Dodaj do ulubionych

Codzienne drzemki

11.03.21, 18:53
Zrobiłam badania krwi i wszystko niby jest ok ale codziennie po południu muszę poleżeć tak z 15 minut. Nigdy tak nie miałam ale ostatnio coraz częściej mi się to zdarza....
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 18:54
      starosc nie radosc.
      • mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 18:58
        chyba natura wie kiedy najlepszy czas na dzieci....Jestem zmęczona a młody dopiero w 1 klasie
        • kamin Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:22
          To duże dziecko, które zrozumie, że mama chce odpocząć.
          • mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:39
            Nie rozumie bo ma treningi piłkarskie i muszę go zawieźć. Poza tym ma zadania domowe ... niewiele jest czasu wieczorami. O 19.00 dzieci idą się myć a później kolacja i do spania najpóźniej o 20.00.
            • naszastruga Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:47
              O 20? Ile lat?
            • kamin Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:49
              7 latek ci zasypia o 20? Niesamowite.
              Ale masz mnóstwo czasu wieczorem.
              • mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:54
                7 latek idzie o 20.00 a starszy 11 latek o 20.30. Nawet jak mówię ze może jeszcze posiedzieć z nami to chce spać i idzie normalnie. Tak nauczyłam się na błędach... córka chodziła po godz 23 spać a rano nieprzytomna. Teraz córka chodzi spać po 1 w nocy ale ona ma 21 lat
                • naszastruga Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:19
                  Latem też?
                  • mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:31
                    Latem na wakacjach o 22.00 najpóźniej
                    • naszastruga Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:37
                      11latek?
                      • mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:41
                        oczywiście
                        • naszastruga Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:44
                          U nas latem o 22 dzieci zbiegały do domu.
                        • arkanna Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 21:01
                          Mój prawie 11 latek też wcześnie chodzi spać. 21 mówi już dobranoc i idzie do swojego pokoju. Wiem że max 15 - 20 min i śpi. Nie ma problemu z wstawaniem, a od covida sam się rano ogarnia i zaczyna zajęcia. My pracujemy normalnie i po 7 już nas w domu nie ma. Dla mnie super. Latem jest inaczej i. w weekendy
                • wrotek0 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 21:15
                  Moje też tak chodziły spać i to było dobre. Rano nie było kłopotu z budzeniem a my wieczorem mieliśmy trochę czasu dla siebie czy na jakieś prace . Czasami po prostu po myciu i kolacji szły do swoich pokojów i tam jeszcze były wygłupy i czytanie (czasy przedsmartfonowe i przedkomputerowe) . Latem nieco później, zwłaszcza w wakacje.
                  • mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 21:26
                    To jest bardzo wygodne nauczyc dzieci chodzić wcześniej spać. Rano nie ma marudzenia. Nieraz w weekendy moi chłopcy wstają przed 6 rano ale na szczęście nas nie budzą
              • piekna_remedios4 Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 21:45
                a co z w tym dziwnego? Moja córka do 11 r.ż zasypiala 20-21
        • arthwen Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:27
          Najwyraźniej nie.
      • fogito Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 18:59
        Tez tak mam. Dzisiaj padlam po obiedzie na godzinę. Ledwo się czolgam od jakiegoś czasu. Ta stagnacja mnie wykancza chyba.
        • princesswhitewolf Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:01
          to tez moze byc ze wszyscy mamy teraz braki wit D, a nie kazdy ja bierze
          • mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:04
            vit-d mam w normie
            • wkswks Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 23:48
              Jest przedwiośnie, ludzie są osłabieni. Będzie więcej słońca, poczujesz się lepiej. Jak masz badania w porządku, to po co się denerwować.
          • fogito Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 22:24
            Biore D3 codziennie
      • tokyocat Re: Codzienne drzemki 17.03.21, 21:13
        To samo mialam zamiar napisac, ubieglas mnie 😂😂😂
    • szara.myszka.555 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:01
      Też tak mam, około 13-14stej mnie łamie. Ale 15-minutowa drzemka stawia mnie na nogi.
    • trampki-w-kwiatki Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:44
      Ostatnio codziennie zasypiam na pół godziny a potem do 20 jestem dętka
      • engine8 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:50
        Ja tez ale to wynika z wieku smile
    • engine8 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:50
      To sie nazywa sjesta smile
      Ci mieszkajacy w okolicach morza Srodziemnego robili od zawsze i nie bylo w tym nic zlego.... Wg mnie to bardzo zdrowe .
      • nangaparbat3 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:49
        Bo to jest bardzo zdrowe, jak ktoś nie wierzy, to już są dowody naukowe.
        Ale polska kobieta nie ma prawa odpocząć za dnia, powinna krzątać sie od świtu do nocy.
        • engine8 Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 22:01
          Znaczy sie bylaby uwazna za leniwa?
          • nangaparbat3 Re: Codzienne drzemki 13.03.21, 09:37
            Oczywiście. Dziwisz się?
            Pamiętam jak pojechaliśmy z mężem i roczną córką do babci męża. Oczywiście wzięłam się do roboty, babcia leciwa, nie będzie nas obslugiwać. Ale miałam taką wizję: szybko zrobię co trzeba, potem na spacer albo pojedziemy coś zwiedzać. Po dwóch dniach zorientowałam się, że krzątanina MA nie mieć końca. Że to jest założenie, a nie konieczność. Zawsze się znalazła jakaś praca, żeby miała zajęcie i nie siedziała bezczynnie - czytając na przykład. Podobnie traktowała własną córkę, chociaż ta była wytrenowana, sama ruszała do roboty i zasuwała od świtu do nocy, nie słyszać nigdy "dziękuję", jej wysiłku nigdy nie zauważano. Kiedyś, już wiele lat po tym, jak się rozwiodłam z jej synem, powiedziała mi, że byłam pierwszą osobą, która zauważyła, jak ciężko ona pracuje, kiedy cała rodzina zjeżdża się do dziadków na wielkanoc.
            To samo opowiada moja przyjaciółka o rodzinie swego męża - niesystanne krzątanie się jest sposobem na życie.
    • alicia033 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:52
      podobno krótka drzemka to dobra rzecz
      www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/inne/drzemka-dlaczego-warto-ja-sobie-uciac-i-ile-powinna-trwac-aa-BmDq-eT4j-1Qnq.html
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:23
        Może i tak, ale u mnie nie ma opcji. Jak już bym zasnęła, to pewnie obudziłabym się po dwóch godzinach jeszcze bardziej zmarnowana, a potem nie mogłabym zasnąć w nocy...
        • aandzia43 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:55
          Jak byłam młoda też miałam. Po nieprzespanej nocy też. Jak już zasnęłam to potem byłam nie do życia. Między czterdziestką a pięćdziesiątką nawet po pełnym energii poranku zaczęła się pojawiać senność około 14 i łatwość zapadania w regeneracyjne kilkunastominutowe drzemki. Jeśli nie drzemki to przynajmniej w takie letargi, mózg na falach alfa, pełne rozluźnienie ciała i jakieś przedsenne stany umysłu, a potem jestem znowu jak młody bóg. Każdy wiek ma swoje sposoby na przetrwanie.
      • nangaparbat3 Re: Codzienne drzemki 13.03.21, 09:38
        Wg NASA 26 minut big_grin
    • nangaparbat3 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:47
      niby jest ok ale codziennie po południu muszę poleżeć tak z 15 minut.

Odpoczywasz po obiedzie. W normalnych krajach nazywa się to siesta i trwa nie 15 minut, a godzinę.
      • nangaparbat3 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 23:37
        Errata:
        sjesta
    • srubokretka Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:49
      Drzemki u mnie pojawily sie juz na studiach. 5-10min na przerwie miedzy zajeciami i bylam jak nowo narodzona. Dzieki nim jestem w stanie spac w nocy 3-4h i jest ok.
    • simply_z Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:58
      Mój znajomy Hiszpan codziennie ok. 16 ucina sobie siestęwink. zdrowe i potrzebne
    • princy-mincy Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 07:29
      Ja tak mam często na przedwiośniu. Poleżę lub kimnę się na 15 min i już mi lepiej.
    • alina460 Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 07:38
      A ja nie lubię takich drzemek, bo uzależniają wink

Jeden z moich eksów zasypiał po pracy na jakieś 2h 17-19, a potem siedział do późnej nocy. Okropne!

Dla mnie spanie w dzień jest trochę dziecinne. Rozumiem, że choroba czy starość. Ale zdrowy człowiek powinien funkcjonować normalnie w ciągu dnia bez drzemek. I nieistotne jest dla mnie, co na ten temat mówią badania.
      Może na emeryturze z nudów będę uskuteczniac drzemki. Kto wie! Na razie to szkoda mi na nie dnia. Ale każdemu według upodobań.

• 35wcieniu Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 10:37
        Ale zdrowy człowiek powinien funkcjonować normalnie w ciągu dnia bez drzemek. I nieistotne jest dla mnie, co na ten temat mówią badania.

big_grin big_grin big_grin A funkcjonuj sobie jak lubisz, ale mam nadzieję że powyższe ktoś weźmie do sygnaturki.
        • alina460 Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 23:57
          Jak Ci się podoba, to bardzo proszę, na zdrowie smile
        • memphis90 Re: Codzienne drzemki 13.03.21, 09:27
          Lepsze zdanie, że to dziecinne, bo drzemki się ucina na starość... 😂
          • nangaparbat3 Re: Codzienne drzemki 13.03.21, 09:40
            No ale przecież na starość się dziecinnieje, i jest w tym szczypta prawdy smile
    • 1papryczka.chili Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 10:24
      Może nie codziennie, ale dość często mi się zdarza zdrzemnąc dosłownie kilka minut. Bardzo mi jest to potrzebne i uważam że zdrowe. Od razu w głowie jaśniej się robi. Od razu po drzemce robię sobie kawę i mogę dzień od nowa zaczynać. Dziecko nie robi problemu, że mama drzemie bo ma już 15 lat 😜
      Także jak masz możliwość i potrzebę to się nie krępuj tylko pozwól sobie na odpoczynek.
    • berdebul Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 10:45
      Przedwiośnie takie jest.
    • netlii Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 12:51
      Codziennie nie czuje takiej potrzeby, ale faktycznie z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na sen w trakcie dnia.
      Z książki "Sztuka leniuchowania" zaimportowałam do życia drzemkę espresso. Gdy mnie morzy sen piję podwójne espresso i idę spać na pół godziny i mogę się szarpać z resztą dnia.
    • trzebasiebawic Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 22:00
      Jestem trochę zaskoczona, że większość z was pisze, że jest taki wiek w którym drzemki to norma. Ja zawsze myślałam, że to kwestia osobnicza. Ja np drzemki mam od zawsze. Oczywiscie bywały i bywają dni gdzie nie mogę jej uciąć bo czas, obowiązki mi nie pozwalają ale poza tym dzremka to u mnie normalna sprawa. Od zawsze. 😳
      • 35wcieniu Re: Codzienne drzemki 13.03.21, 09:32
        Same drzemki pewnie osobnicza, tylko sposób odbywania się zmienia. Im człowiek starszy tym bardziej jest w stanie robić drzemki 15 minutowe i żyć dalej, podczas kiedy większość młodych ludzi nie jest w stanie się po tych 15 minutach dobudzić i w efekcie śpi kilka godzin.
        Aczkolwiek osobiscie obstawialabym że to raczej tryb zycia a nie wiek - jak ktoś chodzi do szkoly czy pracy i musi się zrywać i non stop pędzić to nie dziwne że później pada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka