karme-lowa 02.12.20, 16:52 Czy macie jakieś dobre przepisy na likiery? Np: krówkowy, migdałowy, kokosowy itp? Tylko nie jajcówka😊. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 17:04 Kokosowy robiłam. Na oko. Wiórki zalałam spirytusem, po jakimś czasie (nie pamiętam jakim, czy tydzień, czy 5) zlałam spirytus, i zmiksowałam z mlekiem skondensowanym słodzonym i niesłodzonym. Dobry był. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 18:04 Andaba, a jakby Ci się nie chciało czekać z tymi wiórkami, to spróbuj z musem kokosowym, gotowe od razu sloneczko-sklep24.pl/pl/p/Mus-kokosowy-ekologiczny-BIO-250-g-Eko-Gram/8656?gclid=EAIaIQobChMI6-aFz-Ov7QIVDKh3Ch0aoAdREAQYAyABEgJzj_D_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 17:11 krowkowy: puszke dulce de leche pogrzewam w cieplej wodzie zeby masa zrobila sie bardziej plynna, otwieram, zawartosc mieszam z brandy i dolewam mleka skondensowanego w zaleznosci od potrzeb kokosowy szklanke wiorkow zalewam pol litrem brandy/bialego rumu, odstawiam na jakis czas, codziennie wstrzasam sloik, odcedzam, dolewam mleka kokosowego (takie plynne z kartonu) i juz migdalowego nie udalo mi zrobic, tzn nie bylo tego smaku amaretto, ktory lubie robilam jeszcze baileysa, smietanka z rozpuszczona kawa i łyski plus biala czekolada (nie ubila sie smietanka z biala czekolada na lody, szkoda bylo wyrzucic ) robie glownie jako polewe do lodow, samodzielnie nie przepadam za slodkimi likierami Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 17:49 zasadniczo robie tylko takie geste, na bazie smietanki, mleko slodzonego, czy wlasnie jajeczny owocowe zeby byly geste musza miec mase cukru a to smak zabija takie trunki uzywam do domowego cukiernictwa wiec najczesciej kupuje, pomaranczowego, z czarnej porzeczki, morelowego, kawowego, amaretto, z orzeszkow laskowych itp, jednak domowe tak aromatyczne nie wyjda, albo wcale (migdalowy czy z orzeszkow laskowych) Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 19:01 mysiulek08 napisała: > zasadniczo robie tylko takie geste, na bazie smietanki, mleko slodzonego, czy w > lasnie jajeczny Ja też takie lubię najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 17:56 W tym wątku mój "baileys" forum.gazeta.pl/forum/w,567,165303436,165303436,I_jak_wszystko_gotowe_.html Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 18:04 * puszka skondensowanego słodzonego + puszka niesłodzonego+ wódka lub spirytus do około 20-30% *1/2 puszki skondensowanego słodzonego + puszka niesłodzonego+ napar z kawy+wódka lub spirytus do około 20-30% * ugotowana puszka skondensowanego słodkiego + wódka do około 20-30% * nalewka na orzechach + śmietanka lub mleko, mleko w puszce (to co pasuje w danym momencie) Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 20:35 Co to znaczy "do około 20-30%"? Oraz co jeśli mam do dyspozycji wódkę, a nie spiryt? Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 21:27 Ja lubię likiery o takiej mocy Ale można oscylowac w granicach 12-50% nikt tego nie broni. Likiery to nie biszkopt i można się bawić proporcjami. Jak mam wódkę lub inny alkohol 40% i chcę mieć 20% to daję objętościowo pół wódki i pół mieszaniny słodkiego. Jak mam spirytus to zakładam albo że likier będzie gęstszy i słodszy bo dodam mniej objętościowo alkoholu, albo dodaję kawę czy nawet zwykłą wodę aby rozcieńczyć, albo że będzie mocny jak ... piorun bo mi się chluśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 22:34 off top Likiery to nie biszkopt i można się bawić proporcjami Lubię to! Nienawidzę biszkoptów (robienia i jedzenia) , lubię likiery. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Przepisy na likiery. 04.12.20, 12:19 chococaffe napisała: > off top > > Likiery to nie biszkopt i można się bawić proporcjami > > Lubię to! Nienawidzę biszkoptów (robienia i jedzenia) , lubię likiery. Dokładnie! Właśnie zrobiłam krówkowy. Napewno dziś autem nigdzie nie pojadę🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Przepisy na likiery. 04.12.20, 12:29 1. likier bazyliowy kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/06/liquore-di-basilico-czyli-likier-z.html w moje rodzinie robi furorę, warto pić bardzo mocno schłodzony 2. kawowy fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,140927712,140927712.html Odpowiedz Link Zgłoś
azja_pl2 Re: Przepisy na likiery. 22.12.20, 17:33 Hmm, zabralam sie za likier kawowy, ale chyba za bardzo zredukowalam 🤦♀️ Po schlodzeniu zrobilo sie twarde cos na dnie garnka... jak to teraz uratowac? Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Przepisy na likiery. 22.12.20, 17:47 Dodać wody i rozpuścić, chyba, że się przypaliło i jest gorzkie, to wtedy wywalic i redukować od nowa. Albo wypić pozostałe składniki bez tego czegoś z garnka Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Przepisy na likiery. 22.12.20, 17:53 Utopilam krowki w spirytusie i czekam az sie zrobi likier. Tylko jest taki problem, ze mi maz te krowki wyzera. Uzupelniam. Wyzera znowu. Nie wiem, czy sie kiedys doczekam na ten likier... Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Przepisy na likiery. 22.12.20, 18:21 Miałam ten sam problem kiedyś- krówki to ulubione słodycze męża W tym roku wstawiłam likier malibu, kokosa nie lubi, więc wiórki się moczą, a puszek ze skondensowanym mlekiem przedwcześnie nie otworzy, bo to nie do ukrycia. Odpowiedz Link Zgłoś