Bierzecie udział w głosowaniu?
Bierzecie udział w przygotowywaniu projektów?
Co o tym wszystkim myślicie?
Mam mieszane uczucia.
Ostatnio na forum dzielnicy pojawiły się różne głosy. Np zestawienie projektów przygotowanych przez osoby prywatne oraz instytucje - typu domy kultury, szkoły. Więcej projektów przygotowują te ostatnie.
I zastanawianie się, czy budżet obywatelski powinien uwzględniać projekty przygotowane przez ośrodki podlegające samorządom. Często są to wnioski o sfinansowanie zakupów np wyposażenia DK, placu zabaw przy szkole. Sama mam mieszane uczucia - bo niby z tego mogą skorzystać wszyscy - ale jednak nie do końca (Takie zajęcia w DK np. Bo jednak jakaś odpłatność jest i liczba miejsc ograniczona).
No i pojawiły się głosy o cwaniakowaniu. Typu projekt jakiś ogónodostępnych zajęć, w którym większość kosztów to wynagrodzenie prowadzącego .
Dyskusja rozpętała się po zalinkowaniu tego artykułu.
iochota.pl/artykul/budzet-obywatelski/1055236?fbclid=IwAR1Kgi3UzI8mnqn62j8qBoZJPBRMKHAqiMmExza5EeBr6Flpx_yf6mpSOIs
Obserwując inwestycje z BO w mojej dzielnicy to widzę sporo niewypałów typu zieleniec, który padł, bo nikt go nie pielęgnował
Zdaję sobie sprawę, że przygotowanie projektu nie trwa 5 minut i mało jest osób chętnych o zacięciu społecznikowskim.