Dodaj do ulubionych

Zupa koperkowa

22.03.21, 09:41
Dla mnie koperek to zuo w czystej postaci, więc go unikam, jak mogę.
Jednak mam w domu amatora tego zielska, który marzy o zupie koperkowej (jak w przedszkolu, oczywiście....)

Mam rosół drobiowy i pęczek koperku. Tudziez śmietanę i włoszczyznę.
Z wywiadu wiem, że zupa dosyć rzadka, biaława i z koperkiem oraz kluseczkami. Z opisu wyglądają m na kładzione.
Aha, warzyw w niej nie było (zwłaszcza marchewki, bo marchweka zostałałaby zapamiętana, jako dodatek niezbyt lubiany w zupie).

Jak zrobic zupę koperkową? po prostu zabielić rosół i wsypać posiekany koperek? Gotowac z koperkiem, czy raczej koperek wrzucić w ostatniej chwili?




Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Zupa koperkowa 22.03.21, 10:02
      znam inny przepis - wloszczyzna plus ziemniaki w kostke, zabielone smietana, grube lodygi koperku drobno posiekane mozna dodac do gotowania, reszte na sam koniec.. Bez rosolu ale ja wszystkie zupy gotuje bez rosolu.

    • daniela34 Re: Zupa koperkowa 22.03.21, 10:11
      Ja robię z marchewką i ziemniakami, duszonymi na maśle i następnie zalanymi rosołem, ale skoro główny zainteresowany nie lubi, to problem z głowy.
      Koperek wrzucam pod koniec, żeby "oddał" smak ale nie wygotował się na buro. Można jeszcze dodatkowo dać świeżego na talerz- dla smakoszy
    • iwles Re: Zupa koperkowa 22.03.21, 10:29

      zaczynam od ziemniaków: pokrojone w kostkę wrzucam na masło do garnka (dodaje marchewkę, jak pisze Daniela ale jak Twój smakosz nie lubi - to nie musisz), po chwili zalewam rosołem (najlepiej gorącym), gotuje się tak ze 20-25 minut (sprawdzam stan ziemniaków), dodaję pokrojony koperek, to wszystko jeszcze max 3-5 minut.
      Zabielam śmietaną i gotowe smile
    • andaba Re: Zupa koperkowa 22.03.21, 10:35
      "Górę" koperku kroisz drobniutko i odkładasz." Dół" i łodygi kroisz grubo i wrzucasz do rosołu. Gdy się wygotuje odcedzasz,, wywalasz zielone, wsypujesz ten drobniutki. Jeszcze chwilę gotujesz. Robisz zasmażkę (masełko, mąka). Do zasmażonej zupy robisz lane ciasto (możesz też kładzione, ale lane takie grubsze lepsze i szybsze.
      Bez zasmażki jest cienka. Śmietany (jogurtu) dodaję na talerzu.
    • mika.wika Re: Zupa koperkowa 22.03.21, 12:36
      Koperkową robię z ryżem, na udkach lub skrzydełkach. Dodaje marchewkę pokrojoną w talarki. Pózniej ryż na oko, nie za dużo zeby nie było kluchy, na końcu dużo pokrojonego koperku, śmietana. Finito.
    • mia_mia Re: Zupa koperkowa 22.03.21, 12:51
      Nie wiem jak zrobić, ale chętnie bym zjadła, bardzo lubię koperek.
      Kucharki z przedszkoli powinny przy menu wieszać przepisy, bo potem jest jęczenie, że zupa nie taka jak w przedszkoluwink
      • iwles Re: Zupa koperkowa 22.03.21, 12:54

        taaa, albo kotlet nie taki.
        Ile ja się nacudowałam, zanim okazało się, że kotlet schabowy ma być bardzo mocno utłuczony, cieniutki, wtedy jest chrupiący, czyli dokładnie taki, jak w przedszkolu big_grin
      • komorka25 Re: Zupa koperkowa 22.03.21, 20:40
        Latami próbowałam "podrobić" buraczki, żeby były takie jak w przedszkolu córki. Poddałam się w końcu, chociaż udało mi się w trakcie walki o doskonałość osiągnąć kilka ciekawych efektów.
        • qwirkle Re: Zupa koperkowa 22.03.21, 21:15
          Bo powinnaś, tak jak ja, pójść do kucharek po instrukcje big_grin moi wysłali mnie po przepis na marchewkę, jabluszkiem. Sekre🤫t tkwił w odpowiedniej ilości cukru w surówce :p nigdy nie doscignęłam idealu 😱😱
          • hosta_73 Re: Zupa koperkowa 22.03.21, 22:36
            Haha😃, nieźle.
            Ja za to specjalizowałam się w grochówce. Zawsze wychodziła "dobra, ale nie taka jak w przedszkolu". Bo w przedszkolu była z "osadem"🤔. Blendowalam, przecierałam, rozgotowywałam, zawsze coś nie pasowało.
            • mia_mia Re: Zupa koperkowa 23.03.21, 15:29
              To nic niezwykłego, ja ostatnio nauczyłam się robić pyszną wieprzowinę po chińsku. Nie uwierzysz ile tam się pakuje cukru, byłam pewna, że jest błąd w przepisie.
                • mia_mia Re: Zupa koperkowa 23.03.21, 17:48
                  Ja nie spodziewałam się, że tyle cukru z mięsem może być jadalne i niesłodkie (no dobra po redukcji cukru o 1/3, ale nadal dwie łyżki nie łyżeczki cukru do mięsa?!), zwłaszcza, że ja nie lubię słodkich rzeczy.
                  Moja mama kiedyś trochę słodziła surówkę z marchewki, więc to mnie akurat nie szokuje, ale choćby kapusta kiszona teściowej to kilo cukru i oleju, u nas się nie dodawało lub symbolicznie. Na szczęście dyrektorka w naszym przedszkolu miała mocnego bzika na punkcie zdrowego jedzenia, więc przynajmniej ulubione dania z przedszkola były zdrowe.
            • mia_mia Re: Zupa koperkowa 23.03.21, 17:55
              Ja z dzieciństwa pamiętam taką z cukrem, choć rzeczywiście niewiele, potem moja mama przeszła przemianę i praktycznie niczego nie słodzi i nie soliwink Jak jej powiedziałam, że na wielki gar pomidorówki dodaję łyżeczkę cukru, to zastanawiałam się czy zje i pozwoli zjeść tacie, co nie przeszkadza jej w zagryzieniu tej zupy solidną porcją ciasta😂
      • turzyca Re: Zupa koperkowa 23.03.21, 20:54
        Moja babcia przekupiła kiedyś kucharkę w przedszkolu, żeby wyjawiła sekret śledzia, bo dziecko dotychczas śledziem plujące, zaczęło się go domagać, ale żadne
        domowe próbyy go nie satysfakcjonowały. Okazało się, że tajemnica leżała w odrobinie cukru.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka