Dodaj do ulubionych

Zadanie z plastyki

28.04.21, 21:32
Wykonaj kompozycję statyczną, nawiązującą do stylu klasycystycznego. W tym celu wykorzystaj fragmenty zdjęć wybranych dzieł sztuki i budowli. Układaj elementy i przyklejaj je na kartce w pionie i poziomie. Możesz użyć farb albo przestrzennych obiektów dla urozmaicenia pracy.
co właściwie dziecko ma zrobić? Przyznaję, nie rozumiem.. klasa 5
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:35
      masz pistolet na klej?
      • ichi51e Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:37
        ja bym Robiła martwa naturę w przestrzeni
      • sonix73 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:38
        Mam.chcialam sobie w łeb strzelić, ale zadanie z plastyki jest mimo wszystko zbyt błahym powodem...
    • saszanasza Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:37
      Dla mnie to zadanie powinno brzmieć: stwórz kolaż ze zdjęć o podanej tematyce🤷🏼‍♀️
    • mondaymorning1987 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:38
      Styl klasyczny ja bym w świątyni greckiej umieściła kiść winogron
      • little_fish Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:43
        Świątynia grecka to chyba nie jest klasycystyczna...
    • little_fish Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:40
      Ma zrobić collage. Wykorzystać zdjęcia obiektów klasycystycznych. Może coś domalować, albo dokleić tak, żeby wystawało 😉.
      • sonix73 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:42
        W pionie lub poziomie.😉
        • little_fish Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:45
          No!
          Osiedle klasycystycznych pałacyków. Te w pierwszym rzędzie nakleić na kartoniki, żeby był efekt 3D. Niebo i drzewa domalować farbami. Korony drzew z udrapowanej/pogniecionej bibuły. 😃
        • raczek47 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:47
          Najprościej jakąś kolumnę wykleić ze zdjęć z gazet albo starych kalendarzy, urozmaicenie elementami przestrzennymi rozumiem doklejenie np.klocków plastikowych jako ozdoby ,można też zrobić obrys farbkami .
          • taki-sobie-nick Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:07
            Ta, klocki są niebywale klasycystyczne.
            • raczek47 Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 06:55
              taki-sobie-nick napisała:

> Ta, klocki są niebywale klasycystyczne.

A papier czy bibuła są klasycystyczne? Nie,ale za ich pomocą można wykonać makietę obiektu klasycystycznego.Klasycyzm to styl w sztuce,nie materiał.
              Idąc Twoim tokiem rozumowania dziecko powinno wykonać pracę z marmuru.
              Klocek jest obiektem przestrzennym, biorąc pod uwagę polecenie pani od plastyki przywołane w poście startowym ,jakie, wg ciebie inne ,dostępne w domu obiekty przestrzenne mogłyby dziecku posłużyć do wykonania pracy?
              • ichi51e Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 07:29
                moze sie komus przyda...
                "tematyka 'akt'
                wzorowanie się na tematyce i architekturze starożytnej Grecji i Rzymu (rzymski Panteon i Partenon w Atenach),
                chęć wiernego odwzorowania elementów dekoracji, stroju czy architektury Antyku,
                statyka zamiast dynamizmu,
                oszczędność wyrazu,
                spokój – przeciwieństwo barokowej ekspresji,
                uwypuklenie cnót obywatelskich w przeciwieństwie do rokokowej frywolności,
                obraz idealistyczny,
                kształt ważniejszy niż barwa,
                tematyka moralizatorska, często propagandowa (np. Jacques-Louis David Śmierć Marata),
                ukazywanie momentu przed ważnym wydarzeniem lub akcją (np. Jacques-Louis David Przysięga Horacjuszy),
                używanie silnego strumienia, „snopu” światła (np. Jacques-Louis David Śmierć Sokratesa)."
              • taki-sobie-nick Re: Zadanie z plastyki 30.04.21, 01:10
                Z gipsu.

Klocek, zważywszy elementy wystające, nie jest klasycystyczny.
    • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:43
      Wg mnie żaden kolaż, tylko dziecko ma powycinać zdjęcia budynków na kartoniki i je dociąć, poukładać jako makietę i np na 'podlodze' nakleić jakąś mozaikę w stylu klasycystycznym.
      5 klasista naprawdę powinien ogarnąć wysłanie prośby do nauczyciela o wyjaśnienie zadania, jeśli ma wątpliwości.
      • sonix73 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:49
        Na razie trwa burzliwa wymiana wiadomości między matkami🙂, i jazda widzi to inaczej.
        Dzieci sprawę mają głęboko w dudzie
        • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:56
          Skoro dzieci mają to w dudzie to o co cho?
          • em_em71 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:22
            Do plastyki trzeba dorosnąć big_grin W szkole odwalałam prace na odp... Nie przypominam sobie, bym z zapamiętaniem tworzyła wysublimowane arcydzieła. Nawet praca, która wylądowała na jakimś wojewódzkim konkursie i za którą zgarnęłam nagrodę wykonywana była rano, przed lekcjami (przypomniałam sobie rano, dobrze, że miałam na 10 czy 11), na przysłowiowym kolanie.
            Co innego teraz! Uwielbiam plastykę i dla mnie to pełnia szczęścia jak dzieciątko się nie garnie, a mamusia może rozwinąć skrzydła inwencji, kreatywności, itp wink Szkoda, że w tym roku się kończy tongue_out
            • pierwszychleb Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:30
              Super to powiedz jej co ma zrobic
              • em_em71 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:33
                odniosłam się do : Skoro dzieci mają to w dudzie to o co cho?
                • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:48
                  No i ja właśnie pytam, czemu matki się zastanawiają a dzieci mają w dudzie.
                  Jak sobie wyguglowalam czym jest ta kompozycja statyczna, to mi się przypomniało, że córka robiła taka (plus dynamiczną) dokładnie rok temu, gdy była w V klasie. Nie jest to trudne, gdy się przeczyta lub sprawdzi w necie.
        • kurt.wallander Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:41
          Skoro mają w dudzie, to co się matki rzucają? Pamiętam, że moje też robiły w szkole kompozycje statyczne i dynamiczne. Niech dzieci zajrzą do zeszytów, może mają jakies notatki.
          • little_fish Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:44
            Akurat kompozycja statyczna to proste jak drut. Wystarczy rzut oka na przykłady w internecie.
            • kurt.wallander Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:48
              Ja to wiem, i ty to wiesz, ale sonix nie wie, a dzieci mają gdzieś.
              • little_fish Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:54
                Kompozycja jest dla mnie jasna, natomiast kłopot jest chyba z ogółem polecenia, bo jakiś straszny bałagan się z tego wyłania.
                Być może dzieci nie poznały jeszcze na zajęciach "kolażu", a użycie tego określenia byłoby dla mnie dużo jaśniejsze niż "układaj i przyklejaj w poziomie i w pionie" oraz "możesz dokleić i domalować'
      • little_fish Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:56
        "Możesz użyć farb albo przestrzennych obiektów dla urozmaicenia pracy." Czyli niekoniecznie makieta, skoro elementy przestrzenne są opcją nieobowiązkową.
        • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 21:57
          No chyba są, skoro w pionie i w poziomie. Tylko zamiast wycinać zdjęcia, mogą je namalować
          • little_fish Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:03
            Na płaskim obrazie też można umieszczać elementy w pionie i poziomie. Jeszcze nie słyszałam o makiecie, w której MOŻNA użyć elementów przestrzennych. Poza tym podejrzewam, że w odniesieniu do piątoklasistów pani nie bawiłaby się w takie zawiłości, tylko po prostu napisała, że mają zrobić makietę.
            • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:06
              A może to Pan i skopiował tekst zadania z interentu?
              Nie mam wyobraźni przestrzennej ale nie umiem sobie wyobrazić jak na płaskim obrazie można przedstawić coś w pionie i poziomie,
              • ichi51e Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:11
                podziel na kratki i wyobraź sobie mozaikę. i już jest pion i poziom. no można tez na środku dac dla pewności karton i jego tez obkleic
              • little_fish Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:12
                W poziomie - od lewej do prawej lub odwrotnie. W pionie z góry na dół kartki. Lub odwrotnie.
                • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:14
                  Dobra, doczytałam czym jest ta kompozycja statyczna i teraz sobie przypominam, że córka robiła rok temu (właśnie w V klasie) kompozycje statyczną i dynamiczną. Nie pamiętam, jak wyglądały jej prace, ale już wiem, że nie były makiefami.
      • hanusinamama Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:02
        Serio uwazasz ze to jest zadanie dla 5 klasisty??
        • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:06
          Tak szczerze to owszem, zwłaszcza gdy doczytałam czym jest kompozycja statyczna. Moja córka robiła taka rok temu, właśnie w V klasie.
          • hanusinamama Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 15:45
            Ja nie twierdze ze samo wykonanie jest trudne. Natomiast tutaj Pani nie wyjasniła co to, nie wyjasniła co dzieci mają zrobić. Nauczycielka plastyki m tej plastyki uczyć (chyba??)
            • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 16:57
              Ee, wyżej napisałaś w innym tonie- czy uważam, że to zadanie dla V klasisty. No jest.
        • alicia033 Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 07:45
          hanusinamama napisała:

> Serio uwazasz ze to jest zadanie dla 5 klasisty??

TAK.
    • egzorcystka123 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:00
      niech zyje jasny i prosty przekaz, oraz informacja łatwa do zrozumienia smile

ciekawe czy to radosna twórczośc nauczyciela czy przdepisane zywcem z jakiegos materiału edukacyjnego
      • hanusinamama Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:03
        Stawiam na to drugie.
    • malia Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:02
      A jak pani im to tłumaczyła na lekcji? Zadanie pojawiło się w oderwaniu od wszystkiego?
      • sonix73 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:13
        Zajęcia zdalne z plastyki nie odbywają się w naszej szkole. Dostajemy tylko na edzienniku zadania do zrobienia dla dzieci. O konsultacjach nie ma mowy.
        Jako smaczek dodam, że nauczycielka poza plastyką uczy jeszcze muzyki, jest katechetką i vice dyrektorką szkoły 😁
        • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:17
          Porażka 🤦‍♀️U nas rok temu dzieci choć dostały prezentację pp i miały jakieś konsultacje.
        • kurt.wallander Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:42
          To może w podręczniku jest wyjaśnione o tych kompozycjach. Nikt nie wpadł na pomysł poszukania tam informacji?
          • kurt.wallander Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:44
            No i internetu wam chyba nie ukradli? Pierwszy z brzegu wynik wyszukiwania kompozycji statycznych i dynamicznych.

blogkreatywny.pl/kompozycja-statyczna-i-dynamiczna/
          • little_fish Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:44
            Oczywiście że jest. Plus mnóstwo przykładów w internecie. Kompozycja statyczna jest prosta.
            • hanusinamama Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:04
              I powinna ja wytłumaczyć nauczycielka...a nie rodzic. Ja wiem ze trwa nauka w domu ale chyba nadal za nia kase dostaje nauczyciel?
              • little_fish Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:09
                Powinna. Choć ja bez problemu wytłumaczyłabym dziecku czym jest kompozycja statyczna, natomiast z całą resztą opisu tego zadania mam problem. I pewnie byłoby robione "na czuja"
                • hanusinamama Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 15:46
                  Jak dla mnie to na zasadzie kopiuj- wklej pani tu zrobiła.
              • srubokretka Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 16:26
                >I powinna ja wytłumaczyć nauczycielka...

I pewnie wytlumaczyla, ale mama w tym czasie byla zajeta gotowaniem zupy. Niunius... no coz, tez byl czyms innym zajety.
                • little_fish Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 18:05
                  Ty chyba też byłaś zajęta gotowaniem zupy podczas czytania wątku -"Zajęcia zdalne z plastyki nie odbywają się w naszej szkole. Dostajemy tylko na edzienniku zadania do zrobienia dla dzieci. O konsultacjach nie ma mowy."
        • srubokretka Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 16:24
          >nauczycielka poza plastyką uczy jeszcze muzyki, jest katechetką i vice dyrektorką szkoły 😁

Ciesz sie i doceniaj, ze jeszcze jej sie chce. Irytuja mnie takie babole jak ty. Co o byle goowno do czlowieka sie przyczepiaja. Klasyk kazdy w szkole mial, wiec glupkow nie strugajcie. Google tez dziala. Nauczycielka i tak poszla po najnizszej lini oporu, bo pewnie juz was zna. Wycinanki, wyklejanki... w 5 klasie.
    • mama-ola Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:05
      Styl klasycystyczny jest dość prosty: długa budowla, kolumny, rzędy takich samych okien, tympanon (trójkąt równomienny rozwartokątny) na środku. Można taki typ budynku łatwo wykleić z elementów. Chyba o to chodzi.
    • kura17 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:06
      Sonix, moje dziecko ma na plastyke stworzyc abstrakcyjna rzezbe ... z siebie ... z uzyciem papieru ...
      na razy wymyslilismy, z zawiniemy go w karton, polozymy na podlodze i bedzie robil za sushi ...
      u nas to juz ktores takie zadanie. mam dwoch synow, a oni ta sama nauczycielke plastyki.
      • sonix73 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:08
        Czyli mamy lepiej🤣
      • ichi51e Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:10
        lepiej tak krzywo żeby była tuba i nazwijcie to "niepokój" tylko najlepiej krzywo. bo dusi to za mało abstrakcyjnie
      • katriel Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:06
        > abstrakcyjna rzezbe ... z siebie ... z uzyciem papieru ...
        > na razy wymyslilismy, z zawiniemy go w karton, polozymy na podlodze i bedzie robil za sushi ...

Ej, jak abstrakcyjną, to abstrakcyjną, a nie przedstawiającą sushi.
    • mama-ola Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:07
      Wykleić takie coś z elementów pobranych od różnych budowli? Żeby dziecko utrwalilo sobie, jakie cechy miał typowy budynek klasycystyczny.
      • mama-ola Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:11
        Ja bym się nie bawiła w drukowanie zdjęć i cięcie ich. To koszt przecież, niech pani nie przesadza. Można po prostu powycinac te elementy (zarys budynku, okna, paski jako kolumny, trójkąt jako tympanon) po prostu z kolorowego papieru czy gazet i nakleić.
        • panna.nasturcja Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:00
          Ale dziecko nie ma wykleić budowli tylko zrobić kompozycję statyczną, w odróżnieniu od dynamicznej.
          Poczytaj co to jest, bo źle radzisz.
    • pierwszychleb Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:33
      Dopytac pani o co jej chodzi albo niech dziecko zrobi jak uwaza. Pani jest niepowazna ze daje tak sformulowane zadanie dzieciom z 5 klasy. Daj jej znac ze dziecko nie rozumie polecenia.
      • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:49
        No ale to jest w programie nauczania, na pewno jest o tym w podręczniku.
        • pierwszychleb Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 22:50
          Ok wg mnie 5 klasieci maja prawo nie zrozumiec co maja zrobic.
          • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:05
            Oczywiście że mają, ale mogą poszukać odpowiedzi w podręczniku lub internecie, skoro autorka pisze, że nie ma szans na konsultację z nauczycielem.
            • egzorcystka123 Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:07
              a co za szkoła co to lekcji nie ma , konsultacji nie ma , niczego nie ma ?

publiczna ?
            • pierwszychleb Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:13
              Program powinien być dostosowany do wieku. Weź pod uwagę ze nie każde dziecko ma kumatych rodziców. A nauczycielowi korona z głowy nie spadnie jesli objaśni zrozumiale.
              • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:25
                Ależ oczywiście. Wyżej jednak autorka pisze, że możliwości konsultacji nie ma.
                Nie mamy pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi?
                Moja córka rok temu choć prezentację dostała i mogła konsultować z nauczycielem.
        • hanusinamama Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:06
          A to dziecko ma sie samo uczyc? To po co nauczyciele? Dziecko dostaje program i podręcznik. A rodzice z pdoatków nie utrzymują Pani która sobie bimba i olewa.
          • princy-mincy Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:12
            Urodziłaś się wczoraj? Żyjesz w utopijnym świecie? Welcome to real World of pandmenic.
            Pół biedy, że to plastyka, gorzej jeśli matma lub język obcy. U syna znajomej od października nie ma stałego anglisty, są lekcje z doskoku lub odwołane. U córki kumpeli przez 2 mce nie było wcale matematyki, 6 klasa, jeden za drugim nauczyciele chorowali na covid.
      • fogito Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:23
        Rodzaje kompozycji sa w programie i w podreczniku. Zadanie jeat proste.
    • barbibarbi Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:19
      Trzeba traktować polecenie wprost i nie doszukiwać się podstępu. Elementy klasycystyczne - dzieła sztuki i budowle, wydrukowane i naklejone na kartce w formie dowolnej kompozycji w pionie i poziomie, kompozycja statyczna - czyli raczej pozioma i regularna, puste miejsca możesz ewentualnie zamalować farbami żeby było ładniej. I tyle.
    • fogito Re: Zadanie z plastyki 28.04.21, 23:22
      Komozycja statyczna to piony i poziomy. Zadnych ukosow ani zakretasow. Mozna wykorzystac elementy swiatyn greckich. To.ma.byc kolaz.
    • memphis90 Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 07:42
      Wycinasz ze zdjęcia klasycystyczny pałacyk i kilka rzeźb, przyklejasz pionowo do kartki (żeby stało), farbkami malujesz jeziorko, z plasteliny robisz drzewka i kaczki na stawie. Możesz użyć gotowych kaczek albo figurki konia.
      • little_fish Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 07:47
        Specem nie jestem, ale ja jednak to "przyklejaj w pionie i w poziomie" zrozumiałam inaczej. Biorąc pod uwagę, że dzieci nie mają zajęć, pani nic nie wyjaśniła i zapytać nie można, to przekaz jest mocno niejasny.
        • memphis90 Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 09:31
          No nie wiem, dla mnie w pionie i w poziomie nie oznacza wzdłuż pionowych i poziomych linii siatki na kartce, bo to przecież w rysunku oczywiste... Nie da się zrobić jednowymiarowego rysunku, dwa wymiary są oczywiste, więc dla mnie "w pionie" oznacza dodanie trzeciego wymiaru.
          • little_fish Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 09:37
            Tak jak napisałam, specem nie jestem. Ale zarówno u dziecka na lekcjach rok temu ani w internecie nie widziałam ani jednej przestrzennej pracy jako przykładu kompozycji statycznej. Być może się tym zasugerowałam i dlatego byłam przekonana że dotyczy to "obrazów" ogólnie mówiąc.
            • memphis90 Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 15:38
              U nas z kolei co chwilę jakaś makieta, więc może wszędzie widzę makiety... 😜
              • little_fish Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 16:14
                😃😃😃
    • kurt.wallander Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 11:15
      Zadanie nie jest trudne, ale zgodzę się, że powinna je wyjaśnić nauczycielka. Wycinanie elementów uważam za dodatkową upierdliwość, bo wymaga drukowania z netu, przecież nie pozwolę dziecku na wycinanie z albumów. Gdyby okazało się, że nauczycielka nie tłumaczyła zagadnienia, to napisałabym, że moje dziecko nie potrafi wykonać zadania i proszę o wyjaśnienie, i tyle.
    • mikams75 Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 17:33
      ja to tak rozumiem - powycinac z gazet/zdjec z netu elementy klasycystyczne i poprzyklejac na kartce tworzac cos np. osiedle albo cos bardziej abstrakcyjnego. Farbami domalowac otoczenie, z kartonow dokleic inne brakujace elementy.
      Ale fakt, nauczycielka powinna przystepniej wyjasnic o co jej chodzi.
    • bo_ob Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 17:36
      Którego słowa nie rozumiesz?
    • bergamotka77 Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 18:14
      Plastyka powinna być zajęciem fakultatywnym. To, co się wymyśla na takich michalkach to szok. Polowa znajomych matek robi prace za dziubdziusiow.
      • mikams75 Re: Zadanie z plastyki 29.04.21, 19:33
        i po co je robi? nie moze zrobic dziecko jak potrafi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka