swiezynka77 15.03.21, 15:15 minister zdrowia zapowiedział, że będzie można iść na test covid bez skierowania z POZ. skorzystacie czy wręcz przeciwnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama0208 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:20 no to teraz będzie więcej chętnych na testy.... do POZ trudno się dostać, terminy do lekarza tygodniowe i niektórych to odstrasza Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:28 Czyli za mniej więcej tydzień wracamy w 100% do teleporad, bo wszystko zatka się. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:21 Naprawdę tak powiedział? Moim zdaniem to sensowne, część osób dzwoni po skierowanie, niepotrzebnie zajmując czas lekarzowi, bo wie w jaki sposób się leczyć. Myślę, że nikt nie będzie tego nadużywał, bo co to za rozrywka stać w kolejce potencjalnie chorych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:26 Jak mnie dopadnie 3 raz to tak skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:35 Ja sobie sprawdziłam i wypełniłam formularz. Z chorobami wspolistniejacymi, po kontakcie z zakazonym, z gorączką, bólem gardła, osłabieniem nie kwalifikuje się do testu bo prawdopodobieństwo jest niskie. Ufff Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:40 no faktycznie... jak ja nie wiem skąd się zaraziłam (nie miałam kontaktu z osobą z potwierdzonym zakażeniem) to odpadam już na pierwszej planszy Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:42 również po nakłamaniu że miałam kontakt i dodaniu objawów się nie kwalifikuję Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:44 I w ten sposób za dwa tygodnie w Polsce będzie po pandemii 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:46 Juz od dawna się mówi, by zaprzestać testowania to i pandemia się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:44 No to logiczne. Skoro nie miałaś kontaktu z zajazonym to nie masz covid. Test niepotrzebny 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:45 Za mało opcji zaznaczyłaś. Ja zrobiłam na bogato, czyli wszystkie objawy oprócz duszności i biegunki, z chorób przewlekłych tylko choroby płuc i wyszło mi ryzyko wysokie. Czyli w razie czego już wiem co zaznaczać. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:46 To zalinkuj, bo ja co i rusz popadam w paranoję, będzie jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:43 asia_i_p napisała: > To zalinkuj, bo ja co i rusz popadam w paranoję, będzie jak znalazł. > Ale wiecie, że jak się załapiecie na ten test przez net, to też podlegacie kwarantannie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 19:56 Ale tam na poczatku nie dajesz zadnych namiarów, na koncu podajesz numer telefonu jak juz ci wyjdzie ze tak mozesz robic ten test Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:05 hanusinamama napisała: > Ale tam na poczatku nie dajesz zadnych namiarów, na koncu podajesz numer telefonu jak juz ci wyjdzie ze tak mozesz robic ten test > Kwarantanna jest pewnie od momentu kiedy test jest klepnięty. Tak jak od skierowania na test od lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:25 I po IP cie łapią? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:30 hanusinamama napisała: > I po IP cie łapią? > Pytał dzisiaj jakiś dziennikarz Niedzielskiego o kwarantannę po skierowaniu na test przez net. Odpowiedział, że jest tak samo jak po skierowaniu na test przez lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 09:53 Ale czy ty rozumiesz, ze wypłaniajac ankiete nie wypełniasz zadnych swoich danych? Dopiero jak masz duze prawdopdobienstwo covida wpisujesz swoje dane.... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 10:03 ale jej chyba chodzi o to, że po wystawionym już skierowaniu na test przez internet też jest kwarantanna, więc niekonicznie każdy będzie sobie chciał robić go przed świętami... Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 10:20 ale po negatywnym wyniku kwarantanna jest zdejmowana Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 10:21 no tak ale u nas znowu ostatnio czeka się na ten wynik po 3 doby, plus termin testu... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 13:06 slonko1335 napisała: > ale jej chyba chodzi o to, że po wystawionym już skierowaniu na test przez internet też jest kwarantanna, więc niekonicznie każdy będzie sobie chciał robić go przed świętami... > Dokładnie o to mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:17 To bez gorączki nie ma szans?! Czemu wiec w mediach wypisują, ze ludzie maja tylko bol gardla i maja testy dodatnie. Kto ich na te testy wysyla?! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:52 Nie samemu. Wypełniasz formularz na stronie (form.www.gov.pl/ankieta/610604/stop-covid-formularz.html) i jezeli przejdziesz go pozytywnie, dzwoni do ciebie ktoś tam wystawić ci zlecenie na test. Mam covid, dzisiaj dostałam wynik....odpadłam na pierwszym slajdzie. Odpowiedź z systemu "Zagrożenie zakażenia wirusem SARS-CoV-2 jest NISKIE, dlatego nie zostałeś skierowany na test w kierunku COVID-19. Zachęcamy do zainstalowania aplikacji STOP COVID oraz obserwacji stanu swojego zdrowia.". To ja już sie wole po użerać przez telefon z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:07 Czyli na konferencji to znowu takie pitolenie dla pitolenia a człowiek się jara Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:32 Treaz skłamałam i podałam, ze miałam kontakt, plus moje objawy ( w tym brak węchu i smaku) ale...nie miałam temperatury i nie mam chorób towarzyszących....i dupa. NIskie rysko, test mi sie nie należy. Jak ktoś chce musi kłamać do oporu ze ma wszystko co tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:19 Dużo zdrowia!! A jakie miałaś objawy, ze zdexydowalas sie na test?! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:27 Na poczatku miała troche kaszel ale w sumie przeszedł po 2-3 dniach i połamało mnie. Bolały mnie kości nóg i biodra tak, ze nie mogłam sobie miejsca znaleźć. 5 dnia straciłam węch i smak. Temperatury brak. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:57 Gdzie to powiedział? Trzeba z objawami czy można dla spokoju ducha przed spotkaniem z rodziną? Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:22 Jak naklamiesz ze nasz wszystkie objawy to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:33 trzeba zaczac od kłamstwa, ze sie miła biski i długi kontakt z zakazonym.. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:36 Zaznaczyłam. I współistniejące. Pezy skąpych objawach mam NISKIE. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 10:27 Czyli jak zwykle bezsens 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 15:57 like it! Stawiam, że przed Wielkanocą masy polecą się testować (internetowy formularz to żadna przeszkoda), żeby "bezpiecznie" odwiedzić rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:47 alicia033 napisała: > like it! > Stawiam, że przed Wielkanocą masy polecą się testować (internetowy formularz to > żadna przeszkoda), żeby "bezpiecznie" odwiedzić rodzinę. > > No nie wiem. Ten test też oznacza kwarantannę z automatu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:54 asia-loi napisała: > No nie wiem. Ten test też oznacza kwarantannę z automatu. a negatywny wynik jej zakończenie, nie? Zupełnie jak przy zleceniu via poz tylko bez użerania się z lekarzem. Za to do rodziców będzie można "bezpiecznie" skoczyć bez tygodniowej wcześniejszej izolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:15 alicia033 napisała: > asia-loi napisała: > > > No nie wiem. Ten test też oznacza kwarantannę z automatu. > > a negatywny wynik jej zakończenie, nie? Zupełnie jak przy zleceniu via poz tylk > o bez użerania się z lekarzem. > Za to do rodziców będzie można "bezpiecznie" skoczyć bez tygodniowej wcześniejs > zej izolacji. > Zależy, po ilu dniach ten test zrobią i kiedy będą wyniki... Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:32 Przecież cały czas można zrobić bezpłatny test bez skierowania POZ. Wystarczy zadzwonić na rejestrację w swoim mieście, rejestratorka robi wywiad, bierze dane i kieruje na test. Wystarczy mieć część objawów. Ja w taki sposób zrobiłam test, bo na teleporadę musiałabym czekać dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:56 ale rozumiesz, że nie wszystkie rejestratorki są tak chętne do kierowania na test jak ta twoja? Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:31 Powiedziałabym wręcz, że taka rejestratorka to ewenement. Mam teraz sporo chorych wśród znajomych i rodziny i nikomu jakoś w rejestracji nie zaproponowano testu mimo długiego oczekiwania na wizytę. Mojej ciotce i wujkowi nawet lekarka nie chciała dać skierowania, mimo ewidentnych objawów. No ale węchu ani smaku nie stracili, więc pani podczas teleporady stwierdziła, że test się nie należy. I tak dwa razy, bo chorują już drugi tydzień. Dopiero wczoraj jak już im się ten smak i węch udało stracić, dostali skierowanie na test. Oboje mają covid. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 22:49 U mnie nawet pełna utrata węchu nie skłoniła pani doktor do wystawienia skierowania. Ledwo uprosiłam o przedłużenie o 2 dni L4, żeby dociągnąć do weekendu i wydłużyć okres powrotu do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 23:28 Trzeba było zaproponować przyjście fo przychodni na osłuchanie do Pani dr , skoro nie covid Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:28 U mnie nie było mowy zeby skierowała rejestratorka. Lekarka po 3 telefonie z wielkim fochem dała mi skierowanie twierdząc ze naciągam system na koszta Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:43 cku napisała: > Jaką rejestrację? Rejestracja UCK w Gdańsku Tam się też dzwoni ze skierowaniem na test żeby zapisać się do konkretnego punktu na konkretną godzinę, chociaż i tak te godziny są umowne, ale trzeba wybrać adres punktu pobrania wymazu. Rejestratorka bierze pesel, nazwisko, tel i numer skierowania. I tak można zrobić test bez skierowania z POZ, wówczas jest wywiad jakie objawy, dane j.w. i przychodzi SMS z terminem badania. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:46 Ciekawe gdzie w Warszawie jest taka opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
mus_tang1 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 19:30 Aurinko, to chyba tylko my w Gdańsku mamy tak dobrze. Od nikogo więcej z innych miast nie słyszałam o takiej opcji. Brawa dla Gdańska : Nie wiem kto jest fundatorem, czy Akademia Medyczna czy miasto??? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:35 Pierwsze słyszę, żeby rejestratorki kierowaly na testy.... Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:43 memphis90 napisała: > Pierwsze słyszę, żeby rejestratorki kierowaly na testy.... > No to się doinformuj. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:47 uck.pl/dla-pacjentow/koronawirus---testy.html Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:33 A u nas dzwonisz z katarem i że cię ucho boli i cyk masz kwarantanne i skierowanie na test - syn koleżanki - negatywny oczywiscie, a ja z zatokami zapranymi i drapaniem w gardle - cyk test - negatywny. Tylko i w jednym i drugim przypadku antybiotyki ze 3-4 dni później i zamiast chorowania przez 3 dni, zdychamy nadal, ale przynajmniej już do pracy mogę chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 23:30 Ale takie objawy też mogą oznaczać covid Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:39 form.www.gov.pl/ankieta/610604/stop-covid-formularz.html Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 16:35 Gdybym miala podejrzenia to bym poszla. Skoro nic mi nie dolega i wg swojej najlepszej wiedzy nie mialam kontaktu z nikim chorym to po co. Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:06 a po wypełnieniu tego formularzu to da się w ogóle uzyskać wysokie prawdopodobieństwo? Bo zaznaczyłam, ze miałam styczność z chorym i kontakt fizyczny i że mam choroby współistniejące, i katar, i kaszel, i duszności, i ból głowy, i zmęczenie ale prawdopodobieństwo wciąż niskie Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:11 ok, już mam - jeśli nie jesteś pracownikiem medycznym to jedyną opcją żeby zostać skierowanym na test jest zaznaczenie upośledzenia węchu lub smaku. Bez tego nawet ze wszystkimi innymi objawami wychodzi niskie prawdopodobieństwo Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:30 Właśnie. Tyle że ja miałam utratę węchu dopiero po 7-10 dniach choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:35 A ile tego węchu nie miałaś? U mnie zanikł w 5 dniu Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:01 Całkowicie to 1 dzień, potem stopniowo wracał, do dziś nie wrócił całkiem Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:29 Kurcze ja czytam ze ludzie nawet pół roku nie mieli...straszne. Dzisiaj nie wiedziałam jak mam pomidorówke doprawic Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:41 U mnie za drugim razem utrata węchu była w 5 dniu i też nie całkowita. Węch i smak w pełnej formie wrócił dopiero po 2 miesiacach. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:48 Ja straciłam w listopadzie i jeszcze mi w pełni nie wrócił ani węch ani smak. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:34 Ja zaznaczyłam wech ale bez temperatury ( tak jest u mnie, dzisiaj dostałam pozytywny wynik) i ryzyko niskie Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:46 Czyli ludzie będą uspokojeni, ilość testów spadnie i będzie sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:38 >Bez tego nawet ze wszystkimi innymi objawami wychodzi niskie prawdopodobieństwo big_grin Plus otyłość i voila skierowanie na test Prawdopodobieństwo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 20:16 Nawet otyłość mi nie pomogła ......a test powinnam zrobić w pt tylko terminów w POZ brak Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:33 Ja zaznaczyłam wszystkie objawy, styczność...ale bez chorób współistniejących. Tez ryzko niskie, test mi nie przysługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:13 hanusinamama napisała: > Ja zaznaczyłam wszystkie objawy, styczność...ale bez chorób współistniejących. > Tez ryzko niskie, test mi nie przysługuje. > Widocznie tymi kryteriami kierowała się twoja lekarka nie dając ci skierowania😁 Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:25 Ale hanusina dostala skierowanie, system nie chce dac. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:30 NO ale dała po 3 telefonie. Jej zdaniem nie miałam temperatury, za to miałam katar na poczatku co mnie dyskwalifikuje. Fakt, ze straciłam smak i zapach nie był przekonujący Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 10:21 w tej chwili wszyscy z katarem chorują. u mojego syna to był jedyny objaw. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:40 Fajne te pytania. Proponuje jakies jedno, szersze kwalifikujace do testu, brzmiące np: „Czy osoba z potwierdzonym covidem kaszlała w twoim kierunku widoczną gołym okiem flegmą na twarz oraz czy w wyniku tego masz saturację ponizej 40, dusisz się częściej niż co 20 minut, gorączka jest powyżej 40, żyły twardnieją z zakrzepów, a domowej roboty respirator powoduje pewien dyskomfort?” Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:31 Jezeli to zaznaczysz, a nie jestem z zawodu medycznego to bedzie niskie ryzyko Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 17:44 Mnie zastanawia, dlaczego skierowanie musi wystawić lekarz POZ a nie dowolny lekarz (w ramach opieki komercyjnej). Nie ogarniam dlaczego muszę warować na telefonie od 6 rano, skoro mogłabym bez problemów umówić się prywatnie na telewizytę. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:24 Wytłumaczenie jest tylko jedno - zniechęcenie do testowania i kasa misiu kasa. Pewnie myślą, że prywatnie lekarze kierowałby na potęgę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:32 Jak mi powiedziała pani lekarka "niepotrzebnie chce pani ten test robic i system naciągać na koszta, testy sa bardzo drogie". Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 23:33 Powiedziałabym, że złożę na nią skargę Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 18:48 Chciałam z tego skorzystać. Podałam w ankiecie kontakt z zakażonym (mąż - wiec kontakt długotrwały), poza tym ból gardła, kaszel, bóle mięśni, katar, No wszystko oprócz duszności i gorączki. I duda... nie przysługuje mi test. A jak zmieniłam opcje i dodałam gorączkę to już dostałabym skierowanie W d...ie mam ich. Jutro mam teleporadę. Mam nadzieję, że lekarka da mi skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 19:20 Właśnie przed chwilą skończyłam teleporadę i test mi nie przysługuje, bo nie mam gorączki. Wczoraj z takimi samymi objawami zadzwonił mój mąż i dostał skierowanie na test. Wynik pozytywny. Do tego córka też jest pozytywna (mieszkamy razem). No to mam tego covida czy nie? A tak btw chciałam znaleźć info co robić w takiej sytuacji, pomyślałam, że emama wszystko wie. Weszłam i jak na zamówienie wątek😀 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 19:53 Dzwon do oporu, mi lekarka za 3 razem z wielkim fochem wystawiła skierowanie. Albo powiedz ze teraz ci jeszcze tempoeratura doszła. Jakbym wiedziała, to bym powiedziała ze mam wszystkie objawy a od października utyło mi sie 40 kg ( wtedy byłam na ekg i nie wiedziec czemu mnie zwazyli) Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 19:58 Jedno mi jeszcze chodzi po głowie - na logikę to ja mam tego covida, bo nie ma chyba opcji, żeby była taka zbieżność objawów w czasie. Pracuję i tak zdalnie, mam możliwość przesunięcia godzin pracy w czasie, nawet o kilka dni. Czy wynik testu jest mi do czegoś potrzebny? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:13 Do zwolnienia z kwarantanny po kontakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:19 I po powrocie z zagranicy. Plus niektóre kraje zwalniają ozdrowieńców z testów Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:21 Przecież i tak ma kwarantannę liczoną od ostatniego dnia izolacji chorego. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:54 morekac napisała: > Przecież i tak ma kwarantannę liczoną od ostatniego dnia izolacji chorego. > Chodzi o potencjalną kwarantannę w przyszłości z powodu kolejnego kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:26 NO ja potrzebowałam zeby wiedzieć czy dziecimmoga isc do placówek czy nie (one bez objawów). Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:39 No to chyba nie będę się dobijać. Wszyscy i tak siedzimy w domu, zostałam poinformowana, że i tak mam kwarantannę do końca choroby domowników. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 20:53 Plusy robienia testów - skraca Ci się kwarantanna, bo nie 7 czy 10 dni od zakończenia, tylko 10 dni od Twojego skierowania. Gdyby Ci się pogorszyło, to lepiej mieć test, no i w przyszłości - w przypadku kontaktu z chorym jesteś zwolniona z kwarantanny. Z minusów - dostaniesz jedną dawkę szczepionki. Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 21:11 O tym czasie kwarantanny nie pomyślałam. Wydawało mi się, że mam nałożoną przez 10 dni od dzisiaj. Co do szczepionki, to już nie wiem co lepsze. Dwa tygodnie temu miałam AZ i niefajnie było przez kilka dni po. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 21:13 A jak zachorowałam 10 dni po I dawce AZ, to też nie dadzą mi drugiej? Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: samodzielne skierowanie na test 15.03.21, 21:24 Z tego co wiem, jak już ktoś zaczął procedurę szczepienia, to przysługują mu 2 szczepienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 10:19 To jest głupota. Bo ja przechodze teraz 2 raz...czyli pierwsze mnie nie uodporniło. Mam tylko nadzieje, ze przez 2 covida nie okaże sie ze juz mi teraz wcale nie przysługuje szczepionka Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 18:55 hanusinamama napisała: > To jest głupota. Bo ja przechodze teraz 2 raz...czyli pierwsze mnie nie uodporn > iło. Mam tylko nadzieje, ze przez 2 covida nie okaże sie ze juz mi teraz wcale > nie przysługuje szczepionka > Przecież to nieprawda Chorowałaś w czerwcu, być może wytworzyłaś jakieś przeciwciała które najwyraźniej zniknęły. Wytworzyła się pamieć immunologiczna i organizm powinien poradzić sobie z zakażeniem szybko Weź też pod uwagę , że wirus zmutował i są nowe szczepy Zdrówka ! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 11:29 Biorę. W czerwcu przechodziłam bezobjawowo. Teraz zdycham, nie mam smaku, węchu, w tydzien schudłam 6 kg. Pociesza mnie to ze mąż tez choruje drugi raz, teraz słabiej niz w czerwcu (on wtedy zdychał). O tym wirusie wiadomo na tyle mało...ze wolałabym jednak dostać obie dawki szczepionki Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 20:00 U mnie system zadziałał. Zgłosiłam się koło południa, Ok. 19.30 zadzwonili ze skierowaniem. Tylko potwierdzenie danych, nikt nie wnikał w objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: samodzielne skierowanie na test 16.03.21, 23:11 Czy przy tym skierowaniu można zamówić wymazobus czy trzeba jechać do punktu? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 06:12 Nie wiem, nie pytałam o wymazobus. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 10:52 szeptucha.z.malucha napisała: > U mnie system zadziałał. Zgłosiłam się koło południa, Ok. 19.30 zadzwonili ze s > kierowaniem. Tylko potwierdzenie danych, nikt nie wnikał w objawy. a musiałaś naciągnąć objawy żeby uzyskać skierowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 10:58 Hm, zaznaczyłam wszystko, więc nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 10:29 Podobno zmienili algorytm. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 11:12 Po co robić testy, 80% pensji w przypadku pozytywnego wyniku to ja podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 11:18 Można pracować zdalnie. Lepiej iśc będąc zakażonym po prostu do pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 11:31 To i tak dobrze. Ja jestem na dg, od kilku dni robie jakie 10% tego co zwykle...wiec zarabiam 10% tego co zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 20:50 No przecież lepiej pozarażać ludzi w swoim otoczeniu. Poza tym można pracować zdalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 11:50 Ja zaznaczyłam moje prawdziwe objawy -dreszcze, temperatura, węch i smak, biegunka i wyszło,że ryzyko wysokie. Ale chorowałam już w listopadzie i może to zwykła infekcja, zatoki nie wróciły mi po covidzie do normy, teraz się pogorszylo, więc sama nie wie Ale chyba pójdę na ten test dla świętego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 12:44 Dziennikarze zrobili szum, ze ten system nie wysyła na test...podobno algorytm zmienili Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 15:21 Potem z ciekawości usunęłam węch i smak i wyszło, że ryzyko niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 15:54 A ja się zakwalifikowałam bez chorób współistniejących i utraty węchu. Chyba coś poprawili Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 16:21 Podobno bardzo dużo ludzi zapisuje się na testy. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 16:50 Kolejki są masakryczne. W dwóch punktach dzisiaj się nie załapałam - w jednym było kilkadziesiąt osób do badań, w drugim zamknęli mi przed nosem po 1,5 h czekania. Dopiero w trzecim thru drive nikogo nie było i poszło migiem. Z kolei syn i mąż robili rano Ok. 9.00 (czekali z godzinę), wynik przyszedł po 15.00. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 20:52 A to jest zupełnie inna historia. Ja ledwo na nogach stałam...a musiałam czekać na zimnie prawie 2 godziny. Te testy to są dla zdrowych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 21:07 A jeszcze w poniedziałek kolejek nie było wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 21:08 I jak punkty są czynne po 2 godziny w ciągu dnia, to kolejki będą. To jest bez sensu, one powinny być czynne po 12 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: samodzielne skierowanie na test 17.03.21, 21:28 Pełna zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś