Dodaj do ulubionych

Apel do ematek.

26.03.21, 12:34
Jestem dorosla i mam dobrą pracę, doskonale radzę sobie z rzeczywistością. Ale nie mogę patrzeć obojętnie na los polskich seniorów, zwłaszcza że wychowali mnie dziadkowie. Wiem ze na ematce seniorzy są skresleni z automatu, bo biegają do kościoła i bija się o szczepionki, które można by zapodać młodszym, żeby pojechali na tysieczną z kolei zagraniczną wycieczke. Ale nie każdy senior w podskokach dzwoni do radia które ma buzię, żeby podziękować panu prezydentowi jak dba o rencistów, i nie każdy planuje się szczepić. Wrecz przeciwnie: znam mnostwo wścieklych na kościół i rzad, głównie za tvpis, za głodowe waloryzacje i upokarzajace trzynastki, ktore starczaja tylko na lepszą pasztetową. Tym bardziej, że seniorom masowo odbiera się teraz zasilki pielęgnacyjne i 500+ dla dorosłych, bo komisje są zdalne. A dla najbiedniejszych to często bylo drugie pol emerytury. I niekoniecznie z ich winy - co ma zrobić pani, która przepracowała tylko 18 lat, bo drugie tyle chorowała na raka i samotnie wychowywala dziecko? Nigdzie jej juz nie zatrudnią, bo chcą młodych, zdrowych, dynamicznych, z wielkich miast. Moja córka czyta ogłoszenia o pracę i w wiekszosci chcą kogos w wieku 30 lat max (zasłaniają się wymogami urzędu pracy).

Dlatego apel do bogatszych ematek: pomóżmy seniorom. Żaden rzad czy inny św. Mikołaj za nas tego nie zrobi. Zatrudnijmy ich do sprzątania, gotowania, wynoszenia smieci, opiekowania się dziećmi. W końcu przecież my tez kiedyś będziemy stare i będziemy pobierać mniej niż groszowe emerytury, jak ciągle straszy nas ZUS - nawet, jak ktoś ma niezłą pracę.
Obserwuj wątek
    • tifa_lockhart [...] 26.03.21, 12:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • huang_he Re: Apel do ematek. 26.03.21, 12:37
        Najwyrazniej
      • zolte.jak.jasny.gwint [...] 26.03.21, 14:01
        • simply_z Re: Apel do ematek. 26.03.21, 14:45
          moja matka, ktora pracowala przez ponad 30 lat, przyk okazji wychowujac dzieci, ma nizsza emeryture od babki, ktora urodzila kilkoro dzieciakow i w zyciu nie przepracowala nawet dnia. taka o to sprawiedliwosc.
          • simply_z Re: Apel do ematek. 26.03.21, 14:45
            emerytura matczyna psia mac
            • zolte.jak.jasny.gwint Re: Apel do ematek. 26.03.21, 17:00
              simply_z napisała:

> emerytura matczyna psia mac

Nasza seniorka tez mówi, ze gdyby wiedziala, to by kilka razy rozłożyła nogi i byłoby po krzyku...
    • daniela34 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 12:44

> Dlatego apel do bogatszych ematek: pomóżmy seniorom. Żaden rzad czy inny św. Mi
      > kołaj za nas tego nie zrobi.
      Zatrudnijmy ich do sprzątania,

sama sprzątam

gotowania,

sama gotuję

wynoszen
      > ia smieci,

mój własny senior mi wynosi- całkiem za darmo, idąc na spacer

opiekowania się dziećmi.

Nie mam

A poza tym - nie mogę zatrudniać niezaszczepionych seniorów, bo jestem dla nich zagrożeniem
    • volta2 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 13:36
      jeśli seniorzy są wściekli na rząd, kościół i pis, uważając trzynastki za upokarzające - to cóż, z przyjemnością nie pomogęsmile
      nawet mnie ten twój apel nijak nie wzruszył
      • zolte.jak.jasny.gwint [...] 26.03.21, 15:48
        • triss_merigold6 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 15:52
          No, jak nie ma wykształcenia, to znaczy, że pracowała na niskich stanowiskach, z niskim wynagrodzeniem, i pewnie krótko. Shit happens, na pół etatu w Żabce powinna być wyuczalna.
      • komorka25 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 19:11
        Volta2 - całkowicie się z tobą zgadzam.
    • myfaith Re: Apel do ematek. 26.03.21, 14:17
      Poruszyłaś dwie rzeczy - nie każdy senior jest za PiS - nie każdy ale większość głosowała na PiS ( no tak wskazują statystyki jakie grupy głosowały na poszczególne partie) razem zreszta z rolnikami.

Sporo seniorów ( rozumianych tu jako emerytów) jest zatrudnianych jako osoby pilnujące ( pewnie głównie mezczyzni), osoby do opieki na dziećmi/osobami starszymi , w domach opieki, pracuje na kasach, zatrudniani przez MOPS, pewnie sporo tez opiekuje sie swoimi wnuczkami - za darmo - ale to powinni uzgodnić ze swoimi dziećmi choć mysle ze to jest na zasadzie ze ich dzieci pomagają im ogarnąć inne rzeczy ( dojazd do lekarza/zlatwienie prywatnej wizyty, załatwienie remontu w mieszkaniu itp) . Oczywiście w małych miastach i miasteczkach szanse na dorobienie sa bardzo Male, a jeszcze mniejsze kiedy senior nie jest mobilny.
      Słowem seniorzy sa zatrudniani ale tak jak w innych grupach wiekowych - pracy dla wszystkich nie ma a pracy dla osob które maja pewne ograniczenia (siły, problemy zdrowotne, problemy neurologiczne nawet Male) jest jeszcze mniej.
    • kolteta Re: Apel do ematek. 26.03.21, 14:32
      Genialny żart!
    • molik28 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 14:41
      Jeżeli senior miał zasiłek pielęgnacyjny to on się raczej do pracy nie nadaje. Co więcej, on nawet nie powinien pracować. Zupełnie nie rozumiem tego co piszesz. I nie mają tu nic do rzeczy poglądy polityczne, bo seniorzy mają je różne. Moim zdaniem seniorzy powinni mieć refundację leków, dostęp do rehabilitacji, lekarzy specjalistów, sanatoriów. Powinni żyć godnie za te emerytury, które sobie wypracowali. Bez niczyjej łaski, czy datków od państwa, które są od czapy. Niestety to nie w tym kraju.
      • allijja Re: Apel do ematek. 26.03.21, 15:02
        >Powinni żyć godnie za te emerytury, które sobie wypracowali.

najnizsza "wypracowana" emerytura w PL to kilkadziesiat groszy. Tak że wiesz...
        To, ze ktos, np. artysta, niemal nigdy nie płacił składek ZUS, to nie znaczy, że takiemu niedołężnemu artyście mamy teraz gwarantować "godne emerytury".
        • molik28 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 15:17
          Czyli artyści nie płacący zusu niewypracowali tylko przejedli/przebalowali albo mają inny majątek, z którego powinni czerpać zyski.
          • allijja Re: Apel do ematek. 26.03.21, 15:55
            no tak.
            Chcesz życ za miske ryzu zeby wyplacać takiej np. maryli emeryturę?
        • triss_merigold6 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 15:54
          Czyli artyści sobie nie wypracowali. Nie odprowadzali składek więc mają grosiki, to logiczne, nie ma powodów do pojękiwania.
      • zolte.jak.jasny.gwint Re: Apel do ematek. 26.03.21, 21:23
        molik28 napisała:

> Jeżeli senior miał zasiłek pielęgnacyjny to on się raczej do pracy nie nadaje.
        > Co więcej, on nawet nie powinien pracować.

Wytlumacz to orzecznikom, a Cię ozłocę. Oni pisali odwołania długie jak Moda na sukces, a dokumentację mieli spuchniętą bardziej niz teczki SB. Ale jedyne, co slyszeli na komisjach, brzmiało: "niech pan/i posprzata te smieci". Dajmy im te śmieci sprzątać...
    • naszastruga Re: Apel do ematek. 26.03.21, 14:51
      Super, zatrudnię 80letnia sąsiadkę do sprzątania i wynoszenia śmieci big_grin
    • allijja Re: Apel do ematek. 26.03.21, 14:59
      pomagałam swojej osobistej seniorce (matce) przez cały czas jej beznadziejnej emerytury, do czasu aż zmarła. Dawałam jej niemal drugie tyle ile wynosiła jej emerytura. Tylko na tyle było mnie stać przy małych dzieciach, uczących sie i też wymagających opieki edukacyjnej np. dodatkowe lekcje jezyka czy inne podobne a majace wplyw na ich przyszłość.
      Nie mam zamiaru łozyc na cudzych seniorow, którzy, najczęsciej, mają własne dzieci.
      • mia_mia Re: Apel do ematek. 26.03.21, 15:10
        Oprócz dzieci mają tez 13 i 14 emerytury od Kłamczuszka
    • mgla_jedwabna Re: Apel do ematek. 26.03.21, 15:08
      "Nigdzie jej juz nie zatrudnią, bo chcą młodych, zdrowych, dynamicznych, z wielkich miast. Moja córka czyta ogłoszenia o pracę i w wiekszosci chcą kogos w wieku 30 lat max (zasłaniają się wymogami urzędu pracy)."

Nikt przy rekrutacji nie sprawdza pochodzenia kandydata. Jeśli ma się jakiekolwiek kwalifikacje, to wiek także nie ma znaczenia. Jeśli córka ma ponad 30 lat i żadnego sensownego wykształcenia ani doświadczenia, to sorry.
      • zolte.jak.jasny.gwint Re: Apel do ematek. 26.03.21, 16:10
        mgla_jedwabna napisała:

> Nikt przy rekrutacji nie sprawdza pochodzenia kandydata. Jeśli ma się jakiekolw
        > iek kwalifikacje, to wiek także nie ma znaczenia. Jeśli córka ma ponad 30 lat i
        > żadnego sensownego wykształcenia ani doświadczenia, to sorry.

Moja córka pracuje, ale chce zmienić pracę, a ofert brak, chociaż jest po studiach. Jej koleżanki ze szkoły, często również po studiach, wykladają chemię w Biedronce (to jeszcze pol biedy, bo jedna nawet tanczy na rurze...) Zresztą sporo moich wykształconych (i doświadczonych!) znajomych straciło ostatnio robotę, i to nie w Wypiździszewach Wielkich, tylko w największych miastach wojewódzkich i zagranicznych. A nawet do durnego ubierania manekinów w Top Secret kogos dzień po 30-tych urodzinach teraz nie wezmą, bo wg nich w tym wieku powinien już kłaść się do trumny. Dla mnie to zaowalowany ageizm. Zresztą w państwowych instytucjach jest jeszcze gorzej: odwiedź teraz jakikolwiek osrodek dla niepełnosprawnych - gwarantuję, że nie odróżnisz podopiecznego od terapeuty, i to bynajmniej nie dlatego, że wzięli samych zdrowych podopiecznych. Pracowałam kiedyś w takim miejscu, to wiem jak jest. Terapeuci byli wścibscy i chamscy, a co gorsza bardzo infantylni. Byla co prawda jedna opiekuńcza i normalna seniorka, ale podziękowano jej na rok przed emeryturą.
        • triss_merigold6 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 16:13
          Rok przed emeryturą była w okresie chronionym, zwolnienie pracownika jest wtedy trudne.
          • zolte.jak.jasny.gwint Re: Apel do ematek. 26.03.21, 16:32
            triss_merigold6 napisała:

> Rok przed emeryturą była w okresie chronionym, zwolnienie pracownika jest wtedy
            > trudne.

Dyrekcja byla (przynajmniej wtedy - mam cichą nadzieję, że teraz jest lepiej) na tyle zła i zawzięta, ze jakoś to ugrali, pewnie dlatego, że jakaś ciotka, szwagierka czy znajomek od brydża na gwałt potrzebowali roboty.
        • mgla_jedwabna Re: Apel do ematek. 26.03.21, 17:07
          Jeśli panienki po studiach wykładają chemię w Biedronce, to widać, co to za "studia". A czemu szanowna córeczka nie może wykładać chemii w Biedronce? Koleżanki jakoś mogą.
          • zolte.jak.jasny.gwint Re: Apel do ematek. 26.03.21, 19:20
            mgla_jedwabna napisała:

> Jeśli panienki po studiach wykładają chemię w Biedronce, to widać, co to za "st
            > udia". A czemu szanowna córeczka nie może wykładać chemii w Biedronce? Koleżank
            > i jakoś mogą.

Córeczka ma lżejszą (przynajmniej fizycznie) pracę, niż wykładanie chemii i ciężkich kartonów w Biedronce. Ale i tak narzeka, głównie na atmosferę. Ale to pewnie jak wszędzie - jak się czyta portale typu gowork, to włos się jezy na głowie, co mlodzi ludzie wypisują, nawet o (wydawałoby sie) dobrych pracodawcach i kolegach z pracy.
    • mia_mia Re: Apel do ematek. 26.03.21, 15:12
      Niech sprzątają kuwety na Żoliborzu, jeśli im 13 i 14 emerytury nie wystarczają.
    • hanusinamama Re: Apel do ematek. 26.03.21, 15:54
      pomóżmy seniorom. Żaden rzad czy inny św. Mikołaj za nas tego nie zrobi. Zatrudnijmy ich do sprzątania, gotowania, wynoszenia smieci, opiekowania się dziećmi.

Ty kpisz?? Jak mam ochote pomóc seniorce to zabieram mojego dziadka do Filharmonii albo babci myje okna ( babcia nie lubii filharmonii).
    • lauren6 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 15:55
      Dobry trolling gazeciarzu!
    • kornelia_sowa1 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 16:00
      Niech ojciec Rydzyk im pomoże.
      Zaprawdę wielu seniorów napycha mu kieszenie.
      Sam nie przeje przecież, niech się podzieli
    • chococaffe Re: Apel do ematek. 26.03.21, 16:13
      big_grin
    • nangaparbat3 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 16:42
      Przyszło mi to do głowy przy okazji wątku o zamkniętych przedszkolach. Sami zatrudnialiśmy starszą panią, kiedy córka była malutka. Bardzo dobrze wspominam ten okres.
      Ale widzisz.
      Jest jak jest.
      • daniela34 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 16:50
        Ale co widzi? Autorka pisze o biednych seniorach, który odebrano zasiłek pielęgnacyjny. Zasiłek ten przyznaje się osobom o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Rozumiem, że to odpowiednia opieka na 8 godzin dla przedszkolaka. Oraz odpowiednia osoba do sprzątania i wynoszenia śmieci.
        Nie mówiąc już o takim drobiazgu, że osoby które płacą za przedszkole mają środki na to, żeby płacić jeszcze za nianie.
        Polecam lekturę sąsiedniego wątku Whitney
    • saszanasza Re: Apel do ematek. 26.03.21, 16:50
      Ale dlaczego prosisz akurat nas, żebyśmy naprawiały system, który został spierdolony przez rząd PIS, w imię czego właściwie? Jeśli zatrudnimy seniorów, okaże się, że satysfakcja z poprawy jakości życia w praktyce przełoży się na wzrost poparcia PIS. Emeryci w większości nie połączą przyczyny ze skutkiem, zresztą i młodszy elektorat nadal nie łączy degradacji systemu praworządności w Polsce z ograniczeniem praw, nie wiąże podatku medialnego ze wzrostem cen produktów itd, itp. Emeryci pomyślą...”o wzrosła mi stopa życiowa, jest tak, jak obiecał Kaczyński w TVP!”
      A my? My nie dostaniemy nic. Nasza sytuacja będzie o wiele gorsza niż sytuacja dzisiejszych emerytów. Dodatkowo za chwilę nie będzie miał kto pracować na nasze emerytury.

Nie jestem instytucją charytatywną a już na pewno nie poczuwam się do ratowania państwa dopóki rządzi PIS razem z kościołem katolickim.
      • zolte.jak.jasny.gwint Re: Apel do ematek. 26.03.21, 19:07
        saszanasza napisała:

> Ale dlaczego prosisz akurat nas, żebyśmy naprawiały system, który został spierd
        > olony przez rząd PIS, w imię czego właściwie? Jeśli zatrudnimy seniorów, okaże
        > się, że satysfakcja z poprawy jakości życia w praktyce przełoży się na wzrost p
        > oparcia PIS. Emeryci w większości nie połączą przyczyny ze skutkiem, zresztą i
        > młodszy elektorat nadal nie łączy degradacji systemu praworządności w Polsce z
        > ograniczeniem praw, nie wiąże podatku medialnego ze wzrostem cen produktów itd,
        > itp. Emeryci pomyślą...”o wzrosła mi stopa życiowa, jest tak, jak obiecał Kacz
        > yński w TVP!”

Emeryci to teraz szczwane lisy. Na pewno nikt nie poleci w podskokach głosować na pis czy opowiadać w radiu Maryja jak to mu się polepszyło, bo dasz mu pracę. Wrecz przeciwnie - będzie miał poczucie, że Kaczynski i reszta (jeśli nawet na nich glosowal) go oszukali, bo naobiecywali złotych gór, a on/a żeby dorobić, musi myć Twój sedes, bo nie ma żadnego innego zajęcia, czy jakiegoś wyjscia. A to dobry przyczynek do zmian. Nie będzie to mialo najmniejszego wpływu na PKB i w Wiadrozłościach nikt nie odtrąbi sukcesu, bo nie będzie sztucznego dodruku pieniadza. Chyba, ze seniorzy masowo pozakładają firmy opiekuńczo-sprzątające - wtedy kasa za ZUS będzie płynąć szerokim strumieniem tongue_out Ale to ostatnie, o co ich podejrzewam.
    • cruella_demon Re: Apel do ematek. 26.03.21, 19:17
      Niech się do cieciowania zatrudnią. W takiej stróżówce czy na jakimś parkingu się nie przepracują.

Btw. Niezły trolling gazet suspicious
      • zolte.jak.jasny.gwint Re: Apel do ematek. 26.03.21, 19:23
        cruella_demon napisała:

> Niech się do cieciowania zatrudnią. W takiej stróżówce czy na jakimś parkingu s
        > ię nie przepracują.
        >
        > Btw. Niezły trolling gazet suspicious
        >

Tam biorą chyba tylko facetów? Wiem, bo moj ojciec był portierem.
        • daniela34 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 19:25
          zolte.jak.jasny.gwint napisała:

> Tam biorą chyba tylko facetów?

Nie
    • angazetka Re: Apel do ematek. 26.03.21, 19:50
      Boże, jakie obrzydliwe. Nie po to znani mi seniorzy pracowali uczciwie przez dekady, żeby teraz musieli znowu.
    • ewcia.1980 Re: Apel do ematek. 26.03.21, 21:15
      Powiem szczerze ...... nie bardzo zrozumiałam ten żarcik.
      No takie słabe poczucie humoru u mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka