teraz jest live na fb na tym profilu co podałam
        • princy-mincy Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 22:06
          Centralna Polska, Poznań. No nic, mąż czeka jak dziecko na Mikołaja, ale on śledzil dotąd i starlinki i poprzednie starty
          • beata985 Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 23:13
            22.32 34 był W widoczna.
            Ja sledzilam live na fb i w momencie kiedy powiedział jest to zaczęłam się rozglądać
    • szafireczek Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 19:35
      Dziękismile Będziemy obserwować.
    • ultramaryn.a Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 22:05
      Czy na południowym-wschodzie kraju będzie widoczna? Dzięki za info.
    • princy-mincy Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 22:38
      Widać było go wyraźnie, bardzo szybko leciał. Dobrze dla nas, że start opóźniony, te kilka minut jednak robiło różnicę.
    • beata985 Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 22:42
      Widziałam...wprawdzie tylko kilka sekund, bo pełno chmur Ale udało się dostrzec pomiędzy...ostro zapieprzał...A teraz czyste niebo już...ech
      • ultramaryn.a Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 22:51
        Czy to była ta jasno świecąca "gwiazda" , która dosyć szybko przelatywała z zachodu na wschód, ok.22.33? (Opóźnienie ?)
        • beata985 Re: Falcon 9 ...dzisiaj start 30.06.20, 23:11
          ultramaryn.a napisała:

> Czy to była ta jasno świecąca "gwiazda" , która dosyć szybko przelatywała z zac
          > hodu na wschód, ok.22.33? (Opóźnienie ?)

Tak😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka