rosapulchra-0 16.04.21, 22:37 Czy mammgrafia to jest to tylko badanie piersi? Czy może też można inne części ciała zbadać i jak badanie wygląda w praktyce? Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fitfood1664 Re: Pytanie ignoranta 16.04.21, 22:42 jak sama nazwa wskazuje, jest to badanie piersi Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Pytanie ignoranta 16.04.21, 22:46 Mammografia to poprostu badanie rengenowskie. Inne części ciała też można sobie zbadać rtg Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie ignoranta 16.04.21, 22:49 OK, dzięki! Trochę mnie to uspokoiło. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pytanie ignoranta 16.04.21, 22:57 ortolann napisała: > Mammografia to poprostu badanie rengenowskie. Inne części ciała też można sobie > zbadać rtg Ale ze inne części ciała możesz sobie zbadać podczas mammografii? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 09:46 Ciebie pytam Jakie inne ciala, ja kobieta, mogę zbadać nammografią? Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 10:45 Powiedz mi, z którego miejsca mojej wypowiedzi udało ci się wyciągnąć wniosek, że mammografią bada się całe ciało? Czy zdanie, że rtg może obrazować inne części ciała jest dla Ciebie równoznaczne z tym, że robi się to mammografem? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 11:35 To powiedz mi, jaki sens ma twoja odpowiedź na pytanie rosy?: "Czy mammografia to jest to tylko badanie piersi? Czy może też można inne części ciała zbadać" Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 14:22 Co jest nie tak z moją odpowiedzią? Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 15:00 Mhm, a konkretnie w którym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 15:05 tak ogólnie wprowadzasz w błąd, bo z jednej strony badanie rentgenowskie jak najbardziej, czyli technologia wykorzystywana do prześwietleń całego ciała, ale tu jenak sprzęt wysoce wyspecjalizowany do badania wyłącznie piersi, a ty piszesz tak jakby za pomocą mammografii można było badać to samo co za pomocą klasycznego rtg Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 15:06 Zebra za piersiami i węzły chłonne pod pachą Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Pytanie ignoranta 16.04.21, 22:59 z tym że jest to badanie tkanek miękkich, poza piersiami jest jedna jedyna inna część ciała która by się nadawała do tego badania, niestety jedynie połowa populacji się łapie Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Pytanie ignoranta 16.04.21, 22:53 Tak, jest to badanie piersi. Wchodzisz do pomieszczenia z mammografem rozebrana do pasa - zakładają ci taki "fartuch" ( w zasadzie zapaskę) mający za zadanie ochronę przed promieniowaniem. Technik "układa" ci pierś na takiej półeczce, brodę opierasz o podstawkę i voila! Następnie pierś jest "układana" w taki sposób, żeby można prześwietlić (czy jak to się tam nazywa) węzły chłonne. Potem druga strona i finito. Dla mnie osobiście to trochę bolesne badanie, ale bez przesady - da się przeżyć! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 00:04 Mamma to po łacinie (w skrócie mówiąc) pierś, więc to jakby oczywiste, że mammografia jest to badanie piersi, li i jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 14:35 forumki piszą wyżej że to tylko rentgen, tak więc pewnie można i rękę i nogę i co tam jeszcze... wiem że nie byłaby, na tyle łacinę znam Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 18:17 No wiadomo, że rentgenem można wszystko prześwietlić, ale pytanie bylo o to, czym jest konkretnie mammografia. Każda mammografia to rentgen, ale nie każdy rentgen to mammografia... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 02:35 Ze ci splaszczczaja cycki dociskajac cie a to miedzy to a to do tego. Nie jest to.przyjemne. Als da sie przelknac. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 07:41 Sprawdziłam że badanie tej drugiej mi€kkiej części powinno się nazywać pentrugrafia Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 08:21 Hmm, tego chyba się nie da zrobić na każdych piersiach. Na moich by się nie dało Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Pytanie ignoranta 17.04.21, 18:01 Tak? Zawsze jakoś słyszałam, że jak się ma małe piersi, to wtedy USG a nie mammo, ale może coś pokręciłam, plus nikt na mammo mnie nie kieruje. Odpowiedz Link Zgłoś