Dodaj do ulubionych

Duze dawki wit d

19.08.20, 19:34
Mam wrazenie, ze najlwpsze efety maja ludzie stosujacy duze, uderzeniowe dawki ale raz dwa razyvw tyg niz ci ktorzy biora srednie ale miesiacami. Jakie sa wasze doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 19:44
      z badań wynika odwrotnie.
      • memphis90 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 20:08
        Na pewno...? Z badań wynika, że jest to dokładnie obojętne. Wit D ulega kumulacji, więc nie ma znaczenia, czy przyjmujesz dawkę tygodniową czy dzielisz ja na 7 dawek dziennych. Były nawet badania w których podawano dawkę np 50000j raz na 2- 3 m-ce, ale wówczas wzrasta ryzyko działań niepożądanych.

"Another study was set to evaluate the effect of daily and monthly dosing of D2 or D3 on circulating 25OHD; the frequency of dosing did not significantly impact 25OHD levels, but the compliance to the treatment was higher in the monthly group."
        • fandorina Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 20:53
          Czy wit. D wytwarzana naturalnie pod wpływem promieni słonecznych też ulega kumulacji? Czy jest sens wystawiać się na słońce ( w granicach rozsądku) aby zakomunikować na jesień?
          • memphis90 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:20
            Tak, ulega kumulacji, ale żeby wytworzyć dużo naturalnej D3 pod wpływem UV trzeba... narazić się na równie duże dawki UV bez filtra, co zwiększa ryzyko czerniaka.
            • ykke Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 09:19
              memphis90 napisała:

> Tak, ulega kumulacji, ale żeby wytworzyć dużo naturalnej D3 pod wpływem UV trze
              > ba... narazić się na równie duże dawki UV bez filtra, co zwiększa ryzyko czerni
              > aka.
              >
              Wystarczy 20 minut w godzinach 11-13 aby wytwarzanie tej witaminy było efektywne. Ekspozycja powinna obejmować jak największą powierzchnię ciala, czyli biustonosz to maksimum, które można założyć🙂
              • bib24 Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 09:28
                oczywiście każdy może przez całe lato wygospodarować 20 minut, żeby prawie nago poleżeć na słońcu smile
        • ivaz Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 21:58
          kurde, mnie lekarz przepisał 2 x w tyg po 20000 j czyli tygodniowo 50000 j, ale nie mam żadnych skutków niepożądanych, a przynajmniej ich nie czuję. a zażywam już 3 miesiąc
          • memphis90 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:14
            No przecież nie musisz mieć... Ale robiono badania w różnych grupach wiekowych i w różnych dawkach, inaczej wygląda takie 50 000 u noworodka, inaczej u dorosłego.
          • bib24 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:16
            nie ali ci serce? możesz zasnąć? nie wstajesz wyspana o 5 rano?
            • ivaz Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:41
              nic z tych rzeczy, żadnych problemów z sercem, zasypiam dość późno ok 2 w nocy bo lubię poczytać, wstaje koło 9, bo zaczynam zdalną pracę, czuję się dobrze.
              Mam nadzieję, ze lekarz wie co robi przypisując mi taką dawkę, zleca mi różne badania, może w którymś odkrył jakieś niedobory, a że on mrukowaty to nic mi nie mówi.
              • bib24 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:47
                a jesteś pewna że to d3? może d2?
                • ivaz Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:53
                  biorę Dekristol jest na receptę na ulotce napisano D3
                  • bib24 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 22:55
                    no to masz fajnie że nie masz skutków ubocznych. ja nie mogę przekroczyć 10 tys na raz.
    • leni6 Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 20:16
      Nie powinno mieć to znaczenia, weź na jest sumaryczna ilość.
      • czerwonylucjan Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 20:20
        Tak tez zawsze uwazalam i tak bralam.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:04
      Ale w lecie o wit D?
      Nie lepiej przestać się smarować kremami z filtrami wychodząc na chwilę na dwór i przestać w ogóle używać kremów z filtrem większym niz 30 na plaży?
      Obecnie epidemia niedoboru wit. D jest związana właśnie z paranoicznym chronieniem się przed słońcem a dodatkowo z dużo rzadszym przebywaniem na słońcu i obowiązkowo czapeczka z daszkiem koszulki z filtrami a za kilka lat komplet chorób autoimmunologicznych - czytałam kilka opracowań w temacie i dają do myślenia.
      • mrs.solis Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:13
        Mialam badany poziom vit.D we wrzesniu . Cale lato spedzilam na dworze i filtrami sie nie smarowalam. Mialam niedobor.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:19
          Cuda panie.
          Może normy zbyt wyśrubowane tongue_out
          Ludzkość pędzi do unicestwienia.
        • nutella_fan Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 08:25
          U mnie to samo. 5 lat brałam codziennie po 2tys i nie mogłam dojść do poziomu optymalnego. Lekarka wówczas przepisała mi 4tys, a ja po samodzielnym studiowaniu literatury biorę 12tys. Nawet latem. Wreszcie mam poziom optymalny.
      • gliminstory Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:31
        ja np mam cerę naczyńkową, mam zalecane filtry na twarz i chronienie skóry przed słoncem
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:34
          Powiem brzydko ... to należy odsłonić dupę.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 09:08
          Z tego co gdzieś kiedyś czytałam, najlepiej wystawiać kończyny do słońca, jeśli chodzi o produkcję wit. D3, bo to jest najefektywniejsze, więc twarzy nie musisz akurat opalać smile
      • ykke Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 09:21
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Ale w lecie o wit D?
        > Nie lepiej przestać się smarować kremami z filtrami wychodząc na chwilę na dwór
        > i przestać w ogóle używać kremów z filtrem większym niz 30 na plaży?
        > Obecnie epidemia niedoboru wit. D jest związana właśnie z paranoicznym chronien
        > iem się przed słońcem a dodatkowo z dużo rzadszym przebywaniem na słońcu i obow
        > iązkowo czapeczka z daszkiem koszulki z filtrami a za kilka lat komplet chorób
        > autoimmunologicznych - czytałam kilka opracowań w temacie i dają do myślenia.

Otóż to. Paranoja z tymi filtrami
    • joyce_byers Re: Duze dawki wit d 19.08.20, 23:07
      Moje takie, ze endokrynolog przepisala 20000 j na receptę do łykania raz w tyg. Wyniki podskoczyły wreszcie.
    • nutella_fan Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 08:23
      Ja regularnie codziennie biorę 12 tys.
      • treo.tralve Re: Duze dawki wit d 20.08.20, 09:29
        Ale co ile? Codziennie??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka