Dodaj do ulubionych

czy myjecie codziennie twarz

31.01.21, 10:59
nie wiem moze to jest dziwne pytanie... do przemyslen naklonilo
mnie wideo ktore wlasnie zobaczylam (zaraz na poczatku wstaje myje zeby potem twarz)
w jakim celu sie tak czysci twarz?
Obserwuj wątek
    • kryzys_wieku_sredniego Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:08
      Japonki mają chopsia na punkcie dokladnego oczyszczania twarzy.
      Jabym chyba sobie zdarła skórę. One nie maja włosów na rękach, nogach, twarzy - tak mają azjaci i już, może mają grubszą skórę i bardziej im się pory zatykają.
      My europejki mamy kłaki na rękach, nogach pod pachami i nawet na twarzy włoski, nie zawsze delikatny meszek - co nam z azjatyckiej pielęgnacji skóry?
      • hanusinamama Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:24
        Mają grubszą skórą, ichniejsze preparaty do oczyszczania skóry nam by mogły zrobić spore kuku
    • zazou1980 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:13
      Ale, ze pytasz doslownie, czy myjemy?
      Ja zawsze z ranca mydlem, po kliku minutach krem. Z tlustym, ponocnym rylem zle bym sie czula, moje pory musza odetchnac chocby na 5-10 min...
      • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:20
        doslownie... bo ja nie myje... twarz myje zasadniczo razem z wlosami... testowo umylam i strasznie sucha i tarkowata... ciagnie... dalam krem odrobine lepiej. zastanawiam sie czy widze roznice. komfort wyraznie obnizony
        • alpepe Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:22
          Ja też nie myję.
          • igge Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:26
            I ja. Tzn zapominam albo mi się nie chce. Czasem od razu jakieś serum czy krem czy maseczkę wklepię. Generalnie częściej czymś posmaruję niż wcześniej dokładnie oczyszczę niestety. Czasem tonikiem tylko najpierw spryskam, przetrę wcześniej. A czasem nic.
            Przy myciu zębów wodą ciut chlapię paszczę potem ręcznik i już.
            Mydła nigdy nie używałam do twarzy.
            Cerę mam ładną i bez problemów raczej.
            A podobno brak dokładnego oczyszczania to samo zuo.
            Kilka preparatów stoi na umywalce do mycia paszczy więc potencjał jest i teoretycznie plan też by myć. Olejek nuxe do mycia. Wody micelarne. Żel avene. Szczoteczki specjalne. Ale jakoś nie wychodzi.
            • olowianyfoliarzyk Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:30
              A uszy myjecie codziennie?
            • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:31
              I mnie tez stoja! Mama mi kupujewink
            • barbibarbi Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 21:33
              Serio nie myjecie? Ja myję rano i wieczorem, bez tego nie wyobrażam sobie funkcjonowania. Na twarzy zbiera się sebum, jełczeje, z rana oczy zalepione - jak tu nie umyć?
              • olowianyfoliarzyk Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 07:07
                XXI wiek, ciepla woda w kranach, a waskie specjalistki sie nie myja.
                • chococaffe Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 07:21
                  Tyle zrozumiałeś z wątku?wink Brawo ty
          • black_magic_women Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 11:01
            I ja nie myję. Tylko wieczorem robię demakijaż żelem do higieny intymnej Facelle, albo jakimś płynem mic.
            • piekna_remedios4 Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 14:21
              i nie zmywasz tego żelu wodą? WTF??
              • kira02 Re: czy myjecie codziennie twarz 02.02.21, 14:34
                Nie dałabym rady nie umyć mając resztki czegoś coś do mycia na twarzy, skóra by mi chyba zareagowała mega podrażnieniem. Tak samo miałam z płynem micelarny czy innym do demakijażu. No muszę później jeszcze umyć twarz.
        • spanish_fly Re: czy myjecie codziennie twarz 02.02.21, 11:39
          Ale nawet oczu po przebudzeniu nie przemywasz? Nigdy się w nocy nie uślinisz?
          • pani_tau Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 05:29
            Jak to uslinisz? W sensie, że ślina cieknie z ust? Dlaczego?
            I co się dzieje z oczami, że trzeba je przemywać?
            • cisco1800 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:10
              nie wydzielasz żadnych wydzielin w nocy z oczu / ust? ja bym to skonsultowała z lekarzem
            • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 13:24
              nuzeniec najprawdopodobniej stawiam
            • m_incubo Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 08:27
              Z zębami zapewne też nic się nie dzieje, wszak nie żresz przez sen, to po co rano myć?
              To na pewno ematka (w SUV-ie) czy jakieś forum jeżdżących komunikacją miejską?
            • kachaa17 Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 08:30
              No ja mam w kącikach oczu coś po nocy, lekko się lepią więc nie wyobrażam sobie nie umyć twarzy. Pamiętam, że jak byłam dzieckiem i nie chciałam się myć to nabierałam trochę wody na palce i mokrymi palcami przemywałam oczy. Siostra się że mnie śmiała.
        • mamkotanagoracymdachu Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 08:50
          Nie myje. Jeśli się nie maluje, to twarz myje razem z reszta pod prysznicem, sama woda. Nie widzę potrzeby używać nic innego. Na co dzień w domu nie używam tez kremów, a ilekroć próbuje, to potem mam wypryski jakbym miała 16 lat 🙄 Moja skóra naprawdę niczego nie potrzebuje, twarz czy łydki, nie używam kosmetyków na co dzień.
      • krisdevalnor Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 12:57
        zazou1980 napisała:

> Ale, ze pytasz doslownie, czy myjemy?
        > Ja zawsze z ranca mydlem, po kliku minutach krem. Z tlustym, ponocnym rylem zle
        > bym sie czula, moje pory musza odetchnac chocby na 5-10 min...
        Sorry ale nie kazdy ma tłuste ryło po nocy. Ja mam suchą skórę i nic takiego mnie nie spotyka. Nie muszę myc po przebudzeniu, chyba ze chce sie obudzić to wtedy zimna woda jak znalazł.
        • m_incubo Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 08:23
          Hmm, ciekawe. A spróbuj kiedyś przetrzeć tę twarz rano wacikiem z czymś do mycia, zobaczysz czy będzie czysty wink
          • krisdevalnor Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 09:55
            m_incubo napisała:

> Hmm, ciekawe. A spróbuj kiedyś przetrzeć tę twarz rano wacikiem z czymś do myci
            > a, zobaczysz czy będzie czysty wink
            >
            >
            Alez ja codziennie przecieram ja rano tonikiem i nakladam krem. Myslalam ze mowimy tu o porannym myciu czy wrecz szorowaniu wodą i mydlem albo specjalnym plynem do czyszczenia bo po nocy ktos ma tłuste ryło. Ja nie mam, moja skora jest bardzo sucha i nic sie nie wydziela, dzisiaj rano specjalnie sprawdzilam dokladnie zeby nie bylo😉
            Tak wiec czyszcze dokladnie wieczorem, co 2-3 dni robie peeling, rano nie potrzebuje tego robić tylko nawilzyc.
            • taje Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 10:25
              Ja też się dziwię czytając o tych tłustych filmach i zaropiałych oczach. Może to zresztą kwestia wieku - moja niegdyś tłusta skóra po 35 roku życia zdecydowanie przestała być tłusta. Teraz jest normalna/sucha, naczynkowa. Gdybym ją dwa razy dziennie myła detergentami pocierając to by mi chyba odpadła. Rano myję twarz w prysznicu, zazwyczaj samą wodą, wieczorem oliwką do mycia twarzy (bez pocierania). Jeśli nie umyję twarzy po nocy to też jest ok, żadnego tłustego filtru nie ma. Jedynie po retinolu widzę faktyczną konieczność umycia bo ten, którego teraz używam zostawia taki pomarańczowy filtr. Inne kremy na noc całkowicie się wchłaniają i nawet gdybym twarzy nie umyła nic się nie świeci.
            • m_incubo Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 11:16
              Właściwie to już nie wiem. Ja się odioslam do zadziwienia ichi, że ona twarzy to nie, chyba że jest brudna, ewentualnie raz na jakiś czas przy myciu włosów. Trochę mnie to wprawiło w osłupienie.
              Ale pucować tak, jak ta Japonka, to nie pucuję.
    • triismegistos Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:18
      Oczywiście, że tak. Nawet nie wiedziałam, że można inaczej.
      • magdallenac Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 14:43
        Ja też tak i też jestem zdumiona, że można nie umyć...Jak to wygląda? Wstaje się rano i na taką brudną ponocną twarz nakłada się serum, krem i makijaż? Aż mnie ciarki przeszły.
        • mashcaron Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 14:46
          I potem taka dama wymalowana z przypudrowanymi śpiochami w oczach :p
        • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 16:06
          Moze bedzie to szokujace wyznanie ale serum kremu I makijazu rowniez nie nakladam. 100% jak pambuk stworzyl.
          • triismegistos Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 18:32
            Mówisz, ze pamuk stworzył cię juz brudną?
            • cudko1 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:11
              triismegistos napisała:

> Mówisz, ze pamuk stworzył cię juz brudną?

big_grinbig_grinbig_grin
              >
          • 35wcieniu Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 18:45
            No i twoja sprawa ale zdumienie że są ludzie którzy myją twarz jest absurdalne.
          • pytajnik188 Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 20:22
            😂😂😂😂
          • magdallenac Re: czy myjecie codziennie twarz 02.02.21, 18:09
            Staram sie kazda czesc ciala umyc przynajmniej raz dziennie...moja twarz jest myta dwa razy dziennie- rano i wieczorem. Przyjmuje, ze Ty masz inaczej, ale nie rozumiem 🤷‍♀️
            • damartyn Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 01:29
              Podpisuje się. Bardzo mnie to zaciekawiło, ze można nie myć twarzy, a z czego to wynika? Nie myłaś od dziecka czy jako dorosła nie myjesz?
              • princesswhitewolf Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 01:58
                No to ja juz wolę watek o kuwecie w zmywarce... Przynajmniej sie wyparzyla

Matko bosko ludzie twarzy nie myja 🤣🤣🤣
        • m_incubo Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 08:29
          Nie znasz się. Jak ematka wstaje z łóżka, to ma różaną cerę i lekki glow, nic się z tym nie robi, to z natury.
          Ty jesteś krótko ematką, to może masz tłustą gębę i śpiochy w oczach.
    • malia Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:20
      Nie chce mi się oglądać całego, chodzi ci o to że ona rano myje twarz?
      Ty nie myjesz twarzy codziennie? bo nie wiem o co chodzi.
      • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:26
        nie myje! wcale... no chyba ze brudna
        • malia Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:31
          Zawsze myję, tzn rano, wieczorem, po przyjściu z pracy. To co ile myjesz? Rano czuję się tłusta jak nie umyję.
          • igge Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:29
            Nigdy tlusta nie bywam na twarzy chyba, że tłuste mazidło np polny warkocz mam na niej.
        • redwineiswhatilike Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:33
          A jak często myjesz?
          • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:37
            przy myciu wlosow przewaznie... ale tez tak bardziej przy okazji jako ze wlosy traktuje jajkiem
            • redwineiswhatilike Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:49
              No tak, ale włosy można myć co drugi dzień a można raz na dwa tygodnie.

Ja muszę myć codziennie. Moja cera tego wymaga
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:52
          A co ile bierzesz prysznic? I jak bierzesz to wtedy omijasz twarz? No nie wyobrażam sobie chociaż raz dziennie nie przemyć twarzy. Czemu myjesz ciało, a twarzy nie? I co znaczy, że brudna? Ja bym chyba nigdy nie miałą brudnej twarzy w sensie, widocznego brudu - no chyba, że wokół ust od jedzenia. Ale to nie znaczy, że ona nie jest brudna od kurzu, czy jakichś zanieczyszczeń w powietrzu.
        • triismegistos Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 12:49
          Codziennie jest brudna.
        • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 12:53
          ichi51e napisała:

> nie myje! wcale... no chyba ze brudna
          >
          W sensie, że widzisz na twarzy ślady barszczyku albo smugi kurzu, i wtedy myjesz?
          • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:32
            no tak...
        • kurt.wallander Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:41
          ichi51e napisała:

> nie myje! wcale... no chyba ze brudna

A resztę ciała myjesz codziennie? I te włosy to jak często myjesz?
          >
        • barbibarbi Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 21:44
          MOże nie widać tego nie mycia twarzy, ale pomyśl o tym, że pewnie ..... czuć. Sebum się wydziela, jełczeje i twarz przy bliższym kontakcie śmierdzi łojem. Wiem, bo mój mąż po pobycie na działce, gdzie na pewno twarzy nie myje, jak wróci to ja czuję i gonię go pod prysznic. Pomyśl o tym, bo przy przytulaniu czy pocałunkach twój facet będzie czuł zapaszek, nic fajnego.
          • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 21:54
            nie wiem mi sie nie wydziela chyba... mam taka matowa skore jak brzoskwinia nic mi sie nie swieci sucha w dotyku
    • alpepe Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:21
      Mnie tam zdziwiła plomba metalowa u jej faceta.
      • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:27
        to akurat nie dziwne - ten facet jest od niej sporo starszy a stomatologia nie wszedzie dociera... do tego nie zdziwilabym sie gdyby wierzyli ze metalowe lepsze
        • ajr27 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:43
          Dopiero co usunięto mi z zęba amalgamat, który miałam zakładany 30 lat temu, jako dziecko. Okazało się, że jest to teraz mój najzdrowszy ząb.
          • chatgris01 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:29
            Mnie francuscy dentyści zostawili amalgamaty, które miałam założone ponad 30 lat temu. Stwierdzili, że trzymają mocno, zęby z nimi się nie psują, to po co ruszać (choć obecnie już takich plomb się nie stosuje).
            • ajr27 Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 00:10
              Tak, o to właśnie chodzi, że muszę stale wymieniać wypełnienia, bo włazi pod nie próchnica, a pod metalem nie było nic przez tyle lat. Teraz żałuję, że dałam go sobie wyją¢
            • zuleyka.z.talgaru Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 07:32
              Też mam dwa i polska dentystka odradza wymiane. wink
              • m_incubo Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 08:35
                Ja też mam, w górnej siódemce, więc nie widać, ponad trzydziestoletnia plomba i wszyscy dentyści mówią, żeby zostawić.
    • redwineiswhatilike Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:25
      Oczywiście, że myję rano twarz.
    • angazetka Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:29
      Oczywiście, że myję. Można nie?
      • m_incubo Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 08:35
        Można, policja tego nie sprawdza. Ale wątek mnie zaskoczył.
    • nuclearwinter Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:29
      Tak, ja robię dokładnie tak jak ona, ale to dziwne jest? Przecież zależy od typu skóry, ale też i od tego, gdzie mieszkasz, jaką masz wodę w kranie itp. Ja mam skórę mocną, niezbyt wrażliwą (na twarzy), lubię porządne oczyszczanie, do tego mnie to dobrze wybudza. No i u mnie jest smog, zanieczyszczone powietrze, nieprzyjemnie jest tego nie zmyć ☹️ Ale wiem że są ludzie, którzy np. myją twarz samą wodą, tyle że u mnie by się to absolutnie nie sprawdziło.
    • lot_w_kosmos Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:30
      Wodą myję rzadko przyznam.
      Głównie wtedy jak sobie robię pilling czy to korundem, czy po prostu ścierką z mikrofibry.
      Rano raczej przemywam same oczy ,bo mam wysuszone wiecznie i rano potrafię mieć jakieś takie zapyziałe od kropel czy maści wlewanych wieczorem.
      Zaś w dni kiedy myję włosy rano, to sobie przetrę twarz tym ręcznikiem wilgotnym jeszcze.
      ale takiegomycia twarzy typowego z pluskaniem wodą, mydłem i spłukiwaniem, to chyba nigdy.
    • eliszka25 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:31
      Nie bardzo rozumiem o co pytasz. Robię mniej więcej tak, jak mama z filmiku, czyli przy porannym myciu zębów myję też twarz. Co prawda porządne oczyszczanie jest wieczorem, a rano tylko przepłukuję chłodną wodą plus tonik i krem, ale nie bardzo wyobrażam sobie nie umyć twarzy w ogóle po wstaniu z łóżka.
      • redwineiswhatilike Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:50
        eliszka25 napisała:

> Nie
        > bardzo wyobrażam sobie nie umyć twarzy w ogóle po wstaniu z łóżka.

Ja też nie.
        • aandzia43 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 12:18
          Też sobie nie wyobrażam. Bo jak mam nałożyć krem na dzień na tę nocną warstwę kremu wieczornego, kurzu z pościeli i kocich kłaków? A bez kremu skórę mam suchą. Bo zawsze miałam ją suchą, nawet w młodości. Myję rano płynem micelarnym, spłukują wodą, psikam hydrolatem lub klepię tonikiem i smaruję kremem. Nie mam skóry azjatyckiej, grubej i mocnej, nie robia mi się zaskórniki, więc nie pilinguję się często - zaszkodziłabym sobie drąc ją i złuszczając nadmiernie, ale zdjęcie warstwy brudnego tłuszczu i zastąpienie jej tłuszczem czystym i odżywczym uważam za właściwe.
        • karme-lowa Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:01
          redwineiswhatilike napisał(a):

> eliszka25 napisała:
          >
          > > Nie
          > > bardzo wyobrażam sobie nie umyć twarzy w ogóle po wstaniu z łóżka.
          >
          >
          > Ja też nie.
          Ja też nie.
          Sądziłam, że wszyscy myją rano twarz. Przynajmniej wodą.
          Jak można wstać i nie umyć oczu?
          • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:05
            No mozna... jak wstaje to krople zapuszczam jesli to cow zmienia bo mi wysychaja
      • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 12:47
        Identycznie jak eliszka25.
    • mashcaron Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:31
      Codziennie a nawet dwa razy dziennie. Nie wiedziałam że to takie niespotykane.
      • gaga-sie Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:38
        Ja też.
    • piataziuta Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:35
      Yyy?
      Myję twarz kilka razy dziennie - odrobiną naturalnego mydła i wodą. Potem od razu krem.
      Po każdym gotowaniu/pieczeniu/smażeniu muszę ją umyć, bo inaczej czuję jak mi skóra śmierdzi oparami kuchennymi. tongue_out Po każdym wyjściu na dwór/do sklepu. Po sprzątaniu. Częściej od twarzy myję tylko ręce.

W pracy też muszę przynajmniej kilka razy zwilżyć twarz wodą, bo mam tam suche, przegrzane powietrze.

Nie wiedziałam, że są tacy co myją twarz tylko, gdy myją resztę ciała. Nie macie od tego niemycia pryszczy? tongue_out
      • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:38
        no nie mam przyznam sie. zero problemow
        • piataziuta Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:52
          to nie myj tongue_out
          ja też nie mam pryszczy, ale muszę myć

nawet kumpel mój kiedyś zauważył - podczas kilkudniowego wypadu w polskę pociągami (nie było tam zbyt wiele okazji do mycia) - że każdy kontakt z łazienką, wywołuje u mnie szeroki uśmiech na twarzy tongue_out
      • aqua48 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:40
        Myję twarz dwa razy dziennie. Rano porządnie ciepłą wodą plus na to krem, wieczorne oczyszczanie to najpierw płyn do demakijażu, potem woda z mydłem i na twarz wklepuję naturalny olejek, plus krem na noc. Rano resztki tej nocnej "kołderki" trzeba przecież usunąć, żeby nie zjełczały.
        • igge Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:35
          No tak. Ale ja też rzadko cokolwiek na noc wklepuję, nie lubię zasypiać z kosmetykami na skórze.
          • aqua48 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:32
            igge napisał:

> No tak. Ale ja też rzadko cokolwiek na noc wklepuję, nie lubię zasypiać z kosme
            > tykami na skórze.

A ja nie lubię/nie potrafię bez. Trudno byłoby mi też zasnąć bez wieczornego prysznica lub choćby spłukania całego ciała. Czasami gdy się zdarza taka noc (w podróży) jest to dla mnie problem. Widać po prostu kwestia przyzwyczajenia.
      • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 12:48
        "W pracy też muszę przynajmniej kilka razy zwilżyć twarz wodą, bo mam tam suche, przegrzane powietrze."

Ale wiesz, że kiedy zostawiasz zwilżoną wodą twarz w tym suchym powietrzu, to odwadniasz skórę jeszcze bardziej?
        • piataziuta Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 12:53
          Wiem, bo czuję. Potem musi iść krem.
          • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:32
            A masz jakiś super nawilżający, to podziel się.
            • piataziuta Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:47
              Nie mam.
              Nic mi nie pasuje do twarzy, poza nivea soft, a prób było wiele.
              Nawilżające są dla mnie za mało tłuste, a półtłuste są za tłuste. tongue_out

No ale ja jestem kosmetycznym prymitywem, więc ten...tongue_out
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 09:05
                To może stosuj na nawilżający krem olej do twarzy.
                • piataziuta Re: czy myjecie codziennie twarz 02.02.21, 18:51
                  po co?

raz użyłam jakiś olej, arganowy chyba
                  jakieś podrażnienia mi się zrobiły od tego
    • ajr27 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:39
      Wow, jestem pod wrażeniem i nie dziwię się, że Japończycy żyją po 120 lat przy takiej higienie i kulturze codzienności
      • princesswhitewolf Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 02:01
        Hahaha 🤣🤣🤣🍒
    • hosta_73 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:43
      No myję. Rano czystą, ciepłą wodą a wieczorem woda z żelem myjącym. Jeśli zmywam makijaż po przyjściu z pracy to wtedy żelem a wieczorem samą wodą.
      Całe lata nie myłam wodą tylko tonikiem.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:45
      Oczywiście, że myję twarz nie tylko codziennie, ale i dwa razy dziennie - rano i wieczorem.
    • 35wcieniu Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 11:58
      No tak, myje 2 razy dziennie albo i 3.
      Ciało też myje codziennie, zęby tez.
      Nie jest to chyba bardzo niezwykłe.
      • m_incubo Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 08:40
        Okazuje się, że jest...
    • aandzia43 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 12:07
      Nie myjesz to nie myjesz, od tego się nie umiera. Jeśli czyścisz ją raz na parę dni myjąc głowę i tylko wtedy smarujesz kremem, jeśli nie masz z tego powodu problemów (pryszcze, nadmierna uciążliwa suchość) to spoko. Nie wiem jakie są długofalowe skutki takiego postępowania i jaka byłaby skóra twojej twarzy gdybyś zmywała z niej częściej brud i serwowała jej jakieś odbudowująco-konserwujące substancje, może lepsza, może taka sama? Ja stawiam że nieco lepsza. Trzeba by zrobić wiele lat trwający eksperyment na bliźniaczkach jednojajowych wink
    • miss_fahrenheit Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 12:12
      ichi51e napisała:

> w jakim celu sie tak czysci twarz?

Żeby była czysta? Zawsze myję dwa razy dziennie - rano i wieczorem. Z tym, że różnymi piankami do mycia, zamiast mydłem.
    • mamaafg Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 12:18
      Mycie twarzy to jedna z puerwszych rzeczy ktore robie rano. Maz to samo, nawet moja 3 latka myje zeby buzie i rece po wstaniu. Prawde powiedziawszy jestem zszokowana ze mozna inaczej. A latem? Jak sie w nocy spocisz? Czulabym sie okropnie. Poza tym jak bierzesz codzoenny prysznic? Omijasz twarz? Wieczorem tez oczywiscie myje przy prysznicu, latem prysznic nieraz 2 lub 3 razy dziennie wiec i twarz umyta. Dzieci kilka razy dziennie. Przeciez tam tez skora sie poci, brudzi, calodzoenny kurz, to wszystko trzeba zmyc.
      • igge Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:43
        Zmoczenie twarzy przy prysznicu się nie liczywink
        Myślałam, że wątek jest o jakimś codziennym rytuale pielęgnacyjnym z użyciem masy specjalnych kosmetyków do zmywania paszczy.
        Bo, że na rynku dużo tego to wiem i mam. Tylko chyba samodyscypliny codziennej mi brakuje by wieloetapowo z tych kosmetycznych przyjemności i zabiegów korzystać.
        Wiem, że na skórze zostaje np kurz, tluszcz, resztki smarowideł i teoretycznie trza to dokładnie nonstop usuwać.
        • alpepe Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:11
          Też myślałam. I nie szoruję twarzy tak, jak ta Japonka z filmiku. Ot, prysznic, woda ścieka po twarzy i to nie za długo i tyle. Chyba, że bym coś zjadła czy w jakiś inny sposób sobie ubrudziła twarz, to wtedy i mydło, ale tak, to spłukanie wodą, a na pewno nie takie tarcie.
    • milupaa Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 12:44
      Ona wygląda jak dziecko które ma dziecko 😉 w makijażu troche lepiej. Ja myje codziennie rano żelem i splukuje woda. Nic złego to nie robi mimo że mam sucha cerę, potem tonik, krem i gotowe. Lubię takie odświeżenie. Wieczorem płyn miceralny, tonik, serum i krem. Na cerę nie narzekam, wyłączając zmarszczki to jest bezproblemową, jak byłam dużo młodsza była w gorszym stanie i ciągle coś wyskakiwało. Od lat spokój 🙂
      • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:34
        Ma 30 lat. wlasnie obchodzila urodziny. Za to jej maz wyglada staro
        • milupaa Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 15:50
          Mąż fajny, wg mnie wygląda na ok 35, z tym że ma siwizne.
    • kadfael Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:12
      Rozumiem, że nie używasz żadnych specyfików do twarzy typu puder, krem?
    • zamyslona_ona02 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:24
      Myję rano i wieczorem. To dla mnie tak oczywiste jak mycie zębów smile
    • daniela34 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:33
      Myję tearz codziennie rano i wieczorem, czasem zamiast wieczorem to po przyjściu do domu. Nie wyobrażam sobie inaczej
    • pitupitt Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 13:52
      w jakim celu sie tak czysci twarz? - m.in. po to, żeby mieć taką cerę, jak ta dziewczyna. I tak, myję twarz codziennie rano i wieczorem, zaraz po umyciu zębów.
      • aandzia43 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:04
        pitupitt napisał(a):

> w jakim celu sie tak czysci twarz? - m.in. po to, żeby mieć taką cerę, jak ta d
        > ziewczyna. I tak, myję twarz codziennie rano i wieczorem, zaraz po umyciu zębów

No bez przesady, cera tej dziewczyny to nie tylko pielęgnacja, geny chyba przede wszystkim. Jakość skóry plus podściółka tłuszczowa na policzkach.
        • pitupitt Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 00:24
          Myślałam raczej o braku niedoskonałości, a nie zmarszczek.
          • memphis90 Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 10:50
            Nie szoruję skóry żadnym mydłem, żelami, piankami, szczoteczkami, tonikami, nie stosuje podkladow, serum, korektorów, pudrow- nigdy w życiu nie miałam pryszczy czy innych "niedoskonałości ".
            • chococaffe Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 10:57
              To masz szczęście.
      • pitupitt Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:19
        Mam w pracy koleżankę, która podobnie jak ty, myje twarz przy okazji mycia włosów. Szamponem. A potem się dziwi, że ma suchą, poszarzałą cerę...
        • aandzia43 Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 14:30
          Też znam osoby nie pielęgnujące cery suchej (brak oczyszczania, nawilżania, natłuszczania, itd.). W młodości ok, potem już nie, dużo wygląd starszy niż metryka i koleżanki. Ale z drugiej strony te z cerą normalną i tłustawą mimo braku pielęgnacji jakiejkolwiek wyglądają całkiem nieźle. No, wyglądałyby lepiej gdyby zadbały, ale tragedii nie ma.
          • igge Re: czy myjecie codziennie twarz 31.01.21, 16:52
            Ja to wszystko robię bardzo nieregularnie. A oczyszczanie dokładne zamiast ochlapania samą wodą to już dramat.
            Specjalnie przyjrzałam się skórze dziewczyny na filmiku ( dziecko miodzio). Ona jest młoda, a ja już nie ale specjalnych różnic nie widzę. Może czoło nie mam aż tak napięte bez kremu? I górne powieki zaczęły tracić jędrność fakt. Trudno uwierzyć, że wyglądałabym lepiej w moim wieku gdybym bardziej dbała. Czasu nie zatrzymasz. Na pewno mój wygląd nie jest starszy niż metryka i koleżanki. Twarz mam młodą i mam wrażenie, że mocniejszy makijaż ją postarza tylko.
            Może po prostu lada dzień się zacznę sypać i teraz to są ostatnie miesiące z fajną młodą względnie skórąwink ?
            Zmarszczki mam nieliczne, drobniutkie, prawie niewidoczne i tylko mimiczne, skóra nie jest za cienka ani obwisła, kontur ok.
            Nawilżenie dobre. A skóra raczej sucha lub normalna, na pewno nie tłusta i nigdy taka nie była ( tłusta chyba wolniej się starzeje?).
            Za to pod oczami mojego męża dostrzegłam nowe zmarszczki. Pod oczami. Ma też lwią zmarszczkę między brwiami, która nie znika zupełnie nawet po posmarowaniu kremem. Jego cera nie jest sucha.
            U mnie zdecydowanie żadnej tragedii nie ma
            Nie wyglądam na swój wiek. Seriowink
            • konsta-is-me Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 16:20
              Chyba nikt nie wygląda dziś na swój wiek, bo porównać się możemy że starszym pokoleniem, które wyglądało starzej.
              Czyli wszyscy wyglądamy wlasnie na swój wiek 😄
              • chococaffe Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 17:49
                imho - jak pisałam w innym wątku, naszym matkom i babkom lat dodawał strój i fryzura.
                • konsta-is-me Re: czy myjecie codziennie twarz 01.02.21, 18:41
                  To swoją drogą, ale i warunki życia były inne .
                  • simply_z Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:26
                    czy ja wiem? nie mieli takiego dostepu do roznych zabiegow, jak my mamy teraz. Czyli kremy, jakies lasery na przebarwienia, lepsze sposoby oczyszczania skory itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka