Dodaj do ulubionych

ematka wie wszystko - FreeStyle Libre

28.02.21, 19:45
Czujnik FreeStyle Libre. Czy ktoś ma albo ktoś z bliskich? Czy jesteście zadowoleni? Czy starsza pani niezbyt rozgarnięta technicznie da sobie radę z obsługą?
Obserwuj wątek
    • malia Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 28.02.21, 22:15
      oglądałam, za droga rzecz , jak na mnie. Tzn ja cukrzycy nie mam, ale mama i teściowa mają
    • kk345 Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 28.02.21, 23:32
      Sprawdzałam temat z myślą o teściowej. Użytkownik musi odczytać dane z czujnika na smartfonie, a teściowa słabo ogarnia smarftona, więc u nas odpada?
    • morekac Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 28.02.21, 23:37
      A policzyłaś koszty użytkowania?
      • kk345 Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 00:46
        O, to był kolejny argument "na nie" w porównaniu z glukometrem- koszt czujników choćby
      • magdallenac Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 01:20
        A jaki jest koszt uzytkowania w Polsce? Pytam, bo u nas ubezpieczenie pokrywa. Majac cukrzyka w domu nie wyobrazam juz sobie zycia bez czujnika.
        • mmoni Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 08:23
          Sensory 510 zł na miesiąc (plus jednorazowy wydatek na czytnik, jeżeli ktoś potrzebuje). Przy refundacji 153 zł na miesiąc, ale NFZ refunduje tylko dzieciom z pompą insulinową.
          • majenkir Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 08:57
            A dzieciom bez pompy już nie? Ot, logika..
            • panpaniscus Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 10:59
              Z jednej strony mialam podobną reakcję jak ty - stały pomiar glikemii powinien pomóc zwłaszcza tym bez pompy. Z drugiej strony, mam wrażenie że pompę dostawały w PL wszystkie dzieci, których rodzice zadeklarowali chęć (może jakaś emama wie jak to jest?), więc to może być odwołanie się do kryterium zaangażowania opiekunów...
          • morekac Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 08:58
            No właśnie - w tym momencie tata stwierdził, że woli się kuć, tym bardziej, że cukrzycę ma wyrównaną i nie musi kuć się strasznie często.
            • morekac Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 11:00
              Kłuć oczywiście...
    • majenkir Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 00:38
      Libre musisz sama skanować (IMO największy jej minus), nie jest oczywiście jakieś skomplikowane, ale trzeba pamiętać 🤪. Sensor wymienia się co dwa tygodnie.
    • katriel Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 01:12
      Mój teść ma. Starszy pan, ogólnie ogarnięty i inteligentny, ale mało techniczny. Nie używa aplikacji na smartfona, tylko firmowego czytnika. Skanuje sam, co dwa tygodnie syn wymienia mu sensor. Jest zadowolony.
      Co do kosztów, bo było kilkakrotnie poruszane: to była teścia decyzja, że woli płacić niż się kłuć (i potencjalnie parę razy dziennie mdleć na widok kropli własnej krwi - ma taką skłonność) i jego własne ciężką pracą zarobione pieniądze. Stać go.
    • panpaniscus Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 10:54
      Ja mam. Trzeba skanować, albo musisz dokupić transmiter(niezależnej firmy, np. MioMio), który będzie przesyłał dane do telefonu. Skanowanie polega na przesunięciu w pobliżu czujnika czytnikiem (nie wiem jak po polsku to nazwali, handset) albo telefonem komórkowym (na pewno dziala z Androidem, z IPhonem tylko z nowszej generacji - to czytnik NFC).
      Jeśli starsza pani obsługuje glukometr, to czytnik będzie OK. Jeśli jest na insulinie, to bardzo bardzo polecam.
      Dla mnie ogólnie fantastyczna sprawa.
      • majenkir Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 20:01
        panpaniscus napisała:
        > Ja mam.

A tak z ciekawości - czemu nie Dexcom?
    • mmoni Re: ematka wie wszystko - FreeStyle Libre 01.03.21, 19:06
      Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Starsza pani systematycznie od lat używa glukometru, więc pamiętanie o zeskanowaniu czujnika nie powinno być problemem. Pewien problem widzę w założeniu czujnika, ale mam nadzieję, że do spółki z mężem to ogarną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka