Dodaj do ulubionych

polećcie proszę książkę

19.08.20, 20:30
o ewolucji hominidów. Rzetelną, ale przystępną, żeby antybiolog mógł zrozumieć. I aktualną.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: polećcie proszę książkę 19.08.20, 22:25
      Robin Dunbar, Człowiek. Biografia
      • nangaparbat3 Re: polećcie proszę książkę 19.08.20, 22:41
        Dziękuję, już zamówiłam smile
      • kura17 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 10:25
        > Robin Dunbar, Człowiek. Biografia

wlasnie sobie zdalam sprawe, ze to "ten od liczby Dunbara" wink ksiazke sobie kupie, inne tez wygladaja fajnie.
        • nangaparbat3 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 10:48
          Właśnie, dużo ich. Mam nadzieję że nie wpadnę jak z de Waalem - jak widzę, muszę się powstrzymywać,zeby nie kupić, chociaż już mam, a większość przeczytałam big_grin
    • kura17 Re: polećcie proszę książkę 19.08.20, 22:56
      nie wiem, czy jest polski tytul, ale ksiazka w oryginale (po angielsku) jest swietna, a autor jest mocarzem paleontologi wink jesli w jakiejs ksiazce o ty temacie sa cytowane/wspominane dwie osoby, to jest to Karol Darwin i Chris Stringer.

Chris Stringer "lonely survivors" - swietna ksiazka i bardzo na czasie.

polecam tez Jareda Diamonda "Trzeci szympans" - ale ta jest starsza i troche informacji przybylo i troche hipotez sie zmienilo (ze wzledu na nowe fakty).
      • nangaparbat3 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 09:18
        Dziękuję. "Trzeciego szypmansa" mam, pasjonujący.
        Stringera poczytam, jak przetłumaczą, po angielsku by mnie przeroslo sad

• kura17 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 10:24
          straszna szkoda, ze go nie przetlumaczono jeszcze ... moze bym to sama zrobila, jakbym miala czas wink

czytalas inne ksiazki Diamonda? jest ich kilka, nie wszystkie doslownie o ewolucji hominidow, ale wszystkie fascynujace. jestem wielka fanka obu panow.
          • nangaparbat3 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 10:53
            Nie, jego tylko tę jedną. Jakieś 25 lat temu miałąm fazę na tę tematykę, teraz mi wraca. Robiąc porządki natknęłam się na "Ziarna mowy" Jean Atchison i czytam, ale to już stare.
            • kura17 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 12:01
              to polecam inne, moje ulubione to:

lubimyczytac.pl/ksiazka/4928836/strzelby-zarazki-i-stal-krotka-historia-ludzkosci

lubimyczytac.pl/ksiazka/50416/upadek-dlaczego-niektore-spoleczenstwa-upadly-a-innym-sie-udalo
              • aandzia43 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 13:09
                Drugej nie znam, ale pierwsza to też moja ulubiona smile
                • kura17 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 13:14
                  druga analizuje rozne spoleczenstwa w przeszlosci oraz pare terazniejszych, ktore stanely przed kryzysem - zginac lub przezyc. niektore (wiecej) zginelo, ale sa i pozytywne przyklady.
                  polecam, bardzo dobra ksiazka.
                  • aandzia43 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 13:17
                    Dzięki
    • woman_in_love Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 10:41

To herezja.
      Poczytaj lepiej Biblię, a nie prosisz o głupoty. Biblia cię oświeci.

• nangaparbat3 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 10:54
        Wyobraź sobie, że Biblię przeczytałam kiedyś, w całości.
        • woman_in_love Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 11:03
          przeczytaj jeszcze raz, bo nic nie zrozumiałaś
          • mama-ola Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 11:28
            Odradzam. Znajoma przeczytała i się zateizowała. Wierzący niech się trzymają od Biblii z daleka.
    • saszanasza Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 11:34
      Moja biblia to „Sapiens” Harariego. Napisana bardzo przystępnie i bardzo dobrze poprowadzona w czasie,
      • kura17 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 12:18
        ale sapiens jest o czym innym, to nie jest dobra ksiazka, jesli ktos chce poczytac o ewolucji hominidow.
        • nangaparbat3 Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 12:57
          Ale dobra.
          Jaju - co jakiś czas przypominają mi się słowa kolegi na pierwszym roku studiów: Siedziałem w czytelni, rozejrzałem się, zobaczyłem półki do sufitu pełne książek, pomyślałem, że to tylko maleńka cząstką istniejacych książek i że gdybym przez całe życie nic nie robił, tylko czytał, i tak nie dałbym rady.

Z drugiej strony czuję niezwykłą przyjemność myśląc, że świat pełen jest nieprzeczytanych dotąd przeze mnie książek, na przykład stoją na półce tomy "Na wysokiej połoninie", to tak jakby wiedzieć, ze ma się w domu skrab i w każdej chwili można po niego sięgnąć.
        • saszanasza Re: polećcie proszę książkę 20.08.20, 13:03
          kura17 napisała:

> ale sapiens jest o czym innym, to nie jest dobra ksiazka, jesli ktos chce poczy
          > tac o ewolucji hominidow.
          >
          >
          No fakt, to inny gatunek, zasugerowałam się tym, że Harrari też analizuje człowieka pod kątem ewolucji w zasadzie od początkowych stadiów ewolucji, choć nie jestem pewna czy nawiązuje do hominidów, chociaż wydaje mi się, że te gatunki gdzieś sie tam przenikają,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka