Dodaj do ulubionych

Łazienka - plan

16.08.20, 12:12
Obserwuj wątek
    • kasiaakasiaa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:13
      Zerknijcie czy taki uklad ma sens? łazienka szerokość ok 2m i dlugosc 2,90.Będzie wanna z parawanem.Tam gdzie zaznaczona umywalka blat na całej scianie z umywalką...
      • kasiaakasiaa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:18
        W tym stylu blat
      • feiticeira Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:19
        Z wanny będziesz korzystać najrzadziej, więc jeśli wystarczyłoby szerokości łazienki to dałabym ja na ścianę lewa, tam, gdzie planujesz umywalki, a blat dałabym tu, gdzie wanna.
        • kasiaakasiaa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:21
          Na scianie z blatem na planie obok wc jest komin wie trzebaby bylo odsunąć sie z wanną od sciany.
          • mikams75 Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:35
            duzy jest ten komin? Moznaby wygospodarowac miejsce na jakies poleczki. Mnie sie tez bardziej widzi wanna na tej scianie. I wc nie przy samych drzwiach.
          • feiticeira Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:36
            Kwestia tego jak bardzo - czy powstałaby fajna półeczka na kosmetyki, czy jednak komin jest za szeroki i byłoby brzydko. Jeśli byłoby ok, to wtedy WC w zabudowie można przysunąć bliżej wanny.
            Ale to Twoja łazienka smile
            Metraż nieduży, więc tym bardziej trzeba zadbać o ergonomię, a mam wrażenie, że wcześniej czy później przeciskanie się pomiędzy wanna a lubelskiem żeby dojść do umywalki zaczęło by mnie drażnić.
            A pralkę planujesz w łazience?
            • feiticeira Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:36
              Kibelkiem miało być, nie lubelskiem big_grin
            • kasiaakasiaa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:40
              Tam ma byc wanna z parawanem czyli prysznic i wanna w 1 .poleczka ok z tym ze wszystko byloby zachlapywane wodą biorac prysznic, raczej jestesmy prysznicow, wiec niepraktyczne sad
              • mikams75 Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:46
                to bylby duzy prysznic, wiec poleczki nie musialyby byc na calosci a od strony gdzie sie mniej leje. Fakt, ze beda zachlapywane i jest dodatkowy element do sprzatania, ale poleczki-wglebienia z plytek z delikatnym spadem, zeby sie woda nie zbierala sa bardzo praktyczne. Szampony i tak musisz gdzies trzymac.
              • mamtrzykotyidwa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 17:22
                Jak jesteście prysznicowi, to nie rób wanny z parawanem, to bardzo niewygodne. Wanna jest zbyt wąska do mycia się na stojąco, ma półokrągłe dno, na którym się niewygodnie stoi, niewygodnie się do niej wchodzi i niewygodnie z niej wychodzi, zostaw prysznic i taka wannę, jak była zaprojektowana, albo zrób mniejszą, prostokątną, taką do posiedzenia, jak się komuś zachce i większy prostokątny prysznic, w którym będzie luz.
      • turzyca Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:22
        Czyli żeby umyć ręce musisz przejść przez całą łazienkę?
        Za to jak ktoś nie domknie drzwi, lecąc do toalety z pardon le mot sraczką, to cały zadek będzie mieć wyeksponowany?
        • kasiaakasiaa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:23
          Ta łazienka jest maławink wiec to nie będą spacery po wielu metrach
          • turzyca Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:38
            Większość łazienek jest mała.
            Ale wyobraź sobie, że masz ręce upaprane czymś obrzydliwym i chcesz je natychmiast umyć, coś jest paprzące i zostawia ślady. Jak masz umywalkę koło drzwi, to jedyne co musisz zrobić, to otworzyć łokciem drzwi, podnosisz uchwyt kranu i myjesz, w Twoim układzie musisz zapalić światło i jeszcze tych kilka kroków przejść. Wyobraź sobie coś, co wzbudza i Ciebie odruch wymiotny i konieczność obijania się o meble.

Mogę wymieniać dalsze argumenty, ale ogólnie mieszkałam w życiu w kilkunastu mieszkaniach. I przekonałam się, że podstawowe zasady projektowania wynikają z doświadczenia, a ich łamanie kończy się zmniejszeniem wygody. Umywalka musi być blisko drzwi, kibelek dalej, żeby zachować intymność w razie kryzysu, ale łatwo dostępny, żeby uniknąć spotęgowania kryzysu. Wanna ustawiona tak, żeby w razie czego dało się w niej kogoś wygodnie umyć (złamania zdarzają się najlepszym).
            • kasiaakasiaa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:42
              Ok uklad wanny moge zmienic , umywalki tez, wc nie...
            • laura.palmer Re: Łazienka - plan 16.08.20, 17:33
              Wiesz co, ja mam kijowo zaprojektowaną łazienkę z umywalką na końcu i jak żyję nie przypominam sobie sytuacji, że akurat to stanowiło problem. Moja łazienka też jest malutka, dojście do umywalki to nie jest "przejście przez całą łazienkę" i "obijanie się o meble", tylko zrobienie jednego kroku, bo o jakim chodzeniu my mówimy w pomieszczeniu, które ma 2 czy 3m długości.

Nigdy też nie zdarzyło mi się nie zamknąć drzwi jak idę do toalety, nawet ze sraczką. Nie zdarzyło się to też żadnemu domownikowi. Wydumane problemy.
      • ichi51e Re: Łazienka - plan 16.08.20, 13:01
        Moim zdaniem bedziesz sie potykac o sedes na wejsciu
    • 35wcieniu Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:27
      Układ jak układ, normalne upchnięcie na takim metrażu, ale sedesu w tym miejscu też nie rozumiem.
      • kasiaakasiaa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:33
        A gdzie?
        • kk345 Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:42
          Dalej od drzwi.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:44
      Będzie mało miejsca wanna/kibel i to w ciągu pieszym - nie rób tak bo będziesz obijała kolana.
      Te projekty mieszkań wbrew temu, że to gotowce są przemyślane.
      Deweloper ich nie rysował tylko projektant dysponując tym co ma próbował logicznie ułożyć całość.
      • mikams75 Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:50
        ojj tu mozna dyskutowac, moje doswiadcznie mi mowi, ze deweloper to sobie tylko rysowal, w moim przypadku szczegolnie kuchnie, na dwoch malutkich scianach upchnal tyle rzeczy, ze szok i jeszcze sie zmiescila wielka lodowka i stol z krzeslami. W rzeczywistosci projektant mial duzy problem z upchnieciem podstawowych sprzetow i wygospodarowaniem sensownego kawalka blatu. Bez stolu.
    • mikams75 Re: Łazienka - plan 16.08.20, 12:54
      przelicz dokladnie ile zostaje na przejscie miedzy wanna a wc, najlepiej sobie zwizualizuj w domu z kartonami i szmatami, zeby bylo w przestrzeni a nie tylko po podlodze. Zabudowane elementy (jak np. parawan) sa duzo wieksze niz nam sie wydaje mierzac tylko po podlodze.
    • kasiaakasiaa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 16:42
      A taki uklad? Jak ktoś radzil na poczatku? Wanna na ścianie z kominem.np wanna duża 170/180cm? Szerokosc z tego co sprawdzalam okolo 75/80cm. Przy kominie mozna zrobic z plytek przedluzenie wanny a na scianie wnekowe półki. W tym pomysle opcja bez funkcji wanno prywsznica tylko sama wanna a kabina na parterze.
      Obok wc ( ile odsunąć od wanny). Ta ściana z wc ma 2m potem sa juz drzwi.Czyli wanna z zabudowa komina ok 1m i metr zostaje na usadowienie wc. i umywalka vis a vis drzwi?
      • kasiaakasiaa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 16:58
        I jeszcze pytanie gdzie recznikowiec? smile
        • kasiaakasiaa Re: Łazienka - plan 16.08.20, 18:34
          Lub wanna i umywalka w 1 linii?recznikowiec obok wc przy drzwiach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka