mama0208 11.03.21, 18:53 Zrobiłam badania krwi i wszystko niby jest ok ale codziennie po południu muszę poleżeć tak z 15 minut. Nigdy tak nie miałam ale ostatnio coraz częściej mi się to zdarza.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 18:58 chyba natura wie kiedy najlepszy czas na dzieci....Jestem zmęczona a młody dopiero w 1 klasie Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:22 To duże dziecko, które zrozumie, że mama chce odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:39 Nie rozumie bo ma treningi piłkarskie i muszę go zawieźć. Poza tym ma zadania domowe ... niewiele jest czasu wieczorami. O 19.00 dzieci idą się myć a później kolacja i do spania najpóźniej o 20.00. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:49 7 latek ci zasypia o 20? Niesamowite. Ale masz mnóstwo czasu wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:54 7 latek idzie o 20.00 a starszy 11 latek o 20.30. Nawet jak mówię ze może jeszcze posiedzieć z nami to chce spać i idzie normalnie. Tak nauczyłam się na błędach... córka chodziła po godz 23 spać a rano nieprzytomna. Teraz córka chodzi spać po 1 w nocy ale ona ma 21 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:31 Latem na wakacjach o 22.00 najpóźniej Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:44 U nas latem o 22 dzieci zbiegały do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 21:01 Mój prawie 11 latek też wcześnie chodzi spać. 21 mówi już dobranoc i idzie do swojego pokoju. Wiem że max 15 - 20 min i śpi. Nie ma problemu z wstawaniem, a od covida sam się rano ogarnia i zaczyna zajęcia. My pracujemy normalnie i po 7 już nas w domu nie ma. Dla mnie super. Latem jest inaczej i. w weekendy Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 21:15 Moje też tak chodziły spać i to było dobre. Rano nie było kłopotu z budzeniem a my wieczorem mieliśmy trochę czasu dla siebie czy na jakieś prace . Czasami po prostu po myciu i kolacji szły do swoich pokojów i tam jeszcze były wygłupy i czytanie (czasy przedsmartfonowe i przedkomputerowe) . Latem nieco później, zwłaszcza w wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mama0208 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 21:26 To jest bardzo wygodne nauczyc dzieci chodzić wcześniej spać. Rano nie ma marudzenia. Nieraz w weekendy moi chłopcy wstają przed 6 rano ale na szczęście nas nie budzą Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 21:45 a co z w tym dziwnego? Moja córka do 11 r.ż zasypiala 20-21 Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 18:59 Tez tak mam. Dzisiaj padlam po obiedzie na godzinę. Ledwo się czolgam od jakiegoś czasu. Ta stagnacja mnie wykancza chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:01 to tez moze byc ze wszyscy mamy teraz braki wit D, a nie kazdy ja bierze Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 23:48 Jest przedwiośnie, ludzie są osłabieni. Będzie więcej słońca, poczujesz się lepiej. Jak masz badania w porządku, to po co się denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Codzienne drzemki 17.03.21, 21:13 To samo mialam zamiar napisac, ubieglas mnie 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:01 Też tak mam, około 13-14stej mnie łamie. Ale 15-minutowa drzemka stawia mnie na nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:44 Ostatnio codziennie zasypiam na pół godziny a potem do 20 jestem dętka Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:50 To sie nazywa sjesta Ci mieszkajacy w okolicach morza Srodziemnego robili od zawsze i nie bylo w tym nic zlego.... Wg mnie to bardzo zdrowe . Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:49 Bo to jest bardzo zdrowe, jak ktoś nie wierzy, to już są dowody naukowe. Ale polska kobieta nie ma prawa odpocząć za dnia, powinna krzątać sie od świtu do nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 22:01 Znaczy sie bylaby uwazna za leniwa? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Codzienne drzemki 13.03.21, 09:37 Oczywiście. Dziwisz się? Pamiętam jak pojechaliśmy z mężem i roczną córką do babci męża. Oczywiście wzięłam się do roboty, babcia leciwa, nie będzie nas obslugiwać. Ale miałam taką wizję: szybko zrobię co trzeba, potem na spacer albo pojedziemy coś zwiedzać. Po dwóch dniach zorientowałam się, że krzątanina MA nie mieć końca. Że to jest założenie, a nie konieczność. Zawsze się znalazła jakaś praca, żeby miała zajęcie i nie siedziała bezczynnie - czytając na przykład. Podobnie traktowała własną córkę, chociaż ta była wytrenowana, sama ruszała do roboty i zasuwała od świtu do nocy, nie słyszać nigdy "dziękuję", jej wysiłku nigdy nie zauważano. Kiedyś, już wiele lat po tym, jak się rozwiodłam z jej synem, powiedziała mi, że byłam pierwszą osobą, która zauważyła, jak ciężko ona pracuje, kiedy cała rodzina zjeżdża się do dziadków na wielkanoc. To samo opowiada moja przyjaciółka o rodzinie swego męża - niesystanne krzątanie się jest sposobem na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 19:52 podobno krótka drzemka to dobra rzecz www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/inne/drzemka-dlaczego-warto-ja-sobie-uciac-i-ile-powinna-trwac-aa-BmDq-eT4j-1Qnq.html Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:23 Może i tak, ale u mnie nie ma opcji. Jak już bym zasnęła, to pewnie obudziłabym się po dwóch godzinach jeszcze bardziej zmarnowana, a potem nie mogłabym zasnąć w nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:55 Jak byłam młoda też miałam. Po nieprzespanej nocy też. Jak już zasnęłam to potem byłam nie do życia. Między czterdziestką a pięćdziesiątką nawet po pełnym energii poranku zaczęła się pojawiać senność około 14 i łatwość zapadania w regeneracyjne kilkunastominutowe drzemki. Jeśli nie drzemki to przynajmniej w takie letargi, mózg na falach alfa, pełne rozluźnienie ciała i jakieś przedsenne stany umysłu, a potem jestem znowu jak młody bóg. Każdy wiek ma swoje sposoby na przetrwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:47 niby jest ok ale codziennie po południu muszę poleżeć tak z 15 minut. Odpoczywasz po obiedzie. W normalnych krajach nazywa się to siesta i trwa nie 15 minut, a godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:49 Drzemki u mnie pojawily sie juz na studiach. 5-10min na przerwie miedzy zajeciami i bylam jak nowo narodzona. Dzieki nim jestem w stanie spac w nocy 3-4h i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Codzienne drzemki 11.03.21, 20:58 Mój znajomy Hiszpan codziennie ok. 16 ucina sobie siestę. zdrowe i potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 07:29 Ja tak mam często na przedwiośniu. Poleżę lub kimnę się na 15 min i już mi lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 07:38 A ja nie lubię takich drzemek, bo uzależniają Jeden z moich eksów zasypiał po pracy na jakieś 2h 17-19, a potem siedział do późnej nocy. Okropne! Dla mnie spanie w dzień jest trochę dziecinne. Rozumiem, że choroba czy starość. Ale zdrowy człowiek powinien funkcjonować normalnie w ciągu dnia bez drzemek. I nieistotne jest dla mnie, co na ten temat mówią badania. Może na emeryturze z nudów będę uskuteczniac drzemki. Kto wie! Na razie to szkoda mi na nie dnia. Ale każdemu według upodobań. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 10:37 Ale zdrowy człowiek powinien funkcjonować normalnie w ciągu dnia bez drzemek. I nieistotne jest dla mnie, co na ten temat mówią badania. A funkcjonuj sobie jak lubisz, ale mam nadzieję że powyższe ktoś weźmie do sygnaturki. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 23:57 Jak Ci się podoba, to bardzo proszę, na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Codzienne drzemki 13.03.21, 09:27 Lepsze zdanie, że to dziecinne, bo drzemki się ucina na starość... 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Codzienne drzemki 13.03.21, 09:40 No ale przecież na starość się dziecinnieje, i jest w tym szczypta prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 10:24 Może nie codziennie, ale dość często mi się zdarza zdrzemnąc dosłownie kilka minut. Bardzo mi jest to potrzebne i uważam że zdrowe. Od razu w głowie jaśniej się robi. Od razu po drzemce robię sobie kawę i mogę dzień od nowa zaczynać. Dziecko nie robi problemu, że mama drzemie bo ma już 15 lat 😜 Także jak masz możliwość i potrzebę to się nie krępuj tylko pozwól sobie na odpoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 12:51 Codziennie nie czuje takiej potrzeby, ale faktycznie z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na sen w trakcie dnia. Z książki "Sztuka leniuchowania" zaimportowałam do życia drzemkę espresso. Gdy mnie morzy sen piję podwójne espresso i idę spać na pół godziny i mogę się szarpać z resztą dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: Codzienne drzemki 12.03.21, 22:00 Jestem trochę zaskoczona, że większość z was pisze, że jest taki wiek w którym drzemki to norma. Ja zawsze myślałam, że to kwestia osobnicza. Ja np drzemki mam od zawsze. Oczywiscie bywały i bywają dni gdzie nie mogę jej uciąć bo czas, obowiązki mi nie pozwalają ale poza tym dzremka to u mnie normalna sprawa. Od zawsze. 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Codzienne drzemki 13.03.21, 09:32 Same drzemki pewnie osobnicza, tylko sposób odbywania się zmienia. Im człowiek starszy tym bardziej jest w stanie robić drzemki 15 minutowe i żyć dalej, podczas kiedy większość młodych ludzi nie jest w stanie się po tych 15 minutach dobudzić i w efekcie śpi kilka godzin. Aczkolwiek osobiscie obstawialabym że to raczej tryb zycia a nie wiek - jak ktoś chodzi do szkoly czy pracy i musi się zrywać i non stop pędzić to nie dziwne że później pada. Odpowiedz Link Zgłoś