magia Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 17:51 jako ze to moja branza to od razu napiszę, ze to nie piach. To po prostu sol, która sie nie rozpuscila. Sol to skala, w zależności od tego jaki ma sklad dany fragment skaly sól rozpuszcza sie bardziej lub mniej. Wiec w zasadzie wywalilas dobre dania Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 19:31 Jeśli mowa o wyższości soli nad solą, to przywozimy z Chorwacji parę kilo paskiej soli, albo prosimy aby ktoś wracającyn nam kupił. Morska sól bez piachu w cenie podobnej do polskiej. A jak nie mamy to polska warzona.Po co mam płacić 3 raz więcej za kilo himalajskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 22:06 Woda! Na pewno osad z wody! Przegotowaną lałaś? To osad z czajnika. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 22:11 Sól kamienna często zawiera drobinki piasku, to nic nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 22:40 To kara za kupowanie pakistańskiego szitu zamiast naszej, polskiej, prawdziwej i słusznej kłodawskiej Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 22:44 a ja kufa nie wierze- czuje jakby ten watek powstal miesiac temu, pamietam jak go czytalam a nie ROK!!! o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: śledztwo w kuchni 11.01.22, 11:21 wątek stary ale może się przyda. otóż nie da się grzybów dobrze umyć "ręcami". Też mnie zawsze denerwowało skrzypienie piachu, szczególnie w potrawach wigilijnych, gdzie tych grzybów jest dużo. I dopiero jak trafiłam na sposób z wrzątkiem to skończyło się! Grzyby, suszone po namoczeniu, nalezy zalać wrzątkiem na kilkanaście sek, przemiemieszać w trakcie i wyjąć łyżką cedzakową. Na dnie miski zostanie piach i inne nieczystosci. Miskę opłukać, włożyć ponownie grzyby i zabieg powtarzać do chwili, kiedy na dnie nie będzie już piachu. Zwykle to wymaga 3 a nawet 4 powtórzeń. To także dobry sposób na kurki, które trudno jest dobrze umyć wyłącznie rękoma. Co do soli kamiennej to przestałam jej używać w kuchni, od kiedy w każdej zupie "skrzypiało". No...sól w gorącej zupie powinna sie rozpuścić, czy to "skała mniejsza czy większa". Raczej w torebce soli nie ma skał kilkucentymetrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: śledztwo w kuchni 11.01.22, 21:52 zapomniałam o najważniejszym - do grzybow we wrzątku należy wsypać 1-2 łyżki soli Odpowiedz Link Zgłoś