Dodaj do ulubionych

Witam w klubie

29.04.21, 18:52
I ja dołączyłam do grona zaszczepionych pierwszą dawką smile Jestem pod wrażeniem jak sprawnie to zorganizowano na Narodowym - na żołnierzy można popatrzeć bo to wszystko koordynują - widać że to stan wojny z wirusem. Szybko, sprawnie, profesjonalnie, życzliwie choć obsługiwano tłumy ludzi. Wiele stanowisk szczepien. Prawie załapałam się na szczepienie do przystojnego ratownika medycznego - byl jeden rodzynek wśród szczepiacych wink Jestem pod wrażeniem, młodego tez będę zachęcać by tam się szczepił. Do pełni szczęścia brakowało tylko jakiegoś koncertu na murawie stadionu smile Fajnie by umilał czas i odstresowywal szczepiacych się. Teraz relaksuję się pod kocykiem z herbatką i ematka.
A jak wasze wrażenia?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Witam w klubie 29.04.21, 18:55
      Ja dopiero za tydzień. Mąż był wczoraj na Mińskiej (Wawa). Też szybko i sprawnie. Żadnego czekania, żadnego tłumu.
      • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:34
        O Mińska! Ukochane przedszkole mojego dziecka tam się mieściło smile
      • la_mujer75 Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:00
        Kurczę, a ja będę szczepiona w Wilanowie. Bliżej bym miała na Mińską.
      • bywalec.hoteli Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:29
        heca7 napisała:

> Ja dopiero za tydzień. Mąż był wczoraj na Mińskiej (Wawa).

Doceniam, ze podałaś nazwę miejscowości smile
    • mama0208 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:05
      No to ja trafiłam na tłum, zamęt ... i to w szpitalu wojewódzkim
      • barbibarbi Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:03
        Ja też trochę na zamęt, pełno ludzi w przychodni, wąskie korytarze, zanim się człowiek zaszczepi to może złapać prawdziwego wirusa. Takie szczepienia w dużych halach mi się podobają, a małe przychodnie się do tego nie nadają, teraz jest ciepło powinni ludzi szczepić na zewnątrz.
    • magdallenac Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:07
      Ja juz kilka tygodni po drugiej dawce. W zeszlym tygodniu mialam 3 razy bliski, dlugi kontakt z zakazonymi i sie nie zarazilam! Z ciekawosci pojechalam dzis zrobic test i wyszedl negatywny. Alleluja szczepionka dziala!
      • gaskama Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:10
        Za 9 miesięcy będziesz miała zapalenie mózgu i autyzm .... tak przynajmniej twierdzą tu pewne idiotki.
        • memphis90 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:14
          Ej tam, luzik, jak pokazuje forum: zanik mózgu nigdy nikomu nie przeszkodzil w klepaniu postów na ematce...
          • chococaffe Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:26
            big_grin
          • gaskama Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:26
            😃
        • magdallenac Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:15
          Carpe diem wiec!!😂😂 Dodam jeszcze, ze bylam bez maseczki i zostalam oprychana przez chora osobe (oczywiscie nie mielismy pojecia, ze jest chora), nastepnego dnia spotkalam sie z ta sama osoba dwa razy, przy drugim spotkaniu juz sie szybko ewakuowalam, bo byla objawowa. W sumie spedzilysmy w swoim towarzystwie kilka godzin w tym 2 w aucie.
        • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:21
          Niektóre tu uważają, że juz mam więc nie będę stratna big_grin
      • zerlinda Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:12
        A czym byłaś szczepiona?
        • magdallenac Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:16
          Pfizer
          • cku1 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:26
            To za dwa lata umrzesz. Pierwotnie zaszczepieni pfizerem mieli masowo umierac po 3 mcach. Nie wypaliło, wiec przesunęli na 2 lata. To juz ma szanse sie sprawdzic bo po dwoch latach to statystycznie tysiące umrą 😉
            • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:29
              Przez dwa lata pożyję może bez strachu ze umrę smile Przynajmniej na to. Nie no ja chorowalam i to dosc lekko, ale i tak you never know... Cheers smile
            • molik28 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:49
              Na szczęście dla potomności mam ubezpieczenie na życie.
            • barbibarbi Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:59
              To tak jak u jehowych, co kilka lat przesuwali datę Armagedonu, bo jakoś się nie chciał ziścić tongue_out
            • silenta Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:00
              Jak koniec świata u Świadków Jehowy.
              • barbibarbi Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:06
                silenta w tym samym czasie pisałyśmy to samo, ja byłam szybsza o sekundę big_grin
                To na pewno znak, czipy nami sterują tongue_out
                • silenta Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:18
                  big_grin Tak, ma to sens, o tym samym pomyślałam big_grin
                • gaskama Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:20
                  No, no, barbi, silenta, software wam się zsynchronizował. Screenshoty już działają?
                • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:24
                  Haha to samo pomyślałam smile
                • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:24
                  Haha to samo pomyślałam smile
                  • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:26
                    A ja się dubluję. Jak nic chip się uaktywnił big_grin
                    • fragile_f Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:23
                      Masz farta, moj nadal nie działa sad
                • myslozbrodniarka Re: Witam w klubie 29.04.21, 22:40
                  barbibarbi napisała:

> To na pewno znak, czipy nami sterują tongue_out

Skąd to wziełas, ze czipy beda w szczepionkach? Przysnilo się, czy moze wyczytalas na gazecie .pl?? Będą czipy potwierdzające szczepionki, paszport kowidowy jest tego dowodem.
                  • myslozbrodniarka Re: Witam w klubie 29.04.21, 22:44
                    Kiedy się mówiło o 3, 4 fali, to wyzywaliście od foliarzy. Gdy się mówiło, o segregacji kowidowej, wyzywaliscie od debili. A teraz d....pami klaszczecie.
                    • fragile_f Re: Witam w klubie 30.04.21, 00:30
                      Juz na samym początku pandemii lekarze mówili, że fal będzie kilka, tak samo jak przy Hiszpance.

Tekst o czipach jest przezabawny, biorac pod uwage ze post pisałas z telefonu sledzącego kazdy Twoj ruch, wyszukiwanie oraz zakup.
                      • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 30.04.21, 00:51
                        Do tego potrzeba jakiejkolwiek wiedzy z biologii i historii.
                        Dość podstawowej.
            • maeve_binchy Re: Witam w klubie 29.04.21, 22:49
              Teraz jest nowa wersja: od 2 do 9 lat 😅
              • myslozbrodniarka Re: Witam w klubie 29.04.21, 22:51
                Nstępna wersja, że GMO będą twoje dzieci.
                • chococaffe Re: Witam w klubie 30.04.21, 09:37
                  To będą jakieś dzieci????
        • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:18
          Pfizerem
      • myfaith Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:43
        magdallenac a czym się szczepiłaś?
    • primula.alpicola Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:14
      Kurde, po prostu poszłam do przychodni przyszpitalnej, wypełniłam ankietę, zobaczyłam się z lekarzem a potem z pielęgniarką.
      Żadnych emocji, szlag by to.
      Może przy drugiej dawce, już niedługo.
      • karme-lowa Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:25
        No i super👍
      • kornelia_sowa1 Re: Witam w klubie 30.04.21, 08:30
        😁

Nie założyłaś wątku na ematce z opisem jak przebiegało twoje szczepienie!?

Wstydź się
    • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:25
      Bergamotka, a powiedz, na stadionie jest rozmowa kwalifikacyjna z lekarzem, osłuchuje czy tylko ankietę się oddaje?
      • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:27
        Nie ma. Tylko ankieta, ale ma ze 4 strony. No i zmienili mi termin drugiej dawki bo wpisany mi nie pasował.
        • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:43
          Pytam, bo właśnie tak słyszałam, ze nie ma kwalifikacji lekarza.
          Nas badał lekarz, odsłuchiwał, pytał o choroby przewlekłe, leki, można było zadać pytania.
          • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:47
            Nie, żadnego lekarza i dlatego szlo tak sprawnie.
            • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:17
              U nas tez szło sprawnie, ale lekarz był.
          • lauren6 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:49
            Ja się szczepiłam w przychodni przerobionej na punkt szczepień i lekarz mnie o nic nie pytał. Ale też na nic przewlekle nie choruję.
            • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:19
              Przecież zanim nie wejdziesz do lekarza to nikt nie wie czy chorujesz przewlekle, bo w ankiecie nie ma miejsca na wpisanie chorób przewlekłych i branych leków, zaznacza się tylko te kilka wymienionych leków.
              Poza tym możesz być akurat chora, normalnie nie szczepi się ludzi bez osłuchania, bo chorych nie powinno się szczepić.
              • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:26
                Sa pytania o choroby przewlekłe i brane leki. Ponoć ankiety się zmieniły i są teraz bardziej szczegółowe.
                • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:30
                  Byłam wczoraj.
                  Od wczoraj ankieta się chyba nie zmieniła.
                  • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:34
                    Może jeszcze były stare druki? Bo była obok mnie w kolejce babeczka z wydrukowaną ankieta z netu i ona była nieaktualna - w punkcie szczepien dali jej nową. Wiesz ja w Luxmedzie widziałam ulotki z takimi głupotami o epidemii, że wszystko jest możliwe.
                    • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 22:27
                      Nie sądzę, ankieta w necie dostępna wygląda dokładnie tak jak ta, którą wypełniałam.
                      A co Lux Med wymyślił?
                      • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 22:56
                        O covidzie: ze jeśli ktoś wrócił z Chin lub Włoch lub spotkał się z kimś z zagranicy to ma ryzyko wink To były czasy początku epidemii a rok później leżały te bzdury w poczekalni. Tak samo Plus informuje na infolinii o "stanie zagrożenia epidemicznego" big_grin
                        • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 23:08
                          Mnie się ostatnio zdarzało wypełniać taki krótki kwestionariusz przed zabiegiem medycznym właśnie o ryzyku covid i też chyba nie był zmieniany od roku bo było pytanie czy byłam ostatnio za granicą. Zupełnie jakbym w Polsce nie miała się jak zarazić.
      • molik28 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:51
        Mnie się żołnierz pytał na Narodowym też przed podejściem do szczepienia czy potrzebuję konsultacji lekarskiej czy nie, więc była taka możliwość.
        • helena31 Re: Witam w klubie 29.04.21, 23:08
          Mnie też się pytał . Lekarze siedzą za parawanami po lewej , przed wejściem na szczepienie .
      • mia_mia Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:20
        Teraz nie ma kwalifikacji lekarskiej, jeśli dobrze odpowiesz na pytania, pielęgniarka szczepiąca ledwo co okiem rzuciła czy krzyżyki się zgadzają i czy podpis jest.
        • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:27
          Może u Ciebie nie ma.
          My szczepilismy się wczoraj i każdy miał kwalifikacje u lekarza, lekarz podpisywał ankietę, pytał o leki, choroby przewlekłe, osłuchiwał i dopiero sie szło do pielęgniarki na szczepienie.
          • mia_mia Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:43
            A nie było tak, że zaznaczyliście jakieś choroby czy że coś dla was jest niejasne? Dla mnie kwalifikacja przez lekarza, badanie, to strata czasu, lekarze powinni leczyć, a nie sprawdzać formularze.
            • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 22:26
              Nie, nic absolutnie nie zaznaczyliśmy.
              KAŻDY był kwalifikowany przez lekarza, jak zawsze przy szczepieniach jest.
              Osłuchanie płuc to nie czytanie formularza.
              • mia_mia Re: Witam w klubie 29.04.21, 23:32
                Tak to byśmy się szczepili w nieskończoność. Jeśli ktoś czuje się zdrowy, nie ma zaostrzeń chorób, to co mu lekarz wysłucha? W wielu krajach szczepienia, choćby na grypę, bez badania to standard.
      • chersona Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:32
        jest rozmowa kwalifikacyjna z lekarzem, jeśli w formularzu zaznaczyłaś choć jedną rubryczkę "TAK'" - wstrząsy przy szczepionkach na grypę, małopłytkowość indukowana heparyną, uczulenie na glikol etc. to kierują Cię do alejki z lekarzami. Szybki wywiad i na ogół dostajesz przepustkę, tyle że np. mają na ciebie dłużej oko po szczepieniu.
        • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:37
          Były tam takie osobne stoliki, może tam lekarze byli? Bo ja poszłam do ścieżki bez przeciwskazań. I nikt mnie nie badał.
          • chersona Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:54
            no mniej więcej, oni na stadionie też przyspieszają, bo dawniej chyba mierzyli ciśnienie i saturację a teraz już nie.
            • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:10
              Tak ta pani mi mówiła, że przy pierwszej dawce jej też mierzyli a teraz już nie. No i wtedy byl zamęt a teraz jak w szwajcarskim zegarku. Jednak można.
              • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 22:29
                Tylko szkoda, że rezygnuje się z procedur, w końcu na kogoś padnie, że coś pójdzie nie tak.
                • rb_111222333 Re: Witam w klubie 29.04.21, 22:52
                  Byłam szczepiona jako dorosła, nikt nie mierzył mi wtedy saturacji ani ciśnienia.
                  • panna.nasturcja Re: Witam w klubie 29.04.21, 23:08
                    Nie napisałam ani słowa o saturacji i ciśnieniu.
                • mia_mia Re: Witam w klubie 29.04.21, 23:40
                  Badanie lekarskie nie zapobiega powikłaniom, lekkie przeziębienie nie jest przeciwskazaniem (informacja od lekarza z punktu szczepień), którą dostał znajomy.
                  Zawsze przecież można poprosić o kontakt z lekarzem.
    • leanne_paul_piper Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:28
      Ja byłam w drive-sruwink.
      Podjechałam, poczekałam 5 minut i pyk, załatwione.
      Do tego Johnsonem, więc wystarczy jedna dawka.
      Spełniłam swój obywatelski obowiazek, teraz mogę wyemigrować.
      • mae224 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:41
        Ktoś jeszcze Johnson, efekty uboczne?
        • leanne_paul_piper Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:45
          U mnie na razie ból mięśni, ból ramienia, stan podgoraczkowy.
          • la_mujer75 Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:03
            Daj potem znać, ile dni się gorzej czułaś. Ja tez będę Johson'em.
            • bulzemba Re: Witam w klubie 30.04.21, 19:24
              Ja też się na nią zapisałam.
            • bergamotka77 Re: Witam w klubie 30.04.21, 22:06
              A mnie nie pytał. Wyglądałam na zdrową chyba wink
        • fragile_f Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:15
          Ja Johnson, po ok. 6-8h pojawiło się rozbicie, bol głowy, bol ramienia, większość objawów minęła po 24h, bol ramienia pozostał przez jakiś tydzień. Z dziwnych rzeczy - miałam bardzo długą i obfitą miesiączkę w tym cyklu.
          • la_mujer75 Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:45
            O, dzięki.
            U mnie w otoczeniu Pfizer, Astra.
    • molik28 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:47
      Mnie w poniedziałek szczepił na Narodowym ratownik. Może to ten sam rodzynek, o którym piszesz smile Potwierdzam bardzo dobrą organizację. Zapanować nad taką ilością ludzi... Byłam pod wrażeniem. Sprawnie, szybko.
      • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:52
        Pewnie ten sam big_grin Ech juz prawie szlam do niego a tu zwolniło się stanowisko do młodej pani sad Ale to trwało sekundę dosłownie, to szczepienie. Ale na mundury lubię popatrzeć, żołnierze mnie kręcą
        - urodziłam się w szpitalu wojskowym, może dlatego wink
        • helena31 Re: Witam w klubie 29.04.21, 23:11
          Mnie też szczepił ratownik bardzo miły smile Potwierdzam , że organizacja jest super .
      • kiddy Re: Witam w klubie 30.04.21, 19:51
        O, ja idę jutro. Może trafię na ratownika 😁.
        Dobrze, że jest sprawnie, nie cierpię tłumów i przepychania się. Wstrzeliłam się w majowkę, jak mnie rozłoży, to niemąż ogarnie dzieci.
        • bergamotka77 Re: Witam w klubie 30.04.21, 21:37
          Powodzenia! Podpowiadam: brunet, ostatnie stanowisko po lewej big_grin Ja byłam przy ostatnim po prawej.
    • lauren6 Re: Witam w klubie 29.04.21, 19:51
      W zasadzie to brak wrażeń. Może jakiś NOP by się przydał, bo nie czuję się zaszczepiona wink
      • bergamotka77 Re: Witam w klubie 30.04.21, 22:11
        lauren6 napisała:

> W zasadzie to brak wrażeń. Może jakiś NOP by się przydał, bo nie czuję się zasz
        > czepiona wink

Ręka cię nie bolała nawet?
    • arthwen Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:06
      Miałam szczęście przy rejestracji - zalogowałam się dziś, tak od czapy zupełnie, żeby zobaczyc jakie terminy są i okazało się, że w Żeromskim mają termin na dziś na pfizera, więc klepnęłam i już jestem po.
      Ale sama organizacja leży i kwiczy. Kolejka do rejestracji w punkcie szczepień taka mniej wiecej na 20-30 osób. W rejestracji na trzy okienka czynne jedno. Rejestracja systemowa niby na godzinę, ale nie wiem czy ktokolwiek się tym przejmuje, czekałam w sumie 45 minut i potem jeszcze 30 po szczepieniu. Do tego w szpitalu są 3 punkty szczepień i dobre 20% ludzi w tej kolejce stoi bez sensu, bo w smsie nie przysłali im, w którym dokładnie punkcie mają się szczepić (ja akurat miałam podane, ale babka w kolejce pokazywała nawet tego smsa - i faktycznie nie było, tylko adres szpitala) - czekała niepotrzebnie i potem jeszcze musiała odstać swoje w kolejce do właściwego punktu.
    • jagoda2 Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:12
      Ja dzisiaj na MTP w Poznaniu. Tam też masowy przerób. Wrażenia takie same jak Twoje: szybko, sprawnie, kulturalnie, bardzo uprzejmie, z uśmiechem. 10 czerwca druga dawka smile
    • klementyna156 Re: Witam w klubie 29.04.21, 20:22
      Brawa! Gratki. No i super. Oby więcej.
    • leia33 Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:01
      Ja też dzisiaj, też na Narodowym. Na 12.45. Wszystko załatwione w 50 minut, gdyby nie Niedzielski, który też się dziś szczepił byłoby krócej. Jestem pod wrażeniem organizacji, wszystko bardzo sprawnie poszło.
      • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:07
        Serio się dziś szczepił? Ale numer smile U mnie w niewiele ponad pół godziny.
        • lauren6 Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:17
          Tak, pokazywali go w tv.
          • bergamotka77 Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:25
            Aha, akurat nie oglądałam żadnych programów informacyjnych dzis.
    • ava2205 Re: Witam w klubie 29.04.21, 21:44
      Zaszczepiona dzisiaj w Szpitalu Południowym na Pileckiego. Bardzo sprawna organizacja. Chętnych sporo.
    • dyzurny_troll_forum Re: Witam w klubie 30.04.21, 00:08
      bergamotka77 napisała:

> widać że to stan wojny z wirusem.

żeby was tylko friendly fire nie roz**bał...
    • kurt.wallander Re: Witam w klubie 30.04.21, 12:08
      Ja szczepiłam się w swojej przychodni, 5 minut rowerkiem, więc nawet dla miłych wrażeń wizualnych (żołnierze, przystojny ratownik) nie wolałabym tłuc się na Narodowy smile U mnie troszkę chaos, byłam ostatnią osobą kwalifikowaną przez lekarza z pierwszej zmiany, a ten z drugiej się spóźniał, więc, siedząc po szczepieniu, widziałam zbierający się tłumek.
      • mia_mia Re: Witam w klubie 30.04.21, 17:24
        A co ten lekarz badał na kwalifikacji?Tam gdzie się szczepiłam, tylko pielęgniarka kątem oka rzucała czy krzyżyki są równo postawionewink
        Moja mama na Narodowym też tak miała, bo szczepiła się już po zmianach.
        • kurt.wallander Re: Witam w klubie 30.04.21, 19:18
          W sumie powtórzył niektóre pytania z ankiety (u mnie była dwustronicowa), zapytał, czy nie choruję na coś przewlekle, czy nie mam uczuleń. Powiedział, jakie mogą być objawy po szczepieniu, co brać na ból ręki. Spytał, czy mam jakieś pytania. Nie osłuchiwał.
          • mia_mia Re: Witam w klubie 30.04.21, 19:57
            I zupełnie poważnie, czy nie lepiej żeby ten ten lekarz pytał kogoś od kiedy widzi krew w kale i czy ma inne objawyuncertain
            • kurt.wallander Re: Witam w klubie 30.04.21, 22:17
              Może i lepiej ....
    • swiezynka77 Re: Witam w klubie 30.04.21, 12:46
      a te ankiety tam dają czy trzeba przynieść wcześniej wydrukowaną?
      • bergamotka77 Re: Witam w klubie 30.04.21, 17:13
        Dają.
    • mika.wika Re: Witam w klubie 30.04.21, 16:11
      To ja też witam w klubie.
      Jestem już po ( Pfizer ) teraz siedzę grzecznie i czekam 15min czy wszystko ok.
      Moje wrażenia bardzo ok, ludzi mało, wszystko poszło ekspresowo, szczepienie w szpitalu, Kraków.
      Pierwszą rejestrację miałam na 14.05 ale pare dni temu dostałam zmianę / przyspieszenie terminu na dziś. 💪
    • piekna_remedios4 Re: Witam w klubie 30.04.21, 21:45
      o kurwa, urzekła mnie twoja historia - ocieram łzy wzruszenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka