Dodaj do ulubionych

Macie myśli samobójcze ?

12.12.20, 12:44
Bo ja czasami tak . i nie wiem czy to normalne czy to tylko taka moja fantazja
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 12:51
      Na zasadzie, że jeśli nie zadziała rozwiązanie a, b, c, d i e - zostaje jeszcze to - tak.
    • kosmos_pierzasty Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 12:54
      Nie miewam.
      Może to być objaw depresji, ale chyba nie musi. Dla bezpieczeństwa należałoby skonsultować. Pewnie zależy, jak realistyczne, w jakich okolicznościach, itp.
    • mae224 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 12:58
      Miewałam w stanach depresyjnych, przed leczeniem. Teraz już dawno nie.
    • tereso Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 13:02
      Nie nigdy nie miałam.
    • borsuczyca.klusek Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 13:03
      Tak, w zasadzie od dzieciństwa. Ale z wiekiem mniej i też mniej realistyczne.
    • la_mujer75 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 13:15
      Czy chęć zaśnięcia i nieobudzenia się można potraktować, jako myśli samobójcze?
      Jeżeli tak, to miewałam. W trudnych okresach. Kiedy życie dawało mi po tyłku.
      Myśl o kolejnym, ciężkim i przynoszącym nowe wyzwania dniu, powodowało, że chciałam zasnąć i nie obudzić się następnego ranka. Jeżeli udało mi się wówczas w ogóle zasnąć...
      • kachaa17 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:15
        Myśli samobójcze są wtedy kiedy człowiek planuje jak sobie odbierze życie. Samo poczucie, że chciałbym umrzeć to nie są myśli samobójcze.
        • fuzja-jadrowa Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 18:47
          Poczucie, ze nie chce nam sie dluzej zyc, to sa mysli samobojcze (podchodza pod kategorie tzw. pasywnych mysli samobojczych).
      • kamin Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 17:00
        To są myśli rezygnacyjne.
        • koronka2012 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 21:40
          kamin napisał(a):

> To są myśli rezygnacyjne.

Nie umiem odróżnić ale od dawna mam myśli że wszystko już jest poza mną - w sensie czeka mnie jeszcze kilkadziesiąt lat mozolnego użerania się z codziennością... i nic więcej, dla czego warto się wysilać.

Nie czuję się przy tym nieszczęśliwa ale raczej po prostu znużona. Coś jakby syndrom wypalenia zawodowego tylko rozciągający się na całe życie.
          Teraz rozumiem moją teściową która od parunastu lat nie mogła się doczekać aż zamknie oczy.
    • manala Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 13:20
      Od kiedy mam dzieci nie mogę sobie na taki luksus pozwolić...Kiedyś owszem. Jeśli duzo o tym myslisz - udaj się do lekarza.
      • igge Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:30
        W antyku sobie na taki " luksus" pozwalali liczniewink
        • iwoniaw Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:32
          igge napisał:

> W antyku sobie na taki " luksus" pozwalali liczniewink

Co za bzdura.
    • kermicia Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 13:28
      W czasie PMS, tuż tuż przed okresem, miewam mocno pesymistyczne chwile. I jasne, zastanawiam się wtedy, w jaki sposób mogłabym to zrobić, ale jest to wówczas "plan" na czas, gdy dzieci dorosną a pies umrze (mam nadzieję ze ze starości, czyli za jakieś 10 lat). To tak na wypadek, gdyby miało mi się do tego czasu wszystko sypać i nadziei by nie było na poprawę. Ale razem z okresem wraca normalne myślenie.
    • woman_in_love Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 13:33
      Nie - ale czasami myślę o śmierci, że fajnie by było być znowu nastolatką, położyć się do łóżka obsypanego kwiatami (różami?), taka świeżo umyta i pachnąca, w ładnej koszulce, i zasnąć na wieki. I żeby ratownicy i policja którzy mnie znajdą aż płakali na mój widok.

Ostatnio jak byłam sama w domu i leżałam już w łóżku, to o tym pomyślałam znowu i zamarzyło mi się nawet wziąć wtedy wszystkie leki, ale jak uświadomiłam sobie że pościel nie prana od 3 tygodni, włosy nie myte 2 dzień, prysznic brany wieczorem dzień wcześniej, a róż brak, to czar pięknej śmierci prysł i tak się wkurwiłam, że aż wstałam.
      • kermicia Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 13:39
        No. Dlatego statystycznie bardzo niewiele kobiet popełnia samobójstwo przez powieszenie, właśnie przez wzgląd na wygląd ciała, gdy zostanie odnalezione. Przedawkowanie leków wydaje się najbezpieczniejszą dla urody opcją, gorzej, jeśli zamiast pięknie umrzeć przez sen człowiek będzie się pienił, wymiotował wszędzie naokoło i rozdrapie sobie paznokciami całą twarz i szyję. Nie każdy też ma tyle "szczęścia", by tak pięknie wyglądać po skoku z okna jak pani Evelyn McHale.
      • igge Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:27
        big_grin
      • alpepe Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:51
        Uśmiałam się.
      • stephanie.plum Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:53
        piękne

:~D
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 13:43
      Tylko w normalnych ilościach.
    • canaille Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 13:51
      Mam myśli "nie chcę żyć", choć wolę wersję "nie chcę TAK żyć".
      Ale samobójczych nie. Nie wyobrażam sobie JAK bym miała się przenieść na tamten świat.

Nie pytaj na ematce czy to normalne. Tu pytaj. Lista telefonów
      forumprzeciwdepresji.pl/wazne-telefony-antydepresyjne
    • biala_ladecka Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 13:58
      Czesto mysle o tym, ze swiat jest dla mnie zbyt brutalny i wolalabym sie nie urodzic. Boje sie tez starczego leku przed smiercia.
      • majenkir Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:05
        biala_ladecka napisała:
        > Boje sie tez starczego leku przed smiercia.

A ja im starsza, tym mniej boje sie umierania smile.
    • mamtrzykotyidwa Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:02
      Nie, lubię życie, to dla mnie najwyższa wartość i nie rozumiem, jak ktoś może chcieć się go pozbawić z własnej woli.
      No nie rozumiem. Nie ma przecież nic lepszego od życia.
      • yuka12 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 21:28
        Życie nie musi być najwyższą wartością. Doprawdy poznam mnóstwo sytuacji, w których śmierć byłaby dla ludzi wyzwoleniem, ale żyją nadal, a umierają ci, którzy żyli do pełna i są potrzebni np. rodzinie.
    • magdallenac Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:06
      Nigdy, nawet przelotnie taka myśl się u mnie nie pojawiła.
      • igge Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:25
        Jesteś mocna jak moja teściowa big_grin
        Ona, żeby się waliło i paliło, nigdy przenigdy nie jest wręcz biologicznie zdolna do pojedynczej myśli tego typusmile
    • igge Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:17
      Lata temu chodziliśmy z dzieciakami na spotkania kawiarniane Sokrates Cafe. Jakby grupa dyskusyjna gdzie zawsze jakieś pytanie konkretne było demokratycznie wybierane i szukało się na nie odpowiedzi przez 1-3 godziny.
      Pamiętam, że raz zdziwiło mnie jak była sytuacja kiedy ludzie wszyscy, jakby dodatkowo, odpowiedzieli na Twoje tytulowe pytanie. Czy chcieli kiedyś popełnić samobójstwo.
      Myślałam, że odpowiedź twierdząca to będzie 1, góra dwie osoby z grupy sporej.
      I zonk. Bo prawie WSZYSCY odpowiedzielu twierdząco. A to byli bardzo różni, z różnych środowisk, zawodów, w różnym wieku ludzie. Od studentów po staruszki. Ogarnięci. W życiu bym nie przypuszczała, że kiedykolwiek mogli mieć myśli samobójcze.
      Co nie znaczy, że uważam, że takie myśli, nazywane teraz chyba myślami rezygnacyjnymi należy zlekceważyć i uznać za normalne i powszechne.
      Fantazja czy nie fantazja. Moim zdaniem jak pojawiają się, powtarzają - należy skonsultować się z psychologiem, psychoterapeutą czy nawet z psychiatrą. Na wszelki wypadek.
      To, że ktoś ma takie myśli czy myśl rezygnacyjną. Lub rozmawia o tym z bliskimi czy znajomymi i to np latami - wcale nie oznacza koniecznie, że to tylko czcze gadanie i nigdy próby samobójstwa, tak naprawdę, nie podejmie. Przeciwnie.
      Może nie. Nie spróbuje nigdy i to fantazjowanie tylko.
      Ale może tak.
      Ryzyko jest dla malej grupy ludzi - że tak.
      Nigdy nie lekceważyłabym tego ryzyka.
      Lepiej dmuchać na zimne.
      Zawsze może okazać się, że np wystarczą jakieś zmiany/ zmiana w swoim życiu, by te myśli czy myśl znikła. I samo to jest już potencjalnie korzyścią. Uświadomienie sobie samemu DLACZEGO ta myśl rezygnacyjna w ogole powstała
      • igge Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:21
        Może tym bardziej dmuchałabym na zimne teraz bo niedawno ktoś ze znajomej moich znajomych młodzieży - popełnił samobójstwo. Skutecznie. Ta osoba młoda i inteligentna miała całe życie przed sobąsad
    • kaka-llina Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:18
      Odkąd mam dzieci, nie... Nie mogłabym im tego zrobić... Moze jak dorosna i bede dla nich nie pomoca a ciezarem... Na razie mnie potrzebują.
    • taniarada Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:24
      Depresja to inne forum.Jest takie na GW.
      • nangaparbat3 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 18:32
    • lukrecja46 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:46
      Miewałam i miewam- przy nasileniu depresji, przy zmianie leków.
    • alpepe Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:50
      Czasem w sensie technicznym, jak się zabić, by zwłoki były znalezione dość szybko, łatwe w pochówku, a całość wskazywała na wypadek, by nie przysparzać dzieciom traumy. Ale tak normalnie, to nie.
    • lily_evans11 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 14:56
      Nie, nawet wtedy, kiedy poszłam do psychiatry po antydepresanty, będąc gnojona ofiarą przemocy ekonomicznej. Serio, odwiedź lekarza albo zamów poradę online.
    • lilia-anna Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 16:12
      Kto to powiedział, że tylko myśli samobójcze pomagają mu przeżyć? Bardzo do mnie trafiło to stwierdzenie.
      Ad rem: mam, zawsze miałam, ale to tylko fantazje - mam 2 małych dzieci, dobrego męża, rodziców, brata; nie mogłabym im tego zrobić.
      Straszne musi być cierpienie, gdy człowiek posuwa się do samobójstwa, mimo że wie, ze będzie to koszmar dla bliskich.
      • nangaparbat3 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 18:35
        Czasem rozmawiam z młodymi osobami, które mają takie myśli. Pytam, co je tu trzyma. Odpowiadają: mama, babcia, rodzice. Jeśli pojawia się coś jeszcze (np. wiara), to zawsze w drugiej kolejności.
      • pampelune Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 21:57
        lilia-anna napisała:

> Kto to powiedział, że tylko myśli samobójcze pomagają mu przeżyć? Bardzo do mni
        > e trafiło to stwierdzenie.

Emil Cioran. Też podzielam.
      • zosia_1 Re: Macie myśli samobójcze ? 13.12.20, 08:54
        Lilia-anna czy mogłabyś rozwinąć swoją myśl o samobójstwie? Jeśli masz tyle wspaniałych ludzi wokół siebie, to co powoduje, że masz takie myśli?
    • lellapolella Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 16:42
      Nie, absolutnie. Napędza mnie myśl, że muszę żyć, by zobaczyć spektakularny upadek pisowskiej bandy. Będę się rozkoszować widokiem tych kłamliwych pysków za kratami, popijać wiśnióweczkę i tańczyć na grobach.
      • nangaparbat3 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 18:36
        Napędza mnie myśl, że muszę żyć, by zobaczyć spektakularny upadek pisowskiej bandy

Piękne big_grin
    • mrs.solis Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 16:59
      Jednym z glownych objawow mojej depresji byly uporczywe mysli samobojcze.
    • asia_i_p Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 18:23
      Nie miewam. Myślę, że warto się skonsultować z lekarzem.
      • asia_i_p Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 18:29
        Chodzi mi o to, żebyś nie pocieszała się, że to tylko takie fantazje, bo takie myśli potrafią nagle bardzo się wzmóc. Lepiej, żebyś wiedziała wtedy, co robić, miała zbudowany z pomocą terapeuty cały schemat postępowania, bo to naprawdę potrafi z pozornie nieszkodliwych fantazji w kilka godzin zrobic się zagrożenie życia.
      • nangaparbat3 Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 18:40
        OT Śniło mi się przed paroma dniami, ze byłam u Was - byliście wszyscy - Ty, mąż i dwoje przesłodkich dzieci, ale młodsze niż w rzeczywistości (przedszkole i początek SP), ubrane jakoś tak dziewiętnastowiecznie. Było miło, czułam się bezpiecznie i dobrze z Wami. Dziękuję za gościnę smile smile smile
      • andaba Re: Macie myśli samobójcze ? 12.12.20, 18:56
        Zawsze mnie zastanawia - po co?
        Gdzie "moje ciało, moja decyzja"?

Nie miewam, co nie znaczy, że bym się zmartwiła, gdyby mnie szlag trafił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka