czerwonylucjan 01.07.20, 21:40 Co polecacie oprocz gevali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krisdevalnor Re: Dobra kawa rozpuszczalna 01.07.20, 21:57 Nescafe Azera barrista style intenso albo espresso Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 01.07.20, 21:59 lavazza, intenso ale clasico tez jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Dobra kawa rozpuszczalna 01.07.20, 22:30 Specjalnie weszlam w ten watek, zeby napisac „Gevalia”. No to moze jakas inna Gevalia? Zlota!’v zielona? zamiast klasycznej czerwonej Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Dobra kawa rozpuszczalna 01.07.20, 22:34 Co Wy z tą Gevalią? Przecież to jest Jacobs tylko farbowany. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Dobra kawa rozpuszczalna 01.07.20, 22:53 to moze cos dodaja do tej farby i to cos jest bardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Dobra kawa rozpuszczalna 01.07.20, 22:33 Kawa może być albo dobra albo rozpuszczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 10:55 Takim to kształtem natura urządziła. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra kawa rozpuszczalna 01.07.20, 23:06 Zgadzam się. To napój kawopodobny. Nie przeszkadza mi to jednak pić co rano rozpuszczalnej z mlekiem, bo lubię. I według moich długoletnich testów najlepsza jest u mnie najtańsza marka własna sieci jak Aldi, Lidl, Penny (tania córka Rewe) w wersji mocnej (nie łagodnej). Wszystkie markowe smakują dużo gorzej i cena nie jest adekwatna do jakości produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 09:02 Dla mnie kawa dobra to tylko rozpuszczalna Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 10:14 zgadzam się. Nie wiem jak można w ogóle pić to rozpuszczalne, chemiczne świństwo, które koło kawy nawet nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 12:27 O smaku można dyskutować, ale kawa rozpuszczalna, to nie jest żadne "chemiczne świństwo". Według ustawy europejskiej do prodkucji kawy instant używać można tylko ziaren kawy i wody. Tam nie ma żadnej dodatkowej chemii i w produkcji nie używa się żadnej dodatkowej chemii. Procesy ekstrakcji i suszenia są procesami fizykalnymi przy użyciu temperatury i ciśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 12:49 Dla mnie to świństwo chemiczne. Wg ustawy europejskiej marchewka to owoc. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 13:00 Pomidor to też owoc, zmienia to coś w kategorii jego składu i smaku gdy potraktujesz go jak warzywo? I nie neguję twoich osobistych preferencji, kawa instant nie musi ci smakować, ale tam nie ma niczego dodatkowego chemicznego, czego nie ma w zwykłej kawie. Więc nie mąć. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 20:24 jakimś magicznym sposobem to ohydztwo w niczym nie przypomina kawy w smaku ani zapachu, nie mówiąc o wyglądzie. Nazywanie tego badziewia kawą jest nadużyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 20:52 To twoja opinia. Podszyta mocną dawką histerii. Też nie uważam, że kawa instant to Himalaje smaku, ale do ohydztwa temu bardzo daleko. Chyba, że ty nie wiesz o czym piszesz i masz na myśli jakieś smakowe badziewie z dodatkami w stylu mleko w proszku i aromaty, a nie zwykłą kawę instant. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 23:20 kupa zawinięta w złoty papierek dalej będzie kupą. Nie ma co dorabiać ideologii do śmierdzącego wynalazku. Wolałabym ocet pić. W przypadku kawy jestem bardzo wybredna i pijam tylko jedną i nie jest to coś w słoiku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 23:38 podobnym takim 'czyms' jest marketowa herbata, w woreczku czy bez, zdecydowana wiekszkosc pije i jeszcze broni, ze jest super nie lubie kawy, to co pije od czasu do czasu to slodki napoj z mlekiem wiec tu rozpuszczalna ma racje bytu, ale tez nie kazda, ale tez nie przesadzaj, rozpuszczalna to nadal kawa, tak jak herbata w woreczku 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 07.12.22, 00:04 >kupa zawinięta w złoty papierek dalej będzie kupą Przy okazji, najdrozsza kawa świata jest wydobywana z kupy, jakby co. Smacznego! Poza wszystkim to gnój (z gofna, jak najbardziej) słuzy do wyhodowania twoich ulubionych roslinek, na przyklad.. Tak że ja akurat nie odżegnywałabym sie od kupy tak bardzo. Kawa rozpuszczalna jest tylko jakas tam formą preparowania kawy, za pomocą temperatury i pary wodnej, bez żadnych dodatków np. chemii. Podobnej obrobce jest poddawanych wiele produktów spozywczych, z wchłanianiem których problemow nie ma wiekszość ematek. Ba, nawet wcina (bez zmrużenia oka) takze te z dodatkiem wielu szkodliwych, jakoby, konserwantów. A że akurat jest czas przedświąteczny to - grzyby suszone jesz? czy sa be. Susz wigilijny wykorzystujesz? czy jest be. Kasze wcinasz czy też jest be... Ja nawet rozumiem, że tobie ta kawa może nie smakowac ale postponowanie jej uzytkowniczek (porownywanie do żarcia gowna) jest mocno nie na miejscu i np. mnie, uraża, nawet obraza.. Wiem ze moze dla ciebie akurat ja jestem całkowicie bez znaczenia ale ...ty dla mnie podobnie, na zasadzie wzajemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 21:28 po prostu pilas cos co nie przypomina kawy w smaku i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 22:33 thea19 napisała: > jakimś magicznym sposobem to ohydztwo w niczym nie przypomina kawy w smaku ani > zapachu, nie mówiąc o wyglądzie. Nazywanie tego badziewia kawą jest nadużyciem. Typowo szurski ton wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 22:35 snakelilith napisała: > kawa instant > nie musi ci smakować, ale tam nie ma niczego dodatkowego chemicznego, czego nie ma w zwykłej kawie. Jak to kurde niczego, a grafen?! Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 22:00 Kawa ze zmielonego ziarna i świeżo zapchana to tez chemia 😈 mało tego, woda to chemia 😈 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Dobra kawa rozpuszczalna 07.12.22, 23:40 Przecież wszystko to chemia, bo jak inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Dobra kawa rozpuszczalna 07.12.22, 23:30 Wg ustawy europejskiej marchewka to owoc. Jestes szurem konfiarskim? Wg ustawy pomidor to warzywo, chociaz biologicznie to owoc. To ci juz pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 13:36 To zwykla zaparzona kawa z ktorej usunieto wode... ziarna kawy ktore mielisz i pijesz tez przeszly przez pare procesow technologicznych.. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 18:23 jak nie stalo jak jest to nadal kawa, procesy zaczynaja sie od zaparzenia kawy troche inaczej niz w domu ale jednak zaparzenia, potem albo suszenie (do tego zasadniczo uzywa sie duzo gorszej jakosci kawy, cos jak marketowa herbata w torebkach) albo liofilizacja i tu juz za bardzo oszukac na jakosci sie nie da, stad kawy rozpuszczalne liofilozowane sa drozsze od kawowego proszku teraz, zapewne zdajesz sobie sprawe z produkcji kawy jako takiej, a wiec wielkie plantacje z wyrzynaniem lasow pod nie, potem zbior a potem chemia idzie w ruch (cos jak suszenie nasion rzepaku na olej) zeby zielone ziarna nie zgnily w transporcie a potem palenie, tez w roznych warunkach itp itd oczywiscie, jak to ematki, pija wylacznie kawe eko, fairtrade, zbierana przy pelni ksiezyca i palona na ogniskiem z ekologicznie pozyskanego drewna.... tak samo rabunkowa jest uprawa herbaty (choc chyba najmniej) i kakao (ta najbardziej) Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 11:33 Jeszcze bardziej radykalnie: rozpuszczalna to nie kawa, tylko napój instant. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 09:30 no tak... I oczywiscie, tylko z kawiarki bo inna jest be. Ja, wyjeżdżając na urlop, zabieram kawe rozpuszczalną. Albowiem jest najprostsza w obsłudze. Nie wiem jakim cudem jeszcze żyję Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Dobra kawa rozpuszczalna 01.07.20, 23:00 Dobra to jest ta, która komu smakuje...kwestia upodobań, mocna i aromatyczna, łagodna i delikatna, z pianka lub bez, bardziej kwaskowa lub bardziej czekoladowa...trudno doradzić przy różnych gustach Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 13:40 Lubie czekoladowa i ta delikatna, bez kwasnego smaku, lubie tez pianke. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 21:37 To wypróbuj nescafe gold crema albo nescafe gold espresso tylko nie intense a taka zwyklą. Dalllmayr mogłaby też Ci przypaść do gustu, ale ich kawa rozpuszczalna jest nierówna, co innego ziarnista - jest naprawdę dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 21:42 to sprobuj lavazze, jest z czekoladowym posmakiem, bez kwasu, delikatna i robi sie pianka Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 01.07.20, 23:12 Po przedawkowaniu Gewalii mam tę, oprócz tego aldikowa tez niezla Odpowiedz Link Zgłoś
filizanka_czarnej_kawy Re: Dobra kawa rozpuszczalna 01.07.20, 23:46 Polecam Jacobs Kronung Millicano. Odpowiedz Link Zgłoś
marszawka Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 08:53 Davidoff i moje ostatnie odkrycie z Lidla w promocji za 9,99. Ma dodatek mielonej- jest super. Piję bez mleka, lubię mocną. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 10:10 Kupilam to do pracy, spodobalo mi się opakowanie. Dla mnie porażka. I jeszcze te fusy z mielonej, blee. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 09:46 Jacobs Barista Edition Crema i Americano Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 10:16 Douwe Egberts pure gold. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 11:32 Jak coś raz już przetworzone może być dobre? To jak przerzuć ciastko, wypluć i dać do zjedzenia komuś innemu. Fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 11:49 Jakkolwiek kawę rozpuszczalna znajduję obrzydliwym erzatcem nie zgodze się, że produkt przetworzony musi z definicji być zły. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 16:17 Czym, przepraszam? Czym znajdujesz? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 13:39 O czym ty mowisz? To zwykla kawa z ktorej usunieto wode... nie zaprzam jej ponownie daje mocno ciepla wode i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 13:39 A ziarna kawy ktore parzysz tez sa olaboga przetworzone. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 13:54 A zdajesz sobie sprawę, że np. ugotowane ziemniaki to już jest produkt przetworzony? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Dobra kawa rozpuszczalna 07.12.22, 23:41 No. Albo taki popcorn na przykład. Przetworzona kukurydza, ohyda! Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 20:48 od lat piję tę i smakuje mi jak żadna inna, co ważne mogę jej wypić z 5 dziennie, ale przynam szczerze, że nie wiem co ma w składzie i zastanawiam się, czy to jeszcze kawa Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 14:08 Też tę kawę kupuję regularnie, to chyba taka nasza wersja Inki + trochę prawdziwej kawy- ale połączenie tego bardzo mi smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Dobra kawa rozpuszczalna 02.07.20, 20:58 rozpuszczalna kawa z mlekiem owsianym ratuje mi zycie co rano, kiedy musze wstac o nieludzkiej godzinie oraz jest jednym z najmilszych momentow w ciagu dnia. I moze wcale sie nie umywac do prawdziwej kawy, dla mnie jest niezbedna do zycia. tylko dwie lubie naprawde - nescafe gold i millicano (ktora kupowalam w UK jako inna marke ale chyba w reszcie Europy to jest po prostu jacobs). Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 16:06 Proszę, takie niby finezyjne emadki, a smaku nie mają, skoro co druga zachwala rozpuszczalną. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 20:44 Bo to jest (stary) wątek o kawie rozpuszczalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 21:57 Przeciez one wszystkie smakuja tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Dobra kawa rozpuszczalna 07.12.22, 23:46 Eeee... nie. Zupełnie nie. To tak jakbyś powiedziała, że każda kawa z ekspresu smakuje tak samo. (Nie jestem bynajmniej fanką kawy rozpuszczalnej). Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 22:33 Dobra kawa rozpuszczalna to oksymoron. Ale jak już nie mam żadnego wyjścia to pije idee. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Dobra kawa rozpuszczalna 06.12.22, 22:36 Nescafe americano, albo Davidoff granatowy. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Dobra kawa rozpuszczalna 07.12.22, 23:33 Istnieje, w swojej kategorii. Z rozpuszczalnych dobra jest Boaters albo Little's, obie marki są brytyjskie. Odpowiedz Link Zgłoś