hedna 31.12.20, 00:47 Chodzi mi o przykłady z życia, a nie to, co wyskoczy na Google. Wyniki krzywej cukrowej kiepskie. Na wizytę kontrolną do lekarza czekam jeszcze 1.5 tygodnia. Jeżeli faktycznie cukrzyca to jak się przestawić żywieniowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Cukrzyca (?) 31.12.20, 00:52 Niski indeks glikemiczny, dużo błonnika. Im mniej przetworzona żywność tym lepiej. To w dużym skrócie. Najlepiej umówić się do dietetyka. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Cukrzyca (?) 31.12.20, 02:28 Głodówka przerywana + dieta niskowęglowodanowa. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Cukrzyca (?) 31.12.20, 10:37 dieta ketogeniczna jest szkodliwa jest szkodliwa dla zdrowych osób a co dopiero dla chorych Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Cukrzyca (?) 31.12.20, 10:40 do zdiagnozowania cukrzycy trzeba więcej badań niż sama krzywa. Jak się ma cukrzycę, to trzeba trzymać dietę cukrzycową ( w necie znajdziesz), stałe pory posiłków i wysiłek fizyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Cukrzyca (?) 31.12.20, 11:45 Tak przypuszczam. Narazie wyszedł mi wysoki cukier na czczo, wczoraj równiez i 2h po glukozie też. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Cukrzyca (?) 31.12.20, 11:22 Wyłącz słodycze, a owoce jedz tylko wraz z innymi posiłkami, nie jako osobną przegryzkę. Wygooglaj indeksy glikemiczne, ale generalnie w przypadku warzyw - surowe lepsze od gotowanego, w przypadku pieczywa - ciemne lepsze od jasnego. Między posiłkami pij tylko wodę, posiłki ustaw w równych odstępach. Ciężko będzie ci ustalić w jakich bez glukometru (ale tak trzy - cztery godziny; owszem, jeżeli to drugiego rodzaju i nie jest rozbujane, tylko początki, to duże przerwy mogą pomóc, bo odciążają trzustkę - ale nie wiem, jak u ciebie jest mocno rozwinięta). Może idź do apteki i kup? To znaczy kupujesz paski, a glukometr dokładają gratis Kiedy mierzysz cukier dwie godziny po posiłku, powinnaś mieć poniżej 140. Z początku zapisuj, co zjadłaś, bo każdy organizm reaguje inaczej. Z kolei raczej nie powinnaś dopuścić, żeby ci spadł poniżej 70, więc jeśli wydłużasz stopniowo czas między posiłkami, to sprawdzałabym i to. Trochę będziesz miala skłute palce na początku, ale jak już sobie ustawisz odstępy między posiłkami i to, co twojemu organizmowi nie podnosi cukru, to będziesz mogła mierzyć mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Cukrzyca (?) 31.12.20, 11:48 Wydaje się dość sporo zamieszania z tym, ale jeśli będzie trzeba to wiadomo. Dzięki asia i p Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama