Dodaj do ulubionych

Domy socjalne

14.04.21, 21:35
Moze ktos ma jakis pomysl jak rozwiazac taka sytuacje. Pare dni temu dowiedziałam się że miasto oddaje swoje działki niedaleko mojego miejsca zamieszkania w celu postawienia na nich socjalnych domów modułowych dla wysuedlonych z centrum miasta zalegających z czynszami nierobów z rodzinami . Ma tu stanąć 50 blaszakow, w innych dzielnicach podobnie. To jest pomysł miasta na odzyskanie mieszkań w kamienicach i oczyszczenie centrum z patolstwa. Ludzie są wkurzeni bo w spokojnej dotychczas dzielnicy, gdzie można było domu nie zamykać i auto otwarte zostawiać zrobi się syfkiłaimogiła.... zrobili to po cichu, tak żeby opinii publ.nie wkurzyc, żeby ich nie przyblokowali, a teraz to już chyba po ptactwie bo rada gminy podpisała. Ma ktoras forumka doświadczenie w walce z systemem?Co można zrobić, do kogo się udać? Bo w cudowne nawrócenie nierobów nie wierzę.
Obserwuj wątek
    • jaga.34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 21:39
      a dlaczego zakładasz ze ludzie biedniejsi od razu są źli i będą kraść?
      • troompka Re: Domy socjalne 14.04.21, 21:44
        No totalnie bez powodu. Na pewno przesiedla tu śmietankę miasta. Jak ktoś notorycznie nie płaci czynszu i nie zamierza długów odpracowac to nie spodziewam się niczego innego. Zresztą trochę żyje już na tym świecie....
      • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 14.04.21, 21:45
        Patrz Dudziarska.
        • woman_in_love Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:46
          dlaczego Dudziarska się nie udała?

ci ludzie wzięli kredyt i kupili mieszkania gdzie indziej, czy lewacy dali im bardziej prestiżowe lokalizacje w centrum?
          • sol_13 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:47
            Dali im lepsze, niektórym nawet w nowym budownictwie. Bo tam zły dojazd był za tory. Ludzie w dalekich dzielnicach typu Białołęka kupują, kredyt biorą na 30 lat, półtorej godziny do pracy jadą i jest ok. Tamci dostali lepsze za darmo. Pewnie na Piaskowej albo Klobuckiej, gdzie obok devy po 12 tys z metra sprzedają.
            • grey_delphinum Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:16
              Bardzo współczuję. Poruszcie niebo i ziemię, by nie mieć patolstwa za sąsiadów. Koszty społeczne i nie tylko będą ogromne.
          • swinka-morska Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:14
            woman_in_love napisała:

> dlaczego Dudziarska się nie udała?
            Z tego prostego powodu, że stamtąd nie było wyjścia - dosłownie i w przenośni. Kto tam trafił, miał już tylko drogę w dół.
            • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:15
              czyli umarli?
              • swinka-morska Re: Domy socjalne 15.04.21, 11:39
                Nie mam pojęcia.
                Część się pewnie skutecznie zapiła, część siedzi w więzieniu.
                Reszta - nie wiem.
                • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:07
                  czyli te domy się sprawdziły, a jedynie mieszkańcy się wykruszyli?
                  • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:11
                    Nie, kompletnie się nie sprawdziły.
                    • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:12
                      no to co się podziało z tymi ludźmi?
                      • sol_13 Re: Domy socjalne 15.04.21, 17:30
                        Napisałam wyzej.
                        • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 17:54
                          Napisałam wyzej.

Czyli to nie jest tak, że się nie sprawdziły: po prostu patola wychodziła i wyjęczała ekskluzywne miejsca zamieszkania w centrum.
                  • swinka-morska Re: Domy socjalne 15.04.21, 17:35
                    woman_in_love napisała:

> czyli te domy się sprawdziły, a jedynie mieszkańcy się wykruszyli?

Nie sprawdziły się. Stamtąd nie można było dojechać do żadnej szkoły ani pracy (autobus raz na 2-3 godz).
                    Lokalizacja pośrodku niczego, całkowity brak dostępu do infrastruktury miejskiej.
                    Nieszczelne domy ogrzewane prądem dawały niespłacalne rachunki za ogrzewanie.
                    • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 17:52
                      Ale wiele osób tak mieszka, zwłaszcza w Polsce powiatowej:
                      autobus 2-3 razy dziennie (bo nawet nie co 2-3 h), lokalizacja pośrodku niczego, infrastruktura miejska istnieje - ale w gminie czyli w odległości jakichś 6.5 km.

Nie do końca rozumiem zatem dlaczegóż to wielkomiejska: warszawska, krakowska, poznańska, wrocławska itd. patola ma mieć lepiej niż uczciwy człowiek z takiego Zasonia:
                      extra.natemat.pl/tak-zyjemy-bez-pksow-nie-masz-auta-nie-istniejsz
                      • profes79 Re: Domy socjalne 15.04.21, 18:27
                        Ale jest to Polska powiatowa a nie teoretyczne centrum największego miasta w Polsce. Lokalizacja Dudziarskiej była taka, że nadawałaby się na więzienie a nie na budownictwo mieszkaniowe (zresztą w pobliżu jest areszt grochowski). Położona w samym środku niczego; odcięta od miasta dwoma pasami torów kolejowych przez które prowadzą tylko dwa wyjazdy; w dodatku byłą to enklawa trzech bloków, gdzie choćby się chciało szukać sposobu na wygrzebanie się z dołka, to otoczenie na to nie pozwalało. To już ta rzeczona Białołęka mimo bycia kompletnym wygwizdowem zapewnia lepsze możliwości.
                        • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 18:31
                          Sorry, nie po to ludzie spłacają kredyty za domy w spokojnej i czystej okolicy, żeby im stawiano melenię pod oknami. Zbiorowisko mieszkańcow socjalnych natychmiast przełoży się na bezpieczeństwo, czystość, ceny lokali, warunki w przedszkolu, szkole rejonowej i zaopatrzenie w sklepach w kierunku tanich nalewek. Nienawidzę cholernego pięknoduchostwa, a widzę, że niestety mit biednych ukrzywdzonych, z którymi trzeba się podzielić, przebija do mainstreamu.
                          • sol_13 Re: Domy socjalne 15.04.21, 18:39
                            Wygląda na to, że kupując nieruchomość należy, prócz sprawdzenia planów budowy ewentualnych tras itp. , sprawdzać również, czy w sąsiedztwie nie ma działki należącej do gminy. Bo mogą zrobić plac zabaw, dom kultury, ale i mogą osiedle socjalne.
                            • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 18:41
                              Na pewno jest jakaś możliwość zablokowania tego pomysłu. Mieszkańcy powinni znaleźć swoich radnych i zrobić im jesień średniowiecza, tak na początek.
                            • kokosowy15 Re: Domy socjalne 15.04.21, 22:08
                              Mogą też zrobić dyskotekę czy inny klub, tor croossowy, lądowisko lekkich samolotów a nawet hodowle trzody. Nie wiem, co bardziej uciążliwe.
                              • sol_13 Re: Domy socjalne 15.04.21, 23:00
                                Nie bardzo. Jest plan zagospodarowania, który określa rodzaj zabudowy i jej przeznaczenie. Lądowisko lub tor nie mogą zostać zbudowane przy zabudowie mieszkaniowej.
                                • kokosowy15 Re: Domy socjalne 15.04.21, 23:10
                                  Do toru może być kilometr, do klubu dwadzieścia metrów.
                                  • sol_13 Re: Domy socjalne 15.04.21, 23:28
                                    Oj z klubami to nie takie proste. Poczytaj o warszawskim Labiryncie, ktory byl w piwnicy kamienicy na Smolnej. Lokatorzy walczyli i udało im się go pozbyć, po kilku latach, ale jednak.
                                    A serio to chyba wolałabym tor crossowy albo obwodnicę kilometr dalej niz kontenery z patologią naprzeciwko. Wychowałam się wśród takich na osiedlu na Mokotowie, gdzie były stare bloki z kwaterunku wymieszane z nowymi, także wiem, co mówię. Nie chciałabym, żeby moje dzieci chodziły z nimi do szkoły. Tu, gdzie obecnie mieszkam, jest praktycznie zero patologii, mieszkancy to glownie naplywowa do tej dzielnicy klasa średnia, plus dosc zamożni lokalsi. Najlepiej jednak przebywa się wsrod ludzi podobnych sobie🤷‍♀️
                        • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 18:58
                          Dudziarska z tego co widzę to były 3 fajne bloki z normalną infrastrukturą i kiblem w domu.

Nie wiem skąd jest troompka , ale alternatywą dla Dudziarskiej są u niej domy modułowe z kontenerów (czyli tzw. blaszaki) o standardzie nieporównywalnie gorszym niż Dudziarska. Widziałam takie mieszkania: nadal lepsze niż fawela, jednak standard Dudziarskiej do takich kontenerów to Wersal.

No i nadal: skąd pomysł by tacy ludzie musieli mieszkać w ścisłym centrum największego miasta w Polsce? Może jednak lepszym pomysłem byłoby wysiedlać ich o wiele dalej niż na Dudziarską, np. 60 km dalej, do jakiejś wsi w Polsce powiatowej typu wspomniany Zasoń i tam ich rozwadniać z lokalsami, a nie wśród profesorów na Ursynowie czy zapieprz...ch ematek z Białołęki? Ciekawe ilu mieszkańców Zasonia by przytuliło wtedy mieszkanka na Dudziarskiej, byle zwiać ze swojej wsi a swoje klitki oddało patoli z Wawy? Może zróbmy teraz taki eksperyment społeczny, co?
                          • profes79 Re: Domy socjalne 15.04.21, 19:03
                            Dudziarską trudno nazwać ścisłym centrum. Natomiast takie kwaterowane tam rodziny to nie tylko patola ale i dzieci i młodzież które chcą jakoś dotrzeć do szkoły czy - o zgrozo - np. kina. Zamykając tych ludzi w takim getcie jak Dudziarska zapewniasz, że się już z niego nie wyrwą. To samo np. ma miejsce we wsiach pegeerowskich - kto stamtąd z marszu nie uciekł (czasami zresztą wpadając z deszczu pod rynnę) ten już tam zostawał.
                            • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 19:07
                              dzieci i młodzież które chcą jakoś dotrzeć do szkoły

Ależ problemu z dojazdem nie mieli: autobus tam kursował i to o wiele częściej niż w Polsce powiatowej i na bank tak, by dojechał do szkoły na czas.

Zamykając tych ludzi w takim getcie jak Dudziarska zapewniasz, że się już z niego nie wyrwą.

Kto się zechce wyrwać to się wyrwie. A jak nie zechce to nie znaczenia czy mieszka na Dudziarskiej czy Warszawie Wschodniej: patola zawsze już pozostanie patolą.
                              • turzyca Re: Domy socjalne 15.04.21, 23:28
                                >Ależ problemu z dojazdem nie mieli: autobus tam kursował i to o wiele częściej niż w Polsce powiatowej i na bank tak, by dojechał do szkoły na czas.

Powiedzmy, że uczeń chce się dostać na Majdańską, to są w linii prostej ze dwa kilometry. Jeśli lekcje zaczynają się o 8 rano, to musi wyjść z domu o 6:45 i jechać z przesiadką. Jak przegapi ten autobus, to następny ma dopiero godzinę później. Jeśli lekcje zaczynają się przed 8 rano, to do tej szkoły na czas nie dojedzie.

Dla porównania, jak mieszka na Białołęce, np. na Śpiewaków, to ma do przejechania 18 km, może wyjść z domu o 7 rano, a jak przegapi połączenie, to kolejne ma za 10 i 25 minut. Może bez problemu przyjechać na zajęcia też o 7 rano.

>Kto się zechce wyrwać to się wyrwie.

Im trudniej się wyrwać, tym mniejsze szanse, za którymś razem człowiek się podda.
                                Gdy będzie musieć zrezygnować z większości szkół, bo nie ma do nich jak dotrzeć na czas.
                                Gdy po raz kolejny utknie w korku i spóźni się na lekcje.
                                Gdy nauczyciel wyznaczy dyżur, na którym można zaliczyć zaległą klasówkę, na 7 rano.
                                Patologia to nie jest rzecz zerojedynkowa.
                                • balbina123 Re: Domy socjalne 16.04.21, 01:34
                                  >Powiedzmy, że uczeń chce się dostać na Majdańską, to są w linii prostej ze dwa kilometry. Jeśli lekcje >zaczynają się o 8 rano, to musi wyjść z domu o 6:45 i jechać z przesiadką. Jak przegapi ten autobus, to >następny ma dopiero godzinę później. Jeśli lekcje zaczynają się przed 8 rano, to do tej szkoły na czas nie >dojedzie.

Marnie znam Warszawe, wiec moze jest cos, czego nie biore pod uwage, ale tak sie zastanawiam, dlaczego ten uczen tych dwoch kilometrow poprostu nie przejdzie na nogach? To zajeloby mu jakies pol godziny. Ja mniej wiecej tyle szlam do szkoly. I znam sporo dzieciakow, ktore pol godziny do szkoly maszeruja. Zakladam ze nie mowisz o dziecku wczesnopodstawowkowym (im raczej nauczyciel nie wyznacza dyzurow na ktorych mozna zaliczac zalegle klasowki, na 7 rano...). Mnie nie przyszloby do glowy, zeby wychodzic o 6:45 na autobus z przesiadkami, jak moglabym wyjsc o 7:30 i pojsc na nogach do szkoly/pracy.
                                  • turzyca Re: Domy socjalne 16.04.21, 02:00
                                    > ale tak sie zastanawiam, dlaczego ten uczen tych dwoch kilometrow poprostu nie przejdzie na nogach?

Bo haczyk tkwi w sformułowaniu "w linii prostej". Z tego osiedla wyjście czy wyjazd jest bardzo utrudniony, ono jest wciśnięte między infrastrukturę kolejową węzłów kolejowych na prawym brzegu Wisły, to nie jeden tor, który możesz nielegalnie przebiec tylko olbrzymia bocznica kolejowa, ogrodzona, strzeżona, kilkadziesiąt torów, magazyny, nastawnie.
                                    W efekcie droga do tej szkoły to ponad 4 km. Po obrzeżach terenu przemysłowego, pełnego zakamarków, ulice bez chodników, źle oświetlone a i to tylko na części odcinka, do tego wąskie, a z racji licznych firm jeździ tam sporo dostawczaków, półciężarówek itp. Nie chcesz tam chodzić na piechotę.

>Zakladam ze nie mowisz o dziecku wczesnopodstawowkowym (im raczej nauczyciel nie wyznacza dyzurow na ktorych mozna zaliczac zalegle klasowki, na 7 rano...)

Na Majdanskiej jest zespół szkół hotelarsko-gastronomicznych. Chyba najbliższa szkoła ponadpodstawowa dla tego osiedla.
                                    Nie wiem, która podstawówka jest ich rejonową, ale dojazd będzie taki sam, bo następnym autobusem na 8 rano nie zdążą. Tak samo nie ma szans na samodzielne dotarcie do szkoły.

A patrzyłam tylko na najbliższe szkoły, jakby dziecko chciało np. zostać technikiem optykiem czy księgowym, to do wielu szkół nie wyrobi się z dojazdem, mimo że w linii prostej ma znacznie bliżej niż dzieci z Tarchomina, Białołęki czy zgoła miejscowości podmiejskich jak Legionowo, Marki, Piaseczno.
                                • woman_in_love Re: Domy socjalne 16.04.21, 07:02
                                  to musi wyjść z domu o 6:45 i jechać z przesiadką. Jak przegapi ten autobus, to następny ma dopiero godzinę później.

Kompletnie mnie to nie przekonuje. Mam rodzinkę na Lubelszczyźnie i dokładnie tak to wygląda w Polsce powiatowej. Dzieci wychodzą z domu o 6.45, idą na "PKS" na 7.05. Jadą te 40 min albo i dłużej jak coś się stanie. Jeżeli się spóźnią na "PKS" to upsssss.... trzeba prosić sąsiada o ratunek albo nie idzie się do szkoły tego dnia - tak po prostu.

Im trudniej się wyrwać, tym mniejsze szanse, za którymś razem człowiek się podda.
                                  Albo wręcz przeciwnie.
                                  • szmytka1 Re: Domy socjalne 27.12.22, 12:07
                                    Całe liceum miałam autobus do szkoły o 6.40, z domu musialam wyjść 6.20. Powrotny 16.40. Minęło 20pare lat od mojego liceum, a obecną młodzież ma jeszcze gorzej, bo to.liceum pobliskie już nie istnieje a i autobusy zlikwidowali. Muszą iść do internatu 40 km dalej
                                • myszu13 Re: Domy socjalne 08.10.24, 16:09
                                  W Polsce powiatowej jest gorzej. Niektórzy uczniowie muszą wstać przed 5 by dotrzeć na 8 do szkoły (ponad 40 km ) .Ostatni bus powrotny po 17. Nie kazda szkoła średnia ma internat i taniej jest dojeżdzać.
                          • sol_13 Re: Domy socjalne 15.04.21, 19:12
                            woman_in_love napisała:

> No i nadal: skąd pomysł by tacy ludzie musieli mieszkać w ścisłym centrum najwi
                            > ększego miasta w Polsce? Może jednak lepszym pomysłem byłoby wysiedlać ich o wi
                            > ele dalej niż na Dudziarską, np. 60 km dalej, do jakiejś wsi w Polsce powiatowe
                            > j typu wspomniany Zasoń i tam ich rozwadniać z lokalsami, a nie wśród profesoró
                            > w na Ursynowie czy zapieprz...ch ematek z Białołęki?

Niedasię Pani, niedasię. To działa tak, że dana dzielnica im musi zapewnić mieszkanko na swoim terenie. A ze dzielnice mają działki czesto w fajnych miejscach, to tam im budują zamiast ich wyp....gdzieś w kosmos. Ci z wolskich kamienic dostają na Piaskowej, ci z Ursynowa dostali na Kłobuckiej, nowiutkie osiedla.
                            • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 19:20
                              Niedasię Pani, niedasię. To działa tak, że dana dzielnica im musi zapewnić mieszkanko na swoim terenie

No wiem. I właśnie przez to, ta hołota nie rozumie potem, że na Dudziarskiej mieli wersal i raj. A jakby tak pomieszkali w Zasoniu, w kontenerze modułowym przez 3 lata i musieli w zimie zapierd... przez śnieg 4km do sklepu, to może by zmądrzeli i się wyrwali z tej swojej chu.. znaczy matni.
      • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 21:50
        jaga.34 napisała:

> a dlaczego zakładasz ze ludzie biedniejsi od razu są źli i będą kraść?

Wszyscy na pewno nie. Ale z jakiegoś powodu nawet mieszkańcy lokali socjalnych nie chcą mieszkać na takich osiedlach. Proponuję poszukać filmu byłego prezydenta Nowej Soli na ten temat
        • beneficia Re: Domy socjalne 14.04.21, 21:58
          I to jest idealna odpowiedź dla Jagi.
          (Serio, Jaga, to jest naprawdę okropne i można stracić wiarę w mozliwości ludzkiego umysłu.)
          (Albo zyskac nań nowe spojrzenie, w sumie na jedno wychodzi.)
        • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:50
          daniela34 napisała:

> jaga.34 napisała:
          >
          > Wszyscy na pewno nie. Ale z jakiegoś powodu nawet mieszkańcy lokali socjalnych
          > nie chcą mieszkać na takich osiedlach. Proponuję poszukać filmu byłego prezyden
          > ta Nowej Soli na ten temat

Jak przeczytałam post startowy, to od razu pomyślałam o Tyszkiewiczu i tej sprawie. Wstrząsnęło mną to wtedy. Tym bardziej, że naprawdę go wówczas podziwiałam, wydawał mi się takim sprawnym ideowcem, było mi okropnie przykro.
          • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:55
            Najgorsze jest (dla mnie osobiście), że mną to już wtedy nie wstrząsnęło. Od 2 lat byłam wtedy adwokatem, dolicz 3,5 roku aplikacji (sprawy o eksmisję), a wcześniej życie pod jednym dachem z kobietą zaangażowaną w pomoc charytatywną.
            "Nie dziwi nic".
            • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:57
              daniela34 napisała:

> Najgorsze jest (dla mnie osobiście), że mną to już wtedy nie wstrząsnęło. Od 2
              > lat byłam wtedy adwokatem, dolicz 3,5 roku aplikacji (sprawy o eksmisję), a wc
              > ześniej życie pod jednym dachem z kobietą zaangażowaną w pomoc charytatywną.
              > "Nie dziwi nic".

Tak, po takim przygotowaniu - może nie wstrząsać. Może i dobrze, że nie wstrząsa? Ale o Tyszkiewiczu zawsze odtąd myślę ze współczuciem. To był polityk, było nie było i chciało mu się. To było takie paskudnie polskie sad
              • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:10
                Czasem dobrze jak nie wstrząsa. Była u nas w rodzinnym mieście taka zakonnica -szefowa zespołu charytatywnego w mojej parafii. 1,50 m w welonie mierzyła chyba, ważyła z 40 kg. Właziła do najgorszych melin, ochrzaniała tych pijaków (I ciągała moją matkę ze sobą). Kobieta absolutnie pozbawiona złudzeń i "niewstrząsalna". I chyba tylko dlatego jako tako skuteczna, przynajmniej w tym sensie, że dzieci pijaków chodziły najedzone i miały gdzie odrobić lekcje.
                • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:24
                  daniela34 napisała:

> Czasem dobrze jak nie wstrząsa.

Ja to serio powiedziałam bez ironii. Gdyż albowiem mimo wstrząsów widziałam w życiu parę interesujących obrazków i sytuacji - troszkę z podobnej, co Ty strony, troszkę z innej, ale też bliskiej. I niestety, po latach wzruszania się własną wrażliwością - uważam, że mdlenie z wstrząsu łajno daje. I nikogo nie podziwiam jak tych, co po prostu nie mają czasu na wstrząsy i omdlenia z szoku. Bo tak naprawdę tylko oni robią sensowną robotę. Jak, chociażby, zmarły niedawno Piotr "Siwy" Pakuła, założyciel Monaru w Babigoszczy. Znany z tego, że się w tańcu nie tentegował i słowem też nie oszczędzał. Wspominają go dziesiątki dzieciaków wyciągniętych z dna patoli i nałogu.
                  • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:28
                    Nie odczytałam Twojej wypowiedzi negatywnie. Zgadzam się. Wstrząsy nie pomogą.
          • abecadlowa1 Re: Domy socjalne 15.04.21, 16:21
            doubledoublejoyandtrouble napisała:

> Jak przeczytałam post startowy, to od razu pomyślałam o Tyszkiewiczu i tej spra
            > wie. Wstrząsnęło mną to wtedy. Tym bardziej, że naprawdę go wówczas podziwiałam
            > , wydawał mi się takim sprawnym ideowcem, było mi okropnie przykro.

Tyszkiewicz był niezwykle skutecznym przydentem Nowej Soli w obszarze gospodarczym, ale nie społecznym. Odbudował Nową Sól pod względem gospodarczym i inwestycyjnym. W latach 90-tych w Nowej Soli upadły wszystkie duże zakłady pracy. Bezrobocie była jednym z najwyższych w Polsce. Szokujące wysokie były wskaźniki przestepczości, narkomanii itd. Mnóstwo ludzi, którzy stacili pracę szło pracować fizycznie w wytwórniach krasnali. Po kilku latach chorowali na pylicę, raka. Miasto było na dnie nie tylko gospodarczo, ale ucierpiało społcznie. Całe pokolenie ludzi wychowało się w takiej beznadziei, biedzie. A Tyszkiewicz przez te wszystkie lata skupił się na przyciąganiu do miasta inwestorów, ale w ogóle nie było tam, żadnej polityki społecznej. Miasto w szczątkowym zakresie współpracowało z organizacjami pozarządowymi, nie było żadnych działań reintegracyjnych dla ludzi, którzy od lat byli bezrobotni. W urzędzie Miasta w Nowej Soli dopiero w ubiegłym roku (2020) powstał wydział spraw społecznych.
      • miodowa2 Re: Domy socjalne 14.04.21, 21:52
        Moja koleżanka mieszka w pobliżu takiej dzielnicy. Ma być zadowolona, gdy noc ma spapraną (wstaje o 5.00 na drugi dzień do pracy) bo podpite hałaśliwe towarzystwo urządza sobie nocne przechadzki, bo potem śpią do południa?
        • kokosowy15 Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:37
          To jest słaby argument. W centrach miast do późnej nocy bawi sie"mloda klasa srednia", hałasuje i ogłusza muzyka. Kiedyś na forum była porada, że gdy ci to przeszkadza sprzedaj mieszkanie i przenieś się na wieś.
          • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:43
            A gdzie się mają bawić? Bawią się tam, gdzie są lokale i dobra komunikacja.
            • kokosowy15 Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:15
              A gdzie biedota ma mieszkać? Mieszka tam gdzie dostanie mieszkanie.
      • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:39
        Kristeva pisala o teorii abiektu sporo, z tego co pamietam. Obcy - inny - zły - przerobi dzieci na macę i spali nam dom, proste

jaga.34 napisała:

> a dlaczego zakładasz ze ludzie biedniejsi od razu są źli i będą kraść?
        • aqua48 Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:06
          ciszej.tam napisała:

> z tego co pamietam. Obcy - inny - zły -
          > przerobi dzieci na macę i spali nam dom, proste

Ależ tu nie o to chodzi, tylko o błąd w założeniu tego typu rozwiązań - stworzyć getto na obrzeżach miasta i wrzucić do niego niezaradnych i biednych łącznie z uzależnionymi i pozamiatane. W ten sposób nie rozwiązuje się problemu ludzi niepłacących za mieszkania, tylko go zamiata pod dywan i tworzy fawele.
          • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:24
            Pisałam o tym wczesniej.
            Byly miliony publikacji udowadniających, ze takie rozwiązania jak osiedla kontenerowe sa niehumanitarne i mijają sie z celem

aqua48 napisała:

> ciszej.tam napisała:
            >
            > > z tego co pamietam. Obcy - inny - zły -
            > > przerobi dzieci na macę i spali nam dom, proste
            >
            > Ależ tu nie o to chodzi, tylko o błąd w założeniu tego typu rozwiązań - stworz
            > yć getto na obrzeżach miasta i wrzucić do niego niezaradnych i biednych łącznie
            > z uzależnionymi i pozamiatane. W ten sposób nie rozwiązuje się problemu ludzi
            > niepłacących za mieszkania, tylko go zamiata pod dywan i tworzy fawele.
            • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:33
              Sęk w tym, że ludzie nie boją się osiedli kontenerowych, bo boją się obcych, co przerobią ich dzieci na mace, podczas gdy to przecież tylko biedne dziewczyny znad balii. Powody są o wiele mniej histeryczne i o wiele bardziej uzasadnione: ci obcy zniszczą infrastrukturę osiedli, ukradną kwiatki z przedogródka, porysują samochody, rozmontują na złom wszystko co da się sprzedać, do najbliższego sklepu nie da się spokojnie pójść, bo stale będzie pod nim stało kilkunastu podpitych panów i rzucało wulgaryzmami oraz zaczepiało, zaś w szkole pojawią się nagle licznie dzieci z rodzin patologicznych i Kasia terroryzująca koleżanki żyletką oraz Jaś wymuszający haracz staną się nagle codziennością szkolną.
              • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:54
                Dokładnie. Boją się rodzimej wersji Detroit albo centrum Łodzi pod oknami, nasilenia patolstwa w szkole, brudu, wandalizmu, awantur i ogólnie menelni.
              • nuclearwinter Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:57
                Tak właśnie. To są realne zagrożenia a nie jakiś zabobonny lęk przed nieznanym obcym.
                • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:02
                  Sorry, nie trzeba mieszkać wśród awanturujących się patoli, żeby dokładnie wiedzieć, jakich zjawisk nie chce się mieć w okolicy i dlaczego.
                  Idealistyczne pier... nie o potrzebie przełamania "lęku przed obcym" jest chamską manipulacją, chcesz to sobie przełamuj (to nie do Ciebie, to zwrot retoryczny), ja wolę mieć czystą klatkę schodową, zadbaną zieleń i możliwość zostawienia roweru pod klatką na 15 minut.
        • fitfood1664 Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:58
          chciabyś, szkoda tylko że fakt iż nie są to obcy a swoi psuje ci całą teorię, to przecież nasi, po polsku mówiący z dziada pradziada, katolicy, nawet wódkę piją...
          • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:03
            Obcy to nie jest tylko „obcego pochodzenia”.

To moze byc ktos z innej klasy społecznej. Czy po prostu w dowolny sposob inny. Przeciez ten sam mechanizm działa np w stosunku do osob nie neurotypowych (strach ze autystyczne dziecko w klasie rozwali poziom nauki innym etc, to czesto sie przewijało na forum nawet )

fitfood1664 napisał(a):

> chciabyś, szkoda tylko że fakt iż nie są to obcy a swoi psuje ci całą teorię, t
            > o przecież nasi, po polsku mówiący z dziada pradziada, katolicy, nawet wódkę pi
            > ją...
            • aqua48 Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:21
              ciszej.tam napisała:

> To moze byc ktos z innej klasy społecznej. Czy po prostu w dowolny sposob inny.
              > Przeciez ten sam mechanizm działa np w stosunku do osob nie neurotypowych (str
              > ach ze autystyczne dziecko w klasie rozwali poziom nauki innym etc, to czesto s
              > ie przewijało na forum nawet )

Bo to akurat jest fakt. W polskich szkołach nieneurotypowe dziecko potrafi rozwalać naukę całej klasie, a grupa uzależnionych może bezkarnie kraść lub niszczyć cudzą własność. Bo nie funkcjonują sposoby radzenia sobie z podobnymi problemami tak by skutecznie chronić innych. Co budzi lęk, agresję i chęć odseparowania.
    • woman_in_love Re: Domy socjalne 14.04.21, 21:42
      Głosuj na Konfę. Aborcję jakby co zrobisz za granicą, a hołota pójdzie do faweli np. pod Łodzią.
      • bominka Re: Domy socjalne 14.04.21, 21:55
        Jedyne opcje: zaakceptować albo wyprowadzić się niestety.
        • fredzia098 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:44
          Nie tak łatwo będzie się wyprowadzić. Wartość jej domu też drastycznie spadnie, jak takie towarzystwo zamieszka w pobliżu. Mieszkalam koło takich, miasto dało im nowiutkie, wykończone domki. Po kilku latach zamieszczono zdjęcia do jakiej ruiny lokatorzy doprowadzili te domy. Libacje, bójki, policja co tydzień, pożary, szczury, śmieci wyrzucane przez okno. Piekło tam było. Piękne domy obok tej meliniarni stały się niesprzedawalne, wartość miały zerową . Łatwo się pisze. Ludziom na odległość pikają serduszka, ale jak przyjdzie co do czego to nikt nie chce koło takiej patologii mieszkać. Wy też byście nie chciały.
    • ludzikmichelin4245 Re: Domy socjalne 14.04.21, 21:53
      Puścić plotkę, o mordzie rytualnym na dziecku lokalsów i reszta sama się zrobi.
      Sprawdzone.
      • ludzikmichelin4245 Re: Domy socjalne 14.04.21, 21:53
        *bez przecinka
      • troompka Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:03
        Hehe ...dobre
    • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:06
      To jakas prowokacja?
      Mam poczucie flashbacku z dziecinstwa jak ludzie oprotestowywali budowy Monarów i domow dla uchodźców . Bo ich zaraza AIDS a dzieci przerobią na macę

O nonsensie takich rozwiązań, i o tym, ze osiedla kontenerowe sa niehumanitarne pisalo sie czesto i duzo w swoim czasie, glownie wlasnie o stygmie, ktora utrudnia zmianę swojej sytuacji

Fajny kontrast do tego wątku o reportażu o typie z depresja - widac cienka linie miedzy strefa w ktorej jest sie godnym współczucia nieszczęśnikiem ktorego zona powinna robic na cztery etaty bo mu sie należy i ludzmi ktorym nie należy sie nawet j€bany blaszak bez komentarza ze to dla nich za dobre.
      • pierwszychleb Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:09
        Oczywiscie gdyby na twojej ulicy ustawili te baraki to nie mialabys nic przeciwko.
        • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:19
          Wiele razy w zyciu mieszkalam na tzw patolskich dzielnicach i miałam normalne kontakty z ludzmi zalabelowanymi jako patole.

Agresywnych poj€bów jak rowniez ludzi zwyczajnie podłych spotyka się i wśród uroków Żoliborza Urzędniczego nie tylko na koncu Grochowskiej.

Zazwyczaj to sa wlasnie ludzie np z wieloletnia nigdy nie tknięta depresja , połączona z czynnikami rodzinno społecznymi

pierwszychleb napisała:

> Oczywiscie gdyby na twojej ulicy ustawili te baraki to nie mialabys nic przeciw
          > ko.
          • hanusinamama Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:41
            Ja tez. Mieszkałam na Starym Polesiu w łodzi. Dziekuje bardzo. Nigdy wiecej. I oni nie są zalabelowni jako patole, oni mają wdrukowane ze szlachta nie pracuje, kasa na zimowe buty dla dziecka nie musi byc ale na piwko musi.
          • cruella_demon Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:47
            ciszej.tam napisała:

> Wiele razy w zyciu mieszkalam na tzw patolskich dzielnicach i miałam normalne k
            > ontakty z ludzmi zalabelowanymi jako patole.

No to nawet logiczne, że bronisz swoich.
            Ponieważ to twoje środowisko, to cię nie razi, ale jednsk większość normalnych, pracujących ludzi, nie chce mieć faweli za płotem.
            • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:33
              W sumie to masz racje, bronie swoich.

Mimo ze mi rzadko w zyciu zdarzalo sie wstawac na szósta rano do pracy jak tamtym kobietom, a nie na wygodna biurowowa dziewiąta.

Nigdy tez nie musiałam az tak jak one zapi€rdalac w domu, zeby miec ogrzane i umyte dzieci. Wiec nie wiem czy mam prawo sie określać jako czesc tej grupy.
              Na pewno nauczyłam sie nie oceniać ludzi po ich społecznym labelu, i dostrzegać ciezka prace ktorej sama wykonywać nie musiałam, dzieki doświadczeniu znajomosci z tamtymi kobietami

cruella_demon napisała:

> ciszej.tam napisała:
              >
              > > Wiele razy w zyciu mieszkalam na tzw patolskich dzielnicach i miałam norm
              > alne k
              > > ontakty z ludzmi zalabelowanymi jako patole.
              >
              > No to nawet logiczne, że bronisz swoich.
              > Ponieważ to twoje środowisko, to cię nie razi, ale jednsk większość normalnych
              > , pracujących ludzi, nie chce mieć faweli za płotem.
              >
              • cruella_demon Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:38
                Ale paniom jakoś nie przeskadzał pan wyrywający kibel i tłuczący dzieci.
                Tak, jesteś taką samą patolą.
                Czuj się dumna.
                • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:38
                  No widzisz, to jest wlasnie to podejście o ktorym pisałam.
                  Wątków kobiet ktore nie umiały odejść od kompletnie zbędnych i ciągnących rodzine w dol facetów, nawet jak miały gdzie odejść bez trudu, bylo na forum mnostwo i zawsze forumki byly zdolne do analizy mechanizow coercive control czy wspóluzależnienia.
                  Jak mowa o kobietach borykających sie z nędza to nagle ani coercive control, ani współuzależnienie, ani inne mechanizmy psychologiczne nie istnieja. Karyna wychowana w domu dziecka, z faweli, ma obowiązek umiec zrobic w piec minut bez zadnego wsparcia to, czego nie umie Anna z wsparciem.

cruella_demon napisała:

> Ale paniom jakoś nie przeskadzał pan wyrywający kibel i tłuczący dzieci.
                  > Tak, jesteś taką samą patolą.
                  > Czuj się dumna.
                  >
                  • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:42
                    Ależ paniom opisywanym przeze mnie (np tym od wyrwanego kibla) było dobrze i nie miały powodu odchodzić. Pan zapewniał papierosy i alkohol a panie nie były współuzależnione tylko po prostu uzależnione. I jedyne co państwo powinno dla nich zrobić to odbierać im jak najszybciej kolejne dzieci. Niestety tego nie robiło.
              • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:42
                Ale ani wstawanie tak, żeby w pracy być o 6-tej ani ogrzewanie mieszkania węglem i grzanie wody do mycia to nie są na ematce jakieś obce, egzotyczne doświadczenia.
                • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 07:58
                  No moze ja sie mylę, ale mam wrazenie ze to wlasnie osoby z takich warunkow zycia pakuje sie do tych osiedli kontenerowych?

Napisałam wczoraj ze sie zastanowie nad tym co piszecie i sie nadal zastanawiam oczywiscie.

daniela34 napisała:

> Ale ani wstawanie tak, żeby w pracy być o 6-tej ani ogrzewanie mieszkania węgle
                  > m i grzanie wody do mycia to nie są na ematce jakieś obce, egzotyczne doświadc
                  > zenia.
                  • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:02
                    ciszej.tam napisała:

> No moze ja sie mylę, ale mam wrazenie ze to wlasnie osoby z takich warunkow zyc
                    > ia pakuje sie do tych osiedli

To poczytaj więcej na temat tego, kogo się tam "pakuje" przede wszystkim
                    • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:26
                      Wiesz, poczytam, oczywiscie

Dały mi do myślenia i twoje wpisy i hanusinej mamy

Z tym, ze ja sie nie opieram wyłącznie na tym ze spotkalam miłych biednych ludzi uwikłanych w tarapaty i np współuzależnienie , ale tez np na tym co Ikonowicz pisze o eksmisjach

daniela34 napisała:

> ciszej.tam napisała:
                      >
                      > > No moze ja sie mylę, ale mam wrazenie ze to wlasnie osoby z takich warunk
                      > ow zyc
                      > > ia pakuje sie do tych osiedli
                      >
                      > To poczytaj więcej na temat tego, kogo się tam "pakuje" przede wszystkim
                      • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:34
                        Ach, Ikoniwicz pisze...
                        • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:36
                          daniela34 napisała:

> Ach, Ikoniwicz pisze...

Po rozmaitych akcjach Ikonowicza radziłabym jednak weryfikować informacje w co najmniej jeszcze jednym źródle i to najlepiej jednak- z drugiej strony sporu. Może wyrobisz sobie nieco bardziej obiektywny obraz sytuacji.
              • konsta-is-me Re: Domy socjalne 07.10.24, 23:59
                "Z tamtymi kobietami"- a co z tamtymi mężczyznami ?
                Też byli tacy fajni ?
                I wszystkie panie były steranymi, poswiecajacyminsie dla dziećmi aniołami ?
                Podejrzewam że nie jednak.
                Owszem uogólnianie zawsze jest krzywdzące ,ale ty w tej chwili też uogolniasz i wrzucasz wszystkich do jednego worka - tylko w drugą stronę .
          • alessa28 Re: Domy socjalne 15.04.21, 07:18
            ciszej.tam napisała:

> Wiele razy w zyciu mieszkalam na tzw patolskich dzielnicach i miałam normalne k
            > ontakty z ludzmi zalabelowanymi jako patole.
            >
            Zala - co??
            Zalabelowanymi, jakiż inteligentnie skonstruowany słowotwor z poczciwym label w roli głównej. 😀😀

Muszę to asap remajndować żeby nie zaforgeci" bo to się rili very fituje na mem roku
      • beneficia Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:09
        Wyszukaj sobie ten film/artykuł, co się stało w Nowej Soli.
        • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:13
          Tylko że akurat (a ja pierwsza podałam przykład Nowej Soli) to jest argument przeciwko tym osiedlom jako takim. Wiadomo, że mieszkańcy się boją (i naiwnością byłoby twierdzić, że nie mają czego). Ale z powodów zarówno humanitarnych jak i społecznych takich osiedli nie powinno się tworzyć. Zresztą skupisk osiedli bloków z mieszkaniami socjalnymi również
          • ludzikmichelin4245 Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:18
            Obecnie na propsie są rozwiązania, w których prawodawstwo nakazuje, by każda inwestycja mieszkaniowa uwzględniała też część affordable housing.
            • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:20
              W Polsce niestety nie razie mamy dziką deweloperkę, do tego typu rozwiązań nam daleko.
            • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:01
              No i dlaczego jak ja o tym pisałam , ze sa niehumanitarne te osiedla i ze powinno sie oferowac takie mieszkania pomiedzy zwykłymi ludzmi, to dostałam opi€prz ?

ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Obecnie na propsie są rozwiązania, w których prawodawstwo nakazuje, by każda in
              > westycja mieszkaniowa uwzględniała też część affordable housing.
              • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:58
                Co to znaczy oferować? Oni mieszkania oferowane już mieli, stracili za wieloletnie uporczywe niepłacenie czynszu + zachowania drastycznie łamiące zasady współżycia społecznego.
                • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 11:24
                  I dodajmy ze ten czysz to były smieszne pieniądze. U mnie w kamienicy obok zalegali latami a opłata wynosiła 50 zł.
              • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:02
                powinno sie oferowac takie mieszkania pomiedzy zwykłymi ludzmi

a ja nie chcę, żeby mieszali obok mnie i za moją ścianą: nie chcę by ta hołota budziła mnie w nocy drąc ryja, w dzień głośno słuchała disco polo i nawalała się po pijaku pod blokiem
                • rosapulchra-0 Re: Domy socjalne 15.04.21, 14:48
                  Przecież ty nie mieszkasz w Polsce.
                  • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:09
                    obok troompki też nie mieszkam, a się wypowiadam
          • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:53
            daniela34 napisała:

> Tylko że akurat (a ja pierwsza podałam przykład Nowej Soli) to jest argument p
            > rzeciwko tym osiedlom jako takim. Wiadomo, że mieszkańcy się boją (i naiwnością
            > byłoby twierdzić, że nie mają czego). Ale z powodów zarówno humanitarnych jak
            > i społecznych takich osiedli nie powinno się tworzyć. Zresztą skupisk osiedli b
            > loków z mieszkaniami socjalnymi również

Niestety, również uważam, że sprawdza się tylko mieszanie ewentualnych beneficjentów takich akcji z innymi środowiskami. To jest wychowawcze i uzasadnione statystycznie. Skupianie w getto - absolutnie nie. Nigdy. Nigdzie.
      • troompka Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:22
        Późno już i nie bardzo kumam intencje Twojego wpisu. Widzisz,, aby mnie było stać na te moje 120 m domku będę kredyt spłacać dożywotnio niemal. Zapierdzielam ja i mój mąż. Nikt mi niczego nie daje I niczego nie oczekuje. Ciekawe który z potencjalnych mieszkańców blaszaka w ogóle jest zatrudniony.
        • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:37
          Tak samo ten facet z depresja z tamtego wątku nie jest zatrudniony, jak rowniez wiele osob tu na forum i nikt ich nie postrzega w kategoriach trędowatych

troompka napisała:

> Późno już i nie bardzo kumam intencje Twojego wpisu. Widzisz,, aby mnie było s
          > tać na te moje 120 m domku będę kredyt spłacać dożywotnio niemal. Zapierdzielam
          > ja i mój mąż. Nikt mi niczego nie daje I niczego nie oczekuje. Ciekawe który z
          > potencjalnych mieszkańców blaszaka w ogóle jest zatrudniony.
          • hanusinamama Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:42
            Pierdzielisz. W zyciu nie żyłaś obok ludzi, którzy brzydzą sie pracą. I to obrzydzenie dziedziczą z pokolenia na pokolenie..
            • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:50
              Koło ludzi ktorzy sie brzydzą praca faktycznie mniej czasu spędzałam (unikam osob ktore nigdy nie moga znalezc pracy właściwej dla ich sophisticated wykształcenia lub nie wstaną lozka za mniej niz x), chociaz miałam nieprzyjemność byc w zwiazku z taka osoba.

Obok osob żyjących w skrajnej nędzy, ktorych dzieciom opieka społeczna zapewniała buty a Caritas obiady, mieszkałam, tak.

Widzialam mieszkania bez kibli i kobiety zapierdal@jace na dwie prace, w mieszkaniach z grzybem na scianie. Duzo ciekawych rzeczy widzialam. By the way, tak pracowitych kobiet jak w tych fawelach rzadko sie widuje.

hanusinamama napisała:

> Pierdzielisz. W zyciu nie żyłaś obok ludzi, którzy brzydzą sie pracą. I to obrz
              > ydzenie dziedziczą z pokolenia na pokolenie..
              >
              • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:56
                No widzisz, a ja miałam po drugiej stronie ulicy mieszkania w bloku, w których również nie było toalety tylko dziura w podłodze, bo tatuś przepił i sprzedał wszystko, co przepić/sprzedać się dało. Mamusia zaś wprawdzie nie sprzedawała i nie wymontowywała osobiście, ale piła razem z mężem. Wymontowywali też metalowe balustrady l elementy ławek osiedlowych.

I tak, moja mama-pracowita kobieta- była tam często widywana, w tych "fawelach" bo usiłowała pomóc przynajmniej dzieciom
                • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:58
                  I nikt tam nie pracował nawet na pół etatu, obiady i buty zapewniał Caritas, ale tylko w formie rzeczowej, no bony niestety też przepili.
                  • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:06
                    Ja pamietam kobiete ktora takiego luja zostawic nie chciała, pracowała w dzien w sprzątaniu w jakiejs instytucji, popołudniami dorabiała gdzie indziej a niedziele zaczynała od podrozy do jego matki zeby jej posprzatac i ugotować.

Mozna powiedziec ze ochotniczka, ale to jest po pierwsze skreślanie wpływu wszystkich czynników rodzinno społecznych (tych ktorych walkowanie na terapiach uznajemy, słusznie, za poczatek drogi do zmiany w przypadku osob z middle class ) a po drugie to nie i tak nie usprawiedliwia piętnowania czy szczucia takich osob.

daniela34 napisała:

> I nikt tam nie pracował nawet na pół etatu, obiady i buty zapewniał Caritas, al
                    > e tylko w formie rzeczowej, no bony niestety też przepili.
                    • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:10
                      Nie chodzi i szczucie czy piętnowanie. Ludzie nie chcą mieszkać w pobliżu takich osiedli z konkretnych powodów, obiektywnych. I dla dobra sąsiadów i dla dobra potencjalnych mieszkańców takich osiedli nie powinno się absolutnie tworzyć.
                      • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:25
                        Tak, tez uwazam ze nie powinno siebie ogole tworzyć tkich osiedli, o tym pisałam w swoim pierwszym komentarzu.

Powinno sie te sprawy załatwiać metoda taka jak na Ursynowie , na ktorym celowo dawano kwaterunki w taki sposob zeby wymieszać jak najbardziej ludzi z odmiennego backgroundu.

daniela34 napisała:

> Nie chodzi i szczucie czy piętnowanie. Ludzie nie chcą mieszkać w pobliżu takic
                        > h osiedli z konkretnych powodów, obiektywnych. I dla dobra sąsiadów i dla dobra
                        > potencjalnych mieszkańców takich osiedli nie powinno się absolutnie tworzyć.
                        • cruella_demon Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:32
                          Nie nie powinno.
                          W moim mieście takie bloki miały nazwę "czeczenia" policja bała się tam wchodzić.
                          Ci ludzie którzy mieli tam uczciwie kupione mieszkania powinni dostać milionowe odszkodowania.
                          Żule już lepiej niech się kiszą w odizolowanym gettcie. Byle gdzieś na odludziu.
                          • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:37
                            Tego o czym piszesz tez byc nie powinno, we Wrocławiu cos takiego bylo, nawet policja tam nie wjeżdżała

Na Ursynowie dawali na zasadzie na jednym pietrze profesor i hydraulik, na drugim fryzjer i nierób, to działało, wg osob z pokolenia moich rodzicow z tamtych osiedli efekt był taki ze wszyscy „ciagneli w gore” zamiast sie degenerować. I tak to moim zdaniem powinno byc robione.

poza tym był nakaz pracy i prohibicja do1, co nie bylo stuprocentowo skuteczne ale jednak zawsze cos

cruella_demon napisała:

> Nie nie powinno.
                            > W moim mieście takie bloki miały nazwę "czeczenia" policja bała się tam wchodzi
                            > ć.
                            > Ci ludzie którzy mieli tam uczciwie kupione mieszkania powinni dostać milionowe
                            > odszkodowania.
                            > Żule już lepiej niech się kiszą w odizolowanym gettcie. Byle gdzieś na odludziu
                            > .
                            >
                            • smillla Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:08
                              Teraz już tak to nie działa. Dziś raczej patolstwo ciągnie w dół ludzi uczciwie pracujących przy tzw. balii, świecąc im w oczy faktem, że teraz w Polsce nie trzeba się męczyć, by mieć zapewnione całkiem sympatyczne życie: z mnóstwem czasu dla siebie, bez głodu, chłodu, za to z możliwością codziennego dbania o zdrowie i korzystania z rozrywek, oferty zajęć miejskich, itd.
                              Mieszkam w mieszanym środowisku i widzę, że dzisiejsze beneficjentki socjalu wcale nie marzą o posadzie w Biedrze, a te, które mają posadę w Biedrze, szybko uczą się od sąsiadek na socjalu, jak zostać beneficjentką socjalu i nie musieć już chodzić do Biedry. Tak to właśnie się dzieje.
                              • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:20
                                Dokładnie tak jak piszesz. Serio wyciagniecie dorosłego z tego środowiska graniczy z cudem. Z dziećmi podobnie
                            • sofia_87 Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:29
                              A potem profesor i każdy kogo było na to stać uciekał do własnego domu lub do apartamentowca, żeby mieszkać wśród osób sobie podobnych ☺
                          • hanusinamama Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:57
                            Na Starym Polesiu w Łodzi dzielnicowi odchodzą jak tylko mogą. Na zgłoszenie jedą dwa radiowozy: jeden idzie na zgłoszenie, drugi pilnuje samochodów bo miejscowi potrafili podpalić radiowóz. O Dzasminach i Kewinach chodzących zimą w trampkach pisałam wiele razy.
                            • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:59
                              hanusinamama napisała:

> Na Starym Polesiu w Łodzi dzielnicowi odchodzą jak tylko mogą. Na zgłoszenie je
                              > dą dwa radiowozy: jeden idzie na zgłoszenie, drugi pilnuje samochodów bo miejsc
                              > owi potrafili podpalić radiowóz. O Dzasminach i Kewinach chodzących zimą w tram
                              > pkach pisałam wiele razy.
                              >

Moja droga, jak się ochłodzi, to muszę moją córkę siłą wyciągać z trampek i wciskać w prawidłowe obuwie, bo przecież to tak niestylowo, więc wiesz, ZA POZWOLENIEM wink
                              • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:35
                                Dobrze wiesz o czym pisze. O dzieciakach których rodzice nie maja na buty albo buty z Caritasu odprzedaja zeby miec na wóde albo na faje. MOje dzieci tez lekko chodzą ubrane ale nie żartuje sobie z zaniedbanych dzieci.
                                • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:47
                                  hanusinamama napisała:

> Dobrze wiesz o czym pisze. O dzieciakach których rodzice nie maja na buty albo
                                  > buty z Caritasu odprzedaja zeby miec na wóde albo na faje. MOje dzieci tez lek
                                  > ko chodzą ubrane ale nie żartuje sobie z zaniedbanych dzieci.

Oj, ja przecież też nie. Spokojnie, chciałam tak troszkę humorem powiać, zero złych intecji.
                                  >
                              • magdallenac Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:41

> Moja droga, jak się ochłodzi, to muszę moją córkę siłą wyciągać z trampek i wci
                                > skać w prawidłowe obuwie, bo przecież to tak niestylowo, więc wiesz, ZA POZWOLE
                                > NIEM wink

Totalny OT za pozwoleniem wink My nasze minnesockie dzieci wyciagamy z klapek typu Kubota i japonek basenowych przy -30 i zaspach dwumetrowych. To jest dopiero patologia jakiej Polska nie widziala 😳
                                • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:46
                                  magdallenac napisała:

> Totalny OT za pozwoleniem wink My nasze minnesockie dzieci wyciagamy z klapek typ
                                  > u Kubota i japonek basenowych przy -30 i zaspach dwumetrowych. To jest dopiero
                                  > patologia jakiej Polska nie widziala 😳

Ja moje chowam w zimnie od niemowlęctwa, notorycznie były tymi bez czapeczki i bez kurtki na futrze, owszem, Polska się gorszy, a ja nieustająco smile Ale problem w tym, że w tych trampkach młody obywatel się ślizga na oblodzonym/pokrytym mokrymi liśćmi chodniku wink
                                  • magdallenac Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:51
                                    Ja moja probuje hodowac w cieple, ale sie nie daje. Odwroce na chwile wzrok, a ta sie wymyka w krotkich portkach i krotkim rekawie, kiedy tylko plusowe temperatury sie zaczynaja😫 Przy plus 15 zaczyna sie moczenie tylka w akwenach wodnych.
                                    • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:55
                                      magdallenac napisała:

Przy plus 15 zaczyna sie moczenie tylka w akwenach wodnyc
                                      > h.

Magdaleno, jestem fanką - Twoją i Minnesoty, błagam, tylko nie "akweny wodne" kiss
                                      • magdallenac Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:03
                                        W momencie kiedy nacisnelam opublikuj, zdalam sobie sprawe, co napisalam! Dlaczego, och dlaczego nie moge cofnac sie do tylu 😫😫😫
                                        • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:03
                                          magdallenac napisała:

> W momencie kiedy nacisnelam opublikuj, zdalam sobie sprawe, co napisalam! Dlacz
                                          > ego, och dlaczego nie moge cofnac sie do tylu 😫😫😫

Ahahah, wszystko Ci wybaczyłam w tej chwili big_grin
                                      • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:03
                                        Akweny wodne, leśne bory, niebiańskie nieboskłony 😜
                                        • magdallenac Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:05
                                          I mokra woda😀
                                          • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:06
                                            magdallenac napisała:

> I mokra woda😀

I jak spadać - to w dół, z wysokkiego konia!
                                            • magdallenac Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:10
                                              Uwielbiam te offtopy na ematce😘
                                              • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:14
                                                magdallenac napisała:

> Uwielbiam te offtopy na ematce😘

Ja też! Choć już na spółkę z Danielą zaszczułyśmy - całkiem niechcący, BYNAJMNIEJ JA - bardzo obiecującego trolla (?)

Dziewczyny, idę spać, bo Moderna zaczyna mi się dawać we znaki. I nawet LAMPKI WINA nie mogę wink
                                                • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 07:50

> magdallenac napisała:
                                                  >
                                                  > > Uwielbiam te offtopy na ematce😘
                                                  >
                                                  > Ja też! Choć już na spółkę z Danielą zaszczułyśmy - całkiem niechcący, BYNAJMNI
                                                  > EJ JA - bardzo obiecującego trolla (?)

O tak, to nam wyszło 😃
                                          • rosapulchra-0 Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:06
                                            I cofnąć do tyłu big_grin
                                    • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:22
                                      Przy plus 15 sama mocze tyłek w akwenach wodnych. Czekam az bedzie u nas 15. Baseny zamkniete popływam u sasiada w stawie
                            • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:03
                              Z takich "obrazków z życia" jak radiowóz pilnujący radiowozu to moja koleżanka przerobiła klienta, który w trakcie przesłuchania na komisariacie (klient był podejrzany o jakieś kradzieże) ukradł policjantowi telefon komórkowy. Mówiła, że w życiu tak nie pilnowała swojego niewielkiego dobytku aplikanckiego jak wtedy 😀
                              • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:05
                                daniela34 napisała:

> Z takich "obrazków z życia" jak radiowóz pilnujący radiowozu to moja koleżanka
                                > przerobiła klienta, który w trakcie przesłuchania na komisariacie (klient był
                                > podejrzany o jakieś kradzieże) ukradł policjantowi telefon komórkowy. Mówiła, ż
                                > e w życiu tak nie pilnowała swojego niewielkiego dobytku aplikanckiego jak wted
                                > y 😀

A oto świeżynka, z dziśsmile "46-latek oświadczył, że był zmuszony ukraść samochód, ponieważ spóźniłby się autobus i nie dojechałby na przesłuchanie do prokuratury."
                                • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:06
                                  Taką fantazję się ceni 😀
                                  • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:25
                                    daniela34 napisała:

> Taką fantazję się ceni 😀

MÓJ DZIAD FORTUNĘ W MONTE CARLO
                                    (przepraszam, za monotonne skojarzenia ostatnio, po prostu słucham jak Tomasz Kot czyta "Lesia")
                                    • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:29
                                      😃
                        • sol_13 Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:41
                          ciszej.tam napisała:

> Tak, tez uwazam ze nie powinno siebie ogole tworzyć tkich osiedli, o tym pisała
                          > m w swoim pierwszym komentarzu.
                          >
                          > Powinno sie te sprawy załatwiać metoda taka jak na Ursynowie , na ktorym celowo
                          > dawano kwaterunki w taki sposob zeby wymieszać jak najbardziej ludzi z odmienn
                          > ego backgroundu.

Kwaterunki dawano w komunalnych. Komunalne a socjalne to dwie różne rzeczy. Co zrobić z tymi, którzy nie płacili za komunalne i ich wyeksmitowano?
                          • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:44
                            Co
                            > zrobić z tymi, którzy nie płacili za komunalne i ich wyeksmitowano?

Nawet lepiej, to są często eksmisje z socjalnych do socjalnych
                            • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:01
                              No wlasnie ten zj€b o ktorym pisałam wczesniej w ciagu kilku lat dostał trzy razy mieszkanie socjalne w Warszawie bo jest biedny chory na alkoholizm, podczas gdy rodziny z dziećmi (w tym kobiety ktore gdyby miały gdzie to by od zj€bów mogly odejść) czekaja po osiem, dziesięć lat z tego co słyszałam.
                              Ikonowicz pisze o roznych takich sprawach.

daniela34 napisała:

> Co
                              > > zrobić z tymi, którzy nie płacili za komunalne i ich wyeksmitowano?
                              >
                              > Nawet lepiej, to są często eksmisje z socjalnych do socjalnych
                          • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:01
                            Koło mnie była kamienica która weszła w program renowacji kamienic. Kazde mieszkanie było docieplone, miało dociągniete kanalizacje i wode (tam gdzie nie było) i gaz. Klatki odmalowane. Zeby nadal mieszkać trzeba było zgodzić sie na spłate długów. W tej kamienicy zostały 3 rodziny, oni byli biedniejsi ale opłaty za mieszkanie płacili. Inni nie, mieli długi i nie zamierzali ich spłacać. Jedna rodzina jak sie wyprowadzała to z mieszkania 3 pokojowego wynosili 3 wielgachne nowe telewizory, w oknie antena satelitarna. Ale nie mieli na opłatę 60 zł miesiecznie za mieszkanie. Oni sa nauczeni ze nic nie muszą płacic, panstwo da. No TV nie da to to sobie płacą.
                    • dominika9933 Re: Domy socjalne 15.04.21, 06:56
                      Pewnie jakieś pojedyncze kobiety-bohaterki, o których piszesz istnieją, ale w większości przypadków, wcześniej czy później, dołączają do swoich "mężczyzn" i przestają pracować, zajmować się dziećmi i domem. I staczają się równie szybko, albo szybciej, niż partnerzy. Mieszkałam w centrum Krakowa w kamienicy przez całe dzieciństwo i młodość, w każdej (może prawie każdej) były mieszkania, powoli doprowadzane do ruiny, gdzie chlanie trwało dniami i nocami i nikt nie pamiętał, że są dzieci, mamusie również, niestety.
                      ciszej.tam napisała:

> Ja pamietam kobiete ktora takiego luja zostawic nie chciała, pracowała w dzien
                      > w sprzątaniu w jakiejs instytucji, popołudniami dorabiała gdzie indziej a niedz
                      > iele zaczynała od podrozy do jego matki zeby jej posprzatac i ugotować.
                      >
                      > Mozna powiedziec ze ochotniczka, ale to jest po pierwsze skreślanie wpływu wszy
                      > stkich czynników rodzinno społecznych (tych ktorych walkowanie na terapiach uzn
                      > ajemy, słusznie, za poczatek drogi do zmiany w przypadku osob z middle class )
                      > a po drugie to nie i tak nie usprawiedliwia piętnowania czy szczucia takich oso
                      > b.
                      >
                      >
                      > daniela34 napisała:
                      >
                      > > I nikt tam nie pracował nawet na pół etatu, obiady i buty zapewniał Carit
                      > as, al
                      > > e tylko w formie rzeczowej, no bony niestety też przepili.
                      • dominika9933 Re: Domy socjalne 15.04.21, 06:58
                        Pisałam do ciszej.tam. Jakoś dziwnie się wkleili.
                      • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:11
                        Ale ja wiem ze dołączają, takich osob jak hanusinamama opisywała nigdy nie widzialam, ale kobiety z problemem alkoholowym jako takie, tak.

Moja dobra kolezanka wyrwała sie z takiej rodziny w ktorej i mama i tata sprzedawali fanty na alkohol a dzieci karmili/ubierali sąsiedzi. Gdyby ją ktoś skreślił na poczatku ze jest , jak tu w wątku padło, taka sama patola jak rodzice, i gdyby mieszkała w jakims getcie z blaszaków to pewnie duza szansa ze dzis miałaby identyczne zycie jak rodzice mieli.

Przeczytałam to co napisałam wczoraj i tak, strasznie egzaltowane to jest, i rzeczywiście oderwane w jakims stopniu, no ale takie wrzucanie wszystkich (dzieci, współuzależnionych kobiet) do jednego worka jako „patola bez woli zmiany” jest wg mnie niesprawiedliwe.

dominika9933 napisała:

> Pewnie jakieś pojedyncze kobiety-bohaterki, o których piszesz istnieją, ale w w
                        > iększości przypadków, wcześniej czy później, dołączają do swoich "mężczyzn" i p
                        > rzestają pracować, zajmować się dziećmi i domem. I staczają się równie szybko,
                        > albo szybciej, niż partnerzy. Mieszkałam w centrum Krakowa w kamienicy przez ca
                        > łe dzieciństwo i młodość, w każdej (może prawie każdej) były mieszkania, powoli
                        > doprowadzane do ruiny, gdzie chlanie trwało dniami i nocami i nikt nie pamięta
                        > ł, że są dzieci, mamusie również, niestety.
                        > ciszej.tam napisała:
                        >
                        > > Ja pamietam kobiete ktora takiego luja zostawic nie chciała, pracowała w
                        > dzien
                        > > w sprzątaniu w jakiejs instytucji, popołudniami dorabiała gdzie indziej a
                        > niedz
                        > > iele zaczynała od podrozy do jego matki zeby jej posprzatac i ugotować.
                        > >
                        > > Mozna powiedziec ze ochotniczka, ale to jest po pierwsze skreślanie wpływ
                        > u wszy
                        > > stkich czynników rodzinno społecznych (tych ktorych walkowanie na terapia
                        > >
                        > >
                        > > daniela34 napisała:
                        > >
                        > > > I nikt tam nie pracował nawet na pół etatu, obiady i buty zapewniał
                        > Carit
                        > > as, al
                        > > > e tylko w formie rzeczowej, no bony niestety też przepili.
              • woman_in_love Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:03
                Widzialam mieszkania bez kibli i kobiety zapierdal@jace na dwie prace, w mieszkaniach z grzybem na scianie. Duzo ciekawych rzeczy widzialam.

zamiast obserwowac patolstwo trzeba bylo zajac sie dzieckiem i isc z nim do psychiatry jak byl czas
                • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:08
                  Dzieki za rade, ale nie uwazam homoseksualizmu za chorobę psychiczna.

woman_in_love napisała:

> Widzialam mieszkania bez kibli i kobiety zapierdal@jace na dwie prace, w mie
                  > szkaniach z grzybem na scianie. Duzo ciekawych rzeczy widzialam.

>
                  > zamiast obserwowac patolstwo trzeba bylo zajac sie dzieckiem i isc z nim do psy
                  > chiatry jak byl czas
                  • woman_in_love [...] 16.04.21, 07:05
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • hanusinamama Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:53
                Skoro mówisz o zapierdzielajach na 2 etety to nie wiesz o czym mówimy. Ja mowie nie nierobotnych od pokoleń. Oni buty z caritasu sprzedadzą za wódę.
                • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:03
                  Mysle ze mimo wszystko mniej wiecej o tych samych, tylko ty piszesz o pijanych mężach wynoszących wannę na złom zeby kupic napoj na mecie, a ja o ich kobietach

hanusinamama napisała:

> Skoro mówisz o zapierdzielajach na 2 etety to nie wiesz o czym mówimy. Ja mowie
                  > nie nierobotnych od pokoleń. Oni buty z caritasu sprzedadzą za wódę.
                  >
                  • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:05
                    A kobiety czekają aż mężczyzna przyciągnie tego mamuta do jaskini= przyniesie ten napój.
                    • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:11
                      No na pewno tak bywa, ale nie poznałam takiej

daniela34 napisała:

> A kobiety czekają aż mężczyzna przyciągnie tego mamuta do jaskini= przyniesie t
                      > en napój.
                      • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:15
                        ciszej.tam napisała:

> No na pewno tak bywa, ale nie poznałam takiej

No i właśnie w tym problem. Kreślisz obrazki z literatury zaangażowanej sprzed 50 lat (I nie jest to kwestia braku toalety) -ta żona pijaka pracująca nac2 etatach od 6 rano i oporzadzająca dzieci oraz teściową...taaa...polecam jednak bardziej panoramiczne spojrzenie
                        • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:56
                          No ale ta dziewczyna istnieje.

daniela34 napisała:

> ciszej.tam napisała:
                          >
                          > > No na pewno tak bywa, ale nie poznałam takiej
                          >
                          >
                          > No i właśnie w tym problem. Kreślisz obrazki z literatury zaangażowanej sprzed
                          > 50 lat (I nie jest to kwestia braku toalety) -ta żona pijaka pracująca nac2 eta
                          > tach od 6 rano i oporzadzająca dzieci oraz teściową...taaa...polecam jednak bar
                          > dziej panoramiczne spojrzenie
                          • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:01
                            No i co w związku z tym? Ta dziewczyna nie jest powodem, dla którego ludzie nie chcą mieć za sąsiedztwo lokali socjalnych.
                            Natomiast ta dziewczyna nie dostaje wystarczającej pomocy bo państwo oprócz niej zapewnią lokale socjalne państwu, którzy sprzedadzą nawet bojler (wtedy rzeczywiście z myciem jest problem)
                  • woman_in_love Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:07
                    ich kobiety to taka sama degeneracja i patologia: i tak samo nie zasluguja na zadna pomoc
                  • smillla Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:15
                    Te kobiety są zazwyczaj rozwiedzione i z mężami, którzy przechodzą w status partnerów. Rozwód jest dla statusu samotnej matki i alimentów z funduszu. Na ogół nie trudnią się pracą zawodową, tylko macierzyńską. Wcale nie są zarobione, zarobiona to jest pracująca matka z korpo, która spłaca kredyt.
                    • grey_delphinum Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:46
                      Smilla w punkt!

Po co pracować, jak państwo da?
          • troompka Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:48
            Tredowaty to chory, współczuć należy, a patolstwo staje się patolstwem z wyboru.
          • cruella_demon Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:48
            Porównujesz niepracującą żonę bogatego męża, z obesranym menelem dewastującym mieszkanie socjalne i kradnącym wszystko co się da? Rili?
            • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:00
              Osoba ktora tak postępuje jest chora psychicznie i powinna otrzymać pomoc psychiatryczna, a potem miec asystenta i inne rodzaje wsparcia.

Na co jak wiadomo nie ma i nie bedzie pieniedzy.

Widzialam alkoholika w takim stanie.
              Dostał trzecie czy czwarte mieszkanie socjalne po wyjsciu z kolejnego ośrodka. Z tym, ze odium społeczne wcale nie uderza w takich tylko w żony matki i dzieci z nędzy, od kilku lat dodatkowo jest narracja o tym czegoż to te kobiety nie moga sobie kupic za 500 zł

Nie ma adekwatnej pomocy a przede wszystkim prewencji, i pewnie nie bedzie, ale to nie sprawia, ze pomysły takie jak osiedla kontenerowe stają sie moralne

cruella_demon napisała:

> Porównujesz niepracującą żonę bogatego męża, z obesranym menelem dewastującym m
              > ieszkanie socjalne i kradnącym wszystko co się da? Rili?
              >
              • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:01
                A asystent powinien mieć ochroniarza jeszcze
                • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:02
                  I to nie jednego. U mnie dzielnicowi chodzili parami. Pojedynczo nie mogli.
              • cruella_demon Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:03
                No tak oczywiście, bo akoholizm to choroba i należy się litować.
                No otóż nie, niech zdychaja w tym swoim syfie, byle daleko.
                • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:13
                  Nie.

Absolutnie tak nie uwazam.

Interesuje mnie raczej taka sprawiedliwość społeczna typu - jesli uważamy ze cpajacy nierób z prekariatu to biedna chora istotka wymagająca pomocy to tak samo niech wzrusza pijany dres z proletariatu.

A osobiście to wg mnie jednych i drugich mozna spuścić w kiblu, osobiscie obchodziłoby mnie wyłącznie zeby stworzyć dobre warunki dla kobiet i dzieci z tych faweli

cruella_demon napisała:

> No tak oczywiście, bo akoholizm to choroba i należy się litować.
                  > No otóż nie, niech zdychaja w tym swoim syfie, byle daleko.
                  >
                  • cruella_demon Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:16
                    Kobiety i niestety dzieci w wieku już nawet wczesnoszkolnym z tych faweli, to takie same patusy jak pozostali.
                    • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:45
                      Zaręczam ci, ze nie. Jest zreszta duzo literatury na ten temat, wiec co ja co bede tutaj moje dowody anegdotyczne przedstawiać.
                      Generalnie ty mnie nie przekonasz, a ja ciebie.

Uwazam ze temat pracy socjalnej w Polsce lezy kompletnie.

cruella_demon napisała:

> Kobiety i niestety dzieci w wieku już nawet wczesnoszkolnym z tych faweli, to t
                      > akie same patusy jak pozostali.
                      >
                      • nuclearwinter Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:48
                        Jesteś bardzo oderwana od rzeczywistości. I wydaje mi się, że jednak patolę oglądałaś z daleka albo po prostu przeczytałaś o niej w książce.
                        • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:52
                          Kurcze, to samo wrażenie mam i nawet miała pisać. To są jakieś obrazki z literatury sprzed 50 lat
                          • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:38
                            Dokładnie. My piszemy o rodzinach nierobotnych od pokolen, dzieci nie chodzą do szkoły, tatus i mamusia do pracy. A ona o mieszkaniach bez kibla i matce zapitalającej na 2 etaty...naoglądała sie Call the midwife.
                            • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:51
                              Przeczytałam twoj wpis o pijaku ktory zabił noworodka i fakt, zamurowało mnie.

Ale to, ze Ty nie poznałaś takich dziewczyn, ktore japoznałam to nie znaczy ze nie istnieja i ze ludzie
                              z tych „złych” kwartalow i zyjacy w biedzie sa wszyscy tacy jak z tej anegdoty, no po prostu nie jest tak.

hanusinamama napisała:

> Dokładnie. My piszemy o rodzinach nierobotnych od pokolen, dzieci nie chodzą do
                              > szkoły, tatus i mamusia do pracy. A ona o mieszkaniach bez kibla i matce zapit
                              > alającej na 2 etaty...naoglądała sie Call the midwife.
                              >
                              >
                          • magdallenac Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:47
                            Ja kiedy czytam to co pisze ciszej tam widze caly czas Alternatywy 4 i pijanego Balcerka, o takiej patologii ona pisze😉
                        • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:03
                          Tez tak sądze.
                        • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:09
                          Spoko, ja was nie przekonam, moze i jestem oderwana od rzeczywistości. Btw mieszkania bez kibla to nie sa lata 50 z ksiazki tylko teraźniejszość , widzialam takie mieszkanie rowniez w centrum Warszawy, na Jasnej, na poczatku lat 2000 czyli 21 wiek (mimo ze dawno)

nuclearwinter napisała:

> Jesteś bardzo oderwana od rzeczywistości. I wydaje mi się, że jednak patolę ogl
                          > ądałaś z daleka albo po prostu przeczytałaś o niej w książce.
                          • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:11
                            Ależ my tez widziałyśmy mieszkania bez kibla. I nie w tym doprawdy problem.
                          • nuclearwinter Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:18
                            Oczywiście, ja też takie widziałam. Wychowałam się w kiepskiej dzielnicy (my na szczęście kibel mieliśmy normalnie, ale wiele moich koleżanek ze szkoły nie). Takie mieszkania z kiblem na piętrze są tam zresztą i dziś, więc nie o kibel chodzi, a o twoje wizje jak z pozytywistycznej nowelki - czyli spracowana, sterana życiem, lecz uczciwa kobiecina pochyla się nad balią w zakopconej izbie, doglądając troskliwie swoich dziatków.

Tymczasem te kobiety to często taka sama albo i gorsza patologia jak mężczyźni, nie ustępują im bynajmniej w chlaniu i staczaniu się, więc nie ma co idealizować. Szczerze mówiąc najbardziej na świecie chcę mieszkać po prostu z dala od takich ludzi i tyle.
                            • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:42
                              Dokąłdnie. Pisałam juz jak zobaczyłam zapitą w szpadelek kobiete którą prowadziła 4latka. Poszłam za nią, zobaczyłam do ktorego mieszkania wchodzi i poszłam zgłosić na komisariat. Okazało sie ze w domu jedna wielka libacja, oprócz tej 4 latki 3 innych dzieci ( w tym zaniedbane i głodne niemowle). 3 razy mi okna tłukli w samochodzie.
                              Zanim sie wprowadziłam była głosna sprawa jak pijak wyrzucił dopiero co urodzonego nowordka przez okno bo myślał ze to kociak, matka upita w sztok urodziła pod stołem. Centrum Łodzi.
                            • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:43
                              No pochyla sie nad balia jak w mieszkaniu nie ma łazienki, nikt nie bedzie ciągnął dwulatka do łazienki w drugiej klatce schodowej lub na drugim pietrze.

Czy kobiecina czy Karyna to naprawde nie zmienia tego ze tak te mieszkania wygladaja.

A propos pozytywistycznej nowelki, ogladalam kiedys dokument o ludziach ktorzy przeżyli getto łódzkie, babka przyjechała z Izraela jako starsza pani i odwiedziła kamienice w ktorych mieszkali wtedy. Wypowiedziała sie tak, ze dokładnie identycznie wygladaja te domy poza tym, ze nie bylo na ścianach wtedy namalowanych powieszonych gwiazd Dawida. To jakim cudem chcesz zeby inne „obrazki” byly z takich dzielnic, jesli ludzie zyja w mieszkaniach nie remontowanych od czasu przed wojna? Czyli sa jednoczesnie w 21 wieku a jednoczesnie w czasach z „Naszej szkapy”?

nuclearwinter napisała:

> Oczywiście, ja też takie widziałam. Wychowałam się w kiepskiej dzielnicy (my na
                              > szczęście kibel mieliśmy normalnie, ale wiele moich koleżanek ze szkoły nie).
                              > Takie mieszkania z kiblem na piętrze są tam zresztą i dziś, więc nie o kibel ch
                              > odzi, a o twoje wizje jak z pozytywistycznej nowelki - czyli spracowana, steran
                              > a życiem, lecz uczciwa kobiecina pochyla się nad balią w zakopconej izbie, dogl
                              > ądając troskliwie swoich dziatków.
                              >
                              > Tymczasem te kobiety to często taka sama albo i gorsza patologia jak mężczyźni,
                              > nie ustępują im bynajmniej w chlaniu i staczaniu się, więc nie ma co idealizow
                              > ać. Szczerze mówiąc najbardziej na świecie chcę mieszkać po prostu z dala od ta
                              > kich ludzi i tyle.
                              • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:45
                                Nie one nie piorą tym dzieciom.
                              • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:46
                                No, piękny obrazek. Bardzo poetycki. Szkoda,że kompletnie oderwany od rzeczywistości.
                              • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:47
                                No, piękny obrazek. Bardzo poetycki. Szkoda,że kompletnie oderwany od rzeczywistości. Uprzedzając zarzuty: ja bywam w lokalach socjalnych. Coś mi się zdaje, że w przeciwieństwie do ciebie.
                                • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:54
                                  Wydaje mi sie, ze musze przyswoić to o czym piszecie i to przemyśleć.

daniela34 napisała:

> No, piękny obrazek. Bardzo poetycki. Szkoda,że kompletnie oderwany od rzeczywis
                                  > tości. Uprzedzając zarzuty: ja bywam w lokalach socjalnych. Coś mi się zdaje, ż
                                  > e w przeciwieństwie do ciebie.
                                  • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:58
                                    ciszej.tam napisała:

> Wydaje mi sie, ze musze przyswoić to o czym piszecie i to przemyśleć.

Niewątpliwie. Polecam też spacer na najbliższe osiedle mieszkan komunalnych wieczorową porą, pogawędkę z pracownikami MOPS lub kuratorami oraz może poszukaj zdjęć "przed" I "po" lokali socjalnych. Pouczający materiał
                                    • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:03
                                      daniela34 napisała:

> ciszej.tam napisała:
                                      >
                                      > > Wydaje mi sie, ze musze przyswoić to o czym piszecie i to przemyśleć.
                                      >
                                      >
                                      > Niewątpliwie. Polecam też spacer na najbliższe osiedle mieszkan komunalnych wie
                                      > czorową porą

Ale może jednak bez biżuterii na sobie i wypasionego smartfona w dłoni. Za to chętnie ze sprawną fizycznie obstawą, choć w młodych latach wypraktykowałam, że na srogiej dzielni lepsza młoda dama bez obstawy, niż w obstawie gentlemana spoza tejże dzielni.
                                      • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:10
                                        Tak, bez biżuterii, bez smartfona, bez dżentelmena (chyba że tubylec) I przyjechać komunikacja publiczną.
                                        Parę lat temu jeszcze pomagały zasługi dla mieszkańców dzielni, teraz już kodeks honorowy powoli upada. Przynajmniej w Krk już nie jest tak dobrze, jak powiedzmy 10 lat temu, kiedy mój kolega "za zasługi" mógł bezpiecznie parkować (wprawdzie zanim zapamiętali model i rejestrację to opony miał przebite, ale potem już parkowal spokojnie)
                                        • magdallenac Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:12
                                          Ktore dzielnice w Krakowie sa obecnie uznawane za szemrane i nie wolno sie tam po nocy zapuszczac?
                                          • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:57
                                            Cześć Bieżanowa i Prokocimia na pewno w tej chwili bardziej niż Huta
                                          • ludzikmichelin4245 Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:20
                                            Że też nikt nie wpadł jeszcze na to, by organizować takie formy turystyki lokalnej: wycieczki do menelskich dzielnic. Mogłoby nawet być jakieś modelowe zapuszczone mieszkanie do zwiedzania.
                                            • ludzikmichelin4245 Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:25
                                              ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Że też nikt nie wpadł jeszcze na to, by organizować takie formy turystyki lokal
                                              > nej: wycieczki do menelskich dzielnic. Mogłoby nawet być jakieś modelowe zapusz
                                              > czone mieszkanie do zwiedzania.

I przy okazji okazja do dorobienia dla dzieci - za napiwek pokazać przesiąknięte dymem papierosowym zeszyty i nieprane od dawna ciuszki.
                                              Żyła złota i win win situation.
                                              • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:31
                                                Mam niestety zanik poczucia humoru w tej kwestii akurat. Jakoś mi zwiędło po historii 6-latka, który rano wstał, zrobil 3-letniej siostrze jakieś śniadanie i w grudniu bez kurtki wyszedł na ulicę (bez kurtki, bo nie mial). Uważni przechodnie wezwali policję, policja poszła do domu, a tam brak prądu, brak ogrzewania, wyżej wspomniana siostra i kompletnie pijana matka. Niesprawiedliwie "zalabelowana" Karyna z faweli niewątpliwie.
                                                • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:46
                                                  Poszłam raz złożyc skargę z sąsiadką na komisariat. Dzieciaki właziły na dach kamienicy i rzucały w nasz budynek jajkami. Raz sie zasadziłam i zrobiłam im zdjecia. Ze zdjeciami poszłam do dzielnicowego. Pan powiedział jak wygląda sytuacja tych dzieci. Jeden z prowodyrów ma w domu matkę pijaczke i ojca który po pjaku go bije kablem. Sprawa zgłaszana do MOPSu, pisma do sądu....sąd nie widzi prolemu, dzieciom sie krzywda nie dzieje. Jak weszłam na kimisariat wsciekła na dzieciory tak wyszłam zapłakana.
                                              • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:47
                                                Wycieczki do Nowej Huty jako skansenu PRL były i cieszyły się ogromnym powodzeniem.

Własnym dzieciom parę razy pokazywałam przy okazji starą Pragę tj. okolice Dworca Wileńskiego, z wyjaśnieniem dlaczego jest tam tak syfiaście i jak się zachować w dzikiej okolicy.
                                            • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:31
                                              W Łodzi to jest łatwe komunikacyjnie bo najgorsza dzielnica jest w centrum. Mozna sobie zrobić taki tour z Piotrkowskiej do Manufaktury. Po drodze jest komisariat na Kopernika, panowie policjancji moze opowiedzą o ostatnich ekscesach lokalsów albo pokażą zniszczony radiowóz.
                                            • sofia_87 Re: Domy socjalne 15.04.21, 14:31
                                              Ja kiedyś na serio proponowalam kolegom - poszukiwaczom mocnych wrażeń takie wycieczki😀
                                              • ludzikmichelin4245 Re: Domy socjalne 15.04.21, 14:50
                                                Ktoś z łbem do interesu powinien mieć w ofercie wycieczki różne elementy interaktywne. Na przykład wręczanie dzieciom do wyboru paczkę czipsów lub piórnik z przyborami i obstawianie wyników.
                                                Pamiętam, że we wczesnych latach 90tych w mojej rodzinnej miejscowości (tereny poniemieckie) niemieccy turyści często rzucali z autokarów zachodnie słodycze i kręcili reakcję dzieci kamerami VHS. Był ubaw!
                                                • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 14:55
                                                  www.crazyguides.com/pl/wycieczka-nowa-huta
                                                  Tu były jakieś elementy interaktywne.
                                                  • ludzikmichelin4245 Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:06
                                                    Pff, wycieczka po mekce hipsterów. To nie to przecież.
                                                  • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:09
                                                    Ale rozumiesz, że takie wycieczki do NH zaczęto organizować w czasach, kiedy Niemcy na Mazurach rzucali cukierkami w popegeerowskie dzieci? Nie znano wówczas słowa "hipster".
                                                  • ludzikmichelin4245 Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:22
                                                    Nie mówiłam o terenach popegeerowskich, dla ścisłości.
                                                    Nie wiem o co chodzi z tym linkiem do crazy tours, mówimy o braku obecnej oferty zorganizowanych, interaktywnych wycieczek do świata patusów, a ty proponujesz przejażdżkę trabantem do dzielni, która ma szansę na znalezienie się na UNESCO.
                                                  • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:58
                                                    Gee... wycieczki do NH jako skansenu są pierwowzorem zwiedzania specyficznych gett, enklaw.
                                                  • ludzikmichelin4245 Re: Domy socjalne 15.04.21, 17:17
                                                    Dalej nie rozumiem.
                                                    Ja pytam: "gdzie można dziś odbyć zorganizowaną wycieczkę do polskich slumsów z interaktywnymi atrakcjami i ponabijać się z lokalsów?"
                                                    Ty odpowiadasz: "przecież można było 40 lat temu pojechać do NH"
                                                  • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 17:27
                                                    A, to dziś nie wiem czy można. Chyba nie ma zapotrzebowania na takie safari.
                                        • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 01:17
                                          " - Upsik, przepraszam mecenasa, nożyk mnie się omsknął, beemkę obok chciałem oznaczyć no już się tak pan papuga nie rzuca, wielkie rzeczy, cztery nowe zimówki, ludzie tu nie takie rzeczy zostawiali...."? wink
                                          • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 07:49

> " - Upsik, przepraszam mecenasa

😃
                          • cruella_demon Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:26
                            Nie jesteś oderwana od rzeczywistości.
                            Po prostu jesteś taką samą patolką.
                            • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:37
                              Ok, jak wolisz.

Ja rozumiem, ze zobaczenie w tych zamęczonych codziennością kobietach i wychowujących sie w ekstremalnych warunkach dzieciach ludzi jest męczącym doświadczeniem i ze łatwiej jest po prostu sięgnąć po jakies klisze.

Nie obraza mnie to zreszta ze tak napisalas, chcialabym miec tyle determinacji i zwyczajnie woli przetrwania zeby sobie nie strzelić w glowe jakbym musiała zyc w takich warunkach, jak te babki żyły.

To co mnie zastanawia to to ze w przypadku osob zalabelowanych jako klasa srednia powstają 300 postowe watki analizujące wpływ kontrolującego męża czy narcystycznej matki (cale forum zycie rodzinne jest o tym) a jesli sie pisze o tych dziewczynach z faweli to nagle nie ma opcji na analizę nawet kompletnie podstawowych. Po prostu sobie tak maja, bo chciały. Troche takie jak do chłopów pańszczyźnianych podejście, nie ma opcji analizy ze moze zycie w skrajnie chorych warunkach jakos utrudnia zmiany czy jest wyczerpujące psychicznie, czy degeneruje.

Ale Ikonowicza poczytaj.

cruella_demon napisała:

> Nie jesteś oderwana od rzeczywistości.
                              > Po prostu jesteś taką samą patolką.
                              >
                          • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:39
                            Alez ja tez widziałam. W kamienicy obok mnie kanalizacje podciągnieto 5 lat temu dopiero. Dziewczyno nie wiesz o czym piszemy.
                      • cruella_demon Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:51
                        Nie nie, oczywiście że nie. Jak ta pani z 15 dzieci co dostała dom i czeka aż przemocowy mężuś alkoholik wróci na łono rodziny.
                        A dzieci starsze "szlachta nie pracuje" i młodsze widzące patolę starszych i płodzenie kolejnych młodszych, będą zapewne filarem naszego społeczeństwa.
                        Roftl 😂
                        Takich ludzi powinno się utylizować, a nie lokować w sąsiedztwie normal ych.
                  • daniela34 Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:17
                    zeby stworzyć dobre warunki dla kobiet i dzieci z tych f
                    > aweli

Pijących, ćpających i mających dzieci głęboko gdzieś kobiet oczywiście w tych fawelach nie ma w twoim świecie?
                    • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:26

>
                      > Pijących, ćpających i mających dzieci głęboko gdzieś kobiet oczywiście w tych
                      > fawelach nie ma w twoim świecie?

Ich w ogóle nie ma. Są dobre, nieszczęśliwe, bogobojne, i uczciwe, bardzo uczciwe kobiety, jak matka Józia, żona podupadłego szlachetki-pijaka z "Ziemi obiecanej". Niewydolna, odklejona, ale z najlepszymi chęciami, ściboląca polewkę na skórkach chleba.
                      • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 16:40

> Ich w ogóle nie ma. Są dobre, nieszczęśliwe, bogobojne, i uczciwe, bardzo uczci
                        > we kobiety, jak matka Józia,

A te dzieci kąpane w baliach umierają na suchoty jak Antoś
                        • doubledoublejoyandtrouble Re: Domy socjalne 15.04.21, 17:02
                          daniela34 napisała:

> A te dzieci kąpane w baliach umierają na suchoty jak Antoś

Kąpane?? Polskich dzieci się nie kąpie, to niemiecka fanaberia!
                  • woman_in_love Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:21
                    osobiscie obchodziłoby mnie wyłącznie zeby stworzyć dobre warunki dla kobiet i dzieci z tych faweli

to stworz: przyjmij jedna taka rodzinke do swego domu
              • cruella_demon Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:06
                I nie nie jest chora psychicznie.
                Jeżeli ma zyebany mózg to przez wódę. A ci z baraków to do tego często złodzieje, gwałciciele, plus rozboje. Zwykli zachlani kryminaliści. Panie żony również.
                Dzieci mają szansę, jeżeli zostaną odebrane jako noworodki, góra niemowlęta, a i to nie do końca bo wszystkie z FAS. Cała reszta od podstawówki, to już zdegenerowane żule.
      • anorektycznazdzira Re: Domy socjalne 15.04.21, 17:44
        Jassssne, nie pracują, bo mieszkają w blaszakach. Bo razem z zakwaterowaniem w blaszaku bierze się stempel, taki jak do krów w XIX w i znakuje, żeby każdy wiedział, że to z blaszaka delikwent. Potwierdzone info, nie zmyślam. To wcale nie niechęć do regularnego wstawania o stałej porze, oraz stawiania się w stanie trzeźwości w celu przepracowania wyznaczonej liczby godzin, nieeee.
    • fitfood1664 Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:12
      A plan zagospodarowania przestrzennego uwzględniający te blaszaki był wykładany? Jak jest wykładany to to jest dobry moment na sprzeciw, z tego co pamiętam... Zawsze jest dobry moment na protest, tylko to może trochę potrwać. Mobilizacja społeczna obowiązkowa. Więcej nie pomogę, są adwokaci specjalizujący się w blokowaniu inwestycji.
      • troompka Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:16
        To jest pomysł...dzieki
        • fitfood1664 Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:41
          sorry że tak skromnie, ale to jest temat do którego trzeba podejść profesjonalnie, a ja tylko amator
        • cruella_demon Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:52
          Bardzo współczuję.
          Jak się nie uda zablokować, to może będzie możliwość podania do sądu miasta o rekompensatę za spadek wartości nieruchomości.
          A póki co poszłabym do prawnika po poradę.
          • ludzikmichelin4245 Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:01
            cruella_demon napisała:

> może będzie możliwość podania do sądu miasta o rekompensatę za spadek wartości nieruchomości.
            >

Względem czego? Ceny zakupu?
            • cruella_demon Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:09
              Choćby.
              Przecież jak wprowadzą tam patolstwo i kryminalistów, to ceny polecą na łeb na szyję, a autorka kredyt dalej będzie spłacać. Na dom z działką warte z połowe tego, za co zapłaciła.
          • mandziola Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:01
            Ja też bym poszła do prawnika.. niestety albo stety nie jestem pikającym serduszkiem. Miałam takie patolstwo po sąsiedzku sprowadzone do centrum miasteczka zdaje się po drugiej wojnie światowej. Niestety nic się nie zmieniło od 70 lat.. Jak żyli w brudzie, smrodzie i nieustającym bezrobociu i czerpaniu z MOPS - tak żyją..
            Oni nie chcą, żeby im pomagano. Niektóre dzieci stamtąd nosiły lepsze buty niż mój miłujący się w markach brat. A niektóre chodziły bez butów..
            W końcu gmina pobudowała dla nich bloki na obrzeżach.. ładne, z miejscami parkingowymi itp.
            Nie wiem czy chciałybyście zobaczyć co z tego socjala zostało..
            • mandziola Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:02
              Nie chcą żeby im pomagano w wyjściu z tej sytuacji..
              • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:44
                PO co? Zeby do pracy musieli iśc??
      • barattolina Re: Domy socjalne 08.10.24, 14:56
        I co niby w tym planie ma oprotestować?
        Przecież żaden plan nie mówi o budowie socjalnych kontenerów dla biednych.
        Będzie zapis o zabudowie mieszkalnej tylko i formie tej zabudowy.

Myślisz, że z kontenerów nie da się postawić budynków mieszkalnych?
        Oh plisssss

• kryzys_wieku_sredniego Re: Domy socjalne 14.04.21, 22:51
      Protestować, u nas kiedyś postawili takie na chwilę, juz 25 lat stoją, mieszkają tam "ci najlepsi", nie płacący, pijący, drobni przestępcy - sama śmietanka.
      To są osoby które odmawialy każdej propozycji splaty dlugu, u nas można było odrobić zadłużenie, no się nie da i już.
      W tej grupie nie ma ludzi z dziećmi, bo jeśli je nawet mieli to są im odebrane.
      Jeszcze x lat temu bylo więcej tych baraków i mieszkaly tam osoby tymczasowo, które np. stracily dom w w wyniku nieszczęścia a nie mialy gdzie się podziać, gmina wybudowala mieszkania komunalne i socjalne i tam przydzielono mieszkania takim osobom.
      W kilku barakach zostaly takie osoby, że za sąsiadów nikt ich nie chciałby mieć.

• kryzys_wieku_sredniego Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:07
      Załóżcie stowarzyszenie z sąsiadami z dzielnicy, będziecie mogli występować jako strona, tylko jakoś przyjaźnie się nazwijcie.
    • ciszej.tam Re: Domy socjalne 14.04.21, 23:42
      I widzisz, jest tak, ze i homofobia z ciebie wyszła, i jechanie ad personam po moim dziecku.
      Nie jest to jakas niespodzianka oczywiscie, no ale jednak.
      • rosapulchra-0 Re: Domy socjalne 15.04.21, 15:19
        Ciszej.tam , w_i_l to troll, niewart żadnej dyskusji.
    • bywalec.hoteli Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:06
      Gdzies ci ludzie musza mieszkać, nie przesadzaj. Nie kupiłaś sobie dzielnicy.
      • mandziola Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:10
        To niech mieszkają koło Ciebie.. W kontenerach, szałasach - jak Ci wygodniej.. ale koło Ciebie.. w końcu też dzielnicy nie kupiłeś..
        • bywalec.hoteli Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:18
          niedaleko mnie mieszkają ludzie nielegalnie, są to imigranci i nie psuje mi to mojej wspaniałej okolicy.
          • troompka Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:44
            Nie ma co pprownywac ludzi ktorzy tu przyjechali bo chca odmienic swoj los do nierobow i pijakow, zapuszczajacych swoje mieszkania tak że smród rozchodzi się wokół nieziemski i nie płacących za nie od lat. Czy jak dostaną te kontenery to nagle zaczną o nie dbać? I nie zestawiaj kilka osób z 50 blaszakami gdzie w każdym po 4 do 6 osób być może. Naprawdę nie wiesz o czym mowa. Miasta nie stać na wybudowanie nowej szkoły i od lat dzieciaki tlocza się w starym małym budynku, a teraz chcą im jeszcze do tej szkoły dołożyć kolejny nabytek. Nie chciałbyś mieszkać w takiej okolicy jestem przekonana.
            • bywalec.hoteli Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:55
              To ty nie wiesz o czym mowa. W pewnym miejscu koczuje kilkaset osób pewnej nacji.
              • troompka Re: Domy socjalne 15.04.21, 11:42
                rozumiem, że to obok twojego domu, twoje dzieci chodzą z ichnimi do szkoły, machacie sobie na przywitanie i ogólnie żadnego zagrożenia nie czujesz, co wiecej jestes z tego niezmiernie zadowolony. No po prostu sielsko anielsko.
      • troompka Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:15
        Ale oni maja gdzie mieszkac. Maja komunalne mieszkania w kamienicach w centrum miasta. Niech sobie tam zostaną.
        • ciszej.tam Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:16
          Zgadzam sie z toba

troompka napisała:

> Ale oni maja gdzie mieszkac. Maja komunalne mieszkania w kamienicach w centrum
          > miasta. Niech sobie tam zostaną.
        • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 00:43
          Tam zapewnie nie płaca i tak niskich opłat. Miasto zapewne chce odzyskać budynki wyremontować i dać mieszkania do wynajmu normalnego.
          • raczek47 Re: Domy socjalne 15.04.21, 06:18
            Wspolczuję Ci troompka,znam klomaty takich "gett",nid będę powielać, co można tam zobaczyć, bo dziewczyny wyżej już opisały, mogę tylko dodać, że w najbliższych sklepach wisiały kartki:" mieszkańców ulicy X nie obsługujemy ".
            Nie wiem, czy założenie stowarzyszenia i walka z tym.pomyslem coś da, bedziecie wierzyc że się uda,a miasto po cichu i tak zrobi swoje,ja bym chyba na poważnie rozważyła sprzedaż domu,póki jeszcze się da i wyprowadzkę gdzieś dalej.
            • e-ness Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:39
              Dokładnie i to szybko. Bo jak inni również podejmą taka decyzje, pojawi się kilka/kilkanaście nieruchomosci na sprzedaz to już będzie po ptakach. Czasami lepiej „uciec” niż męczyć się całe życie.
            • fitfood1664 Re: Domy socjalne 15.04.21, 08:52
              nie dramatyzuj, miasto nie zrobi po cichu, jeśli będą skutecznie patrzeć na ręce, a teraz już wszyscy wiedzą jakie są plany, podstawa to połączyć siły, założyć stowarzyszenie i znaleźć dobrego adwokata który wie co należy robić w takich przypadkach, bo to misterny i długi proces gry w ping ponga
          • kokosowy15 Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:05
            Czynsz w mieszkaniach komunalnych nie jest specjalnie niski. Np za mieszkanie 30 m kw opłata wynosi 270 zł, plus woda, gaz, energia, ścieki, wywóz śmieci.
            • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:07
              Oni nie mieszkają w komunalnych tylko to już są lokale socjalne najczęściej. Do kontenerów się zwykle eksmituje z socjalnych.
            • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:10
              W przypadku lokalu komunalnego można się ubiegać o obniżkę czynszu do stawki za lokal socjalny że względu na wysokość dochodu gospodarstwa domowego. To tak na marginesie
            • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:10
              Dwie dorosłe osoby nawet zarabiające najniższą krajową spokojnie dadzą radę go zapłacić. Jeśli mają dzieci, dostają świadczenia na dzieci.
              • kokosowy15 Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:27
                Oczywiście. Napisałem tylko, że ogólna wiedza o "groszowych" czynszach w lokalach komunalnych nie jest prawdziwa.
                • daniela34 Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:30
                  Doprawdy już tu wszyscy dzięki tol odróżniają lokale socjalne od komunalnych.
                • triss_merigold6 Re: Domy socjalne 15.04.21, 10:35
                  Ależ to są grosze.
            • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 11:37
              Mowie o socjalnych. W kamienicy obok mnie za 2 pokojowe mieszkanie opłata była 50 zł
              • sol_13 Re: Domy socjalne 15.04.21, 18:07
                W tych socjalnych często jest taki problem, ze nie ma CO i ogrzewanie jest na prąd, więc mają 50 zł czynszu, a 400 za prąd. No ale prąd muszą zapłacić bo im odłaczą, a czynszu nie musząwink
                • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 21:05
                  Fakt. Ale jak my sie wyprowadzalismy to rewitalizowano kamienice. OPłaty wzrotsły do 90 zł ale...podciągnieto im ciepłą wodę, ogrzewanie z sieci (kanalizacja była). Warunkiem była umowa na spłate długów. Zostały tylko 3 rodziny ( te co płąciły regularnie) reszta sie wyniosła, gdzie? Nie wiem.
    • zuzanna_a Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:12
      mialam przyjemnośc zapuścić się w okolicę takich domów socjalnych u nas w mieście, żeby odebrać dokumenty od klientki, którą uwalono na kwarantannie, to było latem. na domy socjalne adoptowano tam trzy niskie, moze 3 piętrowe kamienice sasiadujące z jedną, w której mieszkała klientka.
      takiego syfu, brudu i patologii dawno nie widzialam. jako że numery były zapaćkane grafiti nie wiedziałam która kamienica to ma być i przewędrowałam obok wszystkich. w cholere brudnych zaniedbanych dzieciaków, włóczących się po wspólnym podwórzu, a tym np. 4 latek bez opieki, dzieci klnęły, rzucały jakimiś butelkami, krzyki, awantury z okien. mialam wrażenie że klatka w każdym miejscu lepi się z moczu. na podwórzu prowizoryczny stół z osb, wódka, syf, parenaście osób na takiej pseudo imprezie w otwartej wspólnej przestrzeni ( raczej sąsiedzi ) wystawione jakieś stare kanapy, pralki, taka zewnętrzna melina. jak tylko się pojawiłam propozycje dołączenia, dwuznaczne komentarze, końskie zaloty jakiś zapitych panów patoli. auta porozwalane, jakieś wraki porośnięte roślinami, w okół wszędzie mnóstwo syfu, śmieci, bezdomnych kotów, pan mówiąy do pani "stul ryj" a byłam tam 10 minut?
      klientka mówiła, że ich życie to koszmar ale mieszkanie niesprzedawalne, chyba żeby oprowadzała nabywców o 6 rano, jak jeszcze nikt nie chodzi przed kamienicami.
      takie pomysły kumulowania meneli w jednym miejscu to zawsze jest zły pomysl.

najlepiej obrazuje to problem skid row w Los Angeles. Można sobie poczytac jak tam się bujają z tym problemem i co się dzieje jak się wszystkich próbuje upchnąć w jednym domu socjalnym/ przestrzeni.
      • rosapulchra-0 Re: Domy socjalne 16.04.21, 02:39
        Panów patoli 😅
    • segregatorwpaski Re: Domy socjalne 15.04.21, 09:40
      Nie wiem co Ci poradzić niestety ale napiszę Ci tylko, że całkowicie rozumiem Twoje obawy.
      Kiedyś zawodowo miałam okazję wizytować takie kontenerowe osiedle zaraz po wybudowaniu - było przyzwoicie, posadzone tuje, posiana trawka, jakieś ławki, huśtawki, latarnie, kwietniki, nowe meble, sprzęty w środku, proste, tanie ale lśniły nowością. Byłam tam po pół roku od zasiedlenia... ło matko...
      Jakby jakiś tajfun przeszedł, strasznie smutno było na to patrzeć, wszystko wyglądało jak nieremontowane od wielu, wielu lat, poznikały ławki, huśtawki - wszystko poszło na złom uncertain Tuje ponoć już w jedną z pierwszych nocy ktoś pięknie wykopał i pewnie sprzedał, no bo co innego mógł z nimi zrobić...
      Osoba 'opiekująca' się osiedlem z urzędu miasta opowiadała o interwencjach policji, wandaliźmie, skargach okolicznych mieszkańców na kradzieże z ogródków wszystkiego co można sprzedać - owoców, warzyw, lampek, węży itp.
      Stwierdziła, że tworzenie takich gett to koszmarny pomysł, ale miasto nie ma innego wyjścia, gdzieś tych ludzi musi umieścić. Oni są równie kłopotliwi w swoich 'starych' mieszkaniach - ale tam żyją w otoczeniu innych, mają 'normalnych' sąsiadów, funkcjonują, ale tak się nie rzucają w oczy jak to określiła - natomiast w takich skumulowanych miejscach jest po prostu tragicznie sad
      Wybacz, ze nie pocieszyłam uncertain
      • hanusinamama Re: Domy socjalne 15.04.21, 11:27
        BO jak sie na cos samemu nie zapracowało, nie szanuje sie tego. Tu był watek o pani z dziecmi, ktora dostała dom, gotowy. Rozumiem, ze jej nie stać na dom ale inaczej by to wyglądało gdyby starsze dzieci uczestniczyły w budowie, w sprzataniu, w wykanczaniu. Włozyłyby swój wysiłek i moze szanowałyby. A tak...przyszło samo.
      • troompka Re: Domy socjalne 15.04.21, 11:57
        no niestety ale tego sie wlasnie obawiamy. W okolicy są rowniez ogródki działkowe ludzi mieszkających w centrum w blokowiskach i tu wlasnie maja swoją oaze spokoju w otoczeniu lasów i łąk. Co sie z nimi stanie to wiadomo..... Nasza dzielnica to w wiekszości zabudowa wieloletnia, od powiedzmy 10 lat stała sie atrakcyjna dla "miastowych", bo dobrze skomunikowana a z dala od zgiełku, ale dalej zachowała swój spokój i bezpieczeństwo. Naprawde nieraz zdarzylo mi sie nie zamknąć domu, co więcej, czasem nawet z kluczami od zewnętrznej strony, na podwórku spokojnie stoją rowery czy inne atrakcyjne dla złodzieja rzeczy-nie sądzę, że tak pozostanie.
        Miasto na ten cel dostało grube miliony i niestety, ale obawiam sie, że na tym etapie nic nie wskóramy. Sprzedac tez bedzie ciezko, bo wciąż mam kredyt, załamka po prostu.
        Skrzyknelismy sie na fejsie, jest petycja opracowana, szerzymy jak najdalej się da, ktoś ma dojścia do kancelarii adwokackiej i od niej wlasnie przyniósł rewelacje, że skoro rada dzielnicy podpisala to juz nic nie zrobimy, ale może jednak!!
    • bywalec.hoteli Re: Domy socjalne 16.04.21, 01:02
      jestes z Mysłowic? 😂
    • troompka Re: Domy socjalne 23.04.21, 10:41
      Śpieszę donieść że udało się zablokować budowę osiedla. W grupie siła.....cieszę się bardzo.
    • profes79 Re: Domy socjalne 26.12.22, 21:32
      youtu.be/zCoNAgWgpbA

Krótki materiał o obecnej Dudziarskiej.
      Co się przewija - a o czym chyba nikt nie miał świadomości - bloki były pozbawione ogrzewania i ciepłej wody.
    • profes79 Re: Domy socjalne 07.10.24, 14:01
      next.gazeta.pl/pieniadz/7,188932,31363867,zburza-najgorsze-osiedle-warszawy-nikt-nie-chcial-tu-mieszkac.html

Dudziarska idzie do wyburzenia. Tzn. podjęto uchwalę na razie bo jeszcze trzeba znaleźć środki...
    • cegehana Re: Domy socjalne 08.10.24, 16:20
      To w Polsce? W jakim mieście mają tyle zainteresowania biedną patolą że aż stawiają im blaszaki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka