Dodaj do ulubionych

Grafik świąteczny

19.12.20, 10:51
Macie jakiś plan porządków i przygotowań przedświątecznych? Czy może już się ze wszystkim wyrobiłyście i czekacie świąt z latte na kanapie?
Obserwuj wątek
    • magata.d Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 10:55
      Ja już mam luz smile
      • 21mada Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 10:59
        Jedzenie na wigilię też już masz zrobione? Ciasta upieczone?
        W takich wątkach zawsze widać ile osób chodzi na gotowe do mamusi i teściowej a później jeszcze im d... obrobią na forum.
        • magata.d Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:11
          Na wigilię idę na gotowe do rodziców. Ciasta będę piekła w środę. Zakupy we wtorek. Gotować będę na bieżąco. Odkurzacz tez jeszcze puszczę nie raz pewnie, kurze przetrę i łazienki. No ale to bym robiła i bez świąt.
          • 21mada Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:30
            Acha, to rozumiem. Chociaż ja bym nie określiła tego jako "luz". 😁
            • magata.d Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:03
              Jest sobota, wigilia jest w czwartek, święta za tydzień. Sugerujesz, że można teraz odkurzyć czy ugotować na za tydzień?
              • 21mada Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:46
                No właśnie nie, dlatego nie rozumiem pisania że "ja już mam luz". Dla mnie to nie jest luz skoro trzeba jeszcze odkurzyć, umyć łazienki, zetrzeć kurze...
                • grrruuuu Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 13:38
                  U nas sie odkurza codziennie
                • magata.d Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 17:13
                  21mada napisała:

> No właśnie nie, dlatego nie rozumiem pisania że "ja już mam luz". Dla mnie to n
                  > ie jest luz skoro trzeba jeszcze odkurzyć, umyć łazienki, zetrzeć kurze...
                  Odkurzać będzie robot, a łazienek nie będę myć tylko przetrę chusteczkami nawilżanymi.
                  Dla mnie to luz, bo nie da się zupełnie nic nie robić. Garnki i talerze po świątecznym obiedzie, śniadaniu zostawiasz brudne "na po świętach", żeby w święta nic nie robić? Bez sensu twoje rozumowanie.
        • grrruuuu Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:01
          Nie przyszło Ci do głowy że może facet szykować? big_grin
        • memphis90 Re: Grafik świąteczny 20.12.20, 22:18
          Ja organizuję Wigilię w domu, co więcej - pracuję w Wigilię. I mam wszystko przygotowane, trochę smażenia tuż przed godziną zero i tyle.
    • memphis90 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 10:56
      Sprzątam świątecznie już od sierpnia, więc nie wiem, czy jesteś jeszcze w stanie nadrobić.
      • disco-ball Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 14:36
        big_grin
    • milka_milka Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:01
      Ja gotuję i piekę we wtorek i środę, choinkę ubieramy dziś lub jutro. Sprzątania nie dużo już zostało, po wierzchu bardziej. No i wyciągnęłam już swój ukochany najpiękniejszy serwis świąteczny. smile
      • kosmos_pierzasty Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:13
        U mnie w tym roku nowe filiżanki i talerzyki na śniadanie w pierwszy dzień świąt. Lubiany smile
    • tt-tka Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:01
      Mamy. Tegorroczny plan przewiduje niesprzatanie. Grzybowa bede gotowac w czwartek, bo jak zrobie wczesniej, to wyzra. I to by bylo na tyle.
      • kocynder Re: Grafik świąteczny 20.12.20, 23:02
        Ja kilka dni temu upiekłam na święta pasztet. Całą dużą blachę. Wstawiłam blachę do piecyka i wyszłam w sprawach nie cierpiących zwłoki. Małżonek został w domu z przykazem wyłączenia piecyka o konkretnej godzinie, wyjęcia blachy z czeluści. Proste? Wróciwszy wieczorem nieco zaniepokoił mnie brak "na wierzchu" wypieku. Zapytałam męża "Gdzie pasztet?". Odpowiedź "Aaaa... A bo ja go tylko próbowałem...!". I próbował tak, że nim wróciłam do chałupy to i blachę zdążył umyć... Dziś upiekłam drugi i od razu ukryłam - może dotrwa do świąt... wink
    • gaskama Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:05
      Jutro zakup choinki. We wtorek przychodzi pani do sprzątania. W środę jakieś większe zakupy. Wyczailiśmy, ktora restauracja jest czynna przez całe święta. Jest to jedno z lepszych sushi w mieście. Od 24 do 27 grudnia będziemy się w niej zaopatrywali. Będzie więc sushi, kaczka, jagnięcina i znów sushi. Tak jak lubię.
    • mashcaron Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:07
      Nie mam żadnego planu, oprócz prezentów i choinki nie mam nic przygotowanego i nawet nie wiem co będziemy jeść w te święta, zdecydujemy w wigilię.
    • grrruuuu Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:09
      Kupiłam czerwoną bieliznę, opaskę z rogami renifera i wino, moja część przygotowań zrobiona
      • kosmos_pierzasty Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:12
        big_grin
      • 21mada Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:31
        Ta opaska to dla męża, rozumiem? 😉😎
        • grrruuuu Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:00
          Nieee, ja nie gustuję w rogaczach.
        • kornelia_sowa Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:05
          Opaska z rogami smile
          No, ja bym się nie mogła skupić tak bym się śmiała smile
      • bambzgrozja Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:06
        I tak trzymać!
    • iwles Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:11

A dlaczego ten wątek zalozylaś na forum emama a nie etata?
      😜
    • kosmos_pierzasty Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:12
      Dziś ubieram choinkę.
      Potem luz, środa będzie pracowita - gotowanie, pieczenie, wymiana części tekstyliów, ostatnie odkurzanie i odgruzowywanie (nie zrobię tego wcześniej, bo potem bym musiała pilnować, żeby rozgardiasz w niektórych miejscach nie zdążył się odrodzić).
      Reszta już zrobiona - zakupy (tylko męża po jajka i chleb wyślę tuż przed świętami, prezenty, grubsze porządki.
    • kornelia_sowa Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 11:59
      Wczoraj pani, która u nas sprząta, ogarnęła dom.
      Dziś ubieramy choinkę.
      Pierniczki upieczone i udekorowane
      Po niedzieli stroiki
      Sroda zacznę pichcić.
      W zasadzie leniwa sobota z latte jest pradopodobna
    • heca7 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:03
      Muszę zrobić pierogi (farsz mam), pierniki i chyba dorobię uszek. Reszta zrobiona. Dom ogarną dzieci. Choinkę kupi mąż. Ubiorę pewnie z dziećmi. I postawię obok ochroniarza z powodu małego kota 😉
      • magata.d Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:06
        U nas też pierwsze święta z kotem wink Dzisiaj ubierzemy choinkę. No, ciekawa jestem wink
        • enigma81 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:12
          Powodzenia. Moją choinkę non stop prostuję i wieszam bombki leżące na podłodze. Na stanie 7 m-czny kociak i 5 letnia rezydentka, której choinka nic a nic nie obchodzi. Kociak nadrabia za nią..
      • hasty Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 13:12
        heca7 napisała:

> Muszę zrobić pierogi (farsz mam), pierniki i chyba dorobię uszek. Reszta zrobi
        > ona. Dom ogarną dzieci. Choinkę kupi mąż. Ubiorę pewnie z dziećmi. I postawię o
        > bok ochroniarza z powodu małego kota 😉
        >
        Jeden to mało...
    • enigma81 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:10
      Mam grafik.
      Dziś skończyłam zakupy robić (zostały mi tylko warzywa do kupienia i pieczywo, ale to z rana w wigilię), ostatnie okna mąż umył. Generalnie z porządkami nie spinamy się za bardzo bo sprzątamy na bieżąco a ostatnie gruntowne porządki były na początku grudnia po remoncie salonu.
      Jutro luz, świętujemy urodziny syna.
      W poniedziałek jeszcze pracuję.
      We wtorek pakuję prezenty i łapię oddech na urlopie, w środę zaczynam gotowanie tak, żeby w czwartek były do zrobienia tylko pierogi i smażenie ryby.
      A co z tego wyjdzie to zobaczymy z czasem.
    • miruka Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:10
      Standardowo posprzątałam jak co tydzien i żadnych więcej porządków nie będzie, wystarczy że sprzątam po gotujących i piekących
    • igge Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:14
      Zero grafiku.
      W tym roku, o ile się da, podchodzę po najmniejszej linii oporu.
      Może za rokwink
    • disco-ball Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:20
      Ja mam luz, jak co roku, jedzenie przygotuję 24.12, zamówiłam dwa ciasta.
      Tylko prezenty będę musiała zapakować, ale to w wigilię wigilii.
      Choinkę dzięci ubrały.
      Specjalnych porządków (ponad to, co zwykle sprzątamy) nie przewiduję.
    • marta.graca Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:25
      Zrobiłam se paznokcie z gwiazdkami, więcej nic nie robię 🎄🎅
    • angazetka Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:31
      Choinkę nabył i ubrał Mężczyzna.
      Prezenty wszystkie mam (jeszcze jeden muszę odebrać), te, które były dla rodziny, dziś już do niej pojechały.
      Jutro jedziemy po atmosferę szału w sklepach i prezenty dla dzieci z rodziny Mężczyzny.
      W poniedziałek sprzątamy.
      W środę odbieram barszcz i pierogi, w czwartek piernik i łososia z marchewki. Poza tym wtedy ja robię sernik i kutię, Mężczyzna robi ryby.
      Poza tym pracujemy i gramy w Cyberpunka, którego przyniósł wczesny Mikołaj.
      A w święta jemy i leniuchujemy.
      • elf1977 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:55
        Mam 2 mioty szczeniąt, jestem zmęczona i niewyspana, nie ma sensu przy nich gruntownie sprzątać, więc posprzątam w wakacjesmile A w środę coś tam gotuję, ale raczej na luzie...
    • chatgris01 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 12:59
      21mada napisała:

> czekacie świąt z latte na kanapie?

Ja czekam z szampanem tongue_out
      Nie sprzątam więcej niż normalnie, a jedzenie kupuję gotowe, tu jest wyśmienite.
    • sol_13 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 13:02
      Ja właśnie siedzę z latte na kanapie, nie zrobiłam nic jak dotychczas...
      Wigilia u mnie. Jedzenie główne przywioza rodzice, reszte zamówiłam w sprawdzonej garmazerce. W środę przyjdzie Pani sprzątająca. Jakies zakupy ewentualnie wtorek-sroda i tyle. Na święta jedziemy do teściów na gotowe i jeszcze im dzieci zostawiamy do Nowego Roku. Nie mogę juz się doczekać.
    • liliawodna222 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 13:06
      Niewiele robię. Dzis upiore zasłony, kurze, podlogi jak zwykle codziennie, bo msmy sypiacego sie psa, choinke ubierzemy 23-go. Dania wszystkie gotowce, poza ryba do smażenia, czym i tak zajmie się mój mąż.
      Porzadki typu mycie okien czy przeglad szaf planuję na wiosnę.
    • redwineiswhatilike Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 13:10
      Mam grafik taki jak cały rok. Czyli nie przejmuję się, bo nie ma czym. Sprzątam co tydzień albo i co dwa, to znaczy niekoniecznie ja, czasem a może i częściej ode mnie sprząta mąż. Na pewno dziś albo w poniedziałek ogarniemy dom. Na ten weekend zakupy mam zrobione bo byłam wczoraj po południu w sklepie. We wtorek pewnie zrobimy zakupy na święta, pewnie jakieś ciasto zrobię, muszę wymyślić coś na obiad. Generalnie zamierzam iść na spacer, obejrzeć jakiś film i zjeść coś dobrego. Jak co weekend w sumie.
    • nuclearwinter Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 13:15
      Nigdy nie robię porządków specjalnie na święta, więc tak, mam luz. Jedyne co mam do zrobienia, to odebrać zamówione ciasta w środę lub czwartek rano. Nie mogę się za to już doczekać lenistwa i obżarstwa, mam dość pracowity koniec roku, więc czekam na święta jak na wybawienie.
    • snakelilith Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 13:16
      Postępowałam do wczoraj według planu, bo upiekłam wielką świąteczną struclę. Błąd tylko, że dziś rano spróbowałam i chyba będą musiała w wtorek/środę albo w czwartek piec nową. Czyli plan diabli wzięli i mogę sobie darować resztę. Pewnie więc tylko pościel zmienię. big_grin
      • kurt.wallander Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 14:06
        snakelilith napisała:

> Postępowałam do wczoraj według planu, bo upiekłam wielką świąteczną struclę.

Zawsze mnie dziwi pieczenie ciast na tydzień przed okazją, na którą są przeznaczone.
        • snakelilith Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 14:53
          Nie ma się co dziwić, niemiecka strucla drożdżowa na kilogramach masła i tonach bakalii musi się przegryźć i poleżeć kilka dni, by stała się wilgotna i jeszcze lepsza. Tak mówi tradycja. big_grin Co nie znaczy, że świeża nie smakuje, a że w Niemczech je się świąteczne słodycze już w czasie adwentowym, to strucla prawdopodobnie do świąt nie dożyje.
          • chatgris01 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 17:35
            Czy to było to słynne stollen? big_grin
            Pokazywali przedwczoraj u nas w TV.
            • snakelilith Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 18:02
              chatgris01 napisała:

> Czy to było to słynne stollen? big_grin

Nie wiem czy sławne, ale baaardzo smaczne i każda niemiecka gospodyni ma swoje własne proporcje tłuszczu i bakalii oraz wyobrażenie o słusznej wysokości posypki z masła i cukru pudru. 🙃Ale nigdy, przenigdy nie kupuj gotowego z fabryki, bo tylko takie domowe otworzy ci niebo na ziemi. 😃
              • chatgris01 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 18:06
                W TV twierdzili, że sławne smile
                A dodajesz marcepan, on jest obowiązkowy? Czy można też bez?
                • snakelilith Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 19:58
                  chatgris01 napisała:

> W TV twierdzili, że sławne smile
                  > A dodajesz marcepan, on jest obowiązkowy? Czy można też bez?
                  >

Istnieją wersje bez i z marcepanem, ale ja robię bez. Ten marcepan to zwykle tylko nadzienie, które wkłada się jako rolkę przed upieczeniem do strucli. Z takim prawdziwym marcepanem, to jest dobre, ale kalorie całości są wtedy jeszcze bardziej przerażające. I strucla jest sławna, bo nie znam faktycznie niczego podobnego, nawet włoskie panettone jest lżejsze. Na 100g mąki przypada bowiem co najmniej 30, a jeszcze lepiej 60g tłuszczu (masła, w niektórych regionach smalcu) i 60 g bakalii (rodzynki, skórki pomarańczowa i cytrynowa, migdały). A upieczone ciasto polewa się jeszcze rozpuszczonym masłem i posypuje cukrem pudrem, najlepiej w kilku warstwach.
                  • chatgris01 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 20:13
                    Ooo, to taką jak Twoja bym jadła (nie lubię marcepanu).
                    Ale faktycznie bomba kaloryczna big_grin
                    Francuski placek Trzech Króli z ciasta listkowego i kremu migdałowego też jest kaloryczny, chyba jednak jej nie dorównuje (bo nie ma bakalii).
                    • snakelilith Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 21:23
                      Nie wykluczam, że ten francuski placek jest równie, czy może nawet bardziej kaloryczny. Strucla to w końcu tylko ciasto drożdżowe, po którym nikt nie spodziewa się tak treściwej zawartości.
        • tt-tka Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 17:50
          kurt.wallander napisała:

> snakelilith napisała:
          >
          > > Postępowałam do wczoraj według planu, bo upiekłam wielką świąteczną struc
          > lę.
          >
          > Zawsze mnie dziwi pieczenie ciast na tydzień przed okazją, na którą są przeznac
          > zone.

zdziwisz sie jeszcze bardziej, bo prawdziwy staropolski piernik robi sie pod koniec pazdziernika najpozniej, a piecze w polowie listopada ! ale on tak ma, ze swoje musi odlezec, najpierw jako ciasto surowe, a potem jako upieczone
          • kurt.wallander Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 19:53
            tt-tka napisała:

> zdziwisz sie jeszcze bardziej, bo prawdziwy staropolski piernik robi sie pod ko
            > niec pazdziernika najpozniej,

Nie, piernik akurat mnie nie zdziwi, ale już "przepyszny serniczek", który tydzień czekał na podanie, czy ciasta z kremami, owszem. Zresztą, drożdżowe po tygodniu leżenia z kolei się zeschnie, chyba, że cos innego rozumiemy przez ciasto drożdżowe.
            • snakelilith Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 20:02
              kurt.wallander napisała:

>Zresztą, drożdżowe po tygo
              > dniu leżenia z kolei się zeschnie, chyba, że cos innego rozumiemy przez ciasto
              > drożdżowe.

Normalne drożdżowe się zeschnie, ale nie ciasto, w którym na 100g mąki daje się prawie 60g tłuszczu. To są wypieki specjalnie przygotowane na dłuższe leżakowanie.
              • kurt.wallander Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 20:44
                snakelilith napisała:

>
                > Normalne drożdżowe się zeschnie, ale nie ciasto, w którym na 100g mąki daje się
                > prawie 60g tłuszczu. To są wypieki specjalnie przygotowane na dłuższe leżakowa
                > nie.
                >
                Ok, akceptuję wytłumaczenie.
                Chyba możemy sie zgodzić, że są wypieki, które dobrze znoszą, albo sa wręcz tak robione, by długo leżały (pierniki, pierniczki i to ciasto, o którym piszesz), ale większość przygotowana tak sprytnie zawczasu po prostu jest nieświeża.

Osobiście wolę podać (i dostać) dwa świeże ciasta niż 5 kilkudniowych.
                • snakelilith Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 21:19
                  Nie podaję nieświeżych ciast. Ale nawet z polskiej tradycji znam mnóstwo wypieków, jak na przykład kruche ciastka, które można konsumować dłużej. Dla mnie ta strucla była też wypiekiem do konsumpcji natychmiastowej, ale z założeniem, że starczy mi na dłużej, przynajmniej do świąt. I żadnego sprytu w tym nie ma, bo nie mam żadnych gości i niczego nie przygotowuję, robię tylko sobie samej przyjemność tradycyjnego wypieku, który jem faktycznie tylko raz w roku.
                  • kurt.wallander Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 21:58
                    snakelilith napisała:

I żadnego sprytu w tym nie ma, bo
                    > nie mam żadnych gości i niczego nie przygotowuję, robię tylko sobie samej prz
                    > yjemność tradycyjnego wypieku, który jem faktycznie tylko raz w roku.
                    >

Z tym sprytem nie było do ciebie personalnie. Często spotykam sie z takim stwierdzeniem, że ktos całe przyjęcie (czy to wigilijne, czy świąteczne, czy inne) przygotował kulinarnie wcześniej, tak, że juz 2-3 dni przed okazją nie musi nic robić. I podaje takie tygodniowe ciasta, rozmrażane mięsa (upieczone czy jakoś tam inaczej uprzednio przygotowane), sałatki zrobione parę dni wcześniej. I tak, jestem świadoma faktu, ze są dania, które spokojnie mozna przygotować wczesniej i one na tym nie tracą (np. bigos).
      • niejedynywolnylogin92 Re: Grafik świąteczny 21.12.20, 21:10
        Przepis poproszę.
        😀
    • koko8 Re: Grafik świąteczny 19.12.20, 13:24
      Oprócz choinki czekającej na ubranie na balkonie nie poczyniłam nic w sprawie świąteczanych przygotowań. Od minionego czawartku pracuję codziennie do samych świąt. Nie mam pojęcia jak ogarnę dom i cokolwiek ugotuję. Pierwszy dzieć świąt tradycyjnie u mnie, więc pewnie pójdę na żywioł big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka