Dodaj do ulubionych

Czym jest obżeranie się?

06.08.20, 08:00
W wątku o promowaniu otyłości, zresztą nie tylko w tym wiele razy pada stwierdzenie, że grubi są grubi bo się obżerają, zazwyczaj bez żadnych hamulców.
Napiszcie proszę co to wg was oznacza.
Ciekawa jestem.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:05
      Mam otyłą koleżankę. Je obficiej niż inni. Na przykład na spacerze zahaczamy o budkę z lodami, gdzie większość życzy sobie 2 gałki, a ona bierze więcej gałek plus bitą śmietanę i posypki. Wieczorem w knajpie zamawia pizzę albo równie mocne danie, gdy reszta bierze sałatkę lub tylko coś do picia. Na każdym kroku widać, że je więcej i bardziej kalorycznie od innych z naszej grupy. Je także wówczas, gdy inni nic nie jedzą, ma zwykle jakieś cukierki czy orzeszki. To dla mnie jest obżeranie typowe dla niej jako osoby otyłej.
      • lily_evans11 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:24
        Matko, ale to nie jest obżarstwo...
        • mae224 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:25
          Jest, moim zdaniem jest.
          • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:30
            Niekoniecznie. Może być, ale nie musi. Jak ma zaburzone odczuwanie łaknienia albo rozepchany żołądek, a często jedno i drugie, to po prostu je więcej bo inaczej jest głodna. Normalny człowiek by był najedzony, a ona nie jest. Oczywiście da się żyć walcząc z tym, w wiecznym niedosycie, ale to że ktoś je aż się naje, to nie jest obżarstwo.
            • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:46
              Ale żołądek nie rozpycha się od myślenia o jedzeniu tylko od samego jedzenia, więc skoro się rozepchał, znaczy że było jedzone za dużo.
              • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:53
                Też niekoniecznie, ale mogło tak być, przecież tego nie kwestionuję.
                Ale jak już ma rozepchany i je aż się naje, to jakie to obżarstwo?
                • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:48
                  powiedz to komuś, kto waży 200kg, ma żołądek o pojemności 6L i je aż się nie naje
            • mae224 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:15
              Żołądek to skutek, a nie orzyczyna, nie myl.
              • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:34
                A to akurat zalezy.
                • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:43
                  No dobra, a jakie są inne przyczyny rozepchania żołądka poza objadaniem się?
                  • anika772 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:48
                    Brak właściwych nawyków, folgowanie sobie, ale również zajadanie traum, czy choćby nudy i smutku.
                    • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:56
                      anika772 napisała:

> Brak właściwych nawyków, folgowanie sobie, ale również zajadanie traum, czy cho
                      > ćby nudy i smutku

No dobrze, ale to są przyczyny objadania się. Czyli w sumie żołądek nie może się rozepchać z innych powodów niz takie, że trafia do kiedy za dużo jedzenia, jesli dobrze rozumiem.
                  • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:54
                    Chodzi mi o to że to objadanie może być już efektem choroby, która w efekcie to rozepchanie powoduje. Np. zaburzenia odczuwania łaknienia- z różnych przyczyn- psychologicznych czy neurologicznych.
                    • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:04
                      35wcieniu napisał(a):

> Chodzi mi o to że to objadanie może być już efektem choroby, która w efekcie to
                      > rozepchanie powoduje. Np. zaburzenia odczuwania łaknienia- z różnych przyczyn-
                      > psychologicznych czy neurologicznych

No ok, to jest dla mnie jasne. Błędne koło tak nawiasem mowiąc: je za dużo (w sensie liczby kalorii), boma rozepchany żołądek, bo jadł za dużo, bo ... i tu już są bardzo różne przyczyny
                      • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:56
                        rozepchany żołądek można zapełnić z powodzeniem niskokalorycznym jedzeniem
                        dramat jest wtedy, gdy do tego żołądka wrzucamy do oporu zawartość o kaloryczności 500-900kcal/100g
                        • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:02
                          fitfood1664 napisał(a):

> rozepchany żołądek można zapełnić z powodzeniem niskokalorycznym jedzeniem

No pewnie, że można, tylko że w grę wchodzą jeszcze inne kwestie-choćby przyzwyczajenia,brak umiejętności "odchudzenia" posiłków itd.
                          • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:05
                            jak ktoś wie że jest gruby i chce schudnąć to bardzo szybko nadrabia te braki wiedzy
                            • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:15
                              fitfood1664 napisał(a):

> to bardzo szybko nadrabia te braki w
                              > iedzy

Braki w wiedzy- tak. Uzależnienie od pewnego rodzaju żywności juz nie tak szybko.
                            • igge Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 23:30
                              Np marchewki surowe można jeść wiadrami, jak objętościowo się chce napychać rozepchany żołądek i nie tyć. Mam przykład w rodzinie, że można tak trwale schudnąć, a potem stopniowo zmienić trwale nawyki i powoli skurczyć drastycznie żołądek i mieć malutki, szybko czuć sytość.
                              Do mnie nie przemawia takie napychanie się wiadrami kilogramami jabłek i marchewki choć tanio i działa. Chyba, że inaczej nie da rady zmniejszyć porcji i zredukować kalorii, wtedy jako start - ok.
                    • pani_tau Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:18
                      Jeśli mózg nie odnotuje pełnego żołądka to się można zajeść na śmierć.
                      • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:02
                        to są bardzo rzadkie przypadki zaburzeń neurologicznych
            • snakelilith Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:02
              Rozepchany żołądek po ma się po latach eskcesywnego żarcia i związane jest to z bardzo wielką otłyłością. Większość ludzi z nadwagą, czy nawet otyłością w okolicach BMI 30 żadnego rozepchanego żołądka nie ma. Uczucie sytość, to zresztą bardziej skomplikowana sprawa i nie reguluje się tylko pełnym żołądkiem. Ja na przykład zjadam bardzo duże porcje jedzenia, ale jem tylko 2 razy dziennie i nie odczuwam pomiędzy posiłkami głodu, pomimo "rozepchania" żołądka. Inni jedzą często mniejsze porcje, które ich sycą, ale na krócej, więc jedzą częściej. Bilans kaloryczny może być jednak ten sam.
              I nie bardzo wiem o co chodzi z tą pizzą. Ja też zjem całą pizzę na raz i w nosie mam co jedzą inni. Może inni jedzą teraz w restuaracji sałatkę, a po przyjściu do domu zjedzą gar gołąbków i dogryzą czekoladą? A ja zjem pizzę i w domu nie zjem już nic.
              • chicarica Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:44
                To co wielu ludzi odbiera jako "rozepchany żołądek", to raczej rozhuśtana insulina. Rozepchany żołądek to można mieć jak się jada kilo makaronu i cztery hamburgery naraz, a nie po porcji lodów ze śmietaną.
                • majenkir Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:28
                  Nie kombinuj wink. Rozepchany to rozepchany, moze byc nawet (teoretycznie oczywiscie wink) brokulami.
            • georgia.guidestones Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:41
              35wcieniu napisał(a):

> Niekoniecznie. Może być, ale nie musi. Jak ma zaburzone odczuwanie łaknienia al
              > bo rozepchany żołądek, a często jedno i drugie, to po prostu je więcej bo inacz
              > ej jest głodna. Normalny człowiek by był najedzony, a ona nie jest. Oczywiście
              > da się żyć walcząc z tym, w wiecznym niedosycie, ale to że ktoś je aż się naje,
              > to nie jest obżarstwo.
              >
              Zwroc uwage na to CO ona je. Same smieciowe zapychacze.
            • krisdevalnor Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 16:58
              35wcieniu napisał(a):

> Niekoniecznie. Może być, ale nie musi. Jak ma zaburzone odczuwanie łaknienia al
              > bo rozepchany żołądek, a często jedno i drugie, to po prostu je więcej bo inacz
              > ej jest głodna.
              Ale mowa o kilku galkach lodow, bitej smietanie i posypce do tego - takich rzeczy sie nie je bo sie jest glodnym tylko dla przyjemnosci. Jak juz musi jesc lody to moze wziac 1 lub 2 galki, jak zamawia wiecej to tak, jest to obzarstwo w tym wypadku.
          • lily_evans11 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:15
            Że ktoś je pizzę zamiast skubać zieleninę jak królik albo większą porcję lodów? No błagaaaam.
            • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:34
              Dlaczego "jak królik"? Co jest nie tak z jedzeniem zieleniny?
              A jak zje michę zapiekanki z ziemniaków, to je ziemniaki jak świnia? Też będzie ok porównanie?
              • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:35
                Aaa, no i poza tym pewnie je jak wróbelek smile
                • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:31
                  tak, lubi glizdy big_grin
        • alessa28 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:57
          lily_evans11 napisała:

> Matko, ale to nie jest obżarstwo...

Skoro jest otyła to nie pomaga sobie takimi nawykami. I dla mnie taki rodzaj posiłków to jest obzarstwo.

Lody plus śmietana plus pizza to nie jest najlepszy zestaw nawet dla szczupłych.

>
      • memphis90 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:51
        >Na przykład na spacerze zahaczamy o budkę z >lodami, gdzie większość życzy sobie 2 gałki
        No dla mnie to już jest obżarstwo 😜 Ja to najczęściej w ogóle nie jem lodow, a jak się skuszę, to najwyżej 1 gałka.
      • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:53
        To chyba normalne że idąc wieczorem do restauracji zamawia tam kolację.
        • ana119 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:18
          Zależy, może jest to kolacja nr 2.
          Osoby otyłe nie stosują przerw między posiłkami. Przekaszaja non stop. Koleżanka mówi że gdy nie chrupie to czuję niepokój i jednocześnie płacze że nie może znaleźć ubrań w sklepie. Kwestia wyboru. Nadmierne spożycie jedzenia jest to taki sam nałóg jak uzależnienie od nikotyny, ekranu, alkoholu. Dotyka ludzi z deficytami, często dziedzicznymi od rodziny
          • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:20
            Doprawdy? Znane mi osoby otyłe permanentnie są na jakiejś diecie, pilnują godzin posiłków, wyliczają coś...
            • ana119 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:37
              Po czym wracają do starych nawyków. Alkoholik też potrafi nie pić np rok. Rozmawiałam z osobą w AAA i niestety osoby z deficytami nie potrafią zapełnić pustki która ich dotyka. Podłoże jest natury psychicznej - dziedziczone depresje, zaniedbania w dzieciństwie, sieroctwo
            • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:03
              czyli mają obsesję jedzenia
              ja też mam
              chudnę spontanicznie jak udaje mi się myślec o czyś innym
              jedno jest pewne, cukier nakręca głód
            • mrs.solis Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:07
              gru_z_gru napisała:

> Doprawdy? Znane mi osoby otyłe permanentnie są na jakiejś diecie, pilnują godzi
              > n posiłków, wyliczają coś...

Hahaha i ty im wierzysz, ze zadna dieta na nich nie dziala, bo jestes z nimi 24/7 i widzisz co i ile jedza.
              • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 18:16
                Tak, z jedną taką osobą jestem niemal ciągle. Jest w trakcie zaburzeń metabolizmu. I nie chodzi o to że żadna dieta nie działa. Działa, na przykład schodzą z otyłości do dużej nadwagi. Ale kosztem ciągłego liczenia i pilnowania
                • ana119 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 18:44
                  Zaburzenia metabolizmu spodobało żonglowanie dietami. Lata złego odżywiania robiły szkody w organizmie
          • chicarica Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:45
            Jestem osobą otyłą i jadam dwa, trzy razy dziennie. Nie piernicz bo nie wiesz o czym mówisz.
          • iberka Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:57
            Pierdoły.
      • redwineiswhatilike Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:06
        mama-ola napisała:

> Mam otyłą koleżankę. Je obficiej niż inni. Na przykład na spacerze zahaczamy o
        > budkę z lodami, gdzie większość życzy sobie 2 gałki, a ona bierze więcej gałek
        > plus bitą śmietanę i posypki. Wieczorem w knajpie zamawia pizzę albo równie moc
        > ne danie, gdy reszta bierze sałatkę lub tylko coś do picia. Na każdym kroku wid
        > ać, że je więcej i bardziej kalorycznie od innych z naszej grupy. Je także wówc
        > zas, gdy inni nic nie jedzą, ma zwykle jakieś cukierki czy orzeszki. To dla mni
        > e jest obżeranie typowe dla niej jako osoby otyłej.

Też mam otyłą koleżankę. Jeśli rozmiar 50 w wieku 40 lat to otyłość. Właśnie na dłuższym wyjeździe zauważyłam coś podobnego. Niby wszyscy jemy razem śniadania i obiady, bo to był wyjazd służbowy i jemy w zasadzie to samo ale ona je ciągle jakieś ciastka, orzeszki, pije kolę, kupuje na wieczór czipsy. Jak idziemy na kawę czy ciasto albo lody to ktoś weźmie kawę z mlekiem a ona inną kawę, bardzo kaloryczną, jeden weźmie 1 gałkę loda a ona 4. Jeśli tak się żywi od 20 lat i tak jest codziennie to niestety to ją doprowadziło do rozmiaru 50. Co dziwne, ona tego w ogóle nie widzi i uważa, że inni jedzą tyle samo a noszą rozmiar 38. Te jej przekąski to pewnie dodatkowe 1000 kalorii dziennie.
        • mikams75 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:11
          Wiesz, znam osoby jedzace bardzo duzo i szczuple. Tak, wlasnie to na wspolnych wyjazdach widac najbardziej, jak rozna przemiane materii maja ludzie. W biurze zreszta tez. Jakbym jadla to co inni i w takich ilosciach, to bym sie w drzwi nie miescila.
          • redwineiswhatilike Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:17
            Może tak być, choć my nie wiemy ile te osoby jedzą na co dzień. Może tydzień na wyjeździe dużo a potem 3 tygodnie w domu dużo mniej a my widzimy tylko fragment ich życia. Nie wiem. Mam w pracy koleżankę z 3 dzieci, chudą. Obecnie ważę 54 kg i przy niej jestem gruba. Ile ona je, co godzinę chyba.
            Ja też jem dużo w pracy. Zawsze mam obiad do podgrzania, banana, jogurt, kanapkę. Naprawdę dużo. Ale to jest moje całodzienne wyżywienie, nie jem już w domu po 17.00.
            Ktoś by pomyślał, że jem bardzo dużo. Ok, czasem jem inaczej, szczególnie teraz w czasie pandemii, ale to był przykład tego co my widzimy.
            • redwineiswhatilike Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:19
              Ale nie upieram się. Może ktoś je 4000 kalorii codziennie, zawsze, całe życie i jest bardzo szczupły. Nie znam nikogo takiego ale nie mówię, że ktoś taki nie istnieje.
              • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:25
                Jasne że istnieją.
                Są też np. tacy, którzy nawet jedząc BARDZO dużo nie przekroczą swojej górnej wagi - ja np. w okresach kiedy jem bardzo dużo- tyję ale do górnej granicy normy i nie więcej.
                A 4000 to nie aż tak znowu dużo tongue_out
            • mikams75 Re: Czym jest obżeranie się? 08.08.20, 00:33
              Wiemy, wiemy, wyjezdzalam wylacznie z osobami, ktore dobrze znalam, znalam tryb zycia, przyzwyczajenie. W pracy podobnie, pod koniec dnia juz plotkowaly o zakupach, przepisach i planach na kolacje. I zadne tam dietetyczne, lekkie potrawy. Tylko jedna z nich spalala sporo sportem, reszta nie.
          • ana119 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 18:45
            mikams75 napisała:

> Wiesz, znam osoby jedzace bardzo duzo i szczuple. Tak, wlasnie to na wspolnych
            > wyjazdach widac najbardziej, jak rozna przemiane materii maja ludzie. W biurze
            > zreszta tez. Jakbym jadla to co inni i w takich ilosciach, to bym sie w drzwi n
            > ie miescila.

Po latach będę chorować. Nie uchodzi to bezkarnie
            • mikams75 Re: Czym jest obżeranie się? 08.08.20, 00:35
              Na co? Lata mijaja a im nic.
    • onewoman Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:05
      Gdy czujesz się juz syta, a jesz nadal.
      • anika772 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:36
        Nie zgadzam się. Wielu ludzi ma zaburzone poczucie sytości.
        • rekreativa Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:58
          Skoro ma zaburzone, to nie odczuwa, że jest sytym.
          Tutaj mowa o tym, że czujesz się najedzona, ale jeszcze dopchniesz jeden kawałek serniczka...
        • mia_mia Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:59
          Ja mam, zjadam ale w drugą stronę, najpierw byłam zachwycona, że nie jem, a nie jestem głodna, teraz jestem nieco przerażona. Tak jak pisałam na cały dzień rolka sushi i litr wody wmuszone w siebie, pal sześć jedzenie, ale ta woda. Mam strasznie skurczony żołądek, kiedyś by mnie to cieszyło, teraz bardzo martwi, bo nie jem, nie chudnę i waga nie spada (nie jestem nawet na diecie)
          • czerwonylucjan Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:00
            Witaj w klubie, jem polowe tego co wczesniej i wlasciwie nic nie chudne.. to mnie przeraza, wokalam jesc wiecej wazac tyke samo ake majac w gliwie, ze zawsze moge zaczac jesc mniej aby schudnac ...
    • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:07
      Jedzenie kiedy jest się już najedzonym, dla czystej przyjemności? (albo z innych powodów, bo pewnie nie zawsze o przyjemność chodzi)
      • jowita771 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:29
        Od czasów nastoletnich tak jadłam, zaczęłam uważać trochę dopiero niedawno, a nigdy nawet nie zbliżyłam się do nadwagi. Skąd się to bierze, że jedni mają tak, a drudzy całkiem inaczej?
        • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:32
          Z tego że nie jesteśmy identyczni. Różnice w metaboliźmie, spalaniu, zużywaniu energii, hormony, choroby, styl życia itd.
          • magata.d Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:04
            35wcieniu napisał(a):

> Z tego że nie jesteśmy identyczni. Różnice w metaboliźmie, spalaniu, zużywaniu
            > energii, hormony, choroby, styl życia itd.
            >
            No dokładnie, ludzie są bardzo różni. Ostatnio przekonałam się o tym, jak rozmawiałam z koleżanką. Mamy ten sam rozmiar ubrań mniej więcej, podobny wzrost, zupełnie inną budowę, ona typowa gruszka, mało ruchliwa w sensie sportu , ja proporcjonalna budowa, lubiąca ruch. I ona waży tyle, co ja ważyłam, jak miałam jakieś 6-8 kg i rozmiar, mniej. W moje spodnie z czasów tej wagi ona by za nic nie weszła. Ludzie są bardzo różni.
            • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:09
              magata.d napisała:

W moje spodnie z czasów tej wagi ona by za nic ni
              > e weszła.

No nie weszłaby. Ja tak mam-jestem gruszką i choćbym nie wiem ile schudła, to kosci sportem nie jestem w stanie przestawić. Będę więc miała na biodrach wystające kości obleczone skórą, ale nadal będą szersze niż u kobiet z inną budową ciała i poniżej pewnego rozmiaru mie zejdę.
              • magata.d Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:01
                Rozumiem. Ale w tym przypadku nie chodzi o kości obleczone skórą i o wciśnięcie się "gruszki" w rozmiar 36. I może faktycznie, jak są dwie różne figury to, to wciskanie się w spodnie może jest złym porównaniem. No, ale zastanawia mnie waga. Przecież tłuszczyk powinien ważyć tyle samo, niezależnie od tego w jakich partiach się rozkłada.
                • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:04
                  Kluczem jest to, że ty lubisz ruch a ona nie wink mięśnie ważą więcej.
                  • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:09
                    A to to tak. Mięśnie robią kilogramy
                • mrs.solis Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:19
                  https://media.musely.com/u/0ca503a3-3eef-4f3c-887b-0049a68b7e3b.jpg

Roznice widac prawda?
        • georgia.guidestones Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:42
          jowita771 napisał:

> Od czasów nastoletnich tak jadłam, zaczęłam uważać trochę dopiero niedawno, a n
          > igdy nawet nie zbliżyłam się do nadwagi. Skąd się to bierze, że jedni mają tak,
          > a drudzy całkiem inaczej?
          >
          Z tego ze masz godna pozazdroszczenia przemiane materii. Marceli szpak dziwi sie swiatu xd
    • ida_listopadowa Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:16
      Przyjaciolka opowiadala, ze kiedys jej maz kupil jej ptasie mleczko na przeprosiny. Kolezanka otworzyla i zjadla dwa. Kiedy siegnala po trzeci, maz zabral pudelko „bo nie moze patrzec jak sie obzera”. Przyjaciolka bardzo szczupla.
      • pani_tau Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:30
        Znałam takiego, brzydził się dziewczynami powyżej rozmiaru 36. Koleżanka obstawiała ukryty homoseksualizm.
        • caponata75 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:50
          Coś w tym jest. Miałam kiedyś takiego chłopaka. Nie pozwalał mi jeść śniadań (i nie tylko) , wyszło to na wakacjach. Wstawałam przed nim i szłam kupić sobie kanapkę😉. Miałam wtedy rozmiar 36-38 przy wzroście 177. Potem okazało się że jest gejem, a ja byłam jego próbą nawrócenia się na hetero.
          • gwiezdnahelena Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:57
            Kurczę, może to tłumaczy mojego pierwszego chłopaka.. jestem szczupła, ale bardziej klepsydra i okropnie mu to nie pasowało, nazywał mnie kaszalotem i miał obsesję na punkcie tego, ile jem. Notabene wstąpił do wojska wink
            • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:58
              A mógł do seminarium...
            • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:21
              gwiezdnahelena napisał(a):

okropnie mu to nie pasowało, nazywał mnie kaszalotem

I był twoim chłopakiem dłużej niż 5 minut? Musiałaś być bardzo młoda albo bardzo niepewna siebie, że to znosiłaś
      • sandrasj Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:10
        Po takim tekście ja bym się już nie dała przeprosić. Nawet tobą ptasiego mleczka.
        • sandrasj Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:11
          *toną
    • pani_tau Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:20
      Jedzenie na okrągło z przerwami na sen, ze szczególnym uwzględnieniem wszystkiego co zawiera cukier.
      U mnie tak się objawiała insulinooporność.
      Gdy zaczęłam brać metformine i apetyt na słodycze zanikł to się okazało ile mi kasy szło na te wszystkie batony, lody, ciasta, ciasteczka, przekąski i co tam jeszcze.
      Zrozumiałam też co czuje narkoman na głodzie gdy próbowałam odstawić cukier.
      I tak się jakoś porobiło, że narkomania i alkoholizm wzbudzają reakcje typu "o Boże, to straszne, współczuję" a uzależnienie od jedzenia - "nie wygłupiaj się tylko weź się w garść". Nawet jednowyrazowe określenie -obzarstwo- budzi wyłącznie pogardę i wstręt.

• asfiksja Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:36
        >narkomania i alkoholizm wzbudzają7 reakcje typu "o Boże, to straszne, współczuję" a uzależnienie od jedzenia - >"nie wygłupiaj się tylko weź się w garść"
        Ja obserwuję, że pijaństwo i obżarstwo budzą bardzo podobne reakcje, właśnie "weź się w garść, przecież wystarczy tyle nie pić/nie jeść". Jakoś nie widuję tego współczucia w stosunku do alkoholików, raczej przekonanie, że sami są sobie winni i gdyby nie pili to by nie było problemu.
        I to jest w sumie jakoś-tam prawidłowe odczucie, bo pijaństwo i obżarstwo to bardzo podobne problemy społeczne, a alkoholizm i otyłość to podobne choroby. Znam rodzinę, w której mąż jest alkoholikiem, żona jest otyła, ojciec żony był alkoholikiem. Znam też alkoholiczkę, która jest otyła. Tylko tych dwoje alkoholików znam, więc nie jest to wielka próba, ale w obu przypadkach blisko jest otyłość.
        • georgia.guidestones Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:44
          Bo podstawa w obu przypadkach jest brak kontroli nad impulsami.
    • wbka1 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:24
      Koszyki i wózki osób otyłych, robiących zakupy w markecie to sezam: czego tam nie ma! Jest coca cola, soki, batoniki, białe pieczywo, lody, że o wieprzowinie nie wspomnę.
      • nikita1907 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:14
        Dokładnie- tez z ciekawości zerkam do koszyków otyłych osób i tofu i sałaty tam nigdy nie widzę, ale tony przekąsek, słodyczy i napoje gazowane już tak. Leżałam kiedys w szpitalu i na sali ze mną leżała dziewczyna z nadwaga. Mnie wystarczało jedzenie szpitalne, a ona jadła tak co dwie godziny. Miała swój bochenek białego chleba, szynkę, margarynę i robiła sobie dodatkowe porcje. Oprócz tego litrowa cola, chipsy, drożdżówki. Byłam w szoku, ze ktoś tyle i tak często potrafi jeść. A leżała w szpitalu bo miała mieć wymienione pewne narzędzie elektroniczne w ciele ale niestety zarosło tluszczem😟
        • marta.graca Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:23
          Szpital jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ja byłam na wakacjach w hotelu z jedzeniem w formule All Inclusive. Naszych hotelowych współlokatorów zobaczyłam w pobliskim Mc Donaldzie z tacami wyładowanymi po brzegi burgerami i frytkami. Fakt, żaden z nich nie miał mniej niż 120 kg.
        • nikita1907 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:31
          Dokładnie cardioverter
        • ana119 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:41
          Znajoma dostała sierowanie do sanatorium że wskazaniem posiłki dietetyczne, brała ziemniaki z obiadu z innego stolika bo im zostawały 🥺
        • majenkir Re: 06.08.20, 14:40
          nikita1907 napisała:
          > tez z ciekawości zerkam do koszyków otyłych osób i tofu i sałaty tam
          > nigdy nie widzę, ale tony przekąsek, słodyczy i napoje gazowane już tak.

Z takimi obserwacjami to bym uwazala. Gdybys mnie spotkala w spozywczym, to tez bys w moim wozku nie znalazla nic swiezego, bo warzywa i owoce kupuje wylacznie na farmie, a do sklepu ide po paczkowane gow.no.
          • nikita1907 Re: 06.08.20, 21:20
            Nie chodzi tylko o brak warzyw i owoców w koszyku lecz o gazowane napoje, przekąski , słodycze i tzw gotowce. Warzywa i owoce również kupuje na bazarku..
        • rosapulchra-0 Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 06:34
          Po co zerkasz ludziom do koszyków w sklepie?Aż tak bardzo musisz sobie poprawiać nastrój porównując swój koszyk z koszykiem innej osoby, szczególnie otyłej?
      • auksencja15 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:48
        To prawda. Zdarza minusie tez obczaić zakupy innych ludzi w kolejce i niestety nie są to zdrowe wybory.
        • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:55
          Zdrowymi wyborami też można się utuczyć aż miło.
          • la_mujer75 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:25
            Moja szwagierka, jak przeszła na wege, to złapała pierwsze w swoim życiu nadprogramowe kg.

• georgia.guidestones Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:46
              Snake pisala o tzw "budyniowych wegetarianach". I nie, nie tyje sie od salaty (chyba ze ktos ma ostre zaburzenia metabolizmu).
              • turzyca Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 11:44
                >Snake pisala o tzw "budyniowych wegetarianach". I nie, nie tyje sie od salaty (chyba ze ktos ma ostre zaburzenia metabolizmu).

od sałaty nie. Od awokado, orzechów, ziaren, mleka kokosowego tyje się znakomicie.
        • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:00
          A jesteś pewna że Twoje takie zdrowe?
          • auksencja15 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:47
            I po co takie zaczepki? Staram się jak mogę, tez mam dwoje grzeszki czy przyjemności. Codzienne zakupy jednak zdecydowanie na składają się z chipsów, orzeszków w panierce, mrożonych skrzydełek w panierce, gotowców, alkoholu, najtańszej kiełbasy, mielonki w puszce, czteropaku dużej pepsi i gazowanej oranżady itp. Ktoś te rzeczy kupuje skoro są zamawiane przez sklepy. Na taśmie czasem z nudów się rozglądam, oczekując na swoją kolej, co w tym dziwnego? Oczywista sprawa, ze są osoby, które tylko tak się żywią i są ogólnie zdrowe i szczupłe. Ich wybór, to są dorośli ludzie, o ile nie karmią tym dzieci. Niestety statystyki dotyczące wagi polskich dzieci nie napawają optymizmem.
            • bookends Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 21:06
              A jeśli karmią tym dzieci to co wtedy? Odbierzesz im prawa rodzicielskie? Okazało się, że nawet cudze zakupy w markecie moga być powodem do dowartościowania się kosztem motlochu i pławienia się we wlasnej zajebistosci. A wiesz, że niektórzy nie kupują warzyw, owoców, mięsa, ryb i pieczywa w marketach tylko paczkowany syf i tzw suchą karmę? To okropne, że kupujesz zdechła sałatę i nadgniłe nektarynki w Auchanie czy innym Leclercu. Inni wybierają świeże produkty z bazarku
      • memphis90 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:55
        No patrz, a u mnie w koszyku ani soków, ani batonów, ani bialego pieczywa, ani tym bardziej coca coli, mięsa też unikam, bo bliżej mi od wege- a jednak kilka kg wpadło i nijak nie chce zejść...
        • bywalec.hoteli Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:16
          memphis90 napisała:

> No patrz, a u mnie w koszyku ani soków, ani batonów, ani bialego pieczywa, ani
          > tym bardziej coca coli, mięsa też unikam, bo bliżej mi od wege- a jednak kilka
          > kg wpadło i nijak nie chce zejść...
          >

A Ty jestes lekarzem, to powinnaś rozumieć, ze metabolizm zwalnia z wiekiem i dobrać sobie dietę smile
          • memphis90 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:35
            Ale mi się nie chce... 😜
            • bywalec.hoteli Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 22:52
              memphis90 napisała:

> Ale mi się nie chce... 😜
              >

XD
        • magata.d Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:24
          memphis90 napisała:

> No patrz, a u mnie w koszyku ani soków, ani batonów, ani bialego pieczywa, ani
          > tym bardziej coca coli, mięsa też unikam, bo bliżej mi od wege- a jednak kilka
          > kg wpadło i nijak nie chce zejść...
          >
          No dokładnie. Mam podobnie. Nie mogę odstawić fast foodów i słodkich napojów, żeby schudnąć, bo ich nie pije i nie jadam od zawsze. Za mięsem nie przepadam, bardzo mało jem, okresowo nawet wcale. Uwielbiam, szpinak, bakłażany, cukinie itp., ale jak do tego dojdzie np. ser pleśniowy czy inny, oliwa itp. to już kalorie rosną, zdrowe ale jednak. Słodycze typu gorzka czekolada, daktyle, masło orzechowe to też sporo kalorii, pomimo ze batonów zwykłych się nie kupuje. Itd. No ale z drugiej strony, to jest kilka kg więcej i w miarę zdrowe jedzenie, nie kilkadziesiąt i karmienie się syfem. I z tego sobie trzeba zdawać sprawę.

• ivaz Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:00
          A u mnie odwrotnie są chipsy, cola, nutella, biele pieczywo, uwielbiam makarony, kluchy z sosami, a jak ważyłam 45 kg mając 18 lat to też tyle ważę mając 45 lat i żeby skały srały nie potrafię przytyć, nawet w ciążach tyłam max 6-7 kg☹️
          • wbka1 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 20:20
            Nadczynność tarczycy, sportówka czy ciężka pracą fizyczna?
            • ivaz Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 23:12
              Zdrowa jestem jak koń, takie geny, wszyscy w rodzinie chudzi
          • bei Re: Czym jest obżeranie się? 08.08.20, 00:48
            Ja przytyłam ( trzy kilogramy)- po 55 roku życia. Muszę teraz b pilnować, by nie przybyło mi więcej.
      • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:00
        Wieprzowina? No doprawdy skandal. Też mam często w koszyku wieprzowine i co z tego?
        • tilijka123 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:06
          Moje koszyki też nie wyglądają zdrowo. Z warzyw tylko mrożony groszek, owoców jak na lekarstwo. Po prostu kupuję to wszystko na bazarku a nie w sklepie.
      • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:24
        Całe życie jem wieprzowinę. Od 10 lat nosze rozmiar 34 przy 165 cm wzrostu. Serio taka tuczącą ta wieprzowina?
        • georgia.guidestones Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:46
          O ilosc chodzi.
          • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:52
            Odpowiadałam wbka1 (nie wiem jak to deklinować 😀)- ona nic o ilości nie pisała, tylko o tym, że w koszykach/wózkach otyłych jest wieprzowina.
            • georgia.guidestones Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:56
              Otyly z zoladkiem 3*takim jak Twoj zje wiecej.
              • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:01
                Wszystko jedno czy zje za dużo wieprzowiny czy kurczaka, za dużo to za dużo.
                • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:03
                  P.S. wiem, ze w przypadku jedzenia mniej kalorycznego za dużo to będzie objętościowo wiecej niż w przypadku pokarmów bardziej kalorycznych, ale nie zmienia to faktu, że da się przytyć i na niskokalorycznym wikcie. Istotne jest ile ostatecznie sie tych kalorii pochłonie
        • thea19 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:16
          mogę zjeść kilo tłustego boczku dziennie i nie utyję, najwyżej sraczki dostanę. Będę jeść codziennie pszenne bułki i +5kg w miesiąc.
          • snakelilith Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:33
            thea19 napisała:

> mogę zjeść kilo tłustego boczku dziennie i nie utyję, najwyżej sraczki dostanę.
            > Będę jeść codziennie pszenne bułki i +5kg w miesiąc.

Nie dasz rady zjeść dziennie kilo boczku, w każdym razie nie przez dłuższy czas. Natomiast pszenne bułki, owszem, połyka się chętnie szczególnie gdy są smakowicie obłożone. Gdybyś musiała je jeść na sucho, to też byś szybko je ograniczyła. I nie jest żadną tajemnicą, że ludziom z insulinoopornością węglowodany mniej służą, ale to jest zaburzenie metabolizmu, którego trzeba się najpierw dopracować. To nie bułki są winne, a sposób w jaki je jemy.
            • thea19 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:47
              po pszennych bułkach nie jestem syta, tak samo po naleśnikach, makaronie i wszystkim co z mąki. Po mięsie (nawet tłustym) głód szybko znika i długo nie wraca. Mam to po mojej mamie.
              • kiddy Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 09:20
                Jak pszenną bułę napchasz dobrą wędliną, łososiem, serem, do tego dołożysz sałatę, ogórka i paprykę, to będziesz syta. Snake ma rację, ważne z czym jesz tę bułę. Nie jem pieczywa żytniego, razowego też raczej, bo mam totalnie rozwalony żołądek, jelita i drogi żółciowe. Jem pieczywo mieszane i pszenne, ale do tego zjadam duże porcje warzyw typu sałata, natka pietruszki, okazjonalnie papryka. Mam IO, jestem na lekach, i dopiero po ustabilizowaniu stanu układu pokarmowego zaczęłam powoli tracić na wadze. W moim koszyku nie znajdziesz makaronu razowego, ryżu brązowego, żytniego chleba, no nie. Tymczasem naprawdę dbam o to, co jem.
                • thea19 Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 10:13
                  niestety, pszenne bułki u mnie odpadają, niezależnie od nakładki nie czuję po nich sytości. Gdybym zjadła taką pyszną świeżą, białą bułę z szynką, masłem i pomidorem, to ze 3 bym wciągnęła i dalej była głodna chociaż żołądek bolał. Musi być bułka wieloziarnista i wtedy jedna mi starcza. Nasiona i orzechy działają na mnie bardzo sycąco. Makaronów razowych nie lubię, jadam zwykłe ale wtedy dużo mięcha.
            • kura17 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:00
              snakelilith napisała:

> thea19 napisała:
              > Natomiast pszenne bułki, owszem, połyka się chętnie szczególnie gdy są smako
              > wicie obłożone. Gdybyś musiała je jeść na sucho, to też byś szybko je ograniczyła.

z bula moze masz racje, jednak z makaronem i ryzem juz nie (a tez tona wegli) - uwielbiam i jedno i drugie "z wody", bez dodatkow ... (makaron lepszy z tluszczykiem, ale bez i tak rewelacyjny) moglabym jesc na kopy ... jak mam danie z wyzem i sosem (curry czy jakims "chinskim dodatkiem"), to na ogol wiekszosc ryzu wyjadam bez niczego.
          • madzioreck Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 23:36
            Dawno temu, kiedy zakończyłam odchudzanie (duże), zauważyłam ciekawą rzecz. Dopóki jadłam kolacje bez węgli, nie było istotne, ile pochłaniałam kalorii. Kostka fety, opakowanie 400g żółtego sera z warzywami, w cholerę wędzonej ryby z dodatkami, 5 jajek z majonezem - wszystko było w porządku z wagą. Wróciłam do kanapek - 2-3 kanapki na kolację - dupa rosła. Kwestia tylko wymiany kolacji, przy zachowaniu podobnego jadłospisu w ciągu dnia (w praktyce jeden posiłek). Więc, kurna, nikt mi nie powie, że u niektórych osób czegoś w tym nie ma, że chodzi wyłącznie o kalorie i nieważne, z czego pochodzą. Tak jest w sumie do dziś - unikam węgli - mogę się nie ograniczać z ilościami, wjeżdża pieczywo czy ziemniaczki i kończy się rumakowanie. Z jakiegoś powodu nie dotyczy to kasz (żyję na gryce i jagłach). Ryż i makaron nie wiem, nie przepadam, rzadko jadam.
            • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 15:14
              gluten, chodzi o gluten, nie dotyczy kasz bo te akurat które podałaś nie zawierają glutenu, a wogóle to by powstał gluten ziarno trzeba zmielić i zmieszać z wodą
              też tyje jak tylko wracam do chleba, makaronu itp i nie hcodzi o ilość
              po prostu gluten powoduje u niektórych osób wstrzymanie wody w organizmie a to z kolei faworyzuje przybieranie na wadze
              • madzioreck Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 21:43
                Nie wiem, czy gluten, ziemniaki nie majo a też dupa rośnie tongue_out Poza tym o wstrzymywaniu wody w organizmie można mówić, kiedy przybieramy o 2-3kg, a tu się rozchodzi o więcej. Tzn. może by nie rosła, ale ja nie jestem prawdziwa ematka i nie jem jak ptaszek. Trzymam się więc pokarmów, które mogę wsuwać w opór wink Całe szczęście, że nie lubię słodyczy, bo marny byłby mój los wink
      • mrs.solis Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:23
        Mam te same obserwacje.Tony bialego tostowego chleba , gazowane napoje, chipsy, ciasteczka, za to prawie nigdy zadnej zieleniny ani owocow.
        • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 18:07
          Nie dziwię się. Nigdy nie kupuje owoców i warzyw w supermarkecie
          • mrs.solis Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 20:15
            U nas nie ma bazarkow z tanimi owocami i warzywami. W niektorych miastach sa organizowane raz w tygodniu, ale ceny zwalaja z nog , mozna tez jechac na farme , ale cenowo to samo czyli masakrycznie drogo, nie mowiac juz o tym , ze farmy sa dosc daleko poza miastem.
          • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 22:53
            a dlaczego, przecież wszędzie sprzedają z makro
      • hanusinamama Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 20:30
        U mnie w koszyku tez bywa wieprzowina, bardzo często są lody...nikt z nas nawet 1kg nadwagi nie ma.
    • jowita771 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:24
      Jak jesz, najesz się, ale jesz nadal, bo tak Ci smakuje, że nie chcesz przestać, to jest obżeranie się. Zdarzało mi się nie raz. Sęk w tym, że nie u wszystkich prowadzi do otyłości. Z drugiej strony, niektorzy chyba mogą wiecej. Moje dzieci mialy kiedyś otyłą nianię, która twierdziła, że je mało, ale pochłaniała jedzenie. W jeden dzień zjadała tyle, ile ja w trzy, a też nie jadłam mało.
      • asfiksja Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:29
        >która twierdziła, że je mało
        Wszyscy otyli twierdzą, że jedzą mało, to część tej choroby. Niektórzy, żeby to udowodnić przy ludziach faktycznie jedzą mało albo w ogóle nie jedzą wspólnych posiłków.
        • asqe Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:45
          Nieprawda, nie wszyscy. Ja np nigdy tak nie twierdziłam. To jest niesprawiedliwe uogólnienie.
          • asfiksja Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:04
            Pewnie masz rację. Ale spora część wypiera chorobę i stacza się w coraz gorszy stan. Jeśli już ktoś zdaje sobie sprawę, że je za dużo i chce to zmienić (ze specjalistyczną pomocą, bo zwykle nie jest to coś, z czym można sobie samemu poradzić) to to jest dobry kierunek.
        • madzioreck Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:36
          asfiksja napisał:

> >która twierdziła, że je mało
          > Wszyscy otyli twierdzą, że jedzą mało, to część tej choroby. Niektórzy, żeby to
          > udowodnić przy ludziach faktycznie jedzą mało albo w ogóle nie jedzą wspólnych
          > posiłków.

Tak, oczywiście, a ci, co jedzą za 3 i są szczupli, to tak tylko przy innych pochłaniają, żeby coś komuś udowodnić. Ależ mądre jesteście, naprawdę...
          • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 15:16
            bo niestety ważne nie tylko ile ale przede wszystkim co się je
            osobiście w bilans kaloryczny nie wierzę z tej prostej przyczyny że niektóre pokarmy potrzebują dużo energii by zostać strawione, inne mniej
            • madzioreck Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 21:49
              Istnieją osoby, które najwyraźniej mają wysokie zapotrzebowanie energetyczne, bo jak się codziennie oprócz normalnego jedzenia futruje z 1500kcal w słodyczach i nie tyje, to cóż, no słodycze raczej nie należą do ciężkostrawnych pokarmów wink
              A ja miałam taki okres w życiu, 4 tala po potężnym odchudzaniu, że pochłaniając jakieś 4000kcal dziennie schudłam 10kg. Nie było to zamierzone i nie wiedziałam, co się dzieje, powinnam była zaliczyć mega jo-jo jako osoba, która była otyła, a wyszło dokładnie odwrotnie. Więc z tymi kaloriami chyba nie jest taka prosta sprawa. Człowiek to nie auto czy piec.
        • rosapulchra-0 Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 14:15
          Nie wszyscy otyli tak twierdzą. Sama do nich należałam, doskonale wiedziałam, ile jem i jak dużo i nigdy nie robiłam z siebie wróbelka. Poza tym, z racji operacji zmniejszenia żołądka znam całkiem sporo osób, które, podobnie jak ja jadły dużo i zdawały sobie z tego sprawę.
    • asfiksja Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:27
      "Obżeranie się" znaczy wg mnie "ktoś je za dużo w stosunku do swoich potrzeb"+"potępiam to".
      • asia_i_p Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:10
        O - to to - bardzo słuszna uwaga. Nie da się stworzyć obiektywnej definicji słowa nacechowanego emocjonalnie.
    • lot_w_kosmos Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:33
      Siedziałam wczoraj na stypie na przeciwko młodej dziewczyny o wadze jakieś 100-110 kg.
      Zjadła zupę, drugie danie, następnie bez odpoczynku spróbowała wszystkich dostępnych sałatek i przystawek. I to nie po lyzeczce, tylko konkretnie. Przy czym do sałatek naszykowala sobie jeszcze kanapki z dostępną na stole wędliną.
      Nikt w tym czasie po nic nie sięgał, bo po dwudaniowym obiedzie nastąpił czas na przynoszenie sobie do stołu kaw i herbat i zwykły odpoczynek po obfitym posilku.
      Po czym jedna ciotka stwierdziła, że może by kawałek cista zjeść, po czym panna również poleciała i przyniosła sobie trzy kawałki, bo na małym takerzyczku więcej się nie zmieściło...

No to jest objadanie się. Bezapelacyjnie.
      • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:37
        No otóż niekoniecznie, gdyż jak już pisałam wyżej - może być, ale nie musi. Kluczowe jest czy była po tym posiłku najedzona. Jak ma zaburzone odczuwanie łaknienia albo rozepchany żołądek, to po prostu je więcej bo inaczej jest głodna. Normalny człowiek by był najedzony, a ona nie musi być.
        • taka-sobie-mysz Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:37
          Po dwudniowym obiedzie to każdy powinien być najedzony. Tłumaczenie, że osoba otyła ma większy żołądek i musi zjeść więcej jest po prostu śmieszne.
          Najczęściej jest to zwykle przyzwyczajenie, że po obiedzie po coś trzeba jeszcze sięgnąć, coś jak papieros albo ciasteczko do kawy. Człowiek jest przyzwyczajony, że tak je zawsze i mozg się dopomina, nie żołądek.
          • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:40
            Nie wiem co w tym śmiesznego, niektórzy tak mają. Oczywiście nie "musi zjeść więcej" ale wcale nie musi być najedzona.
            Zresztą do tego nie trzeba otyłości, ludzie sa różni. Mamy tu forumki które pisały że nigdy w życiu nie zjadły dwóch dań bo po zupie aż pękają, takie są najedzone, a mamy takie (np. ja.) dla których dwa dania to żadne wyzwanie- oczywiście jak są bardzo duże to będę najedzona. (Nie, nie mam nadwagi)
            • wbka1 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:13
              Nadwagi być może nie masz, ale komentujesz w sposób wskazujący na kompleks przekory.
              • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:17
                Bo rozumiem że ludzie sa różni? Niech będzie i tak.
                • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:01
                  ludzie są różni, dlatego niektórzy są otyli, jednak wzorzec zdrowia i zapotrzebowanie kaloryczne ciągle to samo
                • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:51
                  Nie, bo uparcie twierdzisz że taka figura jak "obżeranie się" nie istnieje. Istnieje, przyczyny faktycznie są różne
                  Mój wujek potrafi wypić sam jeden pół litra wódki i rozmawiać dalej całkiem sensownie przy stole, nie leży pod stołem,nawet się nie zatacza specjalnie.
                  Będziesz twierdzić, że wujek się nie upija, bo widocznie z różnych, niezależnych od niego przyczyn jego organizm inaczej toleruje kosmiczne ilości alkoholu i to dlatego, że ludzie są różni, bo inny padnie po ćwiartce?
                  Nie, wujek wali wódę systematycznie od 20 lat, ciotka też by powiedziała, że nie chodzi nawalony. Prawo jazdy jednak stracił podczas rutynowej kontroli, jadąc całkowicie prosto i przepisowo.
                  • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:08
                    Nie, bo uparcie twierdzisz że taka figura jak "obżeranie się" nie istnieje.

Eee? Ja? Czy się źle podpięłaś?
                    Dlaczego ma nie istnieć? Sama uwielbiam się obeżreć od czasu do czasu. tongue_out
                    • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:09
                      Słowa klucze w moich poprzednich wypowiedziach: "niektórzy", "może tak być ale nie musi" oraz "niekoniecznie".
                      Są osoby, które się obżerają, a są osoby, które z różnych względów jedzą więcej niż inni ale obżarstwem bym tego nie nazwała.
                      • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:04
                        Ja wiem, o co ci chodzi, ale akurat te przykłady, które podano (potrójne lody, cała pizza) dla mnie też podpadały pod obżarstwo. Ja potrafię zjeść 2 czekolady, rzadko, ale jak najbardziej obżeram się wtedy czekoladą wink
                        • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:11
                          Ooo, ja tak mam z pierogami. Autentycznie zastanawiam się, czy mam osobny żołądek na pierogi. Jem male porcje: pół kromki chleba, dwa ziemniaki, pół kotleta itd. Dopóki moja matka nie zrobi pierogów- wtedy magicznie jestem w stanie zjesc tyle, ile moj wujek -górnik. Obżeram się pierogami po prostu 😃
      • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:08
        znam młodą dziewczynę, która jest w stanie upiec i zjeść w pojedynkę blaszkę ciasta czekoladowego, na jedno posiedzenie, 120kg żywej wagi, szkoda mi jej bo buzię ma ładną, przy odpowiedniej pomocy mogła by być piękna, a tak to niestety jest jak jest (sorry, jeśli uraziłam kogoś, ale nie bardzo wierzę w grube jest piękne, bo niestety ale pojawiają się zwisy, zwały i rozstępy...)
        • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:15
          Nie dla każdego bycie pięknym to priorytet
          • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:24
            i nie każdy ma na tyle silnej woli by ten priorytet zrealizować, zwłaszcza jeśli rodzina sabotuje wysiłki
            • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:12
              Ja jestem szczupla, piękna nie jestem i nie planuje poświęcać czasu na to żeby być. Rozumiem że są ludzie dla których to ważne ale nie dla każdego
              • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:23
                dla tej dziewczynki akurat jest ważne, bo wiem że cierpi i to nie tylko z powodu docinków w szkole, co zrobić kiedy nie ma żadnego wsparcia w rodzicach, to matka ją tak utuczyła
                • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:24
                  No tak, tatuś jak zawsze niewinny, wszystko wina matki
                  • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:37
                    nie będę ci opisywac jej sytuacji rodzinnej, z jakiegoś powodu piszę tylko o matce, byłby ojciec, napisałabym rodzice
        • chocolatemonster Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:26
          Hmmm...moja ciocia 177 cm wzrostu i 50 kg wagi tez zjada blache sernika na jedno posiedzenie.
          • redwineiswhatilike Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:10
            chocolatemonster napisała:

> Hmmm...moja ciocia 177 cm wzrostu i 50 kg wagi tez zjada blache sernika na jedn
            > o posiedzenie.

Może zjada, nie mówię, że nie smile
            Może raz na miesiąc zjada a oprócz tego je normalnie.
            Przypomina mi to kiedyś powiedzenie mojej koleżanki od lat w rozmiarze 50 : kurcze, ile ty jesz, a jesteś taka szczupła.
            Bo to tak tylko wygląda. Zjem czasem czegoś więcej, zjem pół pizzy, porcję makaronu i małe ciasto. Akurat tyle przy niej zjadłam. Ale tego dnia nie zjem kolacji bo nie wcisnę w siebie, na śniadanie też mało a ona oprócz pizzy i makaronu pochłonie jeszcze w tym samym dniu 2000 kalorii. Ja nie mam z czego schudnąć, bo całe życie ważę 50 - 55 kg ale ja po prostu uważam co jem i jak zjem dużo ciasta czy czegoś innego to nie znaczy, że jem tak codziennie od 20 lat. Może istnieje ktoś kto pochłania 4000 kalorii dziennie od lat, mało się rusza i jest bardzo szczupła. Może. Ja bym była gruba.
            • chocolatemonster Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:15
              Nie. Ciocia piecze czesto i zawsze 2 blachy- jedna dla siebie, druga dla rodziny. 'Od zawsze'. Ona ma nieludzki metabolizm.
              • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:19
                Są tacy ludzie, moja najszczuplejsza koleżanka je jak słoń, ot taka przemiana i tyle.
              • redwineiswhatilike Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:23
                Ok, może tak być. Ja akurat nie lubię ciasta i nie zjadłabym tyle. Ale lubię na przykład makaron i mogę jeść go codziennie i dużo.
                Może są takie osoby. Pytanie tylko czy ona codziennie je sama 1 blachę ciasta a do tego 2500 kalorii z normalnych posiłków? Czy raz na jakiś czas.
              • asia_i_p Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:01
                Miałam takiego kolegę, jadł potwornie dużo, był potwornie chudy i było mu przez cały czas gorąco. Jestem ciekawa, czy to ostatnie jest jakoś powiązane.
                • chatgris01 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:14
                  Nadczynność tarczycy?
                • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:15
                  No nadczynność tarczycy np.
                  Ale faceci ogólnie mają inaczej, im w większości jest zawsze ciepło 😀
          • fitfood1664 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:27
            no, niestety, ale w podanym przeze mnie przypadku to raczej 160 cm / 120 kg i to dziecko cierpi
            najśmieszniejsze jest to że u niej w rodzinie wszystkie kobiety są wiecznie na diecie, na przysłowiowym liściu sałaty, mężczyźni za to jedzą śmieciowe jedzenie typu burgery, mrożone pizze, maakron i tp
            mnie na nich ręce opadają, ale nie jestem za nich odpowiedzialna, więc w sumie nie moja sprawa, tylko tej młodejmi w sumie żal
      • rosapulchra-0 Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 14:19
        lot_w_kosmos napisała:

> Siedziałam wczoraj na stypie na przeciwko młodej dziewczyny o wadze jakieś 100-
        > 110 kg.
        > Zjadła zupę, drugie danie, następnie bez odpoczynku spróbowała wszystkich dostę
        > pnych sałatek i przystawek. I to nie po lyzeczce, tylko konkretnie. Przy czym d
        > o sałatek naszykowala sobie jeszcze kanapki z dostępną na stole wędliną.
        > Nikt w tym czasie po nic nie sięgał, bo po dwudaniowym obiedzie nastąpił czas n
        > a przynoszenie sobie do stołu kaw i herbat i zwykły odpoczynek po obfitym posil
        > ku.
        > Po czym jedna ciotka stwierdziła, że może by kawałek cista zjeść, po czym pan
        > na również poleciała i przyniosła sobie trzy kawałki, bo na małym takerzyczku w
        > ięcej się nie zmieściło...
        >
        > No to jest objadanie się. Bezapelacyjnie.

OJP. Nie miałaś ciekawszych zajęć niż zaglądanie kobiecie w talerz? A teraz ją obgadujesz ze "słusznie" pojętym gniewem, że inni nie jedli, a ona tak. I nie dość, że obgadujesz ją na forum, to nie przyjdzie ci do głowy, że dziewczyna ma większą pojemność żołądka niż ty i inni biesiadnicy i zjadła tyle, na ile było ją stać. Ty nie mogłaś, inni nie mogli, ona mogła. Może jeszcze wystartowałaś do niej z wykładem o leczeniu otyłości? suspicious
    • fornita111 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:36
      To systematyczne jedzenie za duzo, czyli tyle, ze czlowiek stopniowo rozciaga sobie zoladek. Nierzadko do naprawde monstrualnych rozmiarow. Dlatego otylosc czesto wymaga leczenia bariatrycznego pod postacia zmniejszania zoladka, roznymi metodami. Obzeranie sie to jest to o czym mowil Sekielski na woodstocku- przed operacja zjadal 2 kg kielbasy z grilla, teraz zjada 200 gramow.
      • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:58
        Po 200 gramach kiełbasy to byłabym głodna
        • fornita111 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:09
          Zgaduje, ze 2 kg kielbasy na raz jednak nie zjadasz- na wieczornym grillu, nie jako jedyny posilek w ciagu dnia, tylko w ramach towarzysko-imprezowej przegryzki. A jesli zjadasz to sie obzerasz.
          • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:18
            Zjadam i wcale nie jestem przejedzona - dwie kiełbasy z grilla, jakieś pieczywo i sałatka to jest dla mnie akurat kolacja.
            • fornita111 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:20
              2 kielbasy- kazda wazy kilogram?? Czy ty dziewczyno czytac nie umiesz? Salatka, pieczywo i 2 kielbasy to nie jest to samo co 2 kg kielbasy.
              • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:22
                No istotnie, przeoczyłam że tam było kg. Ależ straszne,nie zapluj się ze zbulwersowania
                • fornita111 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:30
                  Dlaczego zapluj? Glupoty piszesz a potem jeszcze masz pretensje do mnie. Zjedz kielbase i przestan gwiazdorzyc tongue_out
        • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:10
          On jest po operacji zmniejszenia żołądka.
          • rosapulchra-0 Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 14:23
            Co ciekawe, lekarz, który przeprowadzał operację, powiedział, że wielkość żołądka Sekielskiego była zupełnie normalna, nie przekraczająca normy.
            • fornita111 Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 21:50
              A skad, mial zoladek wielkosci malej sliwki. Lekarz uznal wiec, ze aby pacjent schudl nalezy zoladek powiekszyc. Tak bylo!
              • rosapulchra-0 Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 23:47
                Gdybys się choć odrobinę zainteresowała historią Sekielskiego to byś teraz nie pie..ła głupot, trollu.
                  • fornita111 Re: Czym jest obżeranie się? 09.08.20, 14:52
                    Nie rozumiesz co wklejasz big_grin Po usunieciu 4/5 zoladka dopiero mial zoladek normalnego czlowieka. Lepiej idz sie zajmij kotami, ktore porzucilas, zamiast tutaj obnazac swoje braki IQ tongue_out
        • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:53
          A po 2 kg jaka byś była?
      • pani_tau Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:31
        fornita111 napisała:

> Obzeranie sie to jest to o czym mowil Sekielski na woodstocku- przed
        > operacja zjadal 2 kg kielbasy z grilla, teraz zjada 200 gramow.

Laska kiełbasy wiejskiej to jakieś 10 dkg, co oznacza, że zjada pęto. Przy czym 2 kg oznacza tych pęt...o żesz...

• mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:37
      Jedzenie dużo ponad zapotrzebowanie. Na przykładzie mojej szwagierki:
      - idziemy na śniadanie, każdy bierze kawę i ciastko, ona kawę, cappuccino, pączka z kremem, rogalika z czekoladą, cztery cannoli i jeszcze jakąś drobnicę
      - jak się spotykamy na obiedzie u teściów ona ma zawsze na talerzu więcej niż inni, nawet rośli faceci. Potrafi po porcji makaronu zjeść np. 6 wołowych roladek i 3 kawałki ciasta na deser.
      - na spacerze potrafi zatrzymać się w dwóch lodziarniach i cukierni i jest zdziwiona, że reszta po jednym lodzie nie ma ochoty na więcej.
      I to jest przykładowe menu z jednego dnia.
      • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:43
        Z resztą, ja utyłam bo się obżerałam :p potrafiłam zjeść 4 rożki solony karmel jeden za drugim, pół dużej blachy focacci itp, bo pyszne :p
      • wbka1 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:25
        Czy szwagierka wie co to są kalorie? Żadnej refleksji?
        • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:29
          Wie, ma wykształcenie medyczne, ale... lubi jeść i co jej zrobisz. Waży dobrze ponad stówę, a kiedyś była z niej naprawdę śliczna dziewczyna.
      • milka_milka Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:45
        Akurat kawą i ciastkiem na śniadanie nie wzrośnie chwalić, bo to beznadziejne śniadanie.
        • anika772 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:51
          Mony szwagierka to Włoszka, to jest standardowe sniadanie na południu Europy, nie tylko we Włoszech.
          • milka_milka Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:54
            Ok, ja tego nie wiem.
            • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:53
              To już wiesz smile
        • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:53
          Ja w domu w ogóle śniadań nie jadam,tylko w IT jak idziemy rodzinnie to mi się zdarza do towarzystwa:p
        • asia_i_p Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:14
          Tam gdzie Mona mieszka to tradycja.
          • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:18
            Nie no, ja akurat mieszkam w Holandii, tutejsze tradycje kulinarne omijam szerokim łukiem :p kanapki z posypką cukrową - no no no :p
            • raadhiyah2020 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:30
              mona-taran napisała:

> Nie no, ja akurat mieszkam w Holandii, tutejsze tradycje kulinarne omijam szero
              > kim łukiem :p kanapki z posypką cukrową - no no no :p

A Holendrzy sa grubsi od innych nacji?
              • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:35
                Raczej nie, są dość usportowieni o szczupli.
                Omijam tutejsze tradycje nie dlatego, że tuczące, tylko mi po prostu nie smakuje :p
                • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:35
                  I*
      • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:57
        A skąd wiesz jakie ona ma zapotrzebowanie?
        • anika772 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:06
          To jest łakomstwo a nie zapotrzebowanie.
        • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:48
          Wygląda na to, że mniejsze, skoro utyła do tego stopnia...
        • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:00
          Sądzisz, że ma właściwe zapotrzebowanie dwa razy większe niż przeciętna kobieta?
          To możliwe, żeby osiągnąć nieprzeciętna wagę 100 kg nie wystarczy jeść wg przeciętnego zapotrzebowania.
          • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:07
            W kopalni też nie pracuje, tylko w laboratorium, jakiegoś wielkiego ruchu to tam nie ma :p sportów żadnych nie uprawia, styl życia raczej niezbyt dynamiczny..
          • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:28
            Jak patrzę ile jedzą niektóre kobiety to zdecydowanie ja potrzebuję dwa razy więcej. Jakiś czas temu jadłam obiad z facetem który najwyrazniej uznał że jem tyle na ile wyglądam albo tyle ile kobiety z którymi się spotyka. Z zazdrością patrzyłam na jego talerz big_grin głodna byłam strasznie po tym obiedzie, a głupio mi było się upominać o dokładkę.
            • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:34
              No dobrze, ty jesz dużo w porównaniu do innych kobiet i nie tyjesz, czyli jak na swoje zapotrzebowanie nie jesz za dużo. A szwagietka mony utyła, czyli jednak je za dużo w stosunku do swojego zapotrzebowania.
              • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:42
                Dokładnie. Wszytko zależy od tego mitycznego metabolizmu i stylu życia wink
                Ja kiedyś też mogłam jeść jak koń i nie tyłam, ale miałam wtedy fizyczną, ciężką pracę, spalałam bardzo dużo codziennie ( kto raz próbował nauczyć lonżowania zimnokrwistego, lekko zdziczałego konia ten wie, ile potrzeba siły żeby go utrzymać:p) A potem nagle zaczęłam pracować z domu przy kompie i poszło.. + 15kg w dwa lata. Zapotrzebowanie mi spadło znacznie a niestety przyzwyczajenia się nie zmieniły :p
                • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:47
                  Choć w sumie, to nawet wtedy nie jadłam tyle ile je moja szwagierka. Fizycznie nie dałabym rady, choć chęci pewnie by się znalazły :p
                • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:53
                  mona-taran napisała:

> Dokładnie. Wszytko zależy od tego mitycznego metabolizmu i stylu życia wink

A to jest sprawa indywidualna i w dodatku moze sie zmieniać z czasem, albo pod wpływem czynników zewnętrznych. Dlatego owszem, ja wierzę w szczupłe osoby jedzące porcje jak dla górnika przodowego, tylko co z tego. Co z tego, że gru może i potrzebuje zjesc pół dorodnej jałówki i nosi 34. Dla Twojej szwagierki nic z tego nie wynika. I oczywiście nie ma obowiązku być szczupła- dopóki jej nie przeszkadza, albo dopóki zdrowie nie nawala.
                  • anika772 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:59
                    Chudziny spożywające całe życie ogromne ilości wszelkiego jedzenia, to jest wyjątek.
                    • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:04
                      anika772 napisała:

> Chudziny spożywające całe życie ogromne ilości wszelkiego jedzenia, to jest wyj
                      > ątek.

No i właśnie o to mi chodziło, ja wierzę, że są ale to jest jak z dowodem anegdotycznym: mój dziadek cale zycie palił i płuca czyste
                    • mrs.solis Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:39
                      Te chudzinki jedzace wg. nich jak smok nalezy wlozyc miedzy takie same bajki jak to, ze na otylych nie dziala zadna dieta.
                      • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:27
                        Ja jem dużo. Może nie jak smok, ale przy dobrym dniu potrafię zjeść pięć tostów z konfiturą, pasztetem i mascarpone na śniadanie, ten słynny dwudaniowy obiad z deserem albo właśnie całą pizzę i dwie porcje lodów. Mój mąż do tej pory czasem nie dowierza, co i jak ja jem, a ktoś przy stoliku obok może myśleć, że ja się tak żywię stale.
                        A po takim jedzeniu to kolejny posiłek zjadam nieraz dopiero następnego dnia w południe, bo mi się jeść nie chce. Jem objętościowo sporo na raz, ale chyba nigdy nie zjadłam więcej niż 3 posiłków dziennie, może jako dziecko. Moja siostra mi to wypomina. Jest ode mnie 15 cm niższa i 25 kg cięższa. I je "mało". No może i mało.
                        Małe śniadanie, mały jogurt, małe drugie śniadanie, małe jabłko, mały talerz zupy, mały kotlet, małego batonika i małe kromeczki na kolację.
                        Moim zdaniem ma cholernie mało czasu na życie pomiędzy posiłkami.
                  • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:00
                    Dlatego ją podałam za przykład, bo to jest dla mnie właśnie obżeranie się- jedzenie dużo ponad zapotrzebowanie i nie sporadycznie, a ciągle.
    • milva24 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:39
      Jedzenie nadal kiedy już jest się najedzonym. I tak, nie raz to uskuteczniałam jak coś było pyszne.
      • milva24 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:41
        Tylko, że w sumie ja nie mam nadwagi więc zamiast z potępieniem patrzono na mnie pobłażliwie/z lekką zazdrością. Życie to jednak nie jest sprawiedliwe.
    • dolcenera Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:46
      Nie do końca obżarstwo, ale moja bliska koleżanka była w stanie wypić 3-4 duże studenckie piwa w knajpie bez sikania. Ja po jednym goniłem do toalety. Przyczynek do obserwacji rożnej reakcji metabolicznej organizmu. Nie wiem do końca czym to jest warunkowa: rozmiarem żołądka, pęcherza, szybkością pracy jelit czy jakimiś różnymi procesami chemicznymi.
      • auksencja15 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:52
        A to ja miałam podobnie na studiach! Wydaje mi sie, ze mężczyźni maja mniejsze pęcherze;D
    • mia_mia Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 08:47
      Mój ojciec kiedyś jadł duuużo mniej i miał sporo kg do zgubienia, teraz je jak postawny kulturysta budujący masę i jest szczupły. Fakt, trochę chorób się przyplątało, ale nadal nie wiem kiedy się obżerał, kiedyś czy dziś. Facet lat 70+
    • marta.graca Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:04
      Dla mnie- osoby szczupłej- jest to jedzenie więcej, niż potrzeba, by zaspokoić głód.
      • bywalec.hoteli Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:54
        Powinno się w zasadzie jeść tyle by być najedzonym w 80 procentach smile
        • georgia.guidestones Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:42
          Pelna sytosc jest dopiero 20 minut (lub pozniej) po ostatnim kęsie
          • majenkir Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:52
            20 minut po ostatnim kesie to ja juz i po deserze jestem big_grin.
            • 7katipo Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 10:14
              A ja głodna 😋
    • waleria_s Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:32
      Jedzenie sporo więcej niż wynosi zapotrzebowanie przez dłuższy czas- przykładowo potrzebuje się 2000 kcal, zjada 4000 kcal i nie jest to związane ze zmianą aktywności, wzrostem (słynny apetyt nastolatków) itd. To też jedzenie częste, bez umiariu, pod tzw. korek, może nosić cechy kompulsywności.
    • anika772 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:33
      Wczoraj miałam przykład: wyjście na pizzę, ale okazuje się że przed pizzą jest koszyk pieczywa, smażone ćwiartki ziemniaków, sałatka ( to akurat dobrze), smażone warzywa i piwo. Potem spore, podłużne gorące ciastko wypełnione 4 kulkami lodów z dodatkami. Tak, to jest obżarstwo.
      Większość ludzi z nadwagą i otyłością je za dużo w stosunku do swojego zapotrzebowania ( jakikolwiek są tego powody, traumy, itp), taka jest niestety prawda.
      • mia_mia Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:46
        Sałatki to akurat często jeden z najzdradliwszych posiłków, a już jak z lampką wina i grzaneczką to czasem lepiej zjeść steka.
        • magata.d Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:22
          mia_mia napisał(a):

> Sałatki to akurat często jeden z najzdradliwszych posiłków, a już jak z lampką
          > wina i grzaneczką to czasem lepiej zjeść steka.

Chyba tak. Ale ja wolę sałatki wink Ale mam tę świadomość i nie mówię, ze nie wiem skąd te kilogramy wink

• anika772 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:40
          Ta akurat była niewinna, fura sałaty i pomidory. Inna rzecz, jaką ilością oliwy została polana. Po naoliwieniu straciła swą dietetyczną niewinność.
    • alpepe Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 09:50
      Ja się tam nie dopisywałam, ale np. codzienny obiad dwudaniowy z deserem to dla mnie obżeranie się, o ile ktoś nie fedruje na kopalni lub nie kopie rowów ręcznie. Do tego kolacja większa niż trzy średnie kromki chleba z masłem i pojedynczym obłożeniem. No i jedzenie pomiędzy, jakieś czekoladki, owocki (niestety też).
      Dla mnie idealny stan rano to wklęsły brzuch.
      • aaa-aaa-pl Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:09
        Bo w naszym narodzie to tradycja- 2 dania plus deser.Musi być- zupa i drugie plus słodycz.
        Nigdy nie podobał mi się taki sposób żywienia.
        Ja od zawsze gotuję 1 danie( obiad) i wiele osób było tym szczerze zaskoczonych- tak mało?
        • magata.d Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:45
          aaa-aaa-pl napisał:

> Bo w naszym narodzie to tradycja- 2 dania plus deser.Musi być- zupa i drugie pl
          > us słodycz.
          > Nigdy nie podobał mi się taki sposób żywienia.
          > Ja od zawsze gotuję 1 danie( obiad) i wiele osób było tym szczerze zaskoczonych
          > - tak mało?
          U mnie w domu rodzinnym, a także w domu dziadków oraz w domach cioć jadało się zawsze jedno danie na obiad, nie podawało się po obiedzie od razu deseru. Teraz w moim domu tez na obiad jest jedno danie, podobnie w domach moich znajomych i rodziny. U teściow jest w niedzielę dwudaniowy obiad, ale porcje są bardzo małe, wiec wychodzi jak jedno danie. Nie znam domów, gdzie codziennie serwuje się dwudaniowy obiad, podobnie jak deser do obiadu tez jest rzadkością. Coś małego słodkiego po południu, jakieś 1-2 godziny po obiedzie to tak.
          • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:01
            magata.d napisała:

> Nie znam domów, gdzie codziennie serwuje się
            > dwudaniowy obiad, podobnie jak deser do obiadu tez jest rzadkością. Coś małego
            > słodkiego po południu, jakieś 1-2 godziny po obiedzie to tak.

No to już znasz- mój smile prawie zawsze jest zupa i drugie danie. Natomiast deser- jesli jest- to faktycznie jakies 2 godziny po posiłku.
            • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:06
              U mnie też zawsze dwa dania, ale deseru takiego typowego raczej nie ma( bardzo rzadko) ew. sałatka owocowa albo po prostu owoce.
            • magata.d Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:08
              daniela34 napisała:

> magata.d napisała:
              >
              > > Nie znam domów, gdzie codziennie serwuje się
              > > dwudaniowy obiad, podobnie jak deser do obiadu tez jest rzadkością. Coś m
              > ałego
              > > słodkiego po południu, jakieś 1-2 godziny po obiedzie to tak.
              >
              > No to już znasz- mój smile prawie zawsze jest zupa i drugie danie. Natomiast dese
              > r- jesli jest- to faktycznie jakies 2 godziny po posiłku.
              A czy to nie jest tak, że jak są dwa dania to po prostu zjada się mniej pierwszego i mniej drugiego? Tzn. zamiast całego talerza zupy z mięsem w środku - pół talerza lub cały bez mięsa, a na drugie zamiast dużego kotleta i 3 ziemniaków - mały kotlet i dwa ziemniaki? Tak robię, jak poza domem podają dwa dania. Jakbym mężowi czy synowi podała na obiad cienka zupkę tez by im jedno danie nie wystarczyło.
              • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:13
                U mnie jest tak, że się zjada małą porcję makaronu/risotto/ zupy/ zapiekanki etc a na drugie np. kotlet/ryba/stek z sałatką/ surówką. Bez ziemniaków :p
                Wcześniej te porcje robiłam za duże i poszło mi w dudę, ale zaprzyjaźniłam się z wagą kuchenną :p
              • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:14
                magata.d napisała:

>
                > A czy to nie jest tak, że jak są dwa dania to po prostu zjada się mniej pierwsz
                > ego i mniej drugiego? Tzn. zamiast całego talerza zupy z mięsem w środku - pół
                > talerza lub cały bez mięsa, a na drugie zamiast dużego kotleta i 3 ziemniaków
                > - mały kotlet i dwa ziemniaki?

To zależy: w moim przypadku tak jest, bo ja nie jestem w stanie zjeść duzej porcji niczego, w przypadku mojej mamy też, bo ona je częściej a mniej, w przypadku mojego ojca i partnera- jedzą nornalne porcje, ale oni z kolei jedzą rzadko.
          • snakelilith Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:05
            magata.d napisała:

U teściow jest w niedzielę dwudaniowy obiad, ale porcje są bardzo mał
            > e, wiec wychodzi jak jedno danie. Nie znam domów, gdzie codziennie serwuje się
            > dwudaniowy obiad, podobnie jak deser do obiadu tez jest rzadkością. Coś małego
            > słodkiego po południu, jakieś 1-2 godziny po obiedzie to tak.

Rany, a co za różnica, czy zjesz te 1200kcal na raz w postaci zupy, drugiego i deseru, czy rozdzielisz sobie to jedzenie tak, by jeść co 2 godziny? Mnie osobiście nabardziej odpowiada pierwsza opcja. Lubię się najeść naprawdę do syta i nawet ciut ponadto, a deser zaraz po obiedzie, to właśnie te małe ekstra plus na przyjemności. Zamyka żołądek i jest szlus na długo. Jedzenie czegokolwiek 2 godziny po obiedzie, to dla mnie jakiś kosmos. Po co? By stymulować kolejny wyrzut insuliny?
            • magata.d Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:12
              snakelilith napisała:

> magata.d napisała:
              >
              > U teściow jest w niedzielę dwudaniowy obiad, ale porcje są bardzo mał
              > > e, wiec wychodzi jak jedno danie. Nie znam domów, gdzie codziennie serwuj
              > e się
              > > dwudaniowy obiad, podobnie jak deser do obiadu tez jest rzadkością. Coś m
              > ałego
              > > słodkiego po południu, jakieś 1-2 godziny po obiedzie to tak.
              >
              > Rany, a co za różnica, czy zjesz te 1200kcal na raz w postaci zupy, drugiego i
              > deseru, czy rozdzielisz sobie to jedzenie tak, by jeść co 2 godziny? Mnie osob
              > iście nabardziej odpowiada pierwsza opcja. Lubię się najeść naprawdę do syta i
              > nawet ciut ponadto, a deser zaraz po obiedzie, to właśnie te małe ekstra plus n
              > a przyjemności. Zamyka żołądek i jest szlus na długo. Jedzenie czegokolwiek 2 g
              > odziny po obiedzie, to dla mnie jakiś kosmos. Po co? By stymulować kolejny wyrz
              > ut insuliny?
              >
              >
              Napisałam wyżej, je pewnie chodzi o to, ze je się tyle samo tylko w dwoch daniach. Ja akurat nie lubię jeść co dwie, nawet trzy godziny. Wolę większe posiłki rzadziej.
              • magata.d Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:15
                Znów, ludzie są różni. Ja lubię słodycze, ale zaraz po obiedzie mogą dla mnie nie istnieć. Nie zjem nic ani słodkiego, ani żadnej innej przegryzki. Za jakieś dwie godziny nachodzi mnie ochota na słodkie. Mąż z synem ledwo przełkną ostatni kęs obiadu już oglądają się za słodkim.
            • daniela34 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:18
              snakelilith
              > Rany, a co za różnica, czy zjesz te 1200kcal na raz w postaci zupy, drugiego i
              > deseru, czy rozdzielisz sobie to jedzenie tak, by jeść co 2 godziny?

Żadna. Magata naspisala, że nie zna domów, gdzie się je dwa dania na obiad to napisałam, że u mnie tak jest i tyle.
      • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:02
        Co jest nie tak z dwudniowym obiadem? Od kiedy mam dzieci często ok 12:30 jem z nimi zupę, ok 15:30-16 drugie danie.
        • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:03
          Ale to już nie jest dwudaniowy obiad tylko dwa oddzielne posiłki.
        • alpepe Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:33
          To nie jest dwudaniowy obiad, to dwa osobne posiłki.
        • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:14
          To nie jest obiad dwudaniowy.
          Dwudaniowy obiad masz, gdy zjadasz rosół, po nim wjeżdża na stół rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą, do tego kompot, a potem deser.
          Ty jesz dwa oddzielne posiłki w odstępie kilku godzin, a kto inny zjada to wszystko za jednym posiedzeniem,jako pełny obiad.
          • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:20
            Jaka różnica czy ja to zjem z przerwą czy jedno po drugim?
            • mona-taran Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:23
              Taka, że właśnie ta przerwa jest tym, co oddziela śniadanie od obiadu i obiad od kolacji :p inaczej mogłabym powiedzieć, że jadam dwudaniowe śniadanie- część o 12 i część o 17 :p
            • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 17:59
              No kurde żadna 😀
      • m_incubo Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:10
        No to jeszcze zależy od porcji itp. Możesz zjeść 150ml zupy selerowej na pierwsze danie i możesz zjeść 350ml grochówki na boczku, jest za dużo zmiennych żeby to było tak proste 🙃
        • alpepe Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:55
          Nie relatywizuj, wiesz dobrze, o czym piszę, porządny dwudaniowy obiad w prawdziwych głębokich talerzach zupa zabielana śmietaną, na dużym talerzu drugie z kopą kartofli, schabowym jak naleśnik i np. zasmażaną kapustą. Do tego na deser kisiel/budyń z sokiem albo ciasto/ciastko/wafelek/lody.
          O takim obiedzie piszę i myślę, że poza osobami ciężko pracującymi fizycznie, które potrzebują dużo kalorii, reszta ludzi wcale nie potrzebuje, nawet jedno danie by wystarczyło.
          A znam wiele osób z nadwagę, które tak jedzą, a nie potrzebują, bo w polu robić nie będą, do gruby też nie pójdą, a siłowni z bliska nigdy nie widziały i do sportu się nie rwą.
          To jest dla mnie obżeranie się.
          Dla jasności, zdarza mi się obżerać, choć raczej nie obiadem.
          • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:21
            Określenie dwudaniowy obiad nijak nie zawiera informacji o tym, co jest na talerzach. Zdarza mi się jeść zarówno zupy ze śmietaną jak i kremy warzywne, schabowy z ziemniakami i kapusta uwielbiam, ale równie dobrze na drugie danie moga być naleśniki. Nadal to jest dwudaniowy obiad
            • alpepe Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:47
              OJP, no to właśnie powyżej napisałam. Masz problem z tym, co ja rozumiem pod tym pojęciem? No to trudno. Ja nie jestem w stanie zjeść takiego obiadu, jak opisałam i dla mnie to jest obżeraniem się, jak jednak wcisnę, bo taki pyszny, bo nie potrzebuję tylu kalorii. A już deser do tego, to kosmos.
            • waleria_s Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 16:25
              Co do tych dwudaniowych obiadów, u mnie w domu rodzinnym się tak jadło i z perspektywy czasu widzę, że to faktycznie za dużo, mama doprowadziła się do otyłości. Konkretnie wyglądało to tak- porządna zupa na mięsie z dużą ilością warzyw (barsz, kapuśniak, radziej zupa-krem, ale to też na wywarze mięsnym), na obiad koniecznie mięso plus ziemniaki. Rzadko, naprawdę rzadko do obiadu były kasze, coś innego niż te ziemniaki. Póki mieszkałam w domu, jadłam tak, od studiów moja norma to jedno danie. Nie rozumiem tradycji zupa+drugie i wśród młodego pokolenia w ogóle nie zauważam, że komuś chce się gotować dwa posiłki na obiad.
            • snakelilith Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 21:56
              gru_z_gru napisała:

> Określenie dwudaniowy obiad nijak nie zawiera informacji o tym, co jest na tale
              > rzach. Zdarza mi się jeść zarówno zupy ze śmietaną jak i kremy warzywne, schabo
              > wy z ziemniakami i kapusta uwielbiam, ale równie dobrze na drugie danie moga by
              > ć naleśniki. Nadal to jest dwudaniowy obiad

O, tak mi się przypomniało, że zupa przed obiadem może zmniejszyć kaloryczny bilans całego posiłku. Pod warunkiem jest to zupa lekka, np. czysty bulion, czy inna warzywna. W ten sposób drugie dnie syci szybciej i ludzie jedzą automatycznie mniej. Potwierdzone badaniami.

• kurt.wallander Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 16:09
        alpepe napisała:

> Dla mnie idealny stan rano to wklęsły brzuch.
        >
        Ale to tez nie jest fizjologicznie normalne. Chyba, że na leżąco wink
        • alpepe Re: Czym jest obżeranie się? 07.08.20, 09:50
          Ja chodzę całe życie z wciągniętym brzuchem, wyjątkiem był czas ciąży, a na leżąco też się nie każdemu zdarza wink
    • la_mujer75 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:08
      Mam dwoch synów.
      Jeden kocha jeść. Na widok jedzenia pysio mu się śmieje. Tak było od zawsze. Nieważne, co jest do jedzenia, zawsze się cieszy.
      Gdy był młodszy, zdarzało się, że potrafił zjeść tak dużo, że aż wymiotował...
      Myślę, że nadal tak mogłoby się zdarzyć, ale go "plinujemy". Mimo tego, że ma 16 lat.
      I od wielu lat staramy się, aby nie jadł żadnych świństw*.
      A on - jak ma wybór między czymś zdrowym, a szkodliwym, wybierze to "gorsze" żarcie.
      Młodszy- je dotąd, aż poczuje się najedzony. Jak np. zje dużą porcję, to potem nie je już deseru. Zostawia sobie na potem.
      Również lubi jeść, smakuje mu większość rzeczy.
      Gdy ma wybór - np. na imprezie, sięgnie po te zdrowsze przekąski.
      Wiem, że Starszy będzie miał problemy z utrzymaniem wagi. Już ma.
      W czasie pandemii, sporo przytył. Nawet nie zauważyłam kiedy! A jadł tylko to, co mu podawałam. Na bank- nie podjadał, bo on nauczony, że jak chce coś zjeść, to ma się zameldować. On jest mega karny. To wynika z jego ZA.
      Od maja mocniej go pilnuję, zaczął biegać. Schudł 1 kg!!!! Fakt, że wizualnie (i po ciuchach) widać większy postęp. Nie sprawia wrażenia grubasa.
      Młodszy - jadł dużo więcej, ale on teraz mocno rośnie, więc jest chudy i długi. I zawsze taki był.
      I myślę, że Mlodszy nie będzie miał większych problemów wagowych w dorosłym życiu.
      Jedzenie jest dla niego "miłym" procesem, ale nie największą przyjemnością.

Obaj mają podobną aktywność fizyczną, teraz Starszy nawet więcej się rusza.
      Dwoje dzieci, wychowywanych w tej samej rodzinie, uczone tych samych nawyków . Ba, Starszy do drugiego roku życia nie jadł żadnych słodyczy, żadnych bułeczek, itd. Z Młodszym już tak mi się nie udało, bo widział, że Starszy coś jadł i on też chciał to jesć.
      I jeden- od zawsze kochajedzenie- on z tych, co to żyje po to, aby jeść, a drugi je, aby żyć.

Ja - np. też od dziecka miałam dobry apetyt, mocno rozbudzany przez kochająca babcię...
      Teraz- jedzenie jest dla mnie nagrodą. Jak jestem szczęśliwa (albo mega zastresowana), mogę nic nie jeść. W ogólę nie czuję głodu.
      Gdy mam doła, jestem przemęczona, włącza mi się mega głód. Jem, nie patrząc na ilość i jakość.
      I tak naprawdę - nie jestem smakoszem, a obżartuchem w takich chwilach.
      Nieważne, co wkładam do gęby, byleby było.
      Wiem, że to są zaburzenia żywienia.

Nie osądzam żadnych grubasów. Nie tylko dlatego, że sama czasami do nich należę ( a są okresy, że waga jest ok).
      Wiem, że to bardzo skomplikowany proces.
      Dla mnie to geny, w sensie takim, że niektórzy rodzą się z taką, a nie inną struchtura psychiczną, hormonalną, itd.
      Potem warunki mogą "ułatwić" stanie się osobą, borykająca się z wagą przez całe życie.
      Mój Starszy syn jest mega podobny do mojego ojca. To po nim "dostał" ZA.
      Mój ojciec w młodości był mega szczupły, ale w domu była bieda i wręcz głód (dziadek alkoholik).
      On też zawsze rzucał się na żarcie. Nie znał uczucia sytości. Zawsze z mamą myślałyśmy, że to pokłosie wczesnego dzieciństwa. Teraz patrzę na to inaczej. Tym bardziej, że jego bracia zawsze , aż do dziś, byli i są szczupli. A w tym samym domu mieszkali...

* w VII klasie syn był ze swoją klasą w McDonaldzie. Tak, to była jego pierwsza w życiu wizyta. Myśmy nigdy go tam nie prowadzali. Dzieciątko kupiło sobie sporo żarcia, zachwycone możliwościami. Nie zjadł niczego!!!! Bo mu nie smakowało! Było za tłuste, za słone i ogólnie nie smaczne. Nadal si,e wzdryga na samo wspomnienie!
    • fantomowy_bol_mozgu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:10
      Jestem gruba i to właśnie z powodu obżarstwa. Jakbym miała to zdefiniować, to bym powiedziała, że jest to niekontrolowane czy też trudne do okiełznania jedzenie ponad normę kaloryczną. Głodu bym w to nie mieszała, bo raz, że osoby otyłe mają często rozepchane żołądki, a dwa, że czują głód wynikający np. z wahań insuliny, który nie ma nic wspólnego z tym pochodzącym z żołądka (ale wydaje się być bardzo podobny).
      Nie będę pisać, ile byłam w stanie zjeść (bo mi wstyd wink), ale kluczowym problemem była dla mnie ta kwestia niepohamowania - zwłaszcza względem słodyczy - że po prostu nie da się przejść koło alejki że słodyczami i nie kupić (i od razu zeżreć całej) czekolady czy przejść koło cukierni i nie zeżreć ciasta, a najlepiej to kilku. A jak jest pandemia i pokus brak, to można żreć cukier prosto z cukierniczki, bo człowieka tak ssie, że się nie da wytrzymać.
      3 tygodnie temu odstawiłam cukier i większość węglowodanów i powoli ten przymus zaczyna mnie opuszczać. Zaczynam rozumieć,czym jest prawdziwy głód i że można zaplanować posiłek, najeść się nim...i zapomnieć o jedzeniu na jakiś czas. Zobaczymy, jak to się dalej ułoży, ale pierwszy raz widzę jakieś światełko w tunelu i szansę na ogarnięcie się z tym jedzeniem.
      • alpepe Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:14
        gratuluję. 3maj się.
      • fornita111 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:39
        Trzymam kciuki. Wg mnie duzo juz zrobilas- nie oszukujesz sie, nie wypierasz problemu, podjelas walke smile
        • fantomowy_bol_mozgu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:39
          Dzięki, przyda się, bo przede mną bardzo długa droga smile pracuję z psychoterapeutką, a ona jeszcze dodatkowo sugeruje psychodietetyka, bo sama przyznała, że jej trochę brakuje kompetencji (m.in jeśli chodzi o wpływ insuliny na ataki głodu).
          • grey_delphinum Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:54
            Wazę 54 kg przy wzroście metr sześćdziesiąt w kapeluszu 😉
            Chcialabym schudnąć te 4 kg, ale ponieważ nie uprawiam zadnego sportu, to jest to trudne, mimo ze się nie obzeram, bo nie potrafię - jeden kęs za dużo i mam gwarantowanego pawia. Potrafię wymiotować nawet dwa-trzy razy w tygodniu, bo czasami wydaje mi się, ze nie jestem syta, a nagle, naprawdę niespodziewanie, organizm sam wszystkiego się pozbywa. Jeśli nie mogę wymiotować, to okrutnie fizycznie się męczę.
            Wczoraj zjadlam na obiad trzy małe i cienkie placki ziemniaczane z surówką z czerwonej kapusty. Po dwóch bylam jeszcze naprawdę głodna, po zjedzeniu trzeciego... no cóż.
            • pani_tau Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:36
              Jesteś w leczeniu? Zęby ci nie poleciały od ciągłego wymiotowania?
              • georgia.guidestones Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:41
                Co za problem umyc zaraz po? Ja mam tak nadwrazliwe zeby, ze nie ruszam sie bez szczoteczki i pasty. Wymiotowanie mnie nie dotyczy, ale po glupiej kawie w pracy, czy salatce, tez myje.
                • 35wcieniu Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:14
                  Co za problem umyc zaraz po?

Taki że masz w jamie ustnej kwas, a działając szczoteczką na zęby poddane działaniu kwasu, niszczysz szkliwo. Z tego samego powodu nie powinno się myć zębów od razu po zjedzeniu cytrusów.
                • pani_tau Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:48
                  Ale czy leczysz te wymioty?
            • ga-ti Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:25
              Przepraszam, ale czy Ty nie masz problemów z bulimią albo czymś takim podobnym? Rozumiem mały żołądek i małe porcyjki, jak zjem więcej to czuję się pełna, obżarta, uf, nie wcisnę w siebie już nic itp. ale żeby wymiotować 2-3 razy w tygodniu?
              • thea19 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:31
                też o tym samym pomyślałam. Powinna się zdiagnozować w tym kierunku. Nikt zdrowy nie wymiotuje po zjedzeniu 3 placków.
                • grey_delphinum Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:14
                  No mam tak od dzieciństwa. Jedna łyżeczka więcej do buzi i ... nawet kilka razy dziennie,bo bylam skrajnym niejadkiem i mama wmuszala mi jedzenie.
                  Ale owszem, diagnozowalam się, miałam gastro i wyszło, ze mam helicobacter pyroli, ale nie wiem, czy to jest jakoś powiązane. Poza rym ok.
                  Bulimia raczej nie pasuje, bo ja nie mam epizodów czyszczenia lodówki,obzerania się I wymuszanie wymiotow.
                  • thea19 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 21:53
                    są różne wariacje bulimii. Mam kuzynkę, którą odwiedzałam na oddziale psychiatrycznym - miała bulimię i anoreksję w jednym - miała rozmiar 32 w porywach, jak byłyśmy na zakupach ubraniowych, to ciężko było coś dla niej znaleźć. Zjadała normalny posiłek i zaraz go zwracała, nie miała epizodów pochłaniania wszystkiego. Po leczeniu odrobinę przytyła.
      • ga-ti Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 13:31
        Fantomowy, trzymam kciuki! Dobrze, że jesteś pod opieką psychoterapeuty. Ja uważam, że ludzie mających problemy z nadwagą wynikającą z nadmiernego jedzenia, powinni być pod opieką psychologa, psychodietetyka lub chociaż mieć wsparcie w grupie wsparcia. Sami w dużej mierze nie są w stanie sobie poradzić.
        Niestety, dobrych fachowców trudno znaleźć (modna psychodietetyka produkuje 'fachowców') oraz jest bardzo nikła świadomość takiej potrzeby nawet wśród lekarzy. Nawet Klinika żywienia nie oferuje takiego wsparcia uncertain
    • chocolatemonster Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:11
      A to juz ktos (genialnie) kiedys na forum okreslil, ze obzeranie sie to jedzenie wiecej niz je autor danej wypowiedzi. Np ja wczoraj zjadlam owsianke, udko kurczaka, surowke i arbuza a ty jajecznice, dwie bulki, zupe, kawalek ciasta, rybe na parze i salaterke truskawek - wiadomo, ze ty sie obzerasz a ja noe😉
    • georgia.guidestones Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 10:50
      Jesc powyzej zapotrzebowania energetycznego, poczytaj o podstawowej i calkowitej przemianie materii. Na antydepresantach typu ssri dodatkowo metabolizm spowalnia i ludzie jedza wiecej wegli/tluszczu niz faktycznie potrzebuja, a potem na ematce padalec.z.foteli dworuje z ich nadwagi.
      • snakelilith Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:25
        Padalec.z.foteli to młody pyrtek i ignorant. O ludzkim metaboliźmie nie wie niczego. Wydaje mu się też, że zawsze zatrzyma młodzieńczą chudość, bo ma na razie energię skakać za piłką, ale fakty są bezlitosne, mężczyźni w Polsce tyją na potęgę i w drugiej płowie życia już teraz mają BMI wyższe do kobiet w tej samej grupie wiekowej. I to zupełnie bez fizjologicznie wyższej masy tłuszczowej, ciąży, porodów i zawirowań hormonalnych, z którymi muszą dać sobie radę kobiety.
        • homohominilupus Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:25
          snakelilith napisała:

> Padalec.z.foteli to młody pyrtek i ignorant. O ludzkim metaboliźmie nie wie nic
          > zego. Wydaje mu się też, że zawsze zatrzyma młodzieńczą chudość, bo ma na razie
          > energię skakać za piłką, ale fakty są bezlitosne, mężczyźni w Polsce tyją na p
          > otęgę i w drugiej płowie życia już teraz mają BMI wyższe do kobiet w tej samej
          > grupie wiekowej. I to zupełnie bez fizjologicznie wyższej masy tłuszczowej, ci
          > ąży, porodów i zawirowań hormonalnych, z którymi muszą dać sobie radę kobiety.
          >

Skąd wiesz że jest szczupły? Oczami wyobraźni widzę chude nóżki, małe, lepkie rączki, rysujący się ciążowy brzuszek bo sobie chlopina piwka perła, schabowego i kiełbasy nie żałuje, poczatki lysiny na czubku głowy i pederastke.
          • snakelilith Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:55
            homohominilupus napisała:

> Skąd wiesz że jest szczupły? Oczami wyobraźni widzę chude nóżki, małe, lepkie r
            > ączki, rysujący się ciążowy brzuszek bo sobie chlopina piwka perła, schabowego
            > i kiełbasy nie żałuje, poczatki lysiny na czubku głowy i pederastke.

Nie napisałam szczupły, a chudy. W sensie niskiej wagi, bo się tym chwalił. Ale to niczyja zasługa, genetyczne szczęście, które u większości facetów kończy się w pewnym wieku i radosne uznajmianie światu, jako to zarąbiście łatwo jest być chudzielcem w wieku lat 30 doprowadza mnie zawsze do śmiechu. I dokładnie tak jak piszesz, cherlawa budowa ciała dziś, za kilka lat "witaj brzusiu, żegnaj siusiu". I będzie zdziwko, że jak to tak? Przecież jem tak samo jak zawsze. Ano właśnie. big_grin
      • homohominilupus Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 11:36
        No ale wypociny padalca to chyba nie jest coś czym warto się przejmować? Ci ludzie mają poważniejszy problem.
    • raadhiyah2020 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:18
      Obzeranie sie to jest jedzenie wiecej niz sie potrzebuje do normalnego funkcjonowania. BMI - czyli stosunek wagi do wzrostu, prawodlowe ma pewien zakres. Jesli pokazuje wiecej to znaczy ze sie je wiecej niz potrzeba. Mozna sobie wmawiac ze przyczyna jest tarczyca, insulinoopornosc czy co tam sie wymysli ale fakty sa takie ze to jest jedzenie a dokladnie jego ilosc.
      • gru_z_gru Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:58
        Czyżby? To jakim cudem dwie osoby jedzące tyle samo mają różne parametry?
        • raadhiyah2020 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 14:21
          gru_z_gru napisała:

> Czyżby? To jakim cudem dwie osoby jedzące tyle samo mają różne parametry?

Cudow nie ma.
        • auksencja15 Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 15:43
          Zależy jaka maja podstawowa przemianę materii i całkowita przemianę materii.
          • milupaa Re: Czym jest obżeranie się? 10.08.20, 01:07
            Bo mają inna wagę, inny.wzrost, inny wiek, inne zapotrzebowanie kaloryczne, inna przemianę materii?
    • bo_ob Re: Czym jest obżeranie się? 06.08.20, 12:30
      obżarstwo to zjadanie więcej, niż człowiek potrzebuje do funkcjonowania, jedzenie więcej niż trzeba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka