Dodaj do ulubionych

Okulary progresywne

22.07.20, 10:22
Mam pytanie: która z emam nosi? Jakie odczucia? Bo spotkałam się z różnymi opiniami. Mam astygmatyzm, okulary "minusowe" , noszę od 5 roku życia. W sumie dopiero od niedawna gorzej w nich widzę, szczególnie przy czytaniu, co dziwne- czasami zdejmuję w ogóle, zbliżam tekst i lepiej czyta mi się niż w okularach.
Wybieram się do okulisty i myślę o progresywnych, co mi wcześniej już proponowano. Na co zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • sza.aliczek Re: Okulary progresywne 22.07.20, 10:27
      Od roku mam progresywne szkła (+2, +2.5) i nie umiem się przyzwyczaić. Szybko bolą mnie w nich oczy i głowa. Gdy zdejmuję mam uczucie jakby nieważkości. Ale to może tylko u mnie tak jest? Okularów potrzebuję wyłącznie do czytania.
      • pani07 Re: Okulary progresywne 22.07.20, 10:33
        No właśnie o takich reakcjach, "przyzwyczajaniu się " czytałam i nie wiem. Moje okulary to -3,5 i -3 cylindry, dlatego waham się. Bo widzę w nich dobrze, ale zaczyna się coś od 2 miesięcy, gdy chodzi o czytanie.
        • sza.aliczek Re: Okulary progresywne 22.07.20, 10:54

Chyba przed wrześniem zrobię sobie drugą parę okularów, już normalnych.
          Najtrudniej jest mi gdy jestem w ruchu, np. w sklepie, gdy muszę założyć okulary na nos, by przeczytać drobny druk. Po ich zdjęciu świat dookoła faluje na tyle intensywnie, ze czasem muszę chwycić się wózka, by przywrócić koordynację i stabilność. To dość przykre odczucie.
          Ale jak pisałam wyżej: może to tylko ja mam jakiś problem?
          • ren.s Re: Okulary progresywne 22.07.20, 13:11
            Okulary progresywne chyba nalezy nosic caly czas, a tylko w czasie czytania kierowac wzrok bardziej w dol, gdy patrzysz w dal - wzrok w gore. Uzywasz okularow progresywnych jak zwyklych, bez sensu.
            P.S chwilowo nie mam polskich znakow diakrytycznych, przepraszam
            • sza.aliczek Re: Okulary progresywne 22.07.20, 17:26
              Poczytałam wątek i najprawdopodobniej mam półprogresywne : ) - do patrzenia w dół (klawiatura, papier, książka) i patrzenia przed siebie - komputer. Ale ze to jedyne moje okulary, to mam do czytania wszystkiego.
              • jednoraz0w0 Re: Okulary progresywne 24.03.22, 16:16
                nawet tych półprogresywnych do pracy są ze trzy rodzaje (od takich co mają ogniskową na 40 cm do takich co mają na 2 metry). Trochę tez zależy od tego jaką masz wadę i jakie oprawki - im mniejsza wysokość szkieł tym trudniej.
          • evolventa Re: Okulary progresywne 24.03.22, 17:16
            Też mam mniej więcej takie wartości, bo +2,5 na każdym oku i jakoś się przyzwyczaiłam. Na początku, było jak u Ciebie, tzn. ból głowy po dłuższym noszeniu i jakiś taki dziwne uczucie jakby mi się w głowie kręciło. Ale po paru miesiącach mi minęło. Chociaż np. nadal do prowadzenia auta wolę być bez okularów. Nie wiem czemu, jednak lepiej mi bez nich, nawet kosztem trochę słabszego widzenia, ale jednak ta równowaga jest normalna bez nich.
      • aguha Re: Okulary progresywne 22.07.20, 11:32
        Od paru dni noszę okulary do czytania (+1,5, +1,5). Wkurza mnie zdejmowanie i zakładanie okularów, szczególnie w pracy. Na dal mam chyba +0,5 - optometrysta twierdzi, że okulary jeszcze nie są potrzebne. Czy w takiej sytuacji można myśleć o szkłach progresywnych?
        • pani07 Re: Okulary progresywne 22.07.20, 12:54
          Chyba nie, zazdroszczę, że tak długo można bez okularów, ja od przedszkola je noszę.
          • 35wcieniu Re: Okulary progresywne 22.07.20, 12:57
            Można i całe życie. Jestem ślepa jak kret ale okularów raczej nie noszę bo nie lubię i nie będę dopóki z bliska widzę. tongue_out
            Nie żebym polecała, ale też jest to jakaś opcja. big_grin
          • aguha Re: Okulary progresywne 22.07.20, 13:13
            U mnie to raczej związane z wiekiem 😀
            Wreszcie widzę lepiej, a tak długo się męczyłam.
            Czytałam jeszcze o szkłach półprogresywnych. Podobno są idealne do pracy w biurze. Jak się przyzwyczaję do obecnych szkieł 🤓, to pomyślę o półprogresywnych.
    • iza232 Re: Okulary progresywne 22.07.20, 10:43
      Mam podobny problem do twojego. 3 lata temu na badaniu optometrysta zaproponował mi tzw. szkła relaksacyjne, są one przejściowe pomiędzy zwykłymi a progresywnymi. Noszę, dobrze widzę i na razie nie zmieniam na progresywne.
      • b-b1 Re: Okulary progresywne 22.07.20, 10:55
        Jak na razie przeszłam na progresywne soczewki i wpasowały się genialnie, ale nie mam ultra hd- w okularach jednak żyleta.
        W okularach cierpię( mam do blizy i do dali) boli mnie głowa przy dłuższym noszeniu.
        • gwiazdazaranna Re: Okulary progresywne 11.05.23, 14:28
          Jakiej firmy masz soczewki?
          • b-b1 Re: Okulary progresywne 12.05.23, 09:18
            gwiazdazaranna napisała:

> Jakiej firmy masz soczewki?

iWear- wytrzymują więcej niż 8h( noszę przeważnie 12h) i nie podrazniają.
    • mirkad Re: Okulary progresywne 22.07.20, 10:57
      Ja mam progresy od dwóch tygodni. Też minusy, astygmatyzm, cylindry, duża różnica w wartościach do dali i bliży. I też miałam dużo obaw słysząc różne opinie - tym bardziej że nie jest to mały wydatek. Szczerze, jestem zachwycona. Przyzwyczajanie się trwało może 3 dni, mam wrażenie że moje migreny nieco odpuściły (a potrafiłam mieć kilka ataków tygodniowo). Ja polecam - jedyny minus to cena, alternatywa to 2 pary okularów.
      • pani07 Re: Okulary progresywne 22.07.20, 11:17
        Dziękuję za podzielenie się swoimi opiniami- w sierpniu wybiorę się do okulisty i optyka i chyba spróbuję z progresami. Dużo czytam, oczy to moje "narzędzie " pracy i muszę coś z tym zrobić.
        • mamdomek Re: Okulary progresywne 24.03.22, 16:08
          Skoro dbasz o oczy, to unikaj progresów jak długo możesz. To jest proteza wzroku, dla ludzi, którzy utracili akomodację. Ewentualnie relaksacyjne (takie progresy-light) z minimalną zmianą ogniskowej, np o 0,5.
          To normalne, że na starość wzrok leci na plus i akomodacja spada, jedne zwykłe okulary nie dają rady do wszystkiego. Ale to jeszcze nei powód żeby zakładać progresy. Kupisz wózek inwalidzki, bo cię nogi bolą?
          Oczywiście będą ci doradzać różni użyteczni idioci oraz optycy i współpracujący z nimi okuliści. Bo mają z tego wyjątkowo dużo kasy a nie dla twojego dobra.
          • kk345 Re: Okulary progresywne 25.03.22, 00:58
            >unikaj progresów jak długo możesz. To jest proteza wzroku, dla ludzi, którzy utracili akomodację
            Co za bzdury...
            • mamdomek Re: Okulary progresywne 25.03.22, 16:12
              Co za rzeczowa dyskusja smile
    • niennte Re: Okulary progresywne 22.07.20, 11:25
      Mam progresy chyba już ze 20 lat. Zawsze byłam krótkowidzem z astygmatyzmem. Gdzieś koło 45 zaczęłam widzieć gorzej. Najpierw zapisano mi okulary dwuogniskowe (tak, zamierzchłe czasy), ale nie potrafiłam ich nosić. Wtedy polecono mi progresy, wówczas nowość, i to był strzał w dziesiątkę. Przyzwyczaiłam się bardzo szybko, noszę już którąś kolejną parę. Widzę dobrze z bliska, z daleka i w odległości ekranu monitora. Jedyny drobny kłopot to patrzenie z mocno pochyloną głową w dół (np. schodząc po schodach) - tu nie łapie ostrości.
      Ogólnie nie wiem, jak bym bez nich żyła smile
      • pani07 Re: Okulary progresywne 22.07.20, 12:50
        O, i to jest konkret smile 20 lat z progresami to już konkret smile Dziękuję.
    • jeste_m_sobie Re: Okulary progresywne 22.07.20, 12:55
      Od paru miesięcy mam okulary progresywne. 43 lata, minusy + astygmatyzm. Miałam wielkie obawy, bo mam problemy z błędnikiem, dość często kręci mi się w głowie. Efekt: jestem zachwycona! Przyzwyczaiłam się bardzo szybko. Do okulisty poszłam z córką, żeby w razie czego mieć się czego przytrzymać smile Jeszcze tego samego dnia prowadziłam samochód i radziłam sobie dobrze!
      Podobno wpływ na szybkość przyzwyczajenia się ma różnica między wadą wzroku "do dali" i "do bliży": im mniejsza, tym łatwiej się przyzwyczaić. Jeśli więc zwleka się wiele lat i tzwl starczowzroczność się pogłębia (co za koszmarne określenie!), przyzwyczajenie się do progresów przychodzi trudniej. Poza tym warto zdecydować się na okulary, które mają lepsze pole widzenia - są oczywiście także droższe, ale komfort większy. Tutaj najlepiej doradzi uczciwy optyk. Aha, i oprawki nie powinny być zbyt małe.
      • damartyn Re: Okulary progresywne 22.07.20, 13:00
        Nosze od 7 lat. Należę do tych , którym od początku nie sprawiały one problemów. Noszę minus i plus.
    • wrotek0 Re: Okulary progresywne 22.07.20, 13:17
      Jestem krókowidzem, mam niewielki astygmatyzm.
      I dwie pary okularów - do dali (czyli do chodzenia po mieście i jazdy samochodem) -3,75 a do pracy półprogresywne - do czytania i do monitora. Jak dla mnie się sprawdza. Oczywiście w sklepie w tych do dali nie widzę blisko i muszę zerkać spode łba (teraz kłopot, bo pod okularami jest maseczka). No i pamiętanie, że trzeba zabrać okulary do czytania (mam jedną parę, bo te progresy na minusach mają bardzo drogie soczewki, w przeciwieństwie do plusów).
    • kasia_piet Re: Okulary progresywne 22.07.20, 18:15
      Mam od roku relaksacyjne, z jakąs umarkowaną róznicą między minusem a plusem, mam astygmatyzm i starcze osłąbienie wzroku - stąd te plusysmile. Przyzwyczajałam się dość długo, kilka miesięcy, teraz uważam je za absolutnie super. Na początku, jak spojrzałam w dół, to wydawało mi się, że mam ogromne stopysmile ale do dziś mi zmalałysmile No i to dobre przygotowanie mózgu na porządne progresy - one są dla większej różnicy mocy, bo starcze osłabienie wzroku będzie mi się raczej zwiększało. No i najwazniejsze - to jedne okulary do wszystkiego, nie trzeba ciagle zmieniać i pamiętać o drugiej parze.
    • mysiulek08 Re: Okulary progresywne 22.07.20, 18:26
      mam od dwoch lat, astygmatyzm, minusy niewielkie, dosc dlugo trwalo dopasowanie przed zrobieniem, ale jak wlozylam gotowe, to moze przez godzine bylo mi dziwnie i tyle

nosze je tylko (zwykle tez) jak wychodze, w domu nie mam potrzeby, chyba, ze tv ogladam, ale wtedy typowe szkla uzywam

jestem zadowolona, wada choc nie duza zaczela utrudniac zycie chocby przy czytaniu etykiet w sklepie tongue_out

jedyny mankament to maseczka, przy N95 zmieniaja troche ulozenie na nosie i zmienia sie pole widzenia, przy zwyklych tego nie ma
      • damartyn Re: Okulary progresywne 22.07.20, 18:31
        Podpowiem jeszcze , ze możesz mieć tez przeciwsłoneczne z progresami.
        • mysiulek08 Re: Okulary progresywne 22.07.20, 19:25
          jak do do mnie, to mam transitions'y szare, cienkie

druga para do kompa jest zwykla biala
          • damartyn Re: Okulary progresywne 22.07.20, 19:52
            Nie, tak ogólnie.
    • magata.d Re: Okulary progresywne 22.07.20, 23:46
      Mam okulary progresywne od 3 lub 4 lat ( nie pamiętam dokładnie) i jestem bardzo zadowolona. Dziwnie było tylko zaraz po wyjściu na ulicę od optyka, potem już ok.
    • princesswhitewolf Re: Okulary progresywne 24.03.22, 14:50
      normalne odczucia. nosze takowe z 5 lat. Dziwnie sie czulam tylko przez pierwsza godzine.
    • mama_duzych_dzieci Re: Okulary progresywne 24.03.22, 16:05
      Kocham moje okulary , noszę 4 lata, minusy, astygmatyzm, cylindry, prowadzę auto, pracuje przy kompie, nie ściągam ich wcale. Nie musze łapać ostrości, mam tak dobrze dobrane oprawki - zapominam że mam coś na nosie.
      Jak ja wcześniej dawałam radę? Nie wiem. U optyka nałożyłam i poszłam. Zero problemów. Wydatek spory ale nie żałuję 1 zł.
    • tokyocat Re: Okulary progresywne 24.03.22, 20:36
      Ja nosze, tez mam astygmatyzm. Przyzwyczailam sie w 2 godziny, teraz zycia sobie nie wyobrazam bez nich, szczegolnie do wieczornego czytania.
    • nowyniknik82 Re: Okulary progresywne 25.03.22, 00:20
      Moja mama ma wadę taka jak Ty, za nic nie umiała przestawić się na progresy.
      Więc możesz wywalić pieniądze w błoto jeśli i ty miałabyś trudności z przestawieniem się z normalnych okularów.
      • kk345 Re: Okulary progresywne 25.03.22, 01:00
        >możesz wywalić pieniądze w błoto jeśli i ty miałabyś trudności z przestawieniem się z normalnych okularów.
        Porządne salony optyczne standardowo umożliwiają wymianę progresów na dwie pary okularów standardowych, jeśli ktoś nie może się przestawić. Nie ma więc mowy o stracie pieniędzy.
        • mama_duzych_dzieci Re: Okulary progresywne 25.03.22, 02:58
          Dokładnie tak jak jest, od razu dostałam info - nie bedzie pasowało do 30 dni zwrot i dwie pary okularów ( do bliży i dali )
          • zielonakonwalia90 Re: Okulary progresywne 25.03.22, 09:40
            Dokładnie. Ja swoje po 2 dniach oddałam. Mam astygmatyzm, na dal mam minus 1,5 a do czytania plus 1.
            Te okulary były bez sensu. Czytam normalnie bez okularów, choć od 3 lat jest gorzej. Niestety w progresach potrzebowałam wyraźnie widzieć mniej więcej A4, lepiej by było 2 razy A4.
            A ja widziałam super wyraźnie mniej więcej 10 na 10 cm, reszta zamazana.
            Na dal ok ale musiałam mieć cały czas głowę minimalnie pochyloną, inaczej trafiałam wzrokiem na środek czyli tu gdzie mogłyby stać komputer.
            Może były źle zrobione. Chyba na pewno. Dobrze że mogłam dostać zwrot pieniędzy.
        • mamdomek Re: Okulary progresywne 25.03.22, 16:26
          Porządne szkła progresywne kosztują tyle ile nie dwa a kilka kompletów szkieł standardowych. Więc strata dla kilenta jest i to znaczna.
          Natomiast dla salonu to żadna strata, ponieważ w zysku z progresów mieszczą się jeszcze co najmniej 4 pary kompletnych zwykłych okularów plus niewielki, ale wciąż zysk.
          Dlatego dają taka "gwarancję adaptacyjną". Większość klientów wychodzi z założenia, że jeśli zapłacili za okulary 2,5 czy 4 tysiące złotych, to musi być super a niedogodności to ich wina i muszą się "przyzwyczaić".
          Dlatego klientów zwracających progresy jest niewielu. Siła perswazji smile Ludzie już tak mają a marketing jeździ po nich jak po łysych kobyłach.
          Po co zajmowac się kilentem, który zamówi zwykłe cylindry korekcyjne, skoro w tym samym czasie tego samego klienta można namówić na dobrowolne wydanie dodatkowych 2 tysięcy? Głupi by tego nie pojął.
          To samo dotyczy wiekszości wyrobów technicznych.
    • rriittaa75 Re: Okulary progresywne 11.05.23, 09:20
      Mam pytanie czy ktoś jest zadowolony ze szkieł progresywnych z dużą różnicą (-6 oraz +1.5) ?
      I czy jest ktoś kto z chorobą lokomocyjną jest też zadowolony ? Teoretycznie problemy z błędnikiem są przeciwskazaniem do szkieł progresywnych, ale ani okulista ani optometrysta nie zapytał o to.
      Usłyszałam też, że do pracy z laptopem szkła są ok ale z monitrem już nie zalecane sad
      Generalnie radzę sobie z samymi minusami w pracy, ale mam dyskomfort jako kierowca. Większe minusy spowodują brak widzenia deski rozdzielczej sad Kilka osób (znajomi) zachwalają mi progresy do pracy z komputerem i jednocześnie jazdy samochodem (potwierdzali że schody były największym problemem z przyzwyczajeniem się). Ale nikt ze znajomych nie ma aż takich minusów jak ja (max -3,5) ...
      • rriittaa75 Re: Okulary progresywne 11.05.23, 09:21
        rriittaa75 napisała:

> Mam pytanie czy ktoś jest zadowolony ze szkieł progresywnych z dużą różnicą (-6
        > oraz +1.5) ?
        > I czy jest ktoś kto z chorobą lokomocyjną jest też zadowolony ? Teoretycznie pr
        > oblemy z błędnikiem są przeciwskazaniem do szkieł progresywnych, ale ani okulis
        > ta ani optometrysta nie zapytał o to.
        > Usłyszałam też, że do pracy z laptopem szkła są ok ale z monitorem już nie zalec
        > ane sad
        > Generalnie radzę sobie z samymi minusami w pracy, ale mam dyskomfort jako kiero
        > wca. Większe minusy spowodują brak widzenia deski rozdzielczej sad Kilka osób (
        > znajomi) zachwalają mi progresy do pracy z komputerem i jednocześnie jazdy samo
        > chodem (potwierdzali że schody były największym problemem z przyzwyczajeniem si
        > ę). Ale nikt ze znajomych nie ma aż takich minusów jak ja (max -3,5) ...
      • zerlinda Re: Okulary progresywne 11.05.23, 15:07
        Mam większą wadę. Ijeszcze astygmatyzm. Okulary progresywne mam od 1,5 roku. Z dwa dni było dziwnie, później ok. Ale ja nie dopuszczałam możliwości, że coś będzie nie tak.
    • eagle.eagle Re: Okulary progresywne 11.05.23, 09:32
      Ja mam relaksacyjne , -2,25 i - 1,5 i przez pierwszy tydzień czułam się jak karzeł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka