Dodaj do ulubionych

Narodowa kwarantanna

08.11.20, 08:14
Jak myślicie; jak będzie to wyglądać w praktyce?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 08:22
      Wszystko dzięki PIS mamy już narodowe:
      - narodowe szpitale,
      - narodową pandemię,
      - narodowy głęboki cockdown (wstydzę się zapytać co to)
      a zaczęło się od narodowego socjalizmu.
      • nimaletko Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 16:59
        Ja przepraszam, ale właśnie padłam.
        "Głęboki cockdown"!!! big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        Cudne.
      • trampki-w-kwiatki Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 20:31
        Umarłam 😂😂😂
    • triss_merigold6 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 08:33
      Zamkną fryzjerów i lasy.
    • nuclearwinter Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 08:39
      Pewnie zamkną to, czego do tej pory nie zamknęli i wprowadzą godzinę policyjną od 21 do 6, albo jak im tam się wylosuje z kapelusza.
      • triss_merigold6 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 08:42
        A kimże będą jej pilnować? Przypominam, mamy 860 czołgów, wliczając zabytkowe, a ograniczeń przemieszczania się nie można wprowadzać rozporządzeniami.
        • alicia033 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 09:00
          triss_merigold6 napisała:

> a ograniczeń przemieszczania się nie można wprowadzać rozporządzeniami.

to akurat w ogóle im nie przeszkadza.
        • nuclearwinter Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 09:36
          No to nie będą pilnować, wprowadzić można, kto im zabroni.
      • ola_fatyga Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 16:49
        nuclearwinter napisała:

>wprowadzą godzinę policyjną
        > od 21 do 6

Przecież Miller, czy jak mu tam, powiedzial, ze nie wprowadzą godziny policyjnej. I nie wprowadzą. Będzie zakaz wychodzenia z domu, chyba, ze po zakupy albo do pracy.
        • little_fish Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 20:41
          Aha. Mówili też, że nie zamkną cmentarzy. Oraz sklepów meblowych
    • cku Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 08:56
      To co wiosną plus obowiązek wywieszenia flagi państwowej.
      • chicarica Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 09:16
        Białej chyba.
        • gulcia77 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 10:20
          Na statkach zarazę ogłasza się w kolorze żółtym.
        • karola2122 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 22:06
          chicarica napisała:

> Białej chyba.
          >

białej, bo red is bad
      • stasi1 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 09:47
        A o zdjęcie kaczelnika zapomniałaś?
      • attiya Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 20:40
        Odkąd rządzi PiS, nie wywieszam flagi
    • feliz_madre Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 09:18
      Narodowa kwarantanna - kolejna wielka Ściema tego rządu.
      next.gazeta.pl/next/7,151003,26489916,do-narodowej-kwarantanny-w-polsce-coraz-blizej-mozliwe-ze.html#s=BoxOpMT
    • kasiaabing Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 09:58
      Wprowadzą 11 listopada. Może każdy mieszkaniec dostanie od rządu maszt i flagę.
      No i lasy zamkną.
    • laura.palmer Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 10:05
      Albo wcale jej nie będzie, albo ograniczą się do zamknięcia usług kosmetyczno-fryzjerskich i niepotrzebnych, ich zdaniem, sklepów. Plus może godzina policyjna w nocy i "zakaz" przemieszczania się w dzień, przy czym wolno będzie pójść do sklepu, lekarza czy do kościoła, więc znowu dostaną po dupie wszyscy oprócz seniorów.

A ja po tym wszystkim, co się ostatnio dzieje uważam, że zamknąć w domach to się powinno obowiązkowo wszystkie niepracujące osoby 65+, a wojsko wykorzystać do rozwożenia im żarcia, leków i zapewnienia transportu do lekarza, zamiast do liczenia łóżek w szpitalach. A gospodarkę puścić wolno, bez tych idiotycznych zakazów działalności. Zniosłabym nawet narodową zrzutkę na opiekę nad seniorami, byle tylko siedzieli w domach całą zimę.
      • kasiaabing Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 10:15

>
        > A ja po tym wszystkim, co się ostatnio dzieje uważam, że zamknąć w domach to si
        > ę powinno obowiązkowo wszystkie niepracujące osoby 65+, a wojsko wykorzystać do
        > rozwożenia im żarcia, leków i zapewnienia transportu do lekarza, zamiast do li
        > czenia łóżek w szpitalach. A gospodarkę puścić wolno, bez tych idiotycznych zak
        > azów działalności. Zniosłabym nawet narodową zrzutkę na opiekę nad seniorami, b
        > yle tylko siedzieli w domach całą zimę.

Jak ja się z tym zgadzam. Dla dzieci, młodzieży, pracujących zamknęli wszystko. Zostały tylko rozrywki dla seniorów.
        A przypomnijcie mi, kto jest najbardziej narażony na śmierć z powodu covid?
        Wszystko w tym kraju robione jest na opak. Rządzą nami debile.
        • cku Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 10:20
          Tez się zgadzam.
        • angazetka Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 16:48
          Życzę ci, żeby w wieku seniorskim interesował cię tylko lekarz i msza.
          • kasiaabing Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 16:55
            Jakoś moje zainteresowania i zainteresowania mojego dziecka nikogo z rządzących nie interesują. Od marca ten rząd nie robi nic żeby usadzic na dupie grupę największego ryzyka śmierci z powodu covid. Możesz wyjaśnić czemu?
            • angazetka Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:11
              1. Grupa jest już usadzona.
              2. Acz niezgodnie z prawem, ale kto by się przejmował.
              3. Mam nadzieję, że pogarda do ludzi starszych kiedyś was kopnie w cztery litery.
              • runny.babbit Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:17
                Mam nadzieję że tak samo się obruszasz czytając o madkach i śmiercionośnych bąbelkach, gówniarzach roznoszących zarazę itd.
              • cku Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 20:45
                🤣🤣🤣
                Seniorów ktoś usadzil? Really?
          • kamin Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 22:35
            Seniorzy zapewniam cię całkiem fajnie się teraz bawią. Bazary czynne. Wnuki nie chodzą do szkoły więc można z nimi posiedzieć czasem. Kluby seniora w większości działają. Czasem potańcówka się trafi:
            m.facebook.com/story.php?story_fbid=665210091035171&id=100026385584468
            Nie ma co narzekać.
      • triss_merigold6 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 11:08
        Wczoraj byłam u kosmetyczki, na koniec pani powiedziała, że gdyby ich znów zamknęli, to żeby dzwonić, przyjdzie do domu.
        Też jestem za uwolnieniem gospodarki.
      • bluea.nne Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 21:59
        Zgadzam się z tym
    • jolie Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 10:59
      Telepie mnie, gdy słyszę to wyrażenie. To jakaś koszmarna nowomowa. Obrzydliwy patos. A Morawiecki mówi to takim debilnym tonem.
    • ola_fatyga Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 11:03
      Zakaz przemieszczania się w celach innych niż ważne potrzeby życiowe. Być może będzie tak, jak w Australii.
    • skumbrie Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 11:09
      Od 11 listopada do 3 maja.
      • fandorina Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:08
        No tak pechowy 13 piątek😀
    • czekoladazkremem Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 11:26
      Nie będzie żadnej narodowej kwarantanny.
      • joanna05 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 16:42
        czekoladazkremem napisała:

> Nie będzie żadnej narodowej kwarantanny.
        Będzie, od 11.11, od 12.11 najpóźniej. Godzina policyjna, zakaz wyjazdów poza własna miejscowość, wychodzenie z domu tylko w uzasadnionych powodach (praca, sklep, z psem, ćwiczenia - w ograniczonym zakresie). Jak we Francji.
        To zrobia na pewno i to kilka dni już. Pytanie, czy zamkna też od razu wszystkie usługi, resztę sklepów i zaklady produkcyjne. Ponoć nasz wielki wódz jest za, musi tylko pokonać rzadowa frakcję, co jest przeciw. Myślę, że to też zrobia, bo Kaczafi przegada każdego z ekipy, póki co.
        • ola_fatyga Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 16:52
          A ja sądzę, że lockdown będzie od 13 listopada. Muszą trochę odczekać. No i ta data...prawie jak 13 grudnia.
          • georgia.guidestones Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:06
            Moze tez byc od soboty, 14-go.
            • joanna05 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:09
              georgia.guidestones napisała:

> Moze tez byc od soboty, 14-go.
              Miała być, jesli przez 7 kolejnych dni będzie ok. 26 tys. zakażeń dziennie. Wyłaczajac dziś, jest - od czwartku. Czyli ok. środy wejdziemy w próg totalnego lockdownu. Raczej szybciej ogłosza, niż później - tak myślę. Różnica żadna, i tak, żeby cokolwiek pomogło, musi minać 10-14 dni.
              • trilllian Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:23
                27 tys, a nie 26, podali na kolejnej grafice
                • joanna05 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:28
                  trilllian napisała:

> 27 tys, a nie 26, podali na kolejnej grafice
                  Dokładnie to 26 900. No i codziennie mniej więcej tyle mamy, jak nic. Dziś wyjatkowo mniej, jak to w weekend, nadrobimy w poniedziałek pewnie.
                  • trilllian Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:48
                    W poniedziałek jest zawsze najmniej, rekordy są w czwartek, piątek i sobotę. Teraz dane czwartkowe mogą być niższe ze względu na święto. Wróżę przekroczenie tych 27 tys w piątek
                    • cku Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 20:46
                      Prawie 28000 to wczoraj już było.
                      • trilllian Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 21:59
                        Ale ja mówię o średniej 7 dniowej.
            • ola_fatyga Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:12
              Fakt 😉
          • simply_z Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:13
            tak, będzie,w Portugalii mają już zakaz poruszania się jakoś od 10 lub 11 w nocy do 5 rano, po prostu godzina policyjna.
      • panna.nasturcja Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 16:47
        Niestety, będzie.
        Polska ma piąte miejsce na świecie jeśli chodzi o przyrost liczby chorych na covid.
        W liczbach bezwzględnych. Jest bardzo źle i nie poprawi się na tyle szybko by te liczby zaczęły spadać.
        • cku Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 16:55
          Nawet jak zrobią kwarantanne to i tak się nie poprawi.
          • panna.nasturcja Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:04
            Prawdopodobnie nie, jest za późno.
            W walce o to by jednocześnie nie rozwalić i gospodarki, i służby zdrowia, uda nam się wykończyć i jedno, i drugie.....
            • runny.babbit Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:15
              O, to było jasne od wielu miesięcy, parafrazując Churchilla mieliśmy do wyboru upadek służby zdrowia czy upadek gospodarki, wybraliśmy upadek gospodarki a służba zdrowia pada i tak. W tym momencie możemy jedynie próbować ratować co się da jeśli chodzi o ekonomię, bo do ratowania służby zdrowia trzeba by po pierwsze ściągnąć dodatkowy personel, po drugie stworzyć dodatkową infrastrukturę, po trzecie porządnie to zorganizować. Nie widzę kto miałby tego dokonać, władze nie mają na to ani kompetencji ani pieniędzy.
              • panna.nasturcja Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:27
                Tylko problem polega na tym, ze za chwile ludzie zaczną umierać już nawet nie w karetkach pod szpitalem, ale w domach, bo żadna karetka po nich nie przyjedzie. Nie na covid, al dna wszystko: zawały, wylewy, rozlane wyrostki, na wszystko, co spokojnie umiemy leczyć.
                A gospodarkę zarżniemy i tak, czyli zmarnujemy i zdrowie/życie ludzkie i miejsca pracy, godne życie, podatki, w tym te na służbę zdrowia tez.
                • cku Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:29
                  Karetki juz nie wyjeżdżają na czas...
                  • panna.nasturcja Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:30
                    No o tym przecież piszę.
            • droch Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:26
              W walce o to by jednocześnie nie rozwalić i gospodarki, i służby zdrowia, uda nam się wykończyć i jedno, i drugie.

No coś podobnego, kto by się tego spodziewał. A nie, można sprawdzić m.in. moje wpisy z marca...
              • kasiaabing Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:42
                Więc niech się zajmą służbą zdrowia a ludziom pozwolą żyć. Po co udają, że nad czymkolwiek panują
                • alicia033 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 17:57
                  najlepiej to niech się zajmą sami sobą.
                  krzywogęby niech codziennie dostarcza zakupy kaczafiemu a reszta ich np. niech pluje i łapie.
                  Służba zdrowia bez ich debilnych zarządzeń też będzie radziła sobie lepiej, niż z nimi.
                • terazkasia Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 20:16
                  kasiaabing napisała:
                  > Więc niech się zajmą służbą zdrowia a ludziom pozwolą żyć. Po co udają, że nad
                  > czymkolwiek panują

Zaraz zostaniesz zagryziona przez osoby, które od miesięcy trzęsą się ze strachu przed covidem .... które popierają wszystkie restrykcje/ zamykanie firm/ ludzi w domach/ policję w helikopterach nad parkami i wszelki zamordyzm w ogóle. Tym osobom jeszcze jest mało tych restrykcj - i będzie dalej mało, bo strach odjął im rozum całkowicie.
                  Takim osobom - NA RÓWNI z naszym rządem - "zawdzięczamy" to goowno, w którym siedzimy i w którym wszyscy będziemy wkrótce po samą szyję.
                  • kasiaabing Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 20:55
                    Na ten moment mogą nas nawet zaspawać w domach. To już nic nie zmieni, z gospodarki zostały już zgliszcza, służba zdrowia leży i kwiczy.
                    Chyba nikt nie myśli, że jak ludziom zabronią chodzić do lasu czy do fryzjera to po 2 tygodniach ludzie przestaną umierać A szpitale zaczną wyglądać jak ten w Leśnej Górze.
                    • terazkasia Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 22:40
                      kasiaabing napisała:

> Chyba nikt nie myśli, że jak ludziom zabronią chodzić do lasu czy do fryzjera t
                      > o po 2 tygodniach ludzie przestaną umierać A szpitale zaczną wyglądać jak ten w
                      > Leśnej Górze.

Moim zdaniem tak właśnie wiele osób myśli, jeśli nie większość - wierzą we wszystko, co mówią media i władza o covidzie. Przecież nawet u większości tu na tym forum to widać.
                      • runny.babbit Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 23:30
                        Ludzie dużo rzeczy wypierają i chcą wierzyć że świat jest sprawiedliwy i logiczny. Stąd tyle tu opinii np. że obecna sytuacja to kara za nienoszenie maseczek; radości kiedy zachoruje nielubiany polityk, jakby wirus był karzącym boskim ramieniem; wiary że eksperci opierają się zawsze na rzetelnych danych i ktoś tam wyżej w hierarchii wie co robić. Myślę że dla wielu ludzi najtrudniej byłoby zaakceptować że jesteśmy bezsilni wobec chorób wirusowych, na które nie mamy szczepionki i wola rozwalić wszystko dookoła próbując udowodnić, że jednak mamy jakąś sprawczośc.
    • monika1798 Re: Narodowa kwarantanna 08.11.20, 23:48
      Ja mam pytanie z jakiego konkretnie dnia są wyniki??? U nas czeka się na wynik covid ponad tydzień. Co zamkną zakłady produkcyjne , z czego ludzie będą żyć. Zamkną resztę usług?? Słuchając naszego "cudnego" Premiera mam wrażenie, że on żyje w jakiejś Atrernatywnej rzeczywistości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka