Dodaj do ulubionych

samodzielne skierowanie na test

15.03.21, 15:15
minister zdrowia zapowiedział, że będzie można iść na test covid bez skierowania z POZ. skorzystacie czy wręcz przeciwnie?
Obserwuj wątek
    • cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:18
      Nie.
    • mama0208 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:20
      no to teraz będzie więcej chętnych na testy.... do POZ trudno się dostać, terminy do lekarza tygodniowe i niektórych to odstrasza
      • droch Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:28
        Czyli za mniej więcej tydzień wracamy w 100% do teleporad, bo wszystko zatka się.
    • rb_111222333 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:21
      Naprawdę tak powiedział? Moim zdaniem to sensowne, część osób dzwoni po skierowanie, niepotrzebnie zajmując czas lekarzowi, bo wie w jaki sposób się leczyć. Myślę, że nikt nie będzie tego nadużywał, bo co to za rozrywka stać w kolejce potencjalnie chorych osób.
    • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:26
      Jak mnie dopadnie 3 raz to tak skorzystam smile
    • slonko1335 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:35
      Ja sobie sprawdziłam i wypełniłam formularz. Z chorobami wspolistniejacymi, po kontakcie z zakazonym, z gorączką, bólem gardła, osłabieniem nie kwalifikuje się do testu bo prawdopodobieństwo jest niskie. Ufffsmile
      • cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:38
        😂😂😂
      • swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:40
        no faktycznie... jak ja nie wiem skąd się zaraziłam (nie miałam kontaktu z osobą z potwierdzonym zakażeniem) to odpadam już na pierwszej planszy
        • swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:42
          również po nakłamaniu że miałam kontakt i dodaniu objawów się nie kwalifikuję tongue_out
          • pasquda77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:44
            I w ten sposób za dwa tygodnie w Polsce będzie po pandemii 😅
            • cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:46
              Juz od dawna się mówi, by zaprzestać testowania to i pandemia się skończy.
        • cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:44
          No to logiczne. Skoro nie miałaś kontaktu z zajazonym to nie masz covid. Test niepotrzebny 😁
      • nimaletko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:45
        Za mało opcji zaznaczyłaś. big_grin
        Ja zrobiłam na bogato, czyli wszystkie objawy oprócz duszności i biegunki, z chorób przewlekłych tylko choroby płuc i wyszło mi ryzyko wysokie.
        Czyli w razie czego już wiem co zaznaczać. tongue_out
      • asia_i_p Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:46
        To zalinkuj, bo ja co i rusz popadam w paranoję, będzie jak znalazł.
        • asia-loi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:43
          asia_i_p napisała:

> To zalinkuj, bo ja co i rusz popadam w paranoję, będzie jak znalazł.
          >
          Ale wiecie, że jak się załapiecie na ten test przez net, to też podlegacie kwarantannie.
          • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 19:56
            Ale tam na poczatku nie dajesz zadnych namiarów, na koncu podajesz numer telefonu jak juz ci wyjdzie ze tak mozesz robic ten test
            • asia-loi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:05
              hanusinamama napisała:

> Ale tam na poczatku nie dajesz zadnych namiarów, na koncu podajesz numer telefonu jak juz ci wyjdzie ze tak mozesz robic ten test
              >
              Kwarantanna jest pewnie od momentu kiedy test jest klepnięty. Tak jak od skierowania na test od lekarza.
              • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:25
                I po IP cie łapią?
                • asia-loi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:30
                  hanusinamama napisała:

> I po IP cie łapią?
                  >

Pytał dzisiaj jakiś dziennikarz Niedzielskiego o kwarantannę po skierowaniu na test przez net. Odpowiedział, że jest tak samo jak po skierowaniu na test przez lekarza.
                  • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 09:53
                    Ale czy ty rozumiesz, ze wypłaniajac ankiete nie wypełniasz zadnych swoich danych? Dopiero jak masz duze prawdopdobienstwo covida wpisujesz swoje dane....
                    • slonko1335 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 10:03
                      ale jej chyba chodzi o to, że po wystawionym już skierowaniu na test przez internet też jest kwarantanna, więc niekonicznie każdy będzie sobie chciał robić go przed świętami...
                      • swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 10:20
                        ale po negatywnym wyniku kwarantanna jest zdejmowana
                        • slonko1335 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 10:21
                          no tak ale u nas znowu ostatnio czeka się na ten wynik po 3 doby, plus termin testu...
                      • asia-loi Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 13:06
                        slonko1335 napisała:

> ale jej chyba chodzi o to, że po wystawionym już skierowaniu na test przez internet też jest kwarantanna, więc niekonicznie każdy będzie sobie chciał robić go przed świętami...
                        >
                        Dokładnie o to mi chodziło.
      • afro.ninja Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:17
        To bez gorączki nie ma szans?! Czemu wiec w mediach wypisują, ze ludzie maja tylko bol gardla i maja testy dodatnie. Kto ich na te testy wysyla?!
    • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:52
      Nie samemu. Wypełniasz formularz na stronie (form.www.gov.pl/ankieta/610604/stop-covid-formularz.html) i jezeli przejdziesz go pozytywnie, dzwoni do ciebie ktoś tam wystawić ci zlecenie na test. Mam covid, dzisiaj dostałam wynik....odpadłam na pierwszym slajdzie. Odpowiedź z systemu "Zagrożenie zakażenia wirusem SARS-CoV-2 jest NISKIE, dlatego nie zostałeś skierowany na test w kierunku COVID-19. Zachęcamy do zainstalowania aplikacji STOP COVID oraz obserwacji stanu swojego zdrowia.".
      To ja już sie wole po użerać przez telefon z lekarzem.
      • rb_111222333 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:07
        Czyli na konferencji to znowu takie pitolenie dla pitolenia a człowiek się jara
        • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:32
          Treaz skłamałam i podałam, ze miałam kontakt, plus moje objawy ( w tym brak węchu i smaku) ale...nie miałam temperatury i nie mam chorób towarzyszących....i dupa. NIskie rysko, test mi sie nie należy. Jak ktoś chce musi kłamać do oporu ze ma wszystko co tam jest
          • afro.ninja Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:19
            Dużo zdrowia!! A jakie miałaś objawy, ze zdexydowalas sie na test?!
            • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:27
              Na poczatku miała troche kaszel ale w sumie przeszedł po 2-3 dniach i połamało mnie. Bolały mnie kości nóg i biodra tak, ze nie mogłam sobie miejsca znaleźć. 5 dnia straciłam węch i smak. Temperatury brak.
    • jehanette Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:57
      Gdzie to powiedział? Trzeba z objawami czy można dla spokoju ducha przed spotkaniem z rodziną?
      • cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:22
        Jak naklamiesz ze nasz wszystkie objawy to tak.
        • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:33
          trzeba zaczac od kłamstwa, ze sie miła biski i długi kontakt z zakazonym..
          • manala Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:36
            Zaznaczyłam. I współistniejące. Pezy skąpych objawach mam NISKIE.
        • jehanette Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 10:27
          Czyli jak zwykle bezsens 😁
    • alicia033 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:57
      like it!
      Stawiam, że przed Wielkanocą masy polecą się testować (internetowy formularz to żadna przeszkoda), żeby "bezpiecznie" odwiedzić rodzinę.
      • asia-loi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:47
        alicia033 napisała:

> like it!
        > Stawiam, że przed Wielkanocą masy polecą się testować (internetowy formularz to
        > żadna przeszkoda), żeby "bezpiecznie" odwiedzić rodzinę.
        >
        > No nie wiem. Ten test też oznacza kwarantannę z automatu.
        • alicia033 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:54
          asia-loi napisała:

> No nie wiem. Ten test też oznacza kwarantannę z automatu.

a negatywny wynik jej zakończenie, nie? Zupełnie jak przy zleceniu via poz tylko bez użerania się z lekarzem.
          Za to do rodziców będzie można "bezpiecznie" skoczyć bez tygodniowej wcześniejszej izolacji.
          • morekac Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:15
            alicia033 napisała:

> asia-loi napisała:
            >
            > > No nie wiem. Ten test też oznacza kwarantannę z automatu.
            >
            > a negatywny wynik jej zakończenie, nie? Zupełnie jak przy zleceniu via poz tylk
            > o bez użerania się z lekarzem.
            > Za to do rodziców będzie można "bezpiecznie" skoczyć bez tygodniowej wcześniejs
            > zej izolacji.
            >

Zależy, po ilu dniach ten test zrobią i kiedy będą wyniki...
    • aurinko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:32
      Przecież cały czas można zrobić bezpłatny test bez skierowania POZ. Wystarczy zadzwonić na rejestrację w swoim mieście, rejestratorka robi wywiad, bierze dane i kieruje na test. Wystarczy mieć część objawów. Ja w taki sposób zrobiłam test, bo na teleporadę musiałabym czekać dwa dni.
      • alicia033 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:56
        ale rozumiesz, że nie wszystkie rejestratorki są tak chętne do kierowania na test jak ta twoja?
        • nimaletko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:31
          Powiedziałabym wręcz, że taka rejestratorka to ewenement.
          Mam teraz sporo chorych wśród znajomych i rodziny i nikomu jakoś w rejestracji nie zaproponowano testu mimo długiego oczekiwania na wizytę.
          Mojej ciotce i wujkowi nawet lekarka nie chciała dać skierowania, mimo ewidentnych objawów.
          No ale węchu ani smaku nie stracili, więc pani podczas teleporady stwierdziła, że test się nie należy. tongue_out
          I tak dwa razy, bo chorują już drugi tydzień.
          Dopiero wczoraj jak już im się ten smak i węch udało stracić, dostali skierowanie na test.
          Oboje mają covid.

• gaga-sie Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 22:49
            U mnie nawet pełna utrata węchu nie skłoniła pani doktor do wystawienia skierowania. Ledwo uprosiłam o przedłużenie o 2 dni L4, żeby dociągnąć do weekendu i wydłużyć okres powrotu do pracy.
            • zosia_1 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 23:28
              Trzeba było zaproponować przyjście fo przychodni na osłuchanie do Pani dr , skoro nie covid
        • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:28
          U mnie nie było mowy zeby skierowała rejestratorka. Lekarka po 3 telefonie z wielkim fochem dała mi skierowanie twierdząc ze naciągam system na koszta
      • cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:31
        Jaką rejestrację?
        • aurinko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:43
          cku napisała:

> Jaką rejestrację?

Rejestracja UCK w Gdańsku
          Tam się też dzwoni ze skierowaniem na test żeby zapisać się do konkretnego punktu na konkretną godzinę, chociaż i tak te godziny są umowne, ale trzeba wybrać adres punktu pobrania wymazu. Rejestratorka bierze pesel, nazwisko, tel i numer skierowania. I tak można zrobić test bez skierowania z POZ, wówczas jest wywiad jakie objawy, dane j.w. i przychodzi SMS z terminem badania.
          • cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:46
            Ciekawe gdzie w Warszawie jest taka opcja.
          • mus_tang1 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 19:30
            Aurinko, to chyba tylko my w Gdańsku mamy tak dobrze. Od nikogo więcej z innych miast nie słyszałam o takiej opcji. Brawa dla Gdańska :smile
            Nie wiem kto jest fundatorem, czy Akademia Medyczna czy miasto???
      • memphis90 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:35
        Pierwsze słyszę, żeby rejestratorki kierowaly na testy....
        • aurinko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:43
          memphis90 napisała:

> Pierwsze słyszę, żeby rejestratorki kierowaly na testy....
          >
          No to się doinformuj.
        • aurinko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:47
          uck.pl/dla-pacjentow/koronawirus---testy.html
    • kryzys_wieku_sredniego Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:33
      A u nas dzwonisz z katarem i że cię ucho boli i cyk masz kwarantanne i skierowanie na test - syn koleżanki - negatywny oczywiscie, a ja z zatokami zapranymi i drapaniem w gardle - cyk test - negatywny.
      Tylko i w jednym i drugim przypadku antybiotyki ze 3-4 dni później i zamiast chorowania przez 3 dni, zdychamy nadal, ale przynajmniej już do pracy mogę chodzić.
      • zosia_1 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 23:30
        Ale takie objawy też mogą oznaczać covid
    • milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:33
      Dajcie linka!
      • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:39
        form.www.gov.pl/ankieta/610604/stop-covid-formularz.html
    • julita165 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:35
      Gdybym miala podejrzenia to bym poszla. Skoro nic mi nie dolega i wg swojej najlepszej wiedzy nie mialam kontaktu z nikim chorym to po co.
    • girasole01 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:06
      a po wypełnieniu tego formularzu to da się w ogóle uzyskać wysokie prawdopodobieństwo? Bo zaznaczyłam, ze miałam styczność z chorym i kontakt fizyczny i że mam choroby współistniejące, i katar, i kaszel, i duszności, i ból głowy, i zmęczenie ale prawdopodobieństwo wciąż niskie big_grin
      • girasole01 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:07
        *formularzA
      • girasole01 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:11
        ok, już mam - jeśli nie jesteś pracownikiem medycznym to jedyną opcją żeby zostać skierowanym na test jest zaznaczenie upośledzenia węchu lub smaku. Bez tego nawet ze wszystkimi innymi objawami wychodzi niskie prawdopodobieństwo big_grin
        • swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:30
          Właśnie. Tyle że ja miałam utratę węchu dopiero po 7-10 dniach choroby.
          • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:35
            A ile tego węchu nie miałaś? U mnie zanikł w 5 dniu
            • swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:01
              Całkowicie to 1 dzień, potem stopniowo wracał, do dziś nie wrócił całkiem
              • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:29
                Kurcze ja czytam ze ludzie nawet pół roku nie mieli...straszne. Dzisiaj nie wiedziałam jak mam pomidorówke doprawic smile
                • czyscicka Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:41
                  U mnie za drugim razem utrata węchu była w 5 dniu i też nie całkowita.
                  Węch i smak w pełnej formie wrócił dopiero po 2 miesiacach.
                  • milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:48
                    Ja straciłam w listopadzie i jeszcze mi w pełni nie wrócił ani węch ani smak.
        • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:34
          Ja zaznaczyłam wech ale bez temperatury ( tak jest u mnie, dzisiaj dostałam pozytywny wynik) i ryzyko niskie
          • milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:46
            Czyli ludzie będą uspokojeni, ilość testów spadnie i będzie sukces.
        • czyscicka Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:38
          >Bez tego nawet ze wszystkimi innymi objawami wychodzi niskie prawdopodobieństwo big_grin

Plus otyłość i voila skierowanie na testsmile Prawdopodobieństwo wysokie.
          • iberka Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 20:16
            Nawet otyłość mi nie pomogła ......a test powinnam zrobić w pt tylko terminów w POZ brak
      • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:33
        Ja zaznaczyłam wszystkie objawy, styczność...ale bez chorób współistniejących. Tez ryzko niskie, test mi nie przysługuje.
        • ritual2019 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:38
          😀😀😀
        • nocnamagia Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:13
          hanusinamama napisała:

> Ja zaznaczyłam wszystkie objawy, styczność...ale bez chorób współistniejących.
          > Tez ryzko niskie, test mi nie przysługuje.
          >

Widocznie tymi kryteriami kierowała się twoja lekarka nie dając ci skierowania😁
          • afro.ninja Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:25
            Ale hanusina dostala skierowanie, system nie chce dac.
            • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:30
              NO ale dała po 3 telefonie. Jej zdaniem nie miałam temperatury, za to miałam katar na poczatku co mnie dyskwalifikuje. Fakt, ze straciłam smak i zapach nie był przekonujący
              • swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 10:21
                w tej chwili wszyscy z katarem chorują. u mojego syna to był jedyny objaw.
    • zuzanna_a Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:40
      Fajne te pytania.
      Proponuje jakies jedno, szersze kwalifikujace do testu, brzmiące np:

„Czy osoba z potwierdzonym covidem kaszlała w twoim kierunku widoczną gołym okiem flegmą na twarz oraz czy w wyniku tego masz saturację ponizej 40, dusisz się częściej niż co 20 minut, gorączka jest powyżej 40, żyły twardnieją z zakrzepów, a domowej roboty respirator powoduje pewien dyskomfort?”
      • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:31
        Jezeli to zaznaczysz, a nie jestem z zawodu medycznego to bedzie niskie ryzyko smile
    • saszanasza Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:44
      Mnie zastanawia, dlaczego skierowanie musi wystawić lekarz POZ a nie dowolny lekarz (w ramach opieki komercyjnej). Nie ogarniam dlaczego muszę warować na telefonie od 6 rano, skoro mogłabym bez problemów umówić się prywatnie na telewizytę.
      • ela.dzi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:24
        Wytłumaczenie jest tylko jedno - zniechęcenie do testowania i kasa misiu kasa. Pewnie myślą, że prywatnie lekarze kierowałby na potęgę.
      • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:32
        Jak mi powiedziała pani lekarka "niepotrzebnie chce pani ten test robic i system naciągać na koszta, testy sa bardzo drogie".
        • zosia_1 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 23:33
          Powiedziałabym, że złożę na nią skargę
    • asiaiwona_1 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:48
      Chciałam z tego skorzystać. Podałam w ankiecie kontakt z zakażonym (mąż - wiec kontakt długotrwały), poza tym ból gardła, kaszel, bóle mięśni, katar, No wszystko oprócz duszności i gorączki. I duda... nie przysługuje mi test. A jak zmieniłam opcje i dodałam gorączkę to już dostałabym skierowanie uncertain
      W d...ie mam ich. Jutro mam teleporadę. Mam nadzieję, że lekarka da mi skierowanie.
    • marminia Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 19:20
      Właśnie przed chwilą skończyłam teleporadę i test mi nie przysługuje, bo nie mam gorączki. Wczoraj z takimi samymi objawami zadzwonił mój mąż i dostał skierowanie na test. Wynik pozytywny. Do tego córka też jest pozytywna (mieszkamy razem). No to mam tego covida czy nie? A tak btw chciałam znaleźć info co robić w takiej sytuacji, pomyślałam, że emama wszystko wie. Weszłam i jak na zamówienie wątek😀
      • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 19:53
        Dzwon do oporu, mi lekarka za 3 razem z wielkim fochem wystawiła skierowanie. Albo powiedz ze teraz ci jeszcze tempoeratura doszła. Jakbym wiedziała, to bym powiedziała ze mam wszystkie objawy a od października utyło mi sie 40 kg ( wtedy byłam na ekg i nie wiedziec czemu mnie zwazyli)
        • marminia Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 19:58
          Jedno mi jeszcze chodzi po głowie - na logikę to ja mam tego covida, bo nie ma chyba opcji, żeby była taka zbieżność objawów w czasie. Pracuję i tak zdalnie, mam możliwość przesunięcia godzin pracy w czasie, nawet o kilka dni. Czy wynik testu jest mi do czegoś potrzebny?
          • little_fish Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:13
            Do zwolnienia z kwarantanny po kontakcie.
            • swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:19
              I po powrocie z zagranicy. Plus niektóre kraje zwalniają ozdrowieńców z testów
            • morekac Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:21
              Przecież i tak ma kwarantannę liczoną od ostatniego dnia izolacji chorego.
              • ela.dzi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:54
                morekac napisała:

> Przecież i tak ma kwarantannę liczoną od ostatniego dnia izolacji chorego.
                >

Chodzi o potencjalną kwarantannę w przyszłości z powodu kolejnego kontaktu.
          • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:26
            NO ja potrzebowałam zeby wiedzieć czy dziecimmoga isc do placówek czy nie (one bez objawów).
            • marminia Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:39
              No to chyba nie będę się dobijać. Wszyscy i tak siedzimy w domu, zostałam poinformowana, że i tak mam kwarantannę do końca choroby domowników.
              • rb_111222333 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:53
                Plusy robienia testów - skraca Ci się kwarantanna, bo nie 7 czy 10 dni od zakończenia, tylko 10 dni od Twojego skierowania. Gdyby Ci się pogorszyło, to lepiej mieć test, no i w przyszłości - w przypadku kontaktu z chorym jesteś zwolniona z kwarantanny. Z minusów - dostaniesz jedną dawkę szczepionki.
                • marminia Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 21:11
                  O tym czasie kwarantanny nie pomyślałam. Wydawało mi się, że mam nałożoną przez 10 dni od dzisiaj. Co do szczepionki, to już nie wiem co lepsze. Dwa tygodnie temu miałam AZ i niefajnie było przez kilka dni po.
                • szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 21:13
                  A jak zachorowałam 10 dni po I dawce AZ, to też nie dadzą mi drugiej?
                  • rb_111222333 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 21:24
                    Z tego co wiem, jak już ktoś zaczął procedurę szczepienia, to przysługują mu 2 szczepienia.
                • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 10:19
                  To jest głupota. Bo ja przechodze teraz 2 raz...czyli pierwsze mnie nie uodporniło. Mam tylko nadzieje, ze przez 2 covida nie okaże sie ze juz mi teraz wcale nie przysługuje szczepionka smile
                  • wapaha Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 18:55
                    hanusinamama napisała:

> To jest głupota. Bo ja przechodze teraz 2 raz...czyli pierwsze mnie nie uodporn
                    > iło. Mam tylko nadzieje, ze przez 2 covida nie okaże sie ze juz mi teraz wcale
                    > nie przysługuje szczepionka smile
                    >
                    Przecież to nieprawda
                    Chorowałaś w czerwcu, być może wytworzyłaś jakieś przeciwciała które najwyraźniej zniknęły. Wytworzyła się pamieć immunologiczna i organizm powinien poradzić sobie z zakażeniem szybko
                    Weź też pod uwagę , że wirus zmutował i są nowe szczepy

Zdrówka !
                    • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 11:29
                      Biorę. W czerwcu przechodziłam bezobjawowo. Teraz zdycham, nie mam smaku, węchu, w tydzien schudłam 6 kg. Pociesza mnie to ze mąż tez choruje drugi raz, teraz słabiej niz w czerwcu (on wtedy zdychał). O tym wirusie wiadomo na tyle mało...ze wolałabym jednak dostać obie dawki szczepionki
    • szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 20:00
      U mnie system zadziałał. Zgłosiłam się koło południa, Ok. 19.30 zadzwonili ze skierowaniem. Tylko potwierdzenie danych, nikt nie wnikał w objawy.
      • iberka Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 23:11
        Czy przy tym skierowaniu można zamówić wymazobus czy trzeba jechać do punktu?
        • szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 06:12
          Nie wiem, nie pytałam o wymazobus.
      • swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 10:52
        szeptucha.z.malucha napisała:

> U mnie system zadziałał. Zgłosiłam się koło południa, Ok. 19.30 zadzwonili ze s
        > kierowaniem. Tylko potwierdzenie danych, nikt nie wnikał w objawy.

a musiałaś naciągnąć objawy żeby uzyskać skierowanie?
        • szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 10:58
          Hm, zaznaczyłam wszystko, więc nie wiem.
    • milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 10:29
      Podobno zmienili algorytm.
    • nena20 Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 11:12
      Po co robić testy, 80% pensji w przypadku pozytywnego wyniku to ja podziękuję.
      • slonko1335 Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 11:18
        Można pracować zdalnie. Lepiej iśc będąc zakażonym po prostu do pracy?
      • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 11:31
        To i tak dobrze. Ja jestem na dg, od kilku dni robie jakie 10% tego co zwykle...wiec zarabiam 10% tego co zwykle.
      • iberka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 20:50
        No przecież lepiej pozarażać ludzi w swoim otoczeniu. Poza tym można pracować zdalnie.
    • nastjaa Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 11:50
      Ja zaznaczyłam moje prawdziwe objawy -dreszcze, temperatura, węch i smak, biegunka i wyszło,że ryzyko wysokie. Ale chorowałam już w listopadzie i może to zwykła infekcja, zatoki nie wróciły mi po covidzie do normy, teraz się pogorszylo, więc sama nie wie Ale chyba pójdę na ten test dla świętego spokoju.
      • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 12:44
        Dziennikarze zrobili szum, ze ten system nie wysyła na test...podobno algorytm zmienili
        • nastjaa Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 15:21
          Potem z ciekawości usunęłam węch i smak i wyszło, że ryzyko niskie.
    • viewiorka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 15:54
      A ja się zakwalifikowałam bez chorób współistniejących i utraty węchu. Chyba coś poprawili
    • milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 16:21
      Podobno bardzo dużo ludzi zapisuje się na testy.
      • szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 16:50
        Kolejki są masakryczne. W dwóch punktach dzisiaj się nie załapałam - w jednym było kilkadziesiąt osób do badań, w drugim zamknęli mi przed nosem po 1,5 h czekania. Dopiero w trzecim thru drive nikogo nie było i poszło migiem.
        Z kolei syn i mąż robili rano Ok. 9.00 (czekali z godzinę), wynik przyszedł po 15.00.
        • hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 20:52
          A to jest zupełnie inna historia. Ja ledwo na nogach stałam...a musiałam czekać na zimnie prawie 2 godziny. Te testy to są dla zdrowych ludzi
          • milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 21:07
            A jeszcze w poniedziałek kolejek nie było wcale.
            • milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 21:08
              I jak punkty są czynne po 2 godziny w ciągu dnia, to kolejki będą. To jest bez sensu, one powinny być czynne po 12 godzin.
              • szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 21:28
                Pełna zgoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka