alpepe 03.09.20, 08:50 Jeden z korzeni powietrznych ma już coś ze 170 cm. Monstera podarowana, nie mam za bardzo na nią miejsca, siedzi na wysokiej szafce w kuchni i rosną jej wąsy, w górę i w dół, bardzo długie. Co robić, drogie Bravo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
banicazarbuzem Re: Wąsy monstery 03.09.20, 09:02 Na podłodze nie masz miejsca, żeby ją postawić? Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Wąsy monstery 03.09.20, 09:04 I formować np jak na tym zdjęciu? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wąsy monstery 03.09.20, 10:49 ale co da stanie na podlodze i takie forrmowanie? ja wlasnie staram sie, zeby tak roslo, jeszcze nie jest takie duze ale wasy sa bardzo dlugie i piac sie nie chca. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wąsy monstery 03.09.20, 09:07 Wąsów się nie tnie, to korzenie powietrzne które szukają podparcia, uszkodzisz roślinę, możesz koniec wąsa włożyć do doniczki jeśli Ci on przeszkadza, ale najlepiej przesadź roślinę do większej doniczki i daj jej podporę, korzeń będzie się po niej piął.. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wąsy monstery 03.09.20, 10:42 Boshe, myślałam że to jest wątek o wielkich wąsach np jak u Dalego Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wąsy monstery 03.09.20, 10:53 u mnie te wasy nie chca sie piac, rosna do dolu a jak wygne w strone podpory to sie zlamia. Jest ich kilka, tez bym sie chetnie pozbyla. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Wąsy monstery 03.09.20, 12:52 Właśnie ostatnio obcięłam. Wąsów było już DUŻO, i też były długie, ze 2 metry to miały. NAjpierw obcięłam, po czym stwierdziłam, ze chyba pora na rozsadzenie i odmłodzenie. Co następnie uczyniłam. I jedna doniczka wylądowała na balkonie, druga nadal stoi pod wiatą garażową. I tak przesadzone/odmłodzone, w dodatku bez wąsów, czekają na wniesienie do domu, czekają cierpliwie, i właśnie odwdzięczają sie nowo rozwinietymi liśćmi. Fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Wąsy monstery 03.09.20, 13:51 moja monstera ma 1,5m średnicy i to tylko dlatego, że ją przywiązałam do palika kokosowego. Rośnie cholera na boki i ma ogromne liście i ogonki liściowe. Stoi w łazience i będę musiała ją przenieść bo wszyscy zaczepiają o liście. Taki słupek jak pwyżej miał być a ten chwast ani myśli rosnąć inaczej. Jest to jeden z argumentów by nie inwestować w odmianę variegata. Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: Wąsy monstery 03.09.20, 14:04 Tez mam z nimi problem zbieram je i chowam za doniczkę i tam z tylu troszkę podwiązuje żeby za bardzo mi nie wisiały,tez chciałam ciąć ale czytałam ze absolutnie nie można Odpowiedz Link Zgłoś