Dodaj do ulubionych

czy myjecie codziennie twarz

• klaviatoorka1 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:53
      Od lat stosuję azjatycką pielęgnację, chociaż nie codziennie wszystkie kroki.
      Jednak po wieczornym oklepywaniu ( po prysznicu, w moim przypadku to niemal sauna) rozmaitymi tonikami, esencjami, lotionami, serami ( nie wszystko na raz, zamiennie), oraz zabezpieczaniu tego bogatymi kremami a potem olejkami- nie wyobrażam sobie, by rano skóry porządnie nie oczyścić.
      I to naprawde przynosi efekty
      Moe na filmie rano stosuje esencję i olejek migdałowy ( dlatego jej buzia się tak początkowo błyszczy).

Kiedy wykończe już otwarte opakowania, mam zamiar wprowadzic do pielęnacji więcej naturalnych produktów- wody ryżowej, kleiku lnianego, maseczek z owoców i warzyw z nabiałem.

Nie mogę się natomiast zmusić do zastapienia porannej kawy zieloną herbatą, ale sądzę, że to ma związek z klimatem- w Japonii jest wilgotniej i cieplej.

P.S jakby się ktoś zastanawiał, dlaczego mała Sutan śpi na dywanie i biega gołymi stópkami po kafelkach- mają w mieszkaniu ogrzewanie podłogowe
      • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:30
        w Japonii jakos latwiej pic herbate niz kawe... oni maja to inaczej rozwiazane - wiekszosc ludzi nie ma czajnika elektro ktory grzeje wode tylko czajnik termis ktory ci caly cza trzyma ciepla wode. wiec rano wstajesz sypiesz herbatke do czajnika i podem lejesz wrzatek. i masz herbate. do tego uzywaja mniejszych kubeczkow. caly czas mi sie marzy zestaw do herbaty...
        • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 07:50
          Sprezentuj sobie, co Cię powstrzymuje?
    • krwawy.lolo Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:58
      Przecież każdy cywilizowany człowiek bierze codziennie rano prysznic. Jak bierze przysznic, automatycznie myje wszysztko, od głów do stóp.
      • princesswhitewolf Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:01
        No ja nie biore prysznicu ale sie kapie i absolutnie twarzy nie myje mydlem ani zelami do mycia
      • aqua48 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:35
        krwawy.lolo napisał:

> Przecież każdy cywilizowany człowiek bierze codziennie rano prysznic.

No ja na przykład biorę codziennie prysznic ale wieczorem, nie rano, i mimo to aspiruję do bycia cywilizowaną osobą.
        • krwawy.lolo Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 15:44
          smile
          Rozumiem, że lico Twe cywilizowane zasłaniasz przy tym workiem foliowym, zakładanym na głowę. smile
          • krwawy.lolo Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 15:45
            Jakby co, zdaję sobie sprawę, że jestem na damskim forum. Ot tak, droczę się trochę.
          • aqua48 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:20
            krwawy.lolo napisał:

> smile
            > Rozumiem, że lico Twe cywilizowane zasłaniasz przy tym workiem foliowym, zakład
            > anym na głowę. smile

Źle rozumiesz, wcześniej pisałam, że lico me i rano i wieczorem poddaję solidnym ablucjom..
            • krwawy.lolo Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:37
              Po ksywce sądząc, wodą. Nie kolońską. Ta ma numer 4711.
              • aqua48 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 17:03
                smile
    • princesswhitewolf Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:59
      W sensie ze mydlo na ryj i mydle to absolutnie nie od dziesiatek lat. Ale myje innymi srodkami do tego przeznaczonymi. Uzywam balsamu Emma Harding albo Good Molecules albo Elemis i Clairsonic maszynka, a do oczu olejek i czarna gabeczka usuwam makijaz. Potem jeszcze hydrolatem teraz ogorkowym a poprzednio mialam rozany itd.
    • princy-mincy Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:04
      Tak, codziennie rano i wieczorem.
      Używam delikatnych kosmetyków.
    • mikams75 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:37
      myje, kiedys przeprowadzilam eksperyment, bo podobno detergenty zle wplywaja na cere i przez kilka dni ochlapywalam tylko woda. A pozniej mialam pozatykane pory uncertain
      Poza tym lepiej se czuje jak umyje.
    • kkalipso Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:40
      Oczywiście, że myję, rano zimną wodą potem nakładam krem. Wieczorem podobnie.
    • lilia.z.doliny Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 15:42
      Ja chyba nie zrozumiałam pytania. Czy myjemy codziennie? A jak inaczej?
    • bi_scotti Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 15:55
      Hmmm ... zeby tak intentionally jak ta pani na video to nie ale codziennie rano biegam, po moim run, biore prysznic, w czasie tegoz myje wlosy szamponem a potem reszte ciala, LACZNIE Z TWARZA smile, mydlem. No wiec odpowiedz na Twoje pytanie jest "tak" wink Wieczorem, pod prysznicem tez myje twarz ale nie az tak "systematycznie" jak rano. BTW, zeby odpowiedziec na pytanie watku, musialam sie troche zastanowic jak to dziala big_grin To sa czynnosci tak automatyczne, ze az niezauwazalne wink Jak to tam bylo ... myjcie sie dziewczyny, bo nie znacie dnia ani godziny! tongue_out Cheers.
    • joanna05 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:00
      No ale ona nawet nie robi tego mycia wieloetapowo, jak często Japonki czy Koreanki. Po prostu, nakłada jakiś krem myjący czy pastę i zmywa. Bardzo po europejsku i na szybko.
      Ja myję pianką czy żelem rano, a wieczorem - najpierw balsamem olejkowym zmywam makijaż albo krem z filtrem, dopiero potem pianka + woda. Nic w tym dziwnego, normalna pielęgnacja. Nawet jeśli nie stosujesz na noc żadnych kremów, po nocy na twarzy jest warstwa sebum. Nie wyobrażam sobie tego nie zmyć, samą wodą słabo zejdzie. Szybciej pianką + ja używam wielorazowych ściereczek do twarzy z nimi.
    • wapaha Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:05
      Nie myję. W sumie nigdy nie myję twarzy- jesli mycie to zmoczenie wodą/mydłem,/pocieranie.
      Twarz jest moczona przy okazji mycia głowy i prysznica .
      Czasami jak mi sie przypomni przemywam jakimś tonikiem czy czymś tam
      • igge Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 17:05
        smile
        O coś jak Ty mam.
        Ale hoduję sobie jakieś niejasne poczucie winy czasem jak nie mogę nigdy wykończyć olejku czy innych preparatów myjących na czas zanim się nie przeterminują. Ganiam męża, żeby zużywał moje kosmetyki. On dosyć lubi i żele do mycia twarzy np zużywa błyskawicznie. Albo mamie oddaję.
        • wapaha Re: czy myjecie codziennie twarz 03.02.21, 09:35
          Nigdy nie kupiłam żadnego płynu/mydła do mycia twarzy.. suspicious
    • pingus Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:09
      3 razy dziennie: z rana tylko wodą i czyszczę potem gąbką koniak, po południu tylko wodą, na wieczór używam żelu myjącego, toniku, czasem peeling, krem. Gdybym nie myła twarzy to bym się czuła brudna. Przecież choćby oczy z rana trzeba przemyć?
    • heca7 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:13
      Codziennie. Rano i wieczorem. Rano myję tonikiem, wieczorem wodą i nakładam krem na noc.
      • igge Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 17:01
        Ale tonik to raczej nie jest mycie. Toniki ja też hurtowo używam bo lubię. I hydrolaty. I różne termalne wody z apteki. Raczej zawsze w psikaczu i ręcznikiem osuszam.
    • thaures Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:32
      Myję, parę razy dziennie. Nie wiedziałam, że ktoś może nie myć. Nie przemawia do mnie traktowanie twarzy tonikiem, jakimiś kremami bez wody.
    • rozwiane_marzenie Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 18:04
      No to jestem Japonką big_grin, bo pierwsze co robię po wstaniu z łóżka, to właśnie myję zęby, a zaraz potem myję min. twarz i włosy. Dopiero potem wkraczam do kuchni smile
    • hexella Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 18:38
      Codziennie nakładam makijaż więc wieczorem go zmazuję, bo jak inaczej?
      Rano tylko przemywam hydrolatem lub ochlapię oczy wodą. Nie stosuję żeli, mydeł i innych takich. Cera bezproblemowa. Szczerze mówiąc wszelkie szczotki, ścierki, mydła na twarzy trochę mnie przerażają. Ale może się mylę, może trzeba trzeć, dezynfekować i jałowić, tyle tylko, że mnie mój sposób pielęgnacji odpowiada i co ważniejsze, podoba się mojej skórze.
      • hanusinamama Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 21:09
        Tez mnie to przerażą. Poczytałam o równowadze hydro-lipidowej skóry, zastosowała się. I moja skóra mi za to podziękowała. A jak słysze o pilingach (i to codziennie) albo tych szczotach to mnie ciary przechodzą.
    • szmytka1 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 18:40
      codziennie i to zelem z drobinkami peelingującymi. Po umyciu krem obowiązkowo, by nawilżyć twarz.
    • hanusinamama Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 21:08
      Rano płucze zimną wodą. Wieczorem myje olejem z emulgatorem. Nie używam żeli do mycia twarzy, mydeł, toników i innych takich...i moja skóra wygląda bardzo dobrze. Skonczyły sie pojedyncze krostki, mam mniej widoczne pory ( nie stosuje kwasów bo moja skóra na kazdy reaguje krzykiem).
    • bialeem Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 01:07
      Idziesz pod prysznic to myjesz włosy i myjesz twarz. Idziesz pod prysznic, to myjesz siebie, omijasz włosy ale myjesz twarz. Nie mówię, że nie ma wyjątkó typu choroba albo kompletny dzień lisa. Generalnie myjesz siebie. W całości. Dlaczego twarz ma być wyjątkiem?
    • chococaffe Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 08:25
      Ale musiałam celnie wtedy uderzyćwink eot
      • olowianyfoliarzyk Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 17:39
        Tak, zawsze bylas bardzo bystra joa smile
        • chococaffe Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 17:50
          ziew.
    • solejrolia Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 09:09
      Zerknęłam na początek filmiku- dziewczyna szoruje twarz, a nie myje ...
      No więc nie, aż tak to ja nigdy.

Wszelkie żele, mydła, pianki powodują u mnie z jednej strony pobudzenie do wydzielania sebum, a z drugiej potworne wysuszenie, i im mniej ingeruję, tym mam lepszą cerę.
      -Mycie rano- raczej ochlapanie wodąwink po myciu zębów po prostu spłukać śpiochy z oczu wink, albo jak to podczas prysznica i mycia włosów.
      -W ciągu dnia- mowy nie ma o myciu.
      Przecież mam makijaż, podkład, czasem też korektor gdzieniegdzie, rozświetlacz, odrobina pudru , to niby jak mam myć twarz w ciągu dnia, i ile razy mam nakładać makijaż. Bez sensu. Chyba, ze przychodzę po pracy, z ogrodu, ze spaceru z psami, ukurzona, ubrudzona, spocona, a mam popołudniu jeszcze spotkanie, czy wyjście, ,wtedy szykuję się od nowa, i tak zmywam makijaż, myję dokładnie twarz, a potem robię makijaż od nowa- wtedy tak.
      -No ale wieczorem to już staram się oczyścić buzię do czysta, po całym dniu, no i zmyć makijaż, tyle, że niekoniecznie szorując w sposób pokazany na filmiku. Płyn micelarny, tonik, to zawsze. Mam w szufladzie żel do mycia twarzy z kwasami jakimiś tam, i raz na jakiś czas użyję, ale np 3 razy z rzędu użycie tego żelu i widzę znaczne pogorszenie/wysuszenie, więc jeśli używam żelu to sporadycznie/jednorazowo.
    • pytajnik188 Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 14:03
      Właściwie nie wiem o co pytasz. Lubię oglądać japońskie rytuały, ale czy da się je przełożyć na słowiański typ urody? Nie wiem. Żółta rasa ma chyba grubszą skórę.
      Czy ja myje twarz rano, długo nie myłam. Nie sądzę, że efekt takie cery to mycie twarzy. To geny. Natomiast oczyszczanie cery jest mega ważne i bardzo dobrze jej robię ale jeśli dobierze się odpowiedni do siebie środek myjący i nie tarmosi twarzy. Takie nawyki, pomagają w regularności. Jak myjesz twarz i czeszesz włosy przy myciu zębów, to jeśli Ci to wejdzie w nawyk codzienny, może mieć to fajne skutki.
      Ja myje rano i wieczorem ale wieczorem muszę bo mam makijaż. Do tego muszę mieć tonik i krem. Mycie twarzy pomaga mi się też dobudzić i orzeźwić.
    • ninanos Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 19:06
      Jakie pytanie
      Oczywiście, że myje. Rano żel potem hydrolatem przecieram twarz i dopiero mazidła, wieczorem ten sam rytuał, tylko inne mazidła.
      Przychodząc z pracy i jak już nigdzie nie idę to też myje twarz z makijażu i nakładam serum.
    • disco-ball Re: czy myjecie codziennie twarz 02.02.21, 11:07
      Myję codziennie rano. Mydłem. Zmywam resztki "nocnych" kremów, pot, łój i poprawiam krążenie. Chłodna woda sprawia, że mam mniej zapyziałe oczęta i czuje się rześko.
      Nie wiedziałam, że można inaczej smile
    • beverlyja90210 Re: czy myjecie codziennie twarz 02.02.21, 11:28
      No właśnie po takich wyznaniach nie dziwi mnie ze ludzie śmierdzą. Jak można myć twarz tylko przy okazji mycia włosów,a smog i ten cały syf który osadza się na nas przy wyjściu z domu???
      Fuuu nawet nie chce sobie wyobrażać jakie kwiatki możesz o sobie jeszcze napisać
    • tol8 Re: czy myjecie codziennie twarz 02.02.21, 22:45
      Codziennie wieczorem.
      Olejkiem zmywam makijaż, potem pianką myję, pryskam wodą różaną i nakładam serum lub krem.
      Rano nic nie robię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka