Dodaj do ulubionych

Wąsy monstery

03.09.20, 08:50
Jeden z korzeni powietrznych ma już coś ze 170 cm. Monstera podarowana, nie mam za bardzo na nią miejsca, siedzi na wysokiej szafce w kuchni i rosną jej wąsy, w górę i w dół, bardzo długie. Co robić, drogie Bravo?
Obserwuj wątek
    • bigzaganiacz Re: Wąsy monstery 03.09.20, 08:57
      Zanies do barbera
      • alpepe Re: Wąsy monstery 03.09.20, 08:58
        czyli ciąć?
        • banicazarbuzem Re: Wąsy monstery 03.09.20, 09:02
          Na podłodze nie masz miejsca, żeby ją postawić?
          • banicazarbuzem Re: Wąsy monstery 03.09.20, 09:04
            I formować np jak na tym zdjęciu?
            • alpepe Re: Wąsy monstery 03.09.20, 09:15
              Nie, nie mam miejsca.
            • mikams75 Re: Wąsy monstery 03.09.20, 10:49
              ale co da stanie na podlodze i takie forrmowanie? ja wlasnie staram sie, zeby tak roslo, jeszcze nie jest takie duze ale wasy sa bardzo dlugie i piac sie nie chca.
        • bialeem Re: Wąsy monstery 03.09.20, 11:46
          Nie wolno ich ciąć!
    • aqua48 Re: Wąsy monstery 03.09.20, 09:07
      Wąsów się nie tnie, to korzenie powietrzne które szukają podparcia, uszkodzisz roślinę, możesz koniec wąsa włożyć do doniczki jeśli Ci on przeszkadza, ale najlepiej przesadź roślinę do większej doniczki i daj jej podporę, korzeń będzie się po niej piął..
      • homohominilupus Re: Wąsy monstery 03.09.20, 10:42
        Boshe, myślałam że to jest wątek o wielkich wąsach np jak u Dalego
      • mikams75 Re: Wąsy monstery 03.09.20, 10:53
        u mnie te wasy nie chca sie piac, rosna do dolu a jak wygne w strone podpory to sie zlamia. Jest ich kilka, tez bym sie chetnie pozbyla.
    • solejrolia Re: Wąsy monstery 03.09.20, 12:52
      Właśnie ostatnio obcięłam.

Wąsów było już DUŻO, i też były długie, ze 2 metry to miały. NAjpierw obcięłam, po czym stwierdziłam, ze chyba pora na rozsadzenie i odmłodzenie. Co następnie uczyniłam. I jedna doniczka wylądowała na balkonie, druga nadal stoi pod wiatą garażową.
      I tak przesadzone/odmłodzone, w dodatku bez wąsów, czekają na wniesienie do domu, czekają cierpliwie, i właśnie odwdzięczają sie nowo rozwinietymi liśćmi.
      Fajniesmile
    • thea19 Re: Wąsy monstery 03.09.20, 13:51
      moja monstera ma 1,5m średnicy i to tylko dlatego, że ją przywiązałam do palika kokosowego. Rośnie cholera na boki i ma ogromne liście i ogonki liściowe. Stoi w łazience i będę musiała ją przenieść bo wszyscy zaczepiają o liście. Taki słupek jak pwyżej miał być a ten chwast ani myśli rosnąć inaczej. Jest to jeden z argumentów by nie inwestować w odmianę variegata.
    • beverlyja90210 Re: Wąsy monstery 03.09.20, 14:04
      Tez mam z nimi problem smile zbieram je i chowam za doniczkę i tam z tylu troszkę podwiązuje żeby za bardzo mi nie wisiały,tez chciałam ciąć ale czytałam ze absolutnie nie można

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka