nangaparbat3 09.02.21, 07:13 żeby w ogóle zacząć. No bo co napisać? wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Lubin.-Wystawil-psa-na-parapet-na-9.-pietrze-i-zamknal-okno Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: brak mi słów 09.02.21, 07:20 Czytałam wczoraj. No brak słów. W jaki sposób wychowuje się dziecko, żeby wyrosło na takiego kogoś? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: brak mi słów 09.02.21, 07:23 Ty też z frakcji wierzącej w omnipotencję wychowawczą rodzica? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: brak mi słów 09.02.21, 07:26 Do pewnego stopnia, tak, oczywiście. Ty też w to wierzysz, nie opowiadaj, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: brak mi słów 09.02.21, 07:39 Wierzę, że można narzucić dziecku pewne nawyki, wymagania, pożądane zachowania i część z nich zinternalizuje jako własne. To samo z systemem wartości czy potrzebami, natomiast wierzę również w całą wieloletnią sferę socjalizacji wtórnej. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: brak mi słów 09.02.21, 08:07 Jak mózg nie działa, to wszystko jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: brak mi słów 09.02.21, 08:56 Dokładnie tak jest, jak napisałaś. Czyli obie wierzymy w działania wychowawcze, przykład, wdrażanie do nawyków, itp. Uważam że to jest baza, na którą socjalizacja wtórna ma oczywiście wpływ, ale- w większości przypadków- nie jest to wpływ ekstremalny. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: brak mi słów 09.02.21, 07:29 Akurat w tym wypadku to dość łatwo można odpowiedzieć: jak się urodzi, nie nosić nie przytulać, nie mówić do niego, zostawiać i pozwalać się wypłakać - w odpowiedniej dawce to wszystko i mamy socjopatę. Polecam książki: "O chłopcu wychowywanym jak pies" (bardziej fabularna) oraz "Znaczenie miłości" (bardziej naukowa). Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: brak mi słów 09.02.21, 07:29 Będąc takim samym zwyrodnialcem. Jestem dumna z mojego syna jak widzę jak zajmuje się zwierzakami - ile tygodni poświecił na to, żeby ostatni strachliwy chomik nauczył się wchodzić mu na rękę i przestał się bać naszego domu (wstawał o północy jak chomik był aktywny), jak dba o psa. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: brak mi słów 09.02.21, 07:30 A jak interakcje między psem i chomikiem? Są jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: brak mi słów 09.02.21, 07:37 Nie, żeby nie stresować chomika, trzymamy go na pietrze na które pies nie ma wstępu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: brak mi słów 09.02.21, 08:05 Dobrze macie. Od lat marzę o szczurach, ale mieszkam w bloku i nie mam piętra Chociaż nie, na kota i tak by nie poogło Odpowiedz Link Zgłoś
leia33 Re: brak mi słów 09.02.21, 07:47 Ja bym tego gnoja wystawiła na najwyższym piętrze Pałacu Kultury i zamknęła okno. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: brak mi słów 09.02.21, 07:48 Karą powinno być wystawienie tego żula też na ten parapet i na dłuższy czas. Zgroza Odpowiedz Link Zgłoś