15.10.20, 07:28
poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,26393514,manul-uciekl-z-zoo-jeden-z-urodzonych-w-tym-roku-trwaja-poszukiwania.html przyznawac sie ktora zweczila kotecka?
Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: manul 15.10.20, 07:36
      😍
      Ja bym takiego chętnie przytuliła, cudo!
      • pieknyksiaze Re: manul 15.10.20, 07:43
        Oddaj manula!
        • mona-taran Re: manul 15.10.20, 07:45
          To nie ja! Ja do Poznania mam 1000km :p
    • berber_rock Re: manul 15.10.20, 07:46
      Kot Pallas - piękne dzikie zwierzę z Azji Centralnej i gór Pakistanu.
      Najsłodsze są małe kociak ale dzikie toto strasznie.
      Jedyny kot który ma tak ustawione źrenice jak człowiek.
      • oceandream Re: manul 15.10.20, 07:48
        Piękny! A może ktoś go ukradł? Jak taki manul mógłby uciec?
        • heca7 Re: manul 15.10.20, 08:11
          To dzikie kocisko i właściwie nie oswajalne. Ale piękny wink I na pewno u nas by nie zamarzł. Żywi się ptakami i gryzoniami podobnie jak zwykłe koty. A prowadzi nocny tryb życia więc życzę powodzenia w poszukiwaniach tongue_out
        • kubek0802 Re: manul 15.10.20, 08:13
          To chyba nie Mania uciekła. Lubiłam podglądać ją i młode. Czytałam o historii starszej pani, która przygarnęła manula bo myślała że to zwykły kociak. Żyli sobie później zgodnie, aż do staruszki włamało się trzech zbirów. Dwóch nie przeżyło, trzeci w ciężkim stanie trafił do szpitala.
          • nangaparbat3 Re: manul 15.10.20, 08:16
            Wow!
            A ten co uciekł, może się przykoleguje do jakichś wolno żyjących i nawet rozmnoży?
            Wiem, wiem, nie powinny, absolutnie - ale może by je to wzmocniło?
            • pieknyksiaze Re: manul 15.10.20, 08:19
              Manule zyja w himalajah
              • nangaparbat3 Re: manul 15.10.20, 08:50
                OK, tam są trudne warunki, tym większa szansa, że sobie poradzi tongue_out
                • lily_evans11 Re: manul 15.10.20, 08:51
                  W Himalajach nie ma ruchu samochodowego i puszczanych luzem piesiuńciów, a to jeszcze młodziutki kociak.
                • mava Re: manul 15.10.20, 09:01
                  >tym większa szansa, że sobie poradzi

w zoo raczej nie musiał polować, dostawał koryto codziennie o okreslonej porze
                  Niemniej 5 dni przeżył bo ktoś zrobił mu zdjecie, właśnie w 5 dniu giganta

https://epoznan.pl/storage/gallery/71127/aleupnlM5gdkQEQ9VuddCZzpidi3l6yD_wmgallery.jpg?1602587282
                  • nangaparbat3 Re: manul 15.10.20, 11:15
                    To może w jakimś parku się okopał? Przed psem da nogę na drzewo, może przeżyje i wreszcie go złapią. Dzielny mały.
          • mona-taran Re: manul 15.10.20, 08:22
            Jesteś pewna, że to był Manul? To przecież nie tygrys, jest raczej dość mały :p
            • triss_merigold6 Re: manul 15.10.20, 08:44
              One są bardzo dzikie, ale w zagryzienie nie wierzę.
              • mona-taran Re: manul 15.10.20, 08:50
                Też mi raczej ciężko uwierzyć, że czterokilogramowy kot zagryzł dwóch chłopów a trzeciego prawie...
                • nangaparbat3 Re: manul 15.10.20, 18:54
                  Czytałam o kotce, takiej zwyczajnej, która przepędziła niedźwiedzia grizzly. Ale ona broniła młodych.
                  Ten manul od bandziorów mógł był wykorzystać efekt zaskoczenia, no i może się wgryza w tętnicę szyjną? Mord prawie rytualny.
                  • morekac Re: manul 15.10.20, 19:10
                    No to jednego gościa wziąłby z zaskoczenia, ale trzech?
                    • alicia033 Re: manul 15.10.20, 23:01
                      morekac napisała:

> ale trzech?

szybki byłsmile
                    • nangaparbat3 Re: manul 16.10.20, 22:32
                      Ja tam wierzę w koty, w końcu wiadomo, że to dranie.
                      Znam jeszcze piękną historię o pytonach domowych: właściciel wyjechał na weekend, węże zostawił w domu, wypuszczając je z terrarium. Włamali się złodzieje, dwóch. Pytony nie były tak waleczne jak manul, więc doczekali przyjazdu policji, którą sami wezwali. Podobno kiedy przyjechała, siedzieli na szafie. U nas, we Wrocławiu.
          • aerra Re: manul 15.10.20, 18:48
            To chyba jednak urbanlegend - manule są nieduże, może i agresywne i trudnooswajalne, ale jednak te kilka kg kota nie jest w stanie zabić człowieka.
            • aqua48 Re: manul 15.10.20, 21:43
              aerra napisał(a):

> To chyba jednak urbanlegend - manule są nieduże, może i agresywne i trudnooswaj
              > alne, ale jednak te kilka kg kota nie jest w stanie zabić człowieka.

Wystarczy że wypruje tętnicę. Taki np. słodki i "nieagresywny" szop pracz lub niewielka i oswajalna wydra to potrafią. A zęby manul ma podobno trzy razy dłuższe niż kot.

• aerra Re: manul 16.10.20, 12:19
                Trzem dorosłym mężczyznom na raz?
                Zrobił oczka ze Shreka, złapali się na to, stanęli w kółeczku nad kotkiem, a on ciach po tętnicach?
                • aqua48 Re: manul 16.10.20, 12:31
                  aerra napisał(a):

> Trzem dorosłym mężczyznom na raz?
                  > Zrobił oczka ze Shreka, złapali się na to, stanęli w kółeczku nad kotkiem, a on
                  > ciach po tętnicach?

Nie na raz, tylko po kolei i on podobno miał swoje ulubione miejsce na półce nad drzwiami i stamtąd skoczył na kark pierwszego napastnika..

• mona-taran Re: manul 16.10.20, 12:47
                    Znalazłam tą historyjkę na kwejku
                    m.kwejk.pl/obrazek/3406579/manul.html
                    Stwierdzenie "był aż do przesady duży" upewnia mnie w tym, że to fejk, bo manule nie są dużo większe od zwykłego, domowego kota.
                    • triss_merigold6 Re: manul 16.10.20, 12:58
                      Są mniejsze od maine coonów tylko bardziej kwadratowe. Ogólnie jestem wielką fanką manuli, w zoo warszawskim też są.
                      • igge Re: manul 16.10.20, 22:56
                        Jak się wchodzi zaraz na lewo od wejścia.
                        Ciekawi mnie czy zawsze tam mieszkały manule.
                        Bo kilka lat temu miałam anegxotyczną sytuację z kotem, który wtedy wydawał mi się żbikiem. Rodzina, która była świadkiem tego do dziś się śmieje bo mamybróżny pogląd na to z jakiego powodu żbik ( manul?) się ucieszył, po prostu morda mu się śmiała ( palec włożyłam).
                        Tydzień temu poszliśmy odwiedzić żbika, a tam manul.
                        Może pomyliłam kota ale jednak żbiki inaczej wyglądają. Na pewno miejsce to samo tylko kot się nie zgadzawink
                    • aqua48 Re: manul 16.10.20, 13:39
                      mona-taran napisała:

> Stwierdzenie "był aż do przesady duży" upewnia mnie w tym, że to fejk, bo manul
                      > e nie są dużo większe od zwykłego, domowego kota.

Wiesz ja spotkałam hodowanego w domu mieszańca kota domowego z rysiem, albo żbikiem już nie pamiętam kto dokładnie był tatusiem koteła. No, nie zbliżyłabym się by pogłaskać pupila.. Nie był jakoś DUŻO większy od dachowca, ale był, inny? Po prostu nie był takim domowym przytulasem. Tu też nie chodzi tyle o wielkość tylko o dzikość zwierzaka i jego reakcje nie stłumione hodowlą i udomowieniem. Wydry, wszak wielkością podobne kotom, też mogą być bardzo niebezpieczne dla człowieka.
                      • elenelda Re: manul 17.10.20, 10:54
                        Moja babcia miała mieszańca kotki ze żbikiem. Lata temu, wtedy nikt nie zaprzątał sobie głowy sterylizacją kotów. Babcia mieszkała tuż po lasem, koty spędzały tam sporo czasu. Mieszaniec był większy i bardzo dziki. Nieoswajalny nawet dla karmicieli.
      • m_incubo Re: manul 15.10.20, 09:15
        Czemu jedyny?
        Chyba wszystkie duże kotowate mają okrągłe źrenice.
    • 1matka-polka Re: manul 15.10.20, 08:29

Wystarczy kask motocyklowy i skorzane rekawice i juz mozna piescic i przytulać...
    • waleria_s Re: manul 15.10.20, 08:47
      Fajny, taki wredny z pyszczka. Uwielbiam taki wredny wyraz mordki u zwierząt ogólnie.
    • szafireczek Re: manul 15.10.20, 08:59
      Co za ekipa w tym ZOO - mały manul sam? się wydostał i zwiał na wolność. Gdzie zabezpieczenia? Strach pomyśleć, jak następnym razem tygrys się wyrwie na wycieczkę, albo jakiś krokodyl polezie zasmakować poznańskich wód...
      ps. To nie ci przypadkiem chcieli chronić pumę?😂😂😂
      • mava Re: manul 15.10.20, 09:05
        manule jednak sa inaczej zabezpieczane niż pumy, domniemywam...
        ZOO podało, że manule miały nowy wybieg osiatkowany, także od góry, z pastuchem. Albo ta siatka nie została dokładnie zamontowana, allbo manul "zlekceważył" pastucha, albo jedno i drugie. ZOO podaje, że jednak prąd go trochę popieścił
        • 1matka-polka Re: manul 15.10.20, 09:12
          "ZOO podaje, że jednak prąd go trochę popieścił"

Mysle, ze to dobry moment, zeby przypomniec rosyjski dokument z akcji ratowania kota:

• szmytka1 Re: manul 15.10.20, 10:05
            big_grin
          • nangaparbat3 Re: manul 15.10.20, 18:58
            Taaaki film toś powinna za pieniądze pokazywać big_grin big_grin big_grin
          • premeda Re: manul 15.10.20, 19:52
            Umarłam 🤣🤣🤣
          • boogiecat Re: manul 16.10.20, 12:53
            🤣🤣 dawno czegos tak dobrego nie ogladalam
            Mogliby tylko dorzucic w scenariuszu, ze czilala od pani w czerwonym warczy na zolnierza odbierajacego siekierke
            • 1matka-polka Re: manul 16.10.20, 13:02
              😁
              • boogiecat Re: manul 17.10.20, 20:16
                obejrzalam sobie z napisami i znowu puacze
                genialny film, montypajton by tego lepiej nie zrobil
                moze sa jakies dalsze przygody tego goscia? big_grin
                • 1matka-polka Re: manul 17.10.20, 20:20
                  Niestety nie kojarzę🤷
                  • morekac Re: manul 17.10.20, 21:19
                    Szkoda. Rosyjski superman.😁
          • igge Re: manul 16.10.20, 23:03
            Film cudobig_grin
            Baliśmy się z mężem, że tragicznie się skończy i prąd kota ubije
            • 1matka-polka Re: manul 17.10.20, 09:14
              Wyglada na to, ze stracil co najmniej osiem zyć...
              • tanebo001 Re: manul 17.10.20, 09:20
                Manule mają 16 żyć.
        • szafireczek Re: manul 15.10.20, 09:18
          Prądem w zwierzaka - to bardzo przyjacielskie...
          Manul ma gęste futo, które działa jak izolator - na szczęściesmile
          Ciekawe, że z tej szóstki, tylko jeden okazał się podróżnikiem i nawet mama manul go nie przywołała, reszta też gapowato nie zauważyła możliwości wyjścia... No i jak pokonał cały teren zoo incognito? Podobno widziano go na monitoringu w okolicach Malty😱
          • asia_i_p Re: manul 15.10.20, 11:48
            O ile rozumiem, w pastuchu nie chodzi o to, że ma kopnąć, tylko o to, że zwierzaki wyczuwają z daleka i nawet nie podchodzą. Ten po prostu ma jakiś wyjątkowy pęd do wolności.
            • mona-taran Re: manul 15.10.20, 11:52
              Nie wiem jak z Manulami, ale konie nie nauczone pastucha często podchodzą, dostają prądem i już więcej nie podchodzą:p ale ten "pierwszy raz" w większości przypadków musi być:p pastuch przecież nie kopie jakoś mocno i jak się już przejdzie na drugą stronę to jest się wolnym wink
            • 1matka-polka Re: manul 15.10.20, 11:58
              "O ile rozumiem, w pastuchu nie chodzi o to, że ma kopnąć, tylko o to, że zwierzaki wyczuwają z daleka"

Wyczuwają pole elektromagnetyczne?
            • nangaparbat3 Re: manul 15.10.20, 18:59
              Ten po prostu ma jakiś wyjątkowy pęd do wolności.

Magellan smile
              • z_lasu Re: manul 16.10.20, 13:23
                A on to imię dostał po ucieczce czy przed?
                • nangaparbat3 Re: manul 16.10.20, 22:37
                  Nie mam pojęcia.
                • elinborg Re: manul 17.10.20, 09:19
                  Po
                  • z_lasu Re: manul 17.10.20, 20:03
                    Tak też podejrzewam, bo zanim go znaleźli to imię ani razu nie padło. Ale jeśli jednak imię nosiłby wcześniej to koniecznie chcę poznać osobę, która je nadała - niech mi powie kiedy się skończą obie zarazy smile
                    • marusia_ogoniok_102 Re: manul 17.10.20, 20:56
                      Niestety, tym razem to nie proroctwo - imię dostał po ucieczce smile
            • igge Re: manul 16.10.20, 23:05
              Deptesji nie chciał mieć
              Podobno depresji dostają nie na wolności
              W zoo.
          • z_lasu Re: manul 16.10.20, 13:32
            Elektryczny pastuch nie robi żadnej krzywdy, ale dotknięcie go jest... nie wiem jak to opisać. Nie boli, ale napisać, że jest nieprzyjemne czy bardzo przykre to za mało. To jest dziwne i dość upiorne odczucie, bardzo, bardzo nieprzyjemne, powodujące już po jednym razie odruch warunkowy - nie narazisz się świadomie na powtórkę bardzo długo.
            • mona-taran Re: manul 16.10.20, 13:36
              E tam, można się przyzwyczaić big_grin ja tyle razy dostałam pastuchem a nadal mi się nie chce chodzić na około do bramy na pastwisko tylko pod pastuchem przechodzę :p
              • z_lasu Re: manul 16.10.20, 13:39
                No, ja też całego pola nie obchodzę dookoła. Ale albo baaardzo uważam albo sprawdzam czy jest podłączony smile
                • mona-taran Re: manul 16.10.20, 13:42
                  U nas zawsze jest podłączony, bo są w stadzie konie " Houdini" ( w tym mój, o czym się przekonali już pierwszej nocy po przerowadzce:p) i nie zawahają się wykorzystać chwili nieuwagi :p
            • triss_merigold6 Re: manul 16.10.20, 13:36
              Nie wiem... huculy w stadzie potrafią rozwalić ogrodzenie z pastuchem elektrycznym i iść sobie gdzie chcą.
              • mona-taran Re: manul 16.10.20, 13:38
                Hucuły to są ogólnie gruboskórne dziady i z wielu zabezpieczeń nic sobie nie robią :p
              • z_lasu Re: manul 16.10.20, 13:40
                Nie znam się na hucułach, ale w stadzie to i ludzie łatwiej ryzyko podejmują.
                • szafireczek Re: manul 16.10.20, 22:17
                  Tylko motywacja inna, Hucuły - w pogoni za wiatrem w grzywie i szerokością
                  • mona-taran Re: manul 17.10.20, 06:03
                    Raczej za " trawą która jest bardziej zielona" :p
                    • szafireczek Re: manul 17.10.20, 12:52
                      To faktycznie łobuzywink
                      • z_lasu Re: manul 17.10.20, 20:04
                        Nadal nie widzę międzygatunkowych różnic w motywacji smile
    • profes79 Re: manul 15.10.20, 11:03
      Udało się go złapać.
      www.radiopoznan.fm/informacje/pozostale/manul-wraca-za-kratki-na-wolnosci-by-nie-przezyl
      • szafireczek Re: manul 15.10.20, 11:10
        smilesmilesmile "Odwiedził m.in. dom księży emerytów..."
        Raz zasmakował wolności, teraz już zawsze będzie tęsknił...
      • mava Re: manul 15.10.20, 11:35
        pl-pl.facebook.com/1475315479348773/videos/1186037971796121/?t=4
        • szafireczek Re: manul 15.10.20, 16:07
          Magellan - i wszystko jasnesmile
    • hanusinamama Re: manul 15.10.20, 18:56
      Juz sie znalazł...aczkowliek na szczęsliwego nie wyglądał.
    • ajr27 Re: manul 16.10.20, 23:05
      Ojej, to ten kotek- emotikon!
      Nawet nie wiedziałam, że takie istnieją!
      • raczek47 Re: manul 17.10.20, 00:01
        Ja o tym manulu czytałam kilka dni temu i to ,że się znalazł, też,zanim dzisiaj weszłam w ten wątek. I wczoraj w nocy śniło mi się, że moja sąsiadka miała takiego manula,który jej czmychnął z domu i przyszedł zgwałcić moją wysterylizowaną kotkę 😀normalnie we śnie widziałam jak na nią włazi i ją przydusza z wiadomym zamiarem a ona, biedna próbuje się wyrwać i nie może, bo on jest większy i cięższy i tylko miauczy przeraźliwie 😃a wcześniej widzę tego manula, jak wystawia pysk zza drzwi mieszkania sąsiadki i patrzy na mnie,tak badawczo i podejrzliwie 🙂
        Myślę, że kota w nocy miała fazę na zabawę i wołała kogoś, żeby się z nią pobawił,łazi wtedy z zabawką w pysku i jęczy dość przeraźliwie, a mi we śnie skleiła się historia z manulem uciekinierem i darciem pyszczka przez mojego kota😀
        • aerra Re: manul 17.10.20, 19:22
          Manul osiąga 2,5-4,5 kg. Średnio 3,5. To serio nie jest specjalnie większe i cięższe od przeciętnego kota wink
          • morekac Re: manul 17.10.20, 20:51
            Norweskie są chyba większe.
            • aerra Re: manul 18.10.20, 13:37
              Moje dwa norweskie to jeden 7,5 kg, drugi 10 kg wink
              Ale tchórze, wiec nie wiem jak by zareagowały na manula wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka