Dodaj do ulubionych

Ach coachem być!

07.12.20, 15:02
Jak tam branża coachingowa w Polsce? U mnie (USA) obserwuję jakiś wysyp, ogłaszają się na lokalnych grupach Facebookowych i deklarują pomoc rozwojową w każdej możliwej dziedzinie życia- w gronie dalszych znajomych mam coacha oddechu, coacha finansów domowych i coacha odgracania przestrzeni. Chyba cały ostatni covidowy rok sprzyjał branży-robisz kurs on line dostajesz piękny dyplom i voila jesteś coachem. W dobrym tonie jest mieć psychoterapeutę i jakiegoś coacha. Ja nie posiadam żadnego, ale po ostatniej rozmowie ze znajomą, która została coachem oddechu dowiedziałam się, że nie potrafię oddychać i przydałby mi się kilutygodniowy kurs big_grin Znajoma robiła znaczące miny po moim każdym zaczerpniętym oddechu, pod koniec spotkania przyłapałam się na tym, że staram się nie oddychaćsmile Nie muszę dodawać, że spotkanie zakończyło się szybciej niż początkowo planowałam, a z panią nie zamierzam utrzymywać dalszych kontaktów.
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Ach coachem być! 07.12.20, 15:26
      magdallenac napisała:

> Jak tam branża coachingowa w Polsce?

Jeżeli chodzi o branżę coachingową to trzeba przypomnieć perłę nad perły:

youtu.be/dp89suL_KUQ
      • magdallenac Re: Ach coachem być! 07.12.20, 15:35
        Wow...rzadko się to zdarza, ale normalnie mnie zatkało.
        • madlam Re: Ach coachem być! 07.12.20, 17:48
          O, widzisz! Źle oddychasz!! smile
          • magdallenac Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:32
            big_grin
      • mid.week Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:36
        Czy jeśli nie chce ruchać modelek to znaczy że wyjebało mi płat czołowy? 🤯
      • conena Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:43
        to jest stand up czy na serio?
        • bene_gesserit Re: Ach coachem być! 11.10.21, 19:13
          Też miałam takie wątpliwości. Mnie to dziko ubawiło, ale komentarze w większości są na poważnie sad
      • fitfood1664 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:52
        doszłam do momentu gdzie pan z ekscytacją wylicza sześćdziesięciolatkę która ćwiczy w sali fitness uncertain
        chyba nie żyjemy w tym samym świecie, no i dobrze
      • folivora Re: Ach coachem być! 11.10.21, 14:11
        Ech, spodziewałam się tego: www.youtube.com/watch?v=tvbyY7oMT2E i szczerze żałuję, że weszlam w ten link, facet jest odstręczający i chcę szybko zapomnieć co me oczy widziały uncertain
        • bene_gesserit Re: Ach coachem być! 11.10.21, 19:15
          Ja uważam, że to miło spotkać w końcu faceta, który jest bardziej nastarany niż najbardziej zrobiona ze wszystkich moich znajomych. Samo dobranie ciuchów albo wcześniej - wycięcie tych misternych frędzelków na ramionkach to kilka godzin pracy. A makijaż? Włosy?
        • gifty_2021 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 22:10
          folivora napisała:

> Ech, spodziewałam się tego: www.youtube.com/watch?v=tvbyY7oMT2E i szczerze żałuję, że weszlam w ten link, facet jest odstręczający i chcę szybko zapomnieć co me oczy widziały uncertain
          >

Ale spójrz inaczej, 3 mln wyświetleń! Kim jest?? Zwycięzcą 😂
    • przepyszny_jagielnik Re: Ach coachem być! 07.12.20, 16:44
      Coaching (z ang. coaching – korepetycje, trenowanie) – interaktywny proces rozwoju, poprzez metody związane z psychologią, realizowaniem procesu decyzyjnego do zaspokajania potrzeb, który pomaga pojedynczym osobom lub organizacjom w przyspieszeniu tempa rozwoju i polepszeniu efektów działania, osiągnięcia celu.
      pl.wikipedia.org/wiki/Coaching
      Wynika z tego że ten coacoś jest dla głupich ludzi.
      • fornita111 Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:32
        Nasza forumowa kolczka najlepiej swiadczy o tym "zawodzie" wink
        • gryfna-frelka Re: Ach coachem być! 07.12.20, 19:49
          A ktora to?
          • fornita111 Re: Ach coachem być! 07.12.20, 23:22
            Pade
      • po-trafie Re: Ach coachem być! 13.10.21, 08:31
        emn.. znaczy, ze albo robisz cos idealnie (tj nic nie da sie polepszyc) albo jestes glupi?

z dobrym rezultatem korzystalam z pokocy trenera personalnego, dietetyka, psychoterapeuty i doradcy laktacyjnego. kazda z tych osob pomogla mi ulepszyc to co i jak w danej dziedzinie robie i osiagam
    • triss_merigold6 Re: Ach coachem być! 07.12.20, 16:56
      Na ematce jest jedna coach wannabe i promuje czasami, reszta ma do coachingu podejście jak do Amwaya.
    • redwineiswhatilike Re: Ach coachem być! 07.12.20, 17:01
      Kilka koleżanek nagle stało się kołczami po latach w innych zawodach smile
      Zachęcają na fb mnie i innych do uczestnictwa w warsztatach jak sobie radzić w tych trudnych czasach przy pandemii, pracy zdalnej, strachu i zdalnej szkole dzieci. Oczywiście za spore pieniądze. Nagle stały się ekspertkami. Szczerze mówiąc trochę mnie to bawi bo mają chyba średnie doświadczenie a ja z moją pracą, dorosłymi dziećmi, przestrzenią w domu i w ogrodzie, radzę sobie całkiem fajnie ale może ktoś się skusi smile
      • magdallenac Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:41
        Czy te Twoje, też są takie natrętne, obcesowe i bezpośrednie?
        • redwineiswhatilike Re: Ach coachem być! 07.12.20, 23:15
          Jedna z nich tak. Przez 3 lata wykonywała inny zawód, potem przez 15 nie pracowała, wychowywała 3 dzieci. Teraz od kilku miesięcy, może od roku jest kołczem i robi szkolenia między innymi z wypalenia zawodowego i godzenia pracy z wychowywaniem dzieci smile
          • fitfood1664 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:56
            big_grin
            czy trzeba przejść tyfus, by umieć go wyleczyć? tongue_out
    • tereso Re: Ach coachem być! 07.12.20, 17:03
      Przyjęłoby się coacha od spacerowania 😁 bo oddychać chyba umiem, chociaż...
      • samawsnach Re: Ach coachem być! 07.12.20, 17:44
        "bo oddychać chyba umiem"
        No nie. Nie umiesz. Jak dobrze oddychać wie tylko coach oddychania i tenże tylko może cię tego nauczyć. Masz takiego? No właśnie.
        • magdallenac Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:39
          No mnie też wydawało się, że umiem, ale okazało się, że przez 42 lata źle oddychałam wink Tam gdzie miał być wdech, to był wydech, tam gdzie ustami ja nosem. Miało być z przepony było z brzucha...I tego wszystkiego dowiedziałam się na spotkaniu, które było zorganizowane pod zupełnie innym pretekstem.
          • tereso Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:54
            O widzisz. Ja improwizuję, myślałam że to wspaniała umiejętność, świadczy o biegłości, się kto wie...
          • arthwen Re: Ach coachem być! 10.10.21, 22:59
            Popatrz ile informacji dostałaś za friko! A ty, niewdzięczna, nie chcesz więcej pani widzieć!
      • bene_gesserit Re: Ach coachem być! 11.10.21, 19:17
        Widziałam chyba na Pintreście filmik z kołczką, która uczyła prawidłowego sikania. Więc od spacerowania też się znajdzie.
        • aqua48 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 20:12
          bene_gesserit napisała:

> Widziałam chyba na Pintreście filmik z kołczką, która uczyła prawidłowego sikan
          > ia.

Ale od połączenia tejże umiejętności z właściwym oddychaniem potrzeba by chyba jeszcze trzeciego fachowca..
    • afro.ninja Re: Ach coachem być! 07.12.20, 17:48
      Ludziom chyba brakuje niedzielnych mszy.
      • alpepe Re: Ach coachem być! 07.12.20, 17:53
        W punkt. Księża zresztą też to dobrze podsumowują: człowiek potrzebuje boga. Nieważne, czy to prawidłowy oddech, czy bajki o dziewicy z dzieckiem i zapładniającym gołębiem.
      • 1matka-polka Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:00
        afro.ninja napisała:

> Ludziom chyba brakuje niedzielnych mszy.

Tak.
      • fitfood1664 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:57
        ludziom przede wszystkim brakuje drugiego człowieka, niektórzy wiele są w stanie zapłacić by ktoś ich wysłuchał i doradził
    • saszanasza Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:04
      Ale się uśmiałam😁 W Polsce też coatching się rozwija🙈 Co do psychoterapeutów, tak na poważnie, to uważam, że to zawód przyszłościowy, oczywiście po odpowiednich studiach.
      • klaramara33 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 12:12
        Wielu psychologów podszywa się pod psychoterapeutów, niedawno to odkryłam. Niestety brak regulacji prawnych pozwala na taki stan, dlatego wielu ludzi jest niezadowolonych ze swoich " psychoterapeutów".
    • backup_lady Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:38
      Pamiętam jak jakieś 15 lat temu kolega wciągnął się w coaching clp czy jakoś tak, kiedyś wracałam z nim przypadkowo jednym pociągiem 2 godziny, matko boska, strach było cokolwiek powiedzieć, bo czułam się jak na kozetce u psychiatry, każde zdanie rozbierane na czynniki pierwsze. I ten wielki zachwyt nad tym samo.. doskonaleniem, rozwojem, kontrolą, zachwytem, pochwałą, świadomością, kontrolą itp. Noż. Szłam do pociągowej toalety łapać oddechy.
      • fitfood1664 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:58
        a dobrze chociaż łapałaś? big_grin
    • kermicia Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:45
      Dostałam kod do Empik Go i znalazłam tam podcast Mental Power niejakiego Kuby Bączka. Ten akurat coach ma się świetnie, jest milionerem, który dorobił się na kołczowaniu. Przesłuchałam 10 odcinków podcastu, coś tam może nawet dla siebie z tego wyciągnęłam. Ale powiem Wam, że ten kołcz w niczym nie jest tak dobry, jak w promowaniu siebie. Każdy odcinek to przede wszystkim aplauz dla autora, opis jego dokonań, sukcesów. Weszłam niedawno na darmowy live z nim, przynajmniej 1/3 była o Kubie Bączku. Może to jest ten cudowny sposób na popularność? Nie chwalą Cię (tak dużo jakbyś chciał), chwalisz się więc sam i ludzie to zapamiętują. I idą na kurs trenera mentalnego, za.. bagatela... 20 tys. zł. Bo też tak chcesz. I - o losie - ludzie się zapisują. Na tym live'ie cały czas z boku leciały komenty, kto już się zapisał i kiedy zaczyna. Jestem pod wrażeniem. Na szczęście mnie nie stać wink)
      • kermicia Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:50
        PS. organizatorem kursu jest oczywiście Kuba Bączek w swojej szkole trenerów mentalnych. 20 tysięcy za 6 zjazdów.
      • redwineiswhatilike Re: Ach coachem być! 07.12.20, 23:20
        Też go słuchałam latem i mam takie samo zdanie. Tak w ogóle facet jest absolwentem pedagogiki, nie wiem czy wczesnoszkolnej czy może innej ale na pewno jest pedagogiem. Te podcasty nawet ok. Od czasu do czasu czytam o nim. Super się promuje. Dla mnie taki trochę obleśny i ma wadę wymowy. Ale ma swoją markę i jeśli człowiek posłucha kilku podcastów to jest to naprawdę ok ale co za dużo to niezdrowo. Nie przekonuje mnie totalnie.
        • kermicia Re: Ach coachem być! 08.12.20, 23:16
          Przez te kilka dni słuchania jego podcastów łapałam się na myśleniu (na szczęście nie mówieniu) z jego manierą. Czyli mówi, mówi normalnie, nagle przerwa i jakieś jedno słowo podaje z inną intonacją i silnym zaakcentowaniem i dalej znów normalnie. Ciekawy zabieg, myślę, że zamierzony. Kiedyś może wypróbuję to na kimś wink
          On się teraz promuje jako "najstarszy emeryt w kraju", ponieważ prowadzi sobie podobno życie 50 proc. pracy, 50 proc. podróży (tylko rozrywkowych). Ma też od groma nieruchomości. Wniosek: gadaniem da się zarobić więcej niż wygrana w totka, ale trzeba umieć się sprzedać. On niewątpliwie wypłynął na złocie siatkarzy o czym wspomina przynajmniej raz na odcinek/rozdział.
      • conena Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:55
        zaciekawiłaś mnie, więc weszłam na stronę Kuby B. Bączka.
        myślę sobie, że poczytam o tych 9 nawykach, dzięki którym mogę zostać milionerką. a tam:
        Kiedy jakiś psycholog mi się podlizuje, a z wiarygodnych źródeł dowiaduję się, że za plecami mnie obgaduje – urywam kontakt bez skrupułów.
        i to są poważne problemy!
      • bigimax4 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 09:38
        tal Power niejakiego Kuby Bączka. Ten akurat coach ma się świetnie, jest milionerem, który dorobił się na kołczowani

aura sukcesu i bycie milionerem to typowa fasada typowego koucza z rzeczywistoscia ma zazwyczaj niewiele wspolnego
    • swinka-morska Re: Ach coachem być! 07.12.20, 18:54
      Hmmm... mam certyfikat jednej z największych organizacji coachingowych i zaprawdę powiadam wam - to o czym piszecie, to nie jest coaching smile

Nie wiem od czego zacząć jeśli miałabym cokolwiek wyjaśnić, ale może wkleję to, ze strony ICF:

"Coaching jest metodą pozwalającą w sposób efektywny wytyczyć i osiągnąć ważne cele, podnieść satysfakcję z życia zawodowego i prywatnego, stać się bardziej świadomym liderem, managerem, czy rodzicem. W pełni wykorzystuje potencjał, kompetencje i umiejętności klienta. Identyfikuje trudności. Przygotowuje do ich pokonania. Często przekłada się na motywację i większą determinację w działaniu.
      ICF definiuje coaching jako towarzyszenie klientowi w kreatywnym procesie, który skłania do myślenia i inspiruje do maksymalizacji zawodowego i osobistego potencjału."

Bardzo żałuję, że zrobiono z tej metody pośmiewisko, ale kto ma trafić dobrze, ten miejmy nadzieję że znajdzie. Największym ryzykiem mogą być sytuacje kiedy na pseudo-coaching trafia osoba, która powinna trafić na psychoterapię (i nie jest tam odesłana).

Prowadzę niewiele procesów coachingowych, nie jest to dla mnie źródło utrzymania (dla niektórych owszem), miałam to szczęście, że nie płaciłam za szkolenie i certyfikację z własnych pieniędzy (nie byłoby mnie stać mówiąc brutalnie, bo to nie było krótkie szkolenie).
      Coaching jest kawał bardzo konkretnego wsparcia rozwojowego jakie trudno jest dostać innymi metodami. To nie jest bycie konsultantem "od oddechu" czy "od odgracaniu otoczenia". Wychodzi się od rozmowy o wartościach, a potem pracuje się nad tym co dla klienta okazuje się najważniejsze, chociaż czasem zupełnie nie wspominane na początku. Zdarza mi się odesłać ludzi, którzy przychodzą z nierealnymi wyobrażeniami albo zasugerować, że lepsza będzie konsultacja u psychoterapeuty.
      • lalkaika Re: Ach coachem być! 07.12.20, 19:04
        Jestem bardzo za. Tylko czlowieka moze przejechac tir z kapusta.
      • magdallenac Re: Ach coachem być! 07.12.20, 19:07
        swinka-morska napisała:

> Hmmm... mam certyfikat jednej z największych organizacji coachingowych i zapraw
        > dę powiadam wam - to o czym piszecie, to nie jest coaching smile

> Bardzo żałuję, że zrobiono z tej metody pośmiewisko, ale kto ma trafić dobrze,
        > ten miejmy nadzieję że znajdzie. Największym ryzykiem mogą być sytuacje kiedy n
        > a pseudo-coaching trafia osoba, która powinna trafić na psychoterapię (i nie je
        > st tam odesłana).
        >

Hmm...ale to zrobiliście sami sobie- sami uczyniliście z siebie pośmiewisko. Poczynając od moich skromnych doświadczeń gdzie pani zaprosiła mnie i kilka koleżanek na towarzyskie, niezobowiązujące spotkanie, a później rozpoczęła niezdarną indoktrynację na temat poprawy jakości życia, kiedy w końcu nauczymy się oddychać, po zalinkowanego wcześniej psychopatę, prymitywa na Youtubie. I pewnie setki innych bezrobotnych, które porobiły jakieś kursy on line i mienią się coachami wszelkich sfer życia.
        • swinka-morska Re: Ach coachem być! 07.12.20, 22:05
          magdallenac napisała:

> Hmm...ale to zrobiliście sami sobie- sami uczyniliście z siebie pośmiewisko. Po
          > czynając od moich skromnych doświadczeń gdzie pani zaprosiła mnie i kilka koleż
          > anek na towarzyskie, niezobowiązujące spotkanie,

Nie wiem co to było, ale na pewno nie był to proces coachingowy smile
          W coachingu to klient przychodzi i mówi "coś mi źle. Niby wiem jak różne rzeczy w życiu zrobić, a jednak z jakiegoś powodu ich nie robię".
          • redwineiswhatilike Re: Ach coachem być! 07.12.20, 23:25
            Moja koleżanka Kołcz nie czeka na klienta. Skończyła kurs, pokazała dyplom i zaprasza znajomych na fb na swoje szkolenia indywidualne i grupowe.
            • redwineiswhatilike Re: Ach coachem być! 07.12.20, 23:28
              Gdybym miała problem to bym poszła do psychologa po 5 letnich studiach i 10 letniej praktyce a nie do koleżanki po filologii germańskiej, która większość swojego dorosłego życia spędziła jako bezrobotna przy mężu a po 6 czy 8 miesiącach kursu radzi ludziom jak mają żyć i jak się rozwijać.
              • hanusinamama Re: Ach coachem być! 10.10.21, 22:58
                O tak. Tacy są najlepsi. Męża kolega, bogaty tatuś sponsorował synkowie pierdyliard studiów do 40 (zadnych nie ukończył)...aż chłopak został coachem. Za grubą kasę tatusia. I on uczy jak osiagnąc sukces smile Kiedys mnie zaprosił na jedno takie spotkanie ale obawiałam się, ze nie wytrzymam i będę parskać ze śmiechu, nie chciałam mu zepsuć spotkania smile
            • magdallenac Re: Ach coachem być! 07.12.20, 23:34
              No dokladnie tak, mam wrażenie, że ten kołczing wyskakuje zewsząd. Dawniej było, chcesz coś z Avonu, teraz idziesz na spotkanie mikołajowe i okazuje się, że to koleżanka z nowym certyfikatem szuka klientów.
      • pink_slippers Re: Ach coachem być! 07.12.20, 19:17
        Poczytałam to co wkleiłaś i napisałaś. To takie same pierdoły jak te o oddychaniu.
        Kołczing to bulszit dżob. Nikomu nie potrzebna tak jak niepotrzebni są kołcze.
        • klaramara33 Re: Ach coachem być! 07.12.20, 23:25
          Psychologia nie popiera kolczingu równieżż, wiem to z pewnych źródeł. Kolczingu muzę pogłębić problem nawet.
          Kiedyś z ciekawości kupiłam pismo Coaching, i stwierdziłam, że to robienie wody z mózgu ludziom.
          • klaramara33 Re: Ach coachem być! 07.12.20, 23:26
            Kolczing może pogłębić problem zdaniem pewnej bardzo dobrej pani psycholog.
          • kermicia Re: Ach coachem być! 08.12.20, 23:20
            To akurat nie dziwi, bo kołcze robią psychologom po prostu konkurencję. I to taką, która jest nowocześniejsza, bliżej biznesu (czyli kasy), ma lepszy PR i stawia na rozwój i parcie do przodu (a nie obgadywanie starej biedy, trudnego dzieciństwa, jakichś nałogów). Plus oczywiście kołczem może zostać każdy, kto zapłaci za kurs, z psychologią sprawa trudniejsza (choć już psychoterapeutów po nibykursach jest sporo). No i proces kołczingowania trwa krótko, parę spotkań, a więc też tanio w porównaniu do planowych lat terapii.
            • hanusinamama Re: Ach coachem być! 10.10.21, 22:56
              Tylko, ze mozna zrobić komuś kuku.
      • hanusinamama Re: Ach coachem być! 10.10.21, 22:55
        Ja przepraszam ale dla mnie to takie walenie kotka za pomocą młotka. I nie jest to niczym lepszym niż coachingowanie z oddychania.
      • leosia-wspaniala Re: Ach coachem być! 11.10.21, 09:28
        >Hmmm... mam certyfikat jednej z największych organizacji coachingowych i zaprawdę powiadam wam - to o czym piszecie, to nie jest coaching smile

"To nie był prawdziwy komunizm, to było wypaczenie!" tongue_out
    • bywalec.hoteli Re: Ach coachem być! 07.12.20, 19:13
      Nie lubię tego smile
    • igge Re: Ach coachem być! 07.12.20, 23:11
      Coach? Branża coachingowa? Myślałam, że od kilku plus lat nie coach tylko filozof jest modny jeśli chodzi o tę pomoc rozwojową?wink
    • bywalec.hoteli Re: Ach coachem być! 08.12.20, 00:07
      A powiedzcie czy Grzesiak jest cały czas modny czy jest już passe? smile
    • bywalec.hoteli Re: Ach coachem być! 10.10.21, 22:28
      Tak w kontekście przedłużającej się pandemii i depresjogennych klimatów - coache mają branie czy wręcz przeciwnie?
    • alina460 Re: Ach coachem być! 10.10.21, 22:42
      Znajomy polecił mi Dr. Miłość. Też chyba niezły marketing kołczingowy.
      Sesje warsztatowe online za 850 zł i ok. 850 biorących udział, czym pani zresztą chwali się na swoim profilu na FB.
      Patrząc na profil to bardziej celebryctwo niż kołczingowanie. Ale naiwnych, jak widać, nie brakuje. I biznes się kręci.
      • alina460 Re: Ach coachem być! 10.10.21, 22:44
        Nie zauważyłam, że wpisuję się do wątku - trupa. Kto go znowu wyciągnął z szafy?
        • bywalec.hoteli Re: Ach coachem być! 10.10.21, 22:49
          ja wyciągnąłem - ale napisałem w jakim kontekście.
          Temat aktualny!
    • sol_13 Re: Ach coachem być! 10.10.21, 23:38
      U nas w pracy ostatnio był webinar z panią coachem finansów domowych. Pani plotła ogólniki typu rachunki należy płacić od razu (ok), ale np. wg pani należy mieć jedno konto, gdyż wtedy ma się lepszą kontrolę nad wydatkami. W moim środowisku/pracy wszyscy mają po kilka i kilka kart... więc już to nas rozbawiło. Konkretne pytania zadawane przez ludzi na czacie typu: w co najlepiej inwestować? Gdzie kupić złoto?wink pani zignorowała. Generalnie poziom tego był dość żenujący, sama bym lepiej doradziła w takim zakresie.
    • gama2003 Re: Ach coachem być! 10.10.21, 23:40
      Znam jednego kołcza.

Ma tak rozwalone życie prywatne i zawodowe jak nikt inny z mojego otoczenia a naucza jak osiągać sukcesy i robić głową biznesy. Słowem nieprzekonanam do tej profesji.

A oddychać nie umiem.
      Ale to serio. Chyba poczekam aż Magdallenac się wyszkoli to zasięgnę porady.
      Będę mieć kołcza z Ameryki i pochwalę się koleżankom

• magdallenac Re: Ach coachem być! 11.10.21, 03:09
        Nosz kurczę… śmichy chichy, wątek sprzed prawie roku, a koleżanka coach oddechu kasiorę trzepie aż miło. Ponoć grafik ma zabukowany na kilka miesięcy do przodu. A ja jak zle oddychałam, tak nadal zle oddycham😀
        • kotejka Re: Ach coachem być! 11.10.21, 05:03
          Nie chcesz to nie umiesz wink
          Jak powiadają mędrcy - nauczyciel przychodzi, kiedy uczeń jest gotów

Ja kojarzę jednego patokołcza - Kuba czarodziej? Wulgarny i obleśny, takie truizmy dla ubogich pociska, że aż wstyd, ale sądząc po ruchu na FB i komentach ludzie go kochają
          Jest zapotrzebowanie na duchowych mistrzów
          Jaki naród tacy mistrzowie
        • lumeria Re: Ach coachem być! 11.10.21, 20:03
          >koleżanka coach oddechu kasiorę trzepie aż miło. Ponoć grafik ma zabukowany na kilka miesięcy do przodu. A ja jak zle oddychałam, tak nadal zle oddycham😀

Czasami to ludzie potrzebują sie wygadać, a jak trafią na sympatyczna osobę, to tym lepiej. A Ty już zresztą trochę praktyki masz - znajoma już Ci sie zwierzyła z dylematów związkowych na imprezie! Popatrz jaka okazje na zarobkowanie przepościłaś - dałabyś wizytówkę "Kołcz Magdalena" i zaprosiła na rozmowę! big_grin

Znam babkę, która pierw próbowała być wróżką i tarocistką, ale nie wyszło. Wiec zaczęła kołczowac nt. uwalniania się od relacji z narcyzami. To był strzał w 100, nie wyrabia czasowo tyle ma chętnych.
          • magdallenac Re: Ach coachem być! 11.10.21, 20:09
            Nosz kurczę, zamiast klepać na ematce powinnam certyfikaty ogarniać. Mam jeszcze jedną unikalną zaletę, potrafię długo gadać o niczym i ponoć brzmię wtedy inteligentnie😀
            • lumeria Re: Ach coachem być! 11.10.21, 20:24
              No nie no! smile Na emamie już masz renomę, teraz tylko "zmonetaryzowac" to wystarczy!

Ale wiesz co - jakbyś zrobiła parę filmików pt. "Gwiazda ematki udziela porad jak elegancko żyć" i pokazała kota, to miałabyś od razu milion fanek!
              • magdallenac Re: Ach coachem być! 11.10.21, 20:30
                Ja co najwyżej mogę poudzielać porad, jak koncertowo się obijać, aby wszyscy myśleli, że jesteś bardzo zajęta 😉
    • lot_w_kosmos Re: Ach coachem być! 11.10.21, 05:40
      Bardzo pohedyncze kołczynie się zdarzają.
      Wysypu nie widzę na razie.
      So nas nie dotarło. Na razie.
    • areyoubetter Re: Ach coachem być! 11.10.21, 07:43
      Ja też obserwuję w otoczeniu wysyp "kołczy" po weekendowych kursach, w ostateczności po kilkumiesięcznym kursie. Nie trawię już ciągłego wtrącania do każdej rozmowy zalatujących Coelho banałów nt. samoświadomości, lidorowania i temu podobnych bzdur. Ale, o dziwo, ludzie to kupują i płacą, nieświadomi, że to kompletna amatorszczyzna podlana sosem gładkiej gadki.
    • noname2021 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 07:50
      omg, co za bullshit.

wciskanie korporacyjnego gowna malo inteligentej spolecznosci. kursy, sprzedawenie termomix wink
      no ale jak millenials maja za duzo kasy, to musza je na cos wydac.
      • ludzikmichelin4245 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:00
        Akurat branża zaistniała w Polsce za czasów gen Z.
        • noname2021 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:18
          no i? to jest argument bo?
        • kochanka_proboszcza Re: Ach coachem być! 11.10.21, 21:27
          zaistniała mniej więcej wtedy, kiedy rodziłyśmy to Gen Z
          • ludzikmichelin4245 Re: Ach coachem być! 12.10.21, 18:49
            Przepraszam, miałam na myśli gen X, współczesnych 50latków.
            Coaching wszedł na salony mniej więcej w późnych latach 90tych, nastąpił zachwyt i płaciło się za niego chore pieniądze, tzn. firmy opłacały kołczów menedżmentowi.
            • ludzikmichelin4245 Re: Ach coachem być! 12.10.21, 18:54
              Więc o ile w którymś momencie "wszedł pod strzechy" i każdy sprzedawca kafelków i właściciel pizzerii zaczął jarać się kołczingiem i rozwojem osobistym, to "ojcami" sukcesu branży w Polsce są ludzie, którzy zaczynali korporacyjne kariery we wczesnych latach 90tych na fali kopiowania wzorców z Zachodu i bezkrytycznego zachwytu nową rzeczywistością ekonomiczną.
              • ludzikmichelin4245 Re: Ach coachem być! 12.10.21, 18:55
                (Przepraszam za ejdżizm, nie jest mi po drodze z tym pokoleniem)
    • ludzikmichelin4245 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 07:58
      W Krakowie jest skin coach :p
      • iwoniaw Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:08
        ludzikmichelin4245 napisał(a):

> W Krakowie jest skin coach :p

I co on kołczuje? 😀
        • lajtova Re: Ach coachem być! 11.10.21, 14:14
          Jak zostać prawilnym skinheadem.
        • ludzikmichelin4245 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 20:04
          Pewnie każe skórze wyjść ze strefy komfortu big_grin
    • elinborg Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:16
      A jak się Wam podoba coach skóry? (trener skóry czy tam skin coach)?
    • ophelia78 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:28
      Mam taką jedną wśród znajomych znajomych wiec spotykamy się na szczęście rzadko.
      Ale jak słyszę tę pierdolety: wszystko zależy od Ciebie, ty kreujsz swój los, itp mundorsci to pusty śmiech mnie ogarnia.
      Ty kreujesz swój los... I wszystko zależy od ciebie...
      Szczególnie nowotwór matki, depresja dziecka, sąsiedzi hałasujący po nocach ze spac id roku nie możesz i wizyta u lekarza na którą musisz czekać rok...

Kończę to ludziki którym się do dobrobytu w dodach poprzewracało. Przydałby im się porządny kop w tęże dude kierujący ich w stronę uczciwej pracy
      • fitfood1664 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 09:02
        za "ty kreujesz swój los" to odruchowo *ebnęłabym pani między oczy, sorry
        ostatnio bardzo źle tongue_out (odruchowo) zachowałam się wobec ŚJ, który wyskoczył z "porozmawiajmy o sensie życia", już nie przychodzą...
      • buldog2 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 09:03
        Nie przypuszczam, żeby się im wszystkim udało dorwać do pieniędzy, prędzej już robią taką reklamę, jak naganiacze do handlu akcjami i bitcoinem. Zapłać nam 100 zł, a nauczymy zarabiać dziesiątki tysięcy. Krótkie nogi ma to.
      • una_mujer Re: Ach coachem być! 11.10.21, 19:00
        No i właśnie dlatego powinno się uregulować rynek coachingu, żeby nie każdy mógł się nazwać coachem... Zresztą jeszcze pilniejsze jest uregulowanie psychoterapii.
        Certyfikowany coach (ICF albo EMCC) nigdy nie daje żadnych rad klientowi - no chyba, że klient wyraźnie o to poprosi, ale i to z zastrzeżeniem, że coach nie jest klientem i ma inne doświadczenia.
        Coach jest po to, żeby pomóc klientowi zdefiniować cele, zastanowić się nad sobą, zmotywować do działania. Ale robi to wyłącznie zadając pytania, słuchając klienta, czy przekazując mu obserwacje (np.: mówiłeś, że chcesz poprawić swoje relacje z zespołem, a mówisz o nich same negatywne rzeczy. Z czego to wynika?). Ludzie często nie zdają sobie sprawy z pewnych rzeczy i z tego, jak są odbierani w biznesie, a nie każdy może liczyć na szczerych przyjaciół -kilka sesji z dobrym coachem potrafi załatwić sprawę.
        Coach, który mówi: weź się w garść, twój los w twoich rękach, itp, to po prostu szarlatan.
    • buldog2 Re: Ach coachem być! 11.10.21, 08:29
      Coach oddechu to pewnie naucza hatha jogi.
      Wiadomo, poziom mistrzowski, sama po kursie.
      • 3fanta Re: Ach coachem być! 13.10.21, 08:22
        Nowa banda darmozjadów.Roboty niech się chycą a nie ludziom głupoty pociskać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka