Dodaj do ulubionych

Podręczniki szkolne

03.09.20, 13:24

Ceny są straszne! W tym roku wyposażam dwójkę w szkołach średnich, w tym jedno z nową podstawą. Młodszemu kupić używane książki, to jak trafić w totka. Kilku pozycji nigdzie nie można dostać. Chyba wypożyczymy ze szkolnej biblioteki po prostu. Już i tak prawie 1000zl poszło w arosie, bonito i na allegro, a jeszcze 9 książek nam brakuje.
Ile wydaliście na książki w tym roku?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 13:33
      Moze to glupie pytanie ale czemu nie zaczelas od wypozyczenia skoro jest taka mozliwosc?
      Nie licze ile wydaje na ksiazki - dziecko uzywa nowej ery dostajemy za szkoly. Sa beznadziejne wiec kupuje celeowe (Pisanie czytanie komunikacja grafomotoryka lektury itp) duzo korzystamy z materialow w necie. Wole nie wiedziec ile mnie to kosztuje
      • hanusinamama Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 13:43
        Ichi ty na ED tez dostajesz darmowe??
        • ichi51e Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 14:36
          Oczywiscie przeciez dziecko jest zapisane do szkoly. Powiem wiecej - ostatnio wyslalam zapytanie czy mieszkajac za granica moge sie ubiegac o 300 na wyprawke i okazalo sie ze moge pod warunkiem ze nie pobieram tutejszego odpowiednika...
          • ichi51e Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 14:39
            Ksiazki dostaje poczta. W ed jest tylko problem jak zmieniasz szkole w ciagu roku wtedy sa jakies zawirowania z ksiazkami nie sledzilam ale czytalam watek ze w ciagu roku jest to bardziej skomplikowane.
    • makurokurosek Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 13:40
      skoro jest możliwość wypożyczenia to nie rozumiem po co kupujesz. Kolejna rzecz skoro jedno z twoich dzieci idzie starą podstawą to czemu w wakacje nie kupiłaś używanych podręczników.
      Na książki córki licealistki póki co wydałam 300 zł , ale jeszcze muszę dokupić dwa podręczniki i w listopadzie podręcznik do angielskiego czyli pewnie jeszcze maks 200 zł, przy czym młoda idzie nową podstawą i wszyskie książki musi mieć nowe.
      Dodam, tylko że około 100 uzyskała ze sprzedaży kilku podręczników z klasy 1
    • thank_you Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 13:44
      Co tu liczyć, skoro i tak trzeba kupić? 400 zł za EW, religie i angielski.
      • mysz1978 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 17:30
        thank_you napisała:

> Co tu liczyć, skoro i tak trzeba kupić? 400 zł za EW, religie i angielski.

Czemu do ew i angielskiego kupujecie? U nas są bezpłatne (z dotacji). Płatna tylko religia, ale o grosze (syn w V klasie mowil cos o 10zł)
        • thank_you Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:36
          Tak naprawdę to nie wiem - szkoła prywatna albo podręczniki jakieś inne niż te podlegające dotacjom?
          • paskudek1 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:38
            Jak nie podlegają dotacji to tak na prawdę szkoła nie ma prawa wymagać kupna. Nawet prosić nie ma prawa.
            • thank_you Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:40
              To moze dlatego, bo szkoła prywatna. Posiłków tez nam nie dotują.
              • paskudek1 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:41
                No być może. Prywatne mogą się rządzić innymi zasdsmi. Jak rodzice wyrażają zgodę.
                • thank_you Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:45
                  Dlaczego mieliby nie wyrażać? U nas dzieci maja rozszerzena podstawę programowa i idą jakimś dziwnym trybem. Juz nie wspominając o ITN.
            • leni6 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:44
              Szkoły prywatne zwykle mają inne podręczniki i trzeba się normalnie kupić.
              • thank_you Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:46
                A te dotacje to są do jakiejś kwoty? Te podręczniki są wypożyczane? Jak to w ogóle wyglada?
                • ichi51e Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:53
                  www.portaloswiatowy.pl/finanse-i-rachunkowosc/dotacje-na-darmowe-podreczniki-dla-szkol-prywatnych-prowadzonych-przez-osoby-fizyczne-9353.html
              • ichi51e Re: Podręczniki szkolne 04.09.20, 14:05
                To nie jest tak ze dotowane sa jakies konkretne - prywatna szkola tez moze dostac dofinansowanie tylko musi o nie wystapic. Bo nie zakladam ze wystwpuje a rodzicom i tak kaze kupowac.
                • thank_you Re: Podręczniki szkolne 04.09.20, 14:53
                  Ciekawe, napisze maila do zarządu. Dzięki ichi.
                • black_magic_women Re: Podręczniki szkolne 04.09.20, 19:57
                  ichi51e napisała:

> Bo nie zakladam ze wystwpuje a rod
                  > zicom i tak kaze kupowac.
                  >

Dziewczyby to jak, moja duza państwowa w Warszawie nie wystapila o dotacje na książki dla pierwszaków?!
          • black_magic_women Re: Podręczniki szkolne 04.09.20, 11:08
            thank_you napisała:

> Tak naprawdę to nie wiem - szkoła prywatna a

My zacznamy 1 klase, państwową i okazało się, że książki jednak TRZEBA kupić. Elementarz, plastyka i ew. religia, z czego wcześniej mówiło się tylko o religii.
    • mama-ola Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 13:50
      Większość książek miałam, musiałam dokupić tylko kilka pozycji - i poszło ok. 300 zł. Też się zdziwiłam.
    • mama_kotula Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 14:45
      Mam dziecko w 2LO po 8 klasie, podręczniki używane w tym przypadku nie istnieją. Jeszcze nie wydałam nic... znaczy chyba podręcznik do chemii kupowałam w wakacje przy okazji innych zakupów, tak mi coś świta. A nie wydałam na razie nic, bo córka miała znaleźć najtansze na allegro i kupić, ale póki co się nie kwapi. Natomiast obstawiam, że z 500 pyknie. Może mniej. U syna ( też 2 LO, po gimnazjum) będzie prościej, bo używane istnieją, też ma sobie ogarnąć, w zeszłym roku wydałam chyba coś około 300pln.
      Najmłodsza wszystkie podręczniki, ćwiczenia i nuty dostanie w szkole, więc luz i ulga po poprzednich latach, gdzie dopłacałam kilka setek.
    • little_fish Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 15:16
      Starszy LO po gimnazjum, więc kupuje używane. Póki co 70 zł. Brakuje mu chyba 2 książek. I języka, no są inne.
    • bei Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 15:22
      II LO po podstawówce, cała szkole podstawową płaciliśmy, teraz tez, bo to nowe wydania. Wydaliśmy ok 600 zł .
      • royal283 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 15:35
        Nie całą. W 7 i 8 klasie podręczniki (pisane na kolanie) juz zapewniała szkoła ( państwo?).
        • paskudek1 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:30
          Wcześniej też. Koleżanka ma córkę w obecnej ósmej klasie i w klasach 4, 5, 6 STAREGO trybu też miała podręczniki dotacyjne w podstawówce więc niech ten ktoś ie ściemnia
          • makurokurosek Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:50
            Obecne 2 klasy lo po podstawówce były rocznikiem który refundowane miał książki dopiero w 7 i 8 klasie, ot taki trefny rocznik gdzie za wszystko się płaciło i jeszcze Zalewska załatwiła im piekło podwójnego rocznika przy rekrutacji
            • paskudek1 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 20:15
              Mój syn jest 2 klasą LO po gimnazjum. Razem z nim wyszły pierwsze klasy po podstawówce więc obecne drugie LO po podstawówce miały przynajmniej jeszcze 6 klasę podstawówki starej podstawy refundowaną. Zaraz, piątą TEŻ bo po deforme przyszły mi do szkoły klasa 6, 7 i 8. 6 STAREJ postawy i 7 i 8 NOWEJ. Dla WSZYSTKICH miałam podręczniki dotatlcyjne. Stara 6 klasa jeszcze mi zalega w szafie i nie mogę się ich jeszcze pozbyć. Przy czym dla piątej klasy starej podstawy książek nie miałam tylko dlatego że nie mieliśmy wcale klasy 5. Przewalam te podręczniki od kilku lat to chyba do cholery wiem co mówię
              • nocnamagia Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 20:34
                II klasa po po gimnazjum to inny rocznik niż II klasa po podstawówce
                • nocnamagia Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 20:44
                  Paskudek coś ci się pozajaczkowalo. II klasa po podstawówce dostała podręczniki ze szkoły tylko w 7 i 8 klasie. II klasa po gimnazjum to inny rocznik, więc nie mieszaj
              • makurokurosek Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 21:29
                Mylisz się. Moja córka jest tym feralnym pierwszym rocznikiem ośmiolatki, refundowane mieli podręczniki tylko w klasie 7 i 8
                • nocnamagia Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 21:33
                  Ja się nie mylę, to Paskudek się myli
            • indra2 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 20:52
              Zgadza się. Też mam syna 2 lo po podstawówce podręczniki darmowe miał tylko 7 i 8 klasa.
              • paskudek1 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 21:18
                To ciekawe co u mnie w szfie robią podręczniki starej szóstej klasy. Pewnie za fatamorganę robią. Jak weszła reforma to przyszły do nas do szkoły klasy 1, 3, 4, 6 i 7. 1 i 4 i 7 szły nową podstawą a 3 i 6 starą. I miałam dla nich podręczniki. Potem były już nowe. Jesteśmy odtworzoną podstawówką z gimnazjum więc do cholery te klasy podsatwwoki wchodzące nowe pamiętam dobrze. Tym bardziej że zamysłem PO było to żeby najpierw weszły podręczniki dotacyjne do WSZYSTKICH klas podstawówki, potem stopniowo do gimnazjum i potem ponadgimnazjalne. Nie zdążyli tego zrobić.
                Ostatni rocznik gimnazjum kończył klasy równolegle z nową klasa ósmą. Do diabła chyba wiem jak moje dziecko do, szkoły chodziło i jak nabór był do liceum?
                • nocnamagia Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 21:31
                  Może je ukradlas? Nie pij tyle, bo wszystko ci się miesza
                • makurokurosek Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 21:31
                  Zapewne leżą bo były przez ciebie kupione. Podręczniki refundowane wypożyczane są z biblioteki i przed zakończeniem roku do tej biblioteki wracają, tak wiec gdybyś miała podręczniki refundowane to nie zalegałyby na twoim regale tylko na regale bibliotecznym
                  • nocnamagia Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 21:34
                    Paskudek jest zdaje się bibliotekarką?
                • maniaczytania Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 22:13
                  Nieźle Ci się pokićkało Paskudek.

Też mam dziecko w 2 klasie średniej po podstawówce i darmowe były dla tego rocznika były dopiero w siódmej klasie.
                  Darmowe nie były od razu dla wszystkich klas (roczników), tylko dochodziły po kolei.
                • indra2 Re: Podręczniki szkolne 04.09.20, 15:21
                  Na 100% 2 roczni lo po podstawówce mieli tylko 7 i 8. Natomiast młodszy syn który jest teraz w 1lo po podstawówce (czyli rok młodszy) miał wcześniej chyba od 4 klasy.
                • mari.sol Re: Podręczniki szkolne 04.09.20, 20:20
                  No nie zgadza się. Podręczniki do gimnazjum wchodziły równo z podręcznikami do podstawówki. Zdążyły z nich skorzystać dwa ostatnie roczniki.
          • leni6 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:55
            A kto tu ściemnia ? Przecież te podręczniki nie weszły dla wszystkich od razu tylko rocznikami, córka twojej koleżanki widać miała darmowy podręcznik w 4 klasie, ale w tym samym czasie dzieci w 5 i 6 klasie nie miały, rok później też nie.
    • anika772 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 15:41
      Jedno dziecko w I kl LO, około 700 pln, zdaje się.
    • molik28 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 16:57
      Nowe kosztowałyby ok 800, wydałam ok 600 bo część kupiłam używanych.
    • birch70 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 18:55
      LO I klasa - dziś dokupiłam ostatnie książki + ćwiczenia do obu języków, łącznie za wszystkie podręczniki wyszło 800 zł. Masakra 😮
    • wlazkotnaplot Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 18:57
      Sprzedałam chemię 1LO na początku wakacji. Brak chemii 2kl LO mają przynosić z kl 1. To jest niefart!
      • karme-lowa Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 19:48
        Jeśli można wypożyczyć, to czemu tego nie robisz?
        • wlazkotnaplot Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 20:19
          A skąd wypożyczyć? 2LO, pechowy rocznik!!
          • paskudek1 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 20:31
            Szkoły średnie nie mają podręczników dotacyjnych. Jeśli któraś szkoła ma podręczniki w bibliotece dla uczniów to muszą to być zakupy z innych funduszy.
          • karme-lowa Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 20:37
            wlazkotnaplot napisał:

> A skąd wypożyczyć? 2LO, pechowy rocznik!!
            Ale to nie moje słowa, tylko Tol. W poście startowym o tym pisze.
          • karme-lowa Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 20:38
            wlazkotnaplot napisał:

> A skąd wypożyczyć? 2LO, pechowy rocznik!!
            A ok. Źle się podpięłam. Smartphone drzewka nie ogarnia.
    • enigma81 Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 21:02
      II LO po gimnazjum - na razie wydałam 100 zł, brakuje nam dwóch książek, do rozszerzonych geografii i wos.
      Reszta kupiona używana od rocznika wyżej.
    • maniaczytania Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 22:19
      2 klasa średniej - ok. 600 zł.
      Jeszcze chemia dojdzie, jak już będzie dostępna.
    • kurt.wallander Re: Podręczniki szkolne 03.09.20, 23:31
      3 dzieci w LO. Jak dotąd wydałam ok. 850 zł, ale to nie koniec, bo jedna z córek chyba jeszcze żadnej książki nie kupiła. Na pewno przekroczę 1000 zł. Z tym, że część kupuję nowych.
    • jowita771 Re: Podręczniki szkolne 04.09.20, 15:51
      Młodsza dostaje ze szkoły, muszę kupić tylko niemiecki, pewnie koło 70 zł. Starsza poszła w tym roku do liceum, większość kupiła od starszych koleżanek, zostały nam jeszcze do kupienia językowe - do angielskiego i hiszpańskiego, ale nauczyciele jeszcze nie podali tytułów. Razem z tymi językowymi powinno się zamknąć w kwocie 400-450 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka