Dodaj do ulubionych

Macie myśli samobójcze ?

• hexella Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 20:48
      Jasne, od dziecka.
      Ale jednocześnie wiem doskonale jak wielką krzywdę wyrządziłabym swoim bliskim, zwłaszcza dzieciom.
      Niestety doświadczyłam straty kogoś ważnego, kto nie poradził sobie z depresją. I ta śmierć zostanie w kilku osobach na zawsze.
      Człowiek nie znika wraz ze śmiercią.
    • nuclearwinter Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 20:55
      Nie mam takich na zasadzie, że chciałabym się zabić, ale niekiedy myślenie o śmierci w wyniku samobójstwa mnie uspokaja - coś na zasadzie, że jak będzie bardzo bardzo źle, to jest takie rozwiązanie. To mi daje przyjemne poczucie kontroli nad swoim życiem i sprawczości. W ciężkich życiowych chwilach zdarzało mi się np. obmyślać jaką truciznę powinnam kupić i ile zażyć, żeby się skutecznie zabić, gdyby zaszła taka potrzeba.

Nie traktuję tego jako typowych myśli samobójczych ani jako objawów depresji (jestem ogólnie bardzo szczęśliwym człowiekiem), raczej jako taki wentyl bezpieczeństwa. Na tej samej zasadzie chciałabym by eutanazja była legalna i by w razie śmiertelnej choroby móc z niej skorzystać. To mi daje poczucie bezpieczeństwa i spokój.
    • asiairma Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 21:25
      Nie umiem Ci powiedzieć czy to normalne. Ja miewam- ale jako plan ostateczny, gdy już naprawdę będzie nieciekawie lub jako eutanazję. I tylko gdy nikt nie będzie już od mnie zależny, czy to starsi czy dzieci. Nie fantazjuje, ale biorę pod uwagę.
    • yuka12 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 21:50
      W młodości licealnej bardzo często, rozważałam nawet metody 😏. Ale jak naprawdę mogłam wybrać, wybrałam życie. Więc po tym wszelkie myśli tego rodzaju już nie były natrętne. Był czas, kiedy sama idea samobójstwa przychodziła, a szybko odrzucana ze względu na dzieci, a teraz w ogóle nie miewam.
    • bywalec.hoteli Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 22:12
      Nie, nigdy. Pytanie czy to są mysli samobójcze czy np. mysli ze mogłabyś zrobić samobójstwo ale bez realnej chęci samobójstwa (taki lęk przed samobójstwem). Nigdy nie miałem ani jednych ani drugich. Mam w sobie wielką chęć życia.
      Co się dzieje?
    • solejrolia Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 22:15
      Nie.
      Miewałam w okresie dojrzewania, takie przebłyski, żeby zniknąć. Ale potem już nie, nigdy.
    • dolcenera Re: Macie myśli samobójcze ? 13.12.20, 09:05
      Samobójcze nigdy.

Zabójcze owszem.
    • zazou1980 Re: Macie myśli samobójcze ? 13.12.20, 09:19
      Tylko w dziecinstwie i to na zasadzie, ze zabije siebie i potem matce bedzie przykro, ze mi czegos tam nie pozwolila, ale to takie infantylne i nierealizowalne.
      Za to miewam mysli zabojcze w stosunku do innych ludzi, ze zastrzele kogos, kto mnie wkurza, pojde do wiezienia i tam bede miala spokoj od wszystkiego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka