Dodaj do ulubionych

on nie chce ślubu

20.08.20, 09:36
Meżczyzna nie chce ślubu ale chce ze mna dzieci, zaplanowane za rok bo ja tak chce . Mówi ze slub nie jest mu do niczego potrzebny, ze bez sensu w tych czasach brac slub. Zarabia o wiele wiecej ode mnie i zastanawiam sie czy to ma wplyw na jego decyzje, moze woli rozdzielnosc majatkowa ale dla mnie nie byloby problemu z intercyza. Nie wiem co o tym myslec. Czy w tych czasach slub daje jakokolwiek gwarancje? zabezpieczenie? sama sie nad tym zastanawiam
Obserwuj wątek
    • wbka1 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 09:41
      Kluczowe pytanie: ile macie lat? Przecież to warunkuje podpowiedzi.
    • tt-tka Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 09:42
      Dzieci zaplanowane za rok ? To przez rok pan sobie pouzywa, a po roku sie zmyje. Do tego slub mu rzeczywiscie zbedny, meduzo.
    • mama-ola Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 09:46
      > Nie wiem co o tym myslec.

Musisz coś myśleć, coś czuć. Sama. Pan ma skonkretyzowane poglądy, czemu Ty nie masz? Ile lat inni Ci mają mówić, co masz myśleć? Sama to przemyśl.
    • iwoniaw Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 10:15
      Nie powinnaś pytać na forum, twoje problemy mógłby rozwiązać tylko lekarz medyczny, przepisując odpowiednie farmaceutyki apteczne.
      • kurtkapuchowa Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 18:39
        genialne smile
    • ichi51e Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 10:17
      Jak tobie zalezy to nie ma co sie ladowac w taki uklad. Chce smietanki niech kupuje krowe.
    • thea19 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 11:38
      Czeskiego się naucz to zrozumiesz dobrze czy chce czy nie chce ślubu.
    • asfiksja Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 11:38
      W sensie, że chce z tobą zrobić dzieci, ale bez zobowiązań? To już zależy od kobiety, są takie, co czują się tym zaszczycone, są takie, co zabijają śmiechem, są takie, co latami pielęgnują w sobie obrazę i zaczynają sądzić, że wszyscy mężczyźni to świnie, co myślą tylko o jednym.
      • riki_i Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 11:45
        Hehehe, ten bokser z mózgiem ameby mi się przypomina. Szpilka chyba? Nawijał taki kit kochance, a jak zaszła w ciążę to miał to centralnie w dupie. I w tabloidach wyzywał ją od leniwych dziwek.
    • princy-mincy Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 11:58
      Slub nie daje zadnych gwarancji ani zabezpieczenia, co najwyzej w przypadku smierci partnera.
      Zapytaj sama siebie, czy i dlaczego slub jest dla Ciebie wazny/ nie jest wazny.
      Dla mnie dlugo nie byl wazny, mielismy dziecko, wspolny kredyt na dom, ale ja bylam i jestem niezalezna finansowo i moglabym sama ten kredyt splacac i dziecko utrzymac. Moj maz slubu chcial, ale nie naciskal. Dopiero po kilku latach sie zdecydowalismy na slub, ale z bardzo pragmatycznych powodow jak podatki, wspolnota majatkowa, uprawnienia np w szpitalu itp. Slubu nie zaluje, ale moglabym zyc bez niego.
      • daniela34 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 12:22
        princy-mincy napisała:

> Slub nie daje zadnych gwarancji ani zabezpieczenia, co najwyzej w przypadku smi
        > erci partnera.

No w Polsce jeszcze w przypadku rozwodu daje szansę na alimenty na rzecz współmałżonka. Szansę nie gwarancję oczywiście
        • princy-mincy Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 13:00
          Ile znasz par po rozwodzie, gdzie jedna strona musiala placic alimenty na ex malzonka?
          • daniela34 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 13:08
            Dlatego piszę, że dają szansę a nie gwarancję. Bo uzyskanie alimentów po rozwodzie wcale takie proste nie jest. Albo trzeba wykazać niedostatek (a to już jest naprawdę skrajna bieda), albo- żeby dostać alimenty za pogorszenie sytuacji majątkowej- trzeba wykazać wyłączną winę, co też w świetle orzecznictwa takie proste nie jest. Niemniej te alimenty w przepisach są i od czasu do czasu się je orzeka. Ja akurat znam trochę takich spraw, ale powiedzmy, że mam częściej do czynienia z rozwodami - tym samym znam większą populację rozwiedzionych.
          • wbka1 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 13:54
            Mówisz i masz: Kaziu Marcinkiewicz.
      • berdebul Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 13:50
        Daje zabezpieczenie dzieciom - dzieci urodzone w czasie trwania małżeństwa maja wpisanego męża jako ojca. Plus upraszcza sprawę uznania, dziedziczenia i ewentualnych alimentów.
        • princy-mincy Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 14:16
          W zwiazku wolnym tez mozna miec wpisane partnera jako ojca, nawet przed narodzeniem tego dziecka. Wiem, bo starsze moje dziecko od poczatku mialo wpisane kto jest ojcem.
          Na jego nazwisko nalegal on sam.

Wiem oczywiscie, ze rozne sa sytuacje zyciowe. Dla mnie slub nie byl nigdy zadna gwarancja ani zabezpieczeniem. Moze dlatego, ze sama bylabym w stanie utrzymac na dobrym poziomie i siebie i dziecko.
      • panterarei Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 13:58
        W małżeństwie masz:
        Domniemanie ojcostwa
        Obowiązek przyczyniania się do zabezpieczenia potrzeb rodziny
        Zazwyczaj wspólnotę majątkową, za którą idzie konieczność zgody przy zaciąganiu poważniejszych zobowiązań.
    • maliniak665 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 12:02
      no i bardzo dobrze. Z perspektywy czasu też bym nie brała.
    • megwhite25 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 12:16
      1. Gdzie mieszkacie ?
      2 . Czyje to mieszkanie?
      3. Czy w razie rozstania nie ładujesz z dzieckiem na bruku?
    • leni6 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 12:26
      Przy dużej różnicy zarobków na pewno wspólnota majątkową dużo zmienia. Wspólne rozliczanie podatków też może być korzystne (zależy ile Ty zarabiasz).
    • cosmetic.wipes Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 12:42
      Czy w tych czasach slub daje jakokolwiek gwarancje?

Daje gwarancję, że jak się wam z czeskim lekarzem medycznym popieprzy, to będziecie musieli ogarnąć także rozwód.
    • umi Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 13:35
      Wg mnie slub jest sens brac jak sie planuje dlugoterminowy zwiazek i monogamie, plus sa prowazne przeslanki ze plany wyjda. W innej sytuacji nie ma sensu, bo latwiej zwiac w razie W jak jest mniej zobowiazan.
      Jak Ty chcesz, to zmien go na takiego co chce. Nie ma sensu rezygnowac z pogladow kluczowych. Jak nie chcesz, to Wam po drodze i nie ogladaj sie na innych, bo to Twoje zycie. I o ile facet istnieje, to jakbys jednak chciala, nie marnuj czasu swojego i jego. Im szybciej zaczniesz szukac takiego z ktorym Ci po drodze, tym szybciej znajdziesz i machniesz sobie to dziecko legalnie.
      • igge Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 17:54
        big_grin
    • trillian Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 13:45
      A ty chcesz ślubu? Jak ty chcesz a jemu "jest niepotrzebny" ale brać absolutnie nie chce to ja bym mu dzieci nie rodziła, bo uważam że jak ktoś tak stawia sprawę: ślub jest dla mnie nieważny i nie daje żadnej gwarancji ale kategorycznie odmawiam, to znaczy że nie jesteś zbyt wysoko na liście priorytetów.
      To oczywiście dotyczy sytuacji gdy jednej stronie zależy na ślubie. Znam szczęśliwe pary gdzie ślub jest nieistotny dla obydwojga, to oczywiste że nie biorą.
    • piataziuta Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 13:46
      powiedziałabym mu, że w takim razie ja chcę milion, ale nie chcę przelewu, tylko w gotówce
      • bigzaganiacz Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 13:57
        Za co i od kogo chcesz ten milion
        • piataziuta Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 15:38
          wygugluj sobie "ultimatum"
    • mail-na-gazecie Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 14:03
      Mężczyźnie zwłaszcza dobrze zarabiającemu rzeczywiście ślub nie jest do niczego potrzebny. Jednak jeśli Cię szanuje, a powinien jako matkę Waszych przyszłych dzieci, to powinien wziąć pod uwagę Twoje zdanie. Gdybym była na Twoim miejscu, to nie rodziłabym dzieci Panu, który nie chce się za mną ożenić.
    • guacamole2020 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 17:25
      Dla kobiety macierzyństwo to inwestycja ze ujemną stopą zwrotu, czyli generuje więcej strat niż zysków. Wolne związki - cool, ale pakować się w nieślubne dzieci? Małżeństwo daje mimo wszystko jakieś poczucie pewności, a z panem ktory niby chce być z toba na całe życie, ale bez ślubu to bym sie na dzieci nie decydowała NIGDY. Opcja bycia Moniką Pikuła, która niedawno miała okazję ogładać w tabloidach ŚLUB KOŚCIELNY niedawnego partnera Marcina Bosaka.... Nie dla mnie... I myślę że nie dla ciebie, skoro radzisz się na forum obcych ludzi...
    • bulzemba Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 17:43
      Zapytaj czy chce by dzieci miały jego nazwisko.

Mimo że sama się przekonałam, że małżeństwo może się skończyć takie postawienie sprawy kazało by mi się zastanowić czy facet myśli o mnie poważnie.
      • igge Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 18:05
        Podpowiem autorce:
        Jeśli kandydat na ewentualnego ojca Twoich dzieci zapyta jakie nazwisko mają mieć Wasze hipotetyczne dzieci, to znaczy, że dobrze rokujetongue_out
        • igge Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 18:06
          Ciebie zapyta.
    • igge Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 17:49
      wink
    • kropkacom Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 18:08
      Jeśli już masz takie myśli (nie twierdzę, ze bezpodstawne) to sobie daruj wspólne życie.
      • kropkacom Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 18:13
        No tak, troll.
    • heniek.8 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 18:16
      botakk napisała:
      > Czy w tych czasach slub daje jakokol
      > wiek gwarancje? zabezpieczenie? sama sie nad tym zastanawiam

ślub daje gwarancje że w przypadku rozwodu mogłabyś dochodzić połowy waszego majątku zebranego w czasie małżeństwa

jestem zwolennikiem żeby matka przez 3 lata opiekowała się dzieckiem więc przyjmijmy że po urodzeniu siedzisz w domu i nie zarabiasz nic smile

w przypadku małżeństwa - koleś zarabia 10k a ty nic - jest dyszka do podziału
      w przypadku konkubinatu - koleś rzuca się kilka miesięcy przed porodem i płaci 1 tys zł alimentów

małżeństwo to dobry deal dla kobiet
    • nangaparbat3 Re: on nie chce ślubu 20.08.20, 19:23
      Ślub nie daje żadnej gwarancji, ale wciąż jeszcze daje lepszą pozycję społeczną, czy może raczej towarzyską, zwłaszcza wśród osób starszych niż jakie 40 oraz o konserwatywnych poglądach.
      Jak powiedziała moja babcia: lepiej być rozwódką niż starą panną; miała rację i żadne zaklinanie rzeczywistości nie pomoże, stereotypy są wciąż silne i bardzo krzywdzące.
      Gdyby fakt wyższych zarobków miał wpływ na negatywną decyzję pana, nie wydaje się w ogóle materiałem na męża czy nawet poważnego partnera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka