Dodaj do ulubionych

Ból brzucha po Nutramigenie

28.10.04, 16:21
Sorki, ze pisze na e-mamie, ale moze tu bedzie wiekszy odzew.

Moje dziecko (3 miesiace) ma skaze bialkowa i lekarka poradzila przejsc na
Nutramigen. Zaczelam podawac mu mieszajac z moim mlekiem, bo samego nie zje.
Przez kilka dni jadl mleko z piersi a na wieczor dostawal moje mleko
zmieszane ze sztucznym. Wczoraj mieszalam juz przy kazdym posilku. Synek
chetnie je z butli, tylko jest jeden problem: dzis w nocy bardzo plakal,
odchodzily mu baczki, nie mogl zrobic kupki. Zastanawiam sie, czy to nie
wlasnie po Nutramigenie. Rano dalam mu piers i po niej od razu zrobil kupke.

Prosze, poradzcie czy u Was tez tak bylo? Musze przestawic malego na mleko
sztuczne, bo ciagle ma uczulenie a ja juz prawie nic nie jem. Z gory dziekuje
za pomoc.
Kowboj-ka
Obserwuj wątek
    • mami2 Re: Ból brzucha po Nutramigenie 28.10.04, 16:47
      Raczej poszłabym w kierunku sprawdzenia tego co ty zjadłas, skoro jeszcze
      karmisz. Z tego co wiem, to Nutramigen jest jednym z bardziej dietetycznych
      pokarmów i własnie nie powinien powodować takich objawów. U moich dzieci w
      kazdym razie nigdy sie tak nie zdarzyło. Coz, moze powinien sie jedank lekarz
      wypowiedziec. Ja jestem "tylko" mamą.
      • mami2 Re: Ból brzucha po Nutramigenie 28.10.04, 16:51
        Musze sie jednak poprawic. Pamiętam ze synek miał problemy z kupką jak
        przeszliśmy na Nutramigen, ale sytuacja się pózniej unormowała. Niektóre dzieci
        mają dosyć niedojrzały układ trawienny i stąd takie reakcje. Z pewnoscią i tak
        było to ryzyko ograniczone do minimum własnie przez wrowadzenie Nutramigenu, a
        nie np. Bebika. Szczerze mówiąc nie znam innego, bardziej bezpiecznego mleka
        niz Nutramigen. Ale to własciwie pytanie na forum Alergię, a nie na e-mamę..winkA
        tak w ogóle. Dlaczego nie karmisz dziecka piersią? Przeciez jest jeszcze
        bardzo malutkie.
        • kowbojka Re: Ból brzucha po Nutramigenie 28.10.04, 17:19
          Przepraszam, ze pisalam na emamie, ale na innych forach jest maly odzew. Musze
          przestac karmic malego, bo ma skaze bialkowa o dosc duzym nasileniu i na cos
          dodatkowo jest uczulony. Wyeliminowalam z diety wszystkie 'uczulacze' i pokarmy
          bialkowe (z krowy i kury - tak kazal lekarz) a mimo to maly ma okropnie sucha
          skore (nie pomagaja zadne masci) i ciagle ma wysypke. Ja tez wolalabym karmic
          dluzej, ale lekarka kazala podawac tylko Nutramigen. Dzieki za porade.
          • mami2 Re: Ból brzucha po Nutramigenie 28.10.04, 17:41
            Wiesz co? Mam prośbę, podziel się swoim problemem na forum Alergie. Moje dzieci
            juz wyrosły z alergii na szczescie, ale tez się spotkałam z opiniami niektórych
            lekarzy zeby dziecko odstawic. Dla mnie to największa bzdura. Zmień lekarza.
            Czy chodzisz z dzieckiem do alergologa czy lekarz pierwszego kontaktu dał ci
            taka rade? Po prostu powinnas miec scisła dietę i dziecko karmic. Czy to jest
            tylko uczulenie na skórze czy inne objawy? Biegunki? Wymioty?
            • lolka11 Re: Ból brzucha po Nutramigenie 28.10.04, 20:30
              Sa dzieci ktore definitywnie musza byc odstawione od piersi i tak bylo z moja
              corka. Pila Nutramigen i fakty poczatki byly trodne... Lekarka powiedziala,
              zeby Nutramigen dosladzac glukoza i pomoglo. Na poczatku byly to 3 lyzeczki,
              jak juz sie przyzwyczaila, to stopniowo zmniejszalismy ilsoc glukozy, az do
              zera. Nie bylo problemu. W tej chwili ma 3 latka i moze juz pic zwykle mleko,
              jesc maslo itp. Naszczescie wyrosla ze skazy i to dzieki temu, ze przeszlismy
              szybko na Nutramigen i zero bialka. Liczy sie szybka diagnoza i wykluczenie
              bialka z diety.

Pozdrawiam
              Dorota

PS Potem mielismy problem, zeby zaczela pic zwykle mleko i wlasnie musielismy
              mieszac z N.
              • mami2 Re: Ból brzucha po Nutramigenie 28.10.04, 22:36
                hmmm,a ja słyszałam ze tylko matki z grużlicą, Hivem i chyba ostrą postacią
                zółtaczki nie mogą karmić. O alergii ani słowa. Dodam, że moja córka była tak
                silnym alergikiem, że ja musiałam stosowac taką dietę, że schudłam do...41 kg!
                Ale karmić nie przestałam, bo jedynym antidotum na jej stan był własnie moj
                pokarm. Ale przeciez nie o licytowanie się tutaj chodzi. jeszcze raz sugeruję
                poradzić się na Alergiach. Tam mamy są na bieżaco. U nas to juz na szczescie
                przeszłość (chociaz nie do konca, bo ze skórnej przeszlismy na wziewną).
                • julinek11 Re: Ból brzucha po Nutramigenie 01.11.04, 20:17
                  My mieliśmy podobne problemy.
                  Zaczęłam podawać Nutramigen ale mała na sam jego widok darła się w niebogłosy a
                  o piciu nie było mowy. Była głodna i buntowała się bo tego mleka nie wzięła do
                  ust.
                  W końcu spróbowałam inne "Bebilon Pepti", jest o wiele "smaczniejsze" jeżeli w
                  ogóle o tych mieszankach można się tak wyrazić i załapała od razu. Pije do
                  dzisiaj chociaz ma już 2 latka.
                  I jeszcze jedno mi się przypomniałao: jeżeli chodzi o reakcję twojego
                  dzidizusia. Julka reagowała tak samo jak chcieliśmy w tydzień przejść z
                  mieszanki 1 na mieszankę 2 (dla starszych bobasów). Od poczatku miała problemy
                  z układem trawiennym, strasznie ulewała, kolki, itp. Nasze przechodzenie na
                  mieszankę 2 trwało 1/2roku(nie przesadzam, bardzo stopniowo i małymi kroczkami.
                  Zresztą do dzisiaj każdą nową rzecz julia poliże a dopiero z czasem zjada (trwa
                  to bardzo długo). Więc chyba problem może tkwić też w tym że za szybko chciałaś
                  przejść na pokarm sztuczny.
                  Z czasem te dolegliwości miną, ale radzę jak poprzedniczki porozmawiać z dobrym
                  alergologiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka