08.09.20, 20:16
Potwierdzony testem w szpitalu. Na razie jest ok, od tygodnia przechodzę jak zwykłą grypę, z utratą węchu i smaku, ale bez gorączki.
Zmieniły się przepisy i po zakończeniu izolacji o tym, czy mogę już wychodzić będzie decydował lekarz rodzinny na podstawie wywiadu w teleporadzie. Czyli nadal mogę zarażać, ale nikt tego nie sprawdzi. Grunt, że statystyki będą mniejsze. Domownikom, którzy nie mają objawów też testów nikt nie robi.
Czyli całe te statystyki można sobie w buty wsadzić.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Mam covid 08.09.20, 20:18
      Niemiecki wirolog stwierdził, że zarażeni nie muszą się izolować już po pięciu dniach, bo nie zarażają. Tak, że ten.
      • fitfood1664 Re: Mam covid 08.09.20, 20:38
        i oczywiście można im wierzyć big_grin
        • madami Re: Mam covid 09.09.20, 09:16
          A czemu nie można?
          Godne wiary są tylko teorie o niesamowitej śmiertelności i zaraźliwości?
      • snajper55 Re: Mam covid 08.09.20, 20:44
        alpepe napisała:

> Niemiecki wirolog stwierdził, że zarażeni nie muszą się izolować już po pięciu
        > dniach, bo nie zarażają. Tak, że ten.

Tak, tak. Zarażeni w ogóle nie zarażają. Zarażają niezarażeni.

S.
        • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 20:53
          Wez nie p....
          To nie są forumowe wymysly, tylko poparte badaniami. Po 10 dniach nie zarazasz.
          Mokre sny o dożywotnim izolowaniu tych, którzy mieli pecha się zarazic musisz na razie odłożyć.
          • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 08.09.20, 20:56
            Snajper chyba jak sama nazwa wskazuje najlepiej by wszystkich...
          • alicia033 Re: Mam covid 08.09.20, 21:00
            eveeveeve2 napisała:

> Po 10 dniach nie zarazasz.

oczywiście, że można zarażać.
            No ale skoro mimo braku naukowych podstaw rozpętało się histerię covidową, to w taki sam sposób się ją teraz zdusza.
          • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:16
            Snajperowi sie pracować nie chce...i tyle.
            • tanebo001 Re: Mam covid 08.09.20, 21:28
              Cały problem z kovid polega na tym że nie umierają na niego niuniusie. Gdyby tak było szkoły i place zabaw dawno byłyby zabite dechami.
              • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:31
                I byłoby to sensowne. Czemu maja być zamkniete skoro dzieci nie chorują. To tak jakby emerytom pozamykać senatoria bo dzieci chocrują na wiatrówkę.
                • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:31
                  Sanatoria smile
                • nickbezznaczenia Re: Mam covid 08.09.20, 21:33
                  Co ty za głupoty wypisujesz.

'Czemu maja być zamkniete skoro dzieci nie chorują.'
            • madami Re: Mam covid 09.09.20, 09:28
              hanusinamama napisała:

> Snajperowi sie pracować nie chce...i tyle.
              >

zasiłek z kwarantanny, nicnierobienie - raj dla nieroba
            • snajper55 Re: Mam covid 09.09.20, 11:33
              hanusinamama napisała:

> Snajperowi sie pracować nie chce...i tyle.

Lubię pracować, chcę pracować i pracuję.

S.
              • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 14:25
                Brawo ty.
        • alpepe Re: Mam covid 08.09.20, 21:04
          "Für nachgewiesen Infizierte empfiehlt Drosten in seiner Mail: "Ab dem Zeitpunkt der Diagnose geht der Patient noch fünf Tage in Heimisolierung. Dann erfolgt eine Testung und bei niedriger Viruslast eine Aufhebung der Isolierung. Optional kann man auch ohne Freitestung die Isolierung aufheben, denn die Virusausscheidung ist meist schon vorbei." Dies gelte nur für milde Fälle mit geringem Risiko der Verschlechterung."

Tu źródło www.n-tv.de/panorama/Drosten-entwirrt-eigenen-Corona-Vorschlag-article22016787.html
    • hipinka Re: Mam covid 08.09.20, 20:19
      A jak się zaraziłaś, o ile to nie tajemnica oczywiście
      • lot_w_kosmos Re: Mam covid 08.09.20, 20:22
        A jakie to ma znaczenie, skoro dróg jest miliony, jak również okazji ku temu big_grin
        • bergamotka77 Re: Mam covid 08.09.20, 20:27
          Jestem ciekawa bo niektorzy dokladnie wiedza kiedy i od kogo. Moja znajoma na przyklad.
        • bergamotka77 Re: Mam covid 08.09.20, 20:28
          No nie wiem. Z powietrza sie nie bierze tylko ludzie sobie przekazuja.
          • snajper55 Re: Mam covid 08.09.20, 20:46
            bergamotka77 napisała:

> No nie wiem. Z powietrza sie nie bierze tylko ludzie sobie przekazuja.

No co ty. Trzeba zjeść nietoperza, aby zachorować. Ludzie nie zarażają.

S.
            • annajustyna Re: Mam covid 09.09.20, 09:02
              Tyle osób je nietoperze? 😲
    • bergamotka77 Re: Mam covid 08.09.20, 20:19
      Wspolczuje. Zdrowia! A wiesz gdzie zlapalas I od kogo?
      • montechristo4 Re: Mam covid 08.09.20, 20:22
        Nie mam pojęcia, gdzie się zaraziłam, nie miałam kontaktu z chorymi. W zeszłym tygodniu byłam w tłumie przez kilka godzin, to jedyne rozsądne wytłumaczenie.
        • hipinka Re: Mam covid 08.09.20, 20:28
          trzymam kciuki za wyzdrowienie
        • ajr27 Re: Mam covid 08.09.20, 20:41
          Co to znaczy "byłam w tłumie", możesz sprecyzować?
          Bo dla mnie tłum w obecnych warunkach to np. centrum handlowe dzisiaj
        • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:17
          Widać miałaś. Pewna częśc zakażonych łazi normalnie. To ze kogoś na testach wyłapią to tylko pech (dla tej osoby).
        • zlota.ptaszyna Re: Mam covid 09.09.20, 09:06
          Mnie tez to intresuje- czy moglabys napisac konkretnie o jaki tlum chodzi? Centrum handlowe czy jakas impreza? W maseczkach czy bez?

Ja pracuje teraz z domu i nigdzie prakrycznie nie wychodze w skupiska ludzkie ale musze dziecko odbierac ze szkoly i tam scisk jak w mrowisku, czuje sie od razu chora....
          • montechristo4 Re: Mam covid 09.09.20, 11:37
            Byłam na demonstracji, ludzie w większości byli w maseczkach.
            • bigzaganiacz Re: Mam covid 09.09.20, 11:53
              Byłam na demonstracji, ludzie w większości byli w maseczkach

I to zamyka temat jesli chodzi o "opanowywanie wirusa" z tluszcza sie nie da bo tluszcza wie lepiej
              • kiszonylowca Re: Mam covid 09.09.20, 13:53
                Bedziesz siedzial w piwnicy do 2022, podobno dopiero wtedy ma byc szczepionka.
                Chociaz w twoim przypadku to akurat nic nowego.
                • bigzaganiacz Re: Mam covid 09.09.20, 14:02
                  Pomiedzy siedzeniem w piwnicy a lazeniem na demonstracje w tlum ludzi jest jeszcze cos po srodku
                  Jak ty cesz to sie zarazaj i zdychaj ze zrujnowanymi plucami mnie do tego sie nie spoeszy
                  • kiszonylowca Re: Mam covid 09.09.20, 14:58
                    W której grupie ryzyka jesteś że tak się trzęsiesz ze straxhu?
    • lot_w_kosmos Re: Mam covid 08.09.20, 20:21
      Życzę Ci zdrowia.

Bardzo dobrze, że kończy się szaleństwo testów, izolacji i sztucznych kwarantann.
      Nie masz objawów zaziębienia, nie chorujesz.
      • snajper55 Re: Mam covid 08.09.20, 20:45
        lot_w_kosmos napisała:

> Życzę Ci zdrowia.
        >
        > Bardzo dobrze, że kończy się szaleństwo testów, izolacji i sztucznych kwarantan
        > n.
        > Nie masz objawów zaziębienia, nie chorujesz.

Ale zarażasz. Kurs na Szwecję.

S.
        • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 20:56
          Tak, tak. Pozabijamy tych biednych staruszkow tak jak juz pomordowaly ich dzieci chodzacy do przedszkola czy ludzie chodzacy do lasu. Statystyka zgonów szaleje... A nie, zaraz jest ich mniej niz rok temu. Dziwne to skoro bezobjawowi tak strasznie zarażają.
          • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 08.09.20, 20:57
            Marzy mi się kurs na Szwecję tongue_out
            • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 20:58
              Mi tez.
            • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:01
              Szczególnie, ze w tej okrutnej Szwecji umierali staruszkowie w wieku jakiego w Pl mało kto dożywa...a tak tam źle.
              • sniyg Re: Mam covid 08.09.20, 23:06
                hanusinamama napisała:

> Szczególnie, ze w tej okrutnej Szwecji umierali staruszkowie w wieku jakiego w
                > Pl mało kto dożywa...a tak tam źle.
                >
                Czyli w jakim? 100, 110 lat?
                • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 23:22
                  80-90latkowie. Tak zdarzają się takie przypadki w Pl...ale nadal srednią wieku mamy 10 lat niższą. Juz pomijam jakośc tego zycia
                  • nocnamagia Re: Mam covid 09.09.20, 06:56
                    Osiągnięcie wieku 80-90 lat w Polsce nie jest czymś wyjątkowym. Średnia wieku kobiet w Polsce to prawie 82 lata, a na wschodzie Polski prawie 83.
                    • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 08:41
                      W Szwecji prawie 10 lat więcej. To samo dotyczy mężczyzn. Dodaj do tego jakośc zycia tych 80
                      • nocnamagia Re: Mam covid 09.09.20, 08:54
                        Ale rozumiesz że to jest średnia wieku? I zależy od umieralności osób młodych, tych co giną w wypadkach i umierają na nowotwory? A co do jakości życia, to na to składa się wiele czynników, nie tylko ekonomicznych, ale również psychologiczno- społecznych. Duże znaczenie ma poczucie bycia zaopiekowanym, więź emocjonalna z rodziną, poczucie życiowego spełnienia.
                        • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 09:27
                          Wiem co to średnia. Wiem tez ile tam jest osób 90+ , a ile u nas. Prawda jest taka ze osobom starszym w szwecji zyje sie lepiej mimo braku tej mitycznej więzi z rodziną.
                        • madami Re: Mam covid 09.09.20, 09:33
                          Tak w Szwecji ludzie średnio żyją dłużej niż w Polsce, żyją w poczuciu zaopiekowania i więzi emocjonalnej z rodzinami. W Polsce starość to cały czas kłopot, bieda i zaniedbanie mimo szumnych deklaracji i hejtowania szwedzkiego podejścia do życia i rodziny.
              • madami Re: Mam covid 09.09.20, 09:31
                hanusinamama napisała:

> Szczególnie, ze w tej okrutnej Szwecji umierali staruszkowie w wieku jakiego w
                > Pl mało kto dożywa...a tak tam źle.
                >

w tej okrutnej Szwecji staruszkowie dożywają wieku o jakim możemy w Polsce pomarzyć, prowadzą ogólnie zdrowszy tryb życia i bardziej aktywny, w ich sławetnych tak hejtowanych w Polsce ( my naszych starszych nie oddajemy do umieralni) mają terapie zajęciowe i ruchowe; ale wieku nie da się oszukać i nie da się żyć w nieskończoność .
              • bigzaganiacz [...] 09.09.20, 11:54
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 14:20
                  No u nas umieraja wcześniej wiec nie wiem czym sie podniecasz...
                  • bigzaganiacz Re: Mam covid 09.09.20, 14:27
                    Obrzydliwe to co napisalas
                    • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 14:44
                      Co jest obrzydliwe? Ze u nas umierają wczesniej bo nie dozywaja wieku jakiego dożywają osoby w Szwecji? Jest to przykre...ale nie wiem czemu obrzydliwe. Ta straszna i okrytna Szwecja daje starszym osobom takie warunki do życia, ze żyją dłużej...
                      • bigzaganiacz Re: Mam covid 09.09.20, 15:57
                        Nie ,to ze jesli sie osmielili zyc dluzej niz w polsce to moga isc do piachu
                        • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 16:23
                          A gdzie ja to napisałam?
                    • bywalec.hoteli Re: Mam covid 09.09.20, 15:13
                      Które?
        • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:00
          Tak jak masa innych chodzących po ulicach....snajper ty tez sie zabunkrowałes w schronie jak tenebo?
      • mama303 Re: Mam covid 09.09.20, 14:07
        lot_w_kosmos napisała:

> Życzę Ci zdrowia.
        >
        > Bardzo dobrze, że kończy się szaleństwo testów, izolacji i sztucznych kwarantan
        > n.
        izolacje i kwarantanny są jak najbardziej ale bez testów.
    • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 20:27
      Nie masz objawow to nie zarazasz. Po 10 dniach od pozytywnego testu nie zagrazasz nikomu. Jesli rodzina izolowała sie 10 dni i objawów nie maja to tajze nikomu nie zagrażają. I test jest zbędny.
      Czas konczyc panikę i szaleństwo wiecznej kwarantanny.
      Dużo zdrowia życzę.
      • 71tosia Re: Mam covid 08.09.20, 20:45
        'Nie masz objawow to nie zarazasz' - no rewelacja medyczna warta medycznego Nobla.
        • snajper55 Re: Mam covid 08.09.20, 20:48
          71tosia napisała:

> 'Nie masz objawow to nie zarazasz' - no rewelacja medyczna warta medycznego Nob
          > la.

Ig Nobla.

S.
      • nessy Re: Mam covid 09.09.20, 06:50
        Jesteś nosicielem, zarażasz. Nosiciel objawów na ogół nie ma.
        • eveeveeve2 Re: Mam covid 09.09.20, 07:53
          I tak do konca życia? Badania w wielu krajach mówią co innego. Lekarze też. Ale ematka w piwnicy mądrzejsza.
          • madami Re: Mam covid 09.09.20, 09:18
            Bo ematka kocha swojego wirusa wink a bez strasznej zaraźliwości będzie się czuła zagubiona
          • princesswhitewolf Re: Mam covid 09.09.20, 16:16
            Podaj te badania eveve2. Posmiejmy sie

Nie, nie do konca zycia.
        • fibi00 Re: Mam covid 09.09.20, 08:08
          nessy napisała:

> Jesteś nosicielem, zarażasz. Nosiciel objawów na ogół nie ma.

Za dużo znam bezobjawowych przypadków (potwierdzonych testem) gdzie wśród domowników NIKT się nie zaraził mimo braku jakiejkolwiek izolacji. Więc opcje są dwie-testy do bani lub ci bezobjawowi nie zarażają tak jak to się może wydawać.
      • aagnes Re: Mam covid 09.09.20, 08:40
        po prostu średniowiecze - nie masz objawów nie zarażasz!!
        nie piszcie takich głupot, bo zawsze jest cień szansy, ze zajrzy ktos kto uzna to za fakt medyczny sad i niekoniecznie tutaj pisze o koronie
        • eveeveeve2 Re: Mam covid 09.09.20, 09:00
          Średniowieczne to jest trzymanie ludzi bezobjawowych w nieskończoność w domu. Moze jeszcze na stosie spalic. Brytyjskie badania wykazaly duża zawodnosc testów.
          A jak ktos przez 10 dni nie rozwinął objawow to nie zaraża (i to tez nie jest moj wymysl).
          • minniemouse Re: Mam covid 11.09.20, 08:38
            eveeveeve2 napisała:
            A jak ktos przez 10 dni nie rozwinął objawow to nie zaraża (i to tez nie jest moj wymysl).

wierze ze nie twoj, ze tylko bezmyslnie powtarzasz po kims, ale w dalszym ciagu to pier... ekhm pieprzenie. załóżmy ze w dzieciństwie dostałaś opryszczkę (powoduje ja wirus Herpes simplex) po na 'dziendobry' "buzi" od dobrej cioci z wirusem ktora ""juz nie byla "zakazna"".
            - czy wiesz ze twoje pierwsze zakazenie moglo byc calkowicie bezobjawowe? a, i mimo, to moglas zarazac.
            dalej, wirusa nosisz w sobie juz cale zycie. jak myslisz, w ktorym momencie jestes zakazna - tuz przed odkryciem ze dostalas wysyp, w trakcie, po? i ile np po?
            wiec wyobraz sobie ZAWSZE kobietko juz jestes zakazna. ale najbardziej zakaza sie do dwoch tygodni po wysypie w momencie kiedy pecherzyki pekaja i wylewa sie ciecz z wirusami. ale to tylko najbardziej, i na ogół, nie tylko wtedy.

ale mnie nie musisz wierzyc, podaje wiec linka ktory powinnas przeczytac:

nie wszyscy ulegają zakażeniu i tylko mniej niż połowa zakażonych osób cierpi potem na nawroty opryszczki wargowej - zakażenia są często bezobjawowe.
            Cechą wirusów z grupy opryszczki jest ustanowienie zakażenia latentnego, czyli trwającego całe życie osoby zakażonej.
            latentny

opryszczka 1

Jak jednak podaje magazyn Focus, wirusem opryszczki można zarazić się od osób, które nie wykazują żadnych objawów klinicznych.

opryszczka 2

teraz, koronawirus - znasz sie na tym? to nie jest zwykły wirus zwykłej grypy,
            masz/dajesz gwarancje ze tym wirusem nie dochodzi do np właśnie zakażenia latentnego?
            albo ze po prostu jak w np gruzlicy, mozna byc chorym i nie wiedziec o tym dlugi czas. czasami bardzo dlugi bo przez rok i dluzej a prątkować.
            wiec jak myslisz, majacy bezwiednie, bezobjawowo covid - zarazaja czy nie?

bo np ja na twoim miejscu za bardzo nie liczylabym na skutecznosc "bezobjawowości".
            nie mowie aby zamykać sie w piwnicy, czy lepiej: w trumnie, i czekac, ale trzeba po prostu uwazac, i zapobiegac bo duuuuzo latwiej zapobiec niz w razie czego walczyc z komplikacjami.

Zdrowia życzę!

Minnie

• panpaniscus Re: Mam covid 09.09.20, 11:06
        Co za bzdura. Jeśli jesteś nosicielem wirusa - i produkujesz go wystarczająco dużo, to nawet bez żadnych objawów zarażasz. Jak masz wirusa mało w górnych drogach oddechowych, to w normalnym kontakcie nie zarażasz. Bez względu na to, czy masz objawy.

Trzymanie bezobjawowych osób z niskim mianem wirusa w domu nie ma sensu. Ale żeby go uniknąć, trzeba wiedzieć, kto ma jakie miano.
        Ale nauka to jedno, a polityczna decyzja o tym, kogo izolować, to co innego.
        • panpaniscus Re: Mam covid 09.09.20, 11:14
          Koreańskie badania, ktore pokazują, że asymptomatyczne osoby też zarażają
          36% zarażonych asymptomatyczna, 30% zarażonych nigdy nie rozwija symptomów, miano wirusa mają jak symptomatyczne osoby

Question Are there viral load differences between asymptomatic and symptomatic patients with severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infection?

Findings In this cohort study that included 303 patients with SARS-CoV-2 infection isolated in a community treatment center in the Republic of Korea, 110 (36.3%) were asymptomatic at the time of isolation and 21 of these (19.1%) developed symptoms during isolation. The cycle threshold values of reverse transcription–polymerase chain reaction for SARS-CoV-2 in asymptomatic patients were similar to those in symptomatic patients.

Meaning Many individuals with SARS-CoV-2 infection remained asymptomatic for a prolonged period, and viral load was similar to that in symptomatic patients; therefore, isolation of infected persons should be performed regardless of symptoms.

To, o co naprawdę powinniśmy pytać: kto z zarażonych (symptomatycznych czy nie) zaraża. Jakie miano wirusa + zachowanie (bo sposób mówienia, produkcja śliny itd się liczy) prowadzą do zarażenia.
      • wapaha Re: Mam covid 09.09.20, 13:58
        eveeveeve2 napisała:

> Nie masz objawow to nie zarazasz. Po 10 dniach od pozytywnego testu nie zagraza
        > sz nikomu. Jesli rodzina izolowała sie 10 dni i objawów nie maja to tajze nikom
        > u nie zagrażają. I test jest zbędny.
        > Czas konczyc panikę i szaleństwo wiecznej kwarantanny.
        > Dużo zdrowia życzę.

Jestes uposledzona umyslowo? Zakazenie bezobjawowe oznacza ze masz wirusa, zarazasz tylko nie masz objawow.
        • eveeveeve2 Re: Mam covid 09.09.20, 14:18
          Nie jestem. Nie sądź po sobie.
    • woman_in_love Re: Mam covid 08.09.20, 20:35
      Mam covida, o mój boże
      kto doradzi, kto pomoże

Trump perhydrol każe wlewać
      nie ma się co z tego naśmiewać

Ziemba witaminę C doodbytniczo przyjmować
      a może wystarczy się tylko naalkoholizować?

nie mam węchu i smaku nie czuję
      a może tylko zbytnio dramatyzuję?

wszystko od dziś mi cudownie smakuje
      jak dziecku z Afryki, które w śmietniku buszuje

smutne me myśli i takie ponure
      czy przeżyję? a może opuszczą mnie w dziurę...
      • montechristo4 Re: Mam covid 08.09.20, 20:39
        Słaby ten wierszyk.
      • krwawy.lolo Re: Mam covid 08.09.20, 20:59
        mam covid
        nie zwid
        nie copperfield david
        marcowych id
        nie dożyję
        bo się uduszę
        własnoręcznie
        za szyję
        • smillla Re: Mam covid 09.09.20, 08:11
          I to mi się podoba. Jak ksiądz Baka.
          • krwawy.lolo Re: Mam covid 09.09.20, 11:35
            "Śmierć niemodna, kiedy głodna,
            Na ząb bierze w cudnej cerze
            Z rumieńcem i wieńcem
            Panienki w trunieńki."

Bardzo ładne.
            Ematka uczy, Ematka bawi ...
    • anika772 Re: Mam covid 08.09.20, 20:43
      Zdrowiej szybko i skutecznie i nie przejmuj się czy zarażasz czy nie.
      Przyjmij, że system i lekarz wiedzą lepiej.
      • montechristo4 Re: Mam covid 08.09.20, 20:45
        No kurczę.... Jak się nie przejmować? Wrócić normalnie do pracy, chodzić do sklepu? Chyba lepiej było, kiedy testowali na koniec, przynajmniej było wiadomo co i jak.
        • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 20:51
          Po co ci wiedza ze twój organizm wydala wirusa, który juz nie jest zakaźny?
          To nie moje pomysły o braku zakaznosci po 10 dniach, a takze o błędnie dodatnich testach u osób zdrowych (wielu lekarzy sue tak wypowiada, brytyjczycy zrobili badania na temat testow- ale wiem, ze sa tu zwolennicy dożywotniego izolowania osob, które śmiały sie zarazic covidem).
          • snajper55 Re: Mam covid 08.09.20, 20:54
            eveeveeve2 napisała:

> Po co ci wiedza ze twój organizm wydala wirusa, który juz nie jest zakaźny?

Wirus nie zakaża? Zmęczył się? A może polubił ludzi i postanowił nie zakażać? Ty jesteś blondynka?

S.
            • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 20:57
              Wez cos na uspokojenie i użyj rozumu. Potrafisz? Czy spałeś na biologii i nie słyszałeś o czymś takim jak uklad odpornosciowy i jego rola w zwalczaniu wirusów i bakterii?
              • shmu Re: Mam covid 08.09.20, 21:03
                Jak wirus jest zwalczony to nie istnieje, a nie, ze przestaje byc zakazny, wiec to blad w logice.
                • szarsz Re: Mam covid 08.09.20, 22:39
                  żywy wirus. martwy wirus. ten sam materiał genetyczny, a jeden zaraża a drugi nie. Możesz wykryć RNA czy DNA (nie wiem, którym dysponuje akurat ten wirus i nie chce mi się szukać) i nie będziesz wiedzieć, czy pochodzi z żywego czy martwego osobnika.
            • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 08.09.20, 20:58
              Jeżeli rozum jest we włosach, to Ty pewnie łysy?
              Możemy wrócić do przedszkola. Czemu nie?
              • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 21:00
                Nie wracajmy do przedszkola, tam czai się covid w tych strasznych dzieciach.
                • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 08.09.20, 21:04
                  Zełaszcza w tych, które nieregulaminowo tule w płaczu albo im smarki wycieramtongue_out
                  • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 21:07
                    I w tych co nie siedzą karnie w wyznaczonym kwadraciku tylko kotłują się e razem po sali smile
                    • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 08.09.20, 21:08
                      O jakich kwadracikach prawisz?
                      Dawno już zapomniałamwink
                      • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 21:09
                        Nie przestrzegacie dystansu spolecznego? Donosik będzie big_grin
                        • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 08.09.20, 21:19
                          Wszystkiego przestrzegamy 😎
                          • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 08.09.20, 21:20
                            Bo dystans społecznych i fizyczny to dwie różne sprawy.
                          • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 21:30
                            Oczywiście.
                          • memphis90 Re: Mam covid 09.09.20, 07:16
                            Ja bym każdemu dziecku założyła hoola-hop, jako autotrzymacz dystansu. Kichających należy wsadzić w kule do zorbingu.
                            • morekac Re: Mam covid 09.09.20, 07:49
                              Ludzie powinni chodzić w krynolinach po prostu. Obie płcie.
                              • zlota.ptaszyna Re: Mam covid 09.09.20, 09:07
                                Na Zachodzie przeciez muzumlanie chodza i tak, sa najwieksza grupa chorujacych
            • fibi00 Re: Mam covid 09.09.20, 06:47
              snajper55 napisał:

> eveeveeve2 napisała:
              >
              > > Po co ci wiedza ze twój organizm wydala wirusa, który juz nie jest zakaźn
              > y?
              >
              > Wirus nie zakaża? Zmęczył się? A może polubił ludzi i postanowił nie zakażać? T
              > y jesteś blondynka?
              >
              > S.

To chyba ty jesteś blondynem. Te durne testy wychodzą pozytywne nawet kiedy organizm wydala szczątki wirusa. SZCZĄTKI czyli wirus jest "martwy" i nie zaraża. No ale co ci będę tłumaczyła, i tak wiesz lepiej...
        • alicia033 Re: Mam covid 08.09.20, 20:52
          montechristo4 napisała:

> No kurczę.... Jak się nie przejmować?

normalnie.
          Wokół ciebie jest mnóstwo bezobjawowych nosicieli. Sama przecież nie jesteś w stanie wskazać kiedy i gdzie mogłaś się zarazić, nieprawdaż?

> Chyba lepiej było, kiedy testowali na koniec, przynajmniej było wiadomo co i jak.

tja, zwłascza gdyby po ponad 8+tygodniach ścisłej izolacji dalej wchodził ci pozytywny wynik...
          • madami Re: Mam covid 09.09.20, 09:25
            alicia033 napisała:

> Wokół ciebie jest mnóstwo bezobjawowych nosicieli. Sama przecież nie jesteś w s
            > tanie wskazać kiedy i gdzie mogłaś się zarazić, nieprawdaż?

każdy z nas jest potencjalnym nosicielem jakiejś choroby, która może być groźna dla kogoś o słabszej odporności, przed koronahisterią ten fakt jakoś pomijano w mediach, dyskusjach itp. ludzie łazili normalnie z gorączką i kaszlem i bojąc się, że zabiją babcię, nagle ciach - polowa społeczeństwa nagle staje się "odpowiedzialna" za innych a druga połowa nagle staje się "głupkami i idiotami".
            • snajper55 Re: Mam covid 09.09.20, 11:37
              madami napisała:

> każdy z nas jest potencjalnym nosicielem jakiejś choroby

Ale nie każda jest tak groźna jak COVID-19.

S.
              • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 14:21
                Fakt, jest cała masa groźniejszych....snajper chyba ześ dopiero odkrył ze jest coś takiego jak wirus czy bakteria oraz ze jesteśmy śmiertelni...
                • snajper55 Re: Mam covid 09.09.20, 15:46
                  hanusinamama napisała:

> Fakt, jest cała masa groźniejszych....snajper chyba ześ dopiero odkrył ze jest
                  > coś takiego jak wirus czy bakteria oraz ze jesteśmy śmiertelni...

No to wymień kilka tych groźniejszych od korony, których możesz być nosicielką i zarażać drogą kropelkową, blondyna.

S.
        • anika772 Re: Mam covid 08.09.20, 20:53
          Zwyczajnie. Jeśli będziesz się czuć dobrze, zdrowa i silna, skonsultujesz to z lekarzem rodzinnym- to pójdziesz do pracy i do sklepu.
        • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 08.09.20, 20:54
          Nie było lepiej, bo mogli cię udupic na trzy miesiące nic nie wartymi w tej sytuacji testami, kiedy żadnego zagrożenia nie było.
      • vviolet.rose Re: Mam covid 11.09.20, 13:59
        nie przejmuj się, pewnie. Najwyżej parę staruszek i kilku nadciśnieniowców umrze szybciej dzięki tobie. Nawet ci podziękują, bo po co mają się męczyć jeszcze te ileś lat na tym łez padole.
        • anika772 Re: Mam covid 11.09.20, 15:33
          vviolet.rose napisał(a):

> nie przejmuj się, pewnie. Najwyżej parę staruszek i kilku nadciśnieniowców umrz
          > e szybciej dzięki tobie. Nawet ci podziękują, bo po co mają się męczyć jeszcze
          > te ileś lat na tym łez padole.

Uwielbiam te dramatyczne manipulacyjki.
          Z obserwacji, akurat staruszkowie niewiele sobie robią z tego śmiertelnego zagrożenia.
          • vviolet.rose Re: Mam covid 14.09.20, 19:21
            maniplulacyjki czy statystyki? Żadne staruszka na covid nie umarła, mówisz? Taa, dużo wiesz akurat, badania naukowe normalnie prowadzisz czy coś sobie robią czy nie? A nawet jak część sobie nie robi, bo jest taka mądra jak i ty, to nie jest usprawiedliwieniem dla twojej bezmyślności i głupoty. Zaklinaj rzeczywistość dalej, że od covida nikt nie umiera i nie choruje, więc można radośnie i świadomie go roznosić.
          • vviolet.rose Re: Mam covid 14.09.20, 19:28
            co za dno, większość ludzi nawet z grypą czy anginą stara się żeby innych nie zarazić, a ty wesolutko radzisz, żeby się nie przejmować, że zainfekuje się kogoś potencjalnie niebezpiecznym wirusem o nieznanych długotrwałych skutkach ubocznych. Masz covida, idź między ludzi i miej w nosie. Gdzie się tacy rodzą...
            • anika772 Re: Mam covid 14.09.20, 20:05
              Z ostrą grypą czy anginą nikt nigdzie nie chodzi, bo nie ma siły. Sądzę, że to dotyczy też bezobjawowego lub skąpoobjawowego Covida-19.
              I nie denerwuj się tak, bo to obniża odporność.
    • lukrecja46 Re: Mam covid 08.09.20, 20:43
      Zdrowiej😘
    • jak_matrioszka Re: Mam covid 08.09.20, 20:47
      Mam nadzieje, ze cie nie uraze, ale wlasnie przyszlo mi do glowy, ze jak ja sie zaraze, to pierwsze co to jem sledzie! A potem kwaszona kapuste po norwesku, i bede zagryzac kilkoma innymi specjalami, ktorych przy normalnym wechu i smaku bym nie ruszyla! A moze i Ty masz ochote sprawdzic konsystencje czegos, czego nie lubisz?
      • jak_matrioszka Re: Mam covid 08.09.20, 20:47
        A wogole to god bedring smile
      • terazkasia Re: Mam covid 08.09.20, 20:56
        Ciekawe, że ja przy każdym przeziębieniu mam utratę smaku (najpierw, niemal w 100 procentach), a parę godzin poźniej węchu (zostaje mi tak 1/3 zwykłego). Od zawsze tak mam.
        • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 20:58
          Bo to jest bardzo częste...a tu nagle trąbią ze jak tracisz węch to masz covid...
          • jak_matrioszka Re: Mam covid 08.09.20, 20:59
            Moze to wyszlo od takich jak ja, co wechu i smaku nie traca, wiec im sie to rzadkie wydalo?
            • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:02
              No i bardzo mozliwe ze majac covid tez go nie stracisz...
          • annajustyna Re: Mam covid 09.09.20, 09:04
            Tak, ale przy covidzie nie ma kataru i zatkanego nosa.
            • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 14:22
              A skąd wiesz. Znajoma miała katar i zatkany nos, wynik dodatni. Lekka temperatura 2 dni.
              • annajustyna Re: Mam covid 09.09.20, 14:25
                Mogła mieć dodatkowo alergie.
                • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 14:45
                  Bo ty wiesz, ze ccovid wyklucza alergię. Jest pediatrą. Sama mówiła ze mogła miec przy okazji innego wirusa, tak jak milion innych osob majacych covid.
        • stephanie_harper2 Re: Mam covid 09.09.20, 11:41
          Przy katarze tez się ma jakby utratę węchu i jeść się nie chce. Ale teraz koniecznie trzeba panikować.
          • annajustyna Re: Mam covid 09.09.20, 14:26
            Ale przy covidzie ma się mimo braku kataru.
      • montechristo4 Re: Mam covid 08.09.20, 21:02
        Mąż mi proponował kurczaka, bo jestem wege. Ale jednak mózg krzyczy, że nie 😁
        • jak_matrioszka Re: Mam covid 08.09.20, 21:09
          To nie to samo smile Ja mam potrawy, ktorych nie zjem ze wzgledu na konsystencje, typowy przyklad to kasza manna. Ale mam tez takie, ktorych smak mnie odrzuca, i wlasnie na te bym chciala testowac w razie utraty smaku wink
    • bywalec.hoteli Re: Mam covid 08.09.20, 20:52
      A można podczas tej choroby spożywać alkohol?
      • jak_matrioszka Re: Mam covid 08.09.20, 20:54
        Po co? Smaku nie czujesz, a objawy podobne do kaca masz i bez picia, tyle ze zamiast masakrowac watrobe, pluca moga sie zmasakrowac.
        • bywalec.hoteli Re: Mam covid 08.09.20, 21:09
          No jak ma przetrwać zamknięcie w więzieniu domowym?
          • eveeveeve2 Re: Mam covid 08.09.20, 21:10
            Musisz się upić by wytrzymać kilkanaście dni z rodziną?
            • jak_matrioszka Re: Mam covid 08.09.20, 21:14
              To nie tak. On rodzine to w pijanym widzie ma.
              • bywalec.hoteli [...] 08.09.20, 21:29
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • rosapulchra-0 Re: Mam covid 08.09.20, 21:42
                  Kosz.
                  • nickbezznaczenia Re: Mam covid 08.09.20, 21:43
                    Już kliknęłam.
              • bywalec.hoteli Re: Mam covid 08.09.20, 23:11
                pijany wid grubasa to ty masz
            • bywalec.hoteli Re: Mam covid 08.09.20, 23:12
              eveeveeve2 napisała:

> Musisz się upić by wytrzymać kilkanaście dni z rodziną?

Przecież osoba chora powinna się odizolować także od rodziny, jeśli to jest możliwe. Np. zająć pokój w piwnicy w domu.
      • madami Re: Mam covid 09.09.20, 09:26
        bywalec.hoteli napisał:

> A można podczas tej choroby spożywać alkohol?
        >

przy objawach nie pij bo obniżysz sobie odporność
        • bywalec.hoteli Re: Mam covid 09.09.20, 10:32
          madami napisała:

> bywalec.hoteli napisał:
          >
          > > A można podczas tej choroby spożywać alkohol?
          > >
          >
          > przy objawach nie pij bo obniżysz sobie odporność

No to nawet takiej przyjemności pozbawiona smile
          • madami Re: Mam covid 09.09.20, 10:33
            bywalec.hoteli napisał:

> madami napisała:
            >
            > > bywalec.hoteli napisał:
            > >
            > > > A można podczas tej choroby spożywać alkohol?
            > > >
            > >
            > > przy objawach nie pij bo obniżysz sobie odporność
            >
            > No to nawet takiej przyjemności pozbawiona smile
            >

ale ponoć zapobiegawczo alko działa świetnie bo dezynfekuje big_grin
            chlup i na zdrowie!
            • bywalec.hoteli Re: Mam covid 09.09.20, 11:33
              Chyba nie dezynfekuje, bo przeciez nie ten organ (gardlo/płuca)
    • kamin Re: Mam covid 08.09.20, 20:54
      Tak z ciekawości: jak trafiłaś na testy? Lekarz z Poz pokierował, pomimo braku gorączki?
      • montechristo4 Re: Mam covid 08.09.20, 21:01
        Tak, ze względu na inne objawy. Nie trzeba mieć gorączki, kluczowym był chyba brak smaku i węchu i bóle mięśni.
        • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:02
          I co ci jeszcze jest? Bo piałaś ze masz typowe objawy grypowe. Bole mieśni i brak zapachu to zwykłe przeziębienie, nie grypa...
        • kosmos_pierzasty_x Re: Mam covid 08.09.20, 22:08
          Fajnie, tyle że brak smaku i węchu występuje w 30 proc. przypadków.
          • majenkir Re: Mam covid 09.09.20, 15:45
            U mnie z kolei momenty utraty smaku i wechu sa na porzadku dziennym bez wirusa wink.
      • barbi1 Re: Mam covid 14.09.20, 22:03
        kamin napisał(a):

> Tak z ciekawości: jak trafiłaś na testy? Lekarz z Poz pokierował, pomimo braku
        > gorączki?
        • montechristo4 Re: Mam covid 14.09.20, 22:51
          Miałam kilka innych objawow: utratą węchu i smaku, ból mięśni, ból gardła i głowy, ogólne duże osłabienie
    • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 20:57
      I bardzo dobrze ze zmienili. Swoja drogą jak przechodzisz jak zwykła grypę to chyba jednak ostro...albo w życiu grypy nie miałaś.
      • anika772 Re: Mam covid 08.09.20, 21:00
        Jeśli koleżanka przechodzi nez gorączki, to raczej jak przeziębienie, nie jak grypę.
      • montechristo4 Re: Mam covid 08.09.20, 21:00
        Może nigdy nie miałam ciężkiego przebiegu, ale ból głowy mięśni i ogólna niemoc tak.
        • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:03
          Czyli przeziębienie...nie objawy grypy.
        • rosapulchra-0 Re: Mam covid 08.09.20, 21:37
          Też tak miałam. Dwa tygodnie siedziałam w domu.
      • leann32 Re: Mam covid 08.09.20, 21:02
        No na pewno nie miala. Przy grypie to ja sie zastanawialam czy mi starczy sil zeby testament na szybko spisać.
        • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:03
          NO tez własnie o tym piszę.
          • montechristo4 Re: Mam covid 08.09.20, 21:45
            Nie każdy grypę przechodzi, jakby umierał. Ja gorzej zdecydowanie choruje, kiedy mam anginę, wtedy gorączka non stop 40 stopni, a przy grypie prawie w ogóle. Nie diagnozuje się sama, skoro lekarz twierdzi, że grypa to grypa. Takie mam odniesienie, dlatego covid porównałam do grypy, którą ja przechodzę.
            • madami Re: Mam covid 09.09.20, 09:54
              A skąd lekarz wie, że to grypa? Robił ci test? Wie jaki szczep grypy?
        • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 08.09.20, 21:07
          A ja chciałam żeby się już skończyło jakkolwiekwink
          Montechristo zdrowia życzę i żeby nic się nie wikłali.
        • kornelia_sowa Re: Mam covid 08.09.20, 21:11
          Ja tak miałam przy anginie. Lekarka mnie na zakaźny skierowała bo tak marnie wyglądałam, a leczenie nie dawało rezultatów.
          Nie miałam siły nawet sie umyć. Łykałam tylko prochy p.bólowe (głowa). A konsekwencje choroby (na szczęście niegroźne, ale męczace) mam do dziś- minęło 7 lat.

W grudniu 2019 ścięła mnie tak wirusówka- gardło bolało tak, ze najpierw musiałam zażyć p. bólowy żeby zjeść śniadanie (móc przełykać). Do tego ból głowy oczywiście.

• jak_matrioszka Re: Mam covid 08.09.20, 21:19
            Ja najgorzej sie czulam przy zapaleniu zatok. Jak zadzwonilam do lekarza, to nie potrafilam powiedziec jak sie nazywam i pielegniarka na podstawie numeru telefonu, z ktorego dzwonilam, mnie znalazla w rejestrze.
            • daniela34 Re: Mam covid 08.09.20, 21:30
              Ja miałam kombo na IV roku studiów, miejmy nadzieję, że pierwszy i ostatni raz w życiu: ropna angina i zapalenie zatok. W dodatku o jakimś piorunującym przebiegu (w ciągu nocy). Rano nie mogłam mówić, zadzwoniłam do rodziców i szeptem tłumaczyłam co się dzieje. Musieliśmy do mnie- starej kobyly wzywać lekarza (prywatnie) na wizytę domową. Lekarka przez telefon była lekko zdziwiona (no, ale że prywatnie to przyszła). Jak mnie zobaczyła natychmiast jej zdziwienie przeszlo.
            • triss_merigold6 Re: Mam covid 08.09.20, 21:31
              Własnie rozważam, czy gorsze było zapalenie zatok czy kolka nerkowa.
              • damartyn Re: Mam covid 08.09.20, 22:14
                triss_merigold6 napisała:

> Własnie rozważam, czy gorsze było zapalenie zatok czy kolka nerkowa.

kolka nerkowa
                • bergamotka77 Re: Mam covid 08.09.20, 23:00
                  kolka żółciowa! Zaraz potem poród. Grypę tezprzechodzilam - przez pierwsze 3 dni właściwie tylko spałam, trochepilam i nic nie jadłam. Glowapekala, mięśnie tez bolały, niemoc totalna, ze głowę ciężko było podnieść. Plus gorączka 39 st. i powyżej. Sorry za łączenie wyrazów, janie umiem pisac na Ajfonie wink
                  • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 23:23
                    U mnie operacja nerki smile wygrywa
                    Potem grypa. Potem zapalenie piersi przy karmieniu...porody daleko dalej
        • daniela34 Re: Mam covid 08.09.20, 21:25
          Mialam grypę 2 lub 3 razy w życiu- kazda czynnosc była bolesna, nawet leżenie bolało. Grypa to paskudna choroba.
          • hanusinamama Re: Mam covid 08.09.20, 21:32
            Mnie np wlosy bolały
            • daniela34 Re: Mam covid 08.09.20, 21:53
              O, to, to, to.
        • fibi00 Re: Mam covid 09.09.20, 06:54
          leann32 napisał(a):

> No na pewno nie miala. Przy grypie to ja sie zastanawialam czy mi starczy sil z
          > eby testament na szybko spisać.

Oo, to tak jak ja! Jak muszę iść do łazienki to odwlekam ile mogę chyba łudząc się że siku mi przejdzie bo nie umiem wstać z łóżka.
      • araceli Re: Mam covid 08.09.20, 22:15
        hanusinamama napisała:
        > I bardzo dobrze ze zmienili. Swoja drogą jak przechodzisz jak zwykła grypę to c
        > hyba jednak ostro...albo w życiu grypy nie miałaś.

Grypę można przejść nawet bezobjawowo - zależy od typu.
        • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 09.09.20, 06:17
          Ale na szczęście bezobjawowych grypowiczów nikt nie rejestruje.
          • anika772 Re: Mam covid 09.09.20, 06:25
            Objawowych też tylko "na oko". Nikt im testów nie robi.
            • kornelia_sowa Re: Mam covid 09.09.20, 09:16
              I nie zamyka całych rodzin w domu
    • mid.week Re: Mam covid 08.09.20, 23:07
      big_grin big_grin big_grin
    • solejrolia Re: Mam covid 08.09.20, 23:16
      Oj sad
      Zdrowia życzę!
    • nangaparbat3 Re: Mam covid 09.09.20, 06:58
      Nie spiesz się, odpoczywaj, dużo śpij.
      Moja mama czyta jakieś medyczne czasopisma i potem mi opowiada czasem , to wredny zajzajer, po lekkim przebiegu u młodych ludzi zostawia zmiany w płucach, w sercu, trzeba uważać i potraktować go z szacunkiem.
      • kosmos_pierzasty_x Re: Mam covid 09.09.20, 08:21
        I nie stresować się, stres też powoduje cięższy przebieg.
        • nangaparbat3 Re: Mam covid 09.09.20, 14:09
          Oczywiście, jak zawsze sad
      • escott Re: Mam covid 09.09.20, 17:12
        I już wiadomo, że te zmiany się cofają, a straszenie nimi - niestety nie.
    • memphis90 Re: Mam covid 09.09.20, 07:10
      >przechodzę jak zwykłą grypę, z utratą węchu i >smaku, ale bez gorączki.
      Czyli NIE przechodzisz tego jak grypy. Grypa to nie COVID! Grypa to ciężka choroba, przy której leżysz 2 tyg z gorączką 40st, bólami mięśni i brakiem siły na mrugnięcie powieką...
      • leni6 Re: Mam covid 09.09.20, 08:03
        Bzdura, grypa to choroba wywołana wirusem grypy, może mieć ciężki przebieg ale nie musi.
        • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 08:43
          Ale autorka opisuje przebieg typowego przeziębienia. U nas sie utarło ze jak bolą mięsnie i ma sie katar to jest grypa...a to jest przeziebienie.
          • bialeem Re: Mam covid 09.09.20, 09:33
            Przy przeziębieniu mięśnie nie bolą.
          • bergamotka77 Re: Mam covid 09.09.20, 10:09
            hanusinamama napisała:

> Ale autorka opisuje przebieg typowego przeziębienia. U nas sie utarło ze jak bo
            > lą mięsnie i ma sie katar to jest grypa...a to jest przeziebienie.
            >

Zgrywasz ekspertkę a pojęcia nie masz. Przy przeziębieniu nie bolą mięśnie a przy COVID nie ma kataru tylko często utrata węchu i smaku i kaszel jeśli już. Katar to zazwyczaj przeziębienie, a takie objawy jak kaszel i duszności mogą oznaczać covid. Nie wiem jak ci to jeszcze jaśniej wytłumaczyć. Katar pojawia się tez u osób zdrowych, tylko z alergią - np. u nas w domu idzie mnóstwo chusteczek przez cały rok, choć chorujemy odpukać rzadko, ale wszyscy jesteśmy w różnym stopniu alergikami pyłkowymi i nie tylko. Mój syn ma katar po każdej zmianie peletu u swojej świnki morskiej.
            • madami Re: Mam covid 09.09.20, 10:56
              Mnie leci z nosa jak w otoczeniu jest za dużo kurzu wink

• bergamotka77 Re: Mam covid 09.09.20, 11:09
                madami napisała:

> Mnie leci z nosa jak w otoczeniu jest za dużo kurzu wink
                >

Klasyka alergii na kurz i roztocza. Też tak mam.
            • hanusinamama Re: Mam covid 09.09.20, 14:24
              Przy Covidzie mozesz miec objawy różne. Mozna miec katar jak najbardziej. Znajoma pediatra miała katar i lekką temperature 2 dni...o tym ze to covid dowiedziała sie bo cała przychodnia miała testy.
              Kaszel i dusznosci mogą ale nie musza zonaczac covida...jest cała masa innych wirusów wywołujących takie objawy....jak sie ciebie czyta to sie ma wrażenie, ze przed covidem ludzie nie chorowali.
      • araceli Re: Mam covid 09.09.20, 08:36
        memphis90 napisała:
        > Czyli NIE przechodzisz tego jak grypy. Grypa to nie COVID! Grypa to ciężka chor
        > oba, przy której leżysz 2 tyg z gorączką 40st, bólami mięśni i brakiem siły na
        > mrugnięcie powieką...

A ja znów przecieram oczy ze zdumienia, że ty rzekomo jesteś lekarzem...

Gdyby każdy z 3,7 MILIONA przypadków grypy rocznie w PL miał taki przebieg to ludzie od końca sierpnia staliby w kolejkach pod przychodniami do szczepień.
        • lauren6 Re: Mam covid 09.09.20, 09:38
          Mnie z kolei nie dziwi, że w kwestiach zdrowotnych uważasz się za mundrzejszą od lekarki z kilkunastoletnim stażem.
          • araceli Re: Mam covid 09.09.20, 10:16
            lauren6 napisała:
            > Mnie z kolei nie dziwi, że w kwestiach zdrowotnych uważasz się za mundrzejszą o
            > d lekarki z kilkunastoletnim stażem.

Ja od jednej lekarki mądrzejsza nie jestem ale inni lekarze widać tak:
            www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
            www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0019/160750/Influenza_EN_WHO_WEB.pdf?ua=1
            www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm
            • nikki30 Re: Mam covid 09.09.20, 14:37
              No i spójrz sobie Araceli w te tabelki - grypa = gorączka. Autorka wątku nie ma gorączki. Gorączka przy grypie występuje przez dobrych kilka dni. Przy przeziębieniu praktycznie nie występuje (ewentualnie stan podgorączkowy). Przebieg grypy jest też nagły tzn. rano idziesz do pracy a wieczorem nie możesz się podnieść z łóżka, aby iść do łazienki, w przypadku przeziębienia objawy się powoli zaostrzają.
              Czytaj to co linkujeszsmile
              • araceli Re: Mam covid 09.09.20, 15:01
                nikki30 napisała:
                > No i spójrz sobie Araceli w te tabelki

Ale może przeczytaj najpierw do jakiego posta się odniosłam? Wypowiedzi mają kontekst.
                • nikki30 Re: Mam covid 09.09.20, 15:26
                  Przeczytałam i nic to nie zmienia.
                  • araceli Re: Mam covid 09.09.20, 16:34
                    nikki30 napisała:
                    > Przeczytałam i nic to nie zmienia.

Przeczytałaś " Grypa to ciężka choroba, przy której leżysz 2 tyg z gorączką 40st, bólami mięśni i brakiem siły na mrugnięcie powieką..." i uważasz, że w kontekście zaklinowanych materiałów o różnym przebiegu grypy to prawda? No to nie mam więcej pytań big_grin
                    • nikki30 Re: Mam covid 10.09.20, 11:01
                      Tak przeczytałam. A zalinkowane przez Ciebie materiały to wykluczają?
                      Potwierdzam, że grypa to ciężka choroba. Sporo pacjentów o których piszesz ma paragrypowe objawy i u lekarza stawia się po zwolnienie. Kto przeszedł grypę prawdziwą tak jak anginę bakteryjną wie o czym mówimy. No ale ty oczywiście przeszłaś lekkobig_grin
                      • araceli Re: Mam covid 11.09.20, 08:45
                        nikki30 napisała:
                        > Kto przeszedł grypę prawdziwą tak jak anginę bakteryjną wie o czym mówimy

Nie 'prawdziwą' ale ciężką. Nie każdy przechodzi umierając 2 tygodnie w łóżku co nie oznacza chodzenia z katarkiem. Spektrum jest dość szerokie a lżejsze przechodzenie niż 2tygodniowe umieranie nie czyni grypy "nieprawdziwą".
                        • nikki30 Re: Mam covid 11.09.20, 13:33
                          Araceli nie odróżniasz zakażeń grypowych od para grypowych tzn.
                          >Nie 'prawdziwą' ale ciężką

No co ty nie powieszsmile
                          "W epidemiologii rozróżnia się między grypą „prawdziwą” (ang. influenza) jak i zachorowaniami grypopodobnymi (ang. ILI – skrót od influenza-like illness), zaliczanymi w Polsce wraz z ostrymi zakażeniami dróg oddechowych do „podejrzeń grypy”. Niewiele osób spoza środowisk medycznych zdaje sobie sprawę, że ponad 200 wirusów potrafi wywołać objawy grypopodobne, a wirusy grypy „prawdziwej” (dzielące się na typy A, B) stanowią jedynie około 10-30% takich zachorowań, co pokazują między innymi następujące publikacje:"
                          szczepieniagrypa.wordpress.com/grypa-wiedza-podstawowa/

Jest różnica między grypą a para grypą! Tak ludzie z grypą prawdziwą mogą umierać nawet 2 tyg w łóżku, co więcej umierają nawet dzieci. Co 16 osoba w Polsce ma robiony test na grypę, więc nie znasz dokładnych statystyk kto na co choruje.
                          • araceli Re: Mam covid 11.09.20, 15:30
                            nikki30 napisała:
                            > Araceli nie odróżniasz zakażeń grypowych od para grypowych tzn.

Dyskusja z tobą jest jałowa bo wiesz lepiej niż who czy cdc. Definicja grypy wg. Niki - umieranie przez 2 tygodnie - jak nie umierasz to masz "paragrypę". Normalnie diagnostyka w oczach big_grin

> Jest różnica między grypą a para grypą! Tak ludzie z grypą prawdziwą mogą umier
                            > ać nawet 2 tyg w łóżku, co więcej umierają nawet dzieci.

Słowo klucz - MOGĄ ale nie muszą. Widać nie da się ogarnąć.
          • 12gram Re: Mam covid 09.09.20, 11:26
            ale memphis chyba nie jest lekarką...
            • majenkir Re: Mam covid 09.09.20, 15:49
              Chyba jednak jest... smile
          • droch Re: Mam covid 09.09.20, 21:04
            Wykluczasz bezobjawowy przebieg zakażenia wirusem grypy? Jesteś grypową denialistką?
    • mallard Re: Mam covid 09.09.20, 08:15
      montechristo4 napisała:

> Czyli całe te statystyki można sobie w buty wsadzić.

Z tego, co napisałaś wznoszę że:
      1. jesteś prawdziwie kobiecą kobietą, bo masz dużo butów
      2. Masz też piękną kobiecą figurę, bo inaczej pisała byś "można o kant .... rozbić" 😉
      Wiem, durne to. Zdrowia jak najszybciej życzę przede wszystkim! 🙂
    • nikki30 Re: Mam covid 09.09.20, 09:18
      Szybkiego powrotu do zdrowia przede wszystkim!
      Ja też nie byłam zarejestrowana w statystykach (wraz z rodziną i pracownikami), bo chorowałam jeszcze przed całą pandemią. Nie było wtedy leków, testów, no nic nie było.
      Lekarz nie wypuści Cię z domu z objawami. Podobno bezobjawowi i skąpo-objawowi zarażają ok. 5 dni, średnio-objawowi ok. 10 dni, a w stanie ciężkim ok. 21 dni.

Odpoczywaj, wysypiaj się. Po wyleczeniu zrób sobie rtg płuc i zbadaj serce. Suplementuj wit D w wyższych dawkach.Będzie dobrzesmile
      • annajustyna Re: Mam covid 09.09.20, 09:24
        To skąd wiesz, że to miałaś, skoro bez testu?
        • nikki30 Re: Mam covid 09.09.20, 09:35
          Już pisałam wielokrotnie, miałam badane w pierwszej kolejności przeciwciała (ok. 6 tyg po wyzdrowieniu), oddałam osocze, uczestniczę w badaniach klinicznych, gdzie badają jakie skutki powoduje Covid u ozdrowieńców. Mam dalej wymieniać skąd wiem?smile
          Testów w Polsce na przełomie lutego/marca nie było!
          • annajustyna Re: Mam covid 09.09.20, 09:39
            Ale to też testy, tyle że na przeciwciała. Czyli masz potwierdzone testem, że złapałaś to świństwo.

Fajnie, że nie masz następstw. Oby tak dalej.
            • nikki30 Re: Mam covid 09.09.20, 09:49
              W badaniach klinicznych robili tak szczegółowe badania, że wiem nawet jaką mutację przeszłamsmile Przeciwciał już nie mam, czyli wpisuję się w trend światowysmile
              Mam powikłania tylko nie zdawałam sobie z nich sprawy, czyli są do przeżycia w moim przypadku. Pytanie czy miałam podobne po grypie, przeziębieniu? Lekarze nie wykluczyli.
              • annajustyna Re: Mam covid 09.09.20, 10:15
                Jest teoria, że demencja też może być następstwem wirusów, z którymi mamy do czynienia w ciągu naszego życia.
                • madami Re: Mam covid 09.09.20, 11:40
                  Podobnie jak np. Hashimoto...
                  • annajustyna Re: Mam covid 09.09.20, 13:36
                    O! Chora tarczyca też (pomijając Czarnobyl).
                    • madami Re: Mam covid 09.09.20, 14:38
                      Choroby autoimmunologiczne to prawdziwy i realny problem społeczny, bardzo obniżają jakość życia i "wydajność społeczną", powodują problemy z płodnością, depresje i występują na skalę masową.... I podstawowe pytanie - skąd się biorą?
              • gaga-sie Re: Mam covid 09.09.20, 14:44
                Możesz napisać o powikłaniach?
                • nikki30 Re: Mam covid 10.09.20, 11:04
                  >Możesz napisać o powikłaniach?

Zmęczenie, spadek wydolności.
      • rainbow_dash Re: Mam covid 11.09.20, 08:47
        >Podobno bezobjawowi i skąpo-objawowi zarażają ok. 5 dni, średnio-objawowi ok. 10 dni, a w stanie ciężkim ok. 21 dni.

podobno ziemia jest płaska
        • nikki30 Re: Mam covid 11.09.20, 13:33
          Jesteś płaskoziemcem? To wiele tłumaczy...
          • eveeveeve2 Re: Mam covid 11.09.20, 13:35
            😃😃😃
    • lily_evans11 Re: Mam covid 09.09.20, 09:20
      Odpoczywaj, zdrowiej, dbaj o siebie, oby bez powikłań!
      • montechristo4 Re: Mam covid 09.09.20, 11:48
        Dziękuję bardzo 😊 mam nadzieję, że będzie dobrze. Na razie trafiłam do szpitala.
        • szeptucha_z_malucha Re: Mam covid 09.09.20, 12:37
          O, matulu, a co się dzieje, że szpital?
          Trzymaj się!
        • eveeveeve2 Re: Mam covid 09.09.20, 12:39
          Az tak, ze szpital potrzebny? Zdrówka życzę i trzymaj się.
          • montechristo4 Re: Mam covid 09.09.20, 13:26
            Wg mnie trochę na wyrost mnie zatrzymali po badaniu. Czuję się dobrze, no może trochę ciężko mi się oddycha
            • nikki30 Re: Mam covid 09.09.20, 14:05
              Dobrze, że Cię zatrzymali. U mnie to była sinusoida - raz było dobrze a na drugi dzień gorzej i pewnie lekarze dmuchają na zimne. Trzymaj się!Będzie dobrzesmile
            • evee1 Re: Mam covid 09.09.20, 15:14
              Też uważam, że bardzo dobrze, że Cię trzymają. Typowy przebieg, to zjazd w drugim tygodniu choroby. Oczywiście nie życzę tego, ale w razie czego jesteś pod opieką.
        • hummorek Re: Mam covid 10.09.20, 10:04
          Jak się czujesz?
          Skrobnij coś.
          • bergamotka77 Re: Mam covid 11.09.20, 12:07
            Podbijam. Jak żyjesz montechristo? Zdrowiej tu nam.
    • segregatorwpaski Re: Mam covid 09.09.20, 13:34
      Zdrowia życzę!!!
    • memphis90 Re: Mam covid 09.09.20, 15:37
      Zus jest znany że swoich zdolności uzdrawiania decyzją administracyjną... Jest w tym lepszy, niż Jezus, on musiał wyrzec formułkę "wstań i idź", ZUS uzdrawia na kiwniecie palcem. Dobrze, że się ZUS podzielił mocą z lekarzami rodzinnymi: "czy pan/pani czuje, że jeszcze pratkuje? Nie? No to do Lidla, do Lidla, ram pam pam pam..." Już drobię nogami z radości...
      • nocnamagia Re: Mam covid 09.09.20, 16:26
        Co ty bredzisz kobieto? Co ma twoja wypowiedź wspólnego z postem autorki i co ma ZUS wspólnego z przepisami o izolacji?
    • princesswhitewolf Re: Mam covid 09.09.20, 16:18
      My tez bylismy chorzy w marcu. Ojciec mojego dziecka byl 3 razy na pogotowiu. Meczyl sie strasznie. Bol w klatce piersiowej okropny i suchy kaszel. Ja i mama tylko temp i bole gnatów. Szybko przeszlo. Dziecior wysypka. Testowani.
      • zlota.ptaszyna Re: Mam covid 09.09.20, 16:49
        Princess -dobrze czytam- mieliście koronę CAŁA rodzina ???
        • princesswhitewolf Re: Mam covid 09.09.20, 18:26
          Tak
          • princesswhitewolf Re: Mam covid 09.09.20, 18:28
            Tzn syn mial tylko wypryski i pęcherze na skorze ale test pokazywal pozytywny. Ten objaw jest na liscie u dzieci ale rownie dobrze moglo byc to cos innego.ale biorac pod uwage timing....

• sasanka5 Re: Mam covid 09.09.20, 19:05
              Princess a możesz napisać coś więcej o tej wysypce? Jak wyglądała gdzie się pojawiła. Pęcherzyki to takie jak przy opryszce?
              • princesswhitewolf Re: Mam covid 10.09.20, 10:45
                na dloniach mial od strony zewnetrznej. Tu jest artykul o tym i zdjecia bo ciezko mi opisywac cos wizualnego
                www.express.co.uk/life-style/health/1276086/coronavirus-update-latest-symptoms-skin

Mial tez na tych rekach takie blisters czy jak to tam powiedziec po polsku czyli takie pecherzyki z plynem poza sama wysypka. Zeszlo oczywiscie po jakichs 3 tyg
                • rainbow_dash Re: Mam covid 11.09.20, 08:43
                  lol, typowa bostonka tak się objawia
                  • nikki30 Re: Mam covid 11.09.20, 13:27
                    >lol, typowa bostonka tak się objawia

Lol, pęcherzami na skórzebig_grin
                    Puknij się w czółko!
                • sasanka5 Re: Mam covid 11.09.20, 08:53
                  O właśnie o te jakby ospowate zmiany na skórze mi chodziło. Bardzo Ci dziękuję za artykuł, w punkt!
      • bywalec.hoteli Re: Mam covid 09.09.20, 17:03
        ~korona?
    • drobnostka7 Re: Mam covid 11.09.20, 15:18
      Hmmm, było sobie testu nie robić? było? Te testy sa nieprzewidywalne i nierzetelne, jak w ruletce, a z wyniku nic nie wynika bo ponoć dają w 80% wynik fałszywie dodatni. Także na 100% nie możesz mieć pewności, że ta grypa to covid Jednakże zdrówka życzę!!
    • chicarica Re: Mam covid 12.09.20, 19:11
      Monte? Odezwij sie, wszystko ok?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka