Dodaj do ulubionych

"Osiecka" - serial

23.12.20, 10:13
Będziecie oglądać? Agnieszka Popławska (którą bardzo lubię) w roli Agnieszki Osieckiej (której twórczość uwielbiam). Jednak biorąc pod uwagę inne seriale biograficzne realizowane przez TVP, (o Bodo, German), których oglądanie zakończyłam po drugich odcinkach, mam obawy co do jakości scenariusza - czy film nie będzie przesłodzony, a glowna bohaterka nie zostanie przedstawiona jednowymiarowo?
Obserwuj wątek
    • potworia116 Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 10:27
      Magdalena. Bardzo fajna aktorka, zgoda. Serial obczaję.
      • maslova Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 13:10
        Oczywiście, Magdalena
    • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 10:36
      Popławskie to są Ola i Magda. Lubię. Kiedy i o której serial o Osieckiej?
      A była ona geniuszem. Ciekawe czy serial odda jej barwne życie
      • joana012 Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 11:04
        Obawiam się że nie. Też lubię Popławską ale jakoś podobieństwo słabe do Osieckiej. Trochę się zniechęciłam
        • potworia116 Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 12:27
          Masz na myśli podobieństwo fizyczne?
          • joana012 Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 22:01
            Tak, fizyczne
            • potworia116 Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 22:16
              To dla ciebie warunek sine qua non udanej kreacji aktorskiej?
              • joana012 Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 22:22
                Owszem, tym bardziej że Osiecka miała coś interesującego w tej swojej urodzie. Ta aktorka jakoś tego nie oddaje, ale film chcę zobaczyć, może się mylę
                • potworia116 Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 23:02
                  To chyba musi najpierw zagrać, żeby oddawać lub nie, jest aktorką, a nie zawodową sobowtórką.
                  Przy tym osobiście uważam ją za bardzo piękną i interesującą kobietę, w tym samym, co Osiecka typie chłodnej, smukłej blondynki.
                  • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 23:07
                    i tez chyba nieco przygarbiona?
                  • quilte Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 23:40
                    Lubię i cenię Magdalenę Popławską, ale nigdy nie nazwałabym jej bardzo piękną, ani nawet piękną kobietą. Ani kobietą "w tym samym typie co Osiecka". Moim zdaniem Popławska to typ ciekawej brzyduli: małe oczy o "ciężkich" powiekach, duży, mało kształtny nos, wysokie czoło - nieregularne rysy, do tego duże odstające uszy smile A Osiecka była klasyczną pięknością - zupełnie inny typ. Przyznaję, że z powodu wyglądu mnie też zgrzytnął dobór aktorki do tej roli, ale serial zamierzam obejrzeć. Popławska może dać radę.
                    • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 24.12.20, 00:15
                      ani Magda Poplawska nie jest piękna ani Osiecka nie była piękna.

https://i.wpimg.pl/624x/pudelek.wpcdn.pl/2f88d8f13c94b1505ecb437f5d0f4df512234967.jpg

źródło: Pudelek
                      • quilte Re: "Osiecka" - serial 24.12.20, 00:34
                        Osiecka była, nie znasz się tongue_out Nawet na tym twoim zdjęciu to widać, a wybrałeś je tendencyjnie: ani nie jest tu specjalnie młoda, ani nie ma makijażu (chociaż zdjęcie z makijażem pewnie w ogóle nie za łatwo znaleźć). Miała regularne rysy, śliczne usta, ładne kości policzkowe - zarysowane, ale nie za bardzo, zgrabny nos. Nawet uszy miała ładne. Dla mnie to ten sam typ co Grace Kelly i Catherine Deneuve. Piękna.
                        • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 24.12.20, 14:09
                          Quilte, może masz rację, bo ja mam obraz kiedy Osiecka juz była starszawa a fryzurę miała na młodo - czyli będąc starym wyglądała nieźle. A nie miała w sobie cos chłopięcego, wzrost, tylowatosc czy na twarzy? Czy ona była naturalną blondynką? Wiem ze nie miała instynktu macierzyńskiego. Pozdrawiam!
                        • chatgris01 Re: "Osiecka" - serial 24.12.20, 17:48
                          Piękna. I to nawet bez makijażu.

https://i.pinimg.com/236x/33/b4/53/33b4534f859baa1ae8d28fd94dd1a3be.jpg

https://www.gala.pl/media/cache/default_view/uploads/media/default/0001/50/9e7e26af154673c18b7fb37e283f3edc0751fd4a.jpeg
                          • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 24.12.20, 18:20
                            cos w tej twarzy jest nie tak - co psuje określenie bardzo piękna - może zbyt szeroka szczeka?
                          • yennefer.00 Re: "Osiecka" - serial 27.12.20, 10:58
                            Tutaj tak
                    • yennefer.00 Re: "Osiecka" - serial 27.12.20, 10:58
                      Ejj, może nie jest klasycznej urody, ale nie jest brzydula, jest ładna i ciekawa, oczywiście też zależy od zdjęcia, na niektórych gorzej. A Osiecka, to chyba jak bardzo młoda była, na późniejszych zdjęciach kojarzy mi się z męska chłopka
                  • annajustyna Re: "Osiecka" - serial 06.01.21, 23:59
                    Moja pierwsza myśl była, że wizualnie bardzo dobry wybór.
        • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 22:47
          joana012 napisała:

> Obawiam się że nie. Też lubię Popławską ale jakoś podobieństwo słabe do Osiecki
          > ej. Trochę się zniechęciłam

Ale Magda w sumie podobna do Agi. Ola niepodobna smile
        • feliz_madre Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 23:05
          joana012 napisała:

> ale jakoś podobieństwo słabe do Osieckiej. Trochę się zniechęciłam

Przecież to bez znaczenia. Przy dzisiejszych możliwościach charakteryzacji.
      • senin1 Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 11:58
        a co rozumiesz pod pojeciem "barwne zycie" w kontekscie Osieckiej?
        • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 21:33
          poczytaj np listy do Przybory, to się dowiesz smile
        • joana012 Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 22:03
          Osiecka nie była wzorem matki półki bogobojnej. To barwna postać, niespokojny duch goniący za miłością. Miała liczne romanse, lubiła wypić i pobalować. Nie bez powodu córka została przy ojcu
          • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 22:15
            nawet z Markiem Hlasko cos tam było.
            nie wiem czy barwny było „dżin dobry” pod koniec życia, raczej smutne.
            Szczęśliwa to nie była, ale barwna postać jak wspomniała Joanna.
            Geniuszem słowa to była - porównać ja można jedynie z Młynarskim - oboje geniusze słowa owych czasów.
      • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 21:51
        w 1 święto, 2 święto i w niedziele o 20.15 na TVP1
        m.teleman.pl/show/2089567
    • twarz2 Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 12:01
      Jak TVPis to nie oglądam i już.
      • grey_delphinum Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 12:23
        Obawiam się, że będzie kupa.
        • ajaksiowa Re: "Osiecka" - serial 23.12.20, 13:15
          Młodą Osiecką gra Eliza Rycembel(nareszcie!)i dla Niej będę oglądać😊😊
    • gaskama Re: "Osiecka" - serial 24.12.20, 18:21
      Szkoda, ze wyprodukuje to tvpis. Wyjdzie jak zwykle kupsztok. Szkoda. Bo bardzo barwna postać.
    • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 26.12.20, 00:29
      I co, jak się Wam podobał pierwszy odcinek? Mi nawet nawet zachęcająco - wprawdzie jeszcze czasy gówniarskie - i gra jakaś dziewczynka - ale zapowiada się nieźle.
      • ajaksiowa Re: "Osiecka" - serial 26.12.20, 06:41
        Ta dziewczynka to Eliza Rycembel.Nie przypuszczałam że nastolatką była Agnieszka dosyć krnąbną ,miłe zaskoczenie😃
        • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 26.12.20, 10:36
          wygooglalem że Eliza ma prawie 30 lat. to dobrze zagrała nastolatkę smile
          z drugiej strony Aga była przedwcześnie dorosła wiec chyba ok.
          Ciekawe czy pokażą w serialu alkoholizm Osieckiej, jej olanie wychowywania córki itp.
          • afro.ninja Re: "Osiecka" - serial 26.12.20, 11:24
            Rycembel mogla grac do samego konca. Ale np. rodzice Osieckiej w tym czasie sa mlodzim a tu graja ludzie okolo sześćdziesiątki. Nie pojmuję jak oni robia te castingi. Serial jest ok, ale chyba dla fanówm czytelnikow biografii. Nie mam pojęcia kto tam jest kim, dobrze sobie wikipedie otworzyć. Obejrzeć można, ale bez szału.
            • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 26.12.20, 12:31
              no maria pakulnis i frycz w pierwszym odcinku mocno postarzeni
              • chlodne_dlonie Re: "Osiecka" - serial 26.12.20, 12:36
                Raczej nie odmłodzeni po prostu.
    • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 27.12.20, 01:58
      Drugi odcinek mi się gorzej podobał - jakieś dziwne wydumane problemy mieli ówcześni studenci.
      • milupaa Re: "Osiecka" - serial 27.12.20, 02:31
        Kompletnie nijakie, nie będę więcej oglądać. W pamieci mam film nie serial o Wisłockiej, też barwna postać dlatego mi się skojarzyło, był bardzo dobry w porównaniu z tym badziewiem. I gra aktorow o niebo lepsza.
    • kanna Re: "Osiecka" - serial 27.12.20, 13:33
      Na razie sobie puściłam nagrywanie sezonu.
      Potem pomyślę, czy obejrzę wink
    • zlota.ptaszyna Re: "Osiecka" - serial 27.12.20, 13:44
      Dlaczego najpierw plujecie na TVP a potem włączajcie tr stacje w dodatku nie płacąc abonamentu ?
      • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 27.12.20, 14:01
        przecież nie ma możliwości nieodbieranie tvp smile
        jak chcą pobierać abonament, to niech sobie zakodują albo dogadają się z kablówkami
      • koronka2012 Re: "Osiecka" - serial 27.12.20, 16:09
        Prawie 5 mld z podatków w ostatnich latach poszło? Poszło.
        To uznałam że wszyscy Polacy opłacili abonament za parenascie lat z góry 😎
    • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 27.12.20, 21:21
      Po trzech odcinkach się znudziłem. Hłasko jakiś dziwny. Przypomina Marka z "M jak Miłość". Jakiś ten ich związek niewiarygodnie pokazany.
      • afro.ninja Re: "Osiecka" - serial 02.01.21, 16:16
        A który to ten Hłasko? Obejrzałam kawałek z Paryża, jak ją zaczęli przesłuchiwać, przełączyłam. Straszna nuda. Moim zdaniem, wina reżysera. Potrzeba było brać kogoś świeżego, tutaj widać ramoty starej polskiej szkoly. Nie wiadomo, ktor jest kim, co się dzieje, nic nie jest tłumaczone, ciągnie się jak flaki z olejem. Wszyscy są jacyś rozlaźli. Ogromny plus dla Pakulnis i Magdalena Smalara, pięknie grają! Takie mini scenki, a kradną głównej bohaterce całą scenę.
        • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 02.01.21, 18:05
          Afro Ninja, Nie pamiętam nazwiska aktora, ale wygląda jak Marek Mostowiak tylko, że w roli bad boya z papierosem smile Nie pasuje do Hłaski, który był mocno złożony: trochę inteligentem a trochę pracownikiem fizycznym. Ten paniczyk raczej nie zatrudniłby się w bazie Sokołowskiej by jeździć na ciężarówkach, zmieniać koła.
        • default Re: "Osiecka" - serial 05.01.21, 22:27
          Kto jest kto, to wynika z kontekstu albo jest wprost powiedziane (padają nazwiska). Tu akurat wady serialu nie widzę. Dla mnie jest taki jakiś... rozwodniony.
    • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 04.01.21, 19:52
      i jak po kilku odcinkach oceniacie?
      • yadaxad Re: "Osiecka" - serial 04.01.21, 19:58
        Odcinki mają profil, który podpowiada możliwości rozwinięcia akcji. Tu temat spalony w imię tvp moralności.
        • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 05.01.21, 16:53
          yadaxad napisał(a):

> Odcinki mają profil, który podpowiada możliwości rozwinięcia akcji. Tu temat sp
          > alony w imię tvp moralności.

que?
          • yadaxad Re: "Osiecka" - serial 05.01.21, 17:17
            No mają, osobiście, by nie wchodzić w "moralny" profil bohaterki, każdy etap bym przedstawiała jako osobny z własnym wydźwiękiem, niech sobie potem widz poskłada. A akcja tego serialu tvp jest na poziomie barw szczęścia.
    • mama-ola Re: "Osiecka" - serial 05.01.21, 18:01
      Tomasz Raczek powiedział o tym serialu, że "To jakby dostać szarlotkę na zarzyganym talerzu" i tak mnie to zniechęciło, że nie zaczęłam w ogóle tego szukać. Ale tu widzę zdania są co najmniej podzielone, niektórym się podoba, więc może dam szansę.
      • nangaparbat3 Re: "Osiecka" - serial 05.01.21, 19:40
        Rozumiem to tak, że serial jest szarlotką, a tvp talerzem.
        Obejrzałam 3 odcinki (od czwartego) i jestem zaskoczona, bo mi się naprawdę podoba.
    • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 06.01.21, 21:29
      Obejrzałem po przerwie na 3 odcinki odcinek 7, w dużej mierze o związku z Przyborą. I bardziej mi się podobał z Popławską niż wcześniej. Rycembel była jakaś irytująca jako Osiecka. Popławska rzeczywiście niezbyt piękna, ale fajnie gra. Tylko mimo wszystko jakiś niedosyt. Ten serial chyba nie wykorzystuje potencjału.
    • cruella_demon Re: "Osiecka" - serial 06.01.21, 23:50
      Osiecka to pospolita pijaczka rujnująca życie własnej córki. Nigdy tego fenomenu nie zrozumiem.
      • sabina211 Re: "Osiecka" - serial 06.01.21, 23:56
        Też nie czuję sympatii do niej jako kobiety i jej życiowych wyborów, ale talent i twórczość doceniam, niektóre teksty bardzo lubię. Zresztą z wieloma artystami tak mam. Twórca a jego dzieło (poza może bardzo skrajnymi przypadkami) to dwie odrębne rzeczywistości.
        • cruella_demon Re: "Osiecka" - serial 07.01.21, 00:02
          No ja tak nie potrafię.
          Takie typy budzą we mnie jedynie obrzydzenie, bez względu na rzekomy geniusz, jak np. Kaczmarski znęcający się nad rodziną, czy Osiecka właśnie.
      • kanna Re: "Osiecka" - serial 07.01.21, 12:17
        Pijaczka rujnująca życie + talent literacki.

Jej piosenki są piękne, choć życie tragiczne.
        Wielu twórców miało podobnie, nie oceniam ich.
    • nigdynigdynigdy84 Re: "Osiecka" - serial 07.01.21, 00:05
      Popławskiej nie lubię jako aktorki.
      Ale podobał mi się aktor grający marka Hłaskę, młody, widać że zdolny, ma chłopak potencjał
      • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 07.01.21, 11:53
        nigdynigdynigdy84 napisała:

> Popławskiej nie lubię jako aktorki.
        > Ale podobał mi się aktor grający marka Hłaskę, młody, widać że zdolny, ma chłop
        > ak potencjał

No właśnie ten fircyk ala Marek Mostowiak w ogóle mi na Hłaskę nie pasował.
        Hłasko to był trochę taki poetycki bad boy, człowiek, który jeździł na ciężarówkach, fizyczność by musiała być tu lepsza, był tęższy i w ogóle.
    • renia266 Re: "Osiecka" - serial 07.01.21, 16:49
      Odcinki są nierówne, może dlatego, że sa reżyserowane przez rózne osoby. Ostatnie dwa podobały mi się, był w nich taki klimat lat 60... fajne. Osiecka mocno kochliwa jest, też nie zawsze mogłam sie połapać kto jest kim, wikipedia i google trochę pomagają, wyczytałam, że w czasie romansu z Jeremim Przyborą Osiecka miała równoległy romans z Mieczysławem Rakowskim, o tym jednak w serialu nic nie ma....Na razie czekam na odcinki z Piotrem Żurawskim który ma grać Daniela Passenta, ojca Agaty. Piotr Żurawski to ostatnio jeden z moich ulubionych polskich aktorów- jego rola Wiśni w 3 części Watahy- rewelacja.
      • daniela34 Re: "Osiecka" - serial 07.01.21, 17:31
        Mam identyczne odczucia- do tej pory nuuuuuuda. 2 ostatnie odcinki lepsze
        • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 07.01.21, 18:33
          ostatnie 2, które leciały w tv czy ostatnie 2 z całej serii?
          • renia266 Re: "Osiecka" - serial 07.01.21, 19:20
            odcinek 6 i 7
    • lalkaika Re: "Osiecka" - serial 07.01.21, 17:07
      Nie zdzierzylam. 1 odc z zapalkami w powiekach. Ale mowie, szanse trzeba dac, Osiecka zajefajna .. artystka. Gniot.
      ^Kto pani to tak spierdolil? ^
    • kanna Re: "Osiecka" - serial 10.01.21, 13:23
      Puściłam sobie hurtem, generalnie Popławska bardziej mi „leży”.

Całość jest kompletnie odrealniona (kreacja świata bohemy), co widać po zbitkach z ówczesnymi kronikami.
      Sporo miłych piosenek, ładnie oddany związek z Przyborą – uciekanki i pościgi, a cała komunikacja za pomocą listów i piosenek. Miło pooglądać flirtowanie, dziś się tego w filmach nie pokazuje. Generalnie 6 i 7 odcinek najbardziej mi się podobały.

Maria Pakulnis jest świetna.

Dodatkowo można poodgadywać postacie, google oczywiście pomaga. Wszyscy jednak narysowani są bardzo grubą kreska, taka kalka na temat osoby, co jak rozumiem wymusza koncepcja serialu.
      • aga.doris Re: "Osiecka" - serial 10.01.21, 17:32
        Mogli poczekać ze zmianą aktorki. Rycembel bardziej by wiekowo pasowała do Małeckiego /Przybory., który był 21 lat starszy od Osieckiej. Z Popławską wyglądają (bo są) jak rówieśnicy.
        • daniela34 Re: "Osiecka" - serial 10.01.21, 17:44
          Wizualnie- masz rację. Aktorsko Rycembel, którą lubię i której gra mi się zazwyczaj podoba, po prostu sobie nie radziła. Od czasu zmiany na Popławską serial zdecydowanie zyskał
          • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 10.01.21, 17:49
            daniela34 napisała:

> Wizualnie- masz rację. Aktorsko Rycembel, którą lubię i której gra mi się zazwy
            > czaj podoba, po prostu sobie nie radziła. Od czasu zmiany na Popławską serial z
            > decydowanie zyskał

Tez tak uważam. Tycembel była irytująca.
          • aga.doris Re: "Osiecka" - serial 10.01.21, 18:08
            Możliwe, ale Rycembel ma dokładnie tyle lat, ile miała Osiecka w momencie nawiązania romansu z Przyborą. Mimo wszystko byłaby to chyba bardziej przekonywująca para, niż dwójka czterdziestolatków, gdzie on pozuje na sporo starszego pryka, a ona na młódkę zafascynowaną starszym panemwink Moim zdaniem zmiana aktorek nastąpiła w najgorszym momencie.
    • bywalec.hoteli Re: "Osiecka" - serial 11.01.21, 18:35
      odcinki 6-7-8 z Poplawską znacznie lepsze. Fajny kawałek historii Polski nie tylko w kulturze serial pokazuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka