Dodaj do ulubionych

śledztwo w kuchni

• magia Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 17:51
      jako ze to moja branza to od razu napiszę, ze to nie piach.
      To po prostu sol, która sie nie rozpuscila.
      Sol to skala, w zależności od tego jaki ma sklad dany fragment skaly sól rozpuszcza sie bardziej lub mniej.
      Wiec w zasadzie wywalilas dobre dania smile
      • nicknanowyrok Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 19:31
        Jeśli mowa o wyższości soli nad solą, to przywozimy z Chorwacji parę kilo paskiej soli, albo prosimy aby ktoś wracającyn nam kupił. Morska sól bez piachu w cenie podobnej do polskiej. A jak nie mamy to polska warzona.Po co mam płacić 3 raz więcej za kilo himalajskiej?
    • bei Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 22:06
      Woda! Na pewno osad z wody! Przegotowaną lałaś? To osad z czajnika.
    • agatazieba Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 22:11
      Sól kamienna często zawiera drobinki piasku, to nic nadzwyczajnego.
    • thea19 Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 22:40
      To kara za kupowanie pakistańskiego szitu zamiast naszej, polskiej, prawdziwej i słusznej kłodawskiej
    • fabryka.lodow.napatyku Re: śledztwo w kuchni 10.01.22, 22:44
      a ja kufa nie wierze- czuje jakby ten watek powstal miesiac temu, pamietam jak go czytalam a nie ROK!!!
      o co chodzi?
    • mava1 Re: śledztwo w kuchni 11.01.22, 11:21
      wątek stary ale może się przyda.
      otóż nie da się grzybów dobrze umyć "ręcami". Też mnie zawsze denerwowało skrzypienie piachu, szczególnie w potrawach wigilijnych, gdzie tych grzybów jest dużo. I dopiero jak trafiłam na sposób z wrzątkiem to skończyło się!
      Grzyby, suszone po namoczeniu, nalezy zalać wrzątkiem na kilkanaście sek, przemiemieszać w trakcie i wyjąć łyżką cedzakową. Na dnie miski zostanie piach i inne nieczystosci. Miskę opłukać, włożyć ponownie grzyby i zabieg powtarzać do chwili, kiedy na dnie nie będzie już piachu. Zwykle to wymaga 3 a nawet 4 powtórzeń.
      To także dobry sposób na kurki, które trudno jest dobrze umyć wyłącznie rękoma.
      Co do soli kamiennej to przestałam jej używać w kuchni, od kiedy w każdej zupie "skrzypiało". No...sól w gorącej zupie powinna sie rozpuścić, czy to "skała mniejsza czy większa". Raczej w torebce soli nie ma skał kilkucentymetrowych.
      • mava1 Re: śledztwo w kuchni 11.01.22, 21:52
        zapomniałam o najważniejszym - do grzybow we wrzątku należy wsypać 1-2 łyżki soli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka