Dodaj do ulubionych

System naczyń połączonych

17.01.21, 21:30
Zamknięte restauracje, bary, hotele...oraz stołówki szkolne.
Znajomego hurtownia warzyw i owoców ledwo zipie - nie ma kto od niego kupować.
Kuzyn mojego tescia stał 2 doby na rynku we Wrocławiu z kapustą...wrócił ze wszystkim. Nic nie poszło. Nie ma kupujących. Tam sporo zakupów to byli tez Niemcy. To je pół roku jego pracy...
Nie działaja puby, kluby, restauracje - moj kuzyn taksówkarz praktycznie nie zarabia.
Znajomi zamykają restauracje, inni zamkneli w listopadzie.
Znałam jedną osobę którą umarła na covid..ale za chwile okaże sie ze duzo wiecej będę wspominać ofiar lockdownu.
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 21:33
      Znajomy, kuzyn, kuzyn teścia...
      • primula.alpicola Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:28
        Negujesz problemy na rynku pracy!?
        • princesswhitewolf Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:34
          raczej lajtova neguje bujne powinowactwa kuzynowstwa.lol
    • simply_z Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 21:36
      nie wspominając o turystyce..
    • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 21:43
      Tak. Zgadza się.

Turystyka. To również nie są wyłącznie właściciele hoteli i pensjonatów. Czy właściciel stoków.

Panie sprzątające i recepcjonistki, Pralnie, kucharze i kelnerzy, dostawcy żywności-producenci, hurtownia, w końcu osoby dostarczające , kierowcy busów obsługujących turystów, taksówkarze, firmy organizujące w hotelach szkolenia....itd....
      • simply_z Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 21:47
        przewodnicy, piloci wycieczek, sprzedawcy pamiątek, kierowcy autokarów, tłumacze konferencyjni, itd...
      • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 21:48
        Dziewczynie z mojej rodziny z kt. jestem blisko związana, skończyła sie umowa o pracę. Pracowała w nowo wybudowanym, dużym hotelu w centrum Łodzi. Hotel nastawiony na turystów z zagranicy oraz na szkolenia. Dziewczyna po studiach kierunkowych, pracowała już w kilku hotelach, ma fajne CV bo również na kierowniczym stanowisku. Dziś szuka pracy poza branżą, ma już dość.
      • tokyocat Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:28
        Turystyka, restaura je i kultura najbardziej dostaly w d... pe.
    • zazou1980 Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 21:46
      Mam nadzieje, ze podziekuja pisiuchom w czasie wyborow za zrujnowanie interesow i odebranie miejsc pracy...
      • homohominilupus Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:43
        zazou1980 napisała:

> Mam nadzieje, ze podziekuja pisiuchom w czasie wyborow za zrujnowanie interesow
        > i odebranie miejsc pracy...

Ale no kuzwa, w całej Europie sie to dzieje, co ma pis do tego???
        W Hiszpanii mamy kolejny lockdown, ten kraj duza czesc gospodarki opiera na turystyce i branży HORECA, w naszej comunidad autónoma sa fajne ośrodki narciarskie, w tej chwili zamknięte. Ludzie są bez przychodów, bez pracy, protestują i co? Gucio. Do 15.02 mamy lockdown.
        Nie, nie popieram pisu, uważam że to szkodnicy ale oni covida nie wyprodukowali.
        • annajustyna Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:52
          W Niemczech grozi lockdown do kwietnia. Też wina PISu?
          • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:04
            Inne podejście mielibyśmy gdyby:
            Po 1. Rząd realnie pomógł przedsiębiorcom
            Po2. Jeśli już jakieś restrykcje wprowadzają to niech do xuja sami się stosują, hipokryci
            ***** ***!
          • bardzo.cicho Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:09
            W Niemczech też ludzi zostawili bez środków do życia? Też przesasinili rezerwy?
            • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:29
              Będziemy Niemców naśladować też w innych kwestiach? Proponuję np. podatek kościelny, Niemcy mają. Prawo do aborcji....
            • berdebul Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 06:07
              Ile Niemcy mają deficytu budżetowego? Ile wpompowali € w gospodarkę przy wiosennym lockdownie? A ile Polska? No właśnie...
            • bywalec.hoteli Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:00
              bardzo.cicho napisał(a):

> W Niemczech też ludzi zostawili bez środków do życia? Też przesasinili rezerwy?
              no właśnie słuchałem radia, że w niemczech gorsze obostrzenia - z domu może wyjść tylko jedna osoba z rodziny itp.
          • natalia.nat Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 15:13
            Ciekawe czy byłabyś taka mądra, gdyby to tobie zamknęli odgórnie prywatną działalność i nie miałabyś za co utrzymać rodziny.
            Rząd przede wszystkim powinien działać zgodnie z konstytucją. Może zarządzić restrykcje, takie jak zakaz działalności przedsiębiorców, ale tylko po wprowadzeniu jednego z trzech stanu nadzwyczajnych. Wtedy musiałby wypłacić ludziom odszkodowania. Obecnie działania rządu, wszystkie ograniczania wolności obywatelskich są bezprawne. I oni zresztą bardzo dobrze o tym wiedzą.
        • ultimate.strike Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 03:34
          ale oni covida nie wyprodukowali.

Nie, Covida wypromowali (nie wyhodowali, informacji się nie hoduje) mocodawcy PISu.
      • alicia033 Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:56
        zazou1980 napisała:

> Mam nadzieje, ze podziekuja pisiuchom w czasie wyborow za zrujnowanie interesow i odebranie miejsc pracy...

podziękują i zagłosują niestety na konfęsad
        • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 00:05
          No to może pozostałe partie się ogarną i zauważą ten elektorat?
          • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:37
            Żadna z partii oprócz konfy nie zauważa przedsiębiorców, za mała grupa wyborców wink przedsiębiorca służy do dojenia z kasy a nie do pozyskiwania jako wyborcę wink
            • chococaffe Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:39
              I dlatego zniechęca do szczepien i walczy o życie nienarodzone
        • bardzo.cicho Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 08:26
          Konfa zyskuje, bo jest antyszczepionkowa i antylockdownowa. Gdy zaglądam na stronę Hołowni, to odnoszę wrażenie że szczepionka jest jak tlen. Potrzeba polityków, ktorzy stanowczo wypunktują nieudolność w zwalczaniu skutków gospodarczych, wypunktują nieudolność w prowadzeniu szczepień-dla wielu starszych ludzi to będzie powrót do poczucia bezpieczeństwa, ale zbiorowa schiza, że tylko szczepionki zapewnia powrót do normalności to chyba objaw ciężkiego prania mózgu. Już nawet przy stole ten temat dzięki rodzinę.

• laura.palmer Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:08
      Czytałam dzisiaj artykuł na lokalnym portalu o problemach dostawców na giełdzie owocowo-warzywnej we Wrocławiu. Kientami były restauracje i hotele, a teraz nikt nie kupuje. Na fb ludzie komentowali, że handlowcy powinni przyjechać z tymi warzywami na jakieś większe osiedle i tam spróbować sprzedać, ale w artykule była mowa o ilościach typu tona ziemniaków czy dwie tony cebuli od jednego handlarza. Tego się nie da sprzedać stojąc gdzieś na osiedlu. sad
      • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:12
        BO ludzie mają takie pojęcie...Poza tym tam sprzedaje producent. Nie ma wszystkiego, ma 1,2 góra 3 rodzaje warzyw....to ni jest stragan warzywno - owocowy. Ile taki wujek musiałby stać na osiedlu zeby sprzedać 400 km kapusty??
      • woman_in_love Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:19
        To niemozliwe. Goscie tych hoteli przeciez nadal jedza - w swoim domu. Zatem globalny popyt sie nie zmniejszyl, a wrecz zwiekszyl bo jak siedza na zdalnej to zra 3x wiecej. Po prostu ci spekulanci z gieldy najwyrazniej sa za leniwi lub za glupi by dostosowac swoje dzialania do zmian po stronie popytowej i zmian w zachowaniach nabywcow.
        • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:21
          Bzdura. W domu inaczej się przygotowuje posiłki, i często oszczędniej.
          • princesswhitewolf Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:37
            >W domu inaczej się przygotowuje posiłki, i często oszczędnie

tak szczegolnie ci jadajacy w restauracjach nagle zaczeli nalesniki dzien w dzien smazyc i oszczedzac hle hle....
            • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:51
              Mąż pracuje w IT i od początku pandemii siedzi praktycznie cały czas na home office. Wcześniej codziennie wychodził z kolegami na lunch do którejś z knajpek obok biurowca, teraz je w domu to, co ja gotuję, a gotuję na dwa dni. Jak wypada jego kolej pojechania do firmy, bierze jedzenie z domu, bo knajpy pozamykane, a nawet gdyby były otwarte, to i tak nie ma z kim wyjść.

Myślę, że mnóstwo ludzi pracujących z domu gotuje teraz w domu, zwłaszcza jak mają do wykarmienia jeszcze dzieciaki na zdalnym.
              • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:04
                Żeby coś ugotować trzeba mieć jakieś produkty, nie zje ziemniaków czy gołąbków w restauracji, ale zje je w domu. I to odbije się ma dochodach restauratora, ale zdecydowanie mniej na producencie żywności.
                • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:12
                  W domu gotuję dokładnie tyle, ile zjadamy, rzadko wyrzucam jedzenie. W restauracjach często widzę, jak kelnerzy wynoszą talerze z resztkami surówki czy niedojedzonymi ziemniakami.
                  • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:19
                    To tylko pokazuje jak dużo jedzenia się marnuje i to nie tylko w restauracjach, bo ja chcąc zrobić trochę surówki muszę kupić główkę kapusty, której oczywiście nie zjemy.
                    • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:22
                      Owszem, ale prowadząc restaurację nie jesteś w stanie gotować na styk.
                    • little_fish Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:33
                      I co, wyrzucasz resztę? Nie dasz rady zagospodarować?
                      • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:45
                        Nie dam rady, bo z kapusty robię tylko surówkę, którą zjadam ja (lubię) i mąż (średnio lubi więc już drugiego dnia nie ma entuzjazmu).
                        Próbowałam zostawiać w warzywniaku, żeby pani komuś oddała, ale nie chciała.
                        • biala_ladecka Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 21:25
                          Moja pani w warzywniaku sprzedaje glowki na polowki. Ja chetnie polowe biore bo tyle akurat mi potrzeba na nasze gospodarstwo. Moze sprobuj przekonac swoja pania?
        • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:24
          A wesela, studniówki, przyjęcia, eventy itd?

Poza tym Ja do restauracji na naleśniki z dżemem nie pójdę, tylko pójdę na wystawną kolację, żeby coś uczcić, najczęściej. Natomiast w domu te naleśniki są spoko daniem, najemcy się, i w dodatku wszyscy lubią.
          • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:25
            Najemy się. Tymi naleśnikami. wink
        • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:30
          Sprzedaż klientom indywidualnym wymaga zupelnie innej dystrybucji i większej liczby pracowników. Na giełdzie jeden facet sprzedawał tonę ziemniaków w godzinę. Policz sobie teraz ile potrzeba czasu, ludzi i pieniędzy, by sprzedać to samo stojąc na osiedlu, dowożąc do domów, czy handlując na osiedlowym bazarze.
          Aha i facet za kilogram ziemniaków dostawał 33 grosze, tak a propos "spekulantów z giełdy".
          • woman_in_love Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 07:24
            Sprzedaż klientom indywidualnym wymaga zupelnie innej dystrybucji i większej liczby pracowników.

No właśnie o tym piszę: popyt się nie zmniejszył, jedynie producent nie chce / nie potrafi dostosować się do zmian. Ta większa liczba pracowników może natomiast być z tłumu sprzątaczek hotelowych, które się przebranżowi. Głosuję na Konfę, to wiem co piszę.
            • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 09:04
              To " w tym przypadku przystosowanie się do zmian" polegałoby na rozszerzeniu działalności o handel detaliczny - fantastyczna rada dla producenta rolnego big_grin
              • woman_in_love Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:36
                Niewidzialna ręka rynku na to pozwala i tak mówi, żeby tak zrobić: dostosować się do zmienionej struktury popytu.
                A jak nie chcesz i strzelasz focha, to giniesz. Źle zarządzane firmy, także spożywcze, muszą upaść. W to miejsce wejdą lepsze.
                • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:03
                  Produkcja rolna to wielomiesięczny proces, nie da się tutaj elastycznie dostosować do popytu big_grin w szczególności, że ów popyt został sztucznie i znienacka ograniczony.

Uprawa rolna nijak się ma do handlu detalicznego, inne warunki i założenia, podobnie jak produkcja zwierzęca nie ma się do wyrobu kiełbasy.

Można tak powiedzieć rolnikowi, który np. uparcie uprawia rzodkiew gdy tymczasem popyt na rzodkwi regularnie spada ale nie on uparcie uprawia a potem nie ma jak sprzedać, wszyscy mówią - uprawiaj dajmy na to - kapustę- kapusta to hit na rynku wszyscy kupują kapustę, a on dalej tę rzodkiew i narzeka, że nie ma komu sprzedać. Możemy wtedy powiedzieć o złym zarządzaniu. Ale w przypadku pandemii zwyczajnie odcięto część branż od pracy i dochodu i potem słodkim głosikiem radzi się - przebranżowienie, elastyczność.... acha tylko na co w obliczu zamkniętej gospodarki? Jakie prognozy można tu poczynić? Czy rolnik z dnia na dzień ma szansę stać się informatykiem, inżynierem a może przetwórcą?

• woman_in_love [...] 18.01.21, 11:32
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:20
                      Dla mnie to człowiek....
                      • woman_in_love [...] 18.01.21, 12:27
                    • grey_delphinum Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:32
                      Wygaszam Cię.
                      • woman_in_love [...] 18.01.21, 13:32
        • heca7 Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:37
          Goście hoteli może i jedzą w domach. Ale takie panie sprzątające co mają zrobić? Może stanąć u naszych drzwi oznajmiając , że skoro my do nich nie przyjechaliśmy to one posprzątają nam mieszkanie? Przecież tak łatwo w Polsce w dobie pandemii się przebranżowić. Z dnia na dzień. Po czym po trzech tygodniach rząd oświadczy radośnie, że jednak od jutra można wykonywać poprzedni zawód tongue_out A po kolejnych dwóch miesiącach oznajmi, że jednak nie big_grin
          • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:57
            A ekipa recepcjonistów w hotelu, pracujące na 3 zmiany, 2 osoby były na nocki, i 4-5 osób w dzień. To jakieś kilkanaście osób.
      • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:20
        To prawda! Jak ktoś ma handel hurtowy, to jest do takiego handlu przygotowany.I pewnych rzeczy nie przeskoczy.

Ale
        tak zupełnie z drugiej strony, wiem że pogoda nie sprzyja bo mróz itd ale wczoraj mąż pojechał na rynek, sprzedających na całym wielkim placu było 15. A kupujących masa. Mąż stał do każdego sprzedającego w kilkuosobowej kolejce.
        ( Pojechał po ziarno dla drobiu, ale wiadomo że do domu też zrobił jakieś zakupy ,ale ile to trwało....).
        • aurinko Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 00:12
          W moim mieście 3x w tyg spory targ, dziś ani jednego sprzedawcy z ziemniakami. Zawsze w niedzielę kupowalismy tam jabłka i ziemniaki, dziś trzeba było kupić w żabce.
          • te_de_ka Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 08:42
            Ale czy to, że na targu nie było sprzedawców ziemniaków nie wynika z faktu, że w tych dniach, gdy temperatury są mocno ujemne, sprzedający ziemniaki, jabłka itp. po prostu nie handlują na targu? Na moim targu w czasach przedkowidowych zawsze tak było, że w mrozy mało kto przyjeżdżał na plac i sprzedawał z auta. Sprzedający po prostu nie będą stać na mrozie wiele godzin i nie zabezpieczą towaru przez zamrożeniem.
            • tilijka123 Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 11:13
              U mnie co roku w ferie zimowe na bazarku jest znacznie mniej sprzedających i kupujących. Do tego w ostatnią sobotę było masakrycznie zimno. Podejrzewam, ze w najbliższą sobotę sytuacja wróci już do normy i wszystkie stoiska będą otwarte.
        • madami Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 11:19
          solejrolia napisała:

> To prawda! Jak ktoś ma handel hurtowy, to jest do takiego handlu przygotowany.I
          > pewnych rzeczy nie przeskoczy.

Ja bym powiedziała, że owszem przeskoczy ale... no nie jest w stanie zrobić tego z miesiąca na miesiąc. Produkcja bardzo często łączy się z wielomiesięcznym planowaniem i przygotowaniem, tego nie robi się z dnia na dzień i jak sprzedawca bluzek widzi, że bluzki zielone słabo się sprzedają więc zaczyna zamawiać u dostawcy niebieskie tak producent nie jest w stanie z dnia na dzień przestawić produkcję z zielonych na niebieskie. Ogólnie produkcja w niektórych branżach łączy się ze sporym ryzykiem ( popatrzcie na odzieżówkę np.). Wracają do produkcji rolnej - tu mamy cykle roczny albo półroczny ( zakup nasion, przygotowanie podłoża, planowanie prac - ponownie, to nie dzieje się z dnia na dzień tylko raczej z miesiąca na miesiąc lub z półrocza na półrocze).
      • milupaa Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:21
        Przecież nie można sobie ot tak stanąć na ulicy i pietruszke sprzedawać, na to trzeba mieć pozwolenie.
        • canaille Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:25
          No, to może czas stanąć i mieć w dupie pozwolenia? Albo objeżdżać ulice, gotowe worki po 3 kg, sprzedawać z wozu i jechać dalej?
          • canaille Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:29
            To chyba w książce Caparrosa "Głód" było zdanie, że ulice zawsze należały do biedaków. Stoisz na rogu i handlujesz czym masz. Jeśli ludzie wyjdą masowo, to wszystkimi pozwoleniami władze się będą mogły podetrzeć.
            Widać jeszcze ludzie dają radę...
            • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:36
              Facet miał dokładnie 1200kg ziemniaków, które sprzedawał w godzinę (tak twierdzi). Jak popakuje to w worki po 3kg, to będzie musiał sprzedać je w sumie 400 klientom. W ciągu powiedzmy 8 godzin, to ok. jeden klient na minutę. Moim zdaniem nierealne.
              • canaille Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:42
                Oczywiście, że nierealne. Ale co - codziennie, 365 dni roku sprzedawał dziennie 1200 kg ziemniaków? Pytanie: jak dostosuje się do nowych realiów? Może przeczekać? Ziemniaki wyrzucić? Oddać? Sprzedać na paszę? Sprzedać choć część?
                Skoro ktoś to kupował to ktoś jadł. A może nie jadł? Może połowę wyrzucano? Jeśli nie zje w hotelu/restauracji - to czy zje w domu i ile?
                • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:30
                  Ziemniaki na paszę??? Czyś ty kiedykolwiek na wsi była?
                  • tanebo001 Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:46
                    www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/ziemniaki-w-zywieniu-swin,57229.html
                    • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:33
                      Ja wiem ze ty w teorii jestes mocny..ale nie ośmieszaj. się. Jak rolnik sprzeda ziemniaki na żywienie zwierząt ( bo nie na paszę....pasza to co innego) to dostaje inną cene niz za ziemniaki spożywcze. Do zwierzat trafiaja ziemniaki ktore nie nadaja sie do sklepów. Poszukaj sobie jaka to jest cena...
                  • mia_mia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:53
                    Na żywieniu zwierząt się nie znam, ale z dzieciństwa pamiętam, że świnie dostawały parowane ziemniaki, które podkradaliśmy z tego pojemnika gdzie się robiły. Może teraz jest inaczej, ale kiedyś jadły.
                  • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 02:29
                    Czy ja na wsi byłam? Pamiętam jak przez mgłę zapach i migawki z dzieciństwa, gdy ktoś mnie na chwilę zaprosił. Wieś to ja znam z ematki: daję sąsiadowi skrzynkę jabłek dostaję koszyk malin. Albo z filmów.

Ale ogłoszenia ziemniaków paszowych wiszą nawet na olx.
                    • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:31
                      I chcesz ziemniaki spożywcze na pasze sprzedawać?? Wiesz jaka to jest cena?
              • canaille Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:47
                Wiesz, kupuję od rolników. Wstają koło północy, jadą kilka godzin na rynek, od 5tej pakują zamówienia, potem stoją i sprzedają detalicznie kolejne ileś godzin... Ja rozumiem, że łatwiej opchnąć tonę w godzinę. Pewnie moi rolnicy też by się nie obrazili na taką opcję.
                • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:57
                  Nie mam pojęcia, ile ziemniaków sprzedaje w sumie jeden hurtownik. Nie wydaje mi się, żeby była to tylko jedna tona, skoro schodzi mu w ciągu godziny, pewnie ma tego więcej. Jeden rolnik na pewno ma mniej towaru, niż hurtownik.
                • eliszka25 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 09:39
                  Jeśli ktoś sprzedaje ziemniaki hurtowo, to je też hurtowo sadzi i jest nastawiony na produkcję ziemniaków czy jakichkolwiek owoców lub warzyw. Do sprzedania ma nie tonę czy dwie, tylko zbiory z kilku/kilkunastu a nawet kilkudziesięciu hektarów upraw. Takie zbiory, to jest wiele ton tych przykładowych ziemniaków. Sprzedanie jednej go nie za bardzo urządza. Oczywiście, można się przebranżowić, tylko ktoś, kto jest nastawiony na taką produkcję już w nią zainwestował i żeby sie przebranżowić musiałby zainwestować znowu, a do tego potrzebne są pieniądze, czyli dochody. Jak nie ma ich od miesięcy, to nie bardzo ma za co sie przebranżowić. To naprawdę nie jest tak, że każdą ilość towaru da się sprzedać w handlu detalicznym. Nie, nie da się. Tak samo, jak nie da się z dnia na dzień pstryknąć palcami i z hurtownika stać sie detalistą.
                  • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 09:58
                    Jeszcze tylko dodam, że 1,2 tony ziemniaków, to 80 worków po 15kg. Cały dostawczak. W warzywniaku pod domem babka ma ziemniaków dwie skrzynki plus trochę na zapleczu, ale na pewno nie jest to 80 worków. Podejrzewam, że zamawia 100-200kg i nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek zabrakło u niej ziemniaków na sprzedaż, a kolejki w sklepie są.
                    Klient detaliczny niekoniecznie będzie zainteresowany kupnem worka ziemniaków naraz, nawet gdyby je popakować po 3-5kg. A jeśli kupi, to starczy mu to na dobry tydzień, więc przez ten tydzień nie wróci. Jeden hurtownik musiałby mieć tygodniowo tysiące klientów, żeby sprzedać to, czym wcześniej handlował na giełdzie. Skąd tylu wziąć na osiedlu mieszkalnym czy osiedlowym bazarku, gdzie w okolicy jest mnóstwo warzywniaków i supermarketów, więc i konkurencja duża?
                    • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:32
                      Dokłądnie kto dzisiaj kupuje ziemniaki na worki??
              • mia_mia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:47
                W tym roku dużo czasu spędziłam w miejscowości pod Warszawą, często na lokalnej grupie były ogłoszenia ludzi sprzedających ziemniaki po 25 kg, cebulę po 10.
        • mia_mia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:33
          Kiedy jest sezon na truskawki i inne owoce takie punkty są kilkaset metrów, więc albo nie trzeba pozwoleń albo łatwo je dostać.
          • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:40
            Albo truskawki kosztują 13- 16zł za kilogram a czereśnie 18-22zł, natomiast cebula 1-1.50 zł za kilogram.
            Więc nawet jak handlarz truskawkami innymi owocami dostanie mandat to i tak mu się opłaci zapłacić i handlować dalej.
          • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:45
            facet miał do sprzedania 400 kg kapusty....i nic wiecej, Bo produkuje kapuste. Gdzies ty widziała stragan z samą kapustą??
            • canaille Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:47
              Niepotrzebnie stał. Samochód, megafon, przejechałby parę ulic i może by poszło?
            • mia_mia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:50
              To wtedy idzie się do prowadzących warzywniaki i proponuje współpracę. Oni i tak zaopatrują się na giełdzie, więc jeśli producent zaproponuje lepszą ceną powinno się udać.
              • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:58
                To wtedy problem będą mieli dotychczasowi dostawcy do warzywniaków.
              • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:00
                O proszę i mamy tu prawdziwe rekiny agrobiznesu !
                Każdy szanujący się rolnik powinien wziąć wasze rady do serca , megafon w rękę i od warzywniaka do warzywniaka.
                Ja,piedol e.

A co radzicie ekipie recepcjonistek z hotelu, dziewczyny są bez pracy od kilku miesięcy. A paniom sprzątającym. Kelnerom. Firmie pralniczej. ...też poproszę o rady bo pewnie znacie lepiej realia niż oni
                • simply_z Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:04
                  nie wiem ale mia. mia i canaille wydają się być ekspertkami.
                  • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:11
                    Najwyraźniej!
                • mia_mia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:12
                  Na tle problemów innych branż i zawodów jednak producenci żywności nie są w najgorszej sytuacji i mają różne możliwości, tylko tyle.
                  Większy problem mieli, zwłaszcza przy pierwszym zamknięciu szkół ci, którzy zostali z setkami jogurtów, mięsem czy innymi psującymi się produktami, które dostarczali do szkół czy hoteli.
                  • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:29
                    Jakie?? Jakie mozliwosci ma rolnik sprzedajacy kapuste. Napisz to ja zadzownie do wujka...
                    • mia_mia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:45
                      A co wujek wcześniej robił z kapustą? 400 kg odstawiał do 4 hoteli? Jeśli mu sprzedaż detaliczna nie idzie, pewnie pozostają giełdy lub współpraca z warzywniakami.
                      • simply_z Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:50
                        a może spytaj hanusiny, załaduj się z jej wujkiem rano, tak mniej więcej o 5 rano i zacznijcie rozwozicie warzywak po osiedlu. tylko weźmegafon i naucz się odpowiednio głośno krzyczeć: kapuuuuustęęę sprzeeDAAAAAM
                        w czerwcu przerzucicie się na truskawki
                        • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 02:34
                          W tym szaleństwie jest metoda... Przyzwyczaiłaś się do bezpiecznego świata. Każdy towar ma jakieś kanały dystrybucji, raz lepsze, raz gorsze. Posiadanie towaru nie jest tak złe, jak nieposiadanie niczego (np. taka recepcjonistka).
                          • eliszka25 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:19
                            Posiadanie towaru oznacza też konieczność jego przechowania. Jak ktoś pakuje na raz 400 kg kapusty czy tone ziemniaków na samochód, to najczęściej do sprzedania ma tego dużo więcej. Zanim uda mu się to sprzedać, musi mieć gdzie to w odpowiednich warunkach przechować, czyli odpowiedniej wielkości magazyny, w których trzeba non stop utrzymywać stałą temperaturę i wilgotność. W związku z tym posiadanie dużej ilości towaru, którego nie można sprzedać oznacza w tym przypadku brak dochodów + koszty związane z jego przechowaniem. Faktycznie, sam miód.
                            • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:57
                              Trudno uwierzyć, że producent kapusty czy ziemniaków całą sprzedaż miał do szkół i restauracji (zresztą trudno to byłoby nazwać hurtem).
                              Jako społeczeństwo zapewne ograniczyliśmy spożycie ostryg, ślimaków, najdroższych ryb czy mięs, które zwykle trafiają do restauracji, ale nie kapusty, ziemniaków, cebuli czy innych tanich warzyw i owoców.
                              • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:09
                                W wielu restauracjach, jadłodajniach i stołówkach często przecież obowiązkowym elementem obiadu jest "bukiet surówek" składający się w większości z kapusty. Ziemniaki, frytki, placki ziemniaczane, kopytka, itp. też są dosyć powszechne. Łatwo sobie wyobrazić, jakie ilości ziemniaków, kapusty i cebuli są potrzebne w lokalach gastronomicznych.
                                • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:13
                                  W domu ludzie jedzą podobnie, gorzej mają producenci czy dystrybutorzy tego co jada się głównie w restauracjach.
                                  • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:20
                                    Nieprawda, nie jedzą podobnie. Nie znam nikogo, kto codziennie do każdego obiadu jadłby surówkę z kapusty albo robił cały bukiet, czyli na jednym talerzu surowka z kapusty, obok marchewka i buraczki. Ziemniaków, kaszy czy ryżu gotuje się tyle, ile zjedzą domownicy, których gotujący dobrze zna i wie, jakie mają potrzeby żywieniowe. Restaurator nie jest w stanie przewidzieć, ilu danego dnia przyjdzie klientów i ugotować dokładnie tyle ziemniaków, ile zjedzą. Nawet gdyby gotował na bieżąco nie jest w stanie tego oszacować, bo wielkość porcji jest stała. Trudno, żeby kelner chodził i pytał klientów ile sztuk ziemniaków mają ochotę zjeść.

• mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:27
                                      Ja nie znam nikogo kto codziennie zamawiałby bukiet surówek w restauracjiwink
                                      • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:32
                                        Przecież ci napisałam, że w wielu miejscach jest to "zestaw obowiązkowy". Na moim osiedlu nawet w tajskiej knajpie dostajesz bukiet surówek. Wiadomo, że w lepszych restauracjach ci czegoś takiego nie podadzą, ale w takich zwykłych typu "domowe obiady" jak najbardziej.
                                        • sumire Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:35
                                          I we wszystkich korpostołówkach. Które są w większości zamknięte, nawet na wynos nie działają, bo po co miałyby jeśli w całym kompleksie biurowym przebywa 5 osób.
                                          • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:41
                                            I w stołówkach szkolnych...miamia zwyczajnie zyje w jakiejś bańce.
                                            • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:52
                                              I jeszcze menu weselne lub na przyjęcia okolicznościowe, które w dzisiejszych czasach zdechły. Trudno znaleźć takie bez surówki z kapusty, klusek śląskich i opiekanych ziemniaków.
                                              Albo knajpy w miejscowościach turystycznych, które też zdechły. W zdecydowanej większości obiad to mięso/ ryba + frytki + surówka, ew. placek po węgiersku lub pierogi ruskie.

A tu mamy zdziwienie, że w gastronomii kapusta i ziemniaki schodzą w hurtowych ilościach. big_grin
                                        • simply_z Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:27
                                          chinskie to samo
                                        • araceli Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 21:27
                                          laura.palmer napisała:
                                          > Przecież ci napisałam, że w wielu miejscach jest to "zestaw obowiązkowy". Na mo
                                          > im osiedlu nawet w tajskiej knajpie dostajesz bukiet surówek.

Bukiet surówek "kapusta, buraczek, marchewka" w tajskiej knajpie - you made my day big_grin big_grin big_grin
                                          • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 21:33
                                            U nich akurat jest bez buraczka, ale i tak pasuje jak pięść do nosa. big_grin
                                            • cruella_demon Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 21:49
                                              Mój ulubiony Chińczyk robi tylko jedną surówkę, z kapusty właśnie big_grin
                                              Naszej polskiej białej, ale jakoś po ichniemu przyprawionej. Dobra jest.
                                  • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:40
                                    Al;e w domach kupujesz w znaczniej czesc w supermarkecie albo marketach typu Lidl. I nie pisz mi prosze zeby wujek do Lidla sprzedawał kapuste...poczytaj najpierw jak sie dostarcza warzywa i owoce do marketów. Ja nie wiem gdzie ty zyjesz, piszesz jakbyś zyła na zamku i nie wiedziała skad sie jedzenie bierze.
                                • asia_i_p Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 17:58
                                  Przypomniał mi się nasz Erasmus. Ustalamy menu, cypryjska nauczycielka mówi, że uczeń ma uczulenie na kurczaka i kapustę, ale zgłasza dopiero teraz, bo to nie problem, ile razy będzie ta kapusta, najwyżej wtedy nie zje smile
                              • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:39
                                Czytaj ze zrozumieniem!! On to sprzedaje na rynku typu giełka warzywno owocowa. Tam kupują szkoły, hurtownie i restauracje oraz drobni handlarze (tacy co na tynku stoją bo rzadko to jest producent na rynku).
                              • eliszka25 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 14:05
                                mia_mia napisał(a):

> Trudno uwierzyć, że producent kapusty czy ziemniaków całą sprzedaż miał do szkó
                                > ł i restauracji (zresztą trudno to byłoby nazwać hurtem).

Ty masz jakiekolwiek pojęcie o handlu w ogóle? Wiesz, co to jest i jak działa giełda towarowa? Z tego co piszesz, wnioskuję, że nie masz na ten temat zielonego pojęcia. Na takiej giełdzie nie sprzedaje się ziemniaków po kilogramie. Producent przywozi tonę, dwie, trzy czy więcej swojego produktu i sprzedaje to właścicielom restauracji, hoteli, stołówek czy innym odbiorcom kupującym po kilkaset kg za jednym zamachem. W związku z tym rynkiem zbytu dla producenta warzyw jak najbardziej może być hotel czy stołówka, tylko razy X. Aktualnie ci właściciele na giełdę nie przyjeżdżają, bo ich interesy są zamknięte, więc producent stracił rynek zbytu.

Owszem, ludzie w domach nadal jedzą, ale na zakupy chodzą na ryneczek czy do pobliskiej biedronki, nie na giełdę towarową, bo zwykły mieszkaniec bloku nie ma możliwości przechowania 100 kg ziemniaków, 20 kg kapusty i 15 kg cebuli. Natomiast producent, który do tej pory sprzedawał na giełdzie nie może tak po prostu podjechać pod lidla i opchnąć im swój towar, bo lidl od niego nic nie kupi. Oni mają swoich dostawców, z którymi najczęściej są związani umowami. Natomiast sprzedaż ziemniaków po kilogramie okolicznym mieszkańcom nie rozwiązuje problemu, bo w ten sposób nigdy nie da się sprzedać takiej ilości. Poza tym problemem nie jest tylko to, że nie ma co zrobić z towarem. Niesprzedany towar nie tylko nie daje dochodu, ale również generuje koszty, bo trzeba go odpowiednio przechować (choćby koszty prądu). Poza tym pieniądze uzyskane ze sprzedaży towaru, to nie jest czysty zysk. W naszym klimacie ziemniaki zbiera się raz w roku, więc z pieniędzy uzyskanych z ich sprzedaży jesienią i zimą trzeba pokryć koszty poniesione na ich wyhodowanie przez całe lato oraz przygotować się do nowych nasadzeń na wiosnę. No i jeszcze utrzymać rodzinę przez cały rok.
                                • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 15:44
                                  eliszka25 napisała:

> Ty masz jakiekolwiek pojęcie o handlu w ogóle? Wiesz, co to jest i jak działa g
                                  > iełda towarowa? Z tego co piszesz, wnioskuję, że nie masz na ten temat zieloneg
                                  > o pojęcia. Na takiej giełdzie nie sprzedaje się ziemniaków po kilogramie. Produ
                                  > cent przywozi tonę, dwie, trzy czy więcej swojego produktu i sprzedaje to właśc
                                  > icielom restauracji, hoteli, stołówek czy innym odbiorcom kupującym po kilkaset
                                  > kg za jednym zamachem. W związku z tym rynkiem zbytu dla producenta warzyw jak
                                  > najbardziej może być hotel czy stołówka, tylko razy X. Aktualnie ci właściciel
                                  > e na giełdę nie przyjeżdżają, bo ich interesy są zamknięte, więc producent stra
                                  > cił rynek zbytu.
                                  >
                                  > Owszem, ludzie w domach nadal jedzą, ale na zakupy chodzą na ryneczek czy do po
                                  > bliskiej biedronki, nie na giełdę towarową

Ale ponieważ jedzą w domu te ziemniaki, które jedli w restauracjach, to na tych ryneczkach czy w biedronkach ziemniaków powinno zabraknąć. Popyt przecież się nie zmienił. Skąd więc te ryneczki i biedronki biorą te dodatkowe ziemniaki? Czyż nie od producentów ziemniaków?

S.
                                  • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:01
                                    Tylko mi nie mówcie, że producent sprzedawał 1200 kg za jednym zamachem hotelowi czy knajpie na bukiety surówek, hotel czy knajpa wszystko/większość przetwarzały, ludzie za to płacili, a potem spora część lądowała w śmieciach. Bo obróbka, bo gość nie dojadł.

Nie, nie znam się na produkcji, giełdach itp. Mieszkam w centrum dużego miasta i dostęp do świeżych warzyw i owoców, że o dobrej cenie nie wspomnę, zawsze był dla mnie problemem. A potem słucham w Tok FM, że gospodarstwa wyrzucają. A co mają zrobić, jak w sklepie już leży zepsute i się człowiek nie raz zagapi? Jeden mój warzywniak przeniósł się na online, malutki ryneczek czeka na otwarcie, bo papiery leżą w urzędzie do podpisu, na szczęście knajpa obok zaczęła sprzedawać warzywa i owoce w cenach porównywalnych z moim marketem więc wchodzę w to.

Każdy ma jakąś opowieść.
                                    • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:24
                                      MOj tesc 200-300 kg kapusty sporzedawał w 2-3 godziny na rynku na zjazdowej.Jechał tam wieczorem czy w nocy sprzedawał. Wracał i szedł do pracy w gospodarstwie. Wszystkim radzącym aby ten rolnik otworzył stragan przypominam, ze on ma prace tez w gospodarstwie...
                          • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:37
                            Tylko ze na ten towar poszło sporo kasy. Kapuste sie sieje (płacisz ludziom za sianie, za nasiona), potem sie sadzi sadzonki (wczesniej sie ja podlewa), jak jest susza podlewasz ( na pole nie idzie konewka wody...), potem sa zbiory (znowu płącisz ludziom), przechowujesz w chłodni (nie wiem jak wujek ale teść miesiecznie płąci po 5-6 tysiecy za pra za chłodnie), trzeba spakować i jeszcze dowieźć....to są koszty. Cóż z tego ze on tą kapuste ma??? Wydał na nią i jej nie sprzedał. No powód do radości...
                            • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:04
                              Nikt nie mówi o powodzie do radości. Trzeba kombinować i liczyć co się opłaca. Tyle.
                              • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:25
                                NO to wyjasnij co mozna wykombinować z 300 kg kapusty? Bo ty jak cie czytam masz zadne pojecie o pracy w gospodarstwie...
                                • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:36
                                  600 kg bigosu w słoikach?
                                • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:45
                                  hanusinamama napisała:

> NO to wyjasnij co mozna wykombinować z 300 kg kapusty? Bo ty jak cie czytam mas
                                  > z zadne pojecie o pracy w gospodarstwie...

Komu odpowiadasz? Cytuj, bo nie wiadomo do kogo piszesz.

S.
                      • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:35
                        Sprzedawał hurotowo na rynku. Sa takie rynki dla hurtowników. Przyjezdzali tam handlujący warzywami, hurtownie warzywno owocowe (ktore teraz tez ledwo co sprzedają), restauracje. Pacz mi na usta: on na giełdzie sprzedaje..i nic nie sprzedał.
                        • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:19
                          Ty do mnie? Pacz mi na usta: skoro pojechał na giełdę, gdzie nie ma popytu, bo rynek jest zamrożony to co się dziwisz, że nie sprzedał?

Zbyt zdechł. Pytanie: czy opłaca mu się szukać nowego rynku zbytu. Chociaż na część towaru.
                          • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:24
                            canaille napisał(a):

> Ty do mnie? Pacz mi na usta: skoro pojechał na giełdę, gdzie nie ma popytu, bo
                            > rynek jest zamrożony to co się dziwisz, że nie sprzedał?
                            >
                            > Zbyt zdechł. Pytanie: czy opłaca mu się szukać nowego rynku zbytu. Chociaż na c
                            > zęść towaru.

Ależ popyt jest cały czas ten sam, bo ludzie nadal jedzą ziemniaki. Tylko gdzie indziej je jedzą - w domu zamiast w restauracji. Cały czas potrzeba tyle samo ziemniaków. Kupują ich ludzie więcej w sklepach i na bazarkach a sprzedawcy muszą ich więcej kupować u hurtowników. To są naczynia połączone.

S.
                            • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:28
                              Weź, nic mi nie mów. Idę kupić jajka onlajn...
                            • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:28
                              Snajpier i wnou chybiłeś. Na rynkach mało teraz stoi sprzedawców, ludzie tez ziemniaków mało tam kupuja. Jest mróz, ziemniak przemrożony jest wodnity i słodki. Poczytaj sobie gdzie przecietnie kupuje Polak warzywa. Sklepy typu Lidl biedra... rolnik nie moze od tak isc i powiedziec "kupcie ode mnie do sieci handlowej". Poczytaj jak sie wchodzi do sieci ze swoim produktem...
                          • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:32
                            Ty piszesz jakbys z ksieżyca spadła...
                            • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:38
                              To do mnie, hanusina? No, to wywieźcie te kapustę do nas na księżyc. A nie, bo jak nie wezmę 200 kg to się nikomu nie opłaca...
                              Ludzie siedzą teraz w domach. Zrób z tą oczywistą wiedzą co chcesz.
                        • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:47
                          hanusinamama napisała:

> Sprzedawał hurotowo na rynku. Sa takie rynki dla hurtowników. Przyjezdzali tam
                          > handlujący warzywami, hurtownie warzywno owocowe (ktore teraz tez ledwo co sprz
                          > edają), restauracje. Pacz mi na usta: on na giełdzie sprzedaje..i nic nie sprze
                          > dał.

Przedtem sprzedawał a teraz nie sprzedał? To widocznie ludzie przestali jeść kapustę, ziemniaki, czy co on tam przywiózł. A może sklepy zaczęły z Rosji tę kapustę i ziemniaki importować?

S.
                          • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:38
                            Snajper taki specjalista od wszystkiego jestes...idz do Lidla zobacz jaka tam jest kapusta. U mnie z Włoch smile A wieszkosc rodaków tam teraz robi zakupy warzywno owocowe...
                            • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:47
                              hanusinamama napisała:

> Snajper taki specjalista od wszystkiego jestes...idz do Lidla zobacz jaka tam j
                              > est kapusta. U mnie z Włoch smile A wieszkosc rodaków tam teraz robi zakupy warzyw
                              > no owocowe...

W Lidlu to ja kupuję kiwi, ale tylko te z Nowej Zelandii. Są złote w środku, a nie zielone. smile Kapustę i ziemniaki - tylko na bazarku.

S.
                            • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 21:19
                              A gdzie ma robić te zakupy? Ma do Twojego teścia pod płot się udać?
                  • georgia.guidestones Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:24
                    Hurtownia spozywcza moze zalozyc sklep online i sprzedawac detalicznie, znam takie przypadki. Pojedynczy rolnik juz niekoniecznie.
                    • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:31
                      georgia.guidestones napisała:

> Hurtownia spozywcza moze zalozyc sklep online i sprzedawac detalicznie, znam ta
                      > kie przypadki. Pojedynczy rolnik juz niekoniecznie.

Pojedynczy rolnik sprzedawał hotelom? Ładował ziemniaki na przyczepę i traktorem ciągnął ją pod hotel?

S.
                    • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:42
                      Czyli producent ma szansę sprzedać hurtowni działającej online albo klasycznie do punktu skupu.
                      • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:30
                        Ale wiekszosc z tych hurowni nie działa albo działa na pół gwizdka. Znajomy hurtownik działa na zasadach zamawiasz online on dowozi...ale to są zakupy detaliczne. Taka stołówka szkolna zamawiała 2 razy w tygodniu dostawczaka warzyw i owoców. Ja od niego zamawiam: raz na tydzien 2 kartony warzyw i owoców. On teraz sprzedaje 20-30% tego co zwykle. Gdzie ty kupujesz warzywa? Bo załoze sie ze markecie...zobacz ile tam jest polskich warzyw. Lidl ma teraz niemieckie i włoskie pory np
                        • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:43
                          Hanusina, przeczysz sama sobie. Jak mówię, żeby ludziom rozwozić to spadłam z księżyca, a sama lamentujesz, że w Lidlu francuskie włoskie i hiszpańskie. Co mamy jeść w miastach - wyłącznie sushi, dahl , ramen i pizzę, popijanymi kawą, wszystko na wynos?
                        • bistian Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:07
                          hanusinamama napisała:

> Ale wiekszosc z tych hurowni nie działa albo działa na pół gwizdka. Znajomy hur
                          > townik działa na zasadach zamawiasz online on dowozi...ale to są zakupy detalic
                          > zne. Taka stołówka szkolna zamawiała 2 razy w tygodniu dostawczaka warzyw i owo
                          > ców. Ja od niego zamawiam: raz na tydzien 2 kartony warzyw i owoców. On teraz s
                          > przedaje 20-30% tego co zwykle. Gdzie ty kupujesz warzywa? Bo załoze sie ze mar
                          > kecie...zobacz ile tam jest polskich warzyw. Lidl ma teraz niemieckie i włoskie
                          > pory np

To jest to, co warto mocno przemyśleć. Rolnicy i sadownicy nie mają gdzie sprzedać warzywa i owoce, nawet za grosze, a ludzie tego nie jedzą, bo jest za drogie w sklepach. Jabłko jeszcze kupią, z gruszką już jest gorzej, a już porzeczka jest za droga, chociaż jest bardzo tania w skupie i dobrze się przechowuje. Dzieci jedzą batony, a rolnicy zostawiają wszystko na polu.
                          • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:23
                            bistian napisał:

> To jest to, co warto mocno przemyśleć. Rolnicy i sadownicy nie mają gdzie sprze
                            > dać warzywa i owoce, nawet za grosze, a ludzie tego nie jedzą, bo jest za drogi
                            > e w sklepach. Jabłko jeszcze kupią, z gruszką już jest gorzej, a już porzeczka
                            > jest za droga, chociaż jest bardzo tania w skupie i dobrze się przechowuje. Dzi
                            > eci jedzą batony, a rolnicy zostawiają wszystko na polu.

Fakt, dzieci wolą batona od marchewki. Może gdyby rolnicy batony uprawiali, to by mieli lepiej? wink

Pisząc o cenach skupu i cenach detalicznych warto wziąć po uwagę jakie straty powstają między producentem a konsumentem. Ile towaru niszczy się na skupie, ile u hurtownika, ile w sklepie. Ile kosztuje to przechowywanie porzeczki w zamrażarkach. Ile kosztuje podróż tej porzeczki z krzaczka do sklepu, ilu ludzi się tym zajmuje.

S.
                          • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:40
                            Bo moj tesc sprzedaje jabłka za 60 groszy, w skleoie masz za 4-5 zł. Ziemniaki za 30 groszy, sprzedawca sprzedaje za 3 zł. Sorry ale 100 % marża za : tu kupie tam sprzedam ?
                            Poza tym zobacz co jest w sklepach typu Lidla biedronka: kapusta z Włoch ( mamy sezon na kupste), pietruszka z Francji, nmiemieckie pory...to wszystko są warzywa na ktore teraz mamy sezon.
                            • chatgris01 Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 10:05
                              hanusinamama napisała:

> pietruszka z Francji,

Opłaca im się wozić zieloną pietruszkę z Francji? Transport musi być skomplikowany.
                        • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:25
                          Ja kupuję polskie warzywa i owoce w marketach tylko w ostateczności albo te których nie ma w warzywniakach, mięso w mięsnym, a pieczywo w piekarni.
                          • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:44
                            Tak ale zobacz sobie ze jednak statystyczny Polak kupuje w marketach.
                            • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:58
                              Ludzie kupują warzywa i owoce na bazarach częściej niż ci się wydaje
                              „Według badań Ipsos Polacy najchętniej wśród Europejczyków robią zakupy na bazarach. 47 proc. wszystkich owoców i warzyw kupujemy właśnie tam, podczas gdy średnia w całej Unii Europejskiej wynosi 33 proc. 29 proc. z nas deklaruje, że mięso kupuje najczęściej na bazarze - informuje serwis onet.pl”
                • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:23
                  Wszyscy będziemy pracować w Biedronce i Lidlu, ewentualnie na produkcji. Faceci mogą też pomyśleć o karierze duchownego. Wymienione zakłady pracy są bardzo bezpieczne, zarówno przed wirusem jak i przed rządem 😃
                • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 02:30
                  A co radziłaś mi, gdy zostałam sama z dzieckiem i wyrzucano mnie z pracy w okresie urlopu wychowawczego?
                  • simply_z Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:54
                    ale niw bylo wtedy pandemii ani lockdownu, widzisz roznice..?
                    • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:07
                      Nie tylko różnicę. Widzę też podobieństwo. Trzeba się dostosować.
            • kandyzowana3x Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:35
              I te 400kg kapusty do tej pory sprzedawał restauracjom i hotelom wyłącznie ?
              • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:31
                Tak. I hurtowniom ...które teraz albo nie działają albo na pół gwizdka. gdzie przecietny Polak kupuje warzywa i owoce? W marketach. A tam: ziemniaki włoskie, cebula niemiecka itd. Wczoraj w Lipdu patrzyłam pory niemieckie, pieruszka z Francji...a to są warzywa na ktore jest u nas teraz sezon.
                • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:50
                  hanusinamama napisała:

> Tak. I hurtowniom ...które teraz albo nie działają albo na pół gwizdka. gdzie p
                  > rzecietny Polak kupuje warzywa i owoce? W marketach. A tam: ziemniaki włoskie,
                  > cebula niemiecka itd. Wczoraj w Lipdu patrzyłam pory niemieckie, pieruszka z Fr
                  > ancji...a to są warzywa na ktore jest u nas teraz sezon.

Teraz jest u nas sezon na pietruszkę i pory??? Rolnicy je spod śniegu wygrzebują? Ciężka robota...

S.
                  • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:41
                    Snajpier tak warzywa okopowe u nas sie przechowuje do wiosny, jest teraz na nie sezon. Podobnie na kapuste która zbiera sie w listopadzie a sprzedaje do konca wiosny. Nasze polskie. Serio nie pogrązaj sie chłopie bo żal czytać co ty piszesz.
                    • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:50
                      hanusinamama napisała:

> Snajpier tak warzywa okopowe u nas sie przechowuje do wiosny, jest teraz na nie
                      > sezon. Podobnie na kapuste która zbiera sie w listopadzie a sprzedaje do konca
                      > wiosny. Nasze polskie. Serio nie pogrązaj sie chłopie bo żal czytać co ty pisz
                      > esz.

Masz rację, myliłem się. smile Sezonowe owoce i warzywa, styczeń:

https://salaterka.pl/wp-content/uploads/2017/01/warzywa_owoce_sezonowe_styczen-1.jpg

S.
                  • chatgris01 Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 10:09
                    Nie wiem jak w Polsce, ale we Francji w zimie faktycznie wygrzebują pory spod śniegu, przynajmniej te z ogródków przydomowych.
                • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:18
                  Na naszym bazarku są kolejki, a pod wieloma jeśli nie większością Biedronek i Lidlów są stoiska z warzywami lub warzywniaki.
                  Rozmawiałam z panem, któremu otworzyli B. w miejscu gdzie od lat handlował i wspomniałam, że konkurencja mu rośnie, a on na to, że nie może się doczekać aż otworzą i fakt w B. kupuję tylko jak on już zamknie budkę, a przed budką pojawiły się kolejki, których nie było.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 15:32
        No, ale restauracje przecież działają, tylko nie można jeść na miejscu, tylko trzeba brać na wynos.
        • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 15:41
          Koszty utrzymania restauracji to co najmniej trzy razy tyle co mają z dań na wynos, raz że zmniejszony popyt w ogóle, brak zorganizowanych przyjęć typu komunia, wesela etc, a po drugie restauracje zawsze najwięcej zarabiały na sprzedaży napojów. A kto przytomny zamówi do dania na wynos napoje, za które zapłaci dużo więcej niż w sklepie?
        • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 15:54
          mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> No, ale restauracje przecież działają, tylko nie można jeść na miejscu, tylko t
          > rzeba brać na wynos.

Wy tu macie jakiś konkurs na najbardziej oderwaną od rzeczywistości wypowiedź na forum, czy o co chodzi?
          • woman_in_love Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:03
            ja wygrywam!
            • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:51
              woman_in_love napisała:

> ja wygrywam!

Nie, hanusina wygrywa. big_grin

"Wczoraj w Lipdu patrzyłam pory niemieckie, pieruszka z Francji...a to są warzywa na ktore jest u nas teraz sezon."

S.
              • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:43
                Ty jestes zwyczajnie durny. Na warzywa okopowe jest zeson do konca wiosny u nas bo tyle sie je przechowuje. Pietruszke u nas zbiera sie 2 góra 3 tygoidnie....serio uwazasz, ze tylko wtedy jest na nią zeson? Podobnie jest z kapustą i cebulą. Rozumiem ze wieś ześ na obrazkach w ksiązkach 50 lat temu oglądał...ale wstyd nie wiedzieć takich podstaw.
                • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:54
                  hanusinamama napisała:

> Ty jestes zwyczajnie durny. Na warzywa okopowe jest zeson do konca wiosny u nas
                  > bo tyle sie je przechowuje. Pietruszke u nas zbiera sie 2 góra 3 tygoidnie....
                  > serio uwazasz, ze tylko wtedy jest na nią zeson? Podobnie jest z kapustą i cebu
                  > lą. Rozumiem ze wieś ześ na obrazkach w ksiązkach 50 lat temu oglądał...ale wst
                  > yd nie wiedzieć takich podstaw.

Wieś to ja w zasadzie znam tylko od strony agroturystyki. smile

S.
                • chatgris01 Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 10:12
                  Hanusina, ale jak PIETRUSZKA, korzeniowa?! shock
                  Przez 23 lata we Francji korzeniowej pietruszki na oczy nie widziałam, oni tego nie znają, jest tylko zielona, albo pasternak. A Ty twierdzisz, że do Polski sprzedają?
                  • kurt.wallander Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 11:25
                    chatgris01 napisała:

> Hanusina, ale jak PIETRUSZKA, korzeniowa?! shock
                    > Przez 23 lata we Francji korzeniowej pietruszki na oczy nie widziałam, oni tego
                    > nie znają, jest tylko zielona, albo pasternak. A Ty twierdzisz, że do Polski s
                    > przedają?
                    >

A widzisz, u was nie ma, bo wszystko idzie do Polski. Jak mięso z Polski do ZSRR, za komuny.
                    • chatgris01 Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 11:28
                      big_grin

No właśnie też mi przemknęło takie skojarzenie cool
          • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:51
            No nie? Aż trudno byłoby wybrać pierwszą nagrodę 😃
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 20:23
            Po prostu piszecie w takim tonie, jakby restauracje były zamknięte na głucho i wszyscy dostawcy wstrzymali wszystkie dostawy, kiedy tak nie jest.
            • sumire Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 23:19
              No jednak w większości tak jest.
              Tylko część knajp działa i dowóz/wynos jest umiarkowanie opłacalny, zwłaszcza dla tych, którzy nie dowożą sami. Bardzo wiele miejsc dotychczas serwujących jedzenie nie ma nawet po co się otwierać. Powtarzam, mówimy nie tylko o ą ę restauracjach, ale przede wszystkim o stołówkach, kantynach, miejscach żyjących z wesel, styp i osiemnastek.

Oczywiście dla ematki gotującej lepiej niż wszyscy szefowie kuchni i dziwiącej się, że ktoś nie docenia celebrowania wspólnych obiadów (na tarasie) w pandemii to nadal wydumany problem.
        • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:32
          Ile działa na wynos?? No przeciez nie wszystkie...
          • cruella_demon Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 21:53
            hanusinamama napisała:

> Ile działa na wynos?? No przeciez nie wszystkie...
            >

I sprzedają ułamek tego co wcześniej.
    • odnawialna Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:31
      Ja w branży szkoleniowej przed pandemią zamawiałam średnio 500 - 700 posiłków miesięcznie. Dziś zamawiam 0. Babka z cateringu dzwoniła w listopadzie podpytać, czy coś rusza u mnie bo nie wie, czy trzymać pracownice. Wiadomo, że jak mniej gotuje, to dostaw spożywki też mniej zamawia. A u mnie wszystko stoi i nie ma szans, zeby w pierwszym kwartale ruszyło sad
      • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:41
        Straszne 😟
      • annajustyna Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:54
        Ten wirus to prawdziwa tragedia.
        • bardzo.cicho Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:14
          Plus nieudolny rząd to tragedia do kwadratu
        • alicia033 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 00:12
          Nie, to nie wirus sars cov2 ze swoim nikłym poziomem śmiertelności jest tragedią tylko kompletnie nieodpowiedzialnie rozdmuchana medialna histeria wokół niego oraz rządy w państwach demokratycznych, które nie mają odwagi przeciwstawić się tej histerii, bo teraz zapłaciłyby za to swoimi stołkami.
          • annajustyna Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 09:14
            Nie pisz bzdur o jego niskiej śmiertelności.
            • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 09:58
              A może pochwalisz się jaka konkretnie jest śmiertelność owego wirusa?
              • bardzo.cicho Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:12
                A którz to wie? Ludzie nie są leczeni na choroby przewlekle, to i bardziej podatki na wszelkie odmiany grypy.
              • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:19
                Z ciekawości zerknelam ostatnio na worldometers i porównałam śmiertelność na milion mieszkańców w Europie. Wiecie ze Szwecja jest średniakiem? Wyprzedzają ja takie zamknięte kraje jak chociażby UK, Czechy, Hiszpania, Włochy, Belgia....my tez juz prawie Szwecję dogoniliśmy. A maraton wciąż trwa.
                • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:26
                  To jest właśnie bardzo ciekawe i chyba powinno skłonić do jakiejkolwiek refleksji - że te kraje, które wprowadziły drastyczne restrykcje nie mają pożądanych rezultatów, wręcz wzrost i zachorowań i śmiertelności.
                  Szwecja postawiła na ochronę najsłabszych, wzmacnianie ochrony zdrowia, prowadzą też intensywne badania nad wirusem - inne kraje rozwałka społeczeństwa i gospodarki.
                  • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:33
                    I tu wchodzi mechanizm kosztów utopionych- po tym całym czasie i pieniądzach zainwestowanych w lockdown, mielibyśmy przyznać się do błędu? Dlatego brniemy dalej, aż koszty będą już tak ogromne że nie da się tego obronić. A nawet wtedy znajdą się tacy, którzy będą twierdzić że to po prostu było nieuniknione.
                    • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:55
                      Dokładnie - reguła konsekwencji, będą brnąć ile się da, tłumaczyć ile się da i jednocześnie co jakiś czas wypuszczać kłamliwe artykuły jak bardzo błędną strategię przyjęła Szwecja wink
                      • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:33
                        Szwecja sama przyznała, że jej strategia się nie sprawdziła.
                        • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:35
                          A jednak nadal nie mają lockdownu ani tyle obostrzeń....tak w ogóle, a która się sprawdziła?
                        • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:08
                          mia_mia napisał(a):

> Szwecja sama przyznała, że jej strategia się nie sprawdziła.

Na prawdę? Może rzucisz cytatem?
                          • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:15
                            Proszę
                            businessinsider.com.pl/wiadomosci/koronawirus-w-szwecji-szwedzka-droga-premier-nasza-strategia-byla-bledna/e9g1f38
                            • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:25
                              Może zacytuj konkretne słowa premiera - bo np. moi znajomi mieszkające w Szwecji otwarli ze zdumienia oczy widząc ten artykuł wink to że dyskutuje się publicznie o strategii nie znaczy, że się ją neguje - krytyka zawsze się znajdzie. W Szwecji poziom zaufania do działania władz jest bardzo duży, poziom zaufania do szczepień również.

Szwecja nigdy nie wprowadziła lockdownu jedyny zakaz jaki wprowadzono to zakaz zgromadzeń do 8 osób i cały czas trzymają się tej strategii

Zalecenia i rekomendacje (nie obowiązkowe): zachowanie dystansu społecznego, zachowanie odległości 2m, ograniczenie dalszych podróży od miejsca zamieszkania.

Bez chaosu otwierania i zamykania, bez kar i zakazów, ochrona zdrowia cały czas działa, nieprzerwanie, cały czas się ludzi leczy osobiście, i diagnozuje i wykonuje planowe zabiegi.
                    • annajustyna Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:52
                      Nie. Wtedy te liczby byłyby dopiero drastyczne.
                  • nenia1 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:16
                    Szwecja to 23 osoby na km² , Polska 123, Czechy 138, Francja 119 itd.
                    • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:19
                      Zagęszczenie ludności w dużych miastach we wszystkich wymienionych krajach jest podobne.
                    • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:25
                      Typowy argument z gęstością zaludnienia- tak jakby Szwedzi byli równomiernie rozsiani po całym kraju, a nie skupieni w kilku dużych ośrodkach miejskich. Przy czym Szwecja ma wyzszy wskaźnik urbanizacji niż Polska😏
                      • nenia1 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:57
                        oczywiście, że nie są, ale jednak jeden na drugim nie mieszka, byłam w Szwecji i widziałam, że wygląda to jednak inaczej nawet na wsiach, bo u nas często dom obok domu stoi.
                        • chatgris01 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:13
                          W dodatku Szwedzi nie mają zwyczaju się obściskiwać i obcałowywać na powitanie i pożegnanie.
                      • nenia1 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:06
                        wskaźnik urbanizacja może sobie mieć, ale w praktyce ma 1 miasto powyżej miliona, 1 powyżej 500 tys, i 7 powyżej 100 tys.
                        W Polsce sama aglomeracja GOP to ponad 3,5 mln mieszkańców, gdzie jedno miasto płynnie przechodzi w drugie, miast powyżej 100 tys. mamy 26, od 250 tys. - 6, od 500 tys. - 4, więc jak widzisz wskaźnik to nie wszystko.
                        • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:30
                          Dokładnie, tak więc wskaźniki śmierci w przeliczeniu na liczbę mieszkańców uważam za w miarę wiarygodny. Zwłaszcza że i tak pewnie dobijemy do nich już całkiem niedługo.
                • annajustyna Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:51
                  To teraz znieś lockdown, to dopiero będą dziwy.
                  • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:33
                    Wolisz mieć samą pandemię czy pandemię plus mega kryzys w innych dziedzinach?
                    • annajustyna Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:36
                      Wolę mieć zduszoną pandemię. Jak się nie będzie znało dnia ani godziny, kiedy całą załoga padnie na covid, to też gospodarka będzie leżeć.
                      • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:49
                        Gospodarka już leży, jak w marcu zaczną się zwolnienia grupowe będzie to już bardzo dobrze widać. Zresztą chyba nie mieszkasz w Polsce,więc masz zupełnie inna sytuację.
                        • annajustyna Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 17:56
                          Tu też wiele ludzi przeżywa tragedię. Ale grunt, że zdrowie i życie jest.
                          • madami Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 11:21
                            annajustyna napisała:

> Tu też wiele ludzi przeżywa tragedię. Ale grunt, że zdrowie i życie jest.

Zdrowia nie będzie jeżeli będziemy trwać w chronicznym stresie - gwarantuję, że zaraz pojawią się różne choroby ( serce, rak, autoimmunologiczne)
        • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 09:09
          Bardziej nieudolne i szkodliwe działania rządu, wirus nie wydaje rozporządzeń ani ustaw.
    • fornita111 Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 22:56
      Poniewaz nasz rzad po.ierdolilo, to chyba wiekszosc branz powinna sie przekwalifikowac. Tylko nie wiem na co. Moze wszyscy nagle zaczna robic w odchudzaniu, bo w pandemii ludzie strasznie tyja z tej beznadziei i stresu.
    • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:06
      Dlatego jestem ciekawa czy faktycznie firmy zaczną się otwierać i będzie efekt domina. Btw do wszystkich piszących że tak już musi być, bo inne kraje tak robią, to po pierwsze co kraj to różne regulacje i pomoc dla zamykanych firm, po drugie czy ktoś w ogóle zakłada że większość może się mylić i może nie tędy droga?
      • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:22
        Otwierają się. Ludzie są zdesperowani. Plus mają poparcie społeczne.
        • bardzo.cicho Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:27
          m.facebook.com/watch/?v=3895474620497168&_rdr

Nie tak trudno poradzić sobie z sanepidem.
          • solejrolia Re: System naczyń połączonych 17.01.21, 23:54
            Super 😍🤩💗
          • annajustyna Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:53
            Co za hołota 🤪🤪🤪
      • odnawialna Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 00:31
        Pewnie niektórzy się otworzą, bo co mają do stracenia? Ale nie wszyscy, bo zwyczajnie niektórzy nie mogą. W mojej branży jestem uzależniona od ruchu między innymi w urzędach, a wiadomo, że urzędy nie zrobią nic przeciwko wprowadzonym zakazom. A skoro ja stoję, to jak wcześniej pisałam, obrywają też moi dostawcy. Catering, ośrodki egzaminacyjne, trenerzy, sale szkoleniowe itp. A propos sal: w 2019 stawka za salę szkoleniową kręciła się wokół 50 zl netto/h. Kiedy w sierpniu puściłam zapytanie o sale, dostałam w ciągu 15 minut oferty nawet po 20 brutto. Wszyscy dookoła wręcz proszą się żeby cokolwiek zarobić.
      • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 09:10
        Przecież w innych krajach sytuacja jest podobna, żaden kraj nie ma takich środków aby pomagać wszystkim, nawet najbogatsze kraje Europy spisały część branż na straty. "Ratują" życie kosztem życia.
        • bardzo.cicho Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:15
          Ale jest różnica, gdy państwo w obliczu kryzysu gospodarczego staje z rezerwami (jak Niemcy) a co innego gdy z pustą kasą jak Polska za rządów PIS.
          • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:30
            Nawet bogate Niemcy nie pomagają wszystkim, podobnie w Austrii, UK, USA, Francji - mamy regularne protesty branż zamkniętych i osób odciętych od dochodu. Niedawno był wątek o pomocy w innych krajach i okazuje się, że wcale nie jest tak różowo.
            • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:36
              Nie da się zamknąć tyle branż na tak długo i tego zrekompensować. Nikogo na to nie stać
            • bardzo.cicho Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:38
              Nie porównuj poziomu pisowskiej "pomocy" do pomocy krajów zachodnich
            • kaka-llina Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 11:16
              Akurat w UK płacą 80% pensji pracownikom, właściciele też maja pomoc... samozatrudnieni też (gorzej niz etatowi, ale jednak jakaś pomoc jest)
            • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:34
              Ale nie chdozi tylko o pomoc. Ludzie nie pracują, nie zarabiają...nie płacą podatków. Z czego chcesz spzitale utrzymywac?
    • kotejka Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 05:30
      Wszystko na głowie
      Wirusy jak światem światem to był problem służby zdrowia. A nie #@$& hotelarstwa, dzieci i fitnessu
      Najgorsze jest to, ze oni się obowiązki, przyjdą inni, nie lepsi
      I nikt, nikt nie postawi ich przed Trybunał
      • kotejka Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 05:31
        Obłowia, nie obowiazki
    • lot_w_kosmos Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 05:58
      Pralnie. Nie wiem czy ktoś wspomniał: nie piorą hotelom, ludziom , knajpom, stolowkom.
      • solejrolia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:27
        Tak, wspominałam.
    • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:08
      Jak juz pisałam wcześniej - zamykanie gospodarki to najgorsza i najbardziej absurdalna droga "walki" z epidemią. Czynnik ekonomiczny to najczęstsza przyczyna samobójstw i np. rozwodów, przyczyna stresów i kłótni, zatargów. Pozbawienie ludzi dochodu to najprostsza droga do ich zabicia - tak zabicia albo bezpośrednio albo pośrednio - stres wyzwala choroby, stres generuje wzrost agresji i wybuchowości. Wszystkie te czynniki prowadzą do zapaści, do przepaści. do ogromnego społecznego kryzysu nie tylko zdrowotnego. Nie zamykając gospodarki mamy do czynienia z kryzysem zdrowotnym, zamykając - mamy kryzys zdrowotny, ekonomiczny, społeczny.
      • bardzo.cicho Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:18
        Kryzys zdrowotny jest spowodowany izolowaniem niewłaściwych grup społecznych. Do tego brak zaufania do służby zdrowia- ludzie za pozno docierają do szpitali, do tego przerwa w diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych.
        • solejrolia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:30
          tu o nowotworach:

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,26694564,w-zeszlym-roku-wydano-duzo-mniej-kart-dilo-dla-chorych-na-raka.html
    • taniarada Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:45
      A w innych krajach jak jest ?Na przykład Niemcy ? Warto obserwować inne kraje, czy wraz z ilością zaszczepionych ludzi, ilość zakażonych będzie spadała czy rosła?
      Na razie nie ma sensu obserwowania, bo sens bedzie wtedy gdy osiągnie się odpornosć stadna, czyli po zaszczepieniu ok. 60-70 % popluacji. Czy liczba zgonow bedzie rosła czy malała w miarę wzrostu szczepień?
      • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 10:48
        Na liczbę zakażeń nie na co patrzeć, bo co kraj to inne raportowanie, zresztą dane mogą być zafałszowane w różny sposób. Zgony już trudniej ukryć.
      • ultimate.strike Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 03:39
        A w innych krajach jak jest ?Na przykład Niemcy ?

Dokładnie taki sam idiotyzm. Fejk jest ogólnoświatowy, i to Twój fejk, Tania. Były gwałty w Kolonii, Brexit, Trumpy, Pandemia to kolejna akcja w ramach wojny informacyjnej prowadzonej przez Rosję przeciw Europie i USA.

wraz z ilością zaszczepionych ludzi, ilość zakażonych będzie spadała czy rosła?

Zależy od bieżących potrzeb.

Na razie nie ma sensu obserwowania, bo sens bedzie wtedy gdy osiągnie się odpornosć stadna, czyli po zaszczepieniu ok. 60-70 % popluacji.

Odporność standa pojawi się, gdy 70% społeczeństwa przestanie w Pandemię wierzyć.
    • bywalec.hoteli Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 12:51
      W innych krajach są gorsze obostrzenia - np. w Niemczech.
      Dlatego nie przyjechali kupić kapustę od twojego kuzyna.
      Trzeba to starać się przetrwać i czekać na "wyszczepialność".

Znajoma poznańska kawiarnia z palarnią kawy dla firm - gastro zamknięte, firmy pracują z domu, więc nie zamawiają tyle kawy do biur, przestawiła się na roznoszenie kawy do domu. Za free pod drzwi, płatność przelewem później, i w dobrych cenach.

Producent warzyw i owoców spod Poznania rozsyła co tydzień cennik, zbiera smsami zamówienia i rozwozi po okolicznych miejscowościach w sobotę.
      • trampki-w-kwiatki Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:15
        Jezu, świetna rada. A co ma zrobić właściciel hotelu? Koszty zatrudnienia pracowników to 280 tysięcy miesięcznie. Z czego ma je pokryć??
        • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:18
          Tez czekam jak nas bywalec oświeci....
          • simply_z Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:24
            stwierdzi, ze nalezy sie przekwalifikowac.
            w koncu on przy stadku dzieci i pracy zawodowej, tlucze posty jak oszalaly.
        • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:26
          trampki-w-kwiatki napisała:

> Jezu, świetna rada. A co ma zrobić właściciel hotelu? Koszty zatrudnienia praco
          > wników to 280 tysięcy miesięcznie. Z czego ma je pokryć??

wszystkich przerobić w informatyków big_grin no nie mówicie, że się nie da big_grin
          • trampki-w-kwiatki Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:27
            Niechże się wszyscy przerobią na informatyków, będą ci informatycy pracować za trzy złote za godzinę.
        • trampki-w-kwiatki Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:27
          Przypomnę, że to nie są jego jedyne koszty. Budynek też trzeba utrzymać.
        • bywalec.hoteli Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:27
          trampki-w-kwiatki napisała:

> Jezu, świetna rada. A co ma zrobić właściciel hotelu? Koszty zatrudnienia praco
          > wników to 280 tysięcy miesięcznie. Z czego ma je pokryć??

Mówię - starać się przetrwać. Wynająć na hotel do kwarantanny. Prawdopodobnie część firm nie przetrwa i ogłosi upadłość, zwolni pracowników, sprzeda hotel. Szkoda mi ich i to bardzo.
          Tylko, że to się dzieje nie tylko w PL. Więc hanusinamamcia nie odkryła Ameryki.
          Znając życie, to większość Polaków sobie jakoś poradzi - radzimy sobie tak już od 100 lat, od 1 wojny światowej. Napadali na nas Ruscy, Niemcy, komuniści, postkomuniści, kler, amerykańcy, francuzi - mimo to sobie radzimy.
          • trampki-w-kwiatki Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:29
            Jesteś naprawdę aż tak niezbyt mądry, że nie wiesz, że nikt nie zamierza płacić 200 zł za dobę po to, by odbywać kwarantannę? Nie ma zbytu na takie usługi, nie ośmieszaj się.
            Poniżej tych 200 zł właściciel zejść nie może, bo to minimum przy którym wychodzi na zero, serio.
            • bywalec.hoteli Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:33
              Źle się wyraziłem. Przerobić hotel na izolatorium i wynająć go państwu. W Poznaniu są takie hotele.
              Nie zrozum mnie źle - mi naprawdę bardzo szkoda wszelkich biznesów prywatnych, zwłaszcza związanych z Horeca, turystyką, eventami itp., bo oni dostaną najbardziej po dupie. Rządy sobie poradzą - dodrukują pieniądza, korporacje sobie poradzą - zgłoszą się do rządów po pieniądze. Duże firmy przejmą mniejsze. Fundusze wykupią upadłe nieruchomości za bezcen.
              Takich przedsiębiorców małych jak Wy to właśnie mi szkoda.
              Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie tylko w Polsce firmy mają takie problemy i obwinianie o to rządu jest bez sensu - rząd i tak robi co się da. A wszystkie rządy nie chcąc mieć krwi na rękach działają po omacku.
              Myślisz, że nie chce mi się wyjść do restauracji, pubu, wyjechać do hotelu, pójść na sport?
              Chce i to bardzo.
              • sumire Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:50
                Tak tak tak, "rząd i tak robi co się da".
                No właśnie nie robi. Jakbyś przełączył swoje ukochane tefałpe na jakikolwiek inny kanał, tobyś wiedział, że przedsiębiorcy dostają z szumnie zwanej tarczy po 2 tysiące złotych. Wielu z nich tarcza w ogóle nie obejmuje. Nie zarabiają, a nadal płacą zobowiązania.
                I jeśli ktoś tu jest winny, to wyłącznie twój ukochany rząd, który już nawet nie ukrywa tego, że nie zamierza zwiększać nakładów na pomoc, że zamierza utrudnić możliwość pozywania za bankrutcwa, że kompletnie nie ma planu na otwieranie gospodarki, a co więcej, rozważa karanie tych, którzy będą wykorzystywać dziury w przepisach, żeby nie musieć z dziećmi przeprowadzać się do teściowej.

A tekst radzeniu sobie za pomocą dodruku pieniędzy to już totalny hit. Poczytaj sobie, padalcze, czym na ogół kończy się takie ratowanie.
              • madami Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 15:39
                bywalec.hoteli napisał:

A wszystkie
                > rządy nie chcąc mieć krwi na rękach działają po omacku.

i dzięki temu tej krwi będzie duuużo i to latami
                • bywalec.hoteli Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 16:39
                  madami napisała:

> bywalec.hoteli napisał:
                  >
                  > A wszystkie
                  > > rządy nie chcąc mieć krwi na rękach działają po omacku.
                  >
                  > i dzięki temu tej krwi będzie duuużo i to latami

ty zaryzykowałabys i nie wprowadziła żadnych restrykcji?
                  • madami Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 15:25
                    Oczywiście, że bym wprowadziła ale na pewno bez zamykania gospodarki. Na pewno zakaz urządzania imprez i spotkań do kilku osób ( wiadomo przecież, że ludzie zarażają się w domach i na imprezach) - bez tego spokojnie można wytrwać kilka miesięcy, na pewno dystans w zakładach pracy, rekomendacje higieniczne, ograniczenia w transporcie zbiorowym.
      • woman_in_love Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:43
        W innych krajach jest tak, ze skoro panstwo zamknelo to panstwo placi. Kolezanka sprzata w hotelu w IRL i ma placona kase przez panstwo i nikt jej nie zwalnia.

Na szczescie w PL rzadzi PiS: kase rozkradl i przewalil a suweren ginie.
    • trampki-w-kwiatki Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:26
      Obserwuję kilka zamkniętych branż od marca, bo niestety tkwię w nich po same pachy i widzę umieranie w strasznych męczarniach. Restauracje zwolniły kogo tylko mogły lub obniżyły etaty do 1/8. Większość pracowników zamkniętych branż dostało "propozycje nie do odrzucenia" typu: podpisujesz rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, że pracujesz na 1/8 etatu albo natychmiast idziesz na zwolnienie lekarskie (długie). W niektórych hotelach nawet 70 procent załogi ma ZLA, lokalni lekarze zaczynają powoli tracić cierpliwość i przestają przedłużać zwolnienia, co rodzi panikę wśród pracowników, bo tak naprawdę nie mają dokąd wracać. Firmy nie wypłacają od miesięcy naliczonych wynagrodzeń, odpraw, niczego. Właściciele rozkładają ręce i w rozpaczy mówią tylko "z czego mam to zapłacić?!". Jest tak cholernie źle, aż dziw że nikt o tym nie mówi, a powinno się trąbić cały czas.
      My swoją działalność otworzyliśmy w ten weekend. Nie jest to restauracja, sanepid nam nie grozi. Miasto od stycznia zrezygnowało z ulgi w czynszu, więc dalsze zamknięcie powodowałoby jeszcze większe straty, państwo nie oferuje nam nawet ulgi w ZUS, na jakąkolwiek pomoc z żadnej tarczy nie mamy co liczyć. Więc otwieramy, w reżimie sanitarnym i mamy to państwo z tektury w głębokiej dudzie.
      • trampki-w-kwiatki Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 13:32
        Pisałam szybko to się powyżej machnęłam. Ta propozycja nie do odrzucenia to "podpisujesz rozwiązanie umowy za porozumieniem stron LUB zmianę warunków na 1/8 etatu". Nie mówię już o tym jaka jest aktualnie skala zatrudnienia na czarno...
      • hanusinamama Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 18:36
        No ale tu ci kilka księżniczek (oraz ksiąze kcozujący gdzies na mazurach) napisze- niech kombinują, niech sie przebranżowią...tylko pozazdrościć życia w bańce.
        • woman_in_love Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 19:18
          Ach dlaczego mnie zmuszasz do tego? Dlaczego?
          Ja np. nie żyję w żadnej bańce. Wręcz przeciwnie. PiS-Polska nie była przygotowana na żaden kryzys. Ja po prostu wiedziałam, że to się tak skończy. No wiedziałam. Łapaj mojego screena z 2019 (poniżej).

Nosz koorfa mać, było wiadomo, że takie coś nastąpi. Pierd..lnąć musiało: albo z powodu przeszacowania wartości akcji Elona Muska i ogólnoświatowego krachu, albo z powodu wojny z Iranem i jakiegoś drastycznego wzrostu cen ropy, albo cokolwiek. Padło na covida, co nie ma żadnego znaczenia i tak, bo na coś paść musiało i był już na to czas.

PiS ukradł kasę, przeżarł i rozdał, a teraz Polska to kraj z makulatury i śmieci bo nawet kamieni zabrakło. Inne kraje (nie te 3 świata oczywiście) radzą sobie lepiej, mogą płacić ludziom np. chociaż 80% pensji bez jakichś akrobacji typu lewe zwolnienia lekarskie, zamrażać firmom obciążenia podatkowe albo je anulować i tak dalej i dalej. A w PL? Ktoś coś?

Ale to nie jest wina marsjan, reptilian, sorosa, UE czy lewaków. To wina pierd...ego suwerena głosującego na PiS, tej gnidy z Polski powiatowej która sprzedała się za 500+, elementu animalnego z Podkarpacia, gorszego sortu z Lubelskiego i brunatnego ćwoka z Białegostoku. A przede wszystkim durnego wieśniaka i chłopa, który głosował na PiS w tej całej swojej masie. I dlatego żałować ich nie będę tak jak ty. Wręcz przeciwnie: mam z nich bekę bo w końcu dopadła ich sprawiedliwość dziejowa. Nich giną, zdychają, a banki przejmują ich ojcowizny. To nie moja wina. To ICH wina i niech karę ponoszą z godnością skoro podnieśli już swój łeb i wstali z kolan. Albo niech kombinują czy tam się przebranżowią.

A ja? Ja popełniłam jeszcze drugi post 9 marca 2020. O KGHM. 4 dni później, 12 marca, akcje KGHM kupiły mi się po 50 zł, a kilka dni temu sprzedały po 210. I mam wywalone na kryzys. Dzięki temu kryzysowi wygrałam. Kocham go, niech trwa wiecznie. A teraz czekam, aż prawicowe świry odstrzelą Bidena (sorry Biden, życie jest ciężkie), obstawiam +/- że to nastąpi tak do kwietnia, co spowoduje następny krach i znów się obkupię za grosze.
          • simply_z Re: System naczyń połączonych 21.01.21, 22:43
            akcje czego polecasz kupić? kghm też?
    • cruella_demon Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 20:18
      Do tych co twierdzą, że zamknięcie knajp i hoteli nic nie zmieniło i ludzie jedzą tyle samo.
      Nieprawda. Wcześniej w każdy weekend było pełne obłożenie wesel i innych imprez okolicznościowych. Na to szły tony żarcia.
      • cruella_demon Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 20:23
        A nawet jak ktoś tych ziemniaków trochę więcej kupuje, to zwykle w jakiejś biedronce, czy innym lidlu, a takie sklepy nie biorą od rolnika tylko mają podpisane umowy z dostawcami i nie potrzebują nowych.
      • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 20:30
        Ludzie też nie są tacy chętni do wydawania pieniędzy na jedzenie z restauracji, nie w sytuacji gdy nie wiadomo jak długo ich firmy pociągną
        • cruella_demon Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 20:43
          Plus wcześniej bardzo dużo ludzi zamawiało żarcie w pracy, albo szło do jakiejś knajpki na lunch, zwykle w kilka osób. Teraz siedzą na HO więc żona po prostu uklepie jednego kotleta więcej albo już jak ktoś idzie, to weźmie z domu kanapki.
          Podejrzewam że ci z zamkniętych branż, zwłaszcza jak potracili pracę, to już w ogóle muszą zaciskać pasa i kupują mniej.
      • snajper55 Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 20:55
        cruella_demon napisała:

> Do tych co twierdzą, że zamknięcie knajp i hoteli nic nie zmieniło i ludzie jed
        > zą tyle samo.
        > Nieprawda. Wcześniej w każdy weekend było pełne obłożenie wesel i innych imprez
        > okolicznościowych. Na to szły tony żarcia.

Czy ci, którzy jedli na tych imprezach, nagle przestali jeść?

S.
        • woman_in_love Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 20:58
          Bez wątpienia.
        • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 21:37
          Ja dzisiaj miałam na obiad udko z kurczaka, pół woreczka ryżu i pół papryki, a na kolację bułkę z serem. Mówisz, że jak zaproszę 50 osób na imprezę typu wesele czy inna komunia i podam 50 udek, 25 woreczków ryżu, 25 papryk i 50 bułek z serem, to wystarczy?
          • woman_in_love Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 21:51
            wszyscy ci ludzie zrobili sobie sami w domu też udko z kurczaka, pół woreczka ryżu i pół papryki, a na kolację bułkę z serem

po co chcesz ich zapraszać do domu?
          • mia_mia Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 21:51
            Kapusty z ziemniakami też pewnie nie podasz na weseluwink
            • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 22:05
              Znajdź mi menu weselne, w którym nie ma surówki z kapusty i ziemniaków pod dowolną postacią na liście dodatków do dania głównego.
        • cruella_demon Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 22:01
          A zjadasz zwykle w domu przez całą noc kilka ciepłych posiłków plus zimne przekąski i ciasto?
          Bo większość ludzi jednak nie.
          • snajper55 Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 03:12
            cruella_demon napisała:

> A zjadasz zwykle w domu przez całą noc kilka ciepłych posiłków plus zimne przek
            > ąski i ciasto?
            > Bo większość ludzi jednak nie.

Ale zjada się w domu ziemniaki i kapustę. A nawet pietruszkę, pomidory i ogórki. Ludzie nie głodują dlatego, że knajpy zamknięto. Ludzie te ziemniaki, które by zjedli w knajpie jedzą w domu. Ludzie nadal jedzą i potrzebna jest dalej ta sama ilość jedzenia.

S.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 09:52
              No i tu się nie zgodzę, że ludzie zjedzą tę samą ilość, co by zjedli w restauracji w domu. Ja z restauracji zamawiam jedną porcję np. gyrosa z kurczaka, z ziemniakami puree i surówką z marchwi i ta jedna porcja starcza na dwie dorosłe osoby. Serio. Tego jest tak dużo, że ja nie dałabym rady zjeść wszystkiego sama (a nie jestem z tych co jedzą jak ptaszki), a mąż zjadłby ledwo, potem klnąc, że się przeżarł. Restauracje robią dużo za dużo żarcia i bardzo dużo z tego się marnuje - pomijając niedojedzone porcje, to jeszcze jest przecież jedzenie które się nie sprzedało. Ludzie w domach tak nie gotują. A jak ugotują więcej to z myślą o kolejnym dniu, więc żarcie się aż tak nie marnuje. Więc nie - ludzie nie kupią i nie zjedzą takiej samej ilości ziemniaków, którą zamawiają restauracje.
            • kropkacom Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 11:14
              Nie, gotowanie w gastronomii to inne ilości wszystkiego.
            • runny.babbit Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 13:07
              Udajesz, czy naprawdę nie rozumiesz? Przecież nie chodzi o to czy ludzie głodują czy nie, nasza gospodarka już dawno nie opiera się wyłącznie na biologicznych potrzebach. Więc o ile ludzie z głodu nie umierają, to nie kupują tyle jedzenia co wcześniej, bo chociażby nie chodzą na imprezy, nie kupują impulsywnie bo zgłodnieli na zakupach, nie kupią czegoś na przekąskę do piwa w pubie.
      • canaille Re: System naczyń połączonych 18.01.21, 21:26
        Zgodzę się, że imprezy odpadły. Ale jeśli są takie nadwyżki to po drodze musiały być też potężne straty i wywalanie jedzenia. Rolnik sprzedał hurtem i ile z tego na koniec zjedzono już nie było jego problemem. A za wszystko ostatecznie płacił użytkownik końcowy. Jabłka eko - 7,5 zł, jabłka nie eko - 4 zł. A hanusina coś o groszach mi prawi...
    • ultimate.strike Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 03:43
      Znałam jedną osobę którą umarła na covid..

Jaką masz pewność,że umarła na Covid, skoro ja mam dowody, że lekarze fałszują akty zgonu?
      • bulzemba Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 11:11
        To że ty masz dowody to nie dowód że choroba nie jest groźna.
        • ultimate.strike Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 14:46
          Dowodem na niegroźność są statystki wspkazujące na śmiertelność r4zędu 0,3%, czyli podobną, co dla innych rodzajówsezonowego przeziębienia.
          Falszowanie aktów zgonu powinno przekonać roziny "zmarłych na Covid' do dociekania, co tak naprawdę się w szpitalach z ich bliskimi stało.
          Niedawno Ematka opisywała jak to zdrowy, młody facet poszedł do szpitala i po 3 dniach zmarł na Covid. Otóż, nawet wg najpaniczniejszych opisów Pandemii na to się w 3 dni nie umiera, tylko jakby trochę dłużej. Rodzina tego zmarłego powinna wynająć prawnika,zawiadomić Primum Non Nocere itd.
    • bulzemba Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 10:57
      Znajoma fryzjerka też na spadek. Bo babki które od roku pracują na zdalnym nie latają do niej jak kiedyś co miesiąc tylko co cztery.
      • laura.palmer Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 11:41
        Tu pewnie dochodzą jeszcze finanse. Jak ludzie tracą pracę albo zmniejsza im się wymiar etatu, to rezygnują z fryzjera i kosmetyczki.
        • sol_13 Re: System naczyń połączonych 21.01.21, 22:14
          Część finanse, część się boi zakażenia, część jest na zdalnej i nie potrzebuje swiezej hybrydy co trzy tygodnie.
      • rosie Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 15:39
        potwierdzam, fryzjerka mojego męża ostatnio miała 5 klientów w ciągu dnia (a pracują na dziale męskim we trzy).
    • ultimate.strike Re: System naczyń połączonych 19.01.21, 14:42
      A antycovidowe posty dalej znikają, Agora wspiera ruską Pandemię?
    • alemat8 Re: System naczyń połączonych 21.01.21, 20:12
      Drodzy Rodzice!
      Prowadzę badania do pracy magisterskiej wśród rodziców i opiekunów prawnych na temat edukacji medialnej w klasach I-III szkół podstawowych w Polsce.

Zależy mi na poznaniu opinii rodziców i opiekunów dziecka w każdym wieku, zarówno przed, po, jak i w trakcie uczęszczania do szkoły podstawowej.

Byłabym bardzo wdzięczna za poświęcenie około 10 minut i wypełnienie ankiety 😊
      Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia! 😃 www.survio.com/survey/d/M3A5G6A5S6Q8L8Z5S

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka