czerwonylucjan 19.08.20, 19:34 Mam wrazenie, ze najlwpsze efety maja ludzie stosujacy duze, uderzeniowe dawki ale raz dwa razyvw tyg niz ci ktorzy biora srednie ale miesiacami. Jakie sa wasze doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memphis90 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 20:08 Na pewno...? Z badań wynika, że jest to dokładnie obojętne. Wit D ulega kumulacji, więc nie ma znaczenia, czy przyjmujesz dawkę tygodniową czy dzielisz ja na 7 dawek dziennych. Były nawet badania w których podawano dawkę np 50000j raz na 2- 3 m-ce, ale wówczas wzrasta ryzyko działań niepożądanych. "Another study was set to evaluate the effect of daily and monthly dosing of D2 or D3 on circulating 25OHD; the frequency of dosing did not significantly impact 25OHD levels, but the compliance to the treatment was higher in the monthly group." Odpowiedz Link Zgłoś
fandorina Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 20:53 Czy wit. D wytwarzana naturalnie pod wpływem promieni słonecznych też ulega kumulacji? Czy jest sens wystawiać się na słońce ( w granicach rozsądku) aby zakomunikować na jesień? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:20 Tak, ulega kumulacji, ale żeby wytworzyć dużo naturalnej D3 pod wpływem UV trzeba... narazić się na równie duże dawki UV bez filtra, co zwiększa ryzyko czerniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 09:19 memphis90 napisała: > Tak, ulega kumulacji, ale żeby wytworzyć dużo naturalnej D3 pod wpływem UV trze > ba... narazić się na równie duże dawki UV bez filtra, co zwiększa ryzyko czerni > aka. > Wystarczy 20 minut w godzinach 11-13 aby wytwarzanie tej witaminy było efektywne. Ekspozycja powinna obejmować jak największą powierzchnię ciala, czyli biustonosz to maksimum, które można założyć🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 09:28 oczywiście każdy może przez całe lato wygospodarować 20 minut, żeby prawie nago poleżeć na słońcu Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 21:58 kurde, mnie lekarz przepisał 2 x w tyg po 20000 j czyli tygodniowo 50000 j, ale nie mam żadnych skutków niepożądanych, a przynajmniej ich nie czuję. a zażywam już 3 miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:14 No przecież nie musisz mieć... Ale robiono badania w różnych grupach wiekowych i w różnych dawkach, inaczej wygląda takie 50 000 u noworodka, inaczej u dorosłego. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:16 nie ali ci serce? możesz zasnąć? nie wstajesz wyspana o 5 rano? Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:41 nic z tych rzeczy, żadnych problemów z sercem, zasypiam dość późno ok 2 w nocy bo lubię poczytać, wstaje koło 9, bo zaczynam zdalną pracę, czuję się dobrze. Mam nadzieję, ze lekarz wie co robi przypisując mi taką dawkę, zleca mi różne badania, może w którymś odkrył jakieś niedobory, a że on mrukowaty to nic mi nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:53 biorę Dekristol jest na receptę na ulotce napisano D3 Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:55 no to masz fajnie że nie masz skutków ubocznych. ja nie mogę przekroczyć 10 tys na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 20:16 Nie powinno mieć to znaczenia, weź na jest sumaryczna ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 20:20 Tak tez zawsze uwazalam i tak bralam. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:04 Ale w lecie o wit D? Nie lepiej przestać się smarować kremami z filtrami wychodząc na chwilę na dwór i przestać w ogóle używać kremów z filtrem większym niz 30 na plaży? Obecnie epidemia niedoboru wit. D jest związana właśnie z paranoicznym chronieniem się przed słońcem a dodatkowo z dużo rzadszym przebywaniem na słońcu i obowiązkowo czapeczka z daszkiem koszulki z filtrami a za kilka lat komplet chorób autoimmunologicznych - czytałam kilka opracowań w temacie i dają do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:13 Mialam badany poziom vit.D we wrzesniu . Cale lato spedzilam na dworze i filtrami sie nie smarowalam. Mialam niedobor. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:19 Cuda panie. Może normy zbyt wyśrubowane Ludzkość pędzi do unicestwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 08:25 U mnie to samo. 5 lat brałam codziennie po 2tys i nie mogłam dojść do poziomu optymalnego. Lekarka wówczas przepisała mi 4tys, a ja po samodzielnym studiowaniu literatury biorę 12tys. Nawet latem. Wreszcie mam poziom optymalny. Odpowiedz Link Zgłoś
gliminstory Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:31 ja np mam cerę naczyńkową, mam zalecane filtry na twarz i chronienie skóry przed słoncem Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:34 Powiem brzydko ... to należy odsłonić dupę. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 09:08 Z tego co gdzieś kiedyś czytałam, najlepiej wystawiać kończyny do słońca, jeśli chodzi o produkcję wit. D3, bo to jest najefektywniejsze, więc twarzy nie musisz akurat opalać Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 09:21 kryzys_wieku_sredniego napisał(a): > Ale w lecie o wit D? > Nie lepiej przestać się smarować kremami z filtrami wychodząc na chwilę na dwór > i przestać w ogóle używać kremów z filtrem większym niz 30 na plaży? > Obecnie epidemia niedoboru wit. D jest związana właśnie z paranoicznym chronien > iem się przed słońcem a dodatkowo z dużo rzadszym przebywaniem na słońcu i obow > iązkowo czapeczka z daszkiem koszulki z filtrami a za kilka lat komplet chorób > autoimmunologicznych - czytałam kilka opracowań w temacie i dają do myślenia. Otóż to. Paranoja z tymi filtrami Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:07 Moje takie, ze endokrynolog przepisala 20000 j na receptę do łykania raz w tyg. Wyniki podskoczyły wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 08:23 Ja regularnie codziennie biorę 12 tys. Odpowiedz Link Zgłoś