Dodaj do ulubionych

Przepisy na likiery.

02.12.20, 16:52
Czy macie jakieś dobre przepisy na likiery?
Np: krówkowy, migdałowy, kokosowy itp?
Tylko nie jajcówka😊.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 17:04
      Kokosowy robiłam.
      Na oko.

Wiórki zalałam spirytusem, po jakimś czasie (nie pamiętam jakim, czy tydzień, czy 5) zlałam spirytus, i zmiksowałam z mlekiem skondensowanym słodzonym i niesłodzonym.
      Dobry był.
      • anika772 Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 18:04
        Andaba, a jakby Ci się nie chciało czekać z tymi wiórkami, to spróbuj z musem kokosowym, gotowe od razusmile

sloneczko-sklep24.pl/pl/p/Mus-kokosowy-ekologiczny-BIO-250-g-Eko-Gram/8656?gclid=EAIaIQobChMI6-aFz-Ov7QIVDKh3Ch0aoAdREAQYAyABEgJzj_D_BwE
    • mysiulek08 Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 17:11
      krowkowy: puszke dulce de leche pogrzewam w cieplej wodzie zeby masa zrobila sie bardziej plynna, otwieram, zawartosc mieszam z brandy i dolewam mleka skondensowanego w zaleznosci od potrzeb

kokosowy

szklanke wiorkow zalewam pol litrem brandy/bialego rumu, odstawiam na jakis czas, codziennie wstrzasam sloik, odcedzam, dolewam mleka kokosowego (takie plynne z kartonu) i juz

migdalowego nie udalo mi zrobic, tzn nie bylo tego smaku amaretto, ktory lubie

robilam jeszcze baileysa, smietanka z rozpuszczona kawa i łyski plus biala czekolada (nie ubila sie smietanka z biala czekolada na lody, szkoda bylo wyrzucic tongue_out )

robie glownie jako polewe do lodow, samodzielnie nie przepadam za slodkimi likierami
      • karme-lowa Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 17:25
        Dziękuję dziewczyny☺.
        • mysiulek08 Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 17:49
          zasadniczo robie tylko takie geste, na bazie smietanki, mleko slodzonego, czy wlasnie jajeczny

owocowe zeby byly geste musza miec mase cukru a to smak zabija smile takie trunki uzywam do domowego cukiernictwa wiec najczesciej kupuje, pomaranczowego, z czarnej porzeczki, morelowego, kawowego, amaretto, z orzeszkow laskowych itp, jednak domowe tak aromatyczne nie wyjda, albo wcale (migdalowy czy z orzeszkow laskowych)
          • karme-lowa Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 19:01
            mysiulek08 napisała:

> zasadniczo robie tylko takie geste, na bazie smietanki, mleko slodzonego, czy w
            > lasnie jajeczny

Ja też takie lubię najbardziej.
    • anika772 Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 17:56
      W tym wątku mój "baileys"
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,165303436,165303436,I_jak_wszystko_gotowe_.html
    • asiairma Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 18:04
      * puszka skondensowanego słodzonego + puszka niesłodzonego+ wódka lub spirytus do około 20-30%
      *1/2 puszki skondensowanego słodzonego + puszka niesłodzonego+ napar z kawy+wódka lub spirytus do około 20-30%
      * ugotowana puszka skondensowanego słodkiego + wódka do około 20-30%
      * nalewka na orzechach + śmietanka lub mleko, mleko w puszce (to co pasuje w danym momencie)
      • karme-lowa Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 19:01
        Super, dzięki wielkie!
      • novembre Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 20:35
        Co to znaczy "do około 20-30%"?
        Oraz co jeśli mam do dyspozycji wódkę, a nie spiryt?
        • asiairma Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 21:27
          Ja lubię likiery o takiej mocy smile Ale można oscylowac w granicach 12-50% nikt tego nie broni.
          Likiery to nie biszkopt i można się bawić proporcjami. Jak mam wódkę lub inny alkohol 40% i chcę mieć 20% to daję objętościowo pół wódki i pół mieszaniny słodkiego. Jak mam spirytus to zakładam albo że likier będzie gęstszy i słodszy bo dodam mniej objętościowo alkoholu, albo dodaję kawę czy nawet zwykłą wodę aby rozcieńczyć, albo że będzie mocny jak ... piorun bo mi się chluśnie.

• chococaffe Re: Przepisy na likiery. 02.12.20, 22:34
            off top

Likiery to nie biszkopt i można się bawić proporcjami

Lubię to! Nienawidzę biszkoptów (robienia i jedzenia) , lubię likiery.
            • karme-lowa Re: Przepisy na likiery. 04.12.20, 12:19
              chococaffe napisała:

> off top
              >
              > Likiery to nie biszkopt i można się bawić proporcjami

>
              > Lubię to! Nienawidzę biszkoptów (robienia i jedzenia) , lubię likiery.
              Dokładnie!

Właśnie zrobiłam krówkowy.
              Napewno dziś autem nigdzie nie pojadę🤣🤣
    • tilijka123 Re: Przepisy na likiery. 04.12.20, 12:29
      1. likier bazyliowy kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/06/liquore-di-basilico-czyli-likier-z.html
      w moje rodzinie robi furorę, warto pić bardzo mocno schłodzony
      2. kawowy fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,140927712,140927712.html
      • azja_pl2 Re: Przepisy na likiery. 22.12.20, 17:33
        Hmm, zabralam sie za likier kawowy, ale chyba za bardzo zredukowalam 🤦‍♀️ Po schlodzeniu zrobilo sie twarde cos na dnie garnka... jak to teraz uratowac?
        • malia Re: Przepisy na likiery. 22.12.20, 17:47
          Dodać wody i rozpuścić, chyba, że się przypaliło i jest gorzkie, to wtedy wywalic i redukować od nowa. Albo wypić pozostałe składniki bez tego czegoś z garnka
    • fornita111 Re: Przepisy na likiery. 22.12.20, 17:53
      Utopilam krowki w spirytusie i czekam az sie zrobi likier. Tylko jest taki problem, ze mi maz te krowki wyzera. Uzupelniam. Wyzera znowu. Nie wiem, czy sie kiedys doczekam na ten likier...
      • lellapolella Re: Przepisy na likiery. 22.12.20, 18:21
        Miałam ten sam problem kiedyś- krówki to ulubione słodycze mężawink W tym roku wstawiłam likier malibu, kokosa nie lubi, więc wiórki się moczą, a puszek ze skondensowanym mlekiem przedwcześnie nie otworzy, bo to nie do ukrycia.
        • fornita111 Re: Przepisy na likiery. 22.12.20, 19:00
          No i to jest rozwiazanie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka