stephanie.plum Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 17:35 tak, to dla mnie ważne (choć jeśli wziąć pod uwagę, czym, według mojej wiary, jest msza, to ciągle za mało ważne). Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 17:39 Wybacz, że wypowiadam się będąc osobą już niewierzącą. Chodzenie do kościoła to jedno z moich najgorszych doświadczeń. Sam kościół - w zimie przejmujący chłód, koszmarna duchota latem. Nudne kazania i męczące rytuały jako "bonus" podczas półtoragodzinnych niedzielnych mszy i kilkugodzinnych przy okazji świąt. Dopóki żyła matka chodziłam z nią na msze w Boże Narodzenie, na Wielkanoc i na Boże Ciało. Od jej śmierci, czyli od szesnastu lat w kościele pojawiam się wyłącznie na ślubach i pogrzebach. I do tej pory w każde święta, (bo w niedziele już o tym nie pamiętam), myślę z rozkoszą o tym, że nie muszę iść na mszę. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 18:10 To co mnie odrzuca, to wzbudzanie w człowieku poczucia winy:" moja wina, moja wina, moja bardzo duża wina..." Już jako dziecko zastanawiało mnie to- dlaczego to moja wina? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 18:17 chodze - nie dla kleru, ale z powodu wiary Szkoda, ze ten slub nie odbyl sie przed wyborami Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 20:07 to jest modlitwa dla tych, którzy mają coś na sumieniu. kto nie zawinił, w tym czasie wychodzi na papierosa za kościół :~) Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 20:43 Tak muszą modlić się też dzieci, nawet bardzo małe, jeśli nie klepią jej bezmyślnie, to dla nich realna krzywda, żeby nie powiedzieć dosadniej, nikt ich nie wyprowadza na spacer w tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 21:17 nigdy nie uważałam tej modlitwy za krzywdę, jest to pogodzenie się z prawdą, że każdemu coś nie wychodzi, i wspólna prośba o pomoc do wyższej instancji, żeby wpadek było mniej. może winny (nomen omen) jest ten kościelny język, ale wystarczy wytłumaczyć, o co w tym chodzi. przecież każdy jest czasem zły na siebie za coś. modlitwa kończy się prośbą, by tym naszym kłopotem zajął się Bóg, i naprawił to, co naknociliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 21:40 A to nie my powinniśmy zająć się naprawieniem tego, vo naknociliśmy. Przerzucanie odpowiedzialności nie jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 23:18 > A to nie my powinniśmy zająć się naprawieniem tego, vo naknociliśmy. Powinniśmy, ale nie jesteśmy w stanie. Można ewentualnie oddać ukradzione czy sprostować oszczerstwo (choć co się skrzywdzony nacierpiał, to jego), ale nie przywrócisz życia zabitemu, nie usuniesz traumatycznych wspomnień z pamięci molestowanego dziecka czy zgwałconej kobiety, nie skleisz rozbitego małżeństwa, nie przywrócisz stanu świata sprzed momentu, w którym podjęłaś złą decyzję. Tylko On Jeden może wszystko naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 23:26 Poważnie? Da się "naprawić" morderstwo, gwałt itp. ? Kościół daje przyzwolenie- wyspowiadam się i mam czyste konto".To nie jest uczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 08:26 Nikt nie może tego naprawić, a już na pewno nie bóg. Poza tym ta modlitwa jest o to, żeby wybaczył, a żeby pomógł pokrzywdzonym czy wspomógł w zadośćuczynieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 17:57 Nie, nie i nie. Omijam wszelkie uroczystości jak można w kościele również Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 18:00 Nigdy. Nawet nie wchodzę podczas ślubów czy pogrzebów. Wchodzę wyłącznie w celach turystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 18:23 Tak, chodzę, ale nie do KRK. Jeżeli nie mogę iść w niedzielę na nabożeństwo ( bo np. jestem na urlopie i w okolicy nie ma podobnego kościoła), to łączę się przez you tube, tak jak dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 20:38 Żyjemy w kraju, gdzie niewierzący też chodzą do kościoła, bo taka jest presja otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 00:19 Czyli np. pani_tau powyżej kłamie? Jest mnóstwo osób, chociażby mieszkających z rodzicami, które chodzą, bo muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha_z_malucha Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 05:03 Ależ oczywiście, są praktykujący niewierzący. Zwykle praktykowanie zawieszają, gdy zmienią środowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 08:19 Sama znam osoby niewierzące, które jadąc w rodzinne strony maszerują, jak dzieci, do kościoła, bo nie chcą robić przykrości lub boją się reakcji rodziców czy babci. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 08:22 A ja takich nie znam. Ba, znam sporo ludzi w moim wieku, którzy jako dzieci zostali posłani do komunii, chodzili na jakąś religię etc., ale nie brali ślubów kościelnych ani nie chrzcili dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 14:33 Oczywiście, że tak jest: nawet ja idę do kościółka w niedzielę, gdy jadę do babci na lubelszczynę. W końcu ja też - jak pozostali - chcę się załapać na "babciowiznę". No i w sumie to nawet ją trochę lubię, to nie chcę żeby jej było przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 08:22 Może w Twoim środowisku. W Warszawie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Chodzicie do kościoła? 19.07.20, 21:23 W ramach turystyki - tak. Jako miejsce kontemplacji i modlitwy - czasami. Co niedziela z przymusu - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 17:07 Nie. A teraz w okresie pandemii - wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Chodzicie do kościoła? 20.07.20, 17:31 Tak, chodzę. W czasie urlopu- częściej niż tylko w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś