Dodaj do ulubionych

Witamina C na twarz

23.11.20, 17:55
Po nieudanych próbach stosowania kwasu hialuronowego (niezależnie od sposobu aplikowania (solo na mokrą skórę, z kremem/z olejkiem... uczucie hiperściągnięcia twarzy murowane, w efekcie podrażnienie skóry i pojawienie się nowych zmarszczek, po prostu super...) zwróciłam się w stronę witaminy C wink

Jak stosujecie? Na dzień? Na noc? Pod krem/olejek czy samą?

Pięknie proszę o porady.

Obserwuj wątek
    • lot_w_kosmos Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 18:17
      Wrzuć w wyszukiwarkę po dacie ustaw.
      W ciągu 2 miesięcy były dwa konkretne wątki o tym.
      Skarbnica wiedzy.
    • sofia_87 Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 18:19
      Na dzień pod lekki krem i filtry.
      Na noc retinol, peptydy, kwasy.
      Polecam Liq cc, Biochemia Urody, mają kilka w ofercie, w różnych formach. Swietne są także ampułki Sesdermy
      • grey_delphinum Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 19:01
        Właśnie mam Liq cc. Daję tylko na noc, pod krem, ale moze powinnam stosować też na dzień?
        • sofia_87 Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 19:06
          Oczywiście, że możesz.
          Możesz też spróbować retinolu tej samej firmy na noc, 2-3 razy w tygodniu jeśli masz skórę skłonna do podraznien, a witaminę C na dzień.
          Ewentualnie na noc serum z peptydami.
          • sofia_87 Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 19:09
            Na uczucie sciagnietej skóry na twarzy polecam maseczkę odżywcza Avene albo Stratia Liquid Gold.
    • chococaffe Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 18:53
      Moim zdaniem - poeksperymentuj. Niektóre substancje aktywne nam służą inne nie.

Miałam podobnie z kwasem hialuronowym w dużym stężeniu (dużym ale cały czas domowym) i peptydami.

Witamina C służy mi bardzo
      • grey_delphinum Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 19:00
        Dziękuję!

Właśnie eksperymentuję wink

A jak stosujesz witaminę C?
        • chococaffe Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 19:05
          W tej chwili mam razem z retinolem (serum) , więc na wieczór, a potem (po około 15-30 minutach) tzw tłuścioch (nazwa z forumsmile )

Kiedyś rano, serum. Potem jakiś filtr. Eksperymentowałam też rano z żywym sokiem cytrynowym, potem olejek. U mnie się sprawdzało.
          • pasquda77 Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 19:22
            Na noc, serum pokecone bodajże przez Acareli, ale on mnie chyba zapycha, ciągle mi coś na twarzy wyskakuje, możliwe to?
    • fandorina Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 19:32
      Mnie kuszą sera z BasicLab, używałyście?
      • pade Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 19:49
        Ja mam 15% i lubię.
        • fandorina Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 20:03
          Nie podrażnia Cię? Jest kilka wersji tzn. różne formy wit. C i nie wiem która wybrać przy cerze naczyniowej?
          • pade Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 21:00
            Basiclab ma chyba dwie? 5% i 15%, nie jestem pewna, ale ja wzięłam większe stężenie, bo moja skóra jest przyzwyczajona. Nie, nie podrażnia.
    • joanna05 Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 20:51
      Uważaj, wit. C może podrażniać znacznie bardziej Ja nie lubię, unikam, nie stosuję. Piecze, pali, szczypie, czerwona paszcza po i to na długo - w dowolnej dawce, a zwłaszcza mocniejszej, typu serum profesjonalne, po zabiegach.
    • nuclearwinter Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 20:57
      Używam serum z witaminą C Purito, na to ich krem z rokitnikiem. I na to jeszcze filtr. Raczej na dzień, ale zdarza mi się też na noc (wtedy bez filtra oczywiście). Lubię też Liq CC z Liqpharmu.

Ogólnie zawsze stosuję witaminę C na gołą skórę, ewentualnie dopiero na nią nakładam coś innego, nigdy na odwrót.

Z kwasem hialuronowym też tak mam jak ty - ogólnie półprodukty typu kwas hialuronowy plus jakiś olej przestały mi dość dawno temu służyć. Koszmarnie wysuszają a do tego zapychają i to niezależnie od rodzaju oleju.
      • grey_delphinum Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 21:02
        Na gołą, czyli nawet bez toniku lub hydrolatu?
    • magia Re: Witamina C na twarz 23.11.20, 21:13
      uzywam na noc - kilka kropli Cebionu na twarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka