Dodaj do ulubionych

Podatek od pracy zdalnej?

13.11.20, 10:28
biznes.wprost.pl/finanse-i-inwestycje/podatki/10388294/analitycy-pracownikow-w-domach-powinno-sie-opodatkowac-na-rzecz-tych-ktorzy-chodza-do-pracy.html
Dobry pomysł?
Brzmi rozsądnie, żeby od dobrze płatnej pracy z domu odprowadzać podatek na rzecz zagrożonych zwolnieniem, którzy muszą pracować stacjonarnie.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:31
      Bardzo rozsądnie hahahahaha
    • chococaffe Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:31
      Świetny - wszyscy wróciliby do biur
      • rb_111222333 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:32
        smile
      • milva24 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:34
        Ja na pewno bym tego chciała. Wygodniej, mniejsze rachunki za prąd, kontakty ze współpracownikami, ok 100 zł za bilet miesięczny mogę wydawać.
    • droch Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:32
      Premier Mateusz Morawiecki lubi to!
      Z mojej perspektywy: jeśli pracodawca będzie mi płacił rynkową cenę za wyposażenie i utrzymanie stanowiska do pracy w prywatnym lokalu, to ja mogę taki podatek odprowadzić. W innym przypadku jest to zwyczajne golenie owiec.
    • black.emma Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:32
      Tylko wówczas należałoby odliczyć od tego podatku koszty pracy z domu.
      • flo-bo Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:14
        Otóż to.
    • ichi51e Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:35
      Serio nie widze zwiazku miedzy tym ze ktos z domu a ktos inny z biura... i jak mialaby wygladac dystrybucja tej kasy?
      • jak_matrioszka Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 12:53
        Sciagano by kase z tych, co pracuja z domu, a rzad ma tyle wydatkow, ze bez trudu wyda i te grosiki. Jakis bonus dla rzadu, albo dla poslow, bo przeciez oni wciaz bohatersko stawiaja sie na miejscu pracy.
      • umi Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 19:06
        Nie wiesz? My nie chcemy przestrzegac obostrzen, bo nie, wiec jeszcze dejta nam pieniedzy wy, ktorzy przestrzegacie uncertain Roszczeniowosc level master i zlaoze sie, ze glownie w wydaniu tych, ktorzy by mogli sie w tlum nie pchac, ale musza bo sie udusza uncertain
    • glanaber Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:36
      Ale bzdury. Oszczędzają na jedzeniu w restauracjach w pobliżu biur? Wszyscy pracownicy biurowi jadają w restauracjach? Rili? A ja w pracy widzę, że ludzie głównie odgrzewają w mikrofalówkach obiad przyniesiony z domu, przynoszą też kanapki. Sama czasem korzystam z biurowego cateringu, ale częściej jednak przynoszę własne jedzenie.
      Oszczędzają na dojazdach? Owszem. Ale wydają więcej na media w domu: prąd, ogrzewanie, woda.
      • milva24 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:38
        To opłacałoby się niektórym, którzy daleko dojeżdżają i wydają kilkaset złotych na dojazdy, reszta jeszcze by straciła.
        • ichi51e Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 13:02
          A co z tymi ktorym pracodawca kupuje miesieczne?
          • morekac Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 18:59
            ichi51e napisała:

> A co z tymi ktorym pracodawca kupuje miesieczne?
            >

One są opodatkowane.
    • triss_merigold6 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:54
      A co, konkretnie, brzmi Ci tu rozsądnie?
      • kosmos_pierzasty Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:09
        No że osoby w lepszej sytuacji wspierają te w gorszej.
        • milva24 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:12
          A skąd wniosek, że ci którzy pracują z domu są w lepszej sytuacji?
          • gryzelda71 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:17
            Praca, za ścianą dwójka na nauczaniu zdalnym. To są te lepsze warunki heh
            • milva24 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:25
              Albo z przedszkolakiem wiszącym nad głową.
        • triss_merigold6 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:19
          Dawno nie czytałam nic głupszego.
        • milka_milka Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:50
          Zwariowałaś? Wspierać to ja mogę dobrowolnie, a nie z przymusu.
        • sol_13 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 17:58
          kosmos_pierzasty napisała:

> No że osoby w lepszej sytuacji wspierają te w gorszej.

A moze ja nie chcę wspierać.
          Poza tym, oczekuję w takim razie dofinansowania do prądu i internetu oraz kawy i herbaty w domu.
          • umi Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 19:07
            Ja tez. I zwrot kosztow korepetytora. Przeze mnie ani jeden nauczyciel nie umarl, w dodatku odciazam system.
    • triismegistos Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 10:55
      🤦
    • dyzurny_troll_forum Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:03

> Dobry pomysł?

Pyszny pomysł!

> Brzmi rozsądnie, żeby od dobrze płatnej pracy z domu odprowadzać podatek na rze
      > cz zagrożonych zwolnieniem, którzy muszą pracować stacjonarnie.

Ja proponuję 10% dodatek do pensji dla pracujących z domu. Zużywają więcej energii, więcej wody, ponieśli
      koszty na przetransformowanie mieszkania na biuro - często znaczne. No i owocowe środy.... muszą sobie sami organizować w domu! O wiadomym papierze, kawie, herbacie oraz ciasteczkach przez grzeczność nie wspomnę.

Pieniądze zedrzemy z tych, którzy mają przywilej pracować stacjonarnie. Za stabilizację trzeba płacić!
    • hanusinamama Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:05
      Zajebisty...niech oddadzą za zużyty prąd i za internet np.
      • dyzurny_troll_forum Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:11
        hanusinamama napisała:

> Zajebisty...niech oddadzą za zużyty prąd i za internet np.

O internet!
        Zapomniałem o internecie!
        • molik28 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 13:07
          I srajtaśmie jak już wchodzimy w szczegóły.
          • dyzurny_troll_forum Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 13:11
            molik28 napisała:

> I srajtaśmie jak już wchodzimy w szczegóły.

Przecież było:
            "O wiadomym papierze [ciach] przez grzeczność nie wspomnę."
          • saszanasza Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 14:23
            molik28 napisała:

> I srajtaśmie jak już wchodzimy w szczegóły.

😁
      • saszanasza Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:12
        hanusinamama napisała:

> Zajebisty...niech oddadzą za zużyty prąd i za internet np.
        >

I za zakup drukarek i tonerów!
    • saszanasza Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:07
      A przepraszam, dlaczego część ludzi ma płacić na rzecz osób, którzy tak jak oni zarabiają pieniądze, tylko w innym miejscu niż własny dom? Bo mogą być zwolnieni? Litości? Skąd w ogóle wniosek, że osoby pracujące w domu nie mogą być zwolnione, jeśli sytuacja jej firmy się pogorszy? I jedni i drudzy dostają za swoją pracę pieniądze. I co to w ogóle za pojęcie „zagrożone zwolnieniem”. Potencjalnie każdy jest zagrożony zwolnieniem niezależnie od miejsca pracy, bo to nie jest uzależnione od miejsca a od kondycji firmy.
    • grruuuu Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:09
      Jakieś kuriozum. "Twierdzi również, że pracownicy zdalni wnoszą mniejszy wkład w infrastrukturę gospodarczą, „jednocześnie czerpiąc z niej korzyści”. znaczy jak płacę podatki i jeżdżę do pracy to mam mniejszy wkład niż jak płacę podatki i nie jeżdżę? Drogie biuro to jest budynek prywatny, problem właściciela, komu je wynajmie.
      "„Praca z domu oferuje bezpośrednie oszczędności finansowe na kosztach podróży, obiadów, ubrań i sprzątania” - nie wiem jak pracownicy banku, ale ja będąc w domu brudzę w nim bardziej niż będąc w pracy, więc sprzątania jest więcej. Jem tyle samo, czyli na obiadach nie oszczędzam. Ubieram się tam samo, nie pracuję nago, bo nie robię na kamerkach.
      • saszanasza Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:20
        grruuuu napisała:

> Jakieś kuriozum. "Twierdzi również, że pracownicy zdalni wnoszą mniejszy wkład
        > w infrastrukturę gospodarczą, „jednocześnie czerpiąc z niej korzyści”. znaczy j
        > ak płacę podatki i jeżdżę do pracy to mam mniejszy wkład niż jak płacę podatki
        > i nie jeżdżę?

Akurat w tym przypadku to powinni ci podziękować, że nie używając samochodu nie degradujesz środowiska, a nie jeżdżąc środkami komunikacji miejskiej, nie degradujesz foteli🙈 BTW nadal nie do konca rozumiem, co to jest ta infrastruktura gospodarcza, bo jeśli będę chciała sobie zamówić jedzenie na wynos, to to zrobię, również z domu.

Drogie biuro to jest budynek prywatny, problem właściciela, komu
        > je wynajmie.
        > "„Praca z domu oferuje bezpośrednie oszczędności finansowe na kosztach podróży,
        > obiadów, ubrań i sprzątania” - nie wiem jak pracownicy banku, ale ja będąc w d
        > omu brudzę w nim bardziej niż będąc w pracy, więc sprzątania jest więcej. Jem t
        > yle samo, czyli na obiadach nie oszczędzam. Ubieram się tam samo, nie pracuję n
        > ago, bo nie robię na kamerkach.
        • grruuuu Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:27
          Ja na szczęście mam dg więc mnie to kuriozum nie dotknie jakby co, ale proponuję jeszcze wprowadzić podatek dla tych, którzy nie mają samochodów. To skandal, że w ten sposób uchylają się od obowiązku wpierania stacji benzynowych.
          • saszanasza Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:38
            grruuuu napisała:

> Ja na szczęście mam dg więc mnie to kuriozum nie dotknie jakby co, ale proponuj
            > ę jeszcze wprowadzić podatek dla tych, którzy nie mają samochodów. To skandal,
            > że w ten sposób uchylają się od obowiązku wpierania stacji benzynowych.

ot to!
          • ichi51e Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 13:05
            Kiedys cos takiego bylo cos mi swita - byla obowiazkowa ilosc wodki na glowe do kupienia i pilas nie pilas zakupic u dobrodzieja musialas
            • aamarzena Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 16:50
              Nie przypominam sobie. Były czasy, że alkohol był na kartki i mogłaś kupicnokreslona ilość. Ale zdaje się można było taka kartkę wykorzystać na cukier
              • chococaffe Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 17:06
                Ale jeszcze dawniej - pierwsza Rzeczpospolita, o ile się nie mylę.
    • laura.palmer Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:16
      I co jeszcze? U nas praca zdalna męża oznacza wyłączenie salonu z użycia w godzinach jego pracy, ja mogę sobie siedzieć w pokoju dziecka lub w sypialni. No i sporą część tego salonu zajmuje teraz duże biurko i krzesło (które musieliśmy kupić i zapłacić z własnej kieszeni) oraz dwa monitory. I za to szkaradzieństwo w pokoju mielibyśmy jeszcze płacić podatek? W głowę się walnij.
      • mama_kotula Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 12:36
        Mój mąż jak ma zdalny meeting, to łączy się na nie z piwnicy albo z samochodu.

Albowiem w jednym pokoju jestem ja na zdalnej (też mam spotkania), w pozostałych trzech są dzieci na zdalnej, a ostatni jest przechodnim salonem z otwartą kuchnią, gdzie co chwilę ktoś przychodzi sobie herbatkę czy żarcie robić i gdzie najmłodsza córka ma niektóre lekcje zdalne (np. wuef, bo wygodniej jej ćwiczyć patrząc w telewizor, niż w ekran 15" laptopa).
        Warunki wspaniałe, ta piwnica i samochód tongue_out, a i tak, myślę, lepsze, niż ma większość ludzi.
        W sumie mógłby jeszcze się z kibla łączyć.
    • nuclearwinter Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:28
      Rozsądnie?! Pomysł jest tak idiotyczny, że nie zdziwię się, jak zostanie podchwycony przez rządzących. Iście komunistyczny - elita siedząca wygodnie w domku kontra lud pracujący fabryk i zakładów (jedyny ciężko pracujący oczywiście). Pomijam już fakt, że praca z domu naprawdę nie musi oznaczać, że się dobrze zarabia...
    • sylwiastka Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:31
      Widac, ze do tych wnioskow doszli panowie w niebieskich kolnierzykach, nie majacych w domu obowiazkow. Patrza wylacznie ze swojej perspektywy. Potezny gender bias.
      • mysiaapysia Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:48
        I to analitycy banku. Prywatnego banku. Którzy pracują dla banku. A nie dla państwa. Nie mają roboty dla banku? Po co tak usluznie podpowiadają fiskusowi dodatkowe źródła podatku i to od pracowników? Tych zwykłych, a nie szych na kontraktach menedżerskich? Czyżby chodziło o handel wymienny? Większy pit za mniejszy podatek bankowy?
        • kasiamat00 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 16:25
          Ptaszki cwierkaja ze tenze bank jest ciezko umoczony w wynajem przestrzeni biurowych, ktory obecnie lezy i kwiczy. Wiec tak, dla nich powszechna praca zdalna to katastrofa.
          • morekac Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 19:10
            Raczej nie leży tak bardzo, bo umowy są długoterminowe i nie tak łatwo jest je zerwać i zmienić biuro na mniejsze. Owszem, mogą mieć problem z nowymi wynajmami
    • sumire Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:42
      A czemu zakładasz, że praca z domu jest lepiej płatna?

W ogóle pomysł z dudy. Pracujący z domu sami pokrywają koszty swojej pracy, wielu pracuje na prywatnym sprzęcie i jeszcze będziemy ich opodatkowywać?
      • kosmos_pierzasty Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:46
        Takie było założenie w artykule, że nie dotyczy to każdego pracującego z domu, ale tych dobrze zarabiających, czyli jakiś prób chyba wzięli pod uwagę.
        • saszanasza Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:58

> Takie było założenie w artykule, że nie dotyczy to każdego pracującego z domu,
          > ale tych dobrze zarabiających, czyli jakiś prób chyba wzięli pod uwagę.

Ale ci dobrze zarabiający płacą już w postaci wyższych podatków. To moźe opodatkujmy tych nisko zarabiających, bo oni również wnoszą mniej w infrastrukturę gospodarczą- mniej podatków🙈
          • grruuuu Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 12:49
            I opodatkujmy tych, którzy pracują blisko domu, na rzecz tych, którzy pracują daleko smile
    • saszanasza Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:42
      A tak na marginesie....kiedy ktoś opodatkuje kościół?
      • milva24 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:48
        Ja zaczęłabym od tego, żeby państwo przestało go dotować łącznie z płaceniem katechetom za przygotowywanie kolejnych owieczek do strzyżenia.
        • morekac Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 19:12
          W sumie sukienkowi od 2 tys lat pracują zdalnie, wysyłając jakieś modły do swego szefa.
    • milka_milka Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 11:49
      Zwariowałaś?
      • grey_delphinum Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 12:30
        To jest jeszcze głupsze od pomysłu powtarzania roku przez dzieci - a myślałam, ze nic durniejszego juz się nie da wymyślić...
        • dyzurny_troll_forum Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 12:42
          grey_delphinum napisał(a):

> To jest jeszcze głupsze od pomysłu powtarzania roku przez dzieci - a myślałam,
          > ze nic durniejszego juz się nie da wymyślić...

Da się! Przed nami jeszcze cały festiwal pomysłów z dooopy.
          CoVid co słabsze umysły przepala....
        • droch Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 13:24
          Hold your horses! A czytałaś, co powiedział Jarosław Drobnik, epidemiolog Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu?
    • chococaffe Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 12:36
      Podsumowując - skutkiem podatku byłby powrót ludzi do biur i zagęszczenie przestrzeni publicznej. Super pomysł
    • mid.week Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 12:42
      dlaczego to dla ciebie brzmi rozsądnie...?
    • purchawka2017 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 13:06
      Taaa, pracuję na swoim komputerze, za swój prąd, zakupilismy meble biurowe ( do na trzy osoby to co mieliśmy to troche mało). Na dojazdach nie oszczędzam bo jeżdże rowerem. Dupa rośnie, ja dzieczeję,....i jeszcze podatek mam płcić.
      • molik28 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 13:30
        No podatek od dupy smile czego nie rozumisz smile jak będziesz miała dużą to zapłacisz jeszcze większy
    • chococaffe Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 13:07
      Ja proponuję jeszcze wynając sobie biuro we własnym domu i odliczyć od podatku jako koszt uzyskania dochodu
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 13:15
      Mnie interesuje tylko jak z wypadkiem w pracy jak walniesz palcem od drzw od wc i zlamiesz w domu w czasie pracy zdalnej?
      • dyzurny_troll_forum Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 14:52
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Mnie interesuje tylko jak z wypadkiem w pracy jak walniesz palcem od drzw od wc
        > i zlamiesz w domu w czasie pracy zdalnej?

Miejsce pracy zdalnej jest zarejestrowane w HR, kiedy zaczynasz pracę i kiedy ją kończysz odbijasz wirtualną kartę. Jeżeli wypadek zdarzył się w zarejestrowanym miejscu w godzinach pracy to jest to normalny wypadek w pracy.
    • wrotek0 Re: Podatek od pracy zdalnej? 13.11.20, 14:14
      Mnie pracodawca zapewnił laptopa z dostępem do biurowego komputera stacjonarnego.
      Miejsce do pracy (biuro, krzesło biurowe - miałam, bo czasem robiłam zlecenia w domu i trudno było w kucki na kanapie). Z telefonu korzystam prywatnego, ale mam taki pakiet, że tego nie odczuwam. Na pewno więcej idzie prądu, gazu do grzania , wody i papieru toaletowego. Kawy, herbaty itp. pracodawca nie fundował, więc tu różnicy nie ma. Nie dojeżdżam 33 km w jedną stronę (tzn. tylko co drugi tydzień), więc oszczędzam ok. 150 zł miesięcznie.
      Wadą jest to, że w domu za dużo siedzę, bo w pracy to ciągle lata się gdzieś z papierami. I wszystko trwa i trwa, bo nie dość, że praca rotacyjna, to jeszcze sporo osób na zwolnieniach (nie tylko covid, ale też). Więc zebrać wszystkie podpisy to horror. A jakoś jest opór materii przez pełną elektronizacją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka