Dodaj do ulubionych

Denerwowałam się...

07.10.20, 18:39
poł marca, kwiecień, maj, czerwiec ..do wakacji...że moje dziecko 9 letnie nie bedzie miec opieki..szkoła nie działa..nam nie przysługuje zasiłek opiekunczy bo ma skonczone 8 lat...Co zrobi gdy wybuchnie pozar..co zrobi gdy do mieszkania wykorzystujac jego naiwnośc wejdzie ktos niepowołany...co zrobi gdy psy (mamy dwa duże) ugryza jego kolege bo wszedł chociaz mial nie wchodzic...ematki kpiły, wysialały sie na złośliwosci jak to pierdoła bo one w tym wieku..klucz na szyi i hop do przodu...czemu w obliczu smierci 12 latka nie kamieniuja syna własciela psów tylko ojca...no właśnie...Ja wiem czemu...tylko brakmi waszej konsekwencji....
Obserwuj wątek
    • chersona Re: Denerwowałam się... 07.10.20, 18:46
      no jednak Twoja sytuacja jest deczko inna niż tamtego pana. a jak masz jakieś obawy, to sobie kup dwa psy, ale małe, z kolei jeśli pociąga Cię życie na krawędzi, to się wystaraj o małego aligatora lub pytona królewskiego.
      • kozica111 [...] 07.10.20, 18:48
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mava Re: Denerwowałam się... 07.10.20, 19:04
      właściwie to o co ci chodzi?
      Sama, majac tyle lat, latalam z kluczem na szyi. Mielismy 1 psa, dużego, kundla. Był niezwykle mądrym psem, o czym przekonalam sie nie raz - znaczy, bardziej docenilam to bedac juz dorosła osobą niz wtedy, jako dzieciak.
      Niemniej sama nie zostawiałam swojego dziecka, 9-latka, samego. Zatrudniałam opiekunke, oddając jej 2/3 swojej pensji, moze nawet wiecej. ...? a wtedy NIE BYŁO 500+ wiec za wszystko placilam sama a nie z kieszeni podatnika.
      Czasy sie zmieniły, inne warunki i inne zagrożenia były. Sasiedzi nie znali za bardzo mnie, moich dzieci, nie reagowali...dlatego opieka nad nimi była inna niz za czasów mojego dzieciństwa.
      Ty też moglas zatrudnic opiekunke do dziecka, za te pińcetki z naszych podatków. Mógł to tez zrobic ojciec dziecka.-właściciel psów.
      I durnowaty pomysł o "kamieniowaniu" dziecka...11 latek (bo tyle lat miał synek) nie jest odpowiedzialny za swoje czyny, zawsze odpowiada jego rodzic. dziecko nie miało odpowiedniej opieki, i tyle.
    • taki-sobie-nick Re: Denerwowałam się... 07.10.20, 21:40
      1. Dziecko dzwoni po straż pożarną/leci do sąsiadów.
      2. Nie wpuszczamy absolutnie nikogo.
      3. Psom zakładamy kagańce.
    • hanusinamama Re: Denerwowałam się... 07.10.20, 21:46
      nie wiem, nie mam duzych groźnych zwierzat w domu. to raczej normalne ze 12 latek jest sam w domu bez rodziców (miał klucze z jakiegos powodu)....
      • ajaksiowa Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 06:49
        W tym przypadku to był wypadek i nikt nie powinien odpowiadać,ale gawiedz wie lepiej...
        • triss_merigold6 Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 07:03
          Nikt, to znaczy prawdziwy właściciel psów i idiotka, na którą były zarejestrowane też nie? Pan ma zarzuty, a panią powinien zająć się sąd rodzinny.
        • annajustyna Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 07:05
          Ty o tym wypadku z psem niebezpiecznym?
          • ajaksiowa Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 07:08
            Ponawiam pytanie: jeżeli 11 latek zostawiony sam w domu spowoduje pożar w wyniku którego zginą sąsiedzi,kto powinien odpowiadać?Rodzice ?bo....
            • annajustyna Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 07:22
              Dziecko od 7 roku życia ponosi częściowa odpowiedzialność, stąd tzw poprawczaki. Tak, rodzice w pewnych okolicznościach też.
              • triss_merigold6 Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 07:30
                Kłamiesz. Albo z głupoty, albo świadomie wprowadzasz w błąd.

Częściową zdolność do czynności prawnych nieletni ma po ukończeniu 13. roku życia i dopiero od tego momentu sąd rodzinny i opiekuńczy może nieletniego zagrożonego demoralizacja skierować do MOW lub zakładu poprawczego.
                • annajustyna Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 07:36
                  Kochana, dzięki za miłe słowa. Otóż dziecko, które porysuje komuś samochód, ponosi odpowiedzialność już po ukończeniu 7 roku życia. Oczywiście nie pójdzie siedzieć, bo karę pieniężna poniosą za niego opiekunowie prawni. To jest prawo ubezpieczeń, nie karne.
              • nutella_fan Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 07:33
                Wydaje mi się, że od 13, nie od 7.
            • dolcenera Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 08:59
              Oczywiście, ze rodzice ponieważ pozostawili 7-letnie dziecko bez opieki.
            • dolcenera Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 09:04
              Rodzice, zwłaszcza jeśli świadomie pozostawili w domu rozpalony kominek.
              Podobnie jeśli dzięki zastrzeli kogoś pistoletem rodziców, rozjedzie samochodem rodziców, zagryzie psem rodziców. Widzisz ja mam w domu taser, jeżeli moje dziecko potraktuje tym taserem twoje dziecko, to kto za to odpowie ?
              • annajustyna Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 09:09
                Wypadek przecież ☹️
        • black.emma Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 09:04
          Nie wiem, czy prokuratura to gawiedź ale postawiła facetowi zarzuty (ma szansę dostać do 5 lat więzienia).
    • kropkacom Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 07:57
      Niebezpieczne psy w mieszkaniu to jakby ktoś zostawił odbezpieczoną broń na stole w kuchni.
      • ajaksiowa Re: Denerwowałam się... 08.10.20, 08:48
        Albo zapałki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka