Dodaj do ulubionych

Afera że strzykawkami

08.04.21, 22:15
Po tych rewelacjach dotyczących strzykawek na pewno nie będę się szczepić . wiadomosci.wp.pl/rzeszow-szczepiono-pacjentow-wielokrotnie-tymi-samymi-strzykawkami-6626852653333184a
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Afera że strzykawkami 08.04.21, 22:19
      Bo wczesniej chciałaś?wink big_grin
      • fandorina Re: Afera że strzykawkami 08.04.21, 22:22
        Nie, absolutnie 😀, ale ta historia mnie tylko utwierdza że w kwestii bezpieczeństwa szczepionek nie można nikomu wierzyć.
        • chococaffe Re: Afera że strzykawkami 08.04.21, 22:29
          Potrzebowalaś utwierdzenia, rozumiem wink big_grin
        • kropkacom Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 08:30
          Dobrze dla ciebie wobec tego big_grin
      • fandorina Re: Afera że strzykawkami 08.04.21, 22:25
        A szczepienia w punktach Drive thru i w aptekach to dopiero będą jaja.
        • mia_mia Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:35
          Jeśli byłaby możliwość to właśnie z takiego drive thru bym skorzystała zamiast zwykłego punktu. Jedzie się w dwie osoby, na wypadek gdyby coś się wydarzyło, bez wysiadania z samochodu, bez tłoczenia się.
    • marinette.wue Re: Afera że strzykawkami 08.04.21, 22:35
      A na targu w Bombaju rozsypał się worek ryżu....

Afera bo igły zmienili i używali tej samej strzykawki...
      Nawet gdyby chcieli to szansa na ba zakażenie czymkolwiek zerowe.
      • nena20 Re: Afera że strzykawkami 08.04.21, 22:47
        W cywilizowanym kraju😂😂😂😂strzykawki są wielorazowe, pierwszy raz o czymś takim słyszę.
      • best_bej Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:14
        Nie no, nie ma co unieważniać. Pomimo tego, że zaszczepię się tym co mi zaproponują, to strzykawka wielokrtonego użytku to jest skandal. I strach ze komuś wykształconemu wogole przyszlo to do głowy. A jeszcze większy, że zrobil to człowiek z kadry zarządzającej placówką.
        • melikles Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:34
          A dlaczego skandal? Jeszcze do lat 90tych popularne były szklane wielorazówki. Dzisiaj mamy zalew plastiku, który trzeba utylizować jako odpady medyczne. Koszty i specjalne procedury. Środowisko lubi to smile
          • memphis90 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:44
            Ale się je sterylizowalo...

Chociaż kiedyś starsza pielęgniarka opowiadała mi, jak ich szczepili w szkole - JEDNĄ igła i strzykawką, wszystkich po kolei... A nam, pamiętam, robili przegląd dentystyczny JEDNYM zestawem narzędzi i to już zdecydowanie było w czasach WZW - C i HIV...
            • b.bujak Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 23:29
              memphis90 napisała:

> Ale się je sterylizowalo...
              >
              > Chociaż kiedyś starsza pielęgniarka opowiadała mi, jak ich szczepili w szkole -
              > JEDNĄ igła i strzykawką, wszystkich po kolei... A nam, pamiętam, robili przegl
              > ąd dentystyczny JEDNYM zestawem narzędzi i to już zdecydowanie było w czasach W
              > ZW - C i HIV...
              >

ech, widać różnicę pokoleń na forum smile
              to, co dla jednych jest aferą, dla innych wspomnieniem z dzieciństwa ....
          • best_bej Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:45
            Hmmm bo łatwo załapać WZW? Przy HIV zeby załapać trzeba się napracować, ale WZW to wystarczy niewiele. To są podstawy.
            Staram się nie zyc eko, ale wszystkie strzykawki ( a zużywam ich ostatnimi czasy mnostwo) oddaje do utylizacji medycznej a nie wyrzucam do kosza z plastikiem.
          • turzyca Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 09:43
            Ale przecież tę wielorazówkę po użyciu odkładało się na bok, dezynfekcja i dopiero wtedy ponowne użycie.
        • tola1990 Re: Afera że strzykawkami 10.04.21, 09:34
          Czemu z kadry zarządzającej. Nawet jeśli góra tak zarządziła, to ten, który wykonywał szczepienie musiał też mieć świetne sumienie....
      • mia_mia Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:37
        Bardzo chcę się zaszczepić, ale jednak wyłącznie jednorazową strzykawką i jednorazową igłą.
        • dyzurny_troll_forum Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 10:06
          mia_mia napisał(a):

> Bardzo chcę się zaszczepić, ale jednak wyłącznie jednorazową strzykawką i jedno
          > razową igłą.

To chyba będziesz musiała przynieść swoją.
          I potrzeć uwążnie personelowi na ręcę, żeby nie zabezpieczył tego cennego dobra dla siebie!
      • wbka1 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 10:38
        Nie opowiadaj głupot, to jest kryminał.
    • smillla Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:29
      Ja chyba wezmę stówę, kupiona strzykawkę i rękawiczki i dam osobie szczepiącej tę stówę, jeśli przy mnie założy świeże rękawiczki i użyje dla mnie czystej strzykawki. Czy to byłoby przestępstwo?
      A tak w ogóle to kiedy będzie można zaszczepić się w swoim zaufanym prywatnym gabinecie? Będzie to w ogóle możliwe?
      • melikles Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:35
        Jak twój zaufany prywatny gabinet zdobędzie szczepionkę i dostanie akredytację jako punkt szczepień.
        • smillla Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 08:03
          Ale czy to może być tylko w ramach "narodowego wyszczepiania" za darmo, czy można liczyć na to, że zapłacę odpowiednią cenę za odpowiednią szczepionkę i odpowiednią obsługę? W ramach prywatnej transakcji?
          • melikles Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 08:57
            A co to jest odpowiednia obsługa?
            • smillla Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 09:45
              Zgodna ze standardami higieny, na umówioną godzinę, uprzejma. Takie tam drobiazgi.
              • melikles Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 09:55
                To tak jak w mojego lekarza rodzinnego smile
      • best_bej Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:48
        Sprobuj kupić w akptace strzykawki. Na stanie apteka ma np 10. W hurtowniach podobno brakuje. Jak kupuję to biorę wszystko co mają i tuberkulinowe, insulinowe, whatever, a i tak wychodzi tego właśnie 10-20.
        • laura.palmer Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 09:33
          Niedawno bez problemu kupowałam spore ilości strzykawek. W różnych aptekach.
          • best_bej Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 10:35
            A ja niedawno w stolicy w jednej aptece dostałam igly krótkie, w drugiej aptece dostałam igly długie, a w trzeciej dopiero strzykawki.
            Z tego co widzę na zdjęciach szczepionki są w buteleczkach, więc będzie potrzebny taki właśnie zestaw.
      • triss_merigold6 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 08:43
        Przecież teraz możesz zapisać się na szczepienie w prywatnym gabinecie, który ma umowę z NFZ na realizację szczepień. Wszystkie Luxmedy, Petra Medica itp. szczepią.
        • smillla Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 09:43
          I tak też zrobię. Nie mam zaufania do narodowych wyszczepialni. Damiany szczepią?
          • triss_merigold6 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 09:59
            Na stronie rządowej są wszystkie punkty szczepień, przeglądasz przez lokalizację w wyszukiwarce.
          • duola77 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 15:38
            Nie chcę psuć ci nastroju ale Medyk to taki podkarpacki Damian .
            Jak widać u prywaciarza rózne rzeczy mogą się nie zgadzać ale kasa zawsze.
            W państwowych placówkach dyrektor nie esemesuje z pracownikami , wszystkie polecenia oficjalnie i na piśmie.
    • tanebo001 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:37
      Spokojnie, to Rzeszów. Poza podkarpaciem potrafią używać widelców i strzykawek...
      • odczarujmyrzeczywistosc Re: Afera że strzykawkami 10.04.21, 09:57
        Od Rzeszowa to się odwal. Ferenc pokazał co to znaczy sprawnie rządzić miastem, Trzaskowski ma awarię za awarią i marnotrawi pieniądze na ławeczki LGBT. Stawia na outsourcing komunikacji miejskiej i pijani czy naćpani kierowcy zatrudnieni u zachodniego wyzyskiwacza powodują wypadki śmiertelne. Rzeszów uchodzi w Polsce za jedno z najlepszych miejsc do życia, miasto się rozwija i oferuje coraz lepszy rynek pracy. Miasto powinno oferować niezawodność, a nie gejowskie ławeczki w barwach tęczy.
    • chococaffe Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:44
      Ponieważ jak wiadomo strzykawki są powszechnie używane w medycynie, proponuję, żeby autorka zrezygnowała z usług medycznych, no pobierania krwi do badania.

Oj, rozpędziłam się....to przecież chodzi tylko o strzykawki do szczepień, TYCH szczepień.

wink
      • fitfood1664 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 11:45
        ale jarzysz co to znaczy JEDNORAZOWEGO UŻYTKU ?
    • woman_in_love Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 07:50
      Rzeszów? Ach Rzeszów.

Mi się wydaje, że oni z powodu tych wyborów w Rzeszowie zrobili taką akcję SZCZEPIEŃ, że tam nie tylko wielorazowe szczepionki idą, ale całkiem możliwe że i placebo. PiS akurat jest do tego zdolny.
      • odczarujmyrzeczywistosc Re: Afera że strzykawkami 10.04.21, 09:59
        Rzeszów akurat jest jednym z najlepiej rozwijających się miast w Polsce. To nie Ferencowi ciągle wypływało gówno do rzeki.
    • nangaparbat3 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 09:41
      Zgroza.
      Ale widzę plusy: zarządzenie o wielokrotnym użyciu strzykawek nie weszło w życie, a zgroza jaką powiało może zapobiec kolejnym pomysłom tego rodzaju.
      • melikles Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 09:55
        Zgrozy nie ma. Przy szczepieniu nie ma aspiracji.
        • nangaparbat3 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 09:57
          Daj spokój. Po to są jednorazowe, żeby użyć raz - jest aspiracja czy nie ma.
          • melikles Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 10:03
            Zgadza się, ale aspiracji nie ma.
            • aandzia43 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 16:12
              Niby przy szczepieniach aspiracji się nie robi, ale ręka może się omsknąć. I wbrew temu co piszą w artykule igłą 5 da się aspirować.
              • allijja Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 22:11
                a to zalezy... bo przy szczepieniach domieśniowych (a nie podskórnych) brak aspiracji jest błędem w sztuce.
                A akurat przy szczepionkach covidowych zaleca sie podanie produktu domięśniowo.
                I być moze brak aspiracji i "omsknięcie ręki" jest przyczyną powiklań?
                Zaś co do meritum...
                No skoro pan prezes chwalił sie publicznie (sama słyszałam) ze zaoszczędził 10 tys szczepionek bo w każdej ampulce jest wiecej (zlewki robił czy jak?) a do każdej partii przychodza tez strzykawki to znaczy, że brakowało mu 10 tys.strzykawek.
                • memphis90 Re: Afera że strzykawkami 10.04.21, 09:53
                  >bo przy szczepieniach >domieśniowych (a nie podskórnych) >brak aspiracji jest błędem w sztuce.
                  Jest dokładnie przeciwnie. Absolutnie nie zaleca się aspiracji podczas domięśniowych wstrzyknięć szczepionki. W rejonach anatomicznych przeznaczonych do szczepien nie przebiegają duże naczynia krwionośne, nie ma ryzyka podania dożylnego. Wzrasta natomiast ryzyko powikłań podania.

>I być moze brak aspiracji i >"omsknięcie ręki" jest przyczyną >powiklań?
                  Nie, nie jest.

>cryingzlewki robił czy jak?)
                  Nie, oficjalnie można podawać 6 dawek z każdej ampułki, choć wg chpl jest tam 5 dawek.
              • memphis90 Re: Afera że strzykawkami 10.04.21, 09:46
                Jak niby można "przypadkiem" aspirować "omskniętą ręką"?
      • smillla Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 10:27
        Pomysły tego rodzaju to nasz narodowy folklor, który jest tak zakorzeniony, że nawet raz ukrócony (w Rzeszowie), w innym miejscu odbije. Takie jest moje zdanie.
      • wbka1 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 10:42
        Chyba jednak zlecono używanie tych samych strzykawek, ale bez aspiracji - rozumiem, że zlecajacy sam się przestraszył swojej dyspozycji i teraz odwołał zeznania. Przykre.
    • dyzurny_troll_forum Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 10:30
      fandorina napisała:

> Po tych rewelacjach dotyczących strzykawek na pewno nie będę się szczepić .

Rekonstrukcja PRLu postępuje na pełnej kurtyzanie!
      • grey_delphinum Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 15:45
        Pełna kurtyzana?

Jesteś pewna, że to chciałaś napisać?
        • aandzia43 Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 15:55
          Elegancka forma "na pełnej kurw.e"
      • mid.week Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 22:37
        dyzurny_troll_forum napisała:

na pełnej kurtyzanie!
        >

Lubię to! big_grin
    • kalafiorowa.es Re: Afera że strzykawkami 09.04.21, 22:17
      Nie wierzę, po prostu nie wierzę, że można tego bronić, niezależnie od podejścia do szczepień przeciwko covid.

No w pale się nie mieści.
    • geez_louise Re: Afera że strzykawkami 10.04.21, 10:10
      Idiota może próbować wprowadzić takie zarządzenie, ale jeszcze musi być idiota który je wykona.

Nie znam nikogo, kto by umiał dzisiaj użyć sprzętu jednorazowego dla dwóch osób.

Nie brakuje igieł i strzykawek, dureń jeden mógł zdobyć je w kilkanaście minut, szybciej niż trwa napisanie takiej bzdury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka