Dodaj do ulubionych

Ojciec przemówił

26.10.20, 08:20
Nie wiem czyim jest ojcem ale przemówił ojciec Rydzyk.
Straszny człowiek. Przemawia jak w średniowieczu i gdyby mógł, to osobiście by stosy podpalał.

wiadomosci.onet.pl/kraj/aborcja-o-rydzyk-o-protestach-to-pokazuje-jaka-jest-w-polsce-wolnosc-az-swawola/fn5nkqy
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:23
      Niewiele osób zrobiło tyle dla zeświecczenia młodych ludzi w Polsce, co zakonnik Rydzyk i JPII.
      • homohominilupus Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:25
        Ale mówisz o młodych ludziach z inteligenckich domów w dużych miastach?
        • triss_merigold6 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:26
          Chyba nie tylko.
          • triss_merigold6 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:28
            Dobra, uczciwie przyznam, że nie znam młodych ludzi z inteligenckich domów (rówieśników mojego nastolatka czy studentów - dzieci znajomych i znajomych znajomych), którzy byli wychowywani w duchu praktykowania serio i przejawiali jakąkolwiek religijność.
        • milva24 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:26
          Z Rydzyka to i młodzi niewykształceni na wsiach się nabijają.
      • gambitszachowy Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:26
        Słaba to wiara jeżeli może ją zniszczyć zachowanie jednego człowieka.
        • chococaffe Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:28
          no i jak urodziłbyś/ kazałbyś urodzić życie ze zdjęć?

Dlaczego tak bardzo BOISZ się odpowiedzieć na to proste pytanie i usiłujesz zmienic temat?
          • milva24 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:30
            Bo by musiał napisać prawdę a w głębi duszy się wstydzi, że nie jest az tak bardzo "za życiem" jak sądzi.
        • triss_merigold6 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:29
          A kto mówi o wierze? Wykształconym inteligentnym ludziom wiara nie jest do niczego potrzebna, Kościół tym bardziej.
          • gambitszachowy Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:36
            Wykształceni i inteligentni ludzie nie zachowują się jak bolszewickie bojówki. Lewactwo poprzez swoją agresję i aprobatę dla profanacji kościołów utraciło jakiekolwiek zdolności honorowe.
            • la_mujer75 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:49
              Kościół już dawno temu się sam sprofanował. Nie ma nic z sacrum w kk.
              To najgorsza instytucja totalitarna, jaka powstała w dziejach ludzkości.
              I nie ma prawa moralnego do zabierania głosu, zanim się "nie wyspowiada" przed wiernymi, nie zacznie żałować swoich grzechów i nie obieca poprawy.
              • la_mujer75 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:51
                I jeszcze niech ograniczy się tylko do swoich wiernych.
            • jowita771 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:53
              Grzeczne już byłyśmy.
              Wypierdalać!
            • thea19 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:56
              Wytrykowskiego i Głodzia zapytaj się jak należy się zachować
            • zona_glusia Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 10:15
              Jakie lewactwo? Pod radiem Maryja, kościołami stały osoby, które przeważnie przez 12 lat uczęszczały na religię. Chyba to z Kościołem jest coś nie tak, nie sądzisz?
            • triss_merigold6 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:01
              Przecież 99% tych protestujących chodzilo w szkole na katechezę i brało udział w licznych apelach na cześć JPII.
            • morekac Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:10
              >Lewactwo poprzez swoją agresję i aprobatę dla profanacji kościołów utraciło jakiekolwiek zdolności honorowe.

Jakby mamy to w rzyci.
              Dla was kobiety nigdy nie miały zdolności honorowych.
              • olena.s Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:28
                Powiedziałabym że mamy to w rzyci do entej, nawet.
            • forumologin Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:19
              gambitszachowy napisał(a):

> Wykształceni i inteligentni ludzie nie zachowują się jak bolszewickie bojówki.
              > Lewactwo poprzez swoją agresję i aprobatę dla profanacji kościołów utraciło j
              > akiekolwiek zdolności honorowe.
              Skoros taki religijny, znasz pewnie powiedzenie o belce w oku?
            • livia.kalina Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:59
              "bojówki", "lewactwo", "neobolszewickie" a umiesz coś napisać bez tego nic nie znaczącego pierdolenia?
        • hanusinamama Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:21
          BO to nie wiara!!! U nas to jest zaciągnie dzieci siłą do koscioła, taka tradycja. Jakby trzeba było płacic 1% podatku na KK a dzieci prowadząć na religie do salek przy kosciele...ile osób by płaciło, ile dzieci by chdziło???
          • aamarzena Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:47
            Mniej niż połowa, a i to w małych miejscowosciach oraz na ścianie wschodniej.
            • baatexja Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:20
              Południowej raczej.
      • hexella Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:36
        Teza o tyle przewrotna co słuszna. Mając na stanie dwóch dorastających panów obserwuję, jak to co dla wcześniejszych pokoleń było świętością, upadło z plaskiem na bruk. Dotychczasowa nienaruszalna świętość stała się ulubionym tematem prześmiewczych memów i drwin.
        • triss_merigold6 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:55
          O toto.
        • saszanasza Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:55
          hexella napisała:

> Teza o tyle przewrotna co słuszna. Mając na stanie dwóch dorastających panów ob
          > serwuję, jak to co dla wcześniejszych pokoleń było świętością, upadło z plaskie
          > m na bruk. Dotychczasowa nienaruszalna świętość stała się ulubionym tematem prz
          > eśmiewczych memów i drwin.
          >

Świętość sobie na to pracowała od lat, głównie politykowaniem.
          • hanusinamama Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:22
            Moja 21 letnia chrześnica powiedziała, ze jest wierząca ale do koscioła nie pójdzie bo to miejsce gdzie Boga nie ma wcale.
            • marta.graca Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:25
              Już babcia mojej babci mówiła: "Nie chcesz stracić wiary, trzymaj się z dala od fary".
            • baatexja Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:23
              >>>>>> Moja 21 letnia chrześnica powiedziała, ze jest wierząca ale do koscioła nie pójdzie bo >>>>>>>to miejsce gdzie Boga nie ma wcale.

A gdzie jest?
        • jowita771 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:56
          Zgadza się. Wyobrażacie sobie żarty z Wojtyły z piętnaście lat temu? Nie mówię o bzdurach typu "papa jadł kremówki, jakie zabawne, hihihi".
          • triss_merigold6 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 08:59
            Dlaczego nie, byłam wierną czytelniczką "Nie" w latach 90-tych.
            • iwoniaw Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:11
              triss_merigold6 napisała:

> Dlaczego nie, byłam wierną czytelniczką "Nie" w latach 90-tych.

Jednak co by nie mówić, "Nie" było i jest dość niszowe, a te memy o których wyżej są rozpowszechniane przez dzieciaki całkiem powszechnie. I tak, uważam, że apele z okazji "dni papieskich" i konkursy szkolne "JPII w twych oczach" walnie się do tego przyczyniły, zaszeregowując tę postać do tej samej grupy, do której kiedyś wpadał kto inny za sprawą wypracowań "kto jest twym bohaterem i dlaczego Lenin". (Ba, nawet kawały z czasów PRL są przerabiane i pojawia się w nich JPII zamiast Lenina czy Marksa i wszystko pasuje). Religia w szkole też dla wielu jest kolejnym upierdliwym przedmiotem, niekoniecznie łatwym i przyjemnym do zaliczenia. Jak to mawiali starożytni, za dużo to i świnia nie zeżre, więc wahadło odbiło.
              • triss_merigold6 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:25
                Jaja z JPII weszły do mainstreamu po prostu, są elementem popkultury. Bez nabożnej czci.
              • hanusinamama Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:26
                Z dziecmi tez sie duzo rozmawia. Dzieci wiedzą co to jest molestowanie, pedofil...wiedzą i słyszą co sie działo w KK i jak było ukrywane.
            • jowita771 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:36
              Ja też byłam czytelniczką "Nie", nawet w czasach, gdy byłam animatorka w oazie. Nie raz spierałam się z księdzem, społeczna naukę kk zawsze uważałam za szkodliwe bzdury. "Nie" kupowała obowiązkowo moja mama, która bywało, że chodziła do kościoła codziennie. Ale jednak "Nie" to była gazeta dość niszowa.
              • pkt4a Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:54
                W tyg. "NIE" są świetne rysunki Wiatera , rewelacja .
                Po przeczytaniu nie odkładam na makulaturę , puszczam w dalszy obieg czytelniczy zostawiając na klatce schodowej w mojej kamienicy , zostawiając na ławce w parku , itp. Wracając do domu widze że już ktoś zabrał . Macie i czytajcie z tego wszyscy smile
                Urban to dzisiejszy Boy-żeleński
          • hanusinamama Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:25
            Wczoraj na FB jedna zapytała "co by na to powiedział JPII?" Na co młody chłopak odpowiedział "rzuciłby meteorytem" (nawiązując do rzeźby)...no parsknełam śmiechem smile
            • olena.s Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:29
              >edna zapytała "co by na to powiedział <

Cóż, młodsze forumki tego pewnie nie wiedzą, ale AUTENTYCZNIE podczas przepychanek przed niemal trzydziestu laty, w sejmie czy kuluarach padł argument, że ustawa antyaborcyjna będzie pięknym prezentem urodzinowym dla JP2. Ludzie wychowani w tym bałwochwalczym duchu faktycznie mogą tak rozumować.
              • triss_merigold6 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:40
                Och, pamiętam. I pamiętam, którym z działaczy solidarnościowych rzekomo walczących o wolność i demokrację, zawdzięczam zmianę prawa w 1992 r.
              • la_mujer75 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 11:59
                Jak kilkanaście, a nawet kilka lat temu mówiłam, że JPII krył pedofilię, przyczynił się do wzrostu zachorowań na AIDS w Afryce, to dziewczyny z mojego otoczenia, te wierzące, były oburzone, bo jak to ? Święty człowiek!
                A teraz- jedna z nich powiedziała, że przestała chodzić do kościoła, druga też i myśli, aby zmienić wyznanie.
                • aandzia43 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:28
                  Mam identyczne spostrzeżenia. Nie należało się przyznawać w szerszym gronie do czytania NIE (swoją drogą jedyna gazeta dająca oddech w tej dusznej świętojebliwej atmosferce tamtych lat), a o JPII należało się nie wypowiadać się inaczej niż czołobitnie. A wspomnienie o pedofilii kleru, co się o niej przeczytało w NIE czy jakichś przedrukach z zachodnich gazet, wywoływało zakłopotane milczenie i dziwne miny. Teraz ci sami idą ze mną na marszach. Czasem wyrwie mi się złośliwe "a nie mówiłam".
                  • triss_merigold6 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:37
                    Nie należało się przyznawać w szerszym gronie do czytania NIE

zależy w jakich kręgach, nie miałam z tym problemu, moi rodzice też nie
                    • aandzia43 Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:46
                      W szerszym, czyli w pracy np., bo w towarzyskim to jak najbardziej, każdy je sobie dobierał, więc pożyczaliśmy sobie to NIE wink O rodzinnym nie wspomnę. Teraz swobodnie nawija się wszędzie o rzeczach, co do których panowała zmowa milczenia 25 lat temu. I żaden katol nie śmie protestować zbyt gwałtownie.
    • pkt4a Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 09:38
      Jest książka o Tadeuszu Kordaszewskim zwanym dla niepoznaki Rydzykiem /tak nazywał się jego ojciec Kordaszewski / autorstwa dziennikarza z Torunia Holub-a pt "Imperator" , opisuje dzieciństwo i młodość tego absolwenta przyzakładowej zawodówki w klasie "tokarz", polecam tę książkę
      • livia.kalina Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 13:00
        o ciekawe, zakupię.
    • milupaa Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 11:51
      Haha czyli jak w średniowieczu, nie mamy argumentów więc straszymy piekłem i wiecznym potępieniem smile Jakoś się nie boję a piekła tylko tu na ziemi, już jeżeli.
      • nolus Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:17
        "Piekło dopiero będzie"...

Boskie big_grin big_grin big_grin

Piekło to my teraz mamy tutaj na (polskiej) ziemi...
    • pitupitt Re: Ojciec przemówił 26.10.20, 12:43
      Błagam, jaki ojciec. Na "ojca" to trzeba sobie zasłużyć. A to to zwykły złamany ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka