Dodaj do ulubionych

dobre widomości dla ematek

22.11.20, 19:44
Wigilia max 5. osób. Nie trzeba się będzie użerać z jędzowatymi matkami ematkowych mężów, pijanymi wujkami, składać fałszywych życzeń czyli corocznego standardu w ematkowych rodzinach Będzie sobie można zamówić suszi, zjeść szyneczkę, pograć w planszówki, obejrzeć kolejne odcinki kolejnego z pierdyliona seriali smile
Obserwuj wątek
    • grrruuuu Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:46
      A co z takimi rodzinami jak nasza? Jedno dziecko mamy gdzieś oddać na ten wieczór?
      • sofia_87 Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:48
        Wy jesteście wielodzietni, sól tej ziemi, nie do ruszenia 😀
        • hanusinamama Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:28
          Ale pachworkowa...wiec wg PIS taka drugiej kategorii (gruuu zeby było jasne ja tak nie uważam!!)
      • angazetka Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:48
        No przecież nie chodzi o ludzi w jednym gospodarstwie domowym, jak rany.
        • grrruuuu Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:52
          Ale nie widzisz absurdu w tym, że w myśl tego przepisu rodzina 2+1 może zaprosić dwóch gości a my żadnego?
          • angazetka Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:15
            Nie, można zaprosić do pięciu gości spoza gospodarstwa domowego.
            • memphis90 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 08:48
              Nie, nie można.
              • kochamruskieileniwe Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:09
                ale doczytałaś punkt 2.?
                • memphis90 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:14
                  No tak.
                  • cku Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:16
                    Czyli singiel zaprasza 4 osoby a 5 osobowa rodzina nikogo? Ciekawe gdzie jest większe zagrozenie epidemiologiczne...
              • ichi51e Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:14
                Z punktu 2 wynika ze nie mozna. Limit osob nie dotyczy osob wspolnie zamieszkujacych oznacza ze Gruu nie musi sie pozbywac na swieta dziecka li i jedynie. Moze byc wiecej niz 5 jesli tyle bylo na starcie.
            • m_incubo Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:23
              Nie, nie można.
              Jeśli twoje gospodarstwo liczy więcej niż 5 osob, nie musisz się nikogo pozbywać.
              Jeśli liczy 4, może dojść jedna osoba. Jeśli 5, żadna.
      • lot_w_kosmos Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:50
        Rodzinom bezdzietnym będzie nakaz użyczenia na ten wieczór, żeby sprawiedliwie było.

big_grin
        • grrruuuu Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:56
          Podoba mi się ten kierunek... W ogóle jestem zdania że w imię sprawiedliwości społecznej stary bezdzietny kawaler powinien byc wykwaterowany i zwolnić lokum dla takiej rodziny jak nasza smile
          • alaveda Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:57
            Tanebo, lolo, dyzurny troll i bywalec nie lubią tego big_grin
            • cruella_demon Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:28
              big_grin
          • m_incubo Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:25
            A czy wy w ogóle jesteście rodziną wg PiS? Wątpię. Raczej połowę dzieci by wam wykwaterowali do matki, a was osobno jako obcych ludzi.
      • panna.nasturcja Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:25
        Przecież jest wyraźnie napisane, ze nie dotyczy osób wspólnie zamieszkujących.
        • cku Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:41
          Czyli my w 5 nie mozemy jechać do rodziców a rodzice do nas mogą? Bez sensu to.
          • panna.nasturcja Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 23:21
            A dlaczego rodzice do Was mogą? Nie mogą, skoro Was jest pięcioro w domu.
            • cku Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:13
              No własnie nie wiadomo jak to czytać. Czy domownicy wliczają się w limit czy nie? Zresztą napisałam do nich w ramach konsultacji żeby moze się zdecydowali bo teraz jest tyle interpretacji ile ematek.
              • ichi51e Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:17
                W swoim gronie moga i w 20 tyle ze jak przekraczaja 5 to juz nikogo nie zaprosza.
        • sko.wrona Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:32
          Czyli my możemy zaprosić teściów i rodziców do siebie, ale nie możemy pojechać ani do jednych, ani do drugich? Jest nas sześcioro 😉
          Czy też możemy pojechać, bo wspólnie zamieszkujemy, ale wtedy rodzice nie mogą zaprosić mojej siostry z rodziną?
          • mia_mia Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 22:06
            Nie możecie, nie musisz tylko wysyłać kogoś do hotelu.
          • panna.nasturcja Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 23:22
            Nie możecie zaprosić ńikogo, bo jest Was w domu wiece niż 5 osób.
            Czy Wy nie umiecie czytać, przecież to jest w tym przepisie jak wół napisane.
            • cku Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:15
              No właśnie nie jest. Lepiej byłoby zdefiniować że zamiast 5osób np 2 gospodarstwa domowe.
          • m_incubo Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:26
            Nie, nie możecie. Ludzie, co z wami, to jest prosty tekst po polsku 😳
      • georgia.guidestones Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 16:22
        grrruuuu napisała:

> A co z takimi rodzinami jak nasza? Jedno dziecko mamy gdzieś oddać na ten wiecz
        > ór?
        Mieszkajacych razem limit nie dotyczy.
      • mus_tang1 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 19:53
        He he tak łatwo nie będzie smile
        To jest rodzina mieszkająca razem plus 5 osób
        Teściowa się zmieści w limicie big_grin
        • cruella_demon Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 21:12
          Nie. Już zostało wyjaśnione, tylko 5 osób, chyba że razem mieszka więcej, to jak rodzina gruu, nie muszą kogoś za drzwi wystawiać wink
          • sol_13 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 21:57
            Za tok.fm:

Ile osób na wigilii? 

W rozmowie z PAP Müller podkreślił, że rozporządzenie mówi o tym, iż limit nie dotyczy osób, które mieszkają ze sobą. - Do nich może dołączyć jeszcze pięć dodatkowych osób - wskazał.

• cruella_demon Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 22:02
              Z zapisu linkowanego przez dziewczyny wynika co innego. Ale w sumie kogo to obchodzi i tak nikt się do tego nie zastosuje.
              • sol_13 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 22:05
                Dokładnie.
    • sofia_87 Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:46
      U nas będzie 8 osób, ja akurat lubię szwagierke i teściów.
      Innej opcji nie widzę
    • ginger.ale Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:53
      Ale mam fuksa, jest nas akurat 5. 🙃
    • anika772 Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:58
      Niech spierdalają z tymi radami, uprzejmie proszęsmile
    • ichi51e Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 19:58
      A czy syn z 3 dzieci i zona moze odwiedzuc rodzicow? Czy tylko corka z facetwm i dzieckiem... Jakies bezsensu.
    • slonko1335 Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:06
      My będziemy w 10 osób. Wszystkie rodziny które mają wspólne gospodarstwo liczę jako jeden zatem 3 osoby.
    • enigma81 Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:07
      U mnie będzie dodatkowe 10os najbliższej rodziny czyli w sumie 14 os. I jedno w brzuchu wink I nie mam zamiaru tego zmieniać.
      • lajtova Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:17
        I dlatego powinien być zakaz przemieszczania się i wychodzenia z domu w święta. Żeby ograniczyć ludzką bezmyślność i głupotę która wybija z powyższych postów.
        • cku Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:40
          Ty możesz się nie przemieszczać. Zakazuję Ci wink
        • grrruuuu Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:15
          Trzeba było córeczkę prezydenta zamknąć, bo sobie urodziny urządziła.
          A dlaczego przez cały grudzień ludzie się mogą odwiedzać, a w święta nie?
          • araceli Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:20
            grrruuuu napisała:
            > Trzeba było córeczkę prezydenta zamknąć, bo sobie urodziny urządziła.
            > A dlaczego przez cały grudzień ludzie się mogą odwiedzać, a w święta nie?

Rozporządzenie ma obowiązywać od 28 listopada. Czytaj czasem o czym się wypowiadasz.
            • grrruuuu Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:24
              Jakie rozporządzenie? O czym Ty w ogóle piszesz? Ja odpowiadam Lajtovej, która kłapie jadaczką na temat zakazu wychodzenia z domu w wigilię! I odnoszę się do jej pomysłów.
              • araceli Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:58
                grrruuuu napisała:
                > Jakie rozporządzenie? O czym Ty w ogóle piszesz?

Rozporządzenie, a w zasadzie jego projekt, które jest dyskutowane w tym wątku.
        • enigma81 Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:56
          Możesz sobie nie wychodzić z domu jak nie chcesz.
        • paskudek1 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 10:56
          Wiesz gdzie sobie można wsadzić obecnie te ograniczenia? W dodatku w sytuacji kiedy nie testują nawet domowników chorego? W dupę. Dokładnie tam
          Cały wrzesień i pół października zapieprzalam do roboty w szkole, w tym na świetlicę szkolną gdzie tzw rygorem sanitarnym można sobie tyłek podetrzeć. Dodatkowo żeby nie zwariować chodziłam na zajęcia z tańca, także w parach. Odtańczyłam dwie imprezy jedna po drugiej w weekend październikowy, kolejny tydzień jeszcze chodziłam do pracy aż mnie rwa kulszowa położyła na amen. Od połowy października mniej więcej byłam zamknięta w domu z powodu zwolnienia ale także kwarantany bi kontakt podobno miałam z chorą. W tym czasie (tj wrzesień, październik i kawałek listopada) moja mama z którą mieszkam normalnie chodziła na zakupy. Tzn nienormalnie tylko w maseczce, rękawiczkach itp. Przestrzegała jakichś zasad bezpieczeństwa.
          Wróciłam do pracy na początku listopada ale nadal ledwo chodziłam więc tylko praca dom. Bo nie do spacerów mi było. Mama też w zasad3w domu siedzi. I co? U gówno, właśnie mija tydzień jak choruje co wyszło w piątek dopiero. A mnie nadal wymazu zrobić ie chcą bo nie mam objawów.
          To tyle jeśli chodzi o ograniczenia w poruszaniu się. Aha, dziecko też dopiero od 20 października na zdalnym siedzi. Wcześniej do szkoły normalnie chodził.
        • kornelia_sowa Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 17:11
          Tak, tak, zakaz jest najważniejszy.
          Wszyscy wtedy zaczną go przestrzegać bo co 5 metrów na każdej ulicy i drodze w Polsce będzie policjant (może nawet z pałką), który będzie egzekwował.
          A nie, wróć, nie ma tylu policjantów. Zatem zakaz taki moze nie być skuteczny.

I co teraz?
          Radź, jakżes taka mądra.
    • beata985 Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:28
      Ktoś to będzie sprawdzal donosił?
      🤦‍♀️
      To rada? Nakaz? Obowiązek?
      Nie mam tv ...wybaczcie naiwne być może pytania...
      • cruella_demon Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:31
        Podpinam się z pytaniem. Ja co prawda tv mam, ale oglądam na nim tylko netflixa i hbo go.
        A limit bierdolę i będzie nas 11 osób.
      • cku Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:40
        Uczynni sąsiedzi. Są miejsca gdzie wiele osób za punkt honoru ma takie własnie donoszenie.
        U nas łącznie 9 lub 11 osób jest na Wigilii.O ile można będzie się przemieszczać to taki skład będzie (wszyscy w jednym mieście)
        • cruella_demon Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:47
          Eeee, to sąsiedzi planują podobnie, najpierw musieliby donieść sami na siebie big_grin
        • grrruuuu Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:17
          I co, policja przyjdzie sprawdzić? Policjanta bez nakazu nie ma obowiązku wpuszczać.
          • kornelia_sowa Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 17:12
            Jak się te telefony rozdzwonią na komisariacie, to jak zaczną w wigilię sprawdzać, to skończa koło lipca pewnie
    • mia_mia Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:53
      Kolejny przepis, którego nie będą w stanie wyegzekwować, potem tak będzie z Sylwestrem.
      • sol_13 Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 20:56
        No z Sylwestrem taka roznica, że bali w restauracjach nie będzie. Tylko domowki.
      • malia Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:21
        Może WOT, może jacyś ochotnicy z pałkami domy będą odwiedzać, trzeba dodatkowe talerze naszykować dla przbyszów
        • cruella_demon Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:28
          My po prostu wypuścimy do ogrodu psa teściów, piesiunio jakieś 60kg wagi, obcych nie wpuści, a dzwonek nie działa.
          Zapraszam serdecznie big_grin
    • wapaha Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:21
      My zanim /jesli -spotkamy się z teściowa zrobimy test na przeciwciała. Jesli wyjdą-pojedziemy do niej tylko my- jesli nie wyjdą -umówimy sie na spacer
    • joaz Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:28
      U nas będzie 9 osób w tym 2 wegetarianki ale jedzą jajka i mleko i jeden total wege. Na szczęcie u nas zawsze składkowo - dzielimy co kto przynosi.
    • kamin Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:42
      Za to będzie można całą rodziną spotkać się na pasterce. Nigdy nie byłam, w tym roku może wreszcie się wybiorę.
      A projekt rozporządzenia jest jak zwykle niejasny. Nie wiadomo czy może być 5 osób spoza gospodarstwa domowego, czy 5 osób ogółem, czy każdy domownik może zorganizować przyjęcie dla 5 osób.
      • iwoniaw Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 21:58
        kamin napisał(a):

> Za to będzie można całą rodziną spotkać się na pasterce.

I niech jeszcze któryś z rządowych mędrców się dziwi, że ludzie mają w dudzie takie czy inne obostrzenie. Skoro do babci i kuzyna nie wolno, ale z tąże babcią i kuzynem do kościoła, gdzie sąsiadka ze swoim dziadkiem i teściową - jak najbardziej. No, brzmi jak racjonalne zalecenie w pandemii 😂😂😂
    • przepyszny_jagielnik Re: dobre widomości dla ematek 22.11.20, 22:02
      alaveda napisała:
      > Wigilia max 5. osób.Będzie sobie można zamówić suszi, zjeść szyneczkę,

Suszi zamiast karpia rozumiem, ale szyneczkę w Wigilię?
      • alaveda Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 07:54
        Dużo ematek pochodzi z postępowych i wyzwolonych środowisk łamiących skostniałe tradycje i konwenanse.

– Miał być szczupak po litewsku, ale że nie dostałem szczupaka, będzie goloneczka w piwie, towarzyszu generale.
        – Ooo, brawo, ohoho, brawo! Bardzo wystawna wigilia!
        – Hy, no zgodnie z tradycją, właściwie powinien być opłatek.
        – Słusznie, słusznie, ale nie róbcie z tego zagadnienia. Najważniejsza jest tradycja. Podzielimy się jajeczkiem!

przepyszny_jagielnik napisał(a):

> alaveda napisała:
        > > Wigilia max 5. osób.Będzie sobie można zamówić suszi, zjeść szyneczkę,
        >
        > Suszi zamiast karpia rozumiem, ale szyneczkę w Wigilię?
    • aqua48 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 08:25
      Chyba nie zrozumiałyście ograniczeń. Nie na wigilii ma być 5 osób, tylko można doprosić dodatkowe 5 gości SPOZA rodziny mieszkającej razem pod jednym adresem. Czyli jeśli rodzina jest 7 osobowa to można bezpiecznie zaprosić jeszcze 5 osób, nie trzeba nikogo oddawać. Takie to trudne?
      • memphis90 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 08:54
        Która część zdania "zabrania się organizowania imprez, spotkań, zgromadzeń, poza spotkaniami do 5 osób, odbywajacymi sie w miejscu zamieszkania organizatora"
        mówi o tym, że możesz zaprosić DODTAKOWE 5osob...?
        • cku Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:14
          Czyli singiel może zaprosić 4 osoby i roznosić wirusa a 5 osobowa rodzina już nikogo? Bez sensu to jest.
      • araceli Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 08:59
        aqua48 napisała:
        > Chyba nie zrozumiałyście ograniczeń. Nie na wigilii ma być 5 osób, tylko można
        > doprosić dodatkowe 5 gości SPOZA rodziny mieszkającej razem pod jednym adresem.
        > Czyli jeśli rodzina jest 7 osobowa to można bezpiecznie zaprosić jeszcze 5 osó
        > b, nie trzeba nikogo oddawać. Takie to trudne?

Nie - to ty nie zrozumiałaś - nie ma nic o zapraszaniu SPOZA - po prostu jak domownicy przekraczają limit, np. jest ich 7-mioro to mogą świętować razem - nie muszą się dzielić na podgrupy.
      • m_incubo Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:32
        No dla ciebie chyba trudne, bo jednak nie zrozumiałaś.
        • cku Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:36
          A może ty nie zrozumiałaś? Opis limitu jest w punkcie o spotkaniach. Czyli odnosi się do limitu osób na imprezie a nie do mieszkania razem. Wtedy rodzina organizatora jest traktowana jak 1 osoba.
          • memphis90 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 10:25
            Wskaż ustep mówiący, że rodzina to "jedna osoba" ... Nie ma takiego, prawda? Jest zakaz imprez w ogóle. Wyjątek - spotkania w domu organizatora do 5 osób maks. Jeśli w gospodarstwie mieszka > 5 osób, to limit 5 osob ich nie dotyczy, ale nadal dotyczy osób z zewnątrz, czyli nie możesz zaprosić 6, 7 czy 10 osoby.
            • slonko1335 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 12:31
              wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/polska/news-rzecznik-rzadu-o-swiatecznych-obostrzeniach-doprecyzuja-prze,nId,4872524#iwa_source=special
          • m_incubo Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 12:11
            Nie, nie jest.
      • mus_tang1 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 20:00

Daj im się nacieszyć smile
        Tyle bzdur tu ostatnio czytam, że szok 🙈
    • bromba11 Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 08:59
      Będzie można handlować dodatkowymi miejscami, tzn rodzina 2 osobowa nie planująca zaproszenie kogokolwiek, będzie mogła wystawić na aukcji swoje przyslugujące 3 miejsca i zwycięzca licytacji będzie mógł wtedy przejąć prawo do zaproszenia tych dodatkowych 3 osób u siebie.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 09:02
      Ematki to ateistki, na narty wyjwżdżaly a teraz dupa.
      Także pocieszenia brak.
    • solejrolia Re: dobre widomości dla ematek 23.11.20, 11:16
      Zaprosiłam całą rodzinę i ile osób z nich przyjdzie, tyle będzie, bo wiadomo sytuacja jest dość dynamiczna.
      A ci z rządu to niech się cmokną w dudę, bo Wigilia będzie po mojemu
      tongue_out
      A w święta planszówki, puzzle, książka i seriale, generalnie odpoczniemy wyjadając pyszności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka