Dodaj do ulubionych

odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki!

02.08.20, 13:41
tak mnie dziś naszło, kiedy goliłam nogi na odżywkę do włosów (rewelacja! nic tak dobrze nie działa! dowiedziałam się z ematki! big_grin), że o wielu rzeczach dowiedziałam się z ematki i jestem Jej -intencjonalna wielka litera big_grin- wdzięczna.
O tym goleniu. O kosmetykach The Ordinary (sa różne, ale cena pozwala na przetestowanie wielu substancji i ew. zainwestowaniu w droższy produkt).
O środku odstraszającym komary Mugga- nareszcie mój syn może iśc do lasu.
Z innego wątku dowiedziałam się o doskonałym, wg opisu, odtłuszczaczu.
O wielu innych rzeczach, ale mi nie przychodzą do głowy.
O czym dowiedziałyście się i przetestowałyście i jest git?
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 13:44
      O dezodorancie stosowanym, by się nogi nie obcierały (choć generalnie jestem wyznawczynią galotów z milanezu).

Nie dowidziałam się, ale historia jednej forumki była dla mnie impulsem do uporządkowania spraw własnościowych domu.

• treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 13:51
        ooo, ja o tym dezodorancie też- i szczerze, ale uratowało mi to raz prawie zycie uncertain
      • welcome_back Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:14
        Jak to działa? Taki w sztyfcie? Taki w sprayu? Antyperspirant da radę?
        • damartyn Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:25
          welcome_back napisała:

> Jak to działa? Taki w sztyfcie? Taki w sprayu? Antyperspirant da radę?
          W sztyfcie.
          • sandrasj Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 19:22
            Suchy szampon też świetnie działa
            • ana119 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 05:28
              Jeśli tak działa jak na skórę głowy to gwarancja suchej skóry też na udach na długi czas - suchy szampon przy dłuższym stosowaniu potwornie wysusza
              • memphis90 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 09:23
                To tylko skrobia w sprayu....
            • mikams75 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 11:05
              a to nie jakis talk albo maka ziemniaczana? na udach u mnie nie dziala.
        • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:28
          w sztyfcie, i działa smile podobnie na obcierające buty, znaczy na stopy, btw smile
      • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 15:56
        nie wiem czy dezodorant ale na pewno rewelacyjne są takie opaski
        allegro.pl/oferta/opaski-przeciw-otarciom-nog-samonosne-1-2-natural-9359217191?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_MD_OBS_pla_bielizna_damska&ev_adgr=Bielizna+wyszczuplaj%C4%85ca&gclid=Cj0KCQjwyJn5BRDrARIsADZ9ykGtMvcHPbFfzhOfEqI2ptLSlveljqPrRkKobC6Jj_z44fTdIvBV-yUaAjLUEALw_wcB
        • nutella_fan Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 19:28
          Jak wy to robicie, że uda obcieracie? Nigdy o czymś takim nie słyszałam, jak to można zrobić?
          • nunia01 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 21:13
            Kwestia budowy. Mi się obcierają, siostrze nie. Gabaryty mamy podobny. Budowę zupełnie inną.
          • pani_tau Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 23:04
            I nie trzeba do tego nadwagi. Mam dwie szczupłe znajome, którym się ocierają.
          • 3-mamuska Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 03:43
            nutella_fan napisała:

> Jak wy to robicie, że uda obcieracie? Nigdy o czymś takim nie słyszałam, jak to
            > można zrobić?

Poczytaj od ułożenia bioder/kości.
            Są osoby którym będą się zawsze obcierać czy będą szczupłe czy grube. I są takie które nigdy niezależnie od wagi się nie będą się ocierać..
            • mia_mia Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 03:53
              Jak przytyłam to obcieram, ale znam też chude z tym problemem.
              • ana119 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 05:21
                Czyli to problem ortopedyczny lub związany z nadwagą?
                • malia Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 10:19
                  Nie. Po prostu taka budowa ciała. Ty masz inna i inne rzeczy z niej wynikają a inne kobiety inną budowę i juz. Nie mają problemów ortopedycznych
                • mikams75 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 10:29
                  To nie problem, to taka budowa. Nadwaga tez tu nie ma nic do rzeczy. Wiele razy juz pisalam, ze jak bylam szczupla, to obcieraly mi sie jeszcze gorzej niz grubsze i calkowicie sklejone uda.
                  • znowu.to.samo Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 08:58
                    Ooo pomimo szczupłości mam ten sam problem
                    I co, po prostu pomaga na to użycie sztyftu??? Czy jakoś specjalnie trzeba go rozprowadzać???
                    • mikams75 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 11:07
                      jesli to pytanie do mnie to nie wiem, z dezodorantem nie probowalam, odkrylam fajne gatki i jeszcze musze przetestowac te opaski.
      • ga-ti Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 14:45
        A jaki ten dezodorant macie sprawdzony, bo google pokazuje kilka. No niestety ja, moja matka i teraz moje córki miewamy ten problem sad
        • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 14:55
          jakikolwiek w SZTYFCIE, ja używam rexony big_grin
          • ga-ti Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 15:03
            Ale że zwykły antyperspirant w sztyfcie? Czy jakiś konkretny "dedykowany" dla ud?
            • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 15:18
              zwykły, z rosmana, nie dedykowany smile i działa doskonale
              • kochamruskieileniwe Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 15:21
                potwierdzam - najzwyklejszy w sztyfcie.
                • ga-ti Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 16:03
                  Dzięki Dziewczyny!
                  Kocham Ematkę smile
          • sea.sea Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 17:44
            Protip:

męskie sztyfty się zasadniczo nie różnią od damskich składem. Kosztują zazwyczaj tyle samo.
            Ale męski dezodorant zazwyczaj waży 50 gramów, a damski 40 smile Taki pink tax smile
      • fazifokus Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 16.08.20, 16:33
        Hahahaha 😀 Ja tez o dezodorancie!
    • berdebul Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 13:45
      Szczotkowanie na sucho.
      Callanetics.
      Szampon w kostce.
      Dowiedziałam się tez, że 100m dom to kurnik. big_grin
      • kochamruskieileniwe Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 13:49
        a sypialnia mniej niz 30 m kw to schowek na szczotki big_grin big_grin big_grin

Rewelacje z dziedzin przyrodniczo-chemicznych pominę milczeniem wink
      • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 13:52
        ja teraz mam odżywkę w kostce, uzywam jako szamponu wink super pachnie i jest wygodna na wakacje.
        dlaczego i po co szczotkowac na sucho? i co???
        • anika772 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:08
          Dla poprawienia wyglądu skóry, głownie.
          Ja jeszcze w celu obudzenia się, nic mnie tak nie budzi, jak moja Lullalove.
        • livia.kalina Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:40
          Dajcie dziewczyny proszę linki do tych szamponów i odzywek w kostce.
          • antyideal Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 20:52
            Ja mam ze Starej Mydlarni, sandalwood, i jestem zachwycona, choć po pierwszych próbach szampon wylądował w szufladzie.
            Na urlopie pocwiczylam jednak technikę i moja kostka zmywa świetnie nawet mocno naolejowane wlosy, są mięciutkie i przyjemne w dotyku jak nigdy wcześniej.
            Odżywek jeszcze nie próbowałam.
      • czerwonylucjan Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 15:25
        Gdzie masz video do tego calanetics? Jak efekty?
        • berdebul Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 16:32
          YouTube. Przestały mnie bolec plecy, a mam siedzącą pracę.
    • anika772 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 13:51
      Miliony, całe mnóstwo pożytecznego info! Za gorąco żeby sobie przypominać co konkretnie, wybacz🙂
      • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 13:53
        hej, dasz radę! big_grin u nas miło, a wracam z części Polski, gdzie temp nie przekraczała 21 stopni- ale miło było big_grin nie lubie goraca
        • anika772 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:03
          Ja lubię! Zatem... dziesiątki książek, sklepów internetowych, kosmetyków, przepisy kulinarne, inspiracje podróżnicze, newsy wszelkie i plotki o celebrytach.
          Że już nie wspomnę o rozmaitości postaw życiowych, przekonań i opinii!
          • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:29
            a wiesz, ta rozmaitość czasem daje mi kopa, i zmieniam zdanie uncertain
    • fil.lo Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:04
      Super tusz do rzęs Eveline, stawiam obok hypnose Lancome😀
      Super impregnat do butów.
      • karme-lowa Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 15:42
        fil.lo napisała:

> Super tusz do rzęs Eveline, stawiam obok hypnose Lancome😀
        > Super impregnat do butów.
        Moje ulubione perfumy😌.
      • lopezka42 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 19:35
        Zdradź jaki ten tusz 🙏 😀
        • fil.lo Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 20:28
          Eveline extension volume, w czarno-zielonym opakowaniu. Mam juz trzeci, bez promocji 14 zł. Dozgonnie jestem wdzięczna dziewczynie, która mi go tu poleciła smile
          • lopezka42 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 05:50
            Dziękuję bardzo dziś lecę, jest w promocji za 8.29zl 😀
            • kotejka Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 14:55
              Gdzie tab promocja?
            • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 14:56
              Gdzie???
              • georgia.guidestones Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 18:16
                W Rossmannie, mają 2 z tej serii: opakowanie czarno-zielone i czarno-fioletowe. Próbowalam z obydwoma i ten drugi mi pasuje.
          • bywalczyni.hosteli Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 18:08
            Też go kupiłam, faktycznie w niczym nie ustępuje tym z wysokiej półki i 2 już zużyłam.
          • annpierle Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 05.08.20, 11:20
            Kupuony! 😊
            • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 05.08.20, 11:27
              a co to jest ? uncertain
      • pierwszykot Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 01:02
        fil.lo napisała:

> Super tusz do rzęs Eveline, stawiam obok hypnose Lancome😀
        > Super impregnat do butów.
        Ten impregnat tez kupilam i jest najlepszysmile dzieki ematkosmile
      • ewa_2009 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 01:56
        jaki to impregnat?
        • fil.lo Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 09:30
          Tarrago
      • marszawka Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 11:28
        Fil.lo kupilam ten tusz i jestem zachwycona. Super rozczesuje rzęsy. Dzięki za polecenie.
    • aguar Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:12
      Już raz pisałam, że ematka zainspirowała mnie do robienia na szydełku i nabycia papużki falistej.
      A ostatnio, jakieś dwa miesiące temu na ematce dowiedziałam się, że modne są jeansy z wysokim stanem i wkładanie t-shirtów do środka (normalnie bym się w życiu nie zorientowała). Byłam wtedy na etapie martwienia się, że strasznie schudłam przez zdalną naukę i wszystko na mnie wisiało, takie spodnie, w których wcześniej świetnie wyglądałam sad A dzięki tej informacji wyciągnęłam z odmętów szafy kilkunastoletnie jeansy, właśnie z takim wysokim stanem, których jakimś cudem nie wyrzuciłam, zupełnie niezniszczone, bo zawsze mnie trochę cisnęły albo w ogóle się w nie nie mieściłam. Zaczęłam w nich chodzić z koszulką w spodnie, poczułam się modnie i młodziej, to mi bardzo poprawiło samopoczucie smile
    • chersona Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:23
      że mogę upomnieć się o zwrot wydatków na podręczniki szkolne dla syn z ZA
      • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 12:50
        u kogo możesz się upomnieć, szczegóły poproszę?
        • chersona Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 14:07
          www.prawo.pl/oswiata/wysokosc-doplat-na-podreczniki-dla-uczniow,135512.html;

jeśli masz dziecko z orzeczeniem, kupujesz podręczniki, zbierasz faktury, wypełniasz wniosek. zanieść można do ratusza, ale my załatwialiśmy przez szkolny sekretariat.
          • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 14:12
            ja akurat nie mam, ale znam kogoś, kto ma. Link niestety jest już nieaktualny, pokauje mi, że strona nie istnieje, ale dzięki za info.
            • chersona Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 15:11
              www.gov.pl/web/edukacja/wsparcie-dla-uczniow-niepelnosprawnych

a to Ci się otwiera?
              • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 15:39
                tak, dzięki
    • chersona Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:26
      i że kobietom ocierają się nawet do ran nogi po wewnętrznej stronie ud i że są na to specjalne wkładki. na uczelni, w pracy, wśród znajomych o różnych też intymnych sprawach się rozmawiało, ale o tym nigdy nie słyszałam.
      • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:30
        a no potwierdzam, tak bywa sad
      • ana119 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 17:14
        Też nie wiedziałam że uda się obcierają u osób bez nadwagi
        • znowu.to.samo Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 09:04
          owszem.obcierają się, tak jest u mnie chociaż jestem szczupła. To kwestia nie tyle nadwagi, co budowy ciała.
    • kosmos_pierzasty_x Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:30
      Polecenia książek, ostatnio żel aloesowy na ukąszenia komarów, w ogóle dużo, też takich życiowych kwestii.
    • pampelune Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 14:56
      Tangle teezer.
      Szampon Ziaja kozie mleko do włosów suchych – polecony do włosów przetłuszczających się z łupieżem. Pisałam o tym już dwa razy, ale wciąż się jaram, bo z mycia włosów co drugi dzień wskoczyłam na mycie co 4-5 dni! Oraz nie mam już łupieżu.
      Pisaki akwarelowe – kupiłam mężowi na urodziny i ucieszony, nie wiedział że jest coś takiego.
      A poza tym mnogo a mnogo fajnych rad, teraz nie pamiętam, ale będę myśleć.
      • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 15:28
        tez sie dowiedziałam o tangle teezerze- i z ematki się dowiedziałam, że niszczy włosy. sądząc po włosach mojej córki długowłosej jest to prawda, więc wyrzuciłam sad
        z ematki dowiedziałam się stronach/grupach włosomaniaczek, a tam o szczotce o'body- którą goraco polecam (mam chyba ze 3), trzeba kupić z "drutami" i włosiem- jest doskonała, a tania jak barszcz smile
        • pampelune Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 16:28
          treo.tralve napisał(a):

> z ematki dowiedziałam się o szczotce o'b
          > ody- którą goraco polecam (mam chyba ze 3), trzeba kupić z "drutami" i włosiem-
          > jest doskonała, a tania jak barszcz smile

Mogę prosić o linczka albo zdjęcie? Nic takiego nie mogę wygooglać.
          • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 16:38
            sorki, abody, musi być z włosiem dzika (te tańsze nie mają)
            na allegro pełno
            dodam, że chyba strasznie podrożały- ja z alli po dyszce, może jedenaście płaciłam.
            jest genialna!
            • pampelune Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 17:39
              Dzięki, abody rzeczywiście jest, wypróbuję jak będzie okazja.
              Swoją droga coś mało pilnie czytam ematkę, skoro dotąd mnie ominęło jakoby tangle t. szkodził włosom! Moim na pewno szkodzi mniej niż wszystkie inne czesania zanim go wynaleźli (beznadziejne szarpanie się z kłębem włosów), ale może się okaże, że abody szkodzi jeszcze mniej wink
              • lopezka42 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 19:37
                Szkodzą bardzo, zmieniłam na Olivia Garden z włosiem dzika, i to jest rewelacja! Polecam serdecznie
                • meginpap22 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 18:18
                  Ja też dziękuję za polecenie szczotki Olivia Garden.
              • georgia.guidestones Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 18:37
                Ja dzieki tangle i olejowaniu dalam rade zapuscic z krociutkich 7 lat temu, ale jeszcze mnie nie bylo na ematce. Na problemy z rozczesaniem po myciu polecam OMO (odzywka-mycie szamponem-odzywka)
            • sea.sea Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 09:49
              Ta szczotka jest 11/10, właśnie rozważam zrobienie większego zapasu, żeby mieć do końca życia, bo już niczym innym się nigdy czesać nie chcę!
        • 3-mamuska Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 03:52
          treo.tralve napisał(a):

> tez sie dowiedziałam o tangle teezerze- i z ematki się dowiedziałam, że niszczy
          > włosy. sądząc po włosach mojej córki długowłosej jest to prawda, więc wyrzuc
          > iłam :

Właśnie czytam o tym i wychodzi na to ze to nie wina szczotki a techniki rozczesywania.
          Ze tą szczotką nie boli mniej ciągnie, dlatego rozczesujemy włosy szybko i agresywnie. Na mokro. Przy inny h gdy ciągną robimy to partiami i delikatnie.
          • alina460 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 17:57
            Dla mnie ta szczotka tangle teezer jest po prostu za ostra i czesanie nią mnie boli. A kupiłam oryginalną, więc generalnie uznałam, że do bani i się pozbylam. Wolę już normalne szczotki, nawet z tworzywa.
      • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 12:52
        szampon sprobuję
      • annpierle Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 05.08.20, 11:24
        Szampon kupiony. Pani ekspedientka u Ziai bardzo się zdziwika, że kupuję szampon dla włosów suchych do włosów tłustych. Biorac pod uwagę cenę, ryzyko straty jest niewielkie 😉
    • 35wcieniu Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 15:28
      Że są ludzie, którzy obierają pieczarki i ogórki kiszone.
      A z rzeczy przydatnych to chyba niestety nic.
      • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 15:32
        sama takich znam- moja własna rodzicielka nie rozumie, że tego nie robię big_grin
      • pani07 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 15:37
        "Że są ludzie, którzy obierają pieczarki i ogórki kiszone."- serio nie obiera się pieczarek, gdy przygotowujesz jakieś danie? Czasami (zależy od dojrzałości warzywa) zdarza mi się obierać ogórki kiszone.
        • 35wcieniu Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 15:58
          No widocznie się obiera, ale dowiedziałam się tego z ematki, nie znam nikogo kto tak robi.
          • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 12:53
            a ja nie znam nikogo, kto nie obiera.
            • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 20:00
              tam są farfocle z podłoża na którym rosnie,a przy myciu tylko toto się rozmazuje. NIe ma opcji zebym pieczar nie obrała, brzydzą mnie nieobrane
          • mikams75 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 11:14
            a ja sie dowiedzialam z ematki, ze niektorzy nie obieraja pieczarek big_grin
        • doubledoublejoyandtrouble Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 16:14
          Oczywiście, że obieram. Nie wyobrażam sobie kiszonych z tą twardą skórą do ogórkowej. Pieczarki też obieram!
          • edycja_kopiuj_wklej Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 16:33
            ale właśnie, ten chrup ze skórki ogórka to najlepszy. Nawet o ogórkowej specjalnie kroję grubo, żeby podkreślić smak ogórka, a nie breji rozciapanej
            • doubledoublejoyandtrouble Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 13:38
              edycja_kopiuj_wklej napisała:

> ale właśnie, ten chrup ze skórki ogórka to najlepszy. Nawet o ogórkowej specjal
              > nie kroję grubo, żeby podkreślić smak ogórka, a nie breji rozciapanej

A, widzisz, ja w ogórkowej właśnie cenię tę konsystencję brei, takiej pół-brei raczej. Zawiesista, gęsta. I ziemniaki i
              kiszone (które obieram ze skóry i duszę na maśle) krojone w jak najdrobniejszą kostkę. Chrupiący ogórek za to doskonale wchodzi w chłodniku smile
              • wapaha Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 17:56
                No to ja
                Zawsze obieram pieczarki i nigdy nie obieram ogórków . Po co- i tak sie wszystko ściera na tarce..
      • ana119 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 17:18
        Podepnę się, nigdy nie obieram pieczarek a ogórki ścieram na drobnej tarce do momentu zrolowania grubej skórki którą wyrzucam
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 17:37
        Ja obieram jak skórka nie za ładna, albo bardzo uwalone i nie chce mi się myć.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 19:37
        Na ogórkową obieram bo tak lubię, jak jem w surówce to mam nieobrane, np: kiszone, pomidor, cebula, oliwa.
      • mia_mia Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 03:31
        Pieczarki obieram, kiszonych nie obieram, a nawet świeże coraz rzadziej.
        • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 08:40
          Świeżych nigdy nie odbieram- po co, dlaczego??
        • m_incubo Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 10:31
          Ja tak samo, nie obieram żadnych ogórków, za to pieczarki zawsze, ale w sumie nie wiem dlaczego. Nie przyszło mi nigdy do głowy, że można ich nie obierać 😀
          • alina460 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 17:59
            Pieczarki kiedyś - głupia ja - obieralam. Od lat tego nie robię. O obieraniu ogórków kiszonych nigdy nie słyszałam.
            • bywalczyni.hosteli Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 18:07
              A ja raz obieram a raz nie. Czyste szaleństwo.
          • mikams75 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 11:19
            z ogorkami to u mnie bylo tak - ja zawsze obieralam, te swieze, kiszonych nigdy. I kiedys corka sama robila salatke i nie obrala, bo jak stwierdzila nie wiedziala, ze trzeba (haha, przez kilka lat na talerzu nie zauwazyla wink) Ok, zjedlismy, choc mi niezbyt smakowalo. Kolejnym razem robilam ja i obralam a corka zaczela sie upierac, ze ze skorka sa smaczniejsze. Ostatecznie przestawila cala rodzine na nieobierane ogorki. Przestawilam sobie w glowie i juz mi tez smakuja ze skorka.
            Ale wiem, ze wiele osob ma tak z jablkiem - dla jednych wylacznie ze skorka a dla drugich bez jest jadalne.
      • princesswhitewolf Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 09:55
        no, ja z tych co obiera pieczarki. Ogorkow kiszonych- nie
    • chococaffe Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 15:52
      Hydrolatysmile
      • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 16:39
        moje odkrycie to rumiankowy- rewelacja
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 17:38
        A ja właśnie zrezygnowałam z hydrolatów i skóra mi się poprawiła. Ale nie upieram się, że to na 100% przez odstawienie hydrolatów smile
        • chococaffe Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 19:44
          Pewnie to zależy od rodzaju hydrolatu i jak w życiu - służą nam różne rzeczy.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 21:21
            No wiem, ale wypróbowałam trzy i stwierdziłam, że nie chce mi się szukać dalej, a skoro teraz uważa się, że tonizacja skóry nie jest niezbędnym krokiem w pielęgnacji i można się obyć bez niej, to tym bardziej nie mam motywacji big_grin
      • georgia.guidestones Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 19:24
        Hydrolaty i rozne polprodukty, kwas hialuronowy 2%, korund kosmetyczny, płynna keratyna.
    • doubledoublejoyandtrouble Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 16:16
      Co za doskonały wątek, już sobie kilka rzeczy zanotowałam! A zechce któraś z Pań opowiedzieć o tym szczotkowaniu ciała na sucho? (Jakie efekty, jakie wrażenia, takie tam?)
      Ja z ematki dowiedziałam się, że plastikowa dodatkowa miska do Bosha Mum jest nie tylko pożyteczna, ale w zasadzie niezbędna!
      I mam wrażenie, że również stąd znam sposób na błyskawiczne zwijanie lampek choinkowych w taki sposób, żeby po roku nie dostać wylewu ze złości przy rozwijaniu...
      • waleria_s Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 20:11
        Szczotkuję od niedawna zwykłą, tanią rossmanowską szczotką, popularną w internecie. Efekt to wygładzenie skóry, lepsze niż po peelingu. Stosuję głownie z myślą o wzrastających włoskach, na to szczotkowanie też ma zadziałać. Nie nastawiam się na redukcję cellulitu i wielkie wow, byle zadziałało na szorstkość nóg. Ciekawa jestem też różnicy między moją tanią szczotką (lecz też z naturalnego włosia) a takimi droższymi.
        • agata_abbott Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:16
          Ale jak, co szczotkować, czym? Bo po wcześniejszych postach myślałam, że o włosy/skórę głowy chodzi big_grin
          • marszawka Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 19:27
            No chyba cale ciało na sucho. Od stóp w górę. Ja niestety nie mogę, mam pełno popękanych naczynek i podobno nie można.
      • black_magic_women Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 21:43
        doubledoublejoyandtrouble napisała:

> znam sposób na błyskawiczne zwijanie lampek ch
        > oinkowych w taki sposób, żeby po roku nie dostać wylewu ze złości przy rozwijan
        > iu...

Napiszesz co i jak?
        • doubledoublejoyandtrouble Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 13:36
          black_magic_women napisała:

> doubledoublejoyandtrouble napisała:
          >
          > > znam sposób na błyskawiczne zwijanie lampek ch
          > > oinkowych w taki sposób, żeby po roku nie dostać wylewu ze złości przy ro
          > zwijan
          > > iu...
          >
          > Napiszesz co i jak?
          Tak banalny, że mi głupio. Owijasz je wokół wieszaka na ubrania, zwykłego takiego, może być druciany, z pralni. Owijasz w miarę równo, ale nie rozczulasz się nad tym specjalnie. Nie ma szans, żeby się splątały.
          • fil.lo Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 05.08.20, 00:41
            A ja robię taką 'rurę' z gazety i wokół niej owijam (sposób z rodzinnego domu).
            • viridiana73 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 09:10
              Tekturowy srodek z rolki ręczników papierowych polecam.
    • heca7 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 20:23
      Mnóstwa rzeczy wink Przepis na pierniczki, gdzie kupić leginsy oraz manekin do prasowania koszul. To tak na szybko.
      • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 21:03
        Zainteresowały mnie te leginsy i manekin. Przybliżysz?
        • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 23:29
          Oto niezastąpiony manekin do prasowania. U nas nazywany pieszczotliwie "Janusz"
          allegro.pl/oferta/suszarka-prasownica-2w1-manekin-zelazko-timer-8608774643?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=tdb&utm_medium=afiliacja&utm_content=fanimani.pl&tduid=5f227340955e110eda8c3ca39b802936
          • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 23:32
            OJP- oniemiałam uncertain
            chyba kupię....
            Działa to? a rozmiary koszuli/spodni?
            • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 23:46
              Działa smile Kocham miłością wielką. Manekin ma suwaki po bokach. Można na większe i na mniejsze koszule, T-shirty. W zależności od materiału - czasami trzeba doprasować. Ale to zajmuje wtedy 2 minuty. Tylko zakładasz mokrą koszulę na manekin
              • wapaha Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 16:46
                Arweno- zakupiłam smile
                Prasować lubię bo mam czas na niemyślenie i oglądanie filmideł ale skusiła mnie łatwość obsługi i szybkość..
                Sprawdzę po urlopie, bo przed wyjazdem nie dojdzie smile
                • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:20
                  Ja to powinnam jakiś procent dostawać od producenta za reklamę big_grin, big_grin

Ale dzielę się z dobroci serca big_grin - bo to cudowne urządzenie i aż żal, że nie wszyscy znają big_grin
                  • heca7 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 20:07
                    arwena_11 napisała:

> Ja to powinnam jakiś procent dostawać od producenta za reklamę big_grin, big_grin
                    >
                    > Ale dzielę się z dobroci serca big_grin - bo to cudowne urządzenie i aż żal, że nie w
                    > szyscy znają big_grin

👍🥰
                    • bywalczyni.hosteli Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 20:36
                      Arwena jest ambasadorką marki, pierwsza influenfecerka ematki smile
                      • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 21:22
                        No ba. Tylko cholera żadnych profitów nie mam z tego. No poza zadowoleniem forumek big_grin. I to mi wystarcza big_grin, big_grin, big_grin
                        • wapaha Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 17:57
                          Arwena- ty z tym manekinem przejdziesz do forumowej historii. Obok bidetów, szczotek w zmywarce, sandałów, naramków, paszportów, IF, - będziesz i Ty wink
                          • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 05.08.20, 10:23
                            big_grin, big_grin
                            • wapaha ARWENO 16.08.20, 16:24
                              Mam nadzieję że przeczytasz
                              Po powrocie z wyjazdu piorę i susze , susze i piorę i oczywiśćie-rozpakowałam manekina i rozpoczęłam procedurę
                              w związku z tym mam pytania :
                              Czy nakładasz ubrania jak on jest przed wzdęciem czy jak jest napompowany ( i ciągle chodzi) ?
                              O co chodzi z tymi klipsami ?- jak się je przypina do ubrań i po co ?
                              Jak prasujesz t-shirty ( rękawy : ja mam manekina z długimi rękawami i długimi nogawkami)
                              Czy jest jakiś patent na małe ubrania ( dziecięce ?)
                              Materiał nie jest doskonale gładki - za krótki trzymam ? Ile czasu ty trzymasz ?

Będę wdzięczna za odpowiedz bo w instrukcji jest tyle co nic
                              • arwena_11 Re: ARWENO 16.08.20, 22:38
                                Na szybko.
                                1. Nakładam na wyłączony
                                2.klipsy przypinasz na dole koszuli czy t-shirta. One naciągają i symbolizują.
                                3.Nakładam normalnie, wyciągam rękawy
                                4. Nie pomogę, bo najmniejsze ciuchy mam na 160 cm.

Dodatkowo
                                1. Po nałożeniu trzeba dobrze naciągnąć i wyciągnąć porządnie rękawy manekina. W zależności od materiału, albo wszystko super wychodzi albo trochę trzeba dopasować rękawy przy pachach. Tu niestety trzeba przetestować samemu. Na pewno koszule w 100% bawełniane trzeba. Ale to i tak pikuś w porównaniu z prasowaniem całej koszuli.
                                2. Im ciężej pracujący się materiał tym koszula.musii być bardziej mokra i dłużej na manekinie. Warto też jak się wyłączy zostawić na kilka minut "Na dojście"
                                • wapaha Re: ARWENO 16.08.20, 22:53
                                  Dziekuje ze odpisałaś !
                                  1. A do czego są klipsy na górze ? ( te 4 luźne, na plastikowym haczyku )
                                  2. Ile mniej wiecej czasu "prasujesz" bawelnianą koszulke?
                                  3. Ubrania są miękkie , lekkie , przyjemniejsze w dotyku
                                  4. Czy nakładasz- przekręcasz timer-suszysz/prasujesz-wyłączasz-ściągasz ?
                                  • arwena_11 Re: ARWENO 17.08.20, 08:39
                                    Hej.
                                    1. Qrcze nie wiem. Mam tylko 5 klipów luźnych.
                                    2.takie z grubej bawełny, które normalnie koszmarnie wie pracuje to tak że 20 minut, a potem szybka poprawka żelazkiem.
                                    3. T-shirty tak, koszule chyba są sztywniejsze, ale dzięki temu się tak nie gniotą. Przynajmniej mój mąż tak twierdzi.
                                    4. Mój timer się sam wyłącza. Wtedy jeszcze chwilę czekam i zajmuję. Potem nakładam kolejną.
                                    • wapaha Re: ARWENO 17.08.20, 09:30
                                      muszę wieć rozgryźć co robi się z tymi luźnymi na górze- bo ich zamontowanie jest w instrukcji a nie ma zastosowania. tak samo jak w instrukcji jest żeby po nalożeniu manekina ściągnąć sznurek pod kołnierzem grzewczym- a ja nie mam tam sznurka
                                      Generalnie zabawka fajna, można prasować na siedząco albo robić sobie w tym czasie coś innego -to jest genialne-bo przy prasowaniu to musiałam włączać sobie jakieś filmidło żeby te 2 godziny przepękać. Wczoraj bezboleśnie wyprasowałam 4 prania wink Następnym razem zmierzę czas

Niewątpliwym atutem Mańka (już ochrzczony) jest fakt, że zimą pięknie dogrzeje pomieszczenie big_grin
                                      • arwena_11 Re: ARWENO 17.08.20, 11:00
                                        O tak, skubaniec grzeje smile
                                        To witam Mańka - u nas Janusz prasuje smile
                        • meginpap22 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 18:22
                          I dlatego Tobie wierzymy, a im nie.
                          • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 11:00
                            smile
            • heca7 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 10:58
              Działa. Ja susze też swoje koszule, koszulki polo a czasem tshirty.
              • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 11:11
                widzę, że sie sprawdziło - ja dostałam ostatnio ten dodatek do suszenia spodni. Będę wypróbowywała niedługo. Używałaś już?
                • heca7 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 14:28
                  Mam go ale nie używam. Dżinsy chłopaków po suszarce wychodzą prawie nie pogniecione smile
                  • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 14:45
                    ok, ja pewnie sprawdzę po urlopie pod koniec sierpnia. Jak będzie trzeba szybko suszyć.
                    • marszawka Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 19:30
                      A jakiej firmy ten manekin? jaką musi mieć moc żeby w miarę porządnie prasował?
                      • georgia.guidestones Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 19:36
                        Ten ma 850w. Opis allegro jest nieprecyzyjny, brzmi jakby 1szt koszuli urzadzenie suszylo 60-150min.
                        • arwena_11 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 05.08.20, 10:24
                          mojemu wystarcza 15 minut
                          • thank_you Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 06.08.20, 01:31
                            Yyy, No dobra, a jesli piorę 15 koszul, to jak mam je utrzymać mokre?
                            • 3-mamuska Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 06.08.20, 01:38
                              thank_you napisała:

> Yyy, No dobra, a jesli piorę 15 koszul, to jak mam je utrzymać mokre?

Trzymasz w pralce lub koszyku lekko złożone mokre i wymienisz co 15 minut.
                              Albo suszysz na wieszakach ,wkładasz do szafy a jak potrzebujesz spryskujesz woda i na manekina.

Tak mi się wydaje.
                              • thank_you Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 06.08.20, 07:53
                                Jestem ze szkoły otwockiej, która koszule strzepuje wink Lub gdy nie ma czasu, to ładuje do suszarki. wink
                                Ale ciekawy ten manekin, kupie go, u mnie prasuje pani, to sobie będzie wymieniała w trakcie sprzątania, choć kupiłam ostatnio zupełnie nowy sprzęt z polecenia forum i jest zachwycona. smile))
                                • thank_you Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 06.08.20, 07:54
                                  Fascynujące, nie wiem jak mogło mi to umknąć. 😁
        • heca7 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 10:56
          Jeśli chodzi o leginsy to szukałam czarnych, dobrze przylegających i polecono mi tu Gatte wiele lat temu.
      • daisy Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 23:23
        też poproszę, szukam fajnych legginsów takich do kolan, pod sukienki
        • m_incubo Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 10:34
          Po co legginsy pod sukienki?
        • heca7 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 10:56
          Do kolan to nie wiem. Takie długie kupuję w Gatcie.
        • simply_z Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 11:24
          przeciez to bylo modne z 10 lat temu. legginsy pod sukienke nieeee.
          • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 11:37
            może żeby się uda nie ocierały? big_grin
            też mnie zdziwiło
            • daisy Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 20:43
              a coście takie faszystki w tym archeo ??
              mam takie krótsze sukienki i źle wyglądam w długości średniej, pomiędzy mini a do-kolana (zresztą nie widziałam kobiety, która w takiej dobrze wygląda) i tutaj fajne krótkie legginsy dają radę
              oczywiście nie do opery, wiadomix
    • bi_scotti Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 02.08.20, 23:56
      Dzieki ematce dowiedzialam sie, ze moge no problem prac w parlce zamszowe sandals, suszyc je na sloncu i beda perfect. No i sa! Wiele juz raz tak prane i suszone wciaz sluza jak ematka obiecala smile Wdziecznam forever! Cheers.
      • a.n.i.a.78 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:19
        A jak je prac🙂?
        • znowu.to.samo Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 09:25
          tak ordynarnie wrzucasz, sypiesz proszek i pierzesz??? Czy używasz jakieś specjalne płyny???
          A torebki z zamszu też można????
    • mysiulek08 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 00:05
      suszarke z okragla szczotka babyliss, nie zebym nie znala, ale chodzilo o szczotke
      ustrojstwo do domowej kawitacji
      mnostwo ksiazek i filmow
      • treo.tralve Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 08:50
        Warto to ten przyrzad do kawitacji? Jaki masz? Jakie on ma mieć parametry?
        • mysiulek08 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:30
          wg mnie warto, kupowalam ten allegro.pl/oferta/peeling-kawitacyjny-kawitacja-dotyk-bezprzewodowy-8721912892
    • mrs.solis Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 01:50
      Zeby stare plamy z krwi wywabic woda utleniona, i ze szczotke z kibla mozna umyc w zmywarce. Nigdy nie mialam pomyslu jak porzadnie umyc ta szczotke.
      • maj18-98 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 08:03
        Że suszarka bębnowa to nie jest fanaberia tylko niezbędne urządzenie-prawda! Jestem w swojej Frani zakochana po prostu.
        Że robot sprzątajacy to już nie zabawka miotajaca się w tę i z powrotem jak pierwsze modele na rynku tylko sensowne, dokładnie odkurzajace cudo, Kupiłam i jestem bardzo zadowolona
        Z polecenia Arweny kupiłam też manekin do prasowania, są obecnie w Lidlu, właśnie będę go wypróbowywać.
      • simply_z Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 11:21
        haha
      • eliksir_czarodziejski Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 18:30
        😂😂😂
    • conena Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 11:34
      najchętniej korzystam z przepisów na sałatki i poleceń książkowych, ostatnie odkrycie to Jakub Małecki.
    • jolie Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 12:39
      Dowiedziałam się, że mam piersi bardziej gruczołowe niż tłuszczowe.
      Kupiłam też szczotkę do szczotkowania na sucho, ale przyznaję, że nie chce mi się jej regularnie używać.
    • rosapulchra-0 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 12:51
      Co to jest ten odtłuszczacz?
    • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 13:02
      To ja dla odmiany powiem, co zrobiłam wbrew ematce. Kupiłam (po 2 latach zastanawiania się) odkurzacz bosch i jestem zachwycona, a ematka stanowczo odradzała. No mam 2 małe uwagi, ale polubiłam odkurzanie w końcu wink
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 14:04
        A czemu ci odradzano?
        • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 14:19
          no właśnie nic konkretnego tylko wpisy o la boga, nigdy więcej bosch, co za badziew itp. Ja mam gdzieś od miesiąca, mam 2 zastrzeżenia jak na razie. Po pierwsze 79 decybeli to trochę dużo i czasem aż zagwizda jak coś wciągnie wink ale ja nie odkurzam w nocy, nie mam niemowląt więc hałas mi nie przeszkadza zbytnio. Po drugie wąż albo rura mogłyby mieć z 10 cm więcej żeby wygodniej było pajęczyny z sufitu scągać, bo jednak tych paru cm brakuje i ledwo ledwo sięga. Brałąm odkurzacz wersja budżetowa około 500 zł, z tego samego segmentu cenowego elektorluxy były tak badziewne, że jak wziełam szczotkę w sklepie do rąk, to mi takie kółeczka małe przy szczotce co są w dłoniach zostały. Worki droższe niż elektrolux ale poł litra pojemniejsze. Nawet na zapełnionym worku mocno ciągnie, szczotki fajne, solidne, obrotowe mocno, wgodne w uzytkowaniu. I co mnie mega zaksoczyło, strasznie zwrotny i płynie za człwiekiem a nie jedzie, ma 4 takie malutkie kołeczka jakby łozyska pod spodem zamiast dużych kółek. Za pierwszym razem byłam rpzyzwyczajona do ciągnięcia odkurzacza i jak nie szarpnęłam to o scianę wyrżnął. Do tego jest lekki. No gdyby miał tę rurę albo weża o 10 cm dłuższego i kilka decybeli mniej, to byłby ideał, ale to są szczegóły, tak zebym miała się o co czepić wink
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 17:09
            Dzięki za obszerną odpowiedź. Właśnie powoli się zaczynam rozglądać za odkurzaczem wink
            • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 17:36
              www.bosch-home.pl/lista-produktow/odkurzanie/odkurzacze-workowe/BGLS48X350?breadcrumb=canistervacuumcleanersbagged

kupiłam tego, może już dłużej niż miesiąc tamu, bo kosztował 530zł a teraz już cena spadła na 500 tam, gdzie go brałam
              • mysiulek08 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:25
                bo jesli elektrolux to tylko ultra silencer, reszta jest hmm, ekonomicznie badziewna

co za do boscha, to pewnie ode mnie uslyszalas, ze szajs smile bo akurat z jednym odkurzaczem, bezworkowym www.bosch-home.pl/lista-produktow/odkurzanie/odkurzacze-bezworkowe/BGS7SIL64?breadcrumb=canistervacuumcleanersbagless
                jest nam kompletnie nie po drodze, ani to ciche, ani wygodne, plastiki tez ksiegowo ekonomiczne czyli nieprzyjemne w uzyciu, szkoda kasy
                ale dla odmiany na pionowy zlego slowa nie powiem, choc konstrukcja elektroszczotki moglaby byc mniej zawodna www.bosch-home.pl/lista-produktow/odkurzanie/odkurzacze-pionowe/athlet/BBH73260K?breadcrumb=athlet

ale i tak silencer elektroluxa rzadzi smile dwa na stanie w uzyciu
                • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:56
                  niestety w opiniach google, zwłaszcza jak pokazywało mi chyba szwedzkie, to wszystkie tansze elektorluxy były dosłownie zmiażdzone, te z dobrymi opiniami kosztowały od 800-1000 zł a ja miałam na ten cel budżet w okolicy 500 zł, 550 to była moja bariera psychologiczna za odkurzacz wink a ultra silenecery to są w okolicy 750 a tyle serio nie chciałam dać za odkurzacz na 50 m mieszkania.
                  • mysiulek08 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 20:00
                    tani to on jest niestety ale jak dla mnie rewelacja, szczegolnie przy kociastych, nikt sie nie boi i nie zwiewa w panice, dokupilam oryginalne turbo szczotki, duza i mala do kompletu

tzn, gdyby nie koty, to bym tez bym tej kasy nie dala
                • szmytka1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:58
                  połka 500 w bosch a 500 w elektrolux to nie ma porownania, wg mnie, zwłąszcza jakość szczotek, ale pooglądałam na żywo tylko po kilka modeli, więc też jakimś specem nie jestem, ten moj na razie polecam, chyba ze się szybko zepsuje, to będę swoje pochwały odwoływać.
                  • mysiulek08 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 20:02
                    to wlasnie napisalam, tanie elektroluxy sa beznadziejne, bezprzewodowe to juz w ogole porazka
                • zuzi.1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 21:45
                  Ultrasilencer jest super, warto dołożyć trochę więcej kasy i mieć dobry odkurzacz 😁
            • bywalczyni.hosteli Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:42
              Meblościanka a bierzesz pod uwagę piorący? Jeśli tak, to polecam orca twin
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 20:57
                Nie biorę, bo nie mam praktyczni dywanów w mieszkaniu, ale dzięki smile
    • bywalec.hoteli Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:24
      O bojce nadmuchiwanej do pływania.
      O serialu Homeland.
      O każdej nowej daninie uruchamianej przez rząd (500+, 300+, bon turystyczny itp.) też się tu dowiaduję jak tylko zaczyna działać smile
      • malia Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 06.08.20, 14:11
        Bo danina, to coś ci dają big_grin
        Tak, tak, wiemy , że napiszesz zaraz że żartowałeś i ci się tylko pomyliło
    • mona-taran Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 19:34
      Z ematki dowiedziałam się że myszy najlepiej łapać na chleb z nutellą :p gardziła boczkiem, gardziła nasionami, płatkami, serem, mięsem surowym i smażonym, gardziła ciastkami a na chleb z nutellą się złapała w 20 minut :p
      • znowu.to.samo Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 09:30
        😆
      • princesswhitewolf Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 09:59
        jezu co za rozpuszczone myszy... normalnie dekadenckie!
    • redwineiswhatilike Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 21:44
      Ktoś na ematce polecił dezodorant la le w słoiczku, ekologiczny. Jest cudowny, właśnie kupiłam drugi słoik, pierwszy starczy na ponad 4 miesiące. Próbowałam wielu dezodorantów i ciągle mnie coś uczulało. Ten jest super, choć ma dziwną konsystencję ale w ogóle nie brudzi ubrań a tego się obawiałam.
      • apallosa Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 22:01
        Szukam czegoś w tym fasonie-ale lepiej,żeby to był antyperspirant.Podczas dyżuru poce się jak ruda mysz,szczególnie plecy mam mokre od potu,jakbym plywalasad
        Winien jest brak klimatyzacji na oddziałach, spiekota-no nie wyrabiam. Talk owszem pomaga,ale pleców sobie sama talkiem nie natrę.
        • redwineiswhatilike Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 03.08.20, 22:10
          To prawda, nie jest to taki naprawdę skuteczny antyperspirant. Jest ok i tak normalnie chroni ale nie na wielki upał.
          Ale dla alergików fajny.
          Ostatnio chciałam wrócić do nivea antyperspirantu i po jednym razie miałam poparzone pachy.
          Może jakaś ematka poleci skuteczny ale delikatny antyperspirant?
          • georgia.guidestones Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 18:29
            Dr schmidt's.
            Fajny naturalny sklad. Minus:zostawia slady na ciemnych ubraniach.
            • georgia.guidestones Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 22:22
              *bez dr w nazwie.
            • zlota.ptaszyna Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 05.08.20, 10:35
              O właśnie, najpierw byłam zachwycona ale jak zobaczyłam jak niszczy mi wszystkie bluzki pod pachami - naturalny dezodorant!!!!!!- to z podkulonym ogonem wróciłam do drogeryjnych !!!!

I to naprawdę niszczy- odbarwia i nie da się tego usunąć!
              • georgia.guidestones Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 06.08.20, 14:02
                W lecie z granatu przestawilam sie na jasne kolory. Jak mi sie schmidt's skonczy to pewnie wybiore ktorys la le.
          • aga_wer Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 12:25

> Może jakaś ematka poleci skuteczny ale delikatny antyperspirant?

ziaja sensitive. ja dontej pory uzywalam niebieskiego
      • princesswhitewolf Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 17.08.20, 10:00
        Yodora albo Mailn&Goetz nie niszczy a dziala i jest eko. Zwlasza ten pierwszy
    • echziuta1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 14:27
      Przy okazji wątku, może ktoś przypomni markę kosmetyków do włosów polecaną przez snake. Gdzieś mi umknął wątek i nie mogę znaleźć.
      • wapaha Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 17:58
        echziuta1 napisała:

> Przy okazji wątku, może ktoś przypomni markę kosmetyków do włosów polecaną prze
        > z snake. Gdzieś mi umknął wątek i nie mogę znaleźć.

Urtekram wink
        • echziuta1 Re: odkryłam dzięki/dowiedziałam się z ematki! 04.08.20, 18:09
          Dzięki! A poza tym chciałam podziękować ematce za metodę kubełkową i rozczesywanie włosów pod prysznicem z nałożoną odżywką. Zdecydowana poprawa już po pierwszym razie. No i cudowna odżywka , a właściwie taki gęsty olejek konopny, bardzo dobrze robi moim włosom, a jaki zapach, no cudo. Chyba sasza go polecała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka