Dodaj do ulubionych

Sweter z kaszmirem

20.10.20, 14:18
Gdzie poza lumpeksem ematka kupuje? Jeden z tego miejsca mam i niestety kulkuje się niemiłosiernie. Poszukuję takiego który po 3 latach będzie wyglądał perfekcyjnie. Mam jeden z massimo dutti i po 8 latach jest miękki, nie mechaci się co chwilę.
Widzę w C&A on line ale brak mi odwagi kupować w ciemno a w sklepie brak, trochę też tani
Obserwuj wątek
    • ggrruu Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 14:20
      Mam z lat redoutte po kilku latach bez zużycia. Ale to tylko on-line
      • heca7 Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 19:22
        Poważnie? Ja tam tylko pościel kupuję, nie wiedziałam, że mają tam takie dobre swetry.
    • snakelilith Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 14:28
      Z tej kolekcji z C&A mam czapkę i rękawiczki. Faktycznie cena adekwatna do jakości - ten kaszmir jest moim zdaniem ciut sztywny, nawet lekko gryzący, brakuje mu tej jedwabistej miękkości droższych produktów. Ale się ani nie mechaci, ani nie kulkuje. Mam czapkę już prawie 2 lata i nosiłam ją nawet latem nad chłodnym morzem.
      • mandre_polo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 14:50
        Przyznaję że C&A to nie jest sklep w którym coś sobie kupuję, wypatrzyłam Instagramie dziewczynę która zrobiła stylizacje z tam zakupionym swetrem w kolorze karmelowym. Mnie się marzy ecru, niebieski albo jasny szary, żeby lat kilka nosić, jak ten z MD
    • kropkaa Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 14:28
      W C&A bardzo cienkie są te sweterki. Massimo, Benetton mają 100% kaszmiru, ale trochę się jednak mechacą i pod pachami kaszmir się zbija. W ub. roku poza tym Benetton tak pojechał z cenami swetrów kaszmirowych, że chyba płaszcz wełniany można było w tej cenie znaleźć.
      • mandre_polo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 14:45
        Benetton ma kiepskie swetry, po latach jak filc, już ich nie tykam
        Zaś MD ma domieszkę welny, nie spotkałam 100 procent kaszmiru, zresztą ile bo to kosztowało
        • kropkaa Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 15:31
          MD ma mnóstwo 100% kaszmirowych. Golfy, w serek, normalna góra. Różne kolory. Kaszmir Benettona też jest gruby i bardzo milutki. Sam z siebie raczej się nie sfilcuje.
          Zdarzyło mi się sfilcować swetry z wełny, źle nastawiłam program - delikatne zamiast wełna. Co ciekawe, 2 swetry się skurczyły, a 2 inne nie, w zależności od kolorów. Od tamtej pory uważam. Na szczęście nie były to swetry kaszmirowe.
          • mandre_polo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:08
            Nie piorę swetrów w pralce, chodziło mi o odczucie podczas noszenia, kaszmir ma się układać
            • kropkaa Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:43
              W noszeniu nie widzę różnicy. Benetton chyba minimalnie grubszy niż MD, na większe mrozy.
        • koraleznasturcji Re: Sweter z kaszmirem 21.10.20, 08:33
          mandre_polo napisał(a):

> Benetton ma kiepskie swetry, po latach jak filc, już ich nie tykam
          > Zaś MD ma domieszkę welny, nie spotkałam 100 procent kaszmiru, zresztą ile bo t
          > o kosztowało

Mam dwa swetry z MD 100% kaszmiru, niebieski i filetowy, dekolt w serek. Kosztowały coś koło 300 złotych na przecenach (przed przecenami około 500 zł). Przy czym to są dane sprzed trzech-czterech lat, dzisiaj być może nie ma takich w ofercie albo są droższe. Jakość jest bardzo dobra, nie narzekam. Natomiast kaszmir jest nieco uciążliwy w praniu i konserwacji, taka jego uroda.
    • aniani7 Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 14:38
      Jak chcesz zainwestowac w porzadny kaszmir, to mahogany.pl. Jest nie do zdarcia, jeszcze po Tobie odziedzicza go corka albo synowa.
      • mandre_polo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 14:43
        😄, już patrzę
    • conena Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 14:45
      ja mam z zalando essentials, ale chyba sprzed 3 lat, ostatnio szukałam i nie znalazłam w sprzedaży niestety. bardzo fajne są, wyglądają dobrze, ale po każdym sezonie muszę je ogolić w newralgicznych miejscach. myślałam, że to normalne i każdy kaszmir trzeba co jakiś czas.
      • mandre_polo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:06
        Racja, co jakiś czas a nie ciągle 😄
        • mandre_polo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:07
          Mam sweter z Versace z lumpka i to koszmarek, cały dzień nie da się w nim chodzić
    • chlodne_dlonie Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 15:12
      Nie pomogę 😉
      Do Massimo przymierza(ła)m się długo i starannie (powiedzmy..) ale wciąż nie miałam okazji choćby przymierzyć.
      Za to mogę polecić Benetton - mam mały szary prościutki i miły 😊 Kupiony w TK MAXX.
      Za niedużo, ale proszę o dokładną cenę nie pytać. Była Ok, sweterek super - kupiłam, noszę, lubię 😊
    • beaucouptrop Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 15:37
      Uniqlo. W Polsce nie ma sklepów, ale możesz chyba zamówić online. 100% kaszmir. Duży wybór modeli i kolorów. Przyzwoita cena. Bardzo dobre jakościowo. Mam porównanie z dwa razy drozszymi swetrami Erica Bompard, creme de la creme kaszmirowych ubrań, i według mnie Uniqlo jest lepsze.
      • kropkaa Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 15:38
        Przysylają do Polski i nie ma problemów z ew. zwrotem?
      • 71tosia Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 15:46
        mam sporo ubran z Uniqlo i bardzo je lubie ale akurat ich swetrow kaszmirowych nie polecam, mechaca sie.
        • beaucouptrop Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 16:17
          Wszystkie kaszmirowe swetry się mechaca w niektorych miejscach. To naturalny proces, a nie wada. Producenci o tym informują. Sa specjalne grzebyczki do wyczesywania zmechacen.
          • mandre_polo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:04
            No tak ale jest różnica pomiędzy mechaceniem non stop a po dłuższym użytkowaniu. Nie toleruje kulek na swetrze założonym rano...
            • beaucouptrop Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 19:27
              Te które mam z Uniqlo nie mechaca się zaraz po włożeniu. Może być kilka kulek na wewnętrznej stronie rękawów, ale dopiero po kilkukrotnym noszeniu. Zresztą te od Bompard też się nie mechaca, ale za to dosyć szybko mi się przetarl jeden z ich swetrów na lokciach.
    • 71tosia Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 15:45
      wlasnie w massimo dutti (np galeria Mokotow w Warszawie)
    • szafireczek Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 15:48
      Stefanel, albo Falconeri, najlepiej w okresie wyprzedażysmile
      • mandre_polo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:02
        😄
    • bib24 Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 16:32
      golarka do swetrów philips. uwielbiam ją. każdy sweter trochę się mechaci, to jest normalne. golarką mocno zmechacony doprowadzę do super stanu w parę minut, troszkę zmechacony tylko trzeba czase poprawić na łokciach albo koło pach.

wydawało mi się, że to zbędny gadżet, ale naprawdę poprawia wygląd swetrów.
      a do tego kaszmir i tak mechaci się mało. akryl to dopiero jest potęga.
      • mandre_polo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:00
        Czysto akrylowych swetrów już nie kupuję, marnotrawstwo pieniądze
        • bib24 Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 19:38
          mam 3 ulubione 20 letnie swetry akrylowe. i akrylowe czapki - też się super golą.
      • mandre_polo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:02
        Aha golarkę mam natomiast kulki robią się nawet w ciągu dni i wygląda to niechlujnie
        • tereso Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:11
          Moje dwa swetry kaszmirowe właśnie MD które nosiły się idealnie mąż wczoraj włożył do suszarki bębnowej.😠 Mogą teraz obsłużyć Barbie i to tylko plastikową.
          Też idę szukać nowych. Kupiłabym w tchibo się kolor nie mój
          • kropkaa Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:44
            Współczuję 😢
            • tereso Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 19:18
              Dzięki
    • ms.piggy Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 17:07
      dużo mam z Karstadt, marka Adagio, jest to mix 50/50 jedwab i kaszmir, sam kaszmir jest dla mnie za ciepły są w cenie ok 50 euro w PL też w cenie do 200 zł
      • bye-bye Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 18:06
        Oo mix jedwabiu i kaszmiru też bardzo lubię. Komfort niesamowity 😁

Na natomiast bywają też bardzo cienkie kaszmiry, idealne na lato. Mam kilka i są bardzo lekkie.

A co do źródeł to sh oaz niezawodny tkmaxx🙂
    • nenia1 Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 18:15
      Kupuję głównie na Zalando, kaszmirowe swetry jakie mam i mogę polecić są z FTC Cashmere, Samsøe Samsøe, Repeat.
    • black_halo Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 19:44
      Najfajniejszy kupilam w Stefanelu ale po jednej zimie zjadly mi mole i juz go nie mam. A byl idealny, cieplutki i cienki jednoczesnie. Niestety Stefanel wszedl na psy. Mozesz poszukac w Uniqlo.
      • kropkaa Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 20:13
        Wszysko schodzi na psy. Wełniane swetry z Benettona po 3-4 założeniach są tak zmechacone, jakbym chodziła non stop, łącznie ze spaniem. Co ciekawe, mam swetry Jackpot sprzed dwóch dekad i ani jednej kulki 🤔
        • shmu Re: Sweter z kaszmirem 21.10.20, 20:21
          Dokladnie. Z benettona nie kupuje juz nic, bo sie zbiega, rozciaga i zmechaca. Zara, mango mialy tez kiedys duzo lepsza jakosc - z 15 lat temu.
    • mikams75 Re: Sweter z kaszmirem 20.10.20, 22:54
      te z C&A mierzylam, takie sobie - lekko gryzace i zle leza, przynamniej na mnie, jakies dziwne ksztalty maja, a chyba ze 3 mierzylam.
    • shmu Re: Sweter z kaszmirem 21.10.20, 19:57
      Ja mam jeden z domieszka kaszmiru z esprit i trzyma sie bardzo dobrze juz chyba 4ty rok. Piore w pralce na programie prania recznego czy prania welny. Nie powiem Ci ile tego kaszmiru tam jest, bo metke obcielam, ale jest mieciutki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka