Dodaj do ulubionych

Do tych co pieką też na drożdżach

07.07.20, 14:47
Piekarka sie ze mnie zrobiła ostatnio mocna (chleby na zakwasie itd... na porządku dziennym). Ale mam szybkie pytanie o cieście drożdżowym. Chce zrobić bułki do hot dogów, zrobiłam jakiś czas temu, przepis jakiś amerykański, wyszły świetne (pachnące, mięciutkie itd...) ale za słodkie jak dla mnie. I teraz, jeśli w przepisie jest 50g cukru (na 450g mąki) a chce użyć połowę tego cukru (cukier rozpuszcza sie w wodzie, żeby zrobić zaczyn) to czy muszę te 25g cukru czymś zastąpić? (drożdży suchych używam)
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 14:54
      Nie musisz.
      • kaka-llina Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 15:02
        No własnie tak myślałam (tylko zawsze mam w głowie, ze proporcje suche-mokre sie musza zgadzać) dzięki to robię mniej słodkie...
        • mikams75 Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 15:59
          akurat cukier niewiele zmienia, ale jesli uznasz, ze ciasto jest za luzne, to mozesz dosypac lyzke maki.
    • mikams75 Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 14:55
      wg mnie niczym.
    • dolcenera Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 15:29
      Dałabys przepis jak dobre wink
      • kaka-llina Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 15:53
        Może byc po angielsku?
        whats4chow.com/2014/12/12/perfect-hotdog-rolls-soft-and-flavorful-hotdog-buns-easy-recipe-by-whats4chow-com/
        I jako filmik:
        www.youtube.com/watch?v=pWN4ept22YA
        Tylko mówię, za słodkie.... Takie maślane, słodkie bułeczki do dzemu na sniadanie byłyby super.... Do hot dogów zdecydowanie za słodkie..

• kaka-llina Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 16:03
          Takie wyszły.. (ja z reguły piekę chleby takie bardziej "rustykalne" ale dzieci chciały hot dogi to czasami mozna takie cos zrobić)
          • dolcenera Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 19:53
            Dzięki wypróbuję i dam znać smile
    • segregatorwpaski Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 15:39
      Poproszę o przepis smile
    • rinoa_woman Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 15:43
      Drożdżom wystarczy nawet łyżeczka cukru, trzeba je nakarmic, żeby zaczęły działać, aczkolwiek im wiecej cukru tym lepsza fermentacja więc i ciasto bardziej pulchne.
      • kaka-llina Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 15:54
        Po prostu dłuzej troche poczekam, żeby zaczyn lepiej działał i dłuzej dam im wyrosnąć...
        • mikams75 Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 16:17
          mysle, ze tak samo szybko wyrosna.
          • kaka-llina Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 16:20
            Będę obserwować, już dużo drożdżowych robiłam od lat... Nie patrze na zegarek tylko na to jak rośnie... wink ( z tym cukrem tylko nie byłam na 100% pewna)
      • mysiulek08 Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 18:34
        drozdzom cukier do rosniecia jest absolutnie zbedny
        • kaka-llina Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 18:50
          mysiulek08 napisała:

> drozdzom cukier do rosniecia jest absolutnie zbedny
          >
          Też tak uważam, mnóstwo przepisów robię bez cukru w ogóle... W tym przepisie tylko sie zastanawiałam nad proporcjami.
          • mysiulek08 Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 18:57
            zawsze daje mniej
        • memphis90 Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 21:24
          Drożdża to nie kobieta, nie ma opcji, żeby rosła na samej wodzie. Musi mieć węglowodan do rozwoju.
          • mysiulek08 Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 21:34
            no, make przeciez

do wytrawych wypiekow (pizza, chleb, bulki, precle, grissini, itp) nie dodawalam cukru i nie dodaje, ba, na suchych robie (nie lubie posmaku swiezych), rosnie ciasto az milo, bulki pulchne, chleb wyrosniety, podobnie jak nie dodaje mleka do powyzszych
            • kaka-llina Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 21:42
              Oczywiście... te bułki to w ogóle pierwszy raz,że rozczyn robie z suchych.. Normalnie tylko z maka mieszam. Chleby na zakwasie to inna rzecz ale tez cukru ni grama nie potrzebują.
    • berdebul Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 17:36
      Możesz zmniejszyć ilość cukru. Zawsze zmniejszam w przepisach z USA/moich wypieków.
      Btw bułki można tez zrobić na zakwasie wink
      • kaka-llina Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 18:06
        Wiem, ze można smile ale zakwas mam mocny żytni a to maja być takie lekkie do hot dogów dla dzieci...
        Ps zmniejszyłam ilość cukru o połowę, jak na razie bardzo ładnie rosną i nic nie wskazuje, zeby cos miało z nimi byc nie tak...
        • mysiulek08 Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 18:35
          zamiast cukru mozesz dodac lyzeczke golden syrup'u/slodu/melasy
          • memphis90 Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 21:25
            Przecież Golden syrup to jest czysty cukier...
          • nickbezznaczenia Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 21:27
            To też słodkie a melasa ma jednak dość charakterystyczny smak.
    • kaka-llina Re: Do tych co pieką też na drożdżach 07.07.20, 21:43
      Informuje, że buły wyszły super! Ale następnym razem jeszcze mniej cukru dodam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka