Dodaj do ulubionych

przesyłka olx

04.03.21, 06:12
Korzystałyście z tej opcji? Na czym to polega bo nie bardzo rozumiem.
Obserwuj wątek
    • szara.myszka.555 Re: przesyłka olx 04.03.21, 06:36
      tadaam!! 3 sekundy w Googlu.
    • pyza-wedrowniczka Re: przesyłka olx 04.03.21, 10:36
      Korzystałam.
      Jak sprzedajesz to OLX pobiera od kupującego opłatę za towar + przesyłkę wg ich cennika. Ty dostajesz do pobrania etykietę i jak kupujący odbierze paczkę to pieniądze za towar na konto. Te przesyłki są tańsze oraz kupujący ma pewność, że paczke dostanie.
      • lot_w_kosmos Re: przesyłka olx 04.03.21, 10:48
        Plu sprzedający ma pewność, ze jak kupujący sie rozmyśli i nie odbierze paczki, to jego brocha.
        Paczka wróci do nadawcy, nie ma kłopotu z rozliczaniem przelewu, oddawaniem i chandryczeniem.
        Poza tym wygoda - bierzesz etykietę, wysyłasz komuś coś i tylko czekasz aż ci olx odda kasę na konto za sprzedany przedmiot.
        Dla kupującego oczywiście bezpieczeństwo i tania przesyłka.

• canaille Re: przesyłka olx 04.03.21, 10:50
        A ty czekasz jak głupia na przelew...
        • pyza-wedrowniczka Re: przesyłka olx 04.03.21, 10:55
          Ja zawsze dostawałam od OLX przelew w ciągu 2-3 dni po odbiorze przesyłki.
          • canaille Re: przesyłka olx 04.03.21, 11:13
            A ja czekam na ostatnią. Nie wiem czy mniejsze kwoty nie są dłużej przetrzymywane. I caly czas zastanawia mnje na jakim etapie olx moze poprosić o ksero dowodu czego czynić nie zamierzam.
            • pyza-wedrowniczka Re: przesyłka olx 04.03.21, 12:35
              Ja nie wysyłałam żadnego ksero dowodu. Sprzedawałam z wysyłką rzeczy za 20-50 zł kilka razy. Też bym dowodu nie wysyłała, bo co to im.
          • magia Re: przesyłka olx 28.05.21, 20:58
            ja też krótko, gora 3 dni.
            Bardzo wzrosła mi sprzedaż jak wprowadzili przesylki
      • droch Re: przesyłka olx 04.03.21, 10:55
        Te przesyłki są tańsze oraz kupujący ma pewność, że paczke dostanie.

Kupujący ma pewność, że jakąś paczkę dostanie. Kupujący nie ma pewności, że jej zawartość będzie zgodna z zamówieniem.
        • lot_w_kosmos Re: przesyłka olx 04.03.21, 11:07
          To akurat jest przy kazdej wysyłce.
          Nawet allegro nie zagwarantuje ci ze wszystko bedzie ok.
          Trzeba kupować z głową po prostu.
          I jak się kupuje płaszcz wiosenny za 20 zł, to nie spodziewać się nówki Chanela tylko raczej zużytego Stradivariusa . Dobrze obejrzeć zdjęcia, poprosić o dodatkowe, itd.
          • camelia2010 Re: przesyłka olx 13.10.21, 07:54
            Problem w tym, że ktoś kupuje płaszcz za 20 zł a spodziewa się otrzymać nowego Chanela i to w dodatku z metką, a z pieniążkami za sprzedaż to już nie jest tak kolorowo, kasa do sprzedawcy nie idzie natychmiast po odebraniu przez kupującego paczki tylko kupujący musi potwierdzić że z paczka jest wszystko ok, kupujący ma też 24 h na zgłoszenie problemu z paczka wtedy kasa jest blokowana aż do momentu wyjaśnienia sprawy czyli 14 dni. Tak pięknie to jest jedynie w teorii a w praktyce już nie, ostatnio sprzedałam w idealnym stanie kombinezon dla dziewczynki a babka przyczepiła się do podszewki że jest skulkowana serio? Przez te przesyłki olx owszem może i wzrosła sprzedaż ale też wylęgło się dużo złodziei i oszustów
      • marian.piastowski Re: przesyłka olx 21.08.21, 23:18
        Mogę ci ziemniaka wysłać i co? Paczka odebrana system to zapisze i bujaj się. Zresztą tam coś sprzedać to tragedia lepiej podeptać i wyrzucić na śmieci. Niż męczyć sie co chwilę bo jakiś palant ma zły dzień i wystawia negatywy każdemu bo ma na to ochotę.
    • megwhite25 Re: przesyłka olx 04.03.21, 11:46
      Uważaj tylko bo jest fala wyłudzeń. Różni oszuści piszą przez Waatsup łamana polszczyzną. Chodzi tylko żebyś kliknela w link podając dane do swojej karty żeby niby pieniądze odebrać. A pieniądze odbierają tylko z twojego konta bankowego.
      • kk345 Re: przesyłka olx 26.05.21, 13:38
        Nie wiem, co trzeba mieć w głowie, żeby podać nr karty i cvc komukolwiek poza zaufaną stroną transakcyjną...
        • gaia533 Re: przesyłka olx 27.05.21, 18:38
          Przecież nie podajesz tych numerów smsem, tylko masz wpisać na stronie banku. A strona podmieniona.

Ja wiem że ematka sprawdzi kod źródłowy strony zanim cokolwiek wpisze, ale warto wiedzieć i ostrzegać mniej światłych ludzi.
          • kk345 Re: przesyłka olx 28.05.21, 11:44
            Wystarczy logować się ZAWSZE samodzielnie wpisując stronę banku w oknie przeglądarki, wtedy nikt nic nie podmieni. Proste i genialnie skuteczne. W kodach źródłowych grzebać nie trzeba, a spojrzenie na kłódeczkę zajmuje jakieś pół sekundy.
            • gaia533 Re: przesyłka olx 28.05.21, 11:50
              Jak płacisz szybkim przelewem to też wpisujesz stronę banku samodzielnie?

Słuchaj, ja wiem że ematka nigdy nie da się oszukać. Natomiast warto wiedzieć że są różne sposoby i o nich informować osoby które sobie gorzej radzą. I najlepiej nie słowami "ja nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby dać się oszukać".
              • sol_13 Re: przesyłka olx 28.05.21, 20:38
                Przede wszystkim należy dla zastanowić, po co komuś pełne dane karty łącznie z cvv2/cvc2, żeby zrobić rzekomy przelew na kartę. Do transakcji typu MoneySend potrzebny jest jedynie numer karty, a swoją drogą te transakcje obciazane sa prowizja przez wallety, a wiec bardziej opłacalny dla ewentualnego kupującego bylby standardowy przelew na rachunek.
                Nie należy też podawać absolutnie zadnych kodów autoryzacyjnych, gdyż dzięki nim oszusci mogą dokonywać transakcji 3d-secure jak również tokenizowac karty w apple pay i google pay, i wtedy to juz pozamiatane, gdyż mogą wykonać dowolną transakcję.
              • kk345 Re: przesyłka olx 29.05.21, 14:18
                Szybkie przelewy przekierowują na stronę MOJEGO banku, wiec wracamy do początku, czyli sprawdzenie kłódeczki i certyfikatu. Ja wiem, ze popularne jest tłumaczenie ludziom oczywistości, ale tu jesteśmy na poziomie "niebezpiecznie jest zostawiać klucze w zamku, bo ktoś może ci okraść mieszkania". to ten sam poziom troski.
    • najderka Re: przesyłka olx 04.03.21, 11:52
      Z przesyłki OLX skorzystałam pierwszy raz i prawdopodobnie był to pierwszy i ostatni raz. Kupujący bardzo zadowolony gorzej ze mną. Najpierw było zapewnienie, że kwota trafi do mnie w ciągu 2-3 dni roboczych potem po 9 teraz jakimś cudem jest już 10.
      Kwota nie jest wielka ale sytuacja strasznie mnie wkurza.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: przesyłka olx 04.03.21, 12:12
        U nas na lokalnej grupie fb jest ostrzeżenie, że ludzie dostaja jakieś wiadomości, żeby przeslać dane i to są wyłudzenia.
        • milupaa Re: przesyłka olx 04.03.21, 13:59
          Ja juz sporo sprzedałam z przesyłką olx, zawsze wysyłają przelew następnego dnia po odebraniu paczki.
          Opcja bardzo dobra, ciągle są jakieś promocje i teraz np wysyłka paczki za 5 zł. Normalnie nie ma takich cen takze się opłaca.
        • runny.babbit Re: przesyłka olx 26.05.21, 14:25
          Bo ludzie nie umieją czytać. Stoi na stronie OLX jak byk, że wszelkie transakcje są tylko za pośrednictwem serwisu, czytaj: przez ich stronę lub przez maila od OLX. A i tak co chwila ktoś się łapie na oszustów z Whatsapp. Co do tematu, to jako sprzedawca byłam bardzo zadowolona z opcji przesyłki.
          • gaia533 Re: przesyłka olx 27.05.21, 18:40
            Maile z olx też przecież można spreparować
    • smoczy_plomien Re: przesyłka olx 04.03.21, 15:10
      Dłużej się czeka na kasę, jeśli kupujący wybrał opcję płatności przy odbiorze. Ale czy 50zł o tydzień szybciej kogoś zabawi? U mnie na kilkanaście zakupów był tylko jeden taki przypadek. Te tańsze wysyłki animują sprzedaż, bez tych promocji u mnie posucha, więc chętnie poczekam dłużej, jeśli w ogóle ktoś kupuje.

O dowód proszą, jak się przekroczy 4000zł[?] sumy sprzedaży.
      • marian.piastowski Re: przesyłka olx 21.08.21, 23:20
        Bzdury piszesz skan dowodu i wyciągu z konta bankowego dostałem za sprzedaż Boomboxa o wartości 99zł.
    • dawidtusinski100 Re: przesyłka olx 26.05.21, 13:25
      Dzień dobry a co w sytuacji kiedy wysłałem pączki przez wysylki olx po czym w Niedziele poproszono mnie o weryfikację,wysłałem zdjęcia dowodu i potwierdzenia banku po czym przez pół godz komunikat "trwa to dłużej jak przypuszczalismy" w Pn.rano apka olx normalnie działała około 9 rano a po 10 konto zablokowane,kupujący odebrali Paczki a ja dostałem maile z olx żebym uzupełnił dane z wysylka olx żeby otrzymać kasę(jak zablokowali mi konto).infolinia telefoniczna nieczynna od24 do28.Wysłałem formularz wysyłając ponownie zdjęcia dowodu i potwierdzenie konta bankowego i od 3 dni cisza...
      Dodam że wartość wysłanych przedmiotów to +-6tys zł.
      Proszę o pomoc poradę co mogę zrobić w zaistniałej sytuacji.
      • melikles Re: przesyłka olx 26.05.21, 13:29
        Dużo musiało być tych pączków big_grin
        • dawidtusinski100 Re: przesyłka olx 27.05.21, 18:32
          Śmiej się...Zobaczymy jak kiedyś kogoś z Was to spotka...
          Solidarność widzę rzecz najważniejsza,lepiej Pi..rzyc głupoty zamiast coś doradzić.
          Widzę że OLX jest wszędzie i prowokuje do pisania Głupot.
      • marian.piastowski Re: przesyłka olx 21.08.21, 23:40
        A co to za pączki za 6 tysi? Gdzie indziej pisałeś że te pączki warte były 2.500zl A teraz z że 6 tysięcy? Ale fakt że olx oszukuję na maksa. Mam zero wyświetleń ogłoszenia a 7 wyświetleń telefonu którego nie podałem w ogłoszeniu. Tam rządza tylko handlarze i jeszcze raz handlarze. Co szukają okazji za połowę ceny a jak nie to leci negatyw. Olx sie śmieje i liczy ile dostanie kasy za upadłość firmy. To plajta ich to kwestia tylko czasu. To gorsze bagno niż allegro lokalnie.
    • zuzanna_a Re: przesyłka olx 26.05.21, 13:33
      pewnie sama znalazłaś, ja tylko ostrzegam - zakładaj konto płatnościowe tylko w OLX i nie klikaj w NIC absolutnie NIC w postaci linka, szczególnie whatsappowego.
    • nikita1908 Re: przesyłka olx 27.05.21, 18:19
      Korzystam i polecam
    • sol_13 Re: przesyłka olx 27.05.21, 22:41
      Nie korzystam. Większe rzeczy sprzedaję tylko z odbiorem osobistym. Małe wysyłam tego samego dnia po otrzymaniu przelewu.
      • camelia2010 Re: przesyłka olx 13.10.21, 08:02
        Tak? I ile rzeczy już sprzedales z przedpłata na konto po wprowadzeniu przesyłek olx? Założę się, że zero. Ja jak nie mam włączonej przesyłki olx to niektórzy wręcz na mnie wymuszają dodatnie takiej przesyłki a ja nie dodaje i niestety nic też nie sprzedaje.
    • marian.piastowski Re: przesyłka olx 21.08.21, 23:15
      Nie polecam znam dużo sprzedających co kasy nie dostali a konta im poblokowali. Bo weryfikacja przychodzi dopiero gdy sprzedaż czyli nadasz w paczkomacie. Do weryfikacji potrzebny jest dowód osobisty jego skan, wyciąg z konta bankowego i coś tam jeszcze. W życiu do tego nie przystąpię podając takie dane obcym osobom.
      • fibi00 Re: przesyłka olx 13.10.21, 13:35
        marian.piastowski napisał(a):

> Nie polecam znam dużo sprzedających co kasy nie dostali a konta im poblokowali.
        > Bo weryfikacja przychodzi dopiero gdy sprzedaż czyli nadasz w paczkomacie. Do
        > weryfikacji potrzebny jest dowód osobisty jego skan, wyciąg z konta bankowego i
        > coś tam jeszcze. W życiu do tego nie przystąpię podając takie dane obcym osobo
        > m.

Nie mam pojęcia o czym piszesz, o jakiej weryfikacji. Sprzedaję z przesyłką olx od ponad roku, nigdy nie było żadnych problemów.
        • sea.sea Re: przesyłka olx 13.10.21, 14:42
          Bo prawdopodobnie nie przekroczyłaś jeszcze 4 450 zł przychodu z Olx, po przekroczeniu życzą sobie weryfikacji dowodem.
          • fibi00 Re: przesyłka olx 13.10.21, 15:01
            sea.sea napisała:

> Bo prawdopodobnie nie przekroczyłaś jeszcze 4 450 zł przychodu z Olx, po przekr
            > oczeniu życzą sobie weryfikacji dowodem.

Aha, nie słyszałam o tym. Ale dobrze wiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka